2005/12/31

Resumé 2005: Året med Baraben.com

RESUMÉ Så här på årets sista dag tar jag som grundare av den här bloggen chansen att se tillbaka på vad vi skrivit, gått igenom och upplevt under Barabens första säsong som internetmegafon med Blåvit tröja...

Det började en frusen och ovanligt kall Marsdag då jag la upp själva sidan med adressen http://ifkgoteborg.blogspot.com. Signaturen "Brokken" blev först ut att kommentera i en flora av kommentatörer som skulle hinna att bli i tiotusentalet under årets gång.
Den första rapporterade "nyheten" blev den om hur det på Alltid Blåvitts forum ryktades att Samuel Wowoah skulle vara på ingång till vårt kära IFK Göteborg. En nyhet som snart visade sig vara sann. Vi tog snabbt chansen att skoja till det lite med vår storebrorsbloggare som i sin tur inte bara tog passningen på ett elegant sätt utan fortsatte läsa Baraben under hela året.

Då sommartiderna var analkande blev det en vana, ibland ovana att passera Kamratgården och spotta ur oss träningrapporter med bilder och sedermera även filmklipp från träningarna.
När träningarna inte hann besökas försökte jag påminna lite om vilka sköna äventyr som skett i vår spelartrupp under de senast gångna åren. I samma veva började tipsen florera in från olika håll och kanter om diverse humoristiska ovanor som en del minst sagt oväntade figurer sas ha lagt till sig.

Måndag den 4 Juli kunde Baraben.com för första gången avslöja en stor IFK-relaterad nyhet som första nyhetsorgan. Den här morgonen fick vi nys om att John Alvbåge fått nog av bänken och hade begett sig till Danmark för att skriva kontrakt med Viborg. En Silly Season-följetong som under hela sommaren blev en het potatis med mycket rörelse inom Blåvitt.
Blåvitts samarbetspartner Frölunda hade i samma veva efter en knackig period i Superettan börjat flukta över IFK-spelare att få låna och då kunde alla Blåvita läsa att Martin Smedberg skulle lånas ut här på Blåvitt-bloggen.

Den återkommande analytikern Kent Brockman tog då steget in på Baraben och började i en serie artiklar analysera fysiken kring fotbollen. Hans första analys gällde bedömningen av offside, ett ämne som senare på säsongen skulle väcka oerhörda diskussioner i guldstriden av Allsvenskan.
Darko Lovric och Martin Ulander började träna med truppen, Baraben avslöjade i en liten natthype att afrikanen Jimmy Gatete skulle till Kamratgården för att provträna (vilket även blev årets mest besökta träning i det strålande solskenet), min tanke om Supporterfonden började lite smått växa fram och vi kunde berätta exklusivt att Hammarbys dårar till styrelse på fullt allvar försökte locka hem Mikael Antonsson från proffslivet.

Två Baraben-bekantingar (av många nu tillströmmande- som dock alla inte får plats i den här texten) vid namn Becka och Stellham debuterade på siten. Stellham väckte från minut ett alla sjusovare med sin provocerande artikel om sittplatspubliken. Här tog Blåvitt-bloggen en tudelning som dels innebar försök till seriös fotbollsrapportering men dels även gav utrymme för fanzineaktiga texter som häcklade motståndare och rivaler. Vår omdebatterade symbol "Glennita" såg världen strax före att "Ekim" började bevaka Risps aktiviteter nere i det turkiska proffslivet.

Medan vi Blåvita försökte att inte garva ihjäl oss åt Pontus Wernblooms ursköna kommentarer så rasade en het debatt kring fotbollsvåld i svenska medier. Vi på Baraben oroade oss dock lite extra år den backkris som blev realitet efter att 6 backar i truppen gått och skadat sig mer eller mindre samtidigt. TV4 började visa intresse för att ta över Canal+ rättigheter till Allsvenska tv-matcher och reaktionerna var många. Det av media så upphypade Malmö FF började nu svikta rejält och det ena dyra köpet varvades av nästa. Jag tog samtidigt chansen att såga Aftonbladets krigsrubriker mot Blåvitts guldchans och vi såg ljust på hösten, eller var hösten redan vår som "feldgrau" funderade kring?

När Baraben kunde avslöja att Javier De Pedro gjort intåg på Kamratgården fick vi dessutom chansen att skriva den första (och sista?) blogposten på ett främmande språk. "XPERTEN" berättade om den glädjande nyheten att Änglarna Skåne fått en nystart, samtidigt som nedräkningen till seriefinalen på Ullevi mot Dif närmade sig. Blåvitt gjorde om sina serietidningar till jätteformat och i någon vecka kändes det som att gulddoften på allvar spred sig på Göteborgs gator. Jag vågade inte hoppas som jag brukar utan tonade ner mina egna, nu enorma förväntningar.

Efter matchen var det fullt krig i humoristiska bortförklaringar och självironiska inslag på Baraben. Sen minns vi väl alla hur "Stellham" rankade sin pajaslista och hur hysteriska reaktioner på den seglade över olika forum. När en chocknyhet (som visade sig vara helt gripen ur luften, tyvärr) ramlade ner fick den inte vara ensam länge. Men skam den som ger sig, resultaten gick vår väg och snart vittrade vi änglar det beryktade guldet igen. De Pedro debuterade under en mytisk B-lagsmatch på Gamla Ullevi innan vi begav oss till Stockholm på en tågresa där våra gulddrömmar krossades smått brutalt.

