2005/12/17

Bilden av ett avskum.

INTERNATIONELL FOTBOLL Paulo Di Canio skämmer ut sig igen.

Jag vill så gärna tycka om Paulo Di Canio för hans kärlek till laget och fansen. Men det går naturligtvis inte när han gång på gång öppet visar sina sympatier till nazismen och de fans som också stödjer denna ideologi.

Nu är det dags att ta avstånd från detta och visa att vi vill få bort dessa människor, både från plan, och från läktaren. Det är läge för både förbunden och oss fans att agera. Vad gör italienska fotbollsförbundet? Uefa? Fifa? Svff?

Jag hoppas innerligt att alla fans till IFK Göteborg och övriga svenska fotbollsfans visar sitt ställningstagande mot Di Canios oförsvarbara utspel.

Vi tycker inte detta är accetabelt- vi vill inte ha dessa sympatier bland våra fans.
Vi fotbollsfans vill inte bli förknippade med nazism & fascism!

120 kommentarer:

 1. Ett ärkesvin har visat sitt fula nylle igen. Inte mycket att göra åt, mer än att beklaga sig över fotbollens yttre, men glädjas åt att idiotin är så uppenbar.

  SvaraRadera
 2. Död åt Di Canio. Allt jag har att säga.

  SvaraRadera
 3. kan inte annat än att hålla med. men det är samtidigt skönt att läsa om lite annat än blåvitt nu när det är "tyst" här i stan...

  SvaraRadera
 4. bra att ta avstånd, men är inte detta ganska "offside" på en blåvit blogg?

  SvaraRadera
 5. Mycket bra inlägg. Vi måste ta ställning.

  Nu får vi hoppas att andra också talar. Fascismen frödas när tystnad råder.

  Kunde inte sagt det bättre själv: "Vi tycker inte detta är accetabelt - vi vill inte ha dessa sympatier bland våra fans.
  Vi fotbollsfans vill inte bli förknippade med nazism & fascism!"

  /Tor

  SvaraRadera
 6. sant som fan, folk nonchalerar ofta problemen med skitsnack som "fotboll och politik hör inte ihop" men allting är politik. Fotbollen påverkas från alla håll och i alla aspekter av politiska viljor, uttalanden och beslut. Bra att reagera. Modigt.

  SvaraRadera
 7. Gjorde di Canio det idag igen? Den mannen har allvarliga bekräftelsebehov, minst sagt. Jävligt gött dessutom att vi inte har de här problemen med läktarrasism som verkar frodas och må skitbra nere i Italien. Lazio är tyvärr allt annat än unika där.

  SvaraRadera
 8. Jag går lite mot strömmen, visst är det jävligt korkat av Di Canio att "hetsa" de egna fansen, och stödja dem i deras förkastliga beteende (ungefär lika förkastligt som att den av vissa här stödda klubben Livorno eller dess spelare har samröre med diktatorer som Castro), och det är naturligtvis något man ska ta avstånd från, MEN:

  Ska verkligen fotbollsförbunden agera mer i frågan än att visa att man tycker det är förkastligt? Ska man förbjuda spelare att visa sina politiska åsikter? Jag är nog väldigt liberal av mig som anser att det i allmänhet räcker med de lagar vi redan har.

  Har Di Canio inte gjort något olagligt, och att visa sin politiska åsikt (hur en romersk hälsning nu kan visa det) är så vitt jag vet i allmänhet inte det, så bör han inte straffas. Om sen fotbollens regelverk vill införa ett förbud mot politisk propaganda på läktarna så är det en annan fråga.

  Nu får ni hacka på mig!

  SvaraRadera
 9. Som sagt, men jag vill betona det ytterligare, jag vill naturligvis även jag att fotbollen ska slippa inblandning av politik. Från alla kanter.

  SvaraRadera
 10. Di Canio borde stängas av för att han håller på med sitt hets. Eller vad tror du invånarna i staten Israel som ett exempel tycker om hans ställningstaganden?

  Feldgrau, du säger att våra lagar idag borde räcka, men enligt exempelvis svensk lag så begår ju Di Canio ett brott. Anser du att Di Canio skulle staffas då om han exempelvis gjorde Hitler-hälsning mot publiken i en landskamp eller Europamatch på svensk mark?

  De lagar vi har i Sverige gör det väldigt klart att man inte får hetsa mot vare sig mörkhyade eller judar.

  Glenn/ ja han gjorde det igen i matchen mot Livorno förra helgen.

  Feldgrau/ Castro är varje dag en större demokrat än Bush och hans regering.

  Jag har varit på Kuba i över tre månader, det är ungefär lika mycket en diktatur som Sverige är. Skillnaden är att man inte ligger i ett (av i princip hela FN fördömt- förutom av USA och Israel då) embargo mot det lilla öriket som då blir centrum av alla imperialistiska kritikers röster.

  I mina ögon är Castro en hjälte. Hans folk svälter inte- trots ett 40 år långt embargo mot Kuba, som har kostat landet över 82 miljarder dollar i utebliven handel. I USA finns 17 miljoner hemlösa. Är det ett demokratiskt föredöme?

  Jag tänker inte vaja med Che Guevaras flagga på Ullevi, men lik förbannat försvarar jag Livornofansens val att göra detsamma.

  SvaraRadera
 11. feldgrau:
  Jag håller med dig. Det är en jävligt svår fråga som man inte kan angripa känslomässigt. Man kan inte betygsätta åsikter på detta sättet. En heilning betyder inte samma sak i Sverige som i Italien. På samma sätt reagerar jag med min bakgrund knappt på kommunism-romantiska slagord/symboler, men för sådanan som levt under den sortens diktaturer kanske det är provokativt som fan.

  SvaraRadera
 12. bruce banner/ Jag har halva släkten från baltikum, släktingar 6 fot under jord i Sibirien, men ser lik förbannat inte socialismen och kommunister som vare sig mördare eller förbrytare. Bruna skjortor dock...

  Det handlar som jag ser det inte bara om vad som skett i olika historiska situationer utan vad de olika lärorna säger i sin teori. Kommunismen har som mål att införliva jämlikhet (olika metoder i olika situationer och platser) medan nazismen har som mål att separera "raser" och utrota sina motståndare. Här ser jag två polariserade viljor, något som gör det för mig uppenbart att en person som försöker likställa socialister med nazister och fascister inte gör det baserat på verkligheten som den är, utan med en politisk agenda av antikommunism med fotspår ända tillbaka till MCCarthys dagar...

