2005/12/21

Gästkrönika: Var är visionerna hos IFK Göteborg?

GÄSTKRÖNIKA Dagens gästkrönika på Baraben.com levereras av Mattias Göransson, chefredaktör för den svenska fotbollsbibeln Offside. Mattias reser för närvarande runt i världen för att förbereda vårens kommande VM- specialnummer av tidningen, med sig bär han ett äkta Blåvitthjärta och en passion för föreningens bästa.

För min del började problemen med att Bengt Halse utnämndes till ordförande.
Personligen tycker jag, som de flesta andra som träffat Bengt, att han är en trevlig prick. På många sätt har han säkert också varit nyttig för IFK, om inte annat som en social balansspelare till den mindre smidige Mats Persson. Bortsett från det:

Ingen visste vad Bengt Halse stod för när han lanserades som ordförandekandidat. Han redovisade inget program. Det fanns ingen utmanare. När han väl hade valts förklarade han inte vad han avsåg att genomdriva i egenskap av ordförande, och han har inte återkommit i ärendet sedan dess.
När jag gjorde intervjuer för boken Blåvit gryning frågade jag Gunnar Larsson varför han – som valberedningens ordförande och i realiteten den som bestämmer om saken – föreslog Halse. Gunnar berättade att han hört mycket gott om Bengt, att det var ”en social kille” och att de båda stött ihop med varandra på olika flygplatser genom åren och att Bengt då ”alltid visade ett starkt engagemang för Blåvitt” genom att fråga hur det gick för laget och föreningen. Dessutom ansåg Gunnar – precis som de flesta andra förståsigpåare – att det kunde vara bra med någon från näringslivet den här gången.

På årsmötet röstade föreningens medlemmar sedan igenom Gunnars förslag – något annat fanns för övrigt inte att rösta på – och Bengt Halse charmade församlingen genom att prata en smula om sin son, och om sin kärlek till klubben.
Ungefär så brukar det gå till i svenska idrottsföreningar. Nomineringsprocessen är oftast sluten, den enda kandidaten lanserar sällan ett program, de passiva medlemmarna ställer aldrig frågor och bara i undantagsfall gör de annat än följer valberedningens linje. På ett sätt fanns det alltså inget att anmärka.

Samtidigt: Jämför man med hur det gör till i seriösa organisationer, och i fotbollsföreningar på kontinenten, var IFK:s senaste ordförandeval skrattretande. Sveriges mest segerrika fotbollsförening – då i sportsligt fritt fall, i organisatorisk limbo och i enormt behov av nystart och en tydlig färdriktningsangivelse – lade sin framtid i händerna på en person som saknade förkunskaper, utan att ens efterfråga någon form av programförklaring. Därmed delar alla föreningens medlemmar ansvaret för den organisatoriska röra IFK befinner sig i just nu, om inte för att de röstade på ett osynat kort, så för att de inte utnyttjade sin rätt att i alla fall kräva att korten synades.

Hafsighet har varit en röd tråd sedan dess: man har löst saker och ting spontant, på känn, i all hast, utan planering och uttalade mål. Det är meningslöst att leta syndabockar, dessutom har mycket som gjorts de senaste åren varit bra, och av det som gjorts dåligt har mycket kunnat förklaras med olyckliga omständigheter. Vad är då problemet?
Som jag ser det är det att inga av de krav man som IFK-supporter är van vid att kunna ställa på laget, har gällt för föreningen i övrigt.
Där laget alltid har kämpat, agerat professionellt och gjort sitt yttersta för att vinna – även då truppen varit tunn och man varit en hårsmån från att trilla ur allsvenskan – har den övriga verksamheten präglats av slumpmässighet. I allt för många frågor har den övriga verksamhetens agerande gått att likna med att lämna WO före matchstart.


