2006/11/30

Tävling: Årets bild!

ÅRETS BILD Det gångna året har gett oss supportrar både möjlighet till glädje som sorg. Nu vill vi att ni som dokumenterat detta med kamera ska bidra till att visa upp era bästa bilder för den Blåvita supporterfamiljen.

Välj ut en bild med Blåvittanknytning som du själv eller någon du känner har tagit under 2006 och maila den till: kontakt@baraben.com så väljer vi ut ett antal bilder som vi arrangerar en omröstning kring här på bloggen. En av bilderna som visas upp koras sedan till vinnare av läsarna och utropas till "Årets supporterbild 2006!".

Din bild kan innehålla allt från en av spelarna du träffat någonstans, en händelse på en match, en skildring av en bortaresa, en IFK-relaterad bild i vardagslivet eller kanske din flickvän, pojkvän, polare eller hund iklädd något Blåvitt plagg. Alla bidrag är välkomna och ett stort antal kommer publiceras här på Bloggen. Inga som helst bilder är för kontroversiella eller chockerande för att publiceras på Baraben.com, så lycka till!

Fotografen bakom det förslag som röstas fram som vinnare av läsarna kommer även att belönas med en gratis souvenir från Alternativa Shopen!

Det ryktas...

att Kenneth Andersson för ett tag sedan visade på stora sångkunskaper under ett berusat uppträdande på krogen Dojan...

att Bengt Anderssons far lider av narkolepsi. Om han utvecklat det av att titta på Blåvitt är dock oklart...

att Gaisaren James Keene nyligen sågs med huvudet i en toalettstol på sportbaren Score...

att Andres Vasquez idag tränade tillsammans med U-laget.

att samma U-lag har flyttat upp fyra spelare från P16-laget som vann Gothia Cup i somras...

att Kent-Agent talat med en tysk klubb angående en spelare i IFK Göteborg...

Torsdagskrönikan: Känn ingen sorg

TORSDAGSKRÖNIKAN "Kära Göteborg. Hur e läget? Vad händer hos er egentligen? Det jag har hört oroar mig. Jag har hört att ni har tappat stinget. Jag har hört att ni inte vill utvecklas mer, inte riktigt vill ta steget in i tjugohundratalet.

Jag älskar dig, Göteborg. Därför smärtar det mig att se vad som händer nu. Jag har nämligen hört att ni ska punga ut en herrans massa miljoner på ett nytt bygge i staden, en ny fotbollsarena för stadens tre största lag. Så långt bra, men jag har hört att det inte blir bra. Jag har hört att arenan kommer bli så undermålig att ni medvetet valt att inte gå ut med information kring arenan för att ni helt enkelt skäms för den. Dessutom så trodde ni att ni var smarta och skulle bli stadens hjältar när ni presenterade bygget, men egentligen tycker ni bara det är ett nödvändigt ont. Hur kommer det sig, var är det som är snett?"

Egentligen kan man lätt förstå varför det är så här. I Göteborg är alla så goa och glada. Vi har absolut inget emot att vara lillebror till Stockholm, snarare är vi glada att vi inte är som dem. I Göteborg ska ingen ta mer plats än någon annan. Ingen ska utmärka sig genom att ha mer pengar än någon annan eller köra en finare bil än en Volvo. I kommunhuset sitter Göran Johansson och drömmer om att lägga av och i samma hus sitter Sussana Haby och drömmer om ridhus. På stadens största tidning sitter en krönikör och drömmer om guld och gröna skogar för stadens fotbollslag, samtidigt som han i alla fall verkar ha kommit till den goda insikten att hans eget liv är närmast miserabelt. Överallt på mäktiga stolar i staden sitter folk som verkar ha glömt bort att det är en ny generation Göteborgare på gång som håller på att växa upp. En stor grupp människor som gärna vill bo i staden, och vara stolta över den.

Är det en utopi för oss unga att tro något sådant dumt, att vi även i framtiden kommer kunna vara stolta att kunna kalla oss Göteborgare?

Det kanske är det dags att höja blicken över takåsarna i Linné och miljonhusen i Bergsjön. Kanske är det läge att en gång för alla tänka till lite innan man sätter spaden i marken. Att för en gångs skull hämta inspiration från dem som har tagit det där extra klivet, dem som vågat ta visionerna från ritbordet till verkligheten. Se på Malmö, min nya hemstad sedan ett par månader tillbaka. Se på vad som hänt i Malmö senaste åren och vad som är på gång. De har Öresundsbron och Turning Torso. Efter det kommer Citytunneln, Multiarenan i Hyllie, ny fotbollsarena, tiotusentals bostäder och dessutom är ytterligare en skrapa på gång.

Vad har Göteborg? Götatunneln är förvisso ett bra projekt, även om effekten än så länge inte varit så omfattande och sedvanlig förvirring dessutom verkar råda kring vad man egentligen skall göra med all den yta man frigjort. Och så kommer vi då till sorgebarnet, den nya fotbollsarenan. Jag måste erkänna att det verkar som jag har haft fel. Jag trodde verkligen det skulle bli bra, men när till och med den vanligtvis så harmlösa Supporterklubben Änglarna höjer rösten, ja då förstår man att något inte är som det ska. För egen del så ska sägas jag att jag trots allt kommer tillbaka till Göteborg så snart tiden är mogen. Och jag kommer naturligtvis vara på plats när kamraterna lirar boll. Men jag är inte säker på att liknande människor som befinner sig i ungefär samma situation som mig tänker likadant.

Jösses, Göteborg, det är dags att vakna upp nu. Gör om, gör rätt. Du behöver inte känna oro för mig dock. Jag kommer tillbaks till tanterna och tragiken så småningom, förhoppningsvis som en stolt medborgare. Men kära Göteborg, känn ingen sorg för dem som inte gör det.

2006/11/29

Man stoppar inte våldet genom att stänga det ute!

"Efter höstens alla huligandåd har den nya regeringen fått nog. Sportbladet kan avslöja att regeringen nu kallar idrottsrörelsen till krismöte. - Det här är till stor del ett samhällsproblem, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth."

IDROTTSPOLITIK Att folk bombhotar en arena i Karlstad och väljer att gå med ett automatvapen på fotboll i Solna kan väl omöjligtvis kopplas till idrotten? Regeringen talar om att skärpa lagsiftningen kring fotbollen och tror att den befintliga lagstiftningen är för "tandlös". Men om en person väljer att dels i första hand att äga ett automatvapen och sedan att ta med sig det på en fotbollsmatch så måste väl även idrottsminister Adelsohn Liljeroth inse att problemet inte på något sätt har med idrotten att göra.

Istället kanske det är dags att se över de öppna gränserna där vapen och knark strömmar in som lösgodis i Cloettas fabrik. Kanske är det dags att göra något åt psykvården där dömda mördare släpps fria efter bara ett eller två år då de anses "friska". Om regeringen verkligen vill göra något åt beväpnad publik och inställda matcher på grund av bombhot och annat bör de nog ytterst snabbt försöka se till the big picture, för det är där man stoppar riktiga samhällsproblem. Inte genom att stänga av enskilda personer i publiken. Våldet försvinner inte för att man stänger det ute, våldet finns kvar tills man tar tag i roten av problemet på allvar.

Tar man AIK-exemplet där en "gangster" stoppades med ett skarpladdat vapen på väg in på en Royal League match så löser man ju inte den personen som ett samhällsproblem om han stängs av från fotboll på livstid. Om det vore så att den kopplingen kunde göras, varför håller inte regeringen seminarier kring att utestänga folk från Försäkringskassan när denna bombhotades? Att planera avstängningar från bankkontor när dessa rånas? Kanske kan man porta folk från att vistas utomhus efter att de misstänkts för ett personrån? Mannen med vapnet utanför Råsunda slutar vara ett problem först när han inte kan få tag i skarpladdade vapen eller när hans behov att utöva våld mot sin omgivning antigen behandlas bort eller låses in i en cell. Våldet finns ju kvar utanför arenorna, ska ingen hålla ett seminarium om det våldet istället? Det som tusentals brottsoffer dagligen drabbas av?

Arneng är högaktuell och avskriven för Blåvitt...

MEDIEKRITIK I dagens tidningar kan vi läsa två artiklar om Johan Arnengs eventuella flytt till IFK Göteborg. I Expressen läser vi en enormt kort dementi och i City läser vi i linje med vad Baraben.com igår berättade att Arneng fortfarande är högaktuell för IFK Göteborg. De två tidningarna Expressen och City har vidare ett så nära samarbete att de delar sin hemsida, Expressens dottertidning i Göteborg, GT, har en gemensam hemsida med City Göteborg. Men vitt skilda nyheter i tidningarna...

I dagens City Göteborg skriver Fredrik Lindstrand om Arnengs situation under rubriken "Rehn trumfkort":
"Efter att Dif i somras försökt sälja Arneng till en norsk klubb har relationen dem emellan inte varit den bästa. Mycket talar därför för att mittfältaren lämnar Stockholm i vinter.
Ett alternativ är IFK Göteborg.
- Göteborg är intressant i fall det inte skulle lösa sig med Djurgården, säger Johan Arneng till City.
- Det är ju en av Sveriges största klubbar någonsin, klart det är smickrande när man hör att de är intresserade."
Här säger Arneng själv till Citys reporter att han är smickrad och ser Blåvitt som ett alternativ om det inte skulle lösa sig med Djurgården, vilket det inte ser ut att göra.

