2006/11/07

Händelserna i Blåvitt- hoppfullt eller fiaskoartat?

SILLY SEASON Just nu händer väldigt mycket inom IFK Göteborg och åsikterna går isär. Vad är egentligen positivt kring det som sker och vad är negativt? Det finns ju som bekant alltid de som tycker att det som händer är skit och så finns det de som tycker det är helt fantastiskt. Baraben reder ut begreppen kring dagens Blåvitt...

Tränarfrågan
Det ryktades om Hasse Backe, Sven Göran Eriksson, Anders Linderoth och Tommy Söderberg. Men det verkar bli en trio anförd av Jonas Olsson. Riktigt oväntat.

Positiva Glenn säger:
Genom att byta ut de nuvarande tränarna med tre friska krafter får man in helt andra tränarperspektiv än de som råder generellt i Allsvenskan. De aktuella tränarna har erfarenhet från att vinna med IFK Göteborg och känner till pressen som kommer med ett jobb i Blåvitt. De är i våglängd med Håkan Mild och hans satsning. Dessutom har de väldigt olika erfarenheter från de senaste åren vilket kan bidra till en intressant mix och dessutom har de alla erfarenhet av att vinna SM-guld. Något som ingen Blåvit tränare de senaste fem åren haft.
Negativa Glenn säger:
Här går man helt fel väljer en tränare från samma familj som Blåvitt har gott om folk från redan. Det är de personerna som fostras i föreningens tänk och som tycker att allt föreningen gör är korrekt. Det må bli så att alla drar åt ett håll, men liktänkande är ofta inget som utvecklar en organisation. Dessutom är tränarnamnen inga som lockar till sig vare sig intresse, sponsorer eller främst spelare, snarare är det så att man pekar på Jonas Olsson som en tränare som inte klarat av att genomföra någonting alls med sitt FC Trollhättan. Lika spännande som att rosta knäckebröd.

Ordföranden
Ordförande Stig har åter uttalat sig. Den här gången i ett av de mest nervösa och taffliga framträdanden han gjort hittills under sin tid som Blåvittbas. En tveksam fasad utåt som fått många supportrar att bli både nervösa och oroliga för vilka ambitioner ordförande Stig har för föreningens framtid, i alla fall enligt vissa. Andra tycker att Stig gör helt rätt i att inte lägga sig i själva lagets utformande för mycket och att använda medierna för att gapa ut kaxiga målsättningar, det är bättre att få föreningen på rätt köl istället...

Positiva Glenn säger:
Han håller nere förväntningarna så att de nya tränarna får arbetsro. Det är bättre att prestera än snacka om segrar och så länge vi kan bygga ett framgångsrikt lag behöver man inte vara kaxig i medierna, det sköter resultaten åt oss. Vi har en grundidé som vi ännu inte fått genomföra fullt ut efter alla skandaler och turbulens, den nya ledningen tog över inför den här säsongen och nu blir det första året då off season helt oräglas av dess idéer. Stig gör rätt i att hålla ganska låg profil för det är trots allt inte genom styrelsen som föreninges dagliga verksamhet ska skötas, visioner byggs underifrån inte genom toppstyrning.
Negativta Glenn säger:
Han utstrålar en känsla av: "alla förutom sådana som jobbar på Kamratgården är farliga". Ingenstans finns en känsla av någon entreprenörsanda eller visioner över en allmän medelmåttighet. Alla frågor kan ha svaret "vi har nog inte råd med en sådan satsning". Dessutom är det för ofta för många frågor som inte har bra svar, ingen vet riktigt hur det blir med arenan och det man vet håller man hemligt, ingen vet när det där riskkapitalbolaget faktiskt kommer stärka Blåvitt och ingen vet riktigt vad den andra handen gör.

"Satsningen"
Vart är Blåvitt på väg? Hur ska vi komma ur den dåliga trend vi just nu är inne i och vilka spelare har vi råd att satsa på? Kan man köpa sig till framgång och är ungdomssatsningen ett resultat av en misslyckad ekonomisk idéflora i föreningen?

Positivt?
Vi satsar på eget vilket ger oss en röd tråd genom hela verksamheten. Genom att satsa på ungdomarna håller man nere kostnaderna och säkrar den ekonomi som sedan skatteskandalen satts på prov. Bättre att hålla igen med resurserna och satsa i rätt läge än att sprida pengar omkring sig. Se bara på värvningen av Ali Gerba (3 miljoner) som blev ett fiasko. Pengar garanterar inte framgång om man inte sköter allting helt korrekt från scouting till coaching.
Negativt?
Det är inte för att IFK Göteborg vill satsa enbart på talanger som man gör det. Det är för att IFK Göteborg år efter år misslyckas med att få in de ekonomiska resurserna till föreningen så att man kan stärka truppen med flera etablerade spelare. Medan Elfborg köper Anders Svensson och Mattias Svensson, Malmö handlar landslagsspelare och AIK miljonvärvar så har Blåvitts ledning en debattklubb där man nu i cirka fem år snackat om ett riskapitalbolag. Med betoning på snackat, för i händelseväg ser vi inte ett skit.
Sedan blir det en smått absurd situation att man som ett mantra upprepar "satsa på ungdomssektionen" men samtidigt diskuterar förlängning med Magnus "Ölme" Johansson, en 35-åring som inte platsar! Undrar vad Roger & Eilert på Änglagården tycker om den "ungdomssatsningen". Man måste vara konsekvent för att få förtroende, det är man inte om man fyller sin trupp med 30+:are.

Spelarna
Spelartruppen ligger lite under luppen nu, Dennis, Bengan, Wowoah och Ölme har kontrakt som går ut, Lago och Shaffer är här på lån, Wallerstedt och Olsson får väldigt lite speltid och Mourad kan vara proffsaktuell. Vilka bör stanna och vilka bör gå?

