2006/11/29

Man stoppar inte våldet genom att stänga det ute!

"Efter höstens alla huligandåd har den nya regeringen fått nog. Sportbladet kan avslöja att regeringen nu kallar idrottsrörelsen till krismöte. - Det här är till stor del ett samhällsproblem, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth."

IDROTTSPOLITIK Att folk bombhotar en arena i Karlstad och väljer att gå med ett automatvapen på fotboll i Solna kan väl omöjligtvis kopplas till idrotten? Regeringen talar om att skärpa lagsiftningen kring fotbollen och tror att den befintliga lagstiftningen är för "tandlös". Men om en person väljer att dels i första hand att äga ett automatvapen och sedan att ta med sig det på en fotbollsmatch så måste väl även idrottsminister Adelsohn Liljeroth inse att problemet inte på något sätt har med idrotten att göra.

Istället kanske det är dags att se över de öppna gränserna där vapen och knark strömmar in som lösgodis i Cloettas fabrik. Kanske är det dags att göra något åt psykvården där dömda mördare släpps fria efter bara ett eller två år då de anses "friska". Om regeringen verkligen vill göra något åt beväpnad publik och inställda matcher på grund av bombhot och annat bör de nog ytterst snabbt försöka se till the big picture, för det är där man stoppar riktiga samhällsproblem. Inte genom att stänga av enskilda personer i publiken. Våldet försvinner inte för att man stänger det ute, våldet finns kvar tills man tar tag i roten av problemet på allvar.

Tar man AIK-exemplet där en "gangster" stoppades med ett skarpladdat vapen på väg in på en Royal League match så löser man ju inte den personen som ett samhällsproblem om han stängs av från fotboll på livstid. Om det vore så att den kopplingen kunde göras, varför håller inte regeringen seminarier kring att utestänga folk från Försäkringskassan när denna bombhotades? Att planera avstängningar från bankkontor när dessa rånas? Kanske kan man porta folk från att vistas utomhus efter att de misstänkts för ett personrån? Mannen med vapnet utanför Råsunda slutar vara ett problem först när han inte kan få tag i skarpladdade vapen eller när hans behov att utöva våld mot sin omgivning antigen behandlas bort eller låses in i en cell. Våldet finns ju kvar utanför arenorna, ska ingen hålla ett seminarium om det våldet istället? Det som tusentals brottsoffer dagligen drabbas av?

137 kommentarer:

  1. det är ju lätt att skylla allt på "huliganer" och så stänga av allt som rör sig. svårare att lösa riktiga problem.

    SvaraRadera
  2. Har haft samma tankar ett tag. Problemen löser sig inte för att man angriper symptomen man måste angripa sjukdomen direkt. Sen hur detta ska göras rent praktiskt vette fan...

    SvaraRadera
  3. jeppe/ Ett grundproblem är ju att man måste minska klyftorna i samhället. Om man inte kopplar fattigdom och utslagenhet till kriminalitet kan man inte se grundproblemet.

    Ta med sig ett automatvapen på fotboll, hallå eller liksom!

    SvaraRadera
  4. Jag tycker det är helt rätt att man stänger ute huliganfolket från arenorna. Visst, det löser inte samhällsproblemet men det tycker jag inte är vad som ska diskuteras.

    Det är självklart att nötterna inte ska få komma in på arenan, sedan vad man ska göra åt att det finns sådana nötter är en helt annan fråga. Det är viktigt att inte polarisera debatten och tro att man inte verkar FÖR att nötterna ska få vård bara för att man stänger dem ute från arenorna.


    Det ska vara säkert att gå på fotboll och det är vad man ska fokusera på inom fotbollen. Att vi alla ska få gå säkert på gator och torg är ett annat område och bör således också vara en viktig fråga på agendan.

    Samtidigt tror jag att de organiserade grupperna tappar en del fäste om det inte går att kombinera kravalljazzandet med fotboll, då många av de mer begåvade inom dessa kretsar är på match just för fotbollens skull.

    Om man samtidigt kan få nötterna att bestämma holmgångar i grustag så är mycket vunnet. Då riskerar inte vi andra hamna emellan deras fotbollsintresse och våldslystenhet.

    SvaraRadera
  5. anonym kl 18:54:

    Jag vette fan, jag känner många från medelklassen som det har gått och skogen för och då kan man inte koppla det till fattigdom. Problemen kan uppstå i vilken familj som helst, oavsett levnadsstandard, om farsan drar och barnet kommer i dåligt umgänge. Visst låginkomstagare är överrepresenterade i statistiken men då är det nog oftast de som saknar jobb inte de som har ett jobb. Att få mer folk i sysselsättning är viktigare än att minska klyftorna enligt mig.

    SvaraRadera
  6. anonym 19:01/ men då kan ju personen våldföra sig mot dig 50 meter från arenan på gatan fortfarande? så vad har man löst genom den avstängningen då???

    SvaraRadera
  7. jeppe/ visst, ingen regel är absolut, men det finns ju en tydlig koppling mellan att cirka (gissar nu) 90% av de som sitter på fängelse är från arbetarklassen. det är ju ingen slump.

    SvaraRadera
  8. Att utestänga huliganer och våldsverkare från arenan löser inte några samhällsproblem men det är inte heller vad man diskuterar.
    Det jag hoppas man råder bot på är att utestänga de från idrottsarenor. Då kan alla gå säkert på olika idrottsevenemang och att våldet försvinner från (alla) idrottsarenor är bara positivt.

    SvaraRadera
  9. Man får hålla isär saker. Det är riktigt att stoppa hulliganer från att gå på fotboll. Inga samhällsproblem löses av det, men det blir iallafall tryggare på läktarna. Det är en fråga som i allra högsta grad angår fotbollen och klubbarna bidra till att lösa. Det långsiktiga, förebyggande arbetet som skall resultera i att pojkar inte längre kommer att vilja slåss för att få bekräftelse är kanske något som fotbollen kan vara delaktig i, men den inte alls är ansvarig för.

    SvaraRadera
  10. Nu Frankie, har du verkligen kommit igång. Ett antal djupa och högklassiga krönikor på senaste tiden! *Bugar mig djupt*

    SvaraRadera
  11. Det skulle vara intressant om man framförde nåt förslag på lösning också, inte bara säga "gör inte så, dumma nya regering".

    Jag ser inte problemet med att stänga av kända orosmoment från arenorna eller öka tryggheten där. Sen att det inte löser det underliggande problemet är ju en helt annan fråga som givetvis också bör lösas. Men det kan ju inte vara så att man måste komma tillrätta med allt våld i samhället innan man förbjuder kriminella element att utföra illdåd på idrottsarenor?

    "Fördelen" med en idrottsarena är att det faktiskt är möjligt att ringa in de som är problemmakare och även exkludera dem vid ingång eller "ta fast dem" vid utgång. Området är begränsat och det är fullt möjligt att skapa trygga förutsättningar för publiken. Det måste vara ett mål oavsett hur kriminalvården ser ut i samhället. Sen håller jag med om att sossarna har skjutit svensk psykvård i mjälten flera gånger om och är det nån som borde ställas inför rätta är det dessa politiker. Självklart! Men, det är som sagt en annan fråga.

    SvaraRadera
  12. Frankie-> Du skriver också att inga problem löses genom att stänga de ute samtidigt som du vill stänga gränserna (återigen pratar jag nu inte om det som regeringen egentligen vill med det här, nämligen att stänga ute våldet från arenorna). Att stänga gränserna är ju verkligen att försöka stänga ute både det ena och det andra. Det löser knappast några problem heller men en helt annan fråga, som sagt.

    Öppenhet är A och O inom det mesta anser jag.

    SvaraRadera
  13. kan man inte bete sig så slå någon på käften och skyll på samhället och det är ju ganska synd om dig egentligen och felet kan ju inte ligga hos dig egentligen

    SvaraRadera
  14. jämföra svenska samhällsklyftor gillar jag inte då du kan jämföra med de flesta länder och vi har det ganska bra och länder som har det mycket värre inte har samma problem alls.

    SvaraRadera
  15. Alla som gör nåt dumt är ju huliganer nu för tiden, bara man hittar minsta lilla kopplingen till fotbollen.

    "Friidrottshuliganen kastade korv på Christian Olssons svärmor" är nog inte en helt omöjlig löpsedel. Eller "Orientingeringshuligan placerade stor gren på löpstigen"

    SvaraRadera
  16. Rätttstänkandet har följande synsätt när det gäller bestraffning .

    1. Induvidal prevention
    dvs straffet är tänkt att förändra beteendet hos den dömde. Sedan om det är anpassning utan inre i förändring. Eller ett personligt uppvaknande av att jag gjort fel tar man mindre hänsyn till. Även om man förmodligen hoppas på en förändring.

    Det här brukar enligt forskning och erfarenhet fungera i början av ett liv som riskerar att spåra ur. Eller när någon levt i kriminellt, våldsverkarliv eller missbruk under längre tid.

    Av de som döms till fängelse återkommande i unga dagar o buras in då och då lägger 2 av 3 ner vid 35 års ålder. Man blir helt enkelt utmattad av sättet att leva o orkar inte längre.

    Nu är jag ingen förespråkare av fängelsestraff utan vill se andra vägar ex kort rehab som alternativ istället för straff/längre straff. Ex Du arbetar o studerar o deltar i rehab 2 månader eller sitter i fängelse 4 månader.

    I ett supporterperspektiv så är väl ett samtal o gult kort på kamratgården något slags rehab misstänker jag?

    2.Allmän prevention
    Straffet delas ut för att avskräcka andra att göra samma sak. Det är nog den stora tanken från Liljeroth.

    Personligen gillar jag den inte om personen ifråga ställer upp på "åtgärder" och offras för att hindra nya brott av andra.

    3. Allmäna säkerheten (kommer inte ihåg exakt def nu)

    Andra skyddas för deras skull döms individen till fängelse eller då i vårt fall avstängs från arenan.

    Föder samhällstrygghet för den skötsamme. I vårt perspektiv fler vågar gå på fotboll. Tyvärr måste jag säga att jag nästan dagligen möter m-skor som väljer bort fotbollen pga otrygghet. Försöker säga att gör tvärtom gå istället för att ge upp en god rättighet. Det är inte det folk lyssnar till utan rädslan får styra....

    Det enda jag ser som framkomligt om vi inte skall offra folk/supporterstöd är att samtalet går igång och att alla grupperingarna är öppna för det.

    Vill inte IFK Göteborg ta tag i samtalen så att alla olika valörer inom den blåvita rörelsen träffas. Från Änglarna till Wiseman och hittar en framkomlig väg för säsongen 2007. Måste vi göra det själva.

