2006/11/06

Baraben avslöjar: Blåvitt satsar på delat ledarskap

BARABEN AVSLÖJAR Enligt Barabens källor väljer IFK Göteborg att för första gången i föreningens historia satsa på delat ledarksap. Tränarparet blir de före detta IFK-spelarna och numer tränarna Stefan Rehn och Jonas Olsson. Det nya tränarparet presenteras på en presskonferens imorgon tisdag.

Stefan Rehn kommer från positionen som andratränare i Djurgården (Allsvenskan) och Jonas Olsson från positionen som tränare i FC Trollhättan (Division 2). De två kommer att dela ledarskapet för IFK Göteborg under de kommande åren. Vi hoppas att Jonas Olsson får lättare att vinna med IFK än med sitt FCT där han i år ledde laget till oavgjort i nio av 13 hemmamatcher. Ingen större succé direkt.

Enligt Barabens källor så kommer den ena tränaren att få ett formellt huvudansvar, ännu dock oklart vem av dem. Men i praktiken ska de två före detta IFK-hjältarna styra föreningens A-lag i ett delat ledarskap, något helt nytt för IFK Göteborg och därmed även väldigt spännande att pröva på. Vi får två tränare som är offensivt lagda, Rehn som står för en snabb fotboll där mittfältet är den dominerande delen av laget och Olsson som står för en rakare fotboll där anfallet har en nyckelroll. En kombination som på pappret kan bli väldigt intressant för Blåvitt.

FC Trollhättan har trots ett år kvar på sitt kontrakt enligt trovärdiga källor inom föreningen börjat leta efter en ersättare redan för flera veckor sedan. Källorna påstår att Oddevolds Bosse Wåhlemark är det hetaste alternativet för FCT i ett läge där man fortfarande har ett år kvar av kontraktet med Jonas Olsson (3-årskontrakt skrevs 2004). Stefan Rehns position i Djurgården skall enligt ryktet ersättas genom en nyrekrytering av hela tränarstaben, lite likt det som just nu sker i Blåvitt.

FC Trollhättans ordförande Leif Bengtsson förnekar dock tränarbytet och säger sig vara glad för att Jonas Olsson stannar i FCT ytterligare ett år.
- Men det är med glädje jag kan konstatera att Jonas Olsson stannar, han har ett år kvar på kontraktet och för oss finns inget annat, säger Bengtsson.

Men källor i Göteborg gör gällande att både Jonas Olsson och Stefan Rehn befinner sig i staden för presskonferens på tisdagseftermiddagen. FC Trollhättan håller ett extra styrelsemöte under tisdagen för att hantera tränarsituationen nu när Olsson försvinner tillbaka till Blåvitt.

Debatten rasar på: http://forum.baraben.com

39 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka Jonas och Stefan!

    SvaraRadera
  2. Jaha...inavel istället för nytänkande säger jag. Det här känns som en trygg, medioker och tråkig lösning!

    SvaraRadera
  3. Tråkigt kan betyda framgångsrikt. Flashiga lösningar innebär inte succé, fråga Djurgården och Malmö...

    Nu får vi väl se om källorna har helt rätt med först innan man börjar döma.

    SvaraRadera
  4. Vad händer med Lampan och Kjelle? Stefan Rehn helt ok, lite spännande lösning men skall man vekligen satsa på Jonas Olsson en gång till??? Då vill jag hellre se Roger Gustafsson som delad med Stefan Rehn och med Rehn som huvudansvarig på pappret.

    SvaraRadera
  5. Det vore väldigt intressant att veta vilken kravprofil Håkan jobbat med? Jag fattar ingenting av detta? Vad har de bevisat som tränare? Vad jag hört har i alla fall inte Rehn varit någon större ledare i dif.

    Grattis alla ni som ville ha någon tränare som inte varit runt i halva allsvenskan. Lycka till Jonas och Stefan!

    SvaraRadera
  6. Det handlar nog i grunden att ta in två nya unga tränare som inte redan jobbat 20 år i allsvenskan som tränare, att bredda perspektiven lite men ändå ha två killar som vet vilka krav och vilken press det är att arbete i Blåvitt. Jag tror som fan på detta, man kan inte såga på förhand trots allt utan man får ge dem en chans.

    SvaraRadera
  7. Olsson har i varje fall inte gjort speciellt bra resultat i trollhättan, känns som den klubben stått och stampat i ett antal år nu. senaste framgången var väl när en viss kjell pettersson var tränare.