Men samtidigt i dagens Expressen, Citys samarbetspartner, skriver Daniel Kristofferson en notisformad artikel (detta är hela "artikeln"):
"Blått ett rykte
Det har ryktats om Elfsborg eller IFK Göteborg för Johan Arneng. Men nu är Blåvitt inte längre ett alternativ för Djurgårdens mittfältare.
- Jag vill inte säga någonting om det, säger han själv."
Kristoffersson får alltså ut "Blåvitt är inte längre ett alternativ" ur kommentaren "-Jag vill inte säga någonting om det". Slutledningsförmågan hos Kristoffersson måste vara bra mer avancerad än hos oss vanliga homo sapiens, för den där slutsatsen tar ändå priset. Bara två dagar tidigare skriver Daniel Kristoffersson i Expressen:
"Elfsborg och IFK Göteborg leder jakten på 27-åringen - som kan tänka att röra på sig: - Jag har ett tvåårskontrakt med Dif. Samtidigt är jag villig att lyssna på andra anbud."
och
"- Johan är en jätteintressant spelare och vi för en dialog med våra nya tränare om hur vi ska göra, säger Blåvitts sportchef Håkan Mild."
En fenomenal svängning av vad herr Kristoffersson försöker få sagt. Men frågan är varför han svängt? Ingenting i hans en mening långa intervju med Arneng tyder på att IFK Göteborg nu plötsligt avskrivits för Arneng, så varför då skriva att Blåvitt är ute ur bilden?
Kristoffersson skriver tvärt emot vad Arneng berättar för hans journalistkollega Lindstrand på City, men det framkommer aldrig varför han gör detta? Kan det vara personliga motiv bakom? Kan de två journalisterna i fråga ha någon typ av vendetta mellan sig? Eller vill han (Kristoffersson) helt enkelt sabotera för IFK Göteborg nu när de på allvar gett sig in i jakten på Arnengs signatur?

2006/11/28

IFK Göteborg i full jakt på Arnengs namnteckning!

SILLY SEASON Baraben.com erfar att IFK Göteborg efter ett internmöte på Kamratgården beslutat att försöka kontraktera Djurgårdens innermittfältare Johan Arneng. Arneng har sedan i somras ryktats vara på väg bort från Kaknäs och till Kamratgården, men för första gången finns nu en konkret idé hos IFK Göteborg att värva den slitstarke mittfältsgeneralen.

Uddevallasonen Arneng kommer inom kort att återvända till västsverige, nu återstår det bara att se om han väljer bänken i Champions League-kvalande Elfsborg eller att bli en nyckelspelare det så unga IFK Göteborg vars behov på rutin skriker efter Arnengs namnteckning.
Enligt ryktesuppgifter till Baraben ligger prislappen på Arneng i trakten av förhållandevis "billiga" 3 miljoner kronor och Djurgården har visat god vilja att släppa Arneng som vantrivts i Stockholm under det senaste året och söker ett miljöbyte.

En av Djurgårdens före detta ansvariga tränare har nyligen även berättat för Baraben att Arneng troligtvis skulle vara mer intresserad av att få en framskjuten roll i IFK Göteborg än att stå i skuggan (rent bokstavligen) av Anders Svensson i Borås. Men än återstår att se om Arneng själv vill sola sig i CL-glansen eller kämpa med ett nystartande Blåvitt ledda av Stefan Rehn.

Dock har Blåvitt nu på allvar gett sig in i racet.

Varför har inte arenafrågan debatterats i öppenhet från början?

ARENAFRÅGAN Arenadebatten har förts helt i det tysta. HIGAB (som projekterar och bygger), IFK Göteborg (som hyr in sig och spelar på arenan) och Supporterklubben Änglarna (som står som de Blåvita supportrarnas röst i sammanhanget) har under lång tid diskuterat hur arenan skall utformas och valt att göra detta i det tysta. Nu plötsligt, efter mer än 1,5 års diskussioner väljer Supporterklubben att ta bladet från munnen. Men frågan är om det inte är lite för sent nu...

Änglarna går idag i ett officiellt uttalande genom styrelsens ordförande Anderas Toll och vice ordförande Åke Josephsson ut med ett ganska detaljerat uttalande kring arenafrågan där man framför en skarp kritik mot arenans nu planerade utformning. Här tar man upp sex huvudpunkter som man vill att Higab och IFK Göteborg ska ta till sig i sin slutgiltiga diskussion kring arenans utformning nu när byggstarten ser ut att närma sig med stormsteg.

Supporterklubben kritiserar dels att kortsideläktaren inte blir i ett etage (utan två etage med cirka nio respektive 15 rader på varje), man överraskas av att inte en bättre sektionsindelning genomförts (tydligen skall det inte finnas hinder för publik att röra sig mellan kortside och långsideläktarna) och har synpunkter på bland annat dåliga handikapps och souvenirutrymmen. Alla klagomål verkar vara genomtänka och även fullt förståeliga att man tar upp, därmed goda och publikfrämjande synpunkter från Änglarnas håll. Men varför man släpper denna kritik i nuläget är svårt att förstå då man i form av publikens representant i allra högsta grad borde förstå att opinionens vindar är ens bästa vänner när det kommer till att skapa diskussion kring de frågor man kritiserat.

Nu är det som det är, men Supporterklubben borde ta lärdom av situationen för att i framtida avgörande diskussioner där man står som representant för publiken och supportrarna se till att utnyttja just den allmäna opinionen för att förbättra och trycka på för att få igenom sina idéer på ett fullvärdigt sätt. Änglarna avslutar sin kritik med att säga att den nya arenan (det förslag om arena som Higab har just nu) har:
"en ”B-standard” över bygget. Det ser tyvärr inte ut att bli den arena vi vill ha."
Till sist så avslutar man med något av ett försök till en provokation med stycket:

"Vi har som sagts ovan hela tiden varit positiva till, och tacksamma för, att kommunen låter bygga en ny fotbollsarena för de tre allianslagen. Men vi börjar tvivla. Kanske hade det ändå varit bättre med en egen arena för IFK Göteborg, även om en sådan sannolikt fick byggas i Mölndal eller Partille och finansieras genom privata medel."
Men problemet med detta är dels att man inte drivit upp frågan i en öppen debatt redan för kanske ett helt år sedan, eller i alla fall för ett drygt halvår sedan- innan de slutgiltiga besluten i Kommunen togs kring att arenan skulle byggas och inom vilka ramar densamma skulle byggas. Hade Supporterklubben Änglarna drivit sina frågor öppet i ett tidigt skede så hade man utan större svårigheter kunnat driva igång stora delar av den allmäna opinionen på sin sida i en medial debatt. Här skulle vikten av en ordentlig arenasatsning kunnat få ett utrymme som den nu inte fått, på grund av att ingen kunnat föra en saklig debatt då bara ett fåtal personer inom föreningen, Supporterklubben och Higab varit insatta i vad som debatterats kring arenan.

Om det är någonting som det politiska etablissemanget är känsliga för, speciellt när det är ett valår så är det den allmäna opinionen och åsikterna som tiotusentals fotbollsfans och väljare har kring ett så känsligt ämne som hur en ny fotbollsarena skall formas. Tyvärr missade både Supporterklubben Änglarna och IFK Göteborg att använda sig av valåret som ett instrument i den här debatten, ett instrument som kunde ha tvingat politikerna att inse värdet i en större ekonomisk satsning på arenan och därigenom på den evenemangsprofil som Göteborg sedan länge värnar om. För samtidigt som Göteborg är i ett skrikande behov av en ny allsvensk fotbollsarena så hade det varit möjligt att genom smart öppen debatt och opinionsbildning pressa ut väldigt mycket mer ekonomiska resurser för en ny arena än vad nu blivit fallet. Skuldfrågan här faller främst på IFK Göteborg och i viss mån på Supporterklubben Änglarna då det är kommunens "skyldighet" att bygga nytt, men det är de blåvita lobbyisternas skyldighet att se till att nybygget håller den standard vi behöver och vill ha.

För visst inser vi att en enorm majoritet av idrottsintresserade Göteborgare hellre ser en extra skattekrona om det innebär en ordentlig arenasatsning i Göteborgs kommun än att nu som en efterhandskonstruktion peka på alternativ i grannkommunerna Partille eller Mölndal. Ingen hade protesterat om IFK Göteborg skrapat ihop 500 miljoner kronor för att bygga en ny arena i Göteborg (att tala om grannkommuner blir lite självmål dock), problemet är att de Blåvita inblandade inte har några som helst sådana här ambitioner och det vet alla inblandade om. Nu kommer istället de första detaljerade kritiska yttringarna kanske för sent. Men sent ska syndarna vakna.

180 miljoner till skräp?

Är det verkligen värt att satsa 180 miljoner kronor på att bygga en lite bättre variant av Gamla Ullevi?

Supporterklubben Änglarna har nu fått den nya arenans detaljritningar presenterade för sig. De är alltifrån nöjda och Supporterklubbens ordförande sågar tillsammans med vice ordföranden Åke Josephsson den kommande arenan.

När jag skriver sågar låter det väl som en "skandalchockkupp" från min sida, men inte kan man tolka deras text på annat sätt än att de sågar den nya arenan och till viss mån även IFK Göteborg?