    Kanske är jag naiv men jag vill tro att blåvita supportrar vill hitta den vägen.

    Vill vi det?

    SvaraRadera
  17. Leif Sjökvist:

    Bra förslag till läsning, en mycket välskriven bok.

    "Anonymous said...
    anonym 19:01/ men då kan ju personen våldföra sig mot dig 50 meter från arenan på gatan fortfarande? så vad har man löst genom den avstängningen då???

    29/11/06 19:27 "

    Det man har löst är just det att det inte sker på arenan och drabbar IFK Göteborg som förening. Om någon vill slå in skallen på mig eller dig utanför arenan är det bara att beklaga att så är fallet och hoppas att man kan hitta en lösning på att sådana människor går lösa. Att stänga av de våldsverkare som finns i våra egna led ifall de beter sig illa på arenan löser åtminstone det som är klubbens ansvar och är något som bör ligga i alla blåvitas intresse. Att det blir du eller jag som får stryk vid nästa hemmamatch av våra egna är inte intressant i sammanhanget utan att det faktiskt finns dom som anser att de har rätt att bruka våld mot vem som helst och förknippa det med blåvitt. Blåvitt och våld är inte syskon till varandra, de är tamejfan inte ens släkt. Snarare är det en objuden gäst som bör portas, polisanmälas och slutligen vårdas eftersom de är en stor belastning för alla andra som befinner sig på festen.

    SvaraRadera
  18. Mendel-Enks bok är skitdålig.
    Hans feministteorier kan han köra upp i "#%¤"@!

    Hela boken är en stor generalisering.

    SvaraRadera
  19. Det är ju något lättare att stänga av dessa idioter än att utrota all krimnalitet. Det är som att säga att tjejer skall få gå klädda hur som helst, när som helst och var som helst utan att bli antastade. Naturligtvis borde dem få det, men det är en väldigt naiv tanke, och världen är inte så bra tyvärr.
    Apropå ökade klyftor i samhället; Huliganer kommer från samtliga samhällsklasser, såväl låg som hög.

    SvaraRadera
  20. För oss som har varit med i iaf 15-20 år så ser iaf jag skillnader. Under tidiga 90-talet var det inte alls det här egen våldet vi har idag. På den tiden plockade's nämligen de flästa osäkra unga killar från "unde" och mdelklass upp av nazisterna. Första gången jag såg våld på en svensk arena mot egna suporters, var I slutet av 90 talet. SEdan tog det tills 2003 eller 2004 innan jag såg det igen. I år har jag själv blivit hitad för att inte tala om alla man hört blivit det. Och det är små saker och av "egna".

    Problemet är vad som hände rom du plockar upp en osäker kille och formar honom. För hanförstår inte vad det är han syslar med utan tror det han gör är rätt. Det är häftigt att tända bengaler och kasta ner dom bland sina egna eller ut på plan. OCh det är här problemet finns. Det finns dom som åker ut till ett grustag och slåss. Dom är fullt medvetna om vad dom gör. Sedan finns det dom Som slår ner folk på sin egna sida för att dom "inte sjunger". Dom vet i regel inte vad dom syslar med. Dessa 2 grupper går väl ibland över gränserna till varandra.

    Lösningen på problemet är väl som vanligt att upplysa om varför personen blir avstängd. Men antagligen kommer dom inte förstå utan skylla allt på samhället som inte ser till deras bästa. Och tja från början är det väl någon mamma eller pappa som inte varit där för dom. Men det blir ju bara vanligare och vanligare så vi kan ju räkna med mer huliganer dom närmaste åren. Innan kapitalist bubblan springer och folk inte behöver stressa ihjäl sig på jobbet.

    Lite rött finns allt kvar

    SvaraRadera
  21. Till Frankie:
    Du skrev-
    Våga stå för det ni säger med namn så tas ni på allvar, annars kan ni dra åt helvete.
    29/11/06 11:00

    Så om man inte är tuff och vågar skriva under med sitt fulla namn (som Frankie är?) så tas man inte på allvar? Du har möjligheten att se till att alla måste registrera sig med namn och address innan man kan skriva,s edan kan ju du se till så att detta namn syns under ens inlägg? Varför inte?
    Såg på Tv en intervju med ett brottsoffer, man såg inte ansiktet, rösten var förvrängd och det stod inget namn? Inte ta på allvar då?
    Du som kallar dig "journalist", journalister skyddar ju sina källor med anonymitet? varför det? Enligt dig så skall ju den infon inte tas på allvar då?
    Bemöt gärna kritiken. Speciellt ditt inlägg som jag citerar ovan! Kan nästan förstå att du som "journalist" inte har en fast tjänst på något mediaföretag med tanke på dina hur du ibland uttrycker dig i skrift (inget påhopp, utan än konstaterande).

    SvaraRadera
  22. Gör man "fel" så kan det inte vara överaskande att det blir reaktiner som att du blir avstängd.

    SvaraRadera
  23. Visst säger ministern att det i stor utsträckning är just ett samhällsproblem? Vad är dealen?

    (Även om jag håller med dig i det övriga.

    SvaraRadera
  24. Din artikel bygger på att folk ska portas från arenorna? Men Frankie, det är inte vad som sägs? Du tolkar den lilla texten du klippt ur fritt (som vanligt). I länken kan man även läsa:

    Det här är till stor del ett samhällsproblem. Frågan är nu vad vi kan göra tillsammans. Mycket av det som händer sker utanför arenorna, , säger Adelsohn Liljeroth.

    Sedan skrivs att de ska ha ett seminarium i februari för att diskutera detta, ingenstans går det att läsa att lösingen är klar, att folk ska portas, utan tvärtom, de är överrens om att mycket sker utanför arenorna!

    SvaraRadera
  25. Ut med packet!!! Så trött på alla idioter i det här landet. Vad är det som är så svårt att fatta? Varför ska man INTE stänga av packet???

    SvaraRadera
  26. Precis, hela den här artikeln är ryckt ur sitt sammanhang med fritt urklippt citat.
    Är det för att kasta skit på nya regeringen igen? Jag misstänker det.

    SvaraRadera
  27. Action and reaction...
    Skadar du IFKs namn så får du betala...

    SvaraRadera
  28. Komunisten Framkie har talat ännu en gång. Jag gillar inte dina politiska inlägg på en i övrigt bra sida. Förslagsvis tycker jag att du öppnar ännu en blogg där du kan publicera din politiska propaganda. Hade varit skönt att slippa din politiska agenda på denna fotboll blogg

    SvaraRadera
  29. Läs inte här då ditt kräk!

    SvaraRadera
  30. ovanstående inlägg är ju bara så otroligt......

    SvaraRadera
  31. Man stoppar våldet genom att stänga huliganerna ute.

    PÅ LIVSTID!

    SvaraRadera
  32. Archengel)

    Om du inte gillar Franken's inlägg, håll dig då borta från hans sida.

    Han har rätt att skriva vad han vill på sin sida.

    Kan inte du starta en för korkade arbetarungar som gått på borgarpropagandan?

    SvaraRadera
  33. Jaha, det är Frankies blogg och inte en blåvittblogg! Dåså

    Kan inte du då starta en för korkade arbetarungar som gått på sossepropaganda?

    SvaraRadera
  34. blåvit=hetero (eller nått)

    Med tanke på att kan kommentera det som skrivs så är väl åsikter sunt? Oavsett om man håller med eller inte?
    Du vill att alla ska tycka soim Frankie, har man kritik ska man hålla käften? Gäller detta samhället i övrigt oxå?
    varför finns denna bloggen överhuvudtaget då?

    SvaraRadera
  35. Att Frankie skulle vara emot vad en moderatkvinna tyckte var ju lika väntat som att det det snart är vinter. Jag tycker att hon har rätt i vad hon säger, det är ett samhällsproblem. Upp med kameror, hitta elementen på läktaren och straffa dom jävlarna.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  36. Frankie har faktiskt en egen blogg, men det är dessvärre ingen som läser den... :)

    Minns inte ens adressen, ungefär så bra var den.

    SvaraRadera
  37. Vad gör man om någon slår en på käften inne på arenan? Jag hade inte sprungit till polisen och gråtit ut. Hade jag inte blivit däckad, så hade jag gjort allt för att sänka grabben som nita mig. Hade jag blivit klassad som en huligan efter det? När blir man huligan?

    SvaraRadera
  38. BlåVitt=Hetero said...Man stoppar våldet genom att stänga huliganerna ute.
    PÅ LIVSTID!
    --------------------------------
    Tror jag inte även skarpare åtgärder som dödsstraff för mord har inte bitit i exempelvis USA. Det kapar en del "händelser" förmodligen. Men fakta är att det är stigande sifror för mord i USA....

    Men visst kan tydliga konsekvenser vara ett instrument men är det inte djävulskt att ge folk en chans till comeback?

    Föreställ dig att du har en skakning i ditt liv. Du blir på lyset och gör en idiot grejj på Ullevi. Du har djup ånger och vet med dig att det här vill jag aldrig utsätta någon annan för igen eller mig själv.

    Skall det inte då
    finnas en väg tillbaka????

    Om du inte är Jesus själv så har du brustit själv i ditt liv.

    Tänk efter om alla dörrar hade
    vart stängd för dig då?

    Det här är inget försvar av våld, skadegörelse,hot etc. Men har vi inte hamnat i samma dike själva fast på ytan i en ädlare form när vi intar ställningen:

    Man stoppar våldet genom att stänga huliganerna ute. PÅ LIVSTID!

    SvaraRadera
  39. Ingo Söderlund:

    Jag avser inte att man skall bli avstängd på livstid för första småsaken.

    Skall man bli avständ på livstid krävs naturligtvis grova förbrytelser.

    Man får sätta en gräns för hur mycket och hur grovt.

    Men ok kanske kan man ha 5 års avstängning, sedan 10 och därefter livstids.

    Det handlar om (också) vanliga människor skall våga/kunna på fotboll och inte bara ungdomsligister.

    Rullatorn:

    "Kan inte du då starta en för korkade arbetarungar som gått på sossepropaganda?"

    Sossepropaganda är inget man går på, det är insikter man kommer till om man är klarsynt.

    "Att Frankie skulle vara emot vad en moderatkvinna tyckte var ju lika väntat som att det det snart är vinter."

    Har du gett upp?
    Jag hoppas fortfarande på att det inte blir vinter. Winter är för mig en polis som lyssnar på Jazz, vilket även Bosch är.

    SvaraRadera
  40. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  41. BlåVitt=Hetero

    Då är vi på "speaking tearms".
    Rent principiellt i alla fall.
    Sedan med tidskalor när och hur är en annan fråga.

    Men vi har problem med att folk inte vågar gå o det är skit. Som jag skrev tidigare så möter jag folk varje vecka som väljer bort matcherna.

