2006/11/09

Torsdagskrönikan: Tränarfrågan - satsa på de unga!

TORSDAGSKRÖNIKAN Så blev det då klart vilka som leder Blåvitt under närmsta treårsperioden. Rehn, Olsson och Olausson. Hur kommer nu detta gå, och hur kan det påverka klubben på längre sikt? Och varför valde man denna trio, och inte nån av de "vanliga" allsvenska tränarna? Svaret på den sista frågan går endast att finna innanför kamratgårdens träväggar, även om jag tror mig ha en aning.

Roger Gustafsson uttalade sig för några dagar sedan i City Göteborg, då han fick frågan vad Blåvitt skulle göra för att återigen nå toppen. Han, om någon, borde ju veta. Han sa: "Satsa på ungdomar: "Det är den enda vägen att gå. Låt ungdomarna spela istället för halvbra utländska spelare och lägg pengarna på de riktiga godbitarna."

Det uttalandet måste ses som en rejäl känga till Håkan Mild. Dennes värvningar av de minst sagt mediokra nyförvärven Ali Gerba, Alejandro Lago och José Schaffer måste anses falla inom kategorin "halvbra utländska spelare". Jag tror även att Roger, trots att han sa utländska, även menade halvbra svenska spelare. Varför skulle inte samma princip gälla för dem? Här kan vi lätt räkna upp Olsson, Kihlberg, Wallerstedt och Wowoah. Den enda värvningen från Håkan i den här klungan är förvisso Wallerstedt, varför han därvid knappast kan lastas för samtliga dessa spelares bristande fotbollsförmågor. Jag har inget emot dessa grabbar som människor, men tyvärr håller de inte i ett lag som ska ta guld. En tränare å sin sida väljer ju alltid att spela med bästa laget, och eftersom dessa fått en del speltid framför våra egna talanger så kanske värvningarna kan försvaras trots allt.

Men det är precis det som Roger menar. Han vet att en ung talang inte blir bättre av att sitta på bänken. En ung spelare utvecklas för varje match och det gör inte en spelare runt trettio. Därför skall ungdomarna spela, trots att de kanske för stunden inte bedöms som lika bra som en äldre spelare. Vasquez ska spela, och inte Wowoah. Spela Pontus på mitten, istället för Kihlen eller Olsson, han utvecklas fortfarande varje gång. Ge Gustaf chansen från start, testa Vladimir som vänsterback. Tacka Ölme för en fantastisk karriär och låt Bastian vara backup till Adam nästa år. Låt Moses vara med och göra något inhopp nån gång istället för Berg eller Walle. Det är dags att bygga för framtiden nu, och det gör man defintitivt inte med överåldriga medelmåttor. Jag tror, och hoppas att det är därför denna tränartrion valdes. De ska bygga ett lag för framtiden och inte försöka slänga ihop något med sistaminuten-nyförvärv från andra lags frysboxar.



Att Roger sa som han gjorde har ju naturligtvis även att göra med att han är ungdomsakademins chef, och följdaktligen den som ska få fram talangerna. Har han ingen tränare som ger de chansen i a-laget så är ju hans jobb meningslöst. Då kan vi lika gärna lägga ner ungdomssektionen och bara köpa in spelare. Det vore oerhört dumt för här finns massor av talang. Förra och årets u-lag är förvisso ganska rensat redan med folk till a-laget. Spelarna som jag nämnde i föregående stycket är grabbar som mer eller mindre fått chansen i a-laget i år. Nästa år är det dags att plocka upp nya talanger och ytterligare något år bort är säkert några våra talangfulla sextonåringar redo att ta klivet upp i a-laget. Haggob, "Fox", Micke, Ludde, Jocke, Kamal eller speedkulan Haris Dedic. Vem vet vem som får chansen då?