Baraben-läsarna utnämnde Niclas Alexandersson som årets spelare och Pontus Wernbloom blev årets komet. Killar som Smedberg och Dennis berättade om sina år innan vi fortsatte med spekulationer om hur IFK skulle se ut i Umbro. Pontus gav oss en pratstund och Sankan lämnade till lillebrorsan från gårda efter lång och trogen tjänst. Javier De Pedro sågs allt oftare på stans nattklubbar och Laul lånade ut sin skjorta (som han lovade att äta om inte Real Malmö vann guldet) till den attraktive.

Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.

Bildtävlingen hade nått sin final. Glenns barn höll på med sedvanliga dumheter. Tisdagen den 29 November kunde Baraben först av alla berätta att Ali Gerba valt IFK Göteborg före AIK, ett av många roliga inslag i vinterns Silly Season som inkluderade "hatten". Marknadsavdelningen i Blåvitt ville inte vara sämre och snurrade värre än en Loket på t-spritshaltig glögg. "Årets blåvittbild" som utnämndes av er baraben-läsare gav en rejält stereotyp bild av fotbollssupportern. Oväntat att en söt tjej i IFK-tröja skulle vinna...

I samma veva som "Tjalle" blev sportchef fick även hans polare Javier ett halvårs träningskontrakt varpå Baraben efterlyste en del sägegna metoder för att få fart på spanjacken. Mer snack om tröjan ventilerades och Offsides boss Göransson öppnade en hel burk av whopass riktad mot Blåvitts ledning och främst Bengt Halse kring den bristfälliga professionaliteten och öppenheten i föreningen. Supporterfonden 2006 började på allvar formas och de första logotyperna läckte ut till allmän beskådan. "Becka" skrev en lysande och positivt ångande årskrönika för fotbollsåret och band på så sätt ihop den här säsongen på ett vackert vis.

Saknade ni skatteskandalen i texten? Nej inte jag heller faktiskt.

Ett stort tack från mig till alla de Baraben-skribenter som under året blivit en del av denna växande blogg och tack till de över 179 000 unika läsare som haft snällheten att surfa in och besöka vårt Blåvita hörn av internet. Hoppas vi kan ta friska tag inför 2006 och lämna allt gammalt bakom oss, för visst finns det väl fotboll även om Håkan Mild inte är med? Eller?

17 kommentarer:

  1. jävlar vilken avancerad länkflora. måste ju tagit en evighet att göra??? kul att kolla runt på årets grejer i alla fall...

    SvaraRadera
  2. Happy New Year Mother4***ers...

    SvaraRadera
  3. Gott nytt år, och tack för att du drog igång bloggen!

    Baraben har utvecklats till den bästa supportersidan i Sverige - även om det är en blogg:)


    Baraben har helt klart tagit över förstaplatsen från Alltid Blåvitt som bästa blåvita sajt för oss supportrar!

    Men ni kan bli mycket bättre!:)

    Keep up the good work!!

    /Daniel

    SvaraRadera
  4. Man kan inte anklaga dig för att inte lägga ner mycket arbete på den här bloggen i alla fall! :)
    Gott Nytt År alla änglar!

    SvaraRadera
  5. and that is pretty much it... =)

    SvaraRadera
  6. gott nytt och tack för ett underbart år Baraben! Nästa år kör vi ännu hårdade! Mot SM-guld med supporterfonden!

    SvaraRadera
  7. Jag vill tacka för en störtskönsida. Visste knappt var blogg var när året startade men barabens blogg har gett mig åtskilliga timmar av skratt och välmående. Keep up the good work och må vi få hem guldet 2006.
    Puss å kram å klappen
    //Pontus

    SvaraRadera
  8. Skön läsning, lite nostalgi över det hela, trots att det inte ens gått ett helt år sedan starten. Känns extra skönt att faktiskt ha varit med nästan ända från början.

    Pontus, som i P. Wernbloom? Kötta på i så fall och skaffa oss alla ett gott nytt år!

    SvaraRadera
  9. Tack för allt i år Baraben- det är fan helt otroligt att ni hunnit med så mycket som ni gjort. Lätt den bästa supportersiten i Sverige, i år. Är ni lika bra nästa år?

    SvaraRadera
  10. feldgrau: jag önskar att det vore så. Men har tyvärr gett upp mina proffsdrömmar och satsar numera som blekfet 28:åring på spriten, brudarna och stå vid sidan av.

    // Pontus

    SvaraRadera
  11. Tack för ett kanonår. Jag är inne på sidfan flera ggr per dag.. =) bästa bloggen!!! Nu ser vi blåvita emot ett nytt år med nya framgångar!

    Blooovitt!

    SvaraRadera
  12. Pontus, haha! :D Inte luras så. ;)

    SvaraRadera
  13. Kanon Frankie! Och ett Gott nytt år till er alla....

    SvaraRadera
  14. Vilket jobb du måste ha lagt ner på denna artikeln. Du impar - igen!! :)
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  15. Jag har en känsla att den här killen är Glenn Hyséns okända släkting från Kanada.

    SvaraRadera
  16. Här är länken jag menade om Hyséns släkting i Kanada
    http://www.assc-cdsa.com/
    Sundsvall2003/website/
    equipe%20hockey/fiche_hysen.jpg

    SvaraRadera
  17. anrell måste älska Blåvitt http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,755446,00.html

    Jävla pajas är vad han är..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.