    Nu kanske min "proffesion" bidrar något till antalet. Men jag är bara en blåvit av alla som finns.

    Det här är tydiga signaler som vi alla måste ta på allvar från alla grupperingar.

    SvaraRadera
  42. fotbollsfans är en grupp intelligenta människor, eller inte. se på stjärnan permobil som tycker allting är lattjo lajban för att han röstat på moderaterna, att de har idioter i ledningen och en vansinnig politik är helt ok för han har hört att de ska sänka skatten. klipp dig.

    SvaraRadera
  43. Japp, jag ska klippa mig idag. Men kommer likförbannat ha en annan åsikt.
    Sossarna har regerat och manipulerat i 12 år och psykvården har blivit sämre o sämre(bedrövlig faktiskt) samtidigt som våldet på arenorna har ökat.
    Att bara skylla på samhället är för enkelt.
    Tillverkar man en egen k-pist och försöker smuggla in den på en arena kan man knappast skylla på samhället. Lite eget sunt förnuft kanske man ska ha också.

    SvaraRadera
  44. Fast; hur många våldshandlingar/kriminella handlingar är det egentligen som skett på Gamla Ullevi under IFK:s hemmamatcher iår? Ursäkta mig om mitt minne sviker, men lite nyans skadar kanske inte bland vissa.

    För övrigt har IFK alla möjligheter i världen att stänga av den person som gör någon brottslig handling under IFK:s arrangemang redan med dagens lagstiftning, vilket också skett under året. De som skriker högt om hur packet/idioterna osv osv ska stängas av på livstid får gärna utveckla vad det egentligen är för förändringar man är ute efter.

    SvaraRadera
  45. Frankie är en rödsocka!!!!!

    SvaraRadera
  46. Fotboll och våld hör ju ihop. Fattar ni inte det?

    SvaraRadera
  47. Anonymous
    30/11/06 15:08


    Du är så pinsamm att jag blir alldeles matt. det finns idag en majoritet som kan, och vill, ta ansvar själva och inte lägre vill leva under "ta hand om mig"-staten. Du får be din morsa ta hand om dig om du inte är mogen att fatta egna beslut.

    Liberalismen lever, vänstern är död!

    SvaraRadera
  48. "Liberalismen lever, vänstern är död!"

    Hahahahaha!

    Det är just Nyliberalismen som kommer att få socialismen att blomstra.

    Se bara hur opinionssiffrorna svängt efter valet. När mindre begåvade människor inser vad de röstat på. Observera att med mindre begåvade avser jag inte de som verkligen tjänar på Borgarna, dom är EGOISTER.

    Detta är bara början, nu har man chansen att för varje försämring basunera ut och elda upp en verklig hatstämning mot borgarna.

    Till våren när avtalsrörelsen sätter igång och fackförbunden skall se till att få kompensation för försämringarna kommer det att bli "GOA" strejker som kommer att sänka borgarna ännu mer.

    Detta har hänt var gång borgarna vunnit. De har aldrig suttit mer en en mandatperiod sedan vi fick demokrati.

    Socialdemokratin har gett två UEFA-CUP GULD. Nu när fotbollen är efter kapitalistiska principer är vi inte ens med på kartan.

    SvaraRadera
  49. BlåVitt=Hetero;

    Trist, du är ju dum på riktigt. Att opinionen svängt efter valet, när man genomfört en del kontroversiella beslut, hör ju verkligen inte till vanligheterna...

    Uefa-gulden var ju också smart att blanda in i politiken, det var ju verklgen skörden av ett socialdemokratiskt Sverige. Som sagt, dum på riktigt.

    Och egoist, vem är det egentligen? Jag, som studerat på högskola i 4 år och en del utomlands och till slut skaffat mig ett bra jobb. Eller du, som skall ha samma lön som mig, trots att du både är dum i huvudet (bevisligen) samt ett trögarsle som fan inte lyfter ett finger i onödan?!

    SvaraRadera
  50. Tittar man på blåvitt=heteros kommentarer så är det ju uppenbart vem som är obegåvad och obildad.
    Bara det att man slänger ut sig att alla som röstade höger är obegåvade är ju obegåvat i sig.

    Lika kul som det är tragiskt. Bitter så det förslår.

    SvaraRadera
  51. Du som inte vågar sära vem du är:

    "Uefa-gulden var ju också smart att blanda in i politiken, det var ju verklgen skörden av ett socialdemokratiskt Sverige. Som sagt, dum på riktigt."

    Jag har aldrig sagt att de var skörden av ett socialdemokratiskt Sverige. De var skörden av en Socialdemokratisk INSTÄLLNING i klubben och framförallt i laget. Man jobbade för varandra inte enbart åt sig själva. Man arbetade solidariskt med hög press och understöd. In på det borgerliga sättet där var och en enbart jobbade för att höja sin egen lön på andras bekostnad.

    Joda, du har nog rätt, du måste vara dum på riktigt. Eller också kan du inte läsa.


    Permafrostbilen:

    "Bara det att man slänger ut sig att alla som röstade höger är obegåvade är ju obegåvat i sig."

    Precis TVÄRT OM mot vad jag skrev.

    "Observera att med mindre begåvade avser jag inte de som verkligen tjänar på Borgarna, dom är EGOISTER."

    Dum är man om man tror på borgarpropagandan trots att man förlorar på deras politik.

    SvaraRadera
  52. Du som inte vågar sära vem du är:

    "Och egoist, vem är det egentligen? Jag, som studerat på högskola i 4 år och en del utomlands och till slut skaffat mig ett bra jobb. Eller du, som skall ha samma lön som mig, trots att du både är dum i huvudet (bevisligen) samt ett trögarsle som fan inte lyfter ett finger i onödan?! "

    Vem har sagt att jag skulle vilja ha samma lön som du? Jag har hellre den lön jag har och betalar anständig skatt på den än att jag sänker den till din nivå och betalar 1200:- mindre i skatt och sedan förlorar det på höjd bilförsäkring, skatt på företagsdator sämre välfärd etc.

    Vad är det för mening med att studera 4 år och sedan ändå inte duga något till?

    Jag betalar gärna skatt för att hjälpa dom som har det sämre än vad jag har det. Inte för att de som har det bättre skall få det ännu bättre.

    Jag drar i alla fall in kulor i landet.

    SvaraRadera
  53. Nä, just det, jag är feg, jag vågar inte säga vem jag är. Förlåt att jag misstog mig, jag trodde att "BlåVitt=Hetero" också var ett nick precis som "Anonymous" är. Men det är alltså ditt riktiga namn? Det kanske även framgår vilken adress du bor på samt telefonnummer hem till dig på ett subtilt sätt? Idiot.

    Nej, de Blåvita cup-gulden har inget politiskt i sig. Man spelade inte socialdemokratiskt, eftersom det är fullständigt absurt att jämföra politiska idologier med taktik i fotboll. Man skall inte jämföra päron och äpplen säger man, men du jämför äpplen och Arboga. Sluta med det.

    SvaraRadera
  54. Det finns 1st Blåvitt=Hetero, hur många "Anonym finns? det?

    Det går alldeles utmärkt att spela solidariskt. Sedan heter det "Jämföra äpplen och Handgranater" inte "Äpplen och Arboga"

    SvaraRadera
  55. permobil, inser du inte att du bara skämmer ut alla som är höger? du är ju den mest pinsamma individ som kommenterar här.

    SvaraRadera
  56. BlåVitt=Hetero;

    Så genom att ha ett unikt nick så är man inte anonym? Vad spelar det för roll om man har ett unikt nick eller inte om man ändå är anonym?

    Handgranater? Visst, det låter bra. Skönt att höra att du kommit till insikt, nu är det bara att göra något åt det också.

    SvaraRadera
  57. Att se vänstern vara så bittra efter valförlusten är ändå det roligaste. Som "fd elitspelare", t.ex som egentligen är vänster. Heja

    Gonatt.

    SvaraRadera
  58. Jasså är jag vänster med? Nej jag röstar på Folkpartiet men ångrar fan det varje dag efter den här fiaskostarten och individer som dig. Snacka om lågvattenmärken. Jag tycker synd om dig knatten.

    SvaraRadera
  59. FD Elitspelare:

    Jag tycker synd om dig. Fiaskostarten? Man inför klassisk högerpolitik med kostnader som skall bära sig själva. Du är ju helt jävla apdum om du inte satt dig in i borgerlig politik när du går och röstar borgerligt.

    SvaraRadera
  60. Exakt!

    Och att tro att våldet i samhället går att få bort genom bättre bevakning eller hårdare straff är att börja i fel ände. En amerikansk kriminolog skrev en gång något i stil med "att tro man kan råda bot på våldet genom hårdare straff, utbyggnad av fängelser är som att tro att man kan råda bot på cancerproblemet genom att bygga ut kyrkogårdarna"

    Vidare är det intressant att man ofta talar om att "Se på Storbritannien, där har de fått bort våldet från arenorna". Vad man inte nämner är att man flyttat på våldet. Istället gör firmorna upp i förorterna, där det inte finns kameror etc. Varför finns det då inte kameror där? -jo därför att kameror sätts upp där det finns ett ekonomiskt intresse av att skydda (t.ex. skydda egendom). Således drabbas idag Storbrittaniens förorter av "fotbollsvåldet" som så finurligt har trollats bort i Storbrittanien.
    Min poäng är just att man sällan sätter in "fotbollsvåldet" i ett vidare perspektiv - i en samhällelig kontext. I stället gör man det till ENBART ett individproblem.

    SvaraRadera
  61. Det är ganska pinsamt att se era blandade försök till att blanda ihop politik med blåvita fram- och motgångar. De har knappast med varandra att göra.

    Att vårt samhälle har byggts upp under 50+ års folkhemsbygge präglat av sossarna säger inte så mycket om vänster eller höger utan mer om hur vi som människor i Sverige har varit. Det har varit ett system som varit bra på många sätt och där skiljelinjerna varit väldigt små mellan vänster och höger men också ett system som systematiskt utestängt människor som avviker. Det gäller både de som är avvikande rent intellektuellt och de som avviker av etnicitet med mera.

    De som hyllar folkhemmet är rasister av naturen och därför kan inte jag hylla folkhemmet. Visst fanns det bra saker där också men det var då och för ett samhälle som byggde på stängda dörrar mot omvärlden. Det är en annan tid nu, inte bara för Sverige som land utan också för alla som bor här. Man kan inte blunda för omvärlden och låtsas som den inte finns.