Det är dessa grabbar som är framtiden, inte Alejandro Lago eller Magnus Kilhberg. Ge dom chansen! Ta ett år, spela ihop laget och satsa på guld säsongen 2008. Sälj inte någon av våra duktiga unga spelare för struntsummor om inte riktiga bud kommer från klubbar utanför norden. "Ha tålamod: "Att bygga upp ett topplag gör man inte på en säsong. Det kommer att ta lite tid, det är inget lätt projekt."

Han är inte dum, den där Roger. Han vet vad han pratar om.

42 kommentarer:

  1. Kom gärna med åsikter i forumet!

    SvaraRadera
  2. Så det går inte på en säsong men på två???

    SvaraRadera
  3. Absolut rätt att satsa på unga talanger från våra egna led. Däremot tror jag att det måste finnas ett par äldre spelare som tar ett stort ansvar. Speciellt en rutinerad mittback och en rutinerad central mittfältare.

    SvaraRadera
  4. Håller med, men ändå inte. Jag tror att ungdomarna behöver minst en farsa i varje lagdel. Att luta sig mot och lära av.

    SvaraRadera
  5. I de matcher som jag sett med U-laget så imponeras jag alltid av spelarnas inställning. De viker aldrig undan och man undrar om de har haft Ölme som tränare i motläggsövningar.

    SvaraRadera
  6. prästost/ Det är en sak att ha rutinerade spelare med, men det är en annan att ha mediokra rutinerade spelare med. Det är den stora skillnaden, en talang är bättre än en medioker rutinerad spelare och sedan är det ju även bättre att satsa på de unga rutinerade spelarna som Dennis och Bjärsa än att satsa på Ölme. Ölme kan ju omöjligen få nytt kontrakt om man är seriösa med satsningen på unga, Ölme är +30 och dessutom inte ordinarie. Varför ska vi ha gamla rävar på bänken?

    Lite samma sak där Bruce Banner, ska man ha etablerade "farsor" så ska det ju vara för att de är spetskompetens, inte för att de är rutinerade. För rutin i sig betyder ju inte att man är bra. Mourad är farsa nog i anfallet, Alex det på mitten och Bengan i försvaret.

    Det räcker och blir över.

    SvaraRadera
  7. Erling skriver vad jag tänker.

    Tycker att IFK mellan 04-06 utvecklades till det "unga" IFK. Klubben blev lite känd för att ge yngre spelare chansen vilket i slutändan gör att morgondagens talalnger kommer till oss eftersom chansen till A-lag är stor.

    Spelare som Lago, Olsson, Ölme, Kihlen ska bort. In med unga killar!

    SvaraRadera
  8. Ölme är ju helt bisarrt, hur kan de förhandla med Ölme och Wowoah??? Vad tillför dessa medelmåttor?

    SvaraRadera
  9. varför gnäller ni på shaffer???

    tycker han jobbar på bra när han är med. minus för passningsspelet...men ingen kan slå passningar i den backlinjen. sen är det inte lätt och komma in och spela ihop me dem veliga och dåliga mittbackarna blåvitt har...

    SvaraRadera
  10. Håller med...Varför gnäller ni på Shaffer?
    Han är ju bara 21år och en talang som de andra.
    "Låt Moses vara med och göra något inhopp nån gång istället för Berg eller Walle".
    Är inte Berg ung längre eller vad?

    Sen förstår jag verkligen inte heller som ni andra hur man ens kunde fundera på att köpa Lago eller förlänga med gubben Ölme!
    Blir det förlängning för dessa gubbar så tycker iallafall jag att Blåvitt som klubb hycklar ganska rejält!

    SvaraRadera
  11. Blåvitt blev 3:a 2004.
    Blåvitt blev 2:a 2005.
    Blåvitt hade blivit 1-3:a antagligen med Arne kvar denna säsonghen ut, klantigt Mild - spelare snackar man inte emd innan säsongen är slut men tränare verkar man göra det med - klantigt Mild.
    Bara för man har ett stort hjärta för klubben och har varit en bra spelare så blir man inte en bra sportchef för densamma. Mild har i mina ögon mycket kvara att bevisa, synd bara att han ska börja sin lärlingsperiod i en av Sveriges största klubbar.