    SvaraRadera
  8. Frågan är vad fan som krävs för att få Blåvitt till toppen där vi hör hemma? DET ÄR DAGS NU!!!

    SvaraRadera
  9. Håkan har snackat med två gamla kompisar. Hoppas naturligtvis på framgångar men tror att vi byter tränare om två säsonger.

    SvaraRadera
  10. Jag é skeptisk. Att Milds gamla polare skall ha hand om A-laget känns sådär. Det blir mycket dunka rygg på Kamratgården framöver och inte mycket nytt tänkande kommer in innanför väggarna.

    Jag vill ha nya visioner, nya idéer, nya tankar och nytt friskt blod!

    Men tänk vad trevligt det kommer bli på firmafesterna! Mild, Jonas, Lampan och Rehn kan sitta och minnas tillbaka tillsammans med Roger om när Blåvitt var bra och hur mycket enklare det var när inte den där jäkla Bosman-domen. För att inte tala om agenter... bah! Såna skall man inte prata med. Tänk om man kunde avskaffa media också och publik eller matcher överhuvudtaget så att man bara kunde bada bastu och ha det bra.

    Ni skulle se mig när jag är bitter. ;)

    SvaraRadera
  11. IFK Samhall.

    i told you so.

    SvaraRadera
  12. Anonym:

    Jag vill inte se dig när du är bitter.

    Jag tycker det verkar vara en bra lösning. Det är dags för en lösning med genuint blåvita människor nu. Jonas har varit ute på grönbete i tre år nu och är välkommen tillbaka.

    Rehn kanske inte är den där hårda effektiva typen utan mer åt gamänghållet. Han kanske kan fylla Söderbergs uppgift att hålla uppe stämningen. De senare åren har mest innehållet stämningar från skattemyndigheterna, nu är det ddags för lite godare stämning.

    Till sist bara lite meningslöst vetande angående alla Bengaler som kastats in på plan.

    Sedan FIFA förbjöd just Bengaler på plan, tillåter den Bangladeshiska ligan inte längre inhemska spelare utan enbart importerade hemska spelare.

    SvaraRadera
  13. Fan vad sura och griniga alla är. Vi får tränare med vinnarskalle och erfarenhet av att vinna. Tränare som har varit framgångsrika spelare får alltid stor respekt hos spelarna. De har alla en förflutet i klubben och kan ingjuta den blåvita andan i spelarna vilket många varit överens om är viktigt för att få de unga att stanna längre. Visst har dom inga större erfarenheter som huvudtränare men det har ju varit planen länge, varför kommer kritiken nu? Varken Norling eller Haglund är ju erfarna, Haglund kom väl t.o.m. direkt från sitt jobb som gympalärare. Det här kan säkerligen bli riktigt bra.

    SvaraRadera
  14. Jag é skeptisk. Att Milds gamla polare skall ha hand om A-laget känns sådär. Det blir mycket dunka rygg på Kamratgården framöver och inte mycket nytt tänkande kommer in innanför väggarna.

    Jag vill ha nya visioner, nya idéer, nya tankar och nytt friskt blod!


    Men detta är på många sätt just det, två nya unga tränare som inte harvat runt i 15 allsvenska lag. Bägge har noll säsonger som huvudansvariga i en Allsvensk klubb, hur mkt yngre fräschare och nyare går det att bli egentligen?

    Jag håller dock med om att det inte är bra om de värvats för att de är gubbar som Håkan känner, det tror jag iofs inte alls stämmer. Man vill komponera en tränarduo där bägge tränarna har en koppling till Blåvitt och som brinner för föreningen, det är bra. Dock blir det ju oerhört svårt för trion Rehn/Olsson/Mild att sparka exempelvis Ölme som man alla tre känner väl.

    Men vilka signaler skickar det till omgivningen när man samtidigt som man upprepar vikten av sin ungdomssatsning men förlänger med en 35 årig icke ordinarie spelare. DET ser jag som ett större problem än att dessa killar är Håkans polare. Det är dessutom inttressant att se två tränare med ganska olika spelfilosofier få stråla samman för att skapa en ny idé för Blåvitt.

    Sedan blir det ju i grund och botten vilka SPELARE man har tillgänglig som avgör om det blir succé eller inte, dagens trupp måste bli starkare.

    SvaraRadera
  15. det här kommer bli kanon:

    VINNARSKALLAR!!!

    Dessa gubbar har vunnit allsvenska guld som spelare och rehn även som ledare. Det är vad som krävs.