Utifrån vad man läst och hört tidigare har man varit försiktigt positiv till den nya arenan. Dock har det alltid funnits en pessimistisk ängel i mig som hela tiden försökt nypa mig i armen och få mig att vakna. Nu har denna pessimistiska ängel tillslut vunnit över den hos supportern vanliga optimistiska ängeln

Ett bygge som drivs i kommunal regi med fastställd kostnad innan man bestämt vad som ska finnas på arenan? Kan det bli värre?

Jag är trött på att klubbar som Kalmar FF, Färjestad, Brynäs och en rad norska småklubbar kan få till moderna evenemangsarenor anpassade efter deras krav och önskemål, men inte vi!

Om inte de redan tagit jullov uppe på Kamratgården hoppas jag verkligen de jobbar extremt intensivt för att påverka kommunen och Higab. Vad är det för idé att bygga en arena som är gammal redan innan den ritats på papper?

Sker inga förbättringar anser jag att ledningen ska undersöka möjligheten till bygge av en egen arena i utkanterna av Göteborg. Mölndal sägs ha varit väldigt positiva till en Blåvitt arena i deras kommun. Åtminstone borde man påpeka att man kollar på alternativ utanför kommungränsen för att pressa Göran Johansson ytterliggare.

En arena i Mölndal skulle förhoppningsvis innehålla allt det vi vill se av en arena. En allseater (med kombiläktare) med pubbar, restauranger, VIP-utrymmen, kiosker, toaletter och lokaler för souvenirförsäljning i överflöd. Det ska vara en arena byggd efter våra behov och den ska passa alla typer av supportrar.

Men frågan är varför ingen kritik från Blåvitt kommit fram? Är de nöjda med den tänkta arenan? Borde inte klubben ha fått information långt före Supporterklubben? Flat ledning i föreningen jag älskar står jag inte ut med. Var är visionerna?

Ligg inte på latsidan nu, Blåvitt!

Årets blåvita bild...

ÅRETS BILD Det gångna året har gett oss supportrar både möjlighet till glädje som sorg. Nu vill vi att ni som dokumenterat detta med kamera ska bidra till att visa upp era bästa bilder för den Blåvita supporterfamiljen.

Välj ut en bild med Blåvittanknytning som du själv eller någon du känner har tagit under 2006 och maila den till: kontakt@baraben.com så väljer vi ut ett antal bilder som vi arrangerar en omröstning kring här på bloggen. En av bilderna som visas upp koras sedan till vinnare av läsarna och utropas till "Årets supporterbild 2006!".

Din bild kan innehålla allt från en av spelarna du träffat någonstans, en händelse på en match, en skildring av en bortaresa, en IFK-relaterad bild i vardagslivet eller kanske din flickvän, pojkvän, polare eller hund iklädd något Blåvitt plagg. Alla bidrag är välkomna och ett stort antal kommer publiceras här på Bloggen. Inga som helst bilder är för kontroversiella eller chockerande för att publiceras på Baraben.com, så lycka till!

2006/11/27

Gaisgårdens rätta ansikte...


Glöm inte att du kan skapa din egen souvenir genom att ge oss förslag eller
färdiga idéer genom mail eller i kommentarstråden här under! Klicka på bilden för fler souvenirer med Antigais-motivet!

IFK Göteborg satsar ungt, väldigt ungt

FOTBOLLSAKADEMIN Äntligen tar Blåvitt ett initiativ, ett långsiktikt sådant. IFK har beslutat att starta en egen skola. Änglagårdsskolan startar till höstterminen 2007. Ett projekt som förhoppningsvis kommer att kunna ge något tillbaka i framtiden.

Silly Season: Alla talar med alla

SILLY SEASON Under de senaste veckorna har vi uppdaterat försäsongens galna sida genom information kring en del av de aktuella spelarna på väg in och ut från föreningen. Idag ser vi dock "bara" över de spelare som ännu står under kontrakt med Blåvitt.

Richard Richardsson talar med Örebro Sportklubb om att skriva på ett treårskontrakt men har även fått intresseanmälan från ett par ytterligare föreningar, en av dessa är enligt uppgift en Norsk andraligaförening.

George Mourads allt kortare kontraktslängd har inte passerat omärkt förbi och ryktet säger att både Holländska Twente, tyska Duisburg, en okänd italiensk förening och flera engelska klubbar, bland annat Reading, har honom på sina shortlists över potentiella nyförvärv. Håkan Mild ska dock enligt uppgifter till Baraben erbjuda Mourad någon typ av nytt kontraktsförslag inom kort så det verkar som att föreningen arbetar febrilt med att förlänga med "Mouradona". Dessutom säger ryktet att spelare i IFK Göteborgs trupp på eget initiativ skall ha hört av sig till George med uppmaningar att skriva på nytt kontrakt för föreningen. AIK har i över ett år varit intresserade av Mourads namnteckning och innan hans låneperiod i Brescia så låg även ett rejält sockrat kontrakt från "gnaget" hemma hos Mourad, ett som han dock nobbade mot sin agents inrådan.
Smått ironiskt att IFK i samma veva som Mourad inte väljer att skriva på nytt kontrakt lanserar just George som dragplåster i sin medlemsvärvningskampanj. Inte världens bästa timing för den uppkomna kontraktsdiskussionen med andra ord, dock en indikation på att Blåvitt för en gångs skull tar tag i sina kontraktsfrågor i hyffsat god tid...

Magnus "Ölme" Johansson kommer inte gå till vare sig Gais eller Häcken, så mycket står klart. Samtidigt var han uppe och träffade ÖIS nyligen men mötet skall ha gett Örgryte större mersmak än ren rutinerade mittbacken själv fått. ÖIS ny lönepolicy skulle dessutom tvinga "Ölme" att skära rejält i lönekuvertet...

Magnus Kilhberg har enligt Håkan Mild erbjudits att få lämna trots att han står under kontrakt. Som vi tidigare berättat har flera norska föreningar visat intresse, därbland ska den senaste intressenten vara Arne Erlandsens nya förening Ham-Kam. Sedan tidigare har även ÖSK uppvisat stort intresse för Kilhberg.

Marcus Berg, vars kontrakt går ut efter 2007, precis som Mourads, skall enligt färska uppgifter vara på god väg att komma överens med Blåvitt om en förlängning av sitt kontrakt.

2006/11/25

Så mycket tjänar spelarna i Blåvitt!

LÖNER Vi lever numera i en tid där vi blir allt mer offentliga och övervakade av storebror. Genom Internets framfart blir det hela tiden lättare att kolla upp din grannes, sambos eller chefs personuppgifter, och kanske framförallt går det att se hur mycket pengar de tjänar. Offentliga uppgifter är enklare än någonsin att få fram. Speciellt nu, då det sedan ett par dagar är möjligt för gemene man att enkelt kolla taxeringsuppgifter på nästan vem som helst på en enkel hemsida. Den svenska avundsjukan kan med andra ord räkna med ett ordentligt uppsving närmsta tiden. Vi på Baraben ville inte vara sämre och tog därför tillfället i akt att titta efter vad spelare och ledare i IFK Göteborg tjänar. Observera att uppgifterna (troligtvis) gäller 2005 års inkomster, och att siffrorna gäller inkomst av tjänst.

1. Bengt Evert Andersson
656 868 SEK (per månad: 54 739 SEK)

4. Thomas Lars Olof Olsson
410 826 SEK (per månad: 34 236 SEK)

5. Nils Erik Mattias Bjärsmyr
335 805 SEK (per månad: 27 984 SEK)

6. Adam Per Alexander Johansson
308 293 SEK (per månad: 25 691 SEK)

7. Kjell Magnus Kilberg
0 SEK (per månad: 0 SEK)

8. Erik Martin Ulander
273 110 SEK (per månad: 22 759 SEK)

9. Stevan Selakovic
0 SEK (per månad: 0 SEK)

10. Jens Niclas Alexandersson
695 566 SEK (per månad: 57 964 SEK)

11. Samuel Kwicompae Wowoah
767 596 SEK (per månad: 63 966 SEK)

12. Pavle Alexander Nadj
155 500 SEK (per månad: 12 958 SEK)

13. Karl Gustav Johan Svensson
28 900 SEK (per månad: 2 408 SEK)

14. Hjalmar Jonsson
438 148 SEK (per månad: 36 512 SEK)

15. Ali Gerba
339 480 SEK (per månad: 28 290 SEK)

16. Leif Magnus Johansson
491 371 SEK (per månad: 40 948 SEK)

17. George Mourad
492 831 SEK (per månad: 41 069 SEK)

18. Martin Ramiro Guillermo Smedberg Dalence
373 024 SEK (per månad: 31 085 SEK)

19. Pontus Anders Mikael Wernbloom
183 870 SEK (per månad: 15 323 SEK)

20. John Dennis Ingvar Jonsson
341 894 SEK (per månad: 28 491 SEK)

21. Bengt Erik Markus Berg
403 984 SEK (per månad: 33 665 SEK)

22. Vladimir Majdandzic
52 163 SEK (per månad: 4 347 SEK)

23. Andres Javier Vasquez Rueda Pinto
274 181 SEK (per månad: 22 848 SEK)

24. Anders Kenneth Jonatan Berg
312 776 SEK (per månad: 26 065 SEK)

25. Johan Rickard Rikardsson
248 600 SEK (per månad: 20 717 SEK)

Några övriga:

Stig Håkan Mild
452 106 SEK (per månad: 37 676 SEK)

Bengt Gösta Halse
3 662 186 SEK (per månad: 305 182 SEK)


2006/11/24

Oh it's so silly so silly

SILLY SEASON Nu ska vi göra detta lite mer konkret än vanligt, silly style:

George Mourad (IFK)- Vill ha mer i lön, inget konstigt med det. Att Mild inte vill ge honom mer i lön innebär att Mild hotar med att sälja honom, återigen inget konstigt i det. Dock förstår vi alla att IFK Göteborg absolut inte vill sälja honom då han endast har ett år kvar på sitt kontrakt och bara om sex månader kan få börja tala med andra föreningar. George Mourad har ständigt nya erbjudanden och intressenter på sig utifrån Europa, även om det inte är från de absoluta toppklubbarna så finns intresset där och det har medverkat till att George vill ha ordentligt med betalt för att skriva på ett nytt kontrakt. Noteras skall att George inte har en speciellt anmärkningsvärd lön i Blåvitt nu heller, enligt uppgifter till Baraben. Dock vill han enligt samma uppgifter ha en procentuell höjning som han omöjligtvis kommer att få igenom så för att unvika en "Ulander i Öis"-situation kommer parterna hårdmangelförhandla i December.

