2006/11/16

Torsdagskrönikan: Plast eller gräs?

TORSDAGSKRÖNIKAN Göteborgs nya fotbollsarena börjar förhoppningsvis ta for inom en snar framtid. Många detaljer skall det slipas på och allt måste bli perfekt för att fotbollsupplevelsen ska bli total. Men hur bra kommer det att bli egentligen? Jag litar inte riktigt på de som ska genomföra det här bygget. Jag litar inte riktigt på att de kommer se till att allt blir perfekt. Detaljer som är grymt viktiga får absolut inte lämnas åt slumpen, trots att det är goe-Göteborg vi snackar om, "allt åånar ju saaj" till slut. En del av de styrandes slaka inställning visade ju sig härom veckan när flera politikerrepresentanter vägrade dyka upp på själva mötet där beslutet skulle klubbas igenom! Detta ledde som bekant till att ett viktigt beslut blev två veckor försenat. Nu får det vara slut med liknande pajaseri! Det är ett landmärke för Göteborg som skall byggas, en viktig underhållningsplats som skall hålla i många år.

Det finns flera saker som det debatterats om kring den nya arenan, varav ärendet med sittplats vs. ståplats kanske varit det flitigaste ämnet. Även publikkapaciteten och en rad andra frågor har diskuterats livligt sedan det blev allmänt känt att ett bygge faktiskt var nära förestående. Dessa ämnen kommer jag inte att ta upp i dag, även om jag nästan kan lova att jag får anledning att återkomma till dem inom en inte allt för avlägsen framtid. Idag ska det handla om en annan punkt, som är nog så viktig för arenans och göteborgslagens framtid.

En väldigt dum fråga man kan ställa till gemene man är om denne vill se bra fotboll på den nya arenan. Vem svarar inte ja på en sådan fråga? Men vad är då förutsättningarna för detta. Jag pratar givetvis om själva förutsättningen för att kunna spela fotboll, nämligen underlaget. Det är klart sedan länge att det kommer bli naturgräs på den nya arenan, vilket känns som en självklarhet. Men hur kommer det då att bli i framtiden? Kommer vi eventuellt tvingas se de två första, och kanske de två sista, matcherna på ett sunkigt Nya Ullevi, bara för att där råkar finnas värme under gräset? Nåväl, vädret kan man inte sia om men helt klart är att oavsett så brukar både gamla och Nya Ullevis gräsmattor vara ganska risiga under tidiga våren och sena hösten vilket automatiskt leder till att fotbollskvalitén sjunker. Låt oss slippa detta. Det finns lösningar.


Grassmaster är en lösning som flera av er säkert hört talas om. För att lite enkelt förklara Grassmaster så kan man säga att det är ett antal långa plaststrån som skjuts ner i jorden innan man planterar det vanliga gräset ovanpå. Grassmaster känns inte som att spela på konstgräs då det bara sticker upp cirka två centimeter ur marken, och den största delen av mattan är dessutom det vanliga gräset som man planterar som vanligt. Fördelarna med detta är att det vanliga gräsets rötter fäster i de tjugo centimeter långa plaststråna som sticker ner i marken, vilket ger en betydligt fastare matta som ger en helt annan stabilitet än en regntung Ullevimatta. Även utseendemässigt är det naturligtvis en fördel, då plastattrapperna naturligtvis är gröna året om samt att det rycks upp minimalt med vanligt gräs från mattan.