    Med retoriken i inlägget och mångas kommentarer låter det som att alla problem som uppstår under en viss politisk era är att härröra till det politiska partiets ansvar. Har vi medborgare inget ansvar mer än att rösta då? Det är ju en helt sjuk och människåfrånvänd argumentation och jag skulle bli förvånad om författaren står för en sån människosyn men det verkar dessvärre som om flera av debattörerna här inne resonerar så. Såväl till vänster som till höger.

    SvaraRadera
  62. Fd elitspelare:

    Att du sätter betyg på nya regeringen innan dess budget ens börjat "verka" är lite intressant.
    Det är 4 år till nästa val, det kommer svänga både hit och dit, man kanske ska vänta med att döma dom än att göra det efter några månader?

    Men det stärker bara mina misstankar vem du egentligen är.

    Nu lämnar jag den här debatten(eller vad det är, det liknar mest pajkastning faktiskt), så nu får ni vara ifred!
    Heja blåvitt!

    SvaraRadera
  63. Il proffessore/ Om inte det finns skiljelinjer mellan det folkhem vi haft i +50 år, varför vill den borgerliga regeringen montera ner hela det systemet då? 1+1. Höger är ett nytt amerikaniserat system där alla tar hand om sig själva bäst de kan och vill, inser man inte det så är man ju bra naiv. Men det finns ju vissa som vill ha ett sådant djungelsystem, fine.

    SvaraRadera
  64. Frankie: Skiljelinjern i svensk politik när folkhemmet byggdes upp var ganska små i fråga om realpolitik. Visst finns det ideologiska skillnader både nu och då och man behöver inte idiotisera diskussionen och hävda att allt som inte är sossepolitik automatiskt är en del av USA.

    Jag kallar inte dig för kommunist, trots att sossarna gav serafimerordern till flera företrädare för kommunismen och skoningslöst hyllade både DDR och Rumänien så sent som andra halvan av 80-talet. Smit från det om du kan? ;) Dessutom har ju Göran Persson hyllat Kina; "För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet." är ju en klassisk paroll för ett parti som således är för att man skjuter folk som har avvikande mening. Jag känner personligen flera kineser som har avvikande uppfattning. Jag har polare som kommer från Rumänien och andra delar av före detta östblocket som inte delar sossarnas förkärlek till de kommunistregimer som ledde dessa länder.

    De borgerliga vill inte montera ner välfärden men de verkar ha insett att vi inte lever i 1954 års Sverige längre. Vi har inte de konkurrensfördelar som kriget gav oss och vi är inte en sluten ekonomi som vi var då. Därför kan vi inte föra en politik som är uppbyggd på detta längre. Det inser inte sossarna, inte tillräckligt snabbt i alla fall och därför tror jag att de är ett sämre alternativ.

    Man är inte solidarisk och barmhärtig för att man säger det eller skriver in det i ett partiprogram. Man är det när man visar det i handling och där är sossarna inget annat än en paradox. De säger en sak och deras politik leder till något helt annat. Sen skyller de på någon annan när allt går fel, men samtidigt är motståndarna alltid skyldiga om något går fel under deras mandat. Är det inte märkligt? =)

    SvaraRadera
  65. 30/11/06 16:03, Anonymous sa...
    Fotboll och våld hör ju ihop.
    Fattar ni inte det?

    Egentligen borde inte det här kommenteras men den inställningen kommer att leda till att kvaliteen på vårt lags fotboll kommer att sjunka. Mindre sponsorpengar, biljettintäkter och omkostnader av den attityden i övrigt.

    Är det nödvändigt att dra ner oss andra i skiten bara för att du vill vara där?

    SvaraRadera
  66. Il proffessore/ Jag tänker inte såga dina "jag har vänner från östblocket" argument idag. Vad jag vet är väl frankie från USA? Då kan man ju lägga ditt argument på att han vet mest om just USA och det systemet med, inte speciellt smart.

    SvaraRadera
  67. 30/11/06 21:09 Jag har inte sagt att han inte vet något (eller mest, eller minst) om USA. Min poäng var snarare att det lätt raljeras kring att politik som inte är sossepolitik per automatik måste vara liktydig med ett system som är precis som det är i USA. Och då har man ganska dålig koll på i alla fall svensk politik. Det är bara att jämföra. Likheterna är mycket små och det var min poäng.

    Att inte stödja sossarna är inte samma sak som att man kommer att skapa ett system som är identiskt med USA, det är ju en helt barock slutsats och Frankie får ursäkta, men den blir inte mindre barock av att man kommer från USA och kläcker ur sig den. Det betyder bara att man inte lyssnar. På samma sätt är inte alternativet till en borgerlig politik en politik som skjuter oliktänkande. Det var en så kallad metafor (det är ett ord som betyder liknelse) och kan tolkas mer bildligt (tänk på en bild) än bokstavligt (tänk på en bokstav).

    Sen får du pissa på mina vänner från öst hur mycket du vill. Du får ha dina åsikter. Jag har mina. Det är så det funkar i en demokrati, men det var inte så det funkade i Rumänien eller DDR. Och dessa länder fick stöd och uppmuntran från vår dåvarande regering. Precis som Kina fick. Välj själv. Jag väljer blått ... och vitt ;=) Any Given Sunday!

    SvaraRadera
  68. Ingo Söderlund: Nej det stämmer inte. Mordfrekevensen är mycket lägre nu jämfört med när dödsstraffet återinfördes i USA. Däremot har det fluktuerat så pass mycket att det inte verkar vara någon som helst korrelation. De senaste 15 åren har trenden varit stadigt sjunkande mordfrekvens.
    http://www.ojp.usdoj.gov/bjs/homicide/totals.gif

    (sen har det ju kanske inte så mycket med huliganism att göra, men det är ju en helt annan sak)

    SvaraRadera
  69. Andreas"1

    Tack för rättelsen!
    Sedan är det väl som
    du skriver att frågan inte
    är helt rätt i jämförelse
    för fotbollsvåldet.

    Det jag ville åt är att
    jag värjer mig mot enkla
    lösningar som inlåsning etc
    även om jag förstår nödvändigheten
    av att kriminalvården finns.

    SvaraRadera
  70. Ett lite sent svar till BlåVitt=Hetero;

    Nej, alla förlorar inte på en borgerlig politik. Du är inte nationalekonom direkt va? ;)

    Politiken innebär att man skall betala för det man utnyttjar samt att alla kostnader skall bära sig själva.

    Som ett exempel; Du bor i en kommun som har en kommunalt driven bowlingbana samt ett museum med fri entré. Är du en flitig besökare av muséet och du spelar bowling så ofta du kan så förlorar du på borgarnas politik. Är du en av de som varken spelar bowling eller går på muséet, men ändå varit med och betalat för som du tidigare gjort med sossarnas politik, så är du nu en vinnare.

    Personligen gillar jag borgarnas politik när man själv står för sina handlingar, får göra egna val och dessutom slipper pytsa in skattepengar till grejer jag aldrig använder. Det är långt kvar innan vi når dit, men med borgerlig politik så är vi på väg åt rätt håll.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  71. Fisken - "Slipper pytsa in skattemedel till grejer man aldrig använder". Det finns som jag ser det två vägar att gå. Antingen betalar vi allting gemensamt,det vi anser är av samhällelig vikt -vi är solidariska och tar ett gemensamt ansvar för alla människors behov. Eller gör vi så som du vill. Det uppstår dock ett litet problem med ditt resonemang. En mängd saker kommer att bli så pass dyra att jag (och säkert inte du heller) kommer inte att ha råd med det vi kan betäckna som grundläggande behov (t.ex. sjukhusbesök, kulturevenemag, skola, omsorg o.s.v.). Om vi nu väljer din linje -vad tror du t.ex. det kostar att använda det kommunala vägnätet? Är du beredd att betala 180 kr för en liter bensin? Om man räknar ut den s.k. samhälleliga marginalkostnaden för t.ex. bilkörning kommer vi faktiskt upp i dessa belopp (då inkluderas saker som t.ex. miljöförstöring vilket är svårt att värdera i ekonomiska termer men ett antal trafikpolitiska utredningar har gjort uppskattningar som tyder på att den sammantagna trafikkostnaden är skyhög och kanske tiodubbel -femtondubbel i förhållande till vad VI idag betalar, plus att jag som ej kör bil genom skattemedel subventionerar infrastrukturbyggen). Således är du idag subventionerad så fort du tar dig ut i trafiken). Antar att du gillar denna subvention...
    Detta exempel går att använda på en rad områden där du (antagligen)tror att du "betalar för det du utnyttjar"

    Utifrån din linje, skall vi supportrar betala för t.ex. polisbevakning i samband med matcher, (vi skulle ju enligt dig som bekant betala för vad vi utnyttjar. Eller tycker du som jag att vi gemensamt betalar för kulturen.
    Svara mig gärna-tycker du att Blåvitt skall bli av med de kommunala bidrag de får samt betala för polisbevakning i samband med natcherna? Mvh Piraten

    SvaraRadera
  72. Piraten:

    "Betala för det jag utnyttjar" var ett svar direkt till mitt egna specifika exempel.

    Av varje intjänad femkrona så går tre kronor till skattmasen. Första kronan går till sjukvård, omsorg skola. Andra kronan går till rättsväsende, infrastruktur bland annat. Den tredje kronan går till en massa dumt som medborgaren antingen själv bör bekosta alternativt slippa helt (till exempel statliga oppinionsbildningskampanjer för att ta ett konkret exempel).

    "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket" sa den gamle socialministern (i en socialdemokratisk regering) Gustav Möller och det är slöseriet med skattemedel som gör mig så upprörd. Det kommer inte att försvinna med en borgerlig regering, men det är en väg i rätt riktning.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  73. Anonym:

    "Nej, alla förlorar inte på en borgerlig politik. Du är inte nationalekonom direkt va? ;)"

    Är du DUM eller kan di inte läsa?

    Jag har aldrig någonsin någonstans påstått att ingen tjänar på borgarnas politik.

    Det är klart som fan att några tjänar på borgarnas politik.

    De redan rika tjänar på borgarnas politik.

    Det är de rika som är borgarnas uppdragsgivare och därmed är det de som styr borgarnas politik.

    SvaraRadera
  74. BlåVitt=Hetero;

    Låginkomsttagare, som lever på marginalen, skulle må bra av skattesänkningar. De är de riktiga vinnarna. Du får gärna utveckla varför inte t.e.x. en volvoarbetare tjänar på en borgerlig politik. Ge mig gärna ett konkret exempel utan att slänga med floskler av typen "de rika" etc.

    Det handlar egentligen om en ideologiförändring. Skall staten ta hand om medborgarna och ta medborgarens beslut eller vill man ha ett individtänkande där man själv tar ett större ansvar.