  SvaraRadera
 13. Frankie:

  Jag anser att Di Canio bör stängas av ungefär lika mycket som Lucarelli bör stängas av. Som Bruce säger, en romersk hälsning (för det är ju vad det verkligen är, Hitler stal den bara) är, vad jag vet, inte alls lika känsloladdad i Italien som i Sverige, och betyder inte nödvändigtvis att man är nazist, på samma sätt som det skulle uppfattats här. Att Lucarelli gullar med diktatorer är lika illa, om inte värre.

  Du påstår att Di Canio skulle bryta mot någon svensk lag? Säg mig vilken. Kom inte dragandes med lagen om HMF, för trots att jag inte är jurist skulle det kännas otroligt att någon skulle dömmas för det efter att ha sträckt upp högernäven i vädret. Att jag sen anser att HMF-lagen är överflödig är ytterligare en följd av min liberalism.

  Jag skiter fullständigt i vad du anser om Bush och Castro, men ett land där det i konstitutionen uttryckligen står att det specifika partiet (eller snarare det enda som går att rösta på...) är den ledande kraften, är för mig aldrig mer demokratiskt än ett land där man åtminstone får rösta som man vill.

  Ja, du har varit på Cuba, och inte jag. Åk till Nordkorea och du lär inte se till något som ser ut som en diktatur där heller. Alla är glada och gillar Kim, och ingen har det dåligt... Vad välstånd sen har med demokrati att göra får du gärna utveckla.

  SvaraRadera
 14. Frankie:
  Precis vad jag tänkte komma till. Att fascismen är antisemitisk betyder inte att kommunismen är sionistisk (eller vad det nu heter). Hur gick det för de många judarna i baltikum efter sovjets invasion. Vilka var det som satte Wallenberg bakom lås och bom?

  För en diktator är ideologi ord och ord allena. Verkligen dvs handlingarna skiljer sig knappt oavsett om vi snackar om Idi Amin, Pol Pot, eller Pinochet. Det är samma jävla galna och paranoida mördare alltid och oavsett. Man skulle kunna kalla det diktatorism. En ideologi som blankt i vilka teorier man en gång använde sig av för att ta makten.

  SvaraRadera
 15. feldgrau/ Vad betecknar demokrati? Möjlighet att deltaga i samhället och räknas som en samhällsmedborgare eller att vara utslagen och fattig men enligt en papperslapp som kallas konstitution kunna rösta vart fjärde år? Den så kallade demokrati vi har i väst har så många falluckor, speciellt i föregångslander USA att det blir fullständigt ohållbart att kalla andra för icke-demokrater.

  Deltagande är ett nyckelbegrepp för en fungerande samhällsdemokrati, något man inte får om man har stora klasskillnader, fattigdom, rasism, förtryck osv. Deltagande behövs för att alla samhällsgrupper ska få hjälp och hålla en delaktighet och kontakt med de demokratiska funktionerna som sträcker sig utanför vallokalen, självfallet.

  Du förutsätter att ett flerpartisystem är den enda demokratiska vägen eftersom du köper den imperialistiska västagendan som säger just det. Eftersom det är det enda vi har levt under under våra och våra föräldrars livstider (för de helsvenska det vill säga) så blir det ett vakuum mellan att förstå att det som vi pumpas med informationsmässigt inte nödvändigtvis behöver vara sanningen.

  I det Kubanska systemet är valen lagstiftade. Man kan endast bli nominerade till val om man nomineras av sitt lokala bostadsområde, dvs så är det inte "partiet" (=samhällssystemet, så som vi här har en liberal demokrati) som väljer ut kandidater. Man behöver inte vara medlem i Kommunistpartiet för att ställa upp i val. Även Castro måste följa dessa regler men då han är sedd som en folkhjälte i sitt land är det knappast ett problem att bli nominerad.

  Att du jämför Kuba med Nordkorea visar på totalt birst på kunskap om Kuba. Det finns en stor öppen debatt, samhällskritiska funktioner så som tex socialdemokrater med fack etc. Nordkorea är isolerat men med en helt annan ideologisk och praktisk politik. Nu gör du undefär en jämförelse som är att jämföra Norges samhällssystem med Rysslands. Bägge är "liberala demokratier" men ungefär lika mycket likheter mellan sig som Gais och Blåvitt.

  Vidare så bryter självfallet Di Canio enligt svensk lag mot HMF. Där råder det ju ingen som helst tvekan om saken. Hade det skett på svensk mark hade det varit en rättskandal av dess mått att inte ingripa.

  Bruce Banner/ Jo jag håller med om det mesta du säger. Detta är sjukliga individer som under ideologisk flagg begår brott. Skillnaden är att ideologin i sig åt ena hållet är humanistisk (Marxismen) medan den är mordisk åt andra (Nazismen).

  SvaraRadera
 16. Asså detta är ju helt sjuk. Jag håller fan aldrig aldrig aldrig med leninister. Fast här på baraben har jag inte tyckt att frankie yttrat nåt som jag inte hållt med om nån gång. Det är fan helt sjukt.

  Jag är för en antirasistisk (ickeuttalat socialistisk, liberal unt so warte). Det är positivt för alla i klcaken (utom nassarna då förståss) OCH på planen. DÄrför är det rätt tråkigt o se sverigflaggor på läktar... men jag får väl häda ut

  /kommunist (ickeleninist), teoretisk antipartist.

  SvaraRadera
 17. Frankie:

  Jag är tillräckligt insatt för att inte gå på "västimperialismen vs marxismen" (eller vad du nu vill kalla din kamp), eller, för att förekomma dig, för oinsatt för att förstå mig på den...

  Hur som helst kan man skriva tjocka böcker om allt positivt i både Sovjetunionen under Stalin och Tyskland under Hitler, men det gör inte dessa två diktaturer till några snälla lamm. Kuba är och förblir en diktatur, visserligen en relativt lyckad sådan, men fortfarande en förkastlig sammhällsordning.

  Jag jämför inte Kuba med Nordkorea, jag visar bara på att bara för att du varit i Kuba i tre månader och trivts, behöver inte det betyda att Kuba är ett trevligt land.

  Hur bryter Di Canio mot HMF? En utsträckt arm på det sätt han gjorde det torde näppelige falla under HMF. Har du någon tidigare dom i Sverige som skulle tyda på det? Dels är Di Canio inte nazist utan fascist (om jag förstått det rätt), vilket gör det mycket oklart hurvida han hetsar mot någon folkgrupp, då fascismen i sig inte är likt nazismen på den punkten. Dels sprider han inget budskap, till skillnad från om han hade skrikit "Juden Raus" (på italienska då kanske...) eller liknande. Dels hetsar (på det sätt som lagboken menar) han väl ingen annan än sina likar i publiken?