    SvaraRadera
  16. Jag kan inte sätta fingret på vad som menas med nytänkande och nytt blod, men det känns inte som gamla spelare från forna glansdagar då spelreglerna utanför planen var helt annorlunda är att ta in nytänkande.

    Sen så ser jag det som problematiskt att det trots allt är gamla polare som skall styra Blåvitt i framtiden. Går allt bra så är det kalas, men frågan är hur lätt det är för Mild att ta obekväma beslut ifall allt inte går som det går och det i sådana fall drabbar hans polare. Det krävs sin man att kunna skilja på vänskap och business. Klarar ledningen det?

    Men helst vill jag ha in nytänkandet i styrelserummet. Våga få in lite kaxighet och var lite öppen med de visioner man (förmodligen) har. Vi är bäst i svenska fotbollshistorien - slå er själva för bröstet och var inte så jäkla försiktiga i media! Skitsamma om man inte alltid når det man snackar om, men man syns i vilket fall och det börjar snackas lite om en runt fikabordet - "Jag hörde att Blåvitt skulle värva... bla bla bla.."

    På tränarsidan vill jag ha en tydlig idé om hur spelet skall spelas och framförallt vill jag ha lite uppfinnighet. Ifall taktiken man tänkt ha inte funkar så skall inte den enda backupen man har vara att slänga in Wallerstedt och mata långbollar. Laget skall klara att spela flera sorters olika spel i olika sorters formationer. Alla lag i Allsvenskan kan inte slås med samma taktik - ut med bollen på kanten och låt Alex mata inlägg mot Walle.

    Framförallt är jag orolig över vilka resultat Jonas Olsson nått i Trollhättan. Med tanke på Blåvitts ekonomi så behövs en tränare som med små medel kan nå framgång och det har inte Olsson nått i FCT. Det kan inte vara för hans enorma framgångar han fick jobbet - utan för att han just är Milds polare. Och just det oroar mig.

    Rehn/Olsson/Landberg var fenomenala fotbollspelare. Som tränare har de mycket kvar att bevisa. Förhoppningsvis gör de det i Blåvitt. Ingen skulle bli gladare än jag.

    SvaraRadera
  17. Problemet är att många här inne samt på änglarnas forum stirrar sig blind på vissa namn. Så fort dem spelat i Blåvitt och har lite hjärta så komemr dem plötsligt vara succétränare.

    Vem fan är Stefan Rehn? Han var kanon på planen, men som tränare? Hallå!

    Samma sak med Olsson. Vad har han bevisat i FC Trollhättan?

    Skulle även vilja säga samma sak om Håkan Mild. Bara för man är bra som fotbollspelare behöver det inte betyda att man är bra som ledare.

    IFK Göteborg förespråkar Sveriges värsta och största svågerpolitik. Klubben som bara tittar bakåt, men aldrig framåt. Klubben som komemr vara ett mittenlag dem närmaste 20 åren.

    SvaraRadera
  18. Varför känns det som att Baraben kommer släppa en till bomb imorn? hehehe

    SvaraRadera
  19. http://youtube.com/watch?v=qf51J2yEH24

    SvaraRadera
  20. IFK Göteborg förespråkar Sveriges värsta och största svågerpolitik. Klubben som bara tittar bakåt, men aldrig framåt. Klubben som komemr vara ett mittenlag dem närmaste 20 åren.

    Det här makes ju no sence. Det är ju just framåt man tittar genom att värva de två yngsta (?) tränarna i Allsvenskan? Bättre att välja två gubbar runt 60 bast som är "fräscha"? haha noll logik.

    SvaraRadera
  21. hur ska de kombinera detta då? Någonm åste ju vika sig.

    SvaraRadera
  22. Men det är väl inte så svårt, IFK kör på en helt ny tränarstab och så löser de konflikter genom att snacka igenom saker, så som Lars/Tommy gjorde med landslaget. Dialog till framgång!

    SvaraRadera
  23. Brinner för föreningen? Rehn brinner väl för Djurgården? Man, kan väl tänkas "brinna" för blåvitt under 3 säsonger med 45 000 kr / månaden...

    SvaraRadera
  24. ""Det är ju just framåt man tittar genom att värva de två yngsta (?) tränarna i Allsvenskan?""

    framförallt tittar man på borås och aik.
    men att svågerpolitik är det som gäller på kameradengarden just ju är inget snack om saken. det kan ändå bli bra. och rehn som kommer ifrån en vinnarkultur ifrån dif kan heller inte vara fel. hopppas bara inte de dekadenta krafterna på K.G drar ner han.