Magnus Kilhberg (IFK)- Är inte önskad av den nya tränartrion och har satts upp på transferlistan. Flera norska klubbar har visat initialt intresse och enligt ett färskt rykte som inkommit till Baraben vill Arne Erlandsen se honom i Ham-Kam. Inte avskriven för Örebro.

Johan Arneng (DIF)- Har talat med IFK Göteborgs nya tränare Stefan Rehn och nu även fått en intresseförfrågan från Elfsborg. Arnengs agent Anders Wallsten har fått en förfrågan från Håkan Mild angående Arneng och inom kort ser vi honom bli klar för en av de två intresserade föreningarna.

Ola Toivonen (Öis)- Inte aktuell för IFK Göteborg. Fullständigt otänkbart att IFK Göteborg tänker spendera de första initiella 5-6 miljoner som riskkapitalbolaget ska investera i spelartruppen på Toivonen. Dels saknar han den potential som krävs för att man ska satsa på en så ung spelare, dels tror enligt säkra uppgifter inte IFK Göteborg att han har vad som krävs för att passa in i det Blåvita spelsystemet.

Joakim Sjöhage (Elfsborg)- En spelartyp som Blåvitt är intresserade av och efter att Sjöhage uttalat sig frustrerat över sin speltid i Elfsborg ska IFK Göteborg ha lagt en förfrågan kring Sjöhages situation. Dock högst osannolikt att Elfsborg eller ens Sjöhage är intresserade av en affär med analkande CL-kval för Elfsborg nästa år.

Tobias Hysén (Sunderland)- Tobias berättade via Barabens källor redan i början av veckan att han vill kämpa året ut i England, minst. Så nej, än får vi inte se Glenns son hos Kamraterna.

Mikael Antonsson (Panathinaikos)- Inte intresserad av att flytta hem till Allsvenskan. Ren "spinn" av kvällspressen efter att Håkan Mild berättat om föreningens ständiga intresse för att få hem Anton.

Walter Tomas Junior (Öis)- Den här Silly-upplagans märkligaste affär. Håkan Mild erkände för GT att man haft "Junior" under uppsikt under en längre tid, men ingen verkar förstå varför och vad spelaren i fråga skall bidra med. Vi får helt enkelt anta att han är ett mittbacksnamn bland många på Blåvitts intresselista.

Marcus Lantz (Bröndby)- Helsinborg vill köpa loss den frispråkige mittfältsvirituosen men rykten går kring att ett par ytterligare föreningar kan tänka sig att bjuda på honom. Var framme i långt gångna diskussioner med IFK Göteborg när han spelade i Hansa Rostock men valdes bort till förmån för en annan spelare av en före detta klubbdirektör i IFK.

Thomas Olsson (IFK)- Familjen drar åt Norrköpingshållet, kan försvinna längre fram på Silly Season om Blåvitt hittar bättre spelare på marknaden. Peking tar i så fall emot honom med öppna armar om den ekonomiska frågan kan lösas.

Agbar Barsom (DIF)- Ja, ska man skratta eller gråta? Barabens kanske mest pikade motståndarspelare är nu enligt senaste ryktet en av de vänsterspelare som IFK Göteborg kikar på. Kan eventuellt tänkas ersätta Samuel Wowoah som nytt vänsterbacksalternativ.

Mikael Lustig (GIF S)- Aktuell för alla, inte klar för någon. Varenda klubb i norden ska enligt tidningsuppgifter vara intresserade av Lustig, men det börjar alltmer se ut som att Lustigs agent spridit dessa rykten för att hetsa in Djurgården och IFK Göteborg i ett budgivningskrig om Lustigs namnteckning...

Richard Richardsson (IFK)- Het som ny målvakt i Örebro.

Ronaldinho (Barcelona)- Bara en läkarundersökning från att bli klar för IFK Göteborg.

George på väg bort?

SILLY SEASON George Mourad har ett år kvar på sitt kontrakt med IFK Göteborg. Klubben har velat förlänga, men nu har förhandlingarna kört fast. George säger till fotbollskanalen.se att parterna ligger för långt ifrån varandra. Vidare menar han dock att han inte har någon brådska, utan mycket väl kan tänka sig spel i Blåvitt även nästa säsong. Då kan han gå som Bosman-fall utan att IFK får en krona.

Detta vill inte Håkan Mild, som menar att om George inte ser sin framtid i IFK Göteborg, så skall han heller inte spela i klubben. Frågan är nu om kontraktskonflikten går att lösa, eller om en rad spekulanter kommer dyka upp för att försöka knyta till sig Mouradona.

http://fotbollskanalen.se/506548.html

Nu är det jul igen...


Glöm inte att du kan skapa din egen souvenir genom att ge oss förslag eller
färdiga idéer genom mail eller i kommentarstråden här under! Klicka på bilden för fler souvenirer med motiven!

2006/11/23

Efter elva säsonger i Blåvitt lämnar Dennis Jonsson föreningen!

SPELARINTERVJU Efter 11 säsonger i IFK Göteborg, längst period av alla nuvarande aktiva spelare, så lämnar nu Dennis "Cliff" Jonsson IFK Göteborg för vidare fotbollsäventyr. Vid endast 23 års ålder har han hunnit med att både gå igenom flera hyllade hjälteinsatser på Ullevi som genomgå en svår skadeperiod. Vi tackar Dennis för sina insatser i Blåvitt genom att höra med honom själv om laget i hans hjärta och fotbollsframtiden.

Tjena Dennis "Cliff" Jonsson, hur känns det att lämna Blåvitt efter 11 säsonger i streck i de finaste av färger?
- Det det känns tråkigt på ett sätt men bra på ett annat sätt. Som du själv säger så jag har varit i Blåvitt i stort sett halva mitt liv så att lämna Kamratgården och vännerna känns ju väldigt tråkigt. Jag kommer att sakna Kamratgården, alla spelare, ledare och matrialaren som Berra exempelvis. Han e kung, han fick en alltid på gott humör om man va nere, en sådan kille betyder oerhört mycket för Kamratgården.
Det som är bra är att det är nog bäst för mig just nu att lämna föreningen, jag är 23 år gammal, egentligen 22 med tanke på att jag missade ett helt år på grund av skador, hehe. Men jag behöver nog en nytändning någon annastans, det känns som att jag stått still ett tag nu i min utveckling, jag har inte tagit det riktiga klivet än och jag vet att jag har det i mig och jag tror att den här nytändningen kan göra mig gott.

Cliff ja, vart kommer det smeknamnet ifrån och vem fick du det av?
- Hehehe, oj det va längesen jag fick det. Det var en kompis till Robert Karlsson som bodde ihop med honom. Jag umgicks väldigt mycket med Robert då som nu, men lärde känna denna killen bra med. Jonas heter han och vi spelade mycket Championship Manager på den tiden. Jag förlorade varenda gång och han började kalla mig Cliff, (efter Cliff Barnes från tv-serien Dallas, Reds. anmärkning) på den vägen är det, sen har det ju hänt andra saker med men det går vi inte på.
Minns tillbaka till 2002, hösten där. Roger Gustafsson kommer fram till dig en dag och säger vad?
- "Du spelar från start idag Dennis, om du vill." Han tog en paus efter att han sa "Dennis", för jag blev ganska chockad och så blev det helt tyst. Sen fyllde han på med "om du vill".

Vad tänker du då? Som ung U-truppsspelare utan en enda minut i Allsvenskan ska du få chansen från start i ödesmatchen mot AIK hemma. Hur gick känslorna?
- Oj, det var många känslor samtidigt. Jag blev helt varm i kroppen och lite skakis men sen så tänkte jag att fy fan va häftigt detta ska bli. Och det blev det ju oxå.

Ja, det blev ju lite av en succé för dig från första sekund, för att ta till ett rejält understatement. Allsvenskans hetaste anfallare vid tillfället, tillika Blåvittfansens hatobjekt Andreas Andersson stod som motståndare, var du rädd?
- När jag väl kom ut på plan och domare Hansson blåste i pipan så släppte allt, kommer ihåg det så väl. Jag var så jävla taggad så att det va helt sjukt. Tror aldrig jag har sprungit så mycket i hela mitt liv och ändå kunde jag springa mer. Rädd va jag verkligen inte, jag hade inget att förlora utan kunde bara lyckas. Inte en jävel som hade några förväntningar på mig så det va bara köra. Just det året så hade jag så jävla bra självförtroende så det kunde inte gå fel.