Frågan är då om planarkitekterna känner till detta och funderar över det, eller om man helt enkelt resonerar som vanligt. Ni vet när 55+ gubbarna sitter på sina möten, sörplar beskt kaffe och diskuterar den nya arenan. "Jaha, gubbar vad säger ni? Något nytt under solen?" Någon av de yngre (~40) kanske har hört talas om Grassmaster och vågar ta sig ton "Jo, det finns nånting som heter Grassmaster som gör att vi har en perfekt matta i stort sett året om..." De andra gamlingarna sitter upp från sina ballerinakex, vänder sig mot varandra och stirrar frågsint. "Vad sa han att det hette? Grassmaster?" Total förvirring råder. Någon föreslog verkligen något nytt, som skulle göra saker bättre! Jag menar, det här är ju goe-Göteborg som bygger ståplats på 2000-talet och nått flane börjar prata om nått påfund som heter Grassmaster. "Jaha, och var finns det här då?" frågar plötsligt en av de äldre goegubbsen. "Tja, Real Madrid och Liverpool har de på sina arenor..." säger den yngre igen, något modest. De andra tittar på varandra igen för att efter en kort stund brista ut i ett gemensamt gapskratt. "Real Madrid??? E du goo eller? Det kan la inte vi ha här? Vanligt gräs ska de ju va!" Nickande medhåll från samtliga övriga i församlingen innan man gemensamt fyller på sina koppar med nytt kaffe och sur mjölk och går vidare till nästa fråga på dagordningen.

Det finns dem som romantiserar en sen oktoberkväll med lerpölar på plan och allmän grisfotboll. Det vill inte jag uppleva framöver. Jag vill ha bra fotboll på en bra plan så gott som året runt på nya arenan.

Som av en ren slump så fick jag reda på att det under tisdag till torsdag pågick en mässa i Göteborg, IDA-mässan, med inriktning på just tillverkare av idrottsartiklar och faciliteter. Grassmasters svenska distributör, Spentab, var på plats och jag beslutade mig därför för att ta mig dit och utreda saken närmare. Jag tog mig in på mässan och träffade Spentabs VD, Stefan Otterström.

Han bekräftade det jag redan befarade, att ingen från Göteborg har varit i kontakt med företaget angående Grassmaster på den nya arenan. Kanske är det lite tidigt i byggprocessen, vad vet jag, men det kan ju trots allt vara värt att kolla upp för Higab. Vidare berättade han, förutom att bedyra de fördelar jag redan nämnt med Grassmaster, att man funderar på en installation både i Kalmar och i Helsingborg.

Så då kan man fråga sig, vill vi i Göteborg fortsätta att vara steget efter när det gäller utvecklingen inom fotbollen, eller vill vi höra att man säger redan nu att man tänker ta tag i taktpinnen när man bygger nya arenan för att visa var skåpet skall stå? Grassmaster är bara en av flera självklarheter för att den nya arenan skall hålla någorlunda modern standard, det är inte säkert alla önskemål blir uppfyllda men det är en bra start. Det finns många fler skäl att återkomma till bygget och det lär vi få anledning att göra framöver.

56 kommentarer:

  1. ju? la heter det la? och sen inte goe utan goa! nu ska jag läsa färidegt, hoppas det är bra var det förra veckan..

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra skriven krönika.. Håller med dig i allt.. Keep up the good work!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Kontaka alla parter som är inblandade och informera dem. Detta kan väl inte röra sig om något mångmiljonbelopp?

    SvaraRadera
  5. Cirka 2,5 miljoner går kalaset loss på. Tar tre veckor att installera på en redan befintlig plan. Går naturligtvis även att installera i samband med anläggandet av ny matta.

    SvaraRadera
  6. Låt spelarna bestäma!

    SvaraRadera
  7. Bra krönika!

    Är så trött på allt som har med den nya arenan att göra. Allt känns bara skit. Jag spelar hellre kvar på Gamla Ullevi än att få någon halvtaskig arena som vi verkar få nu.

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig hört talas om grassmaster förrut, och tycker att det verkar vara en riktigt bra idé. Annars tycker jag att konstgräs a´la Borås är bättre än vanligt gräs. Det var ju i princip bara i Borås det kunde spelas något som liknar fotboll under månaderna april, oktober, november. Snart har vi dessutom 30 omgångar vilket kommer att leda till att säsongen antagligen kommer att fortsätta längre in i november.