    Sedan ang. värvningar: Att värva för att personen har lyckats i en annan klubb ger en bra grund att stå på, men inte automatiskt succe i ny klubb, se ex Jocke Persson, Robert Andersson med flera.
    Alltså värva inte för att personen var bra i sin förra klubb, kolla på hur de då spelade. Ex Ali GErba som hade bra målsnitt för Sundsvall - som spelade helt annorlunda en IFK, han hade en helt annan roll där! Finns många andra exempel!
    Nä, Titta efter vilken roll man söker!
    Ex, Christian Söderström, platsade inte i Timrå för 2 säsonger sedan, FBK köpte honom för en helt annan roll en vad Timrå använde honom till, bytte från att inte platsat i ett mittenlag till en annan roll i ett toplag som sedermera tog SM guld.
    Saknar den känslan i IFK idag!

    SvaraRadera
  12. Jag tror faktiskt också en hel del på Schaffer skall sägas, kanske borde han inte vara med i texten med tanke på att han faktiskt får ses som en talang. Dock är han ju utländsk värvning, vilket ju var lite vad texten handlade om att så ska vi inte göra.

    Jag tror många delar min kluvenhet kring Schaffer faktiskt, trots allt har han stundtals visat lovande tendenser de gånger han fått chansen. Nästa år blir upp till bevis för José.

    SvaraRadera
  13. Blåvitt blev 3:a 2004.
    Blåvitt blev 2:a 2005.
    Blåvitt hade blivit 1-3:a antagligen med Arne kvar denna säsonghen ut, klantigt Mild

    Erlandsen tränade inte blåvitt 2004, Erlandsen ville dock hoppa av Blåvitt när vi spelade uselt och fick resultaten mot oss i början av 2006. Det säger allt om den gubben, en som lämnar båten när det läcker lite. Gummistövlar är inget för oss.

    SvaraRadera
  14. efter denna säsongen finns det ju få som inte håller med dig. det kunde lika gärna spelat med b-laget och en MASSA unga spelare ifrån start,,,så här i efterhand.
    Dock tycker jag inte bara det är självklarheter du skriver. Exv. är det ju helt rätt att satsa på en egen back ifrån ungdomssektionen, än att skola om ngn gammal, eller låna ngn halvdan spelare ifrån ngn bänk uppe i norge.

    (sedan en parantes, Mild förhandlade, var med och bjöd på, samt värvade Ali Gerba till klubben)

    SvaraRadera
  15. "et säger allt om den gubben, en som lämnar båten när det läcker lite. Gummistövlar är inget för oss.""

    ja skutan blåvitt skönk verkligen till botten utan kapten arne. otroligt egentligen var en stark stämma vid sidan av plan kan betyda.

    dock spelade vi uruselt emot elfsborg hemma och kunde förlorat den matchen med 0-4. där kände nog arne vad som var på väg att hända. han är ju inte dum, han är väl den första tränaren som sparkar sin klubb, det skall han ha en eloge för.
    För ledningen agerade verkligen inte i klubbens intresse under sommaren.

    SvaraRadera
  16. bra skrivet... de rutinerade spelarna skall vara riktigt bra, som t.ex alexandersson. är man lite äldre då ska man också vara given i startelvan. ölme som nöter ganska mycket bänk borde bytas ut mot en ung lovande talang. Lago är inte heller förtjänt av något nytt kontrakt. han är bra ibland men så fort han gjort en dålig insats så har ju dennis fått chansen. lago är 27 år och kommer antagligen inte bli mycket bättre. men det kan ju dennis bli