Och så målet, när du träffar bollen, ser den gå in och glädjen efteråt. Berätta?
- Ja herregud, den absolut bästa stunden i mitt liv utan att överdriva. Jag var så jävla lycklig, alltså det var som den bästa dröm man kan ha.

Tidernas debut i den Blåvita tröjan är ett minne som etsat sig fast hos fansen, hur du både raderade ut Andreas Andersson och sänkte gnaget, men vad minns du bäst av din första säsong i A-laget?
- Nä det va ju just det att jag som u-truppspelare fick chansen i sådant läge som vi låg i. Och när vi vann mot Bajen borta och sedan i kvalet. Många minnen på den lilla biten av säsongen som jag var med.

Om vi glömmer "Anita" Andersson för en sekund så är du även känd för att ha tryckt dit en annan före detta Blåvit antihjälte. Vem talar jag om?
- Hehe, Jesper ja.

Precis, berätta om den där matchen på Nya Ullevi. Vad var det som hände?
- Jag kommer ihåg att när vi satt i omklädningsrummet så satt jag och väntade på den där lappen vi får innan match med laguppställningen. Så när jag såg Jespers namn där då var det bara sätta sin respekt direkt, det tog väl en 40 sekunder ungefär.

Det sägs att han har skrapsår än idag från den där tacklingen. Har dina Blåvita sympatier sedan barnsben påverkat ditt sätt att trycka dit lite mer "hatade" spelare?
- Jo det är klart att det finns där inom mig. Annars hade jag nog inte gjort så. Alltså jag gjorde ju inget fult utan jag tryckte ju bara till honom. Kom inte ihåg rikitgt vem som dömde men han gav mig ett leende, det kommer jag ihåg efter tackligen, domarn alltså.
Sen såg jag på sporten när jag kom hem att Jesper slängde iväg en slängkyss mot mig, så han förstod nog det han med, hehe.

Under dina år i A-laget har du visat prov på att vara lite av en målskytt med, i alla fall för att vara back. Vilka är de skönaste kassarna du minns tillbaka på?
- Alla på sitt sätt men AIK i debuten é nummer ett och derbyt mot Öis när jag gjorde 2-0. De är nog i topp.

När vi var småungar kom vi alltid till skolan med Blåvita halsdukar och debatterade i timtal om IFK och spelet i Champions League. Hur är det att leva drömmen och att få spela i det laget som man dyrkat som idoler som liten grabb?

- Det är den bästa tiden i mitt liv helt klart. Man pratade ju alltid om att man skulle spela i Blåvitt när man va liten och så, men det va ju mer än dröm och den blev ju verkligen förverkligad kan man säga, för min del i alla fall...

Vilka spelare och ledare under din långa period i Blåvitt har gjort störst intryck på dig? Vem är den bäste du spelat med och vilken tränare gav dig som spelare mest?
- Alla har ju gjort intryck på mig hela vägen, alla har bidragit kan jag säga. Jag vill inte lämna någon utanför. Tränare som, Dan Thelin, Mårten Suorra, Sandro Cunsolo, Gustaf Hässfält som jag pratar mycket med än idag. Det e bara några. Glenn Holm, Eijlert Björkman. Alla jag haft i A-laget. Men roger Gustafsson å Jonas Olsson, dem har jag mycket att tacka för. Men alla som jag inte har nämnt som jag har haft har gjort intryck, alla har del i det.

Erlingmark, Risp, Antonsson, Kalle Svensson, du har överlevt dem alla i Blåvitt, varför tror du att IFK fått fram så många bra mittbackar de senaste åren?
- Bra fråga alltså, de fick ju alla mogna väldigt mycke innan dom fick chansen. Nu pratar jag ju om Kalle, Anton och Risp då, man tog det försiktigt med dem och gav dem chansen i rätt läge. Jag har inget bra svar alltså. Man får väl helt enkelt bara vara tacksam för att Blåvitt lyckats med det, hehe.

Häromåret genomled du ju en helvetessäsong med två långtidsskador inom en säsong. Hur klarar man av något sådant och hur har det präglat dig som person och fotbollsspelare?
- Ja det var det verkligen, men måste tänka positivt, så é det även när det e som jobbigast. "Det som inte dödar en stärker en". Jag tar nog inte saker för givet nu längre, som jag gjorde innan. Jag har blivit en starkare person psykiskt. Det tror jag är det som har förändrats hos mig.

Nu försvinner du snart från Blåvitt då, det ryktas redan om att föreningar både i väster och sydlandet är sugna på din namnteckning. Hur tänker du själv?
- Det enda jag vill e att komma till en förening där jag kan trivas som fotbollsspelare och kunna utvecklas och trivas rent socialt, det e det vikitgaste. Det é det viktigaste för mig, sen var det blir det får vi se.

Du är ju som sagt bara 23 år trots dina 11 säsonger i föreningen och fem år i A-truppen, får vi se dig åter i Blåvitt om några år tro?
- Det är nästa dröm, absolut. Jag komme att ha bra kontakt med Håkan, så vi får hoppas att detta uppehållet kan göra mig gott och utveckla mig ännu mer så tror jag och hoppas jag naturligtvis på det.

Kanske då i en backlinje tillsammans med någon av dina bra polare Antonsson eller Kalle Svensson?
- Ja varför inte. Det hade varit ju varit kanon. Jag ska ju hälsa på båda dom nu, Kalle på Lördag och Anton på nyår så vi får snacka ihop oss om en comeback, hehe.

När Glenn Hysén återvände till Allsvenskan gick han ju till Gais, kan vi förvänta oss att se dig i AIK eller Bajen om ett par år då?
- Hahaha, nä det hoppas jag verkligen inte, hoppas att Blåvitt rycker i mig istället.

Kommer vi få se dig åter på läktarna när Blåvitt spelar som förr i tiden?
- Ja jag kommer ju definitivt följa IFK nästa år. Kommer nog kännas lite konstigt att man inte é kvar där då. men jag ska se så många matcher jag kan det kan jag lova eller följa dem på ett eller annat sätt.

Vad har du själv att säga till de Blåvita supportrarna?
- Jag vill tacka alla som har stöttat mig hela vägen. Har träffat fantastiskt sköna människor som é så goa. Verkliga änglar kan jag säga. Jag har alla dom att tacka. Sen måste jag ju säga en sak om "Räven" också, en sån go människa får man leta efter alltså, hoppas jag får träffa han innan jag drar!

Finns det något annat du vill säga?
- Hmm, ja, jag vill tacka Håkan Mild, Magnus Erlingmark och Bengt Andersson, jag vet att dom hade ett finger med i spelet när jag fick spela första matchen. Även Roger och Jonas då, men dom har ju redan nämnt, hehe. Jag har en känsla av att nästa år så bär vi hem guldet till vår stad. Då ska jag komma och fira med alla supportrar, det lovar jag!

Då kan vi inte annat än att säga lycka till de närmaste säsongerna Dennis och så ses vi på Ullevis läktare, om inte så får du följa vårt Blåvitt här på Baraben.com!
- Det tackar vi så hemskt mycke för, på återseende då får man väl säga, hehe.

Torsdagskrönikan: En liten summering

TORSDAGSKRÖNIKAN Det har blivit dags att börja lite smått att summera året som gått med blåvitt. Inte mycket att le åt kan tyckas men några ljuspunkter har jag trots allt lyckats gräva fram. Samt en hel del mindre lysande ögonblick och individer. Håll till godo.

Årets Flopp: Ali Gerba

Han kom, han sågs knappt, och han segrade verkligen inte. Vad hände egentligen? Hur kunde han floppa något så totalt? En del av förklaringen kan ligga i att värvningen inte var tillräckligt genomtänkt. Mats P hade börjat dra i Gerba innan han tvingades lämna in handduken och när Håkan tog över så kände han sig kanske tvungen att ro hem dealen. Frågan är om man verkligen hade analyserat Gerba tillräckligt, eller om man bara hade kollat in hans mål via Internet? Frågan är vad som händer nu. Kommer han tillbaka till truppen, eller försvinner han all världens väg?

Årets comeback: George Mourad

Han kom hem, och han precis visa att han fortfarande kan göra mål innan han gick sönder. Dessutom var det ett helt annat uppoffrande spel vi nu fick se från Georges sida. Frågan är hur högt vi hade kunnat hamna i tabellen om han inte skadat sig. Nästa år hoppas vi på en George i toppform och ett spel som inte bara går ut på att Bjärsa lägger upp bollen så högt som möjligt i luften, för vem som helst att fånga. Då kan det bli riktigt roligt och vi kan få se riktigt många mål från ”Gudfadern.”

Årets upprättelse: Arne Erlandsen

Arne må ha varit något alkoliserad, väldigt hård och så vidare men tittar man bara i tabellen så förstår man att här är en som trots allt gjorde ett bra jobb. Visst kan kollapsen på hösten haft andra orsaker än att just Arne försvann men det måste trots allt klassas som den främsta anledningen till genomklappningen. Varför han fick gå orkar jag inte bry mig om nu, men helt klart är att han förtjänar beröm för sitt arbete med IFK Göteborg under de åren han var här.