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. Frankie: Fett bra i övrigt

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 21. Mina herrar, det känns som att diskussionen har gått något till överdrift. Det var inte alls min mening att leda er på dessa diskussioner rörande Kuba, Nordkorea osv...

  Det här skulle handla om att de som sympatiserar med dessa vidriga åsikter inte får göra ett intåg på våra arenor. Och att de som redan finns här skall rensas bort.

  Frågan är om fotboll är politik överhuvudtaget? När elva möter elva på en fotbollsplan så handlar det om att vinna, oavsett vilken politisk uppfattning man har. Det är runt fotbollen politiken skapas.

  Jag bryr mig inte om de som sitter på läktaren röstar på Sossarna eller Moderaterna. Men den hets som råder runt nazism och fascism och det faktum att det ofta förekommer hot, våld och mord runt dessa grupper gör att jag fördrar att inte ha dessa grupper på våra läktare.

  Att jag dessutom tycker det är sjukt att man ser skillnad på folk och folk enbart beroende på vad de har för ras eller hudfärg hör egentligen inte hit. Även om jag tror att många tycker som jag.

  feldgrau/

  Du har säkert redan listat ut att mitt svar till dig är att jag tycker du är väl liberal. Yttrandefrihetslagen är en av våra grundlagar så jag förstår hur du tänker, men inte till vilket pris som helst.

  SvaraRadera
 22. feldgrau/

  Som svar till ditt inlägg 00.28 ska tillägas för att inte förvirring skall uppstå.

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. erling:

  Vi har redan lagar som reglerar vad man får och inte får säga, HMF däremot, är en diskriminerande lag som säger att vissa grupper av människor har större skydd mot förolämpningar än andra.

  Men nu ska jag lägga ner politiken och ägna mig åt världslag istället... ;)

  SvaraRadera
 25. Som tur är så finns det ju inte så mycket nassar hos oss. Det mesta jag sett är 10 grabbar i full naziskin mundering komma o sätta sig på nedre delen av ulleviklacken. men de gjorde inget. Sen har vi ju de yngre huliganerna men de gör inte så mycket liv av sig vad gäller politiken. Och det är ju bra

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Allt är politik, vare sig vi vill eller inte.

  SvaraRadera
 28. Frankie:
  Jag har aldrig läst vare sig någon nazistisk eller fascistisk doktrin så jag kan egentligen inte uttala mig, men jag betvivlar att det står något om etnisk rensning i Mein Kampf.

  Hela min poäng är att uttalat stöd till en diktatorisk ideologi på en fotbollsplan är illa oavsett vilken det är. Och väl förtrogen med den kommunistiska utopin, anser jag att den lik förbannat. Det handlar om maktens mekanismer helt enkelt och vad den har för effekt på dom som har den. Och jag tror du håller med mig när jag säger att kommunismen är en fin och vacker tanke, så länge ingen försöker genomföra den.

  Rent känslomässigt känns det mildare med Lucarelli än med di Canio, men det är ett resonemang som inte håller inellektuellt.

  SvaraRadera
 29. Bruce banner, vi får komma överens om att inte komma överens.

  att diskutera marxistisk ekonomi med en borgare är som att snacka franska med en älg

  att diskutera verklighet med en marxist e som att snacka swahili med en trattkantarell

  SvaraRadera
 30. Eller som framtidens Mackor kommer säga.

  Castro/Crossa fick aldrig chansen.

  SvaraRadera
 31. Nu e du allt bra nöjd va, Frankie? ;-)

  SvaraRadera
 32. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 33. FRANKIE >>> Du undrar vad han tror att folket i staten Israel tycker om Di Canios hälsning? Dom har ingen som helst rätt till att överhuvudtaget bry sig eller yttra sig om det. För det första är de bra mycket större fascister själva, då de enligt mig själva håller på med etnisk utrensning och i andra fall trakasserar den ursprungliga befolkningen i landet och istället a la USA skyller på att det är ett försvar mot terrorismen. För det andra har de fått "staten" tilldelad i sympati och har ingen som helst rätt till den ockupationen de nu hänger sig åt. Bygga murar och avrätta sanna frihetskämpar, påminner mycket om nazi-tyskland. Detta är ytterligare bara ett tecken på att folk är dekadent okunniga och känner att man måste styrka alla de uppfattningar som majoriteten dvs massamedia har. Tänk på vilka det är som styr massmedierna idag, och att de såklart gynnar sina egna intressen med det som publiceras. Varför ska inte vem som helst få tycka och tänka vad som helst? Bara för att det för tillfället är politiskt korrekt med en sak, ska man väl inte behövs anpassa sig utan istället kunna stå för det man tror på. Oavsett vad det är för någonting! För det sista, fotboll och politik hör INTE ihop! Så varför ens ha med detta på en blåvitt-blogg? Är det för att minsann visa att jag hänger med i vad som händer, och måste visa mitt starka avtagande mot denna "händelse", icke-händelse enligt mig, därför att alla andra gör det. Man vill ju inte vara utanför. Blanda inte ihop fotboll och politik, det ligger inte ens i samma division. Se bara hur fint vi har löst det jag och mina kompisar i vår gruppering, där allt fortlöper friktionsfritt på den punkten. Trots uppenbara olika uppfattningar på den sk politiska skalan. Some people say that football is a matter of life and death. They are wrong, it's much more important than that! //Cheers Coach - Älska Blåvitt - Hata alla andra

  SvaraRadera
 34. Di Canio är ett svin, men faan vilken grym inställning han har på plan ändå, 37 år gammal.

  SvaraRadera
 35. Tycker det är överdrivet. DiCanio är offer för pk-ismen. Att göra saluto romano är egentligen inget märkvärdigt i Italien.

  Som sagt, att folk stödjer folkmordsideologier på vänsterkanten ger inga löpsedlar direkt. Då är det ju sant hyckleri.
  Om man menar allvar med att lämna politiken utanför fotbollen, så får man ju vara konsekvent.

  Det är med andra ord extremt billiga människor som ställer dig på drevets sida och hetsar emot Dicanio.  Forza blåvitt

  SvaraRadera
 36. Den romerska hälsningen har sin historia i romarnas ärorika historia och var från början en hälsningshandling, ofta med tilltalet "Ave Caesar!" ( Var hälsad, Caesar!"