(Bild: Expressen)


Ta bara arenan, den enskilt viktigaste frågan för IFK Göteborg de följande 50 åren. I Offside har jag kallat det som hänt för ”en beslutsprocess värdig Nordkorea”. Till mig har Bengt Halse sagt att ”det som sker stort, sker i det tysta”. Vad IFK har velat tycks ha kommit i andra hand, det viktiga har varit att pejla vad Göran Johansson kunnat tänkas gå med på.
Tyvärr fungerar det inte så. Arbetar man för en medlemsförening – som ordförande, styrelsemedlem eller anställd – har man endast en uppgift: att se till medlemmarnas intressen. Uppdraget är att ta reda på vilken arena IFK Göteborg mår bäst av och att arbeta för att föreningen får – eller köper, eller lånar ihop till – den arenan. Vad kommunen anser får kommunen föra fram som motpart i en öppen förhandling, vilket förståss är en långt senare fråga.

Över huvud taget k a n man inte i en medlemsförening köra med slutna kort gentemot sina medlemmar. Då har man missförstått sitt uppdrag. Det man inte öppet kan redovisa för medlemmarna (åtminstone i efterhand), det ska man inte heller göra.
Gör man det ändå har man förverkat medlemmarnas förtroende – punkt slut.

Denna brist på öppenhet, eller om man så vill förståelse för vad man över huvud taget håller på med, är som jag ser det ett av huvudproblemen med dagens IFK. Fortsätter man att jämföra föreningen IFK med laget IFK finns ytterligare två akuta problem: bristen på Professionalism och Kampvilja. Hur många av dem som arbetar på kansliet är anställda för att de är bäst i Göteborg på det de håller på med? Och hur många av dem är där för att de en gång anställts av föreningen för att sköta en sak, och sedan av omständigheterna tvingats hålla på med en annan? Det är inte professionellt.

När det gäller bristen på kampvilja är det bara att plocka ur högen: ”vi kan inte få fler sponsorer för det är så många andra verksamheter som slåss om sponsorpengarna”, ”vi kan inte ge sponsorerna det de vill ha med dagens arena”, ”vi får inte mer publik när Gamla Ullevi är som den är” och så vidare och så vidare. Återigen: ingen hade accepterat om IFK:s lagkapten sade ”vi kan inte vinna allsvenskan i år, för Djurgården har mycket starkare trupp”. Av någon anledning ställs inte samma krav på föreningen i övrigt.

Det är dags att ställa de kraven nu.

IFK är inte ensamt om att ha problem med omställningen mellan gårdagens sömniga föreningsliv och dagens affärsmässiga fotbollsverksamhet. Men där andra svenska föreningar åtminstone kämpar med frågorna, tycks IFK stoppa huvudet i sanden.
Att anställa Håkan Mild var givet. Men sedan då? Hur ska organisationen se ut i övrigt? Vem ska vara klubbdirektör? Ska man ha en arbetande eller passiv ordförande? Arbetande eller passiv styrelse? Ska IFK fortsätta driva verksamheten i föreningsform, eller bolagisera någon del? Laget? Ska man starta ett arenabolag? Eller kanske bolagisera marknadsarbetet? Eller ska man söka en extern partner som sköter marknadsarbetet åt föreningen? Eller, för att göra en lång lista lite kortare: vilka är målen för IFK Göteborg – och då menar jag föreningen, inte laget – och hur ska de uppnås?

Så vitt jag förstår fungerar den sportsliga organisationen i stort sett bra i dag, från Akademin till tränarstaben och laget. Min rent privata uppfattning är att när det gäller föreningen i övrigt – och då avser jag alla från valberedningens ordförande till de anställda på kansliet – vore det enklast om man hittade ett sätt att göra rent hus.
Kanske återkommer många i den roll de har i dag, men i så fall för att föreningen
A) kommit fram till att det är en roll som behövs i ett professionellt och kampvilligt IFK Göteborg och B) att de är de mest lämpade bland de sökande.
Kanske är till och med Bengt Halse rätt ordförande?
Kan han bara redovisa en plan för hur han vill att IFK Göteborg ska ledas och organiseras – eller för att tala affärsspråk: en affärsplan och en vision – och förklara hur han tänker uppnå målet, är han givetvis det. Annars ska han förståss syssla med annat.
Den saken avgör varken han eller Gunnar Larsson – i motsats till vad de båda antydde i GP i veckan – utan föreningens medlemmar.”