    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  75. Fisken/ Problemet är ju att en borgerlig politik inte ger låg och medelinkomsttagare skattesänkningar utan istället riktar in sig på fastighetsägare och överklass. Avskaffande av förmögenhetsskatt, av fastighetsskatt och höjande av bilskatt, försämringar av A-kassan, slopande av friår etc etc visar ju tydligt att de berömda "500 kronorna i skattesänkningar" inte bara äts upp för vanliga människor utan passeras långt av de försämringar som den borgerliga regeringen redan nu har genomfört (från och med 1/1 dvs).

    Sedan är det riktigt farliga att de vill finansiera hela sin politik genom att sälja ut den svenska statens alla bolag, dels för att bolagen genom sina vinster stärker den svenska statsapparaten och tryggar och värnar vår demokrati och dess sociala funktioner, men även för att det inte finns någon plan för hur man ska sköta sin politik när företagen är utsålda. Ska man då börja tälja guld på Rosenbad?

    1991-1994 såg vi precis samma utveckling, då tog det nästan 10 år att rensa upp den ekonomiska kris vi hamnade i. Nu är risken för precis samma elände, nyliberal ekonomi är inte vad borgerliga missnöjesröstare ville ha och trodde sig få. Nu när de tvångsmatas med detsamma blir det en svår lärdom för nya generationer av väljare att ta.

    SvaraRadera
  76. Fisken (du är Torsk)


    För det första räknar jag inte Volvoarbetare som låginkomsttagare, det tjänar trots allt en bit över tjugo tusen och då talar jag inte om de som eventuellt arbetar skift. Kvinnor i vården lär tjäna betydligt sämre, speciellt biträden och undersköterskor m.fl. Men ok jag räknar in dom då.

    Enligt vad jag förstått av tabellerna får en låginkomsttagare lite drygt 500-600 kronor lägre skatt per månad. Bilförsäkringen kommer att gå upp några hundra, låt säga 250:-A-kassan kommer att bli lika mycket dyrare i bästa fall, kanske upp till 300:-. Personaldatorn kommer istället för att ha varit avdragsgill (hyran drogs innan skatt), att bli förmånsbeskattad, vilket gör kanske 150:-/månad beroende på vilken dator dom valt.

    Bara detta överskrider skattesänkningen, men om man räknar i försämringar i A-kassan, tiden kortas, kraven höjs och taket sänks. Det är (och har varit även under sossestyre) fullständigt skitsnack att säga att man har 80% i A-kassa, själv skulle jag få under 40% (tror jag).

    Men det riktigt allvarliga är att man riskerar att slängas ut ur systemen ganska snart om man råkar att bli sjuk eller oförmögen att arbeta). Det här går inte att värdera direkt i kronor och ören per månad.

    Det finns även andra aspekter som slår på längre sikt, man arbetar hårt på vad som kan kallas lönedumping. Om man ökar kraven för att få A-kassa, tvingas männiksor att ta jobb för usla löner. Liksom om man tar bort anställningstryggheten, om man arbetat för ett företag i nästan hela sitt yrkesliv så skall man kunna sparkas utan vidare när man inte orkar lika mycket längre. Man vill kunna sparka småbarnsföräldrar, sådana som är sjuka ofta osv och naturligtvis handikappade.

    Man vill öka arbetskraftsinvandringen trots att vi har arbetslöshet, just därför att man vill att de arbetslösa skalll konkurrera med varandra genom att acceptera lågre löner.

    Man kan inte se bara till stunden och framför allt måste man inse vad partierna verkligen vill och inte lita på vad de säger, för det är lögn och förbbanad dikt oavsett vilket parti det handlar om.

    Ta vad dom förlorar nu och lägg till att dom på sikt kommer att förlora månddubbelt mer.


    Ps.
    Varför ine kalla dig "Fisken" det är anonymt och ända kopplar det ihop dig med vad du tidigare skrivit. Det är svårt att skilja på alla Anonyma.

    SvaraRadera
  77. blåvitt=hetero

    OK! Jag ger mig du har rätt, jag inser nu att jag haft fel hela tiden.

    Mvh
    Fisen

    SvaraRadera
  78. BlåVitt=Hetero;

    Om vi börjar med hempc-avdraget, som verkar ligga dig varmt om hjärtat. Ge mig en vettig anledning till att staten skall vara med och financiera din PC. Avdraget kom till för flera år sedan då man ville att öka datorvanorna i hemmet, att alla skulle ha möjlighet att ha en PC. Idag har i princip alla redan en PC. De som inte har råd att skaffa en PC (vilket känns omöjligt om du kollar på Blocket) är möjligtvis de arbetslösa, sjukpensionärer eller de s.k. fattigpensionärerna och de får ju ändå inte använda avdraget. Så var hittar du en rättvis motivering till staten skall vara med och betala din dator?

    Beträffande bilförsäkringen så bär den inte sina kostnader som det är idag. Är det då inte rimligt att bilförarna betalar mer, än att de som inte har bil skall vara med och financiera?

    Att man sänker ersättningsnivåerna i a-kassa från 80% till 75% tycker jag också är rimligt. För mig är arbetsförsäkringen något att vara rädd om. Man skall inte kunna "välja" att vara arbetslös då det kanske är mer lönsamt än ett arbete som inte verkar kul som läget har varit under sossestyret. Arbetsförsäkringen skall vara för den som inte kan få arbete och inte de som väljer bort "fel" arbete. Visst, de som verkligen försöker få arbete utan att kunna få det, får mindre pengar. Men då är fortfarande 75% av vad en arbetare tjänar (förutsatt att man inte passerat lönetaket) en rätt skälig ersättning, tycker du inte?

    Lönedumpningen tror jag inte på och det finns ju forskningsrapporter som säger samma sak. LO och sossarna använder detta som sitt starkaste argument mot regleringarna i a-kassan, mest för att det är en punkt där det inte går att bevisa motsatsen. Vi får väl se helt enkelt.

    Arbetskraftsinvandringen är ju till och med sossarna för. Vi är ju trots allt med i EU och rörlig arbetskraft är en styrka vi borde använda.


    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  79. Frankie:

    För det första Frankie, fastighetsägare är medelklass och i många fall även underklass. Det är mot dom fastighetsskatten slår hårdast. En skatt på pengar som inte finns är enligt mig en idiotisk skatt. Höj i så fall skatten vid försäljning av fastigheter då det finns verkliga pengar med i bilden.

    Förmögenhetsskatten är en skatt på redan beskattade pengar. Visst, jag skall väl inte klaga eftersom jag inte betalar någon förmögenhetsskatt, men principiellt är den felaktig.

    Slopande av friår är verkligen på tiden. Vi behöver fler folk i arbete, inte att folk skall få betalt för att få vara lediga. Lägg krafterna på åtgärder som för oss framåt istället.

    Bilskatten nämnde jag i föregående inlägg.

    Som jag tidigare sagt, det handlar om ett vägval. Individtänkande eller grupptänkande. Jag är helt klart för det förra.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  80. fastighetsägare är medelklass och i många fall även underklass.

    Först och främst kan väl poängteras att det inte existerar något som heter "underklass", snacka om föraktfullt sätt att se på majoriteten av samhället. Det är en arbetarklass som jobbar för företagsägarna, borgeoisin. Underklass kan du vara själv, men då i ditt mentala läge mot andra människor. Fy fan för att försöka trycka ner folk i sin omgivning på ett sådant sätt. Översittarretorik.

    Sen får du gärna förklara ditt lilla påhittade grepp med att det främst är arbetarklassen som drabbas av fastighetsskatten? Vilka vanliga arbetare är fastighetsägare? Visst finns det de som äger villor och på så vis betalar skatten, men en enorm majoritet av arbetarklassen bor naturligtvis i hyresrätter alternativt i vissa fall bostadsrätter.

    SvaraRadera
  81. laphroig: Snacka om att vara inskränkt. Du talar säkert bara efter hur det ser ut precis där du bor. Väldigt många "arbetare" bor i villa. Jag är själv uppväxt i ett villaområde i en mindre svensk kommun och där var flertalet industriarbetare eller handelsanställda eller motsvarande. Och det är egentligen helt ovidkommande. Vari ligger rättvisan att beskatta förmögenhet och fastigheter som människor köpt efter att ha jobbat ihop pengarna och då skattat för dem en gång redan. Ditt resonemang saknar logik. Själv är jag tjänsteman och har flera års universitetsutbildning och jag bor i kommunalt bostadsbolags hyreslägenhet och det är inga som helst problem för mig. Du och flera andra sosse-retoriker här inne har ett fantastiskt förakt mot andra än er själva. Lyft blicken lite.

    Frankie: Vad pratar du för goja om 91-94? Läs på lite om vad som orsakade krisen då. Bland annat hade vi en valutakris där alla partier (utom Ny Demokrati) ställde upp på att försvara kronan mot spekulanter. Det kostade i storleksordningen 160 miljarder kronor. Under sossarnas regi under tidiga 70- talet och hela 80-talet drev man sanslösa lönekaruseller i facken som gav en extrem inflation i Sverige jämfört med utlandet. Prisökningar på börsnoterade företag i Sverige jämfört med OECD var 800 procent på 10 år. Förklara det med att borgarna fick makten om du kan!

    Sverige avreglerade sin kreditmarknad 1985 (mitt under s-regimen) och detta ledde till att bankerna (med statens kontroll och insyn) utökade sin utlåning till allt mer spekulativa projekt. Staten ägde ju flera av bankerna och hade kunnat inse detta, men man gjorde inget åt det. Varför? Ni sossar kan väl förklara det? Sen sprack det.

    Senare (under s-regimen) blev det möjligt att ta in- och utlåning med utlandet. Bankerna lånade ut i svensk valuta och finansierade det med lån i utländsk valuta. Detta medförde att man fick jättestora valutarisker som följd och när kronan kraschade kraschade också bankerna. Och Sverige. Vems fel?

    Man genomförde redan under s-regeringen innan borgarna tillträdde 91 ett paradigmskifte i svensk penningpolitik där Riksbanken fick ett nytt och starkare uppdrag: att bekämpa inflationen. Detta har en direkt följdverkan på arbetslöshet och den stigande arbetslösheten har alltså inte heller med att borgarna fick makten då.

    Regeringen förde under hela 80-talet en expansiv finanspolitik samtidigt som man hade en expansiv penningpolitik. Detta leder bara till inflation och kan enbart fungera i en helt sluten ekonomi. Till slut har inflationen ätit upp det reala värdet i ekonomin och det var vad som hände i Sverige. Sanningen kom ifatt även sossarna även om de ägnat 12 år åt att ljuga bort förklaringen till att smutskasta den borgerliga regeringen 91-94.

