2006/11/03

"Bolagisera IFK eller ge upp Europadrömmen?"

KRÖNIKA Jag belyser idag i en gästkrönika hos Svenskafans.com en del intressanta problemställningar kring IFK Göteborg i framtiden. Bland annat tar jag upp en eventuellt bolagisering av föreningen och vilka problem eller fördelar detta kan ge, den nivå av, eller brist på- visioner som finns inom Blåvitt idag, för ett resonemang kring hur IFK borde satsa på en egenägd arena och hävdar vikten av att bli marknadsledande inom alla sina affärssektorer istället för tvåa på bollen.

Från krönikan "Bolagisera IFK eller ge upp Europadrömmen":

"I gårdagens (1/11) Metro avslöjar FC Köpenhamns VD Flemming Östergaard en öppen ambition att köpa upp en börsnoterad svensk förening, nämligen AIK. Östergaard sågar svensk fotboll totalt, utan att direkt motivera sina åsikter utöver det vi alla redan vet, nämligen att om man likt FC Köpenhamn äger sin arena så får man mycket större ekonomiska möjligheter att hävda sig gentemot européiska klubbar... ...I dagsläget är det en enorm utmaning för IFK Göteborgs klubbledare att motbevisa Östergaards sågning av svensk fotboll. Hur visar styrelsen i IFK Göteborg tillräcklig handlingskraft för att motbevisa att det inte är nödvändigt att skrota hela medlemsföreningen och ersätta det med ett aktiebolag?"

Läs krönikan i sin helhet här.

18 kommentarer:

  1. Som jag ser det kan vi gå ett steg till. Kolla topp klubbarna i PL. Där kan vi snacka om storföretag som får FCK att skita på sig. Men om vi tar Manutd som ett exempel. De flesta supportrar laget har har aldrig vart och sett en match live, de flesta bor inte ens i staden eller äns i landet.
    Vart vill vi som supportrar ha föreningen. Om vi blir ett företag (i vilken form som helst) kommer vi sälja ut en bit av den gedigna klubbkänslan, som iaf jag har för blåvitt.
    Visst, vi kan nog inte hänga med i Europa framgångar om vi inte gör något... Men då kommer vi heller aldrig uppleva, 7000 på läktaren, fyra plusgrader och regn en härlig höstkväll i Göteborg....

    SvaraRadera
  2. Härligt tänk Hankins!
    Passa på medan vårt varumärke fortfarande står högt i kurs.
    Vi kan inte fortsätta att släpa på ÖIS och GAIS i ryggsäcken.
    Hitta samarbetsparners t.ex byggbolag och större företag i regionen.
    Tryck ner Wingårdhs fyra skyskrapor på Heden med blåvitts nya 25000 personers arena i mitten.
    Arenan ska givetvis kunna hysa andra aktiviteter. I anslutning till arenan ska det finnas köpcenter, kontor,restauranger,garage och andra inkomstbringande företelser.
    Fotbollen ska vara huvudsaken men bisakerna ska bidra med kulorna.
    Arenan ska bli hela Sveriges Kamratcenter som speglar klubbens grundläggande värderingar.(Stockholmarna är undantagna, då dessa ej har förutsättningar att bli kamrater)
    Forza kamrater! Tänk stort!

    SvaraRadera
  3. Strålande krönika, håller med Frankie till 100%. FCK är en historielös hybrid. Jag blir så trött på kapitalister som Östergaard som tror att de har patent på sanningen.

    SvaraRadera
  4. En mycket intressant artikel. Det hade varit intressant att få höra var styrelsen står i dom här frågorna.
    För övrigt tycker jag att en stor väg till framgång är att blåvitt äger sin arena.

    SvaraRadera
  5. Svenska staten äger inte 51% av Talia. Svenska staten och finska staten är sedan fusionen tillsammans majoritetsägare:

    Ägarna Kapital % Röster %
    Svenska staten 43,50 43,50
    Finska staten 13,20 13,20

    SvaraRadera
  6. Vi måste göra nåt drastiskt om vi ska hänga med ute i europa..
    Egen arena är ett måste..
    Jag tycker det känns som att vi har en ledning som saknar klara visioner och jag börjar bli trött på det........

    SvaraRadera
  7. Ett sätt att lösa problemet med att föreningen är demokratisk och aktiebolaget har risken att vara odemokratisk då någon kan äga många aktier är att enligt engelsk modell skapa en Industrial and Provident Society (IPS) som först AFC Wimbledon använde sig av när Wimbledon blev MK Dons och när Glazer köpte Man Utd skapade fans FC United. Enligt AGM i tisdags (31/10) är ambitionen att äga en egen arena inom fem år (beräknad kostnad ungefär £6-7 miljoner).

    http://www.fc-utd.co.uk/docs/fcunited_ips.pdf

    Detta gör att varje medlem köper en aktie och att vinsten inte kan delas ut till aktieägarna utan skall återinvesteras dvs klubben fungerar som en ideell förening men är ett aktiebolag.