    SvaraRadera
  9. jag vill att det skall vara ett utfällbart tak också så man kan ha det som konsertarena också så som dom har i köpenhamn

    SvaraRadera
  10. Bra, Erling. Det är gött att det tjôtas om arenan nu, för det var ju inte alltför längesedan som det var helt dött på den fronten.

    Darren skriver: "Är så trött på allt som har med den nya arenan att göra. Allt känns bara skit"

    Jag håller med lite där, men det är ju verkligen skevt att ens tänka i dom banorna. Att vi ÄTNLIGEN ska få en ny arena, men ändå så är man purken. Jag litar inte på de som håller med med projektet.

    SvaraRadera
  11. Trevlig krönika.

    Precis som det diskuterats på ett annat forum tidigare - Grassmaster borde vara givet som första alternativ. Ingen gigantisk kostnad heller och tillsammans med planvärme är det klockrent.

    Om man tittar på tillverkarens hemsida så ser man vilken otrolig skillnad det är på slitaget på deras testplan där hälften är preparerad med Grassmaster och den andra hälften består av "vanligt gräs".
    Smått fantastiskt att ca 5% plast i mattan kan få gräsrötterna att binda sig så ordentligt.

    Skandal om HIGAB inte tittar på detta.

    SvaraRadera
  12. Har för mig att det kommer att vara krav på värme under planen inom ett par år.

    SvaraRadera
  13. Darren Wells :

    Jag kan förstå lite hur du känner men själv är jag obotlig optimist och tror den nya arenan kan bli kanon. OM allt sköts som det ska. Grassmaster är som sagt bara ett exempel.

    Men att vara kvar på Gamla... nej tack. Bara en sak man kan säga angående utformningen av den nya arenan är att den kommer bli bra mycket högre runt om hela planen. Den ska bli 22 meter hög runt om. Det är alltså den högsta punkten på Gamla idag, + tio meter hela vägen runt! Den kommer leda till brantare läktare med intim känsla, den kommer även naturligtvis att kännas större och "gryteffekten" kommer förstärkas från den obifintliga som är idag.

    Tänk sen att/om det blir pubar, ordentligt med toaletter, flera olika matställen, loger (för de som gilar det), tak över alla läktarplatser osv...

    Det kommer bli bra! Eller rättare sagt, det kan bli bra, om alla kort sköts rätt.

    SvaraRadera
  14. Tidigare i veckan mailade jag IFK och frågade om man planerar för planvärme och GrassMaster, svaret jag fick var att det "i dagsläget inte finns svar på den frågan", vilket jag tolkar som att man ännu inte diskuterat närmare vad för matta man ska ha.

    SvaraRadera
  15. Intressant det här med grassmaster har missat det tidigare. Men konstgräs som Borås Arena vill inte jag ha.

    Såg matchen mellan Arsenal O Liverpool i helgen (på tv) och det var inte roligt med konstgräset.

    SvaraRadera
  16. "Jag litar inte riktigt på de som ska genomföra det här bygget. Jag litar inte riktigt på att de kommer se till att allt blir perfekt. Detaljer som är grymt viktiga får absolut inte lämnas åt slumpen, trots att det är goe-Göteborg vi snackar om, "allt åånar ju saaj" till slut."

    Mycket bra skrivet och det är ju det här jag försökte få fram i debatten kring Susanna Haby. Hon, och säkert många fler, vill att man ska utreda och projektera den här arenan på ett ordentligt sätt och inte stressa fram något. För detta blir hon på Baraben hånad (hotad??).

    Har aldrig hört talas om Grassmaster förut men om det fungerar som du säger Erling så verkar det klockrent och som ett givet alternativ.

    Mabus

    SvaraRadera
  17. Jag ska säga som så genom egna upplevelser, att jag hellre spelar på grus än konstgräs!

    SvaraRadera
  18. Det blir konstgräs på den nya Arenan. Vad alla än säger så blir det konstgräs, om den någonsin blir klar!