Mattias Göransson
Chefredaktör för fotbollsmagasinet Offside

UPDATE 22 DECEMBER 03:00- I torsdagens Aftonbladet citeras en del av ovanstående krönika och kritiken i den. Änglarna håller inte med om kritiken (men what's new?) så Baraben.com kommer i de närmaste dagarna att söka ordförande Halse för en mer utförlig intervju kring kritiken som nu formas bland en del av supportrarna kring den bristfälliga organisation som föreningen IFK Göteborg har.

37 kommentarer:

 1. Enormt tankvärt och jävligt välformulerat. Göransson sätter perspektiv på det som saknas inom IFK, vilja att alltid avancera och vara visionär- istället för att bara följa strömmens utveckling.

  SvaraRadera
 2. Skriver under på varenda ord!

  SvaraRadera
 3. Tack Mattias, för en väl genomtänkt krönika.

  SvaraRadera
 4. Håller med om i stort sett allt i krönikan.

  SvaraRadera
 5. Det intressanta som han lyfter fram är bland annat hur amatörmässigt man lyfter fram kandidater i Svensk fotboll. Larsson träffade Halse på flygplatser och tyckte han var skön, vipps var han det enda alternativet för medlemmarna att välja på.

  Demokrati innebär ett flertal alternativ som presenterar sina egna viljor och "programförklaringar" om vad de vill åstakomma i funktionen som ordförande.

  Jag anser att det saknas alldeles totalt de krav som Mattias talar om gentemot föreningens ledning, de krav som folk har så högljutt på laget. Borde inte folk börja ställa samma hårda krav på ledningen? Mattias tycker så, jag håller helt klart med. Utan krav avancerar och utvecklas man aldrig.

  SvaraRadera
 6. Håller med om i princip allt han skriver. Var/vad är visionen egentligen?

  SvaraRadera
 7. Efter att ha läst detta är det verkligen berättigat att säga "word", men eftersom det är tämligen barnsligt så gör jag inte det (ehh, nu sa jag det precis ju :O)... ehm.

  Men iaf, tycker detta var klockrent från första ordet till det sista.
  Tycker att IFK ska ta tillfället i akt efter allt detta som har hänt att se över hela föreningens struktur, arbetssätt, visioner osv.
  Och precis som Göransson säger - de positioner som fortfarande anses behövas, och där personen i fråga är kompetent nog, de får vara kvar. Resten kan tacka för sig!

  SvaraRadera
 8. Klockrent, det här tror jag de flesta tycker utan att kunna formulera det och få ner i skrift så tydligt och briljant.

  SvaraRadera
 9. Det behövs en ny modern "Göteborgsanda"
  både i statshuset och på Kamratgården. En Göteborgsanda som innebär lite kaxighet och vilja att konkurrera ut andra delar av landet och andra klubbar på allvar.

  Inte bara nöja sig med att anställa "goa gubbar" utan hela tiden sträva efter att vara bäst på alla områden. Sikta mot stjärnorna...

  SvaraRadera
 10. Måste säga att det där var mycket bra skrivet av Göransson. Mitt i prick.

  /zeroztar.

  SvaraRadera
 11. Mycket mycket bra krönika av Mattias. Mitt i prick helt enkelt!


  Hela denna härva stinker av girighet och oproffsighet! Att vi valde Bengt Halse utan vidare, utan förbehåll utan någon kandidatur! Utan någon insyn i vad han hade för visioner och vilja att arbeta för att föra Ifk frammåt, är i den bemärkelsen absurd. (Långa meningar, jag vet)


  Att sedan vi inte har någon egentlig insyn i våran förening, förutom då årsmötet, är även det en absurd idé .

  Styrelsen skulle lagt korten på bordet direkt när detta framkom i media. I värsta fall skulle det sägas precis vad vi som förening gjort på det extrainsatta mötet tidigare i höst. Inte heller detta gjordes. Är vi verkligen då en medlems styrd förening? Har inte JAG rätten som betalande medlem att se vad fan det är som händer?