Positiva Glenn säger:
Truppen håller på att präglas av ett Håkan Mild:skt tänkande där man utifrån resurserna lyfter in förbättingar på olika positioner. Karisik är bättre än Kilhberg, Sigurdsson är bättre än Lago och Ranégie är bättre än Selakovic. Långsamt byts spelarna ut mot bättre "varianter" av sig själva och kostnaderna löper inte iväg. Det är trots allt så att Håkan Mild och tränarna inte styr över hur mycket pengar de har till sitt förfogande, de rättar sig efter de ekonomiska ramar som ekonomiavdelningen på mandat av styrelsen och övriga verksamheten ger dem. Vi har en av Sveriges mest lovande trupper med talangfulla spelare i överflöd, Bjärsa, Vasquez, Wernbloom, Adam och Marcus Berg, för att nämna några. För varje match som går bygger vi något som kan bli ett storlag om någon säsong, om vi bara lyckas behålla spelarna utan att de går för kaffepengar utomlands.
Negativa Glenn säger:
Det finns ingen centrallinje i dagens Blåvitt. Inte så konstigt att "Alex" varit så värdelös i år när han inte fått en enda vettig direkt passning ut på högerkanten via mitten så att han kommer rättvänd, samtidigt som Kihlberg tränar på liggande utsparkar med fokus att få så hög parabel på bollen som möjligt. Vi låter spelare som är unga ta för stort ansvar på ett sätt som de inte klarar av, Bjärsmyr ska bli pappa åt jättebäbisen Lago och Wernbloom ska styra ett mittfält där spelarna omkring honom inte kommer upp i par samtidigt som forwardsen i laget inte skulle träffa vatten med en boll om de så satt strandade i en eka mitt i Atlanten. Vi måste försträka lagets centrallinje med etablerade spelare så som bara rykten idag talar om, med Arneng och Sebastian Larsson, inte med norska överskottslagret i Lago och Kilhberg...

Känner du igen dig? Är du en positiv eller negativ Glenn?
Debatten rasar på Barabens forum: http://forum.baraben.com

13 kommentarer:

  1. VÄRVA ANDREAS JOHANSSON NUUUU

    SvaraRadera
  2. Bara vi får spelare som stämmer överens med hur tränarna vill spela så kan det kanske bli bra. Vill tränarna ha ett rappt passningsspel med mycket rörelse skall man inte ha en trupp med tunga nickspecialister.

    Ge tränarna en ordentlig chans att få ut sin idé på plan genom att ge dem spelarmaterial därefter.

    Satsa på noggrann scouting. Köp inte spelare för att de råkar vara billiga och sen hoppas man hittar en plats för dem nånstans i truppen.

    SvaraRadera
  3. 3 st kockar som ska röra i soppan.. Hmmmm...

    SvaraRadera
  4. Rappt passningsspel med Kihlberg och Wernbloom på mitten? Hahaha!

    SvaraRadera
  5. Kurt Olsson: Exakt min poäng. Ha en spelartrupp som överensstämmer med spelidén. Annars kan ingen tränare lyckas med sitt uppdrag - inte ens Svennis, Capello eller vem som helst.

    SvaraRadera
  6. Ni som tror att Andreas Johansson ska komma kan väl ta och lägga ner. Ge mig en bra förklaring varför han skulle göra det?

    Övrigt Ranegie är bättre än Selakovic. Jag tycker Sella har varit underkänd (jämfört med tidigare) men att tro att Ranegie som kommer från div.2 är bättre är väl knappast seriöst. Hur reagerar kille på att träna fotboll varje dag? Sitta på bänken? Möta bättre motståndare?

    SvaraRadera
  7. Tänk om ingen annan tränare ville ha jobbet? Håkan kanske kontaktade både Svennis och Backe, men ingen ville ta i det. Då har han ändå gjort så gott han kunde. Och då är det bättre att vi ger dem arbetsro än att sätta press på dem från början.

    Så från och med nu släpper vi den hårda kritiken mot tränarna, men ser samtidigt till att inte skruva upp förväntningarna.

    SvaraRadera
  8. var den förvånande nyheten att jonas skulle vara huvudtränare? trodde på en bomb idag, men detta är ju ingenting mer än igår. Just nu är jag nog en negativ glenn, men att tro att alla Blåvitt spelarna är så jävla röttna som alla tycks tro här inne nu håller jag inte riktigt med om. Kolla bara på aik: stommen i aik startade superettan riktigt rötet förra året men idag lirar de på allsvenk toppklass. Allt handlar om att hita harmoni och ett spel hela truppen tror på. Hela detta året har kantats av skit, förs skatte härvan sen startar vill allsvenskan med 1 poäng på de 3 först matcherna. Sen rycker vi upp oss något men sedan tröttnar alla på Arne och irritation sprider sig och spelarna har nog mest längtat efter semester hela hösten. Nu har dom en hel jävla vinter att bygga upp något nytt och låta alla få chansen att visa vad de går för.

    SvaraRadera
  9. Kan ju inte vara seriösa då ni säger att Ranegie är bättre än sella?

    SvaraRadera
  10. Sebbe Larsson, Johan Arneng??? VÄRVA!!!

    SvaraRadera
  11. Fan vilka idioter som vill ha in Ranegie i uppställningen istället för Stefan. Vet ni inget om fotboll?
    Och nej, det är inte ironi, detta har skrivits på anglarna.se och AB i flera dagar.

    SvaraRadera
  12. Djävligt bra när du är negativa Glenn!! Kommentaren om våra forwards målfarlighet var det roligaste jag läst sen Canizares sparkade sönder foten på en aftershave-flaska. Keep up the good work!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.