  Fascister och nazister anammade denna då den dels är patriotiskt sinnad samt symboliserar en makt som dominerade Europa i tusen år.

  SvaraRadera
 37. stellham/ Det var inte jag som skrev bloggtexten, det var Erling.

  cheers coach/ Det är ju förvisso människor i allmänhet som mördas oavsett vad de sysslar med. Men som du säger, det vore kanske på plats att markera mot Israel från UEFA:s håll, men det är de aldeles för ryggradslösa för att våga göra. Att Israel överhuvudtaget räknas till Europa i idrottssammanhang anser jag att man kan ifrågasätta och att de aldrig utsätts för sanktioner för sina övergrepp, oavsett vilka de drabbar är som en sjukdom i västvärlden, man kan fördöma Kuba för att man straffade tre terrorister till döden ett par år sedan och följa upp med intensiv debatt i flera år. Men den dagliga förföljelse, statsterror och angreppspolitik som Israel har gentemot Palestina får närmast inga som helst konsekvenser...

  Politik och fotboll hör naturligtvis ihop, den som säger annat sticker huvudet i sanden. Utan politiska beslut, politiska strömningar och idéer finns ingen idrott och inget fungerande samhälle för övrigt heller.

  Androvic/ Jag kan starta en Kuba-debatt med dig här men har hört dina argument i leda som ung. När du jämför dagens situation på Kuba med förintelsen i Europa idiotförklarar du dig själv. Det var något av det mest korkade jag någonsin hört angående Kuba och får min snarare att vilja censurera dina barnsliga och extremt obildade nyliberala slagord snarare än att ens läsa dem. Väx upp.

  SvaraRadera
 38. Kan bara säga FORZA Di Canio...

  SvaraRadera
 39. Di Canio är ett litet äckel.

  Se bara på de Blåvita leden som ända sedan 1980-talet haft olika nazielement i våra led. Som borta mot assyriska i år går 15-20 yngre sketungar (som låg i sin mammas famn när vissa av oss stog på Ullevi) runt och heilar hitlerhälsning som bara fan. Vad är detta för hjärndöda ungar?

  Och hur kan små liberalungar sitta här och prata om Castro eller nåt? Vafan har det med saken att göra när en nynazist som Di Canio är ett sjukt värdelöst föredöme för ungdomar med inre hat mot sig själva i dagens samhälle.

  Jag har nitat många heilande ungar på våra resor under min tid.

  SvaraRadera
 40. Han är väl Romare??? Vad man än gör i dagens samhälle så kan det tolkas som rasism eller nazism. Helt jävla sjukt.En Romare gör en Romersk hälsning, Herregud jag tror jag dör vilken rasist!
  I sverige är det ju till och med så att flaggar du med svenska flaggan så är du ibland rasist. Lägg ner nu och låt grabben få hälsa i fred.

  SvaraRadera
 41. berra om du är den jag tror du är så har du aldrig nitat nån! möjligen har du själv blivit nitad.

  SvaraRadera
 42. Haha föga oväntat att den här tråden skulle spåra ur totalt, sen är jag väl själv skyldig till utspårningen.

  Ni som kan italienska kan ju få se en skön video på kommunisten Lucarelli och neofascisten Di Canio där de snackar om varann.
  Videon finns här.

  Sen undanbedes gärna snack om att folk ska nita varann osv och vem som nitat vem, det snacket kan ni väl hålla på "Tifoledaren":s hemsida? Grazie.

  SvaraRadera
 43. Frågan återstår, vad fan har Kuba att göra med Di Canio?

  SvaraRadera
 44. Jag vill inte kalla det en nazistiskt hälsning när den görs i Italien i ett Romlag. Di Canio säger själv att det är inte menat som rasism utan snarare ett sätt hälsa på sina fans och vara stolta över sin historia och sitt ursprung. Jag ser det iaf inte i det här fallet som en hälsning för att tracka ner på andra folk.

  En eloge till Di Canio som är en rakryggad person och står för det han gör. Fast jag tycker att det är ganska olämpligt att göra så på en fotbollsplan.

  SvaraRadera
 45. Jag tror helt ärligt att di Canio inte avser att göra en nazisthälsning. Den gesten är hämtad från romartiden och har snotts av bland andra Napoleon, Hitler och Mussolini. Den känns mer till som en hyllning till ens egen fantastiskhet, en sorts överdriven narcissism vilken man påtvingar andra.

  Vad di Canio dock borde inse och respektera är vad samma gest betyder och representerar för andra. När han sträcker ut högerarmen, gör han kanske det som en hyllning till Rom och Lazio, men att ens inte ta hänsyn till de miljontals människor som gör en annan koppling till samm gest, visar en total avsaknad av ömdöme och empati. Sydstatsflaggan är ett annat exempel på en liknande symbol. En flagga som för vissa symboliserar rebellattityd, för andra en lokalpatriotisk tillhörighet. Men det faktum att den för en och en halv kontinent symboliserar slaveri, tortyr, förtryck och folkmord, borde rimligtvis vara skäl nog att använda sig av andra symboler.

  SvaraRadera
 46. *applåderar Bruce Banner*

  SvaraRadera
 47. Frankie, Androvic mfl/ Handlar det inte om IFK, DI Canio eller ens fotboll så rykter det nu. 60 inlägg om politik var gränsen.

  SvaraRadera
 48. censuren:

  Jag håller med om att vi kan lämna skrivelser om Kuba och dess samband med andra länder eller spelare åt sidan.

  Men jag anser inte att denna debatt bör censureras då den är viktig. Och iallafall jag respekterar även deras åsikter som säger sig tycka DiCanios uppförande är helt OK, även om jag själv förkastar det.

  Berrra, du skrev en bra sak om anknytningen till oss blåvitt-fans. Jag kan själv säga att jag inte sett några supportrar på våra hemma eller bortamatcher med nazismsympatier. Men visst finns dem. Kanske är det tur att jag inte träffat på dem tidigare.

  Jag var på min första bortamatch när jag var 9 år gammal, den spelades mot Öster i Växjö. Det var suverän stämning på läktaren och jag har sedan dess fortsatt göra oberäkneligt antal bortaresor.

  Men tänk om det hade stått ett tjugotal heilande nazister vid denna bortamatch och förstört stämningen. Vad hade mina intryck av den matchen varit då? Hade jag fortsatt vilja åka på bortamatcher eller se blåvitt överhuvudtaget?