    SvaraRadera
  82. Laphroaig ;

    "en enorm majoritet av arbetarklassen bor naturligtvis i hyresrätter "

    Vilken verklighet lever du i? Tittar du utanför den betongbunker du förmodligen befinner dig i så skall du se att villaägandet är stort och utbrett inom den s.k. arbetarklassen. Och vad jag menar att det slår mot dom är givetvis för att dom ofta har mindre marginaler och fastighetsskatten är rätt tung att bära då.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  83. Il profesore... Jag tycker inte att Frankie behöver ducka undan att Göran Persson hyllade Kina mer än vad du behöver ducka undan att en borglig regering gav Ceaucescu serafimerorden 1981 eller 1982.

    SvaraRadera
  84. Jag är tillbaka, men det har blivit en intressant debatt!
    Skatt på skatt har ju varit lite av sossarnas melodi, fastighetsskatten är en sån skatt. Att slopa förmögenhetsskatten, våran mest destruktiva skatt är bland det bästa som görs. Jag är själv medelinkomsttagare och tjänar inte på det själv, bara att tillägga.
    Förmögenhetsskatten har även drag av frivillighet bakom sig, det går att kringgå ganska enkelt. För att citera Göran Persson i Affärsvärlden 2006-01-24: "Det starkaste skälet mot förmögenhetsskatten är att den har ett drag av frivillighet eftersom en del personer kan göra dispositioner för att undvika förmögenhetsskatt. Det är inte bra för skattemoralen."
    Tanken med skatten är att den ska ha en fördelningspolitiskt roll men den har helt spelat ut sin roll.
    Bara en sån sak som att du kan få betala förmögenhetsskatt för att du har ett hus som skjutit i höjden taxeringsmässigt är ju helt absurd. Du kan räknas som förmögen fast du egentligen inte är det.
    Skatten som sådan är helt enkelt ett läroboksexempel på hur en skatt inte bör se ut, med en skatt på lättflyktigt kapital och omfattande undantagsregler som leder till snedvridande effekter.

    SvaraRadera
  85. Martin: Sen när delar regeringen ut kungliga ordnar? Det är bara kungen som kan dela ut den orden, oavsett vem som sitter i regering då. Sen att kungen inte har alla pommes fritesen på tallriken är ju en helt annan sak.

    Sossarna har ju knappast gjort upp med sitt östatsgullegull, det är ju inte direkt en nyhet jag presenterar. Det är ju faktum och har varit sen öststaterna faktiskt blev något negativt laddat. Vilket det inte var när jag växte upp (på 80-talet).

    Sen verkar du fortfarande inte fatta min poäng, men läs gärna inlägget en gång till så slipper jag skriva det på nytt. ;)

    Dessutom var Ceaucescu hyllad av både sossar och vänsterpartiser långt in på sena 80-talet, när hans stora övertramp var välkända.

    SvaraRadera
  86. Il proffessore/ Valutakris på grund av avregleringar som ledde till svag statsapparat som det kunde spekuleras emot. Hur inskränkt och blind är du???

    Riksbanken fick ett nytt och starkare uppdrag: att bekämpa inflationen.

    Läs- man lade ner att sträva efter total sysselsättning och började spekulera med jobb kontra profit. Det var första gången i svensk efterkrigshistoria som arbetslöshet sågs som en förtjänstmarginal snarare än ett problem.

    Sluten ekonomi? Hahaha snacka om att ha gått på dina egna propagandaknep, expansiv ekonomi är fullt möjlig att ha, se bara på exempelvis USA din löjd.

    Slutligen ditt gnäll om öststater, de var alla riktigt hyvens pojkar i jämförelse med det Chile, USA, Israel, Grekland osv som Moderater över hela landet kallat "demokratins förkämpar". Pinsamt är ordet.

    SvaraRadera
  87. Fascismen är borgerlig: den har överallt kommit till makten så gott som uteslutande med stöd av de borgerligt, antisocialistiskt inriktade folkgrupperna, den har i sina grunddrag bevarat den borgerliga produktionsordningen, den privata äganderätten till produktionsmedlen, den i princip fria konkurrensen, och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning.

    Herbert Tingsten, i "Nazismens och fascismens idéer" från 1965

    Jag kommer inte att ha någon kontakt med dem senare i livet så det spelar faktiskt ingen roll.

    Johan Wachtmeister, 17-årig elev på Lundsberg, om att inte få kontakt med människor i lägre samhällsklasser

    Två konkreta citat som visar på varför det är meningslöst att föra sådan här debatt, en fanatisk borgare skiter fullständigt i andra än sig själv och argumenterar bara för att hävda sin egen rätt. Dessutom hävdar han den starkes rätt på ett vis som ofta leder till ren fascism om den inte möter på neutraliserande motstånd i form av socialliberala och socialistiska idéer.

    SvaraRadera
  88. Ett par höjdare till:

    De som Pinochet inte hann med.

    Peter Kvist, moderat kommunalpolitiker i Köping, om vilka invandrargrupper som bosatt sig i där. Han lämnade alla sina uppdrag kort därefter.Uppdrag Granskning, SVT 020910

    Att däremot sterilisera könsmogna och fertila mongoloider tycker jag är en mycket god idé

    Daniel Börjesson, fd Muf-ordförande i Norrbotten, som avgick två dagar senare efter att Mufs ledning tagit avstånd från uttalandet

    Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.

    Fredrik Reinfeldt, 1993 Ur boken "Det sovande folket"

    De arbetslösa kommer att anstränga sig mer för att få jobb om ersättningen sänks och därmed skapas nya jobb.

    Bo Lundgren

    Vi säger ju nej till kvotering. Kompetens ska avgöra.

    Johnny Magnusson, partisekreterare (m), om att 67 procent av moderaternas kandidater i kommunvalen 2002 var män

    Jag tycker inte att Sverige ska ligga högre än genomsnittet i EU.

    Fredrik Reinfeldt

    Kriget i Irak är över. Diktaturen är bortjagad och med den hotet om att bli skjuten eller torterad för sina åsikters skull.

    Johan Forssell, MUF, april 2003

    Så här kan man hålla på en hel dag. Moderater är pajasar, även om inte alla som röstar på moderaterna är det så är de aktiva till en enorm majoritet riktiga jävla ägghuvud. Inget annat parti har samlat så många vansinniga, äckliga och nedlåtande kommentarer som M. Grattis för att ha röstat på dessa.

    SvaraRadera
  89. Hittade tre skräckinjagande till:

    ...nu visar sig Iraks rätta ansikte: människor som fått uppleva mer elände än vad vi kan föreställa oss jublar, de jublar och det är ingen tillfällighet att de ropar "Good, good, Bush" ... snarare än FN och folkrätten.

    Christofer Fjellner, ordförande Muf, april 2003

    De kan ju bo i plåtskjul och äta bananer.

    Tidigare moderatledaren Gösta Bohman om folk i sydligare länder. Aftonbladet 990407

    I vänsterpropagandan har man ofta anklagat USA, Nixon och Kissinger för att ha arrangerat kuppen mot Allende. Att det inte finns något stöd för en sådan anklagelse har inte hindrat att den ständigt förs fram.

    Carl Bildt 1983

    SvaraRadera
  90. ...en rakryggad fritänkare som är värd vår beundran

    Charlotte Cederschiöld, EU-parlamentariker (m), om Silvio Berlusconi

    Ja, den sista här säger ju ALLT. Gonatt.

    SvaraRadera
  91. Just det:

    Vad duktig du är på att googla! Synd att du helt missat vad debatten handlat om.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  92. Fisken/ Du måste medge att det är svårt att ta en moderat seriöst efter ett sådant batteri av idiotcitat kopplade till just M. Men sen har ju FP alltid varit det partiet med lite hjärna bland Borgarna, även om man försöker efterapa moderaterna mkt nuförtiden de med...

    SvaraRadera
  93. Det är lite kul när argumenten tar slut, då börjar pajkastningen och man letar upp en massa citat. Ska man börja leta vänstercitat också? Det är inte alltför svårt.

    SvaraRadera
  94. permobil/ Jag har inte sett dig lägga ett enda vettigt argument för någonting du tycker annat än "typisk sosseskit" och liknande. Sten i glashus...

    SvaraRadera
  95. Haha den här tråden var ju en av de roligaste på länge.

    SvaraRadera
  96. Hehe, då kanske du ska läsa mina kommentarer en gång till

    SvaraRadera
  97. har som sagt aldrig skrivit nåt sånt

    SvaraRadera
  98. Il profersore... Det klart att det är regeringen som godkänner om en utländsk statschef skall få en kunglig orden, tror du att karl gustav skulle kunna besluta det på eget bevåg? I så fall känner du inte till vår grundlag. Jag håller vidare med om det mesta du skriver men jag tycker det är dålig debatteknik att försöka tillskriva motståndarna åsikter de inte har, dvs att alla väsnterpartister skulle vara diktaturkramare.

    SvaraRadera
  99. martin/ Vad är det man säger? Där argumenten går ut kommer internetdebatt in... ;)

    permobil/ Nej det är klart du inte säger nåt sånt- du är ju SOSSE! Erkänn nu!

    SvaraRadera
  100. Laphroaig;
    Som tidigare nämnts, det är inte speciellt svårt att hitta idiotiska citat med vänsteranknytning om man vill(ta bara Ohlys kommunisthyllningar), men jag anser inte att det tillför någonting i debatten.

    Men om jag ändå får kommentera ett av citaten så är Reinfeldts från 93 rätt intressant;
    Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.


    Det är vårt absolut största problem och har egentligen inte så mycket med politiskt styre. Svensken vill inte ta eget ansvar och det är alltid någon annans fel när man inte får som man vill. Han har så rätt den gode Reinfeldt.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  101. fisken/ Men citera på då?!?! "kommunisthyllningar"? Och? Kommunister världen över har varit frihetskämpar och demokratins förkämpar med, så för att man hyllar Rosa Luxenburg eller Che Guevara är knappast samma sak som att hylla någon mördare som kallat sig kommunist som Pol Pot eller liknande, allt är inte svart eller vitt.

    SvaraRadera
  102. Att svenskar är ett folk som inte vill ta ansvar är skitsnack. Vi har ett högt valdeltagande och om man jämför med andra länder oerhört många fötroendevalda som år engagerade i allt från politik till föreningsliv vilket visar precis tvärtom mot vad Reinfeldt och fisken i citatet påstår. Det är ju snarare Reinfeldt som kallar alla idioter eftersom de flesta (tack och lov) inte tycker som honom. Citatet visar vilken arrogant och nedlåtande människosyn som präglar MUF och Reinfeldt har dessutom själv tagit avstånd från vad han skrev.