    SvaraRadera
  17. "värva inte utländska medåttor"=iq200? Tror inte någon frisk människa vill att Blåvitt ska vara någon halvbra utländskspelare som dessutom säkert ett riktigt välbetalda. Problemet är la att tanken inte är att de skall vara medelmåttor utan bra allsvenska spelare vilket tex Lago inte bevisat att han är. Jag tror inte kalmars supportrar är speciellt missnöjda med Ari och hifs är gråter nog inte floder över Shelton. Det som är problemet är ju att scoutingen på de äldre spelare måste varit totalt värdelös. Hade någon i Blåvitt ens sett Lago? Eller litade man på folk i Rosenborg som samtidigt tyckte att han var för röten för dem, men nog helt ok för Blåvitt? Tror fan att vi ska värva spelare som gais Keane och Stevenson om vi får chansen, men då får man fan ta och undersöka saken ordenligt innan. Olsson och Kihlberg borde man ju haft rätt bra koll på, men hur hungriga är dessa spelare? Det viktiga är att Blåvitt satsar på hungriga spelare som inte bara lutar sig tillbaka på ett namn och cashar ut lönen som vi supportar i slutändan betlar. Kolla på Gnaget vad har de för namn? Alla jävlar där vet att du måste kämpa hundra varje träing för att få spela och utvecklas.

    SvaraRadera
  18. sedan en parantes, Mild förhandlade, var med och bjöd på, samt värvade Ali Gerba till klubben)

    Där har du dlevis fel då det var Mats Persson som initierade det nyförvärvet och även la budet. Så Mild genomförde bara det som Persson påbörjat, vilket inte är så konstigt när man är på sitt nya jobb de första dagarna.

    Sedan, vad försöker du säga med ditt "(m)"? Att du är moderat? Det är fan inget att vara stolt över, gå och fundera på hur din mamma får höjd a-kassa istället för att gnälla på Håkan pöjk.

    SvaraRadera
  19. En liten fågel viskade att Stefan Rehn har två specifika spelare han vill få till Blåvitt inför nästa år...

    SvaraRadera
  20. Citaten är för övrigt hämtade från City Göteborg, inte GT. Mixupen kom från att dessa två tidningar numer har en gemensam hemsida (www.gt.se) vilket förvirrar det hela. Men rätt ska vara rätt!

    SvaraRadera
  21. Arne hade jävligt många fel och brister. Men jag är glad över att han inte bara gav talangerna chansen utan gav dem rätt dos.

    Vasques är ett strålande exempel på detta. Bjärsmyr är ett annat.

    Jag tvivlar på att särskillt många tränare i allsvenskan hade haft "balls" att spela en trebackslinje mot MFF 2005 med en medelålder på 21. Arne gjorde det.

    Sedan att han drack och till viss del inte skötte sitt jobb gjorde att vi fick våra nya tränare. Jag hoppas att dom gör det bättre än Arne resultatmässigt och att truppen springer mer för deras och vår skull.

    SvaraRadera
  22. Laphroaig:

    Jag tycker inte att man ska rätta andra om man inte har torrt på fötterna. Har mycket goda källor som säger att det var Arne som tog kontakt med Gerba redan på fotbollsgalan och sa att han minsann skulle spela i blåvitt, MP/Mild/IFK agerade på Arnes begäran. That's that.

    SvaraRadera
  23. lahproig hick //"Där har du dlevis fel då det var Mats Persson som initierade det nyförvärvet och även la budet"

    ja, Mild slutförhandlande med sundsvall om både walle och gerba. priset stegrades när aik bjöd. Mild betalade 3 miljoner. jag klagar inte på mild, vi hade säkert gnällt som faan om han gått till aik istället.. och han kommer säkert tebax till ifk nu och gör 15 mål.
    (min mamma behöver ingen akassa, snarare din, pöjk.)

    SvaraRadera
  24. jag är polare med Mild och han känner ingen Gerba, har aldrig träffat pöjken.
    Thats that.
    Men däremot skall de visst höja hans a-kassa inbetalning efter jul.

