2010/02/28

IFK Göteborg - Dinamo Minsk FC

MATCHRAPPORT. I ett stormigt och regnigt Ayia napa skulle idag Blåvitt möta Dinamo Minsk FC. Det första jag möts av är Kim som kommer till bänken och vrider ur litervis med vatten från sina målvaktshandskar. Det var ingen fotbollsplan gubbarna skulle spela på idag, det var en sjö. Det var bara att gilla läget och truppen fortsatte att värma upp.

Tio minuter innan matchstart kommer tränaren för Minsk fram till Håkan och frågar om man inte ska flytta matchen till en annan plan fem minuter bort, där gräset minsann inte var lika vått. Håkan tänker över detta en stund medans Rehn frågar sig ”Har det inte regnat lika mycket fem minuter bort?”. Det kommer tillslut fram att den fina planen inte är full storlek och därför ratas vitryssarnas försök till planbyte.

Matchen startar, här är blåvitts (som idag spelade med det röda stället mot ett ljusblått Minsk) laguppställning:
Hysén

Sana – Gurra – Pär (offensiv) – T.O – Elmar

Hjalle – Kalle – Ragge – Lund

Kim

Avbytare: Faltsetas (in 73’), William (in 65’), Jakob J (in 60’), Niklas A, Risp (in 45’), Markus (mv).

Matchen drar igång och de första tio minuterna är ganska händelselösa då bollen hela tiden stoppas upp av vattenpölarna på den sargade gräsmattan. Elmar startar starkt som högerytter och efter dryga tolv minuter kommer första målchansen, det är Hysén som får till ett bra skott som tyvärr seglar utanför.

15’ Ragge bryter ett vitryskt anfall och avancerar upp i banan, når Pär som är nära på att kämpa in ett mål men som målvakten kan lägga sig och rädda.

20’ Blåvitt ställer upp för en frispark några meter utanför det vitryska straffområdet, det är Hjalmar som tar skottet som dånar in bakom målvakten. MÅL! Eller? Nej, bortdömt, varför då? Domaren menar tydligen att det var en indirekt frispark och därför slogs fel. Indirekt frispark utanför straffområdet efter en solklar kapning? Mild rasar och Rehn försöker förklara för domaren hur fel han har, men målet är bortdömt och det står alltså fortfarande 0-0.

25’ Pär dras ner i en vattenpöl på vänsterkanten och Sana lägger upp bollen för ännu en frispark, Elmar som smugit sig in i mitten får bollen men hittar inget läge, passar tillbaka bollen till Sana som tar avslut, Kalle är uppe och är nära på att få styra in Sanas boll med en nick men når inte och målvakten får istället inspark.

28’ T.O rivs ner strax utanför straffområdet och det är en solklar frispark, men det tycker inte dagens inkompetenta domare och det blir många upprörda miner och gester av blåvitts spelare.

Det är väldigt irriterat ute på planen men Kalle snackar igång laget och fokuserar på rätt saker.

Minsk får två gula kort på två minuter, det sista är resultatet av en riktig kapning av Gurra.

35’ Blåvitt ställer om och Pär slår en fin djupledsboll mot Hysén som hade haft friläge om inte bollen stannat i en vattenpöl. Lund bryter istället in från kanten men fastnar han också i både vattenpölar och vitryska famnar.

45’ Första halvlek är slut. Det har inte hänt så mycket varken framåt eller bakåt och bollen har mestadels befunnit sig på mittplan. Det är svårt att få igång spelet i en sjö. Bäst denna halvlek var Hjalmar som skulle ha haft ett mål och Elmar som gjorde det riktigt bra på högerkanten.

I halvtid går Mild in på planen för att utbilda domarstaben i vad som kan dömas som indirekt frispark och inte.

Faltsetas, Jakob och William leker med boll, Jonatan och Niklas skjuter lite på Markus och Rispen joggar igång och får spelinstruktioner.

Kalle har spelat klart och Risp går in, han och Ragge byter plats så att backlinjen nu ser ut som följer (från vänster) Hjalmar – Ragge – Risp – Lund.

45’ Andra halvlek drar igång. Det börjar med en hörna för Minsk, den blir aldrig riktigt farlig, försöker sedan med en riktigt dålig filmning som heller inte resulterar i något.

50’ En frispark av Hjalmar igen, bra kraft bakom bollen som tyvärr hamnar i magen på målvakten. Minsk får sitt tredje gula kort, för snack denna gång.