  Detta är som Mattias mycket riktigt säger skrattretande om man jämför med medlemsstyrda föreningar söderut!


  Dock ska vi medlemmar ta på oss detta, det är VI och bara vi som väljer styrelsen, vi som accepterar att Gunnar Larsson (som f.ö borde hållas på ett avstånd av 100 mil från kamratgården för all framtid) hittar en kandidat som vi inte vet ett skit om. Det är som sagt vi som accepterar total tystnad i detta ärende.


  Nästa årsmöte ska bli intressant, mycket intressant!

  SvaraRadera
 12. Tack för en mycket bra krönika, Mattias!

  SvaraRadera
 13. Underbart att baraben.com vågar ifrågasätta hur föreningen styrs då inte Supporterklubben Änglarna gör ett skit! Tollan verkar har kommit alldeles för nära Halse och etablissemanget. Skandalöst hur supportermötet med Halse gick till. Där på podiet, så som representant för supportrarna satt Tollan och i princip försvarade styrelsens agerande. Istället för att vara den mest kritiska rösten! Credit till baraben.com som stiger fram som det sanna supporter forumet, som vågar kritisera och älska vår förening!

  Vet du Andreas Toll något som vi andra änglar inte vet? Eller vart tog korten på borden vägen?

  /Kjelle

  SvaraRadera
 14. Lysande krönika..!!

  SvaraRadera
 15. Snacka om att pricka mitt i krysset,det va första gången jag läste nåt som jag höll med om till 100%Det va nåt som jag tänkt på länge men jag trodde jag var ensam om att ställa sådana krav på vår älskade men ack så konservativa förening.

  SvaraRadera
 16. Håller med allt och alla. Det verkar oxå som om vår supporterklubb krupit rätt upp i knät - jävligt svepande snack från dem. Eller är det så att de inte vågar/fattar att säga ifrån. Saknar killar som Sverker som faktiskt sa till både högt och lågt vad han tyckte - att han sen har sina brister är en annan sak. Han var iaf ingen som strök föreningen medhårt i ett. Bra skrivet av Göransson. En duktig kille, med god insyn.

  SvaraRadera
 17. Det kanske är en konkurreande supporterklubb som behövs för de Blåvita fansen. Så som "Smokinglirarna" bildades folk tyckte att Black Army började spåra ur...

  SvaraRadera
 18. Tycker precis som Göransson att det måste finnas minst två kandidater vid årsmötena, så att man åtminstone har en chans att välja.
  Som det var med Halse (och så har det väl varit tidigare också?) så kunde man ju inte säga mer än "ja", eftersom man inte hade något alternativ.. Det var i princip Halse eller ingen.

  SvaraRadera
 19. Life of Brian, kan detta dokument skrivas ner på alla väggarna runt om i staden!?

  SvaraRadera
 20. Intressant att läsa att alla tycker det är "klockrent" och "word". Naturligtvis ät det så, men varför har alla varit så okritiska förr? Så fort man yttrar ett negativt ord om Halse eller Persson får man gliringar här. Patetiskt. Varför är kritik bara välkommen när den kommer från en ansedd journalist är min fråga? Sen håller jag med Göransson, men det är en annan sak. Den här föreningens följe är alltför lättimponerad är min teori.

  SvaraRadera
 21. Heter det inte "var är visionerna..."?

  SvaraRadera
 22. il proffessore/ Jag kan hålla med dig, känner att reaktionerna kanske inte varit lika lyriska om det varit jag själv som skrivit den kritiska krönikan. Att jag har en hel del kritik gentemot Blåvitt är ju ingen hemlighet direkt och att man får utstå en hel del kritik för att man ifrågasätter är ju normalt.

  Men lik förbannat är Göranssons analys och kritik av föreningen IFK Göteborg ack så nödvändig och ack så viktig för att vi ska få till en förändring!

  SvaraRadera
 23. Det är krönikor av den här digniteten tillsammans med humorn som gör baraben till blogg nr 1.