    SvaraRadera
  19. Var å såg Elfsborg-AIK i helgen. Efter matchen stod en dörr öppen så att man kunde gå in på arenans "gräs". Blev chockad då jag såg att planen buktade uppåt i mitten, planen var alltså skev ! Annnars luktar arenan budget rakt igenom, med ganska fula inomhusmiljöer och med för få kiosker och toaletter. Hoppas verkligen vi får ngt som slår detta med hästlängder..

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  21. Intressant krönika!

    http://www.aftonbladet.se/vss/sport/
    story/0,2789,645164,00.html

    SvaraRadera
  22. Bra krönika Erling och som man säger: Det finns gamla gubbar med 30 års erfarenhet...det finns också gubbar med 1 års erfarenhet 30ggr...Låt oss slippa dem...

    SvaraRadera
  23. Anonym 20:17:
    Alla planer är buktiga, för att underlätta att vattenavrinning. Sedan går buktigheten från extremer som Gamlestadsvallen, som är närapå ett klot, till plattare varianter.

    SvaraRadera
  24. Mycket bra skrivet och det är ju det här jag försökte få fram i debatten kring Susanna Haby. Hon, och säkert många fler, vill att man ska utreda och projektera den här arenan på ett ordentligt sätt och inte stressa fram något. För detta blir hon på Baraben hånad (hotad??).

    Mabus, vakna till verkligheten nu tack. Hon är inte intresserad av att projektera ett skit, den processen har redan pábörjats för länge sedan, hon vill bygga sitt jävla ridhus i Askim och satsa pá sin egna "breddidrott". Om man tror att den här arenan är nágot man slängt ihop pa en kvart bör man knäppa sig själv pá näsan för Higab är inga amatörer inom byggsektorn.

    Arenan kommer bli riktigt jävla bra och den levereras hyffsat snabbt.

    Angáende gräset sá är det för mig helt en sak för spelarna och inte publiken att avgöra, de inblandade klubbarnas spelare har sagt sitt och det fár gälla för nu.

    Det finns en sanslös övertro pá allt som är nytt bara för att det är nytt. Om 4-5, kanske 7-8 ár kommer mkt bättre varianter av gräs finnas tillgängligt, dá om spelarna i de dá berorda klubbarna vill bör man satsa pa det.

    SvaraRadera
  25. Anonym 20:17:
    Att Borås Arena luktar budgetbygge är inte så konstigt. Det är en relativt billig prefab-arena, som levererades i sektioner för montering enligt ikea-modellen. Såvitt jag förstått byggs vår blivande arena på plats och är arkitektritad efter inspirationsresor till arenor i bl.a. Tyskland och Danmark.

    SvaraRadera
  26. Röstar FÖR Grassmaster sedan en tid tillbaka.
    Hoppas bara det finns bra lobbyister som kan framföra att det finns alternativ till endera naturgräs och plastgräs.
    2.5 millar, en struntsumma i sammanhanget imho då arenan kostar. Även underhållet är nog mindre.

    plastgräs/grön heltäckningsmatta med sand på ..blä!

    SvaraRadera
  27. Frankie

    "Det finns en sanslös övertro pá allt som är nytt bara för att det är nytt. Om 4-5, kanske 7-8 ár kommer mkt bättre varianter av gräs finnas tillgängligt, dá om spelarna i de dá berorda klubbarna vill bör man satsa pa det."

    Kan meddela dig att grassmaster har omkring 25 år på nacken så, så jävla nytt är det inte.

    SvaraRadera
  28. Här får du även en länk:
    http://www.dessodlw.com/vervolg.asp?fID=03080000&dID=index&sID=index&lID=en

    SvaraRadera
  29. Jag visste inte att Magnus Erlingmark skriver för Baraben.com. Väldigt kul.

    /Mackan

    SvaraRadera
  30. Låter riktigt bra med grassmaster....