    SvaraRadera
  25. hahahaha ja för Rehn har ju ingen historia i Blåvitt. Flane.

    SvaraRadera
  26. Vad gjorde Haglund och Norling innan de gjorde succe med sina klubbar?

    I rest my case...

    SvaraRadera
  27. tror det här kommer bli kanon! Hela känslan just nu med blåvitt är bra. Nya tränare, nya spelare etc. Tror king håkan har en stor plan för hur universum skall komma att bli - världen rättar in sig.

    Nej men det här kommer bli skit bra gubbs!

    SvaraRadera
  28. Har någon sett FCT eller? Hur vet ni att Jonas står för rak fotboll, bara för att han var assistent till Lundin och spelade mittback behöver han inte ha en rak filosofi, har han ens uttalat sig om sin filosofi? Tycker det låter ganska spännande iaf, vad händer med Lampan då?

    SvaraRadera
  29. Anonym/ Jo vi har ett par bloggare från Trollhättetrakten som informerat om detta. Rak fotboll behöver ju inte betyda Stefan Lundin, det går att spela rakt längs marken med...

    SvaraRadera
  30. Vill bara säga att Stefan Rehn är tillsammans med "Steff" mina två absoluta favoriter i Blåvitt genom tiderna. "Steff" skulle vara en intressant tränare och förläser väl nu om Ajax spel ider osv. Blåvitt goes Ajax...typ.

    SvaraRadera
  31. Ni som oroar er kan sluta redan nu. Detta kommer bli väldigt bra.

    SvaraRadera
  32. Föredrar Conny Evensson.

    SvaraRadera
  33. Det här blir bra. Två unga tränare som kan klubben och vet vad som krävs för att vinna. Att Håkan valde dem för att för att han känner dem och vet att de är bra kan man väl fan inte klaga på. Det är ju perfekt, det garanterar att vi slipper otrevliga överraskningar gällande alkoholvanor, attityd mot spelare m.m. Nu hoppas jag bara att styrelsen är så säker på att de har valt rätt att de kan stå emot krav på omedelbar framgång och att de får åtminstone tre år på sig. För med karsik som hetaste nyförvärv är det inte helt realistiskt att tro på sm-guld redan nästa år.

    SvaraRadera
  34. Martin
    Håller med helt och hållet. Det är dags att ledningen går ut och säger att vi siktar på att tillhöra absoluta toppen tidigast 2009/10. Något annat är inte realistiskt.

    /Fredrik

    SvaraRadera
  35. ""vi siktar på att tillhöra absoluta toppen tidigast 2009/10.""

    hehe då hade vi förlorat nästan alla sponsorer. då hade självmord varit en bättre lösning.

    näe, ekonomin är i grunden god, så ifk skall vara med och slåss om guldet varje år.

    2-3 värvningar som är med och slåss om platser i startelvan förväntar jag mig.

    SvaraRadera
  36. Jag tror inte att det är realistiskt att den truppen IFK har klarar av att vinna SM-guld redan nästa år. Bjärsa, Vasques, Wernbloom, Berg, Adam är lovande spelare som jag hoppas kommer vara stommen i nästa guldlag men alldeles för ojämna under en hel säsong för att jag skall tro att de är det redan nästa år. Det har höstens ras med all önskvärd tydlighet visat. Får däremot de nya tränarna tid på sig att köra sin grej, ovan nämda spelare speltid och tid att utvecklas + några BRA värvningar under nästa år, gärna en mittback och en kreativ mittfältare, ja då tror jag att det blir guldpytt om ett par år.

    SvaraRadera
  37. OhlssonRehn - Bluewhite army.. nahh. Känns alldeles vågat att efter en piss-säsong. Går det dåligt kommer tålamodet ta slut hos fansen, men styrelsen kommer säga "det tar tid att bygga ett lag"-blajjet.

    SvaraRadera
  38. "vi siktar på att tillhöra absoluta toppen tidigast 2009/10."

    mja, det gick ju inte så bra med motivationen när ifk gick ut i samband med arnes avgång och sa att vi inte siktade på guld i år...

    för övrigt:
    borde inte lampan ha tappat ganska mkt respekt hos spelarna under hösten? visst, han kanske får en tillbakadragen roll i trion, men om han inte lyckades få dom att kämpa något i höst så lär dom väl inte ha särskilt mycket tilltro till honom. eller??

    SvaraRadera
  39. nån som vet när den där presskonferensen skulle vara imorrn?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.