  Tycker Göransson träffar rätt och hårt i sin kritik. Vore väldigt intressant ifall Gunnar Larsson eller Halse hade vågat svara lite på denna kritiken i ett öppet brev motsv. Allt behöver ju inte ske i det dolda...

  //Albin

  SvaraRadera
 24. Håller med Albin där. Ett försök att få ett bemötande från Gunnar Larsson eller Bengt Halse hade varit intressant.

  /zeroztar

  SvaraRadera
 25. albin & zerostar/ We are all over it.

  SvaraRadera
 26. Riktigt skitbra. Baraben går från klarhet till klarhet. Göransson också, förstås. Keep up the good work. God jul & Gott nytt år!

  SvaraRadera
 27. Instämmer i kritiken men tycker att Göransson säger emot sig själv lite. Han menar att IFK rekryterar oproffsigt, ändå var det "givet" att anställa Mild för att dra spelare till klubben. Inget ont om Håkan Mild men är han verkligen den bäste som finns tillgänglig för detta uppdrag? Vad lägligt isåfall att han redan fanns i kilubben och var på väg att avsluta sin spelarkarriär. Enligt min mening är den position Mild nu sitter på en av de allra viktigaste, kanske rent av den viktigaste, som finns i klubbens organisation. Det är trots allt lite skillnad på MP:s, som ansågs vara rätt man när han anställdes, och Milds bakgrund. Missförstå mig inte nu, Håkan Mild kanske är rätt man på rätt plats, men tillsättningen doftar brist på visioner och svågeranda.

  SvaraRadera
 28. Bra skrivet. Hoppas att Halse och Co tar åt sig av kritiken och börjar sätta upp lite mål och blir öppnare för medlemarna.

  SvaraRadera
 29. Göransson har en hel del poänger, inget snack om det. Men det är alltid lätt att vara efterklok och klaga. Med tanke på att Göransson skrev "blåvit gryning" för två år sen, där såg han ljust på framtiden. Dessutom tror jag han skrev, "det finns ingen anledning för unga talanger att välja IFK Göteborg" i ett offsidenummer efter 2002. Kolla med Andres, Kalle och Bjärsa om det stämmer...

  SvaraRadera
 30. Jag har tjatat om det här till leda nu men jag repeterar;

  ENDA sättet för mig att påverka hur föreningen ska skötas är att JAG är medlem i föreningen och GÅR PÅ ÅRSMÖTET och framför mina åsikter där! Antingen muntligt (om nu någon våga öppna munnen, vilket är ganska ovanligt) eller genom att välja den styrelse som JAG anser vara korrekt.OM valberedningen gjort ett dåligt jobba ska dom få höra det!

  Gå med som medlem NU!

  SvaraRadera
 31. Skönt att läsa.

  För övrigt såg jag på jobbe0t idag att dagens Sportbladet hade en notis i nederkant om krönikan och bloggen.

  SvaraRadera
 32. Strålande krönika givetvis. Nu vet jag inte hur det fungerar rent publicistiskt men jag tycker det vore väl värt ett försök att får den publicerad i nästa medlemsutskick från klubben. Jag som är medlem skulle gärna se att man öppnade upp för debatt i det här ämnet. Värt ett försök!

  Frankie, du kan väl prata med Morran?

  SvaraRadera
 33. Rudi Völler2005-12-23 01:10

  Angående artikeln i Offside: det var inte Göransson som sa att det inte finns någon anledning för unga talanger att gå till IFK. Det var Magnus Edlund, ungdomstränare i Gunnilse och talangutvecklare för fotbollsförbundet (sitter här med det numret framför mig...)

  SvaraRadera
 34. Bra att någon ifrågasätter... Det behövs visas att supportrarna inte accepterar att klubben missköts...

  SvaraRadera
 35. Jag tycker det var en bra idé att starta en konkurrerande supporterklubb. Jag kan inte riktigt identifira mig i den nuvarande. Den känns lite mycket fjortis. Inget fel i att vara fjorton, men vissa av oss växer ur det och då är det oftast dags för något nytt.

  SvaraRadera
 36. DIF Hisingen2005-12-26 00:32

  Man har den styrelse man förtjänar.

  Grattis!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.