55’ Blåvitt bjuder den frusna publiken på ett riktigt snyggt anfall som startar nere hos Lund som lyfter bollen till Pär som tar ner på bröstet och lyfter ut bollen till Elmar som slår ett fint inlägg men bollen nickas tyvärr undan av en vitrysk försvarare.

60’ Risp kliver av, han har ont i vaden och det känns inte rätt att forstsätta. Gurra får istället gå ner bredvid Ragge som back och Jakob kommer in och fuller ut Gurras mittfältsposition.

65’ Sana bjuder en vitryss på en ordentlig tackling. Minsk får frispark och Sana ett gult kort. Det var det sista Sana gjorde den här matchen, han blir utbytt efter en riktigt bra insats och blir ersatt av William. William tar Elmars högerkant och Elmar går istället över till vänsterkanten.

70’ Lund missar en rensning som istället går in mot mitten där en vitryss får en riktigt lyckoträff och kan placera bollen bakom Kim i mål. 0-1.

73’ Pär byts ut och Faltsetas får gå in.

75’ William har en riktigt bra målchans från nära håll men bollen rullar tyvärr någon meter utanför målet.

77’ Hjalmar tar nästa chans och väggspelar sig upp med Faltsetas och Jakob, han kommer långt in i Minsk försvaret och får till ett bra skott, som tyvärr seglar över.

77’ Minsk går istället till anfall och det slås ett bra inlägg från vänsterkanten mot mitten men Kim kan både plocka bollen och Minskanfallaren som blir liggandes efter smällen med dansken. Han reser sig upp efter någon minut och Blåvitt anfaller.

80’ Inlägg från William som når Hysén som går på avslut direkt, skottet går max en centimeter utanför och nu börjar det bli bråttom.

81' Domaren dömer frispark till en Minsk spelare som lägger sig ner framför Ragge som blir förbannad och sparkar iväg bollen, resultatet av det blir ett gult kort för islänningen.

83’ Blåvitt har frispark nära det vitryska straffområdet igen och Hjalmar tar den, bollen går rakt på muren, Gurra laddar om och försöker med returen som också den hamnar i muren och styrs ut till en hörna.

84’ Hörnan slås och Ragge springer in bollen i mål, 1-1!

”SÅ JÄVLA VIKTIGT!” skriker han efter målet och nu är det bara några få minuter kvar av matchen.

90’ I sista minuten bryter Elmar in från vänsterkanten och langar iväg ett stenhårt skott som går ett par centimeter utanför krysset. Efter matchen kommer Elmar med tunga steg, besviket fram till mig och säger ”Såg du det sista..?”

Matchen är slut, resultaten blir 1-1. Bäst i andra halvlek var Gurra som gick in och gjorde ett fantastiskt jobb i försvaret även Faltsetas som gjorde ett lyckat inhopp på mittfältet. Det var en svårspelad plan och det reflekterar ganska bra hur matchen såg ut, passen kom sällan fram om de slogs efter marken och det tekniska spelet var nästan bara att glömma, till både Sanas och Elmars förtret.

Mål: IFK Göteborg, Ragnar Sigurdsson. Minsk, en minskspelare.
Gula kort: IFK Göteborg, Ragnar Sigurdsson, Tobias Sana. Minsk, tre minskspelare.
Publik: 20-talet.
Domare: Korpendomare x 3.

Bäst idag, topp 5.
1. Hjalmar, skulle som sagt ha fått krydda sitt fantastiska spel med ett mål. Det var inte många (om knappt någon?) av de vitryska spelarna som fick komma igenom på vänsterkanten. Hjalmar hade stängt totalt och var även med bra i det offensiva.
2. Elmar, glänste i första halvlek. Han är överallt men också nästan alltid så är han helt rätt och var tuff i närkamperna. Slog många bra inlägg som hade kunnat resultera i fler mål.
3. Kalle, visar att han är en mogen spelare som tar ansvar, snackar igång alla och styr spelet väldigt bra från sin backposition.
4. Ragge, gjorde ett mål och visade vilken enorm vinnarskalle han är. Bröt flera gånger igenom och avancerade – han var starten till flertalet bra anfall.
5. Gurra, gjorde ett bra jobb på mitten och ett lika bra jobb som back när Risp tvingades gå av planen med sin vad.