    SvaraRadera
  25. Satsa på ungdomarna men med måtta. Vi är inget chelse och kan köpa alla vi vill ah vi bör därför göra som Ajax och ta fram egna spelare som kan fostras att spela den fotboll som vårat a-lag ska spela. Ingen svensk klubb kommer bli riktigt bra fören de har förstått detta...

    SvaraRadera
  26. håller med till 100% erling.

    problemet för oss är dock av vi inte har en hel startelva som håller hög allsvensk klass, men däremot en 8-10 spelare som är rena medelmåttor (eller ännu sämre, t.ex. hjalmar).

    vi ska definitivt satsa vidare på talanger, men vi kan inte kicka alla 8-10 medelmåttorna på en och samma gång. därför får vi tänka till vad vi vill behålla till vidare.

    t.ex:
    ölme och dennis är jämndåliga. kicka en av dom och bestäm om ölmes rutin eller dennis eventuella framtid är mest värt för laget.

    svarte-marcus och walle är jämdåliga. vem tillför mest? marcus kan ev bli något i framtiden, walle sliter och jobbar och har en bra "bänkspelarinställning".

    tomas olsson eller kihlen? samma sak där - vi kan tjäna på att behålla en av dom som bänkspelare, tills dess att vi fått fram en talang som kan dennes plats.

    fyra spelare mot dock bort, omedelbart: hjalle, wowoah, lago och shaffer.

    SvaraRadera
  27. "fyra spelare MÅSTE dock bort", ska det förstås stå...

    SvaraRadera
  28. Charles Banan:
    Näe, hade vi varit chelski hade vi värvat en medioker föredetting som ny målvaktsbackup=)

    SvaraRadera
  29. Tycker vi ska behålla Ölme. Ölme är den enda rutinerade herren i backlinjen. Får vi inte in en rutinerad försvarare med internationella meriter till ett gångbart pris måste vi behålla Ölme. Tror Ölme kan ge råd och tips till de unga i dagens blåvitt samt att han är en fullgod backup till Bjärsmy och Sigurd. Tror att problemet för tillfället ligger i att vi inte har rutinerade spelare som ryter till och ger råd till de yngre. Alex gör inte detta, han är för snäll.
    Denna säsongen har vi inte fått fram lika många unga som tidigare säsonger, det är ett faktum. Sedan Mild och Erling lade skorna på hyllan har detta problemet funnits. Anser det som en självklarhet att vi ska ha 6-7 spelare från ungdomsleden i startelvan men som "erling" skriver i sin klockrena krönika det krävs klasspelare som fyller på. Bagarn vore enligt mig inget bra alternativ, då han är dyr lönemässigt och ovillig att flytta. Ifall vi ska köpa behöver Bjärmyr/sigurd en riktig försvarsgeneral jämte sig i stil med Teddy. Teddy är den mest rutinerade mittbacken som finns i Sverige, dock har några idioter förstört hans vilja att spela i de ädlaste av färger igen. Det är ont om svenska rutinerade mittbackar som är tillgängliga och har en genuin vilja att spela i blåvitt och Ölme kan spela där, därför ska vi behålla honom.

    SvaraRadera
  30. Kan det inte finnas en övertro på våra yngre spelare och akademin. Vi får ju år efter år höra att de är framtiden och vi inte har råd med nya spelare. När man snabbt tittar hur de har gått för undgomslagen i deras seriespel samt hur många som finns med i de yngre landslagen så blir i alla fall jag skeptisk. Kan det inte vara så att ledning hänvisar till att vi ska satsa på de yngre för att gjuta mod i leden?

    Är det någon som har en aning(på ett ungefär) hur mycket akademin kostar per år? Tidigare när Blåvitt var ett storlag så var vi bra på att hitta unga spelare från klubbar ute i landet. Det gick bra även att de kom från Oskarshamn, Tavelsjö, Habo och Gällivare med mera. Varför funkar inte det idag?