    IFK behöver ett tak, värme under gräset lounger, restaurang/café, IFK affär och p-garage. Men ska IFK ha allt detta, så ska dem äga sin egen arena. IFK ska få alla intäkterna som arenan kan generera så dem har muskler och kan värva och behålla värdefulla spelare. IFK har en omsättning på 30-40miljoner. Jämför IFKs pengar med FCKs. FCK har en omsättning på 500miljoner. Inte så svårt att förstå att FCK kan behålla spelare och samtidigt värva de som ser intressanta ut.

    Tyvärr har jag inte ens sett någon i IFK säga sina tankar om vad arenan ska innehålla. Inte ens hört drömmar om en egen arena.

    IFK är som leken "följa John"!
    Arne ville ha konstgräs för de ökade träningsmöjligheterna. IFK väntar till Gais och ÖIS skaffar eget konstgräs innan dem förstår att det behövs.
    IFK väntar till Elfsborg bygger en egen arena och bestämmer sen att en ny arena kanske är något bra.
    IFK får kontakt med IGM och ser att Malmö har det så varför ska inte IFK ha det?
    Elfsborg skaffar en ung tränare och vinner allsvenskan så klart IFK ska ha en ung tränare.
    När ska IFK sluta följa och börja leda?
    Dagens IFK känns som ordet lagom och allt som det innebär.

    IFK = LAGOM

    SvaraRadera
  31. "Cirka 2,5 miljoner går kalaset loss på"

    DEt låter i och för sig ok, men hur länge håller det?

    Det kan väl inte vara så att man måste göra om det varje år?

    Och namnet Grassmaster, låter väldigt suspekt. På min engelska betyder det "Mästertjallare".

    SvaraRadera
  32. Har man tänkt på att risken
    att biota i gräset även gäller IFK

    SvaraRadera
  33. Väldigt bra och rolig krönika. "Grassmaster" låter intressant som attan. Har alltid varit stenhårt emot konstgräs, men efter att bevittnat sista matchen mot HBK har jag ändå börjat vackla i mitt tidigare motstånd. Därtill rullades matchen mot Öster i premiären upp för mitt inre och jag började att vackla än mer.
    Kanske är en kombination av gräs och konstgräs den bästa lösningen.

    SvaraRadera
  34. Det här låter ju faktiskt väldigt intressant! Får hoppas att beslutfattare tittar på denna möjlighet.

    "Inga ståplatser på Arenan"

    SvaraRadera
  35. Jo, jag har aldrig förstått den oerhörda uppmärksamhet kring Borås Arena. Har alltid tyckt att det varit något extrapris över den. Titta t.ex. på väggarna, resta betongväggar i delar som ger intrycket av en skokartong. Hörnsidorna är rent dåligt gjorda med yta som idag är oanvända, och bidar till skokartongskänslan. Utöver detta har man kryddat arenan med att lägga en trästock vid varannat trappsteg bakom målen (miss i beräkningarna vid byggandet?)
    Inte ens på Ryavallen behövde man stå på flisiga trästockar...
    Kanske är jag bara avundsjuk men arenan som sådan känns långt ifrån perfekt.

    SvaraRadera
  36. "piraten"

    Att Borås arena hyllas så mycket är väl att det är en bra arena. Ingen kan ifrågasätta det. Men hyllningskören får nog extra höga toner pga svenska arenor är så undermåliga.

    Sköts det här bra I Göteborg så kommer Borås Arena drunkna i ljudmassan av hela landets hyllningskör.

    En möjlig uppgift för "byggarna".

    SvaraRadera
  37. Som Elfsborgare måste jag ju till viss del försvara Borås Arena. En förutsättning till att den överhuvudtaget blev av var priset. Om vi inte byggt hade vi aldrig fått hem Anders och Matthias. Arenan har ökat vårt snitt från 6 400 till 12 200 på två år.

    Bristerna som här nämns finns, jag erkänner. Interiören är grå och skall piffas upp rejält. Det finns redan budgeterat. Sen kan jag meddela att planer finns på både två nya sektioner ovanför ståplatssektionerna på kortsidorna. Då kommer kapaciteten gå upp till cirka 21 000. Den dag detta görs kommer också ett tak att läggas.