Årets höst: Adam Johansson

Efter sommaruppehållet var det en spelare som höjde sig över alla andra och det var Adam. Tycktes ha en energi som andra spelare saknade och for upp och ner på sin kant oberäkneligt antal gånger varje match. Hade stundtals lekstuga med Alex där ute, och hade vi bara haft något dugliga anfallare som hade kunnat nicka eller peta in ett och annat inlägg så hade Adam antagligen kunnat höja sin assistkvot betänkligt. Att han dessutom är en jävligt vettig och skön snubbe är ett plus i kanten.

Årets Magnus Erlingmark: Jag

Det har funnits en hel del som verkar tro att jag verkligen är Magnus Erlingmark, men så är inte fallet. Jag hade gärna varit det dock, vem vill inte vara en gammal hjälte?


Årets suraste: Mats Härd

Mats Härd är som din kaffesump du vill bli av med varje morgon och du lägger den därför i komposten där den kan förmultna. Men på GP sitter Mats kvar. Men det hindrar inte hans oförhinderliga ruttningsprocess. I tid och otid slänger han ifrån sig redig dynga om det ena och det andra. Han är aldrig glad och skriver aldrig om något bra. Man kan faktiskt fråga sig vad han skriver om överhuvudtaget. När de sista resterna ur Grappaflaskan är urdrucken och surströmmingen uppäten så hittar Mats inspiration från botten av träsket där han befunnit sig i urminnes tider och slänger ihop ännu en kaskad av ruttenhet som får en att vilja vomitera upprepade gånger. Ett tips till redaktionen på GP blir således: dra nått gammalt över Mats så kanske vi ens börjar fundera på att ta upp prenumerationerna igen. Sen var det ju det här med hockeyn också, men det är ett annat kapitel…

Årets supportertrend i silly season: Hemvändare

Den senaste flugan verkar vara att möjliga utlandsproffs helt plötsligt skulle vilja komma hem igen till mediokra allsvenskan. Bara för att en tacoätande mittbena fick för sig det så tror nu många hoppfulla supportrar att alla minsann vill komma tillbaka till allsvenskan igen. Är det inte Mikael Antonsson så är det Fredrik Risp, Kalle Svensson eller varför inte Tobbe Hysén? Namn som i dagsläget känns väldigt långt borta. Unga killar som fortfarande är på väg uppåt i karriären, varför skulle de vilja komma tillbaka till en sunkig allsvenska?

Årets idioter: Våra egna ”fans”

Att ge sig på en stackare med Downs syndrom, kan det överhuvudtaget finnas något lika vedervärdigt? Det var precis vad gais ”bandyfans” gjorde senast i Målilla. Det värsta är att jag inte blivit förvånad om det gällt våra egna ”fans.” Och då menar jag inte ni vettiga som läser detta utan de skitungar som har härjat fritt på våra läktare under året. Det är dags att rensa ut patrasket nu blåvitt, en gång för alla.


Årets match: Halmstad borta

Vi spelade fotboll en match i år. En jävla match spelade vi ordentlig, fin, effektiv och bra fotboll. Låt oss, vid Zeus, hoppas att det blir bättre nästa år. Men låt oss ha förtröstan och se på nästa år med tillförsikt. Som författaren George Bernad Shaw sa en gång i tiden:

"Some men see things as they are and say why -
I dream things that never were and say why not."

Lite av ditten och mycket av datten

Silly Season vore ju inte silly om inte ett fenomenalt skogstokigt rykte dök upp. Nu handlar det om att Håkan Mild minsann kommit långt i förhandlingar med HBK om att lösa Dusan Djuric. Tydligen ska HBK vara hemskt desperata efter att få betalt för U21-stjärnan sedan man i somras nobbade ett 7 miljonersbud från en fransk klubb. Ett lite konstigt pussel som smått rykteshungriga fans satt i rullning sedan HBK gråtit ut om det nobbade budet (och Dusans sjunkande värde i takt med kontraktstidens minskande längd...) i Aftonbladet...

Kilhberg rear ut
sig själv likt en polsk bärplockare och kör medieturné med både Norge, Örebro och fan vet för att komma bort från Kamratgården. Tydligen är det inte riktigt lika intressant att spela i IFK Göteborg som i Ålesund i Norge. Ja, det resonemanget kan man ju tycka vad man vill om men det luktar "Nej nu får du ta ditt pick och pack för att fly fältet" från Håkan Mild låååång väg...

Näfver-ryktet
dementerades från både Örebros och Aftonbladets sida. Då räknar vi kallt med att Hammarby inom kort köper loss Näfver för ett hemskt överpris. Men man ska aldrig säga aldrig om en Näfver till Blåvitt, var det va? För när alternativ ett och två faller igenom så...

Göteborg kör ju som bekant med blå julbelysning sedan ett par år tillbaka och i den moderna trenden erbjuder Blåvittshopen en blå och vit uppsättning julgranskulor som enligt superhemliga men dundertrovärdiga källor kommer sälja som glögg i tomtemasken fram till jul. En märklig liten detalj är dock att Blåvitt inte sett till att koppla http://www.ifkgoteborg.se/shop till sin shop utan bara använder sig endast av http://shop.ifkgoteborg.se. Åtgärdas denna lilla miss bör, som vår gröne julvän Joda hade sagt.

Alejandro Lagos bil har stått parkerad på Kamratgården i en dryg vecka nu. Vi gissar att han inte fått körkortet indraget utan redan innan Rosenborg officiellt meddelade det- varit klart en tid att han é La-go fått negativt besked om nytt kontrakt, främst för att han är orimligt dyr i proportion till vad han kan prestera. Samtidigt går Ölme och Cliff säkert och biter på naglarna då mötet om deras framtid hölls i tisdags och besked antagligen lämnas nu i slutet av veckan...

Dessa två olika länkar: 1 & 2, kan vara komna av en slump på samma dag. Men tror man inte på slumpen kan man även tolka det som att ordningsmakten rustar för vissa "mindre motsättningar" under nästa år...

Det omtalade Fight Club i Göteborg har vid två tillfällen tvingats byta plats för det första försöket till moderna Gladiatorspel. Tydligen har den mediala uppmärksamheten fått lokalägarna att dra öronen till sig...

Jonevret var redan som tränare en gnällig jävel modell tyngre, men han kanske inte är helt ute och cyklar nu när han väljer att hota med stämning mot sin före detta arbetsgivare Djurgården för att de avskedat honom utan grund. Fler och fler i fotbollssverige blir upprörda i samband med deras allt mer abrupta avsked och även om man kan tycka att kontraktstid är just kontraktstid är det viktigt att föreningarna och klubbarna sköter sig enligt de anställningslagar som finns. För inte är det väl så att en bengalbränning skall fördömas samtidigt som en förening utan att tveka kan bryta mot lagar kring uppsägning och liknande? Rätt skall vara rätt. Om inte annat så för att visa respekt till de personer som är anställa av en förening, ens rykte som arbetsgivare är trots allt ett av de viktigaste imagebitarna utåt...

Det finns de som har det värre

LILLEBROR Örgryte IS spelar nästa år i superettan. Man verkar äntligen ha insett sina begränsningar vad gäller förankring bland folket. Enligt GT vill lirarna inte spela på Nya Ullevi, utan istället skall Ola Toivonen och grabbarna misshandla bollen på Valhallas konstgräs. Kanske är detta det första steget mot att ÖIS försvinner ut ur alliansen? I ärlighetens namn - vad har de på den nya arenan att göra? Om de inte avancerar till allsvenskan pronto så är svaret på den frågan solklart - ingenting!
http://www.gt.se/index.jsp?a=763544

Vidare skriver GT att Örebro kan glömma Kihlberg. Han skall tillbaka till Norge, då han är aktuell för Ålesund. Dock betonar man att Magnus har två år kvar på sitt kontrakt med IFK Göteborg. Vågar man anta att Håkan lyckas få en hyfsad peng vid en eventuell försäljning av den något till åren komne mittfältaren? Vågar man även anta att Kihlberg bara blir såld om den nya tränartrojkan gör bedömningen att han är överflödig? Det känns som att ett namn, tyngre än Kihlberg/Olsson, snart kommer knytas till Kamratgården. Eller är det Eldin som skall fixa den biten?
http://www.gt.se/index.jsp?a=763630

Blåvitt prisas för Gais Bonito!

REKLAM Tidningen Resumé, landets största branschtidning för medier och kommunikation prisar imorgon IFK Göteborg för kampanjen "Gais Bonito". Resumés chefredaktör Viggo Cavling delar ut diplom för bästa webreklam vid tidningens återkommande mingelfest för medier "Resumébar" i centrala Göteborg imorgon kväll.

Blåvitt prisas för sin uppmärksammade kampanj "Gais Bonito" där man med bland annat Glenn Strömberg och Pontus Kåmark som dragplåster skojade med Gais genom att låta dem försöka utföra trick i stil med Nikes Joga Bonito-reklam där diverse världsstjärnor som Ronalindho trixar och trollar med bollar.

IFK Göteborgs reklambyrå ANR kan härmed titulera sig som segrare i kategorin "mest uppskattade nätkampanj 2006 i fotbollsverige". Gött jobbat!

2006/11/22

Silly seasons viktigaste kampanj!