    SvaraRadera
  8. sebbe/ Men vad är det för resonemang? Om man inte börjar nu så blir ju din "överskådlig framtid" en evighet ju! Man måste börja någonstans för att avancera!

    SvaraRadera
  9. jävligt bra krönika, sammanfattar två punkter- arenafrågan och den flathet ifk visat här i många år plus visionärsandan som inte finns. kolla intervjun på kanal1904 med hans lundberg, varje gång han öppnar munnen framstår han ju som en amatör, snacka om klichékungen...

    SvaraRadera
  10. Att hävda oss mot större klubbar är som jag ser det samma som att sälja sin själ. För att nå ditt måste vi som sebbe säjer sälja oss riktigt dyrt. Vill inte att blåvitt blir som arsenal. Alla svenskar har ju redan ett PL lag som man följer. Låt dessa lag sälja ut sig totalt!

    Däremot måste vi få mer kapital så vi kan öka produkten blåvitt. Få bättre spelare, bättre arenor etc. Men att bli som PL lagen? Nej tack!

    SvaraRadera
  11. Nej, jag vill heller inte ha en utveckling som liknar den de har i england där det kostar 600 spänn att se en match. Tyska lag har ju valt en annan väg och avstått från högre intäkter för att hålla ner priserna eftersom man insett att de lokala fansen är de viktigaste. Att idag säga att man är manu-fan eller chelsea-fan är nästan lika absurt som att säga att man är coca-cola fan eller mcdonalds-fan eller håller på något annat varumärke eftersom det är vad klubbkänslan har reducerats till.

    SvaraRadera
  12. det finns ju en enorm skillnad mellan att förbättra en nu sketet driven produkt och att konkurrera med typ arsenal mfl. snacka om att se saker svart och vitt- det finns en gråskala där blåvitt måste stiga upp en hel del!

    SvaraRadera
  13. "Kanske blir det istället så att IFK Göteborg om ett par år ägs av FC Köpenhamn" - Va? Och hur skulle det gå till? Märkligt resonemang..
    Visst skulle det vara bra att äga sin egen arena. Med vilka pengar skulle den finansieras? Det kostar i runda slängar 150 miljoner att bygga en för ca 20 000 pers. Detta är en utopi inom överskådlig framtid, Hoppas mer på IMG samarbetet för värvningar och europaspel.

    SvaraRadera
  14. "Kanske blir det istället så att IFK Göteborg om ett par år ägs av FC Köpenhamn" - Va? Och hur skulle det gå till? Märkligt resonemang..
    Visst skulle det vara bra att äga sin egen arena. Med vilka pengar skulle den finansieras? Det kostar i runda slängar 150 miljoner att bygga en för ca 20 000 pers. Detta är en utopi inom överskådlig framtid, Hoppas mer på IMG samarbetet för värvningar och europaspel.


    Du borde nog slå upp ordet visionär. Lever man i en ankdamm kan man inte fixa någonting, 150 miljoner på affärsmarknaden är PEANUTS. Problemet är att Stig Lundström, Hans Lundberg och co inte är affärsmän de är lallare. Då har man inga visioner och kan inte sälja in produkten, idag har man ju en så usel produkt att det är en chock att vi ens har en huvudsponsor.

    Att du inte kopplar att kommentaren om FCK är en uppmaning mot IFK att agera innan andra krafter ser potentialen och vill ta över säger väl kanske mer om din läsförmåga än om FCK:s faktiska vilja, ambition eller möjlighet att ta över Blåvitt ens på ett hypotetiskt plan.

    SvaraRadera
  15. gillar denna artikel riktigt mycker. konkreta saker varför inte IFK känns som ett framtida storlag i norden...

    SvaraRadera
  16. IFK Göteborg(blåvitt, änglarna) som varumärke är riktigt dåligt nyttjat. Det kan inte vara så att Sveriges mest kända förening får medelgoda sponsoravtal. IFK ska kunna sälja sig dyrt och ligga i framkant på vad som är möjligt att få ut och inte som idag se på andra lag och nöja sig med steget sämre avtal.
    Att det ska vara omöjligt för IFK att få fram pengarna till en ny arena är ju för att ingen försöker att jobba med att få fram idéer hur man ska sälja in sig till medarbetare. IFK behöver inte skaffa hela summan själva utan kan få pengar genom sälja arenans namn samt rättigheter inne på arenan eller hyra ut lokaler i den samma. Kan IFK inte få ihop hela summan av vad en ny arena kostar så är jag säker på att dem kan få ta lån precis som vanliga människor gör när dem köper hus.

    SvaraRadera
  17. Stil & klass, din pajas.. vakna upp till verkligheten! Dessa pengar finns inte.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.