  Jag är också för ett fritt samhälle där alla skall få ha rätt till sina åsikter. Men just när det gäller grupperingarna med dessa åsikter på läktaren så kan jag inte stå för att de ska få stå och hetsa fram sina åsikter i samband med matcher med mitt lag. Och hade jag haft barn så hade jag inte velat ha med dom till en arena med folk skrikandes nazistiska budskap.

  Detta jag anser inte hör hemma på en fotbollsplan och det bör vi ta avstånd från.

  SvaraRadera
 49. Tycker det är bra att folk reagerar på erlings blogginlägg. Detta eftersom att det kommer en jämvikt och det markeras att politiska utspel bör övervägas både två och tre gånger innan de publiceras. Personligen anser jag att hälsningen är acceptabel. Mannen måste ju få uttrycka sin åsikt. På samma vis som många vilsna kommunister verkar få sprida sina lögnaktiga påståenden genom dagspressen. Tänker definitivt på den vilsne mannen i Livorno samt pundaren Maradona.

  SvaraRadera
 50. anonym/ Även därför debatten får finnas kvar (även om vår debatt om helt andra politiska frågor klipptes) för det behövs diskussion om såna här frågor. Även om jag står på "pundarnas" sida.

  SvaraRadera
 51. Måste säga att Frankie verkligen diskvalificerar sig själv då han i ena stunden fördömer fascismen, för att i nästa andetag hylla kommunismen. Det är då fan att vissa mäniskor inte lärt sig av historien.

  /Danieli

  SvaraRadera
 52. Daneli/ Fördömer du alså den svenska demokratin? För i Riksdagen sitter Vänsterpartiet som är ett tidigare kommunistparti och som till stor del består av kommunister. Hur är dessa människor inblandade i något historiskt fel som du vill påpeka?

  Är dessa människor skyldiga för vad Pol Pot gjorde i Asien?

  Är då alla liberaler skyldiga till vad Pinochet gjorde i Chile? Är alla socialdemokrater skyldiga till de folkmord som begicks i Turkiet? Är alla moderater skyldiga till alla liv som rensas under amerikansk flagg osv? Du diskar ju dig själv.

  SvaraRadera
 53. grabbarna/ Och vem tror du att jag är då? Åkt på spö? Av vem menar du på då?

  SvaraRadera
 54. Hisingeeeeen/

  Du måste ha läst min kommentar som fan läser bibeln.

  Det är ett jävla hyckleri att försvara en diktatorisk ideologi och att samtidigt fördöma en annan.

  /Danieli

  SvaraRadera
 55. Daneli/ Och du har inte läst min kommentar alls. Det finns massa kommunister och socialister som är innihelvete större demokrater än de flesta liberaler nånsin kommer vara. Så fan vet vad din poäng är.

  SvaraRadera
 56. Daneli/ Vart försvarar jag diktaturer?

  berra/ Du blev tillsagd att föra såna diskussioner på annan ord, var vänlig följ det då.

  SvaraRadera
 57. /Frankie

  "Jag har varit på Kuba i över tre månader, det är ungefär lika mycket en diktatur som Sverige är."

  "I mina ögon är Castro en hjälte"

  Det säger väl allt?  hisingeeeen/

  Läs lugnt och sansat igenom mina två tidigare kommentarer så kanske du till slut hittar en poäng. Ta gärna hjälp Frankies citat ovan.


  Och hörni, jag har alltid röstat "rött", men jag är tamejfasen inte dum-röd.

  SvaraRadera
 58. Daneli/ Vilka belägg har du för att det jag säger baserat på vad jag sett och upplevt med egna ögon inte är sant?

  Såna där argument brukar höras från andra håll, då låter det ofta som "förintelsen är en bluff". Uttalad senast av Irans president, annars en poppis idé hos nazister. Sen att folk sett och upplevt resultaten av det spelar ju ingen roll sålänge man pumpar sig själv full med propaganda...

  SvaraRadera
 59. /Frankie

  "Såna där argument brukar höras från andra håll, då låter det ofta som "förintelsen är en bluff". "

  Herregud mannen, du resonerar ju på exakt samma sätt! Du påstår ju rent ut att Cuba är en demokrati med en missförstådd enväldeshärskare?!. Ser du verkligen inte motsägelserna i ditt eget resonemang? Har fått höra sedan tidigare att du är motsägelsefull men nu tar du nog ändå priset.

  SvaraRadera
 60. Vill börja med att säga att jag vill ta avstånd från Di Canio och hans sätt att visa riktigt tragiskt omdömme.

  Snälla lämmna politiska tycken utanför detta. jag tycker det är bra att vi tar avstånd till Di Canio och den rasism han står för.
  Men vi förlorar mycket av avståndet när vi börjar prata om ideiologier som facism, komunism eller socialism här.


  Att vara så naiv att säga att Cuba är lika fritt som Sverige är ett skämt.

  SvaraRadera
 61. I Sverige stavar vi Kuba med K. Är Ni två amerikaner eller?

  SvaraRadera
 62. Men Frankie, varför fortsätter du att ta upp Kuba hit och dit??? Det hör inte hit.

  Här ska diskuteras om vi vill ha fascister och nazister på våra arenor, och eventuellt på planen.

  Som jag sagt innan så förstår jag er som tycker det är ok med tanke på den allmänna rätten att uttrycka sig. Men att från detta sedan börja diskutera vilka politiska system som fungerar bäst eller sämst i olika länder hör inte hit.

  SvaraRadera
 63. erling//
  helt enkelt du vill inte inse liksom frankie att Kuba är en kommunistdiktatur.

  fattar mig inte på er som anser att kommunsimen är ågot bra. i alla länder som har haft kommunism har det allti resulterat till diktatur och förtryck mot olik tänkande.

  Jag säger så här. Kommunist nazist=Partyfacist alltså en ända röra.

  SvaraRadera
 64. Att folk stavar Kuba med C är förståeligt, jag har flera kartböcker hemma, den nyaste från 1993, som skriver både Kuba och Kanada med C. Faktum är att dessa länder tidigare stavats med C även på svenska. Detta kanske kan avsluta den Cuba(:P)-debatt jag själv startade?

  Till frågan hurvida jag vill ha fascister och nazister på arenor och fotbollsplaner. Ja, jag har inget emot att de är där, men helst av allt vill jag då att de håller sig från att visa sina åsikter. På samma sätt som jag inte vill se röda flaggor och knutna nävar på våra läktare, eller några andra politiska symboler heller, för den delen.