SILLY SEASON Öis supportrar har i dagarna startat en namninsamling för att få ha kvar Ola Toivonen i Öis. Över 500 personer har redan skrivit på och nu uppmanar vi på Baraben.com helhjärtat alla Blåvita att stödja kampanjen! Ola Toivonen ska spela i Öis och ingen annanstans!


(Noteras skall att vi på Baraben är fullt medvetna om att IFK Göteborg inte har några som helst planer på att slösa föreningens pengar på en medioker lättviktare som Toivonen, men det skadar aldrig att hetsa lite extra...)

Blåvitt köper inte loss Lago!

SILLY SEASON Trots en del rykten om att IFK Göteborg skulle vara intresserade av att köpa loss Alejandro Lago så blir det nu inte så. Det måste ses som ett friskhetstecken från kansliet på Kamratgården då Lago knappast imponerat samt att man en gång för alla basunerat ut att man främst skall satsa på lagets egna ungdomar.

Vi minns framförallt Lagos debut med hans fina nickmål mot gnaget och önskar honom lycka till i framtiden!

2006/11/21

Supporterfondens insamling till IFK Göteborg!

SUPPORTERFONDEN Man kan hjälpa Supporterfondens supporterinsamling till Blåvitt på många fler sätt än att skänka gåvor. Först och främst har en svartvit PDF-flyer kommit upp på reklamsidan som vem som helst kan ladda ner och sätta upp på sin arbetsplats, skola eller i sitt närområde. Genom att sprida reklam för projektet växer vi bland alla stadens Änglar!

Tipsa eller utmana en vän
En populär funktion heter "Tipsa eller utmana" där du kan skicka ett färdigt brev till någon som du känner. Genom att trycka in dina vänner, arbetskamraters eller bekantas mailadresser och ditt namn så skickas ett automatiserat mail ut med en uppmaning till den personen att delta i Supporterfondens insamling till Blåvitt. Gôrlätt och smidigt!

Interaktivitet
Vår reklamsida har även fått en sektion som heter "Interaktivitet" där vi har lagt upp möjligheten för dig med egen hemsida eller blogg att kopiera in den angivna koden och på så sätt få upp rutan med "Senaste fem bidragsgivarna" på just din hemsida!

Så sprid budskapet- Supporterfonden i stöd för Blåvitt!


PlusGiro (PostGiro) gåva
Märk talongen med Pg numret ovan (438346-9) samt namn, telefonnummer och eventuell mailadress. Vill du vara anonym så behöver du inte lämna några uppgifter.

Internetgåva
Föreningssparbanken, SEB, Handelsbanken
(Övriga nätbanker fungerar naturligvis de med)
Ange Pg 438346-9 som en verifierad mottagare och gör din insättning. Glöm ej att lämna namn och telefonnummer om du vill stå med i listan över givare och få chansen att tävla om priser.

Kreditkortsbetalning (Payson)
Klicka bara på följande länk: online betalning. Välj sedan själv belopp. Vid detta betalalternativ tar Payson ut en viss avgift för det du skänker till Supporterfonden, det framgår när du klickar på länken vilka avgifter Payson tar ut (3:- + 3%).

Veckans klargöranden

Nej, det verkar inte vara Magnus Kilhberg som ska uppträda på konserthuset tillsammans med Shirley Clamp i jul. Tvärtom verkar han ha en klon som sjunger under samma utseende och namn. Mäkta förvirrande kan tyckas. Shirley skall dock ha begärt städskrubben på Kamratgården som specialloge för evenemanget av okänd anledning.

Nej, detta är inte en ledande Firman Boys medlem som hånglar med Stefan "Hatten" Söderberg. Detta är någon helt annan som hånglar med Stefan "Hatten" Söderberg.

Nej, Henke Larsson ångrade inte sin inställning kring Royal League efter påtryckningar från HIF. Han fick helt enkelt en chans att känna på kronjuvelerna och fick sedan upp intresset igen.


Nej, detta är inte Anderas Tolls ryggtavla. Tvärtom är det IFK Göteborgs överraskningspresent till alla som blir livstids medlemmar. Ryktet säger att Håkan Mild blir först ut att skaffa sig en i vinter...

Nej, detta är inte huvudkaraktären från nya skräckfilmen Saw III. Detta är tydligen huvudkaraktären i skräckfilmen "Hammarby 2006".

Nej, den bakom frågetecknet är inte Lundin Oil delägaren Carl Bildt. Det är landets nya informella ekonomiska rådgivare som tar regeringens alla strategiska ekonomiska beslut. Ingen vet vem han är riktigt, men det sägs att folket på Rosenbad kallar honom för Janne "Plånbok"...

Nej, männen på bilden är inte några som fått moralpanik över den "eskalerande våldsspiralen inom fotbollen". De är istället våra äldre bröder, fäder, kusiner, morbröder och polare. Tydligen är platsen Örebro och året 1970.

Nej, detta är inte zeppelinaren Hindenburg. Detta är en symbol för AIK anno 2006. Dock säger ryktet att ballongen förutspås samma lysande utveckling som sin föregångare Hindenburg...

Nej, detta är inte Grönsvarta fotbollshuliganer. Detta är grönsvarta bandyligister på resa i Målilla med kraftig avsky mot personer med downs syndrom...

Nej, detta är inte en krönikör med öga för bottnen på en Grant's virreflaska. Detta är Göteborgs äldsta ägare av en Canada Goose jacka. (För vidare studier av fenomenet syns gåsen flanerande i Vasastan under idoga promenader på vardagseftermiddagar...)

2006/11/20

Muggar och "Passa Ölme!"


Glöm inte att du kan skapa din egen souvenir genom att ge oss förslag eller
färdiga idéer genom mail eller i kommentarstråden här under! Klicka på bilden för fler souvenirer med motiven!

Statusrapport för Blåvittpokern!

BLÅVITTPOKERN Anmälningsmöjligheten för pokern har nu varit öppen ett litet tag och i dags dato har anmälningarna redan fyllt två bord med över två månader kvar till turneringen. Fortsätter det i samma takt kommer platserna vara slut ett bra tag innan den 27/1.

Därför borde du, om du vill vara med på vinterns hetaste evenemang, skynda dig att göra din anmälan.

All info kan du hitta på följande länkar:

Originalartikeln med all in-formation
Diskutera i forumet

Frågor (och intresseanmälan) kan även skickas till poker@baraben.com

Teddy drar in en Glenn på Kamratgården?

SILLY SEASON Precis som GT idag rapporterar har IFK Göteborg under ett par veckor fört samtal kring möjligheterna att plocka hem Tobias Hysén från engelska Sunderland. Sunderland är dock inte speciellt intresserade av tanken i nuläget, tyvärr inte heller Tobias Hysén, än så länge.

Grunden till hela karusellen ligger i att IFK Göteborgs nya B-lagstränare Teddy Olausson sedan många år är vän och före detta arbetskamrat med Torslandabon Glenn Hysén. Detta sedan deras tid tillsammans i Torslanda IK. Samma sekund som Teddy presenterades som del i den nya Blåvita tränartrippeln så började det viskas om Glenn Hysén på Kamratgåden.

Glenn och Glenns son.

Glenn Hysén har under många år flitigt nämnts bland fansen som en person man borde lyfta in i föreningen på grund av hans stora mediala värde och väldigt offensiva stil gentemot pressen. Men medan fansen drömt om en rubrikmakare på Kamratgården har styrelse efter styrelse varit lite rädda för att dra in Glenn på Kamratgården, just av samma orsak: han är en så kallad "loose cannon", en person som är svår att kontrollera och kan skapa en storm ur ett vattenglas bara med ett kort uttalande.

Men Glenn själv har agerat agent för Blåvitt utan föreningens inblandning vid flera tillfällen, främst när han legat på sin son, före detta Häcken och Djurgårdsyttern Tobias- att han borde trots allt välja Blåvitt som sitt nästa klubbval. Detta framgick även ganska tydligt när Tobbe nyligen uttalade en vilja att spela i Blåvitt den dagen han återvänder till Sverige. Med de orden började kompani Teddy Olausson och Håkan Mild direkt drömma om en rekordsnabb återvändo för den blixtsnabbe yttern. Men tyvärr finns inte öppningen just i dagsläget.

Enligt "pålitliga källor" till Baraben vill Tobias Hysén inte återvända till Sverige under säsgongen 2006/2007, detta för att han trots svårigheter att etablera sig som ordinarie i Sunderlands startelva vill ge det minst en hel säsong för att etablera sig inom den engelska fotbollen och livsstilen. I tidningarna uttalar sig Tobbe med en ton som ger lite mer hopp genom att han säger "jag har sagt till mig själv att göra så gott jag kan de första månaderna". Detta kan då tolkas som att Tobias bara har tålamod att vänta på speltid ett par månader, men så är alltså inte fallet. Han är enligt egen utsago inställd på att kämpa hela säsongen ut för att visa tränarstaben i Sunderland att han är värd en plats i startelvan. Så trots Håkans försök att "kalla in Glenn" så kommer pappa Hysén få tjata fram till sommaren på sin son för en comeback i hemstaden. Förutsatt att Tobias inte lyckas slå igenom under den här perioden alternativt att han sätts på läktaren och börjar anses överflödig i truppen av Sunderland...

2006/11/19

Rasta Group tjänar miljoner på Blåvitts flytt till Ullevi!