    Anledningen till träavsatserna är inte speciellt konstig. Under dessa finns nämligen stag till stolar som snabbt skall kunna monteras inför europaspel. Bygger du betongavsatser rätt över går det inte att montera stolar. Personligen ser jag hellre att vi kan fylla kortsidorna även på europaspel och får 14 400 åskådare än att dessa ekar tomma med cirka 9 500. Kommer Göteborg på en bättre lösning så hatten av.

    Konstgräset har ältats fram och tillbaka. Vi får se lite hur det blir till slut. Just nu förs snack om att riva ut den nuvarande mattan redan till nästa säsong och satsa på en nyare samtidigt som vi flyttar den befintliga till en träningsplan.

    Borås Kommun hade kravet att det skulle vara konstgräs så att mer eller mindre alla ungdomslag skulle kunna utnyttja arenan. Jag tycker att det är bra, för det gör kopplingen mellan elfsborg och boråsfotbollen i stort ännu starkare.

    Har dock själv aldrig spelat på konstgräs, så jag kan inte bedöma problemen rättvist. Det är möjligt att man ser det som ett felbeslut om några år och tar exempelvis grassmaster när taket kommer på plats. Som det är nu skulle nog inte ens grassmaster hjälpa. Tät arena + kasst klimat = hopplöst gräs.

    När det gäller hörnen förstår jag inte problemet. Poängen med arenan är att man skall se perfekt från alla platser. Det skulle man inte göra i hörnen.

    Sammanfattningsvis. Arenan är inte perfekt, men en bra kompromiss mellan de behov Elfsborg och kommunen hade. Med lite tweakning här och där kan den bli ännu bättre. Alltid bra med rum för förbättringar även om man ibland vill ha allt på en gång.

    Hoppas er arena blir bra. Blir särskilt intressant om ni satsar på grassmaster. Eftersom jag bor i Göteborg lär jag väl vara där en del jag med.

    SvaraRadera
  38. Sebbe: Jaha, och...

    mitt försök till ett seriöst och nyanserat inlägg på en blåvittsida var nog ingen bright idé. Inser det nu.

    SvaraRadera
  39. Eurodance: Vem bekostar biografen och vem bekostar arenan.

    Skillnaden är väldigt stor. Hade du velat ta beslutet att välja mellan tak på arenan och att bygga ett nytt dagis i kortedala?

    Problemet är väl att den här stan har 3 lag som är fattiga som kyrkråttor och som inte kan betala vad som krävs för att få en arena så som de vill ha den.

    SvaraRadera
  40. Tja!

    Jag tror att du underskattar arbetsgruppen för arenan, Erling. Jag har tämligen god insikt i arbetet bakom Växjös (!) nya arena och jag vet vilken stort erfarenhetsutbyte, benchmarkande och studiebesökande som finns mellan de olika klubbarna och kommunerna inte bara i Sverige utan i hela Skandinavien, och jag vet att Göteborg har varit involverade i dessa diskussioner.

    Eftersom Fleming Ö och Parken är alla klubbdirektörers och kommunalråds stora våta drömmar och ikoner kollar alla givetvis mest på FCK och deras arena, som ju har plastblandat naturgräs motsvarande Grassmaster.

    Givetvis har arenagruppen kollat på detta alternativ, och givetvis har detta tagits med i beräkningarna. Däremot är det inte säkert att det är det bästa alternativet - även dessa planer måste läggas om med jämna mellanrum om de utsätts för en hög belastning och kostnaderna för det blir större än vid omläggning av rent naturgräs.

    Jag tror ju personligen att konstgräs är framtiden, inte bara i våra solfattiga Nord, utan i hela världen. Det är ju på alla sätt bättre - inga felstudsar, inga tuvor, minimalt med underhåll och en enorm belastningskapacitet. Att vara nostalgisk är väl inte fel, men det får ju inte hindra oss från att gå framåt och utvecklas.