  SvaraRadera
 65. Helt rätt feldgrau!!!

  nu glömmer vi den hä disskusionen och går vidare.

  SvaraRadera
 66. kvarnström/ Sydafrika, Venezuela, Brasilien, Argentina, Peru är alla länder där socialister har makten och som är liberala demokratier precis som Sverige. Vart är diktatorerna? Vart är konspirationerna? Vart är alla de hemska möööördarna?

  Som Frankie sa innan, att snacka marxism med borgare är som att snacka franska med en älg.

  SvaraRadera
 67. Så jävla typiskt borgare att när en nazist gör nazihälsningar till sina nazivänner på läktaren börja snacka om vänsterfolk.

  Jag har inte snattat för han där gjorde det med ju...

  SvaraRadera
 68. cobbs, och du vet att Di Canio är nazist? Mig veterligen är han fascist och inget annat. Mig veterligen gjorde han dessutom en romersk hälsning, och inget annat. Men som vanligt är det omöjligt för folk längre till vänster är sossarna att förstå skillnaden däri...

  SvaraRadera
 69. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 70. Di Canio är en gud för oss laziales. Hans otrliga hjärta för både fansen och klubben gör det omöjligt att tycka illa om honom.

  Visst det är inte kul när han gör facistiska hälsningar men fotboll överväger politiken något enormt. När han säger att han vill visa sin samhörighet så tror jag på han. Di Canio är vår gud. Alla vill ha en Di Canio i sitt lag.

  Det är väldigt tråkigt att Lazio förknipplas med facism. Visst irriducibili är ökända för att vara högerextremister.

  Non Mallare Mai

  SvaraRadera
 71. vi har yttrandefrihet (som tu¨r är) i Sverige, och så vitt som jag vet också i Italien. Detta gör att det han inte gör är olagligt, så länge det inte går att koppla till nån slags hets mot folkgrupp eller liknande, något jag tror är omöjligt. Jag ogillar detta beteende starkt för att uttrycka mig milt, men ska förbundet gå in och bestraffa någon som inte brutit mot lagen och som bara visar sina sympatier? i så fall är vi vverkligen på fel väg, och förbundet kommer bli nån slags fascistförbund som bestämmer vad man får tycka och vad man inte får tycka. Alltså ungefär som Di Canio vill, fast tvärt om då...

  Nej, våra friheter att yttra oss är betydligt viktigare än att straffa nåt litet fascistvin, det tycker iaf jag.

  SvaraRadera
 72. maxen: Romersk hälsning är förbjuden i Sverige.....

  SvaraRadera
 73. Anonym:

  Romersk hälsning är inte förbjuden i Sverige, nej. Visa mig vilken lag som säger det.

  SvaraRadera
 74. Culo Shaker says:

  Bra Erling. Det där skriver jag lätt under på.

  SvaraRadera
 75. Andra sätt att visa sin samhörighet med Lazio (som för övrigt jag också håller på):

  Moona åt Romaklacken
  Kyssa klubbmärket
  Någon sorts T-shirtshälsning i samband med mål
  Applåder
  Moona åt Romaklacken (var nöjd med den så jag skriver det en gång till)

  SvaraRadera
 76. feldgrau/ Här är bildbeviset.

  Från förra årets match mellan Lazio-Livorno på Olympiastadion så gör Paolo Di Canio denna Hitlerhälsning framför Laziocurvan med dessa svastikaflaggor.

  Hur i helvete kan man inte se att han har nazistiska vänner på läktaren och att budskapet i heilandet är just brunskjortat stöveltramp! Man måste ju vara totalt förblindad av högerpropaganda för att inte se det.

  Di Canio och Lazios supportergrupp Irriducibili är uttalade nazister. Fattar man inte det och försöker bortförklara med ena och andra valsen kring Julius Cesar (skrattretande) så bör man snarast rannsaka sig själv.

  SvaraRadera
 77. Kvarnström/ Partyfascist? Är det nån som viftar med en sydstatsflagga i Småländska skogen eller what?

  Cobbs/ Ja se där ja. Svart på vitt.

  SvaraRadera
 78. Frankie&Hisingeeeen//

  Det är skillnad på Kommunism och socialism.

  Venezuela och Brasilien samt Sydafrika har inga kommunsitiskastyrande partier. Däremot har dom msocialistiska.

  Det finns två olika vänsterfalanger

  Kommunsiter=Diktaorer som förtrycker folket och förtrycker oliktänkade=Nordkorea, Sovjet och Kuba mm.

  Socialister=Låter folk ha olika åsikter och förtrycker nte andra människor för deras åsikter.

  Dvs länder som Sverige,Brasilien Sydafrika osv.

  Förresten Frankie om en romare i en film med romare gör en "romerskhälsning" är filmen och han Nazist då eller?

  SvaraRadera
 79. Ut med packet från plan och läktare!!!

  SvaraRadera
 80. cobbs, bildbevis på att Di Canio är nazist? Nej, det fungerar inte så, käre cobbs. En åsikt registreras inte på fotografier, om du trodde det...

  SvaraRadera
 81. Ok, att sträcka ut högerarmen är en romersk hälsning, ett kors är ett tortyrredskap och ett hakkors är solens tecken.

  Det handlar ju inte om vad symboler har betytt eller vad dom betyder från början. Det handlar om vad dom betyder för folk idag. Precis som ett kors får folk att tänka på kristendom får en romersk hälsning folk att tänka på nazism.

  Tycker bara det känns dumt av DiCanio att göra det för han VET vad hälsningen betyder i folks ögon. Och även om det kanske tilltalar en lite läktarskara och en minoritet i samhället så drar det definitivt ner den stora massans syn på Lazio. Säga vad man vill om hans klubbkänsla men han gör ju inte mycket för att förbättra bilden av Lazio för omvärlden.

  SvaraRadera
 82. Fan Kvarnström, du är ett geni! Om du kläckt klargörandet om kommunism och socialism tidigare hade kanske decennier av inomideologiskt käbbel sluppits.

  Och vad händer om en jude ramlar i straffområdet och råkar vifta handen i luften i en film om en dokumentär om en annan film? Mycket tänkvärda frågor du ställer.

  Bonustanke:
  Att diskutera min överlägsenhet med en någon annan är som att diskutera _/något_svårt/_ med _/något bisarrt/_.

  /mn

  SvaraRadera
 83. Håller med! Men om man nu ska i frågasätta vafan Di Canio sysslar med kan man ifrågasätta en annan italiensk forward...