    SvaraRadera
  103. martin/ Det är ju absrudt att kalla ett av världens mest produktiva folk för latmaskar och likgiltiga, inte bara högt valdeltagande utan bäst effektivitet i produktionen osv. Men borgarna måste ju måla upp en skräckbild av samhället för att vinna mark. Whats new?

    SvaraRadera
  104. reinfelddddddddt är em hora

    SvaraRadera
  105. Frankie:
    Jag hörde Ohly i en intervju för ett år sen att han föredrog Fidel Castro framför George Bush. Visst har Bush visat sig vara första klassens pucko, men hur man kan välja en diktator framför en demokratiskt vald president är för mig häpnadsväckande och långt mer allvarligt än de tidigare uppräknade grodorna från moderater.

    Måste säga att du gör mig besviken, Frankie. Du har tidigare visat dig vara en duktig debattör. Men här, där du är en del svar skyldig, så hoppar du istället på spåret att rapa grodor från politiker. Det var, faktiskt, lite oväntat och lite trist.

    martin:
    Att du inte märkt att svensken är flat säger mer om dig än något annat.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  106. fisken: genelaliseringar av den typen är fördummande och populistiska och bara människor som inte kan eller orkar göra en djupare analys av hus saker ligger till tänker så. Det var väl därför Reinfeldt senare i livet kom att ta avstånd från det han skrev i den boken. Du verkar dock ha en bit kvar innan du når den graden av insikt, fisken

    SvaraRadera
  107. Fisken/ Haha vad är jag för "svar skyldig"??? Jag skulle snarare säga att du och andra som röstar borgerligt på partier som ljög svenska folket rakt upp i ansiktet är JÄVLIGT skyldiga svar och förklaringar till det demokratiska övergrepp som begåtts med ett val däremellan. Det är ingen som helst slump att vänstern idag med en förkrossande majoritet hade vunnit.

    Snackar du om Castro och "diktator" så utesluter du ju dig själv från all vettig debatt då du uppenbarligen inte har någon som helst koll. Kolla in SVT ikväll när de sänder Oliver Stones intervjufilm med och om Castro på Cuba, Commandante- så ska du få lite nyansering av din verklighet. Jag har varit på Kuba tre gånger och sett det som nyliberaler bespottar så ivrigt, det andra systemet- ett fungerande alternativ som kapitalismens fältherrar är så jävla rädda för. Beviset på att det går att ha en väl fungerande socialism.

    Det är ingen slump att hela världen på USA:s order i över 15 år haft en intensiv blockad mot den lilla lilla önationen Kuba, samtidigt som man älskar att bedriva handel med den långt mer kapitalistiska men diktatursvurmande och övergreppsälskande stormakten Kina.

    Håll er till kapitalismen eller stämplas som fiender till USA är meddelandet. Men den lilla önationen där socialismen föddes ur folkets uppror mot fascistjuntan som backades av USA och maffian står emot. Som ett berg.

    SvaraRadera
  108. Det är skrämmande att du ser Kuba som en fungerande socialism. Är det demokrati på Kuba tycker du?

    SvaraRadera
  109. Det är skrämmande att du ser Kuba som en fungerande socialism. Är det demokrati på Kuba tycker du?

    Ja. Är det demokrati i Sverige tycker du? Där de partier som har mest pengar kan köpa till sig makten? Där vem som helst kan gå in och sponsra ett parti med tiotals miljoner (Svenskt Näringsliv, Wallenberg-sfären, Bonnier osv osv)?

    På Kuba hålls demokratiska val men det är ingen liberal demokrati där man får köpa sig till makten, istället måste man nomineras av sitt grannskap för att kunna ställa upp i val och man ställer inte upp för partier utan som personer i personkandidaturer.

    Politisk reklam och kampanjfinansiering är förbjuden vilket tvingar budskapet att bli det intressanta och viktiga, inte den som kan skrika mest och synas mest intensivt.

    Det jag tycker är skrämmande är att ignoranta människor kastar floskler omkring sig kring ett Kuba som varit under ständig aggression i närmare 50 år nu och som genomlidit en ekonomisk bojkottmassa i en omfattning som inget annat land har och ändå både överlever och har vänt den negativa trenden till att bli självförsörjande. Det är ett land med gratis utbildning och sjukvård för ALLA, inte bara dem som kan betala för sig. Det är en verklig demokrati, inte en där tjockleken på plånboken avgör om man kan utbilda sig, om man kan läka sig och om man får ha makt över sin egna demokratiska rätt.

    Ska du debattera så gör din läxa istället för att sprida demagogiskt skitsnack som du fått höra av propagandakanalerna. Rädsla för Kuba, rädsla för Venezuela, rädsla för ett annat system- det är vad man uppvisar genom idiotkommentarer.

    SvaraRadera
  110. frankie/ orka?! du debatterar med muf-väst, vad är poängen?

    SvaraRadera
  111. Kuba är de land som har flest politiska fångar i världen (efter Kina) och flest per capita.
    Du fängslas för dina åsikter. Demokrati? Räcker så.

    SvaraRadera
  112. permobil/ Per capita försöker du klämma in för att dölja det faktum att USA har tiotusentals politiska fångar men bara har 300 miljoner invånare medan Kuba har en bråkdel av samma siffra. Sedan glömmer du även att per capita har Afghanistan efter kriget flest politiska fångar per capita, inte Kina. Läs på om du ska uttala dig sa någon tidigare, jag håller med.

    Sen kan man ju se på hur Mehdi Sayid fängslades för sina åsikter, hur tusentals Europeiska medborgare förföljs för sin religion och sina åsikter. Hur svenska medborgare kidnappas av CIA med SÄPO:s hjälp för att torteras i Egyptiska säkerhetsfängelsen och hur staten spionerar på sina egna medborgare medan politikerna hejar på spionerna och kräver mer möjligheter och resurser till övervakningssamhället. Demokrati? Snacka om brist på självinstinkt.

    Fisken/ [Eftersom du inte kan hålla du undan från att köra personliga förolämpningar i dina meddelanden får de inte vara kvar heller.]

    Visst kan man skänka pengar till partier men, som du antyder, att svenskt näringliv mfl, skulle köpt någon seger åt borgarna är helt barockt.

    Det där är ju ren lögn eftersom moderaterna är det parti som har störst inkomster från privata bidraggivare i hela norden, tilläggas må att det är ANONYMA privata bidraggivare och endast ett fåtal har uttalat sig om sina miljongåvor till moderaterna, därbland familjen Wallenberg. ("störst av alla mördare är Jacob Wallenberg...">)

    Sedan kan vi ju även nämna VÄRLDENS RIKASTE PARTI, Svenska Centerpartiet (sedan försäljningen av Centerns mediegrupp), som satsade lika mkt pengar på sin valkampanj som mångdubbelt större och enligt dig "mäktigare" Socialdemokraterna gjorde. Pengar avgör inte svenska val? Välkommen in i verkligheten any time.

    SvaraRadera
  113. Jag anser inte att det är demokrati i Afghanistan heller, man försöker kriga sig till demokrati men det går inte så bra alla gånger. Om man säger så.
    Men fortfarande fängslar Kuba en massa för sina politiska åsikter, nästan mest i världen. Det säger ju en del.

    SvaraRadera
  114. Fisken/ Precis, du har fel åsikt och åker därför bort. Så är det.

    Permobil/ Om du håller dig till fakta istället för påhittade saker så kanske man kan ta dig seriöst med? Patetiskt ju att försöka ljuga ihop svar för att de passar dig.

    CHAVEZ VANN MED FÖRKROSSANDE MAJORITET IGÅR, VIVA LA REVOLUCION!

    SvaraRadera
  115. Jasså här käbblas det på, moderaternas propagandabyrå IF (Inga fakta) mot vänsterns nyhetsbyrå IG (Idealisterna Göteborg) slåss på...

    SvaraRadera
  116. Jag vet inte vad man ska ha för "källa" när FN och Amnesty inte godtas.
    De riktar år efter år kritik mot bristen på yttrandefrihet och kränkning av mänskliga rättigheter på Kuba.
    Sen kan man ju läsa det här, född och har flytt från Kuba..
    http://expressen.se/index.jsp?d=1180&a=777952


    Men FN och Amnesty kanske inte är tillräckligt för dig?

    SvaraRadera
  117. permobil/ vad vill du ha sagt? FN:s generalförsamling är i det närmaste enad på alla utrikespolitiska fronter mot USA och deras försök till ekonomiskt världshärravälde. Talar du något om det? Talar du om hur USA, Israel, Storbrittanien och flera av deras allierade hela tiden fördöms av FN, Amnesty, International Human Rights watch med flera för deras folkrättsvidriga krig och behandling av fångar, deras brott mot internationell rätt och deras kidnappningar av medborgare i liberala demokratier? Dessa länder som styr världen begår tiafalt vidrigare brott men dem nämner du inte ens med en suck, du snackar istället om hur hemskt det är att en liten önation vid namn Kuba som är i krig med USA, som sanktioneras och sabtoreras av CIA och andra västländers säkerhetstjänser har mage att skydda sig mot detta genom att fängsla terrorister, fiender till samhället och kriminella?

    Vakna upp. Läs på om CIA-anställde Posada Carilles som i över 25 år lett en omfattande terrorkampanj mot Kuba och Kubanska intressen. Hur nyligen öppnade FBI-arkiv i USA bevisar hans delaktighet i terrordåd såsom mordet på Chiles utrikesminister Orlando Letelier 1976. Hur han låg bakom flera bombattentat mot turisthotell på Kuba 1997 där flera skadades och en italiensk turist dog. Om detta skröt han öppet i New York Times 1998. Hur han greps i oktober 1976 och ställdes inför rätta i Venezuela. Den exilkubanska högerextrema organisa-tionen CANF i Miami (som får ekonomiska bidrag i mångmiljonklassen från CIA och Homeland security) finansierade hans flykt från fängelset 1985 under pågående rättsprocess.

    År 2000 togs Posada Carriles på bar gärning i Panama City med 15 kg sprängmedel för att genomföra ett attentat mot Fidel Castro, som skulle tala i universitetets aula. Posada Carriles och tre andra i hans terroristgrupp dömdes till fängelse i Panama. CANF och andra högerextrema krafter i USA mutade avgående president Mireya Moscoso så att hon benådade Posada Carriles och hans medbrottslingar i augusti 2004.

    Han är, tillsammans med en annan terrorist, ansvarig för sprängningen av ett civilt kubanskt passagerar-flygplan 1976. Alla 73 ombord omkom.

    Och du har mage att kritisera Kuba för att de fängslar vad du kallar politiska motståndare? Det är terrorister och mördare som inte bara förtjänar att slängas i hålor som man jagar och ständigt utsätts av våld från- det är USA:s ständiga våldsamma och ekonomiska krig mot Kuba som är anledningen till att önationen inte kan blossa så som exempelvis Venezuela nu gör under Chavez.