    Så, Erling, jag tycker att den bild du gav var något onyanserad och spekulerande. Allt är inte guld och gröna eh... planer...

    SvaraRadera
  41. At 17/11/06 11:08, Anonymous sa...

    Tack för ett fint inlägg!
    Intressant att läsa.

    Generöst gjort o önska oss lycka till med vårt arena bygge-hederspass!

    SvaraRadera
  42. Eftersom ni verkar gilla Borås Arena och har så svårt att bygga en egen tycker jag att vi i Elfsborg kan vara storsinta nog att hyra ut vår arena till blåvitt när ni har match.

    Fast det är klart, den är kanske för stor och ödslig för blåvitt.

    /Elfsborgarn

    SvaraRadera
  43. Tycker det verkar dumt att byga en ny arena på samma plats som Gamla Ulleiv.

    Med klimatförädringarna kommer Göta älv att stiga och ställa den nya arenan under vatten varpå alla pengarna kommer vara bortkastade. Bygg den i Härryda eller Bollebygd istället (=säkrare för framtiden).

    SvaraRadera
  44. Vi kommer att bygga en tunnel från Vänern till Uddevalla och där tappa ut Vänerns överskottsvatten. Förhoppningvis kan man då också ta tillvara lite elenergi.

    Då är nog risken större att havsnivån kommer att stiga, men det är så långt dit att då lever man inte som tur är.

    SvaraRadera
  45. Offtopic men dock en go nyhet http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,933956,00.html

    SvaraRadera
  46. Mycket gnäll och lite fakta om Borås Arena, sveriges bästa fotbollsarena. Parken i Köpenhamn har samma betonggrå insida som Borås Arena.

    SvaraRadera
  47. Kan man röka plast?

    SvaraRadera
  48. Nya Arenan skall ju bli 22m hög runt om... Hur hög är Borås arena på långsidorna?

    SvaraRadera
  49. jag efterlyser en intervju med Dennis,vår enda?spelare med hjärta för klubben.Tycker det är bedrövligt att Håkan o co,inte gett han besked om nästa år.Dennis ska spela i blåvitt och få förtroende från start,varför ska han alltid bli syndabock vid förluster när det ofta är spelvändningar pg.a tappad boll på mittfältet som orsakar mål i baken,försvarsspel spelas över hela banan.Ge Dennis ett kontrakt nu..han behövs.

    SvaraRadera
  50. Senaste anonym-> Jag vet att det är du Dennis!

    SvaraRadera
  51. TAK PÅ NYA ARENAN NU!!!!

    SvaraRadera
  52. Senaste anonym-> Jag vet att det är du Dennis!

    17/11/06 19:16


    Jag vet att det är du Lago.

    SvaraRadera
  53. Jag har för mig att de hade Grassmaster på Lerkendal, kan det stämma? Och har de inte grävt upp hela gräsmattan där för att den var så dålig? Det var ju en del snack nyligen om hur Henke & Co skulle få spela bortamatchen mot RBK på grus. I så fall är det väl tveksamt om det "armerade" gräset är så mycket tåligare än rent naturgräs att det är värt besväret.

    SvaraRadera
  54. Bra skrivet. Grassmaster ska det vara. Men ni kanske borde förtydliga att det inte är Magnus själv som skriver? Den här killen verkar tror det iaf:
    http://www.na.se/blogg/index.asp?mb=11

    SvaraRadera
  55. Jag såg det. Men jag har mailat honom och rett ut det. Men för säkerhets skull så försvinner den bilden i fortsättningen så det inte blir läge för missförstånd framöver.

    SvaraRadera
  56. För övrigt skriver Erlingmark riktigt vassa krönikor på "bara ben...". Jag som trodde att Magnus alltid var tyst och snäll.

    ingen dålig komplimang dock missförstånd

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.