  Texten hade i ett annat samhälle än Sverige kunnat se ut så här:


  INTERNATIONELL FOTBOLL Christiano Lucarelli skämmer ut sig igen.

  Jag vill så gärna tycka om Christiano Lucarelli för hans kärlek till laget och fansen. Men det går naturligtvis inte när han gång på gång öppet visar sina sympatier till kommunismen och de fans som också stödjer denna ideologi.

  Nu är det dags att ta avstånd från detta och visa att vi vill få bort dessa människor, både från plan, och från läktaren. Det är läge för både förbunden och oss fans att agera. Vad gör italienska fotbollsförbundet? Uefa? Fifa? Svff?

  Jag hoppas innerligt att alla fans till IFK Göteborg och övriga svenska fotbollsfans visar sitt ställningstagande mot Christiano Lucarelli oförsvarbara utspel.

  Vi tycker inte detta är accetabelt- vi vill inte ha dessa sympatier bland våra fans.
  Vi fotbollsfans vill inte bli förknippade med kommunism!

  Anser det viktigt att framföra denna vinkel, eftersom Christiano Lucarelli hyllar kommunismen varje gång han gör mål. Och han gör lite fler mål än Paulo di Canio

  SvaraRadera
 84. Nej cobbs. Det stämmer inte. Fascismen i Italien hade inte ens på sin storhetstid samma anknytning till rasism, som Nazismen hade. Och idag är exv. AlleanzaNazionale ett moderat högerparti, med mkt liberala inslag. Gianfranco Fini besöker Israel bland annat, och är Italiens utrikesminister. I den italienska kontexten har inte den romerska saluten samma innebörd, ledsen. Däremot ligger lazios fans sympatier ofta till höger, inget fel i det dock.

  SvaraRadera
 85. Man vill ju ha folk med olika bakrund och kultur på våra fotbolls arenor (av någon anledning). Tycker en nazist, facist är lika välkommen som en kommenist osv. Själv är jag väldigt höger men om jag går på fotboll så "glömmer" jag detta och stöder mitt lag till 200% inget annat betyder nåt. (Bingo berra?)

  SvaraRadera
 86. Nu har debatten flödat i två dagar kring vem som är vad och vem som har fel om vad. Men när folk utan någon som helst grund börjar peka ut indivier kring denna blogg räcker det.

  Såna utpekanden raderas omedelbart. Vill man kritisera folks åsikter får man gärna göra det, men man får göra det med en någorlunda hyffsad ton. Det spelar ingen roll om man är höger eller vänster- när ni börjar hetsa mot varann är det nog. Två anonyma och Cobbs senaste inlägg ryker därför.

  En sak att irritera sig och fördöma, en annan sak att föra pajkastning.

  SvaraRadera
 87. Feldgrau & Kvarström/ Jag har undersökt denna fråga lite nu. Ni som hävdar att det är "vanligt att göra salute romana" i Rom kan ju ta och sätta på väckarklockan för det är dags att vakna.

  Mailade med en italiensk vän i Milano och fick veta att: "saluto romano" är fascisternas hälsning och förbjuden enligt den italienska konstitutionen.

  Detta innebär att Di Canio bryter mot den Italienska grundlagen varje gång han gör sin fascisthälsning till sina kompisar med Naziflaggor på läktaren.

  Får jag fråga er om det för er är ok att IFK:are börjar vaja med Tyska Naziflaggor (vilket Lazios fans i Irriducibili gör) på Ullevi? Om inte varför är det ok för Di Canio att salutera dessa fans nere i Italien.

  Skilj gärna även på att ha en åsikt som är felaktig, Di Canio får gärna för mig vara nazist och tycka fascistiska/nazistiska åsikter privat, men när han gör det på fotbollsplanen så är han ju med och politiserar fotbollen.

  För vad blir den naturliga reaktionen till detta?

  A: Fler högerextrema kommer att inspireras och öka användandet av politiska symboler i samband med fotbollsmatcher.
  B: Hans åsiktsmotståndare kommer ju även de öka politiseringen för att visa sitt avståndstagande med vänsterradikala banderoller eller flaggor.

  Di Canio ökar ju inte politiseringen åt ett håll, han ökar politiseringen av fotbollen rent allmänt, och eftersom medierna och tv bevakar Italien och Juve (som de mötte senast han gjorde gesten) så blir det ju ökad extrempolitisering (åt två håll) av fotbollen i andra delar av världen med.

  Är detta en bra utveckling alså?

  SvaraRadera
 88. Frankie >>> ja

  SvaraRadera
 89. Ironiskt att mitt förra inlägg blev det 88:e... hehe.

  SvaraRadera
 90. Frankie:

  Vi står helt klart enade i frågan. Kunde inte skrivit inlägg 88 bättre själv.

  SvaraRadera
 91. I dagens GT på sidan 20 så har Stadsmissionen en reklamsida där dom tackar alla som var deltog i "Tomte(in)samlingen" den 4 december. där finns det en bild på en jävla massa tomtar på Götaplatsen som sträcker upp höger handen i värsta Di Canio stil. jag kan bara tolka detta som att Göteborgs tomtar är Facister eller Nazister?

  SvaraRadera
 92. Indiankillen/ Ja men det är väl allmänt känt att jultomten är nazist?

  SvaraRadera
 93. Om nu saluto romano är förbjuden i Italien har vi väl inget att diskutera, då är det upp till det italienska rättssystemet att straffa Di Canio.

  För att gå över till svensk lagstiftning, så kan det härmed konstateras att staten inte anser att en "romersk salut" alternativt "hitlerhälsning" i sig ska anses brottsligt, genom att citera SOU (statens offentliga utredningar) 2000:88 (ja... väldigt passande nummer...):

  "Vi anser, mot bakgrund av vad som nu anförts, att enbart bärande av en nazistisk symbol eller utförande av en Hitlerhälsning inte borde räcka för att någon skall kunna dömas för hets mot folkgrupp. En sådan gärning måste bedömas i sitt sammanhang och det måste för straffbarhet krävas att det av omständigheterna kring gärningen tydligt framgår att den är ett uttryck för nedvärdering av andra folkgrupper på det sätt som anges i straffbestämmelsen. Om någon t.ex. gör en Hitlerhälsning i samband med en rasistisk manifestation (möte, koncert, etc) eller kanske framför ögonen på en grupp invandrare, kan det i många fall sägas ske med ett uppenbart rasistiskt och hetsande syfte och i ett sådant sammanhang att det ter sig naturligt att bedöma gärningen som hets mot folkgrupp. Om en sådan hälsning däremot görs i andra sammanhang, t.ex. på allmän plats utan att för den skull rikta sig mot någon särskild grupp och utan att vara en del i ett mera påtagligt uttryck för rasism, bör detta i sig inte anses utgöra hets mot folkgrupp."