    Samtidigt som de ansvariga i USA behandlar terroristen Posada Carriles med silkesvantar straffar Bush-regeringen personer som avslöjar terrorismen med livstids fängelse. Det handlar om de fem kubanerna som fängslades 1998: Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González, René González. En farsartad rättegång i Miami dömde tre av dessa fem till livstid och de andra till 19 resp. 15 år. Deras "brott": De hade övervakat terrorgrupper i Florida och genom att informera Kuba kunde de förvarna så att mer än 170 terrordåd hindrades.

    SvaraRadera
  118. Svara inte Frankie, han raderar de inlägg han inte gillar ändå.

    SvaraRadera
  119. Svara inte Frankie, han raderar de inlägg han inte gillar ändå.

    4/12/06 18:40


    Nej "Fisken", vi raderar bara dina personangrepp. Klarar du inte att hålla dig borta från dem kan du lika gärna följa ditt eget råd, då du inte hade några argument var det väl lätt att falla till dessa.

    SvaraRadera
  120. Bond-saxen;

    Specificera
    gärna "personangreppen".

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  121. Du vet precis vad det handlar om Fisken, personangrepp mot de du försökte debattera med. Självfallet upprepar vi inte det du blivit raderad för, då får du ju upp dina dumheter här igen. Håll dig till en saklig nivå eller debattera ej, att kasta paj visar bara på att man inte har några som helst argument.

    SvaraRadera
  122. Frankie-> Vänta nu, vi pratade o Kuba, right? Men jag har aldrig försvarat det USA gör. Bush är antagligen det största stolpskottet till president de fått fram och det värsta är att det amerikanska folket är så insyltat och inskränkt (generaliserar grovt) att de inte fattar det själva. Även om de börjar göra det nu. Det är en skrämmande utveckling som jag hoppas stannar och går tillbaka till lite normala förhållanden när Bush och hans mannar förlorar valet. När Bush tillträdde var det dock sagt att man skulle sluta leka polis och mer inrikta sig på inrikespolitiken först och främs. Sen kom 11:e september 2001 och resten är historia och nutid. Dock försvarar inte det alla krig och tortyrer som sker, eller har skett, i de ockuperade länderna. Det har gett mer ondska i världen (fler terrrordåd och ilska mot de allierade) än det har gett nåt bra (Sadamm är borta och den vidriga talibanregimen är krossad)

    Men faktum kvarstår ang. Kuba. Folkrättsvidrigt, ingen åsiktsfrihet och ett diktaturstyre föra att nämna något.
    Det land som har flest politiska fångar efter Kina (FN).

    Nu lämnar jag debatten, tack för mig men det börjar bli jobbigt och bläddra igenom alla artiklar och kommentarer. Fixa ett politiskt forum lr tipsa om ett.

    Väl mött, älska blåvitt!

    SvaraRadera
  123. Bond-Saxen;

    Det var åsikter som inte passade dig, det handlade inte om personangrepp, det vet du. Jag skiter i vilket men jag tycker att det är viktigt att folk får veta att ni raderar inlägg ni inte gillar. Ingå i en politisk debatt och samtidigt radera inlägg som ni inte tycker passar (med påhittade orsaker), mer Kuba än så blir det inte. Nu vet vi.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  124. Fisken/ Att kalla sina motdebattörer för öknamn är inte argument, det är pajkastning. Om du tycker att det är så hemskt och "Kuba" så är jag i alla fall glad att Bond raderade dina påhopp som jag fått berättade om nu i efterhand på MSN. Kan du inte argumentera utan att sjunka till en så låg nivå tycker jag i alla fall synd om dig grabben.

    Permobil/ Du talar om Kuba, men du vägrar att tala om landet som förtrycker Kuba ekonomiskt och som för ett blodigt terrorkrig mot Kuba. Med andra ord är det "att fängsla motståndare" när man bedriver terroristbekämpning och underrättelseverksamhet. Jag antar att du tror att Sverige eller andra länder inte gör detta?

    Varför får jag en känsla av att de som debatterar från höger här är skrämmande unga, sämre högerdebattörer var det länge sedan man stötte på. Skrika och gasta om Kuba och Nordkorea när ni blir raderade för personangrepp och pajkastning, lägre än Glocalnet.

    SvaraRadera
  125. Kuba demokratiskt.... Bara så att vi vet vad vi talar om: För att man skall kunna tala om demokrati krävs följande friheter.
    1. Yttrandefrihet. Vi kan kritisera Reinfeldt, Bonniers och Wallenberg hur mycket vi vill. Vi kan dessutom hylla både Bush och Castro om vi så önskar.
    2. Mötesfrihet och föreningsfrihet. Vi kan ordna politiska möten när och var vi vill och föra i princip vilka åsikter vi vill, och vi kan organisera oss i politiska partier utan några speciella tillstånd.
    3. Tryckfrihet. Vi kan skriva böcker, trycka tidningar m.m. där vi framför våra åsikter och sprida dem fritt.
    4. Rätt att rösta vid fria och hemliga val.
    5. Förbud mot åsiktsregistrering (ok, det har brustit här emellanåt).
    6.Maktdelning mellan lagstiftande och dömande makt och oberoende domstolar.
    7. Förbud mot dödsstraff.
    Vilka av dessa kriterier lever Kuba upp till?

    SvaraRadera
  126. martin/ Du talar om en liberal demokrati och utgår ifrån att det är den enda, Kuba är inte det, det är en socialistisk demokrati, ett helt annat statsskick (och som jag och andra nämnt ett land som befinner sig i formellt krig, varpå undantagstillstånd snarare vore ett normaltillstånd) så jämförelsen blir ju meningslös.

    Dina punkter går ju att applicera på exempelvis USA med, dödsstraffet finns, man fängslar och dömer oppositionella mot systemet och så vidare, mötes och föreningsfrihet finns ej och så vidare. Så nej, Kuba är inte en demokrati i den liberala grund som Sverige är det, det håller jag helt och hållet med om, men det utesluter inte att deras samhällssystem har många demokratiska funktioner som vida överskrider de som många så kallade "liberala demokratiska" länder har, däribland det land som för krig, både ekonomiskt som militärt mot Kuba: USA.

    För det intressanta i sammanhanget är naturligtvis att jämföra de två som är i en konflikt, den stora miltitärmakten USA och den lilla önationen Kuba.

    Sedan kan man även börja bli rädd om många av våra "demokratiska rättigheter" med den utveckling som förra regeringen påbörjade och den nya fortsätter i eskalerad takt in på, den där övervakningssamhället är viktigare än några som helst personliga integritetskrav från medborgarna.

    SvaraRadera
  127. Stil & Klass;

    Jag kallade Frankie för ryggradslös vilket jag står för. Jag förklarade i ett inlägg efterhand vad jag menade, ett inlägg som av en händelse också raderades. Hoppsan, hoppsan.

    Beträffande åldern på debattörer så tror jag precis tvärtom. Det är vänstermobben som känns "gymnasieelev utan verklighetsförankring" och då i synnerhet ditt inlägg. Det satte verkligen den nivån. Men vinner debatten gör ni utan tvkena, det är ju bara att censurera de inlägg ni inte gillar...

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  128. Nej Frankie, jämförelsen är inte meningslös, att kritisera när mänskliga rättigheter kränks är aldrig meningslöst oavsett vem som utför kränkningen och i vilket syfte kränkningen utförs. Även socialistiska demokratier måste för att överhuvudtaget kunna kalla sig demokratier respektera de rättigheterna jag räknade upp innan, annars blir begreppet demokrati helt urvattnat. De är själva grundförutsättningen för demokrati. Det är inte socialistiskt att ha dödsstraff, eller att ha censur eller att förbjuda politiska partier och det skall man inte försvara, inte ens när heller när det är Kuba som gör det. Och visst, man kan applicera kriterierna på USA, Kuba Sverige, Holland och Afganistan m.m och utifrån de dra slutsatser. Det borde göras oftare i den offentliga debatten.

    SvaraRadera
  129. Fisken/ Noteras att du inte svarat på ett enda argument i den här tråden utan bara käbblat om hur hemskt det är att ett par av dina meddeladen blev raderade, ooooh vad det är synd om dig. Vi lider alla med dig i dina helveteskval.

    Martin/ Så länge det är klargjort att de villkor för demokrati som du anser bör råda inte bara ska och kan appliceras på enbart dina "fiendestater" så är ditt resonemang det klart vettigaste av "kritikernas" i den här tråden. I princip kan jag inte annat än hålla med dig, men anser att man måste räkna Kuba som ett land i krig och därför bortse från krav om liknande "demokratiseringsåtgärder" fram till den dag som aggressionen upphör.

    SvaraRadera
  130. Fankie:

    Ojdå, då har du misaat en del. Läs mina tidigare inlägg i tråden och notera att de är direkta svar från andra debattörer i forumet.

    Det var när jag beskrev förhållanden på Kuba som din kollega, Bond-saxen, inte tyckte att det passade hans verklighet och helt sonika tog bort det.

    Som sagt, jag ber inte om någon upprättelse eller något sådant, jag vill bara att det skall framgå att ni raderar inlägg som inte passar in i eran verklighet.

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  131. Fisken/ Oavsett vad du säger så raderades du vid två tillfällen för att du kallar dina motdebattörer för öknamn och försöker använda dig av härskartekniker istället för sakliga resonemang. Att du inte klarar av att acceptera det är väl inte så oväntat med tanke på att du verkar mest ganska hysterisk och onyanserad som människa eftersom du frenetiskt upprepar dig i varje inlägg du skriver- men inte deltar i debatten över huvudtaget.

    SvaraRadera
  132. Bond-Saxen:

    Härskarteknik? Att du inte är vidare begåvad är knappast någon nyhet längre, men nu börjar du bli löjlig.

    Att jag inte deltar i debatten finns det en anledning till, du censurerade mig! Vem hade svårt att förstå sa du?

    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  133. Fisken/ Du är ju ett apskrap av den värsta modellen. Börjar de andra använda för svåra ord för dig nu? Ja men då vänder vi oss till att gasta och kalla andra för öknamn. Moget.

    Baraben-folket/ Kan ni inte bara konsekvent radera alla sketungar som kommenterar här så slipper vi sådana här patetiska människor i trådarna?

    SvaraRadera
  134. ingbritt;
    Det gör man redan...


    "Nej, vilken obehaglig debatteknik, en form av härskarteknik. Jag raderar hans inlägg.". Jösses.

    SvaraRadera
  135. Anonymous said...

    ingbritt;
    Det gör man redan...


    Buhuhuhuuuuhuhuhuu.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.