ARENAFRÅGAN Nästa år tar vägrestaurangernas okrönta konungar över servicefaciliteterna på (Nya) Ullevi. I samband med att IFK Göteborg i arenabyggnationens tider tvingas flytta sin matchverksamhet till Ullevi så får vi se en ny aktör stiga in på arenan för att bemöta dess kunder, nämligen Rasta Group.

Rasta driver främst anläggningar inom vägkrogar och på väghotell (s.k. motell) men har under de senaste åren expanderat till flera nya servicesektorer. Anledningen till att man från den 1 Mars 2007 köper Ullevi Konferens och Kiosker AB är att verksamheten där redan idag är extremt lönsam och förväntas bli ännu mer lönsam när den Allsvenska fotbollen stiger in på arenan under 2007. Ullevi-verksamhetens förväntade omsättning för 2007 är ca 35-40 miljoner kronor, med goda vinstmarginaler, enligt Rasta Groups egen hemsida. Miljoner som nu rullar ut i externa företag istället för att gå till de berörda föreningarna som driver verksamhet på den kommunala arenan.

Osökt kommer farhågorna kring hur Göteborgs-Alliansen kanske inte kommer att kräva fulla rättigheter för all försäljning på den nya arenan, en utveckling som skulle bli ödesdiger för den ekonomiska slagkraften för föreningarna i fråga. Föreningar som kan tjäna potentiellt tiotals extramiljoner på kringförsäljning blir aldrig så desperata att de måste tvinga upp biljettpriserna i oönskade nivåer. En förening som bara lever på biljettpriser kan dock tvingas till desperata handlingar vid dåliga ekonomiska tider...

2006/11/18


Glöm inte att du kan skapa din egen souvenir genom att ge oss förslag eller
färdiga idéer genom mail eller i kommentarstråden här under! Klicka på bilden för fler souvenirer med "Håkan for president" motivet!

Örebros Näfver nära Blåvitt!

SILLY SEASON Baraben erfar att Kihlberg och Richardsson är nära en övergång till Örebro Sportklubb. Enligt Barabens källor handlar det dock inte om någon övergångssumma utan ett byte. ÖSK får Richardsson och Kihlberg medan Blåvitt får Kristoffer Näfver.

Om bytet blir av så stjäl Blåvitt Kristoffer Näfver under Hammarbys näsor då "Bajen" uppvisat stort intresse för ÖSK:s talangfulle 20-åriga vänsterytter. Näfvers agent Oliver Cabrera ska ha fört samtal med ÖSK kring den nya heta intressenten för ÖSK:s stora komet från den gångna säsongen. Nu kan plötsligt Blåvitt stå först i ledet att få en namnteckning från den talangfulla yttern.

Näfver har i år slagit igenom med dunder och brak i superettan och då han är född 1986 är han del av den riktigt unga nya talangfulla generationen framtidslöften. En värvning som kan bli Håkan Milds första riktiga skalp sedan han tillträdde som sportchef, en värvningskamp som i första hand förs mot Hammarby.

Näfver say Näfver.

2006/11/16

Torsdagskrönikan: Plast eller gräs?

TORSDAGSKRÖNIKAN Göteborgs nya fotbollsarena börjar förhoppningsvis ta for inom en snar framtid. Många detaljer skall det slipas på och allt måste bli perfekt för att fotbollsupplevelsen ska bli total. Men hur bra kommer det att bli egentligen? Jag litar inte riktigt på de som ska genomföra det här bygget. Jag litar inte riktigt på att de kommer se till att allt blir perfekt. Detaljer som är grymt viktiga får absolut inte lämnas åt slumpen, trots att det är goe-Göteborg vi snackar om, "allt åånar ju saaj" till slut. En del av de styrandes slaka inställning visade ju sig härom veckan när flera politikerrepresentanter vägrade dyka upp på själva mötet där beslutet skulle klubbas igenom! Detta ledde som bekant till att ett viktigt beslut blev två veckor försenat. Nu får det vara slut med liknande pajaseri! Det är ett landmärke för Göteborg som skall byggas, en viktig underhållningsplats som skall hålla i många år.

Det finns flera saker som det debatterats om kring den nya arenan, varav ärendet med sittplats vs. ståplats kanske varit det flitigaste ämnet. Även publikkapaciteten och en rad andra frågor har diskuterats livligt sedan det blev allmänt känt att ett bygge faktiskt var nära förestående. Dessa ämnen kommer jag inte att ta upp i dag, även om jag nästan kan lova att jag får anledning att återkomma till dem inom en inte allt för avlägsen framtid. Idag ska det handla om en annan punkt, som är nog så viktig för arenans och göteborgslagens framtid.

En väldigt dum fråga man kan ställa till gemene man är om denne vill se bra fotboll på den nya arenan. Vem svarar inte ja på en sådan fråga? Men vad är då förutsättningarna för detta. Jag pratar givetvis om själva förutsättningen för att kunna spela fotboll, nämligen underlaget. Det är klart sedan länge att det kommer bli naturgräs på den nya arenan, vilket känns som en självklarhet. Men hur kommer det då att bli i framtiden? Kommer vi eventuellt tvingas se de två första, och kanske de två sista, matcherna på ett sunkigt Nya Ullevi, bara för att där råkar finnas värme under gräset? Nåväl, vädret kan man inte sia om men helt klart är att oavsett så brukar både gamla och Nya Ullevis gräsmattor vara ganska risiga under tidiga våren och sena hösten vilket automatiskt leder till att fotbollskvalitén sjunker. Låt oss slippa detta. Det finns lösningar.


Grassmaster är en lösning som flera av er säkert hört talas om. För att lite enkelt förklara Grassmaster så kan man säga att det är ett antal långa plaststrån som skjuts ner i jorden innan man planterar det vanliga gräset ovanpå. Grassmaster känns inte som att spela på konstgräs då det bara sticker upp cirka två centimeter ur marken, och den största delen av mattan är dessutom det vanliga gräset som man planterar som vanligt. Fördelarna med detta är att det vanliga gräsets rötter fäster i de tjugo centimeter långa plaststråna som sticker ner i marken, vilket ger en betydligt fastare matta som ger en helt annan stabilitet än en regntung Ullevimatta. Även utseendemässigt är det naturligtvis en fördel, då plastattrapperna naturligtvis är gröna året om samt att det rycks upp minimalt med vanligt gräs från mattan.

Frågan är då om planarkitekterna känner till detta och funderar över det, eller om man helt enkelt resonerar som vanligt. Ni vet när 55+ gubbarna sitter på sina möten, sörplar beskt kaffe och diskuterar den nya arenan. "Jaha, gubbar vad säger ni? Något nytt under solen?" Någon av de yngre (~40) kanske har hört talas om Grassmaster och vågar ta sig ton "Jo, det finns nånting som heter Grassmaster som gör att vi har en perfekt matta i stort sett året om..." De andra gamlingarna sitter upp från sina ballerinakex, vänder sig mot varandra och stirrar frågsint. "Vad sa han att det hette? Grassmaster?" Total förvirring råder. Någon föreslog verkligen något nytt, som skulle göra saker bättre! Jag menar, det här är ju goe-Göteborg som bygger ståplats på 2000-talet och nått flane börjar prata om nått påfund som heter Grassmaster. "Jaha, och var finns det här då?" frågar plötsligt en av de äldre goegubbsen. "Tja, Real Madrid och Liverpool har de på sina arenor..." säger den yngre igen, något modest. De andra tittar på varandra igen för att efter en kort stund brista ut i ett gemensamt gapskratt. "Real Madrid??? E du goo eller? Det kan la inte vi ha här? Vanligt gräs ska de ju va!" Nickande medhåll från samtliga övriga i församlingen innan man gemensamt fyller på sina koppar med nytt kaffe och sur mjölk och går vidare till nästa fråga på dagordningen.

Det finns dem som romantiserar en sen oktoberkväll med lerpölar på plan och allmän grisfotboll. Det vill inte jag uppleva framöver. Jag vill ha bra fotboll på en bra plan så gott som året runt på nya arenan.

Som av en ren slump så fick jag reda på att det under tisdag till torsdag pågick en mässa i Göteborg, IDA-mässan, med inriktning på just tillverkare av idrottsartiklar och faciliteter. Grassmasters svenska distributör, Spentab, var på plats och jag beslutade mig därför för att ta mig dit och utreda saken närmare. Jag tog mig in på mässan och träffade Spentabs VD, Stefan Otterström.

Han bekräftade det jag redan befarade, att ingen från Göteborg har varit i kontakt med företaget angående Grassmaster på den nya arenan. Kanske är det lite tidigt i byggprocessen, vad vet jag, men det kan ju trots allt vara värt att kolla upp för Higab. Vidare berättade han, förutom att bedyra de fördelar jag redan nämnt med Grassmaster, att man funderar på en installation både i Kalmar och i Helsingborg.

Så då kan man fråga sig, vill vi i Göteborg fortsätta att vara steget efter när det gäller utvecklingen inom fotbollen, eller vill vi höra att man säger redan nu att man tänker ta tag i taktpinnen när man bygger nya arenan för att visa var skåpet skall stå? Grassmaster är bara en av flera självklarheter för att den nya arenan skall hålla någorlunda modern standard, det är inte säkert alla önskemål blir uppfyllda men det är en bra start. Det finns många fler skäl att återkomma till bygget och det lär vi få anledning att göra framöver.