  Hurvida det är ok med naziflaggor eller inte? Tja, som sagt ett tusental gånger redan, jag ser helst att all politik lämnas utanför luckorna. Räcker det som svar? Sen hade naturligtvis aldrig sådana flaggor kommit igenom en visitation.

  Har jag någonsin påstått att jag gillar, eller tycker att det är ok att Di Canio gör som han gör? Ni verkar ha svårt att förstå att det inte är någon här som vill ha politik på läktarna, däremot finns det ett par personer här som ser mer sansat på saken än att kräva Di Canios blod.

  SvaraRadera
 94. feldgrau: Du? NJA 1996:577.
  Han hade inte ens hakkors, eller någon symbol som faktiskt är förbjuden i Sverige. Tror du inte att att en Romano skulle inberäknas i begreppet, trots att det faktiskt inte är meningen att spridas till någon speciell person? Uppsåtet är att sprida en yttring.

  SvaraRadera
 95. Att man i en offentlig utredning föreslår en viss sak innebär inte automatiskt att detta är lika med gällande rätt i Sverige. Då måste förslaget först omsättas i lagstiftning genom att riksdagen beslutar om detta. Mig veterligen har inte SOU 2000:88 ännu föranlett någon lagstiftning i detta avseende, så med andra ord är det nog fortfarande, i enlighet med NJA 1996 s. 577, att bedöma som hets mot folkgrupp om man flashar med hakkors/sträckt högerarm (eller om man nu föredrar att försköna det genom att kalla det för "romersk hälsning"...)

  SvaraRadera
 96. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 97. erling, gör jag? Var? Jag tar avstånd från alla extrema politiska åsikter, höger som vänster.

  Måste jag säga det här igen? Jag gillar på intet sätt det Di Canio gör, men rent krasst så anser jag att han lika fullt har en rättighet att göra det. För liberalt för att du ska kunna smälta det? Tja, det får stå för dig.

  Angående SOU 2000:88 så skrev jag "att staten inte anser att en 'romersk salut' alternativt 'hitlerhälsning' i sig ska anses brottsligt", inte att det faktiskt stod så i någon lagbok. Lika fullt visar det på hur staten vill att lagen om HMF ska användas.

  SvaraRadera
 98. erling: Är du inte med oss, då är du mot oss. Har jag uppfattat din tankegång rätt då?

  Feldgrau har visat, förutom en konstig SOU, att han har förstått vad det hela handlar om.

  En ökad politisering av ett av de mest skyddsvärda offentliga rummen är helt enkelt kass.
  Skyddsvärt, på grund av att det är ett av få ställen då det faktiskt är acceptabelt att vråla allt vad man orkar att någon är född av lösaktiga föräldrar t.ex. Det är en bra blow-off plats.

  Skippa politiseringen, acceptera att det finns ett behov av att rasa av sig, och gilla Blåvitt. Ungefär.

  SvaraRadera
 99. Visst kan man vara liberal hit och dit men nånstans måste man sätta ner foten och säga att det är nog.

  SvaraRadera
 100. Liberal i dagens debatt betyder ju blodstörstande Bush-fanatism så whats new. Bush, Hitler Mussulini- Liberalismens nya vänner.

  SvaraRadera
 101. du har inte satt ner ngn fot alls erling, du är bara pk och tänker inte själv. hade inte kvällspressen börjat hetsa emot dicanio, så hade inte de lydiga papegojorna på vänsterkanten börjat babbla härinne.

  som sagt, börja att tvätta rent framför egen dörr först.
  och att frankie, som stödjer avgrundsvänstern önskar livet ur folk är inte förvånande. kanske är proletärens ff ett alternativ?

  SvaraRadera
 102. anonym:

  Stalin, Lenin, Mao, Pol-Pot, kommunisternas gamla goda vänner. Om vi nu ska köra den stilen...

  SvaraRadera
 103. Go Frankie ;)

  Någon skrev: "Jag kan själv säga att jag inte sett några supportrar på våra hemma eller bortamatcher med nazismsympatier."

  Nuförtiden ser man inte vem som är nazist. Dom kan se ut i princip hur som helst. Jag har sett många kända aktivister ur nazirörelsen på blåvitts hemmamatcher, något som iaf jag upplever som jävligt obehagligt.
  På en RL match i februari förra året var 15 av göteborgs mest kända aktivister där (bland annat medlemmar från GFN som nu sitter inne för en brutal misshandel). NDU har sålt tidningar innan matchinsläpp, klistermärken har funnits uppsatta på Ullevi osv.

  SvaraRadera
 104. Jag är avslöjad. Det är nämligen så att jag själv är nazist och fascist men skrev bara för att agera "pk".

  Ps. Jag är även liberal samt kommunist.

  SvaraRadera
 105. felgrau/ Det är fan inget fel på Lenin din jävla bushkramare.

  SvaraRadera
 106. Frankie//

  Lenin var ond.
  han var ytterst ansvarig för att Tsarens familj blev brutalt mördade i Sibirien.
  Visst Tsaren kanske var berättigad att skjuta men han barn blev skjutna utan att dom ahde gjort något.
  Kan du försvara Lenin för det tilltaget?

  SvaraRadera
 107. Invånarna i staten israel... D enda sanna invånarna där e ju palestinier så dom tycker nog d e lugnt... Ser inget fel alls i vad di canio gör, han är å förblir en sann hjälte...

  SvaraRadera
 108. Det finns inget som ursäktar att man flörtar med fascismen. En extremliberal inställning till yttrandefrihetens oändlighet räcker inte som alibi - bakom denna döljer sig dessutom ofta en förkärlek för högerextrema åsikter. Att fotbollen inte går fri från dessa avarter av det mänskliga spektrat är inte förvånande. Men att Lazio inte tar sitt ansvar och stänger av fascisten tills dess att hans muskler förtvinat och armen stelnat i uppsträckt ställning är obehagligt och avslöjande.

  Att försvara fascismen i demokratins namn är idiotiskt, farligt och - kort sagt - vidrigt.

  SvaraRadera
 109. Med anledning av "vän av ordning":s inlägg kan det bara konstateras att det är väldigt många här i kommentarerna som verkar vara för