    SvaraRadera
  31. --- Frankie

    Du har naturligtvis ingen lust att droppa vilka spelare det är frågan om (som Rehn vill ha till BLÅVITT)..? :)

    SvaraRadera
  32. Frankie:
    Såå... två anfallare till, hur många blir det totalt? Sella, George, Mackan och Ranegie, dessutom walle och ali g. Snart kan vi ha anfallare på samtliga positioner i startelvan...

    (ps. benito, va e de för j-vla namn...?)

    SvaraRadera
  33. Svennebanan:

    har du aldrig hört talas om Benito mussolini t ex.? det är ett vanligt namn i de latinska länder. Jag har för mig att det har samma urspung som Bengt, dvs från det latinska namnet Benedictus

    //Manne

    SvaraRadera
  34. Det här eviga snacket om våra unga spelare är bara patetiskt. De är ju inte ens bra och kommer förmodligen inte bli några stjärnor heller. Lämna talang utveckling åt småklubbar som BP och VF istället. Man förtjänar inget bara för att man är ung, så satsa på de bästa spelarna inte på de yngsta. man förtjänar inget bara för att man är ung.

    SvaraRadera
  35. ja, antalet anfallare kan ju bli problematiskt då det inte får speltid ens i b-laget (om man inte då spelar 4.2.4....

    men, man kan man ju tänka sig att rehn tar med lite 433 inspiration och vill ha mer offensiva spelare på plan ..fast å andra sidan då är de mer offensiva yttrar vi behöver...ähh jag lämnar detta till mild.

    SvaraRadera
  36. Enligt mycket initierade källor kommer Ölme gå till ÖIS. Han ska redan ha varit och hälsat på på ÖIS-gården.

    Lite föryngring blir det således allt!

    SvaraRadera
  37. "Kan det inte finnas en övertro på våra yngre spelare och akademin"

    Jo, absolut. I och med att juniorerna inte lyckades konkurrera ut sopor som hjalmar och wowoah i år så lär dom väl inte hålla guldklass nästa år heller.
    Men som jag ser det har vi åtta spelare som kan vara guldspelare och bara tre luckor i startelvan:

    bengan
    adam-bjärsa-ny-ny
    alex-wernbloom-ny-vasquez
    sella-mourad

    med djuric/toivonen på mitten samt två bra backar (som helst ska vara bättre än både bjärsa och adam och därmed LYFTA backlinjen) så har vi en riktigt stark startelva.
    då kan vi fylla bänken med juniorer som är förstavalen att hoppa in/konkurrera om platserna. istället för att ölme, dennis, kihlen, wowoah, hjalmar etc ska sitta där, eller ännu värre: spela från start...

    SvaraRadera
  38. Bra skrivet, håller med helt. Men... "Låt Moses vara med och göra något inhopp nån gång istället för Berg eller Walle." Berg är la rätt ung? eller menar du ung som i 21 år och neråt?

    SvaraRadera
  39. Mild var väl med bäggs S-valls nyför värven men det var väl för att IFK redan varit på dom (då tyckte vi det var bra nyförvärv) och Arne ville väl ha dmom? Arne sa f.ö att TO var allsvenskans bästa spelare.

    SvaraRadera
  40. Thomas Olsson är i nuläget för bra för att platsa i Blåvitt. Han är inte tillräckligt primitiv i sitt spelsätt, inte tillräckligt oskicklig eller fantasilös.

    SvaraRadera
  41. Haris Dedic kommer bli bäst i Sverige en vacker dag!!

    SvaraRadera
  42. Är ju tyvärr helt omöjligt att bygga ett lag på sikt längre,allt handlar om att värva säsong för säsong. 2 Bra matcher i allsvenskan och dom sticker till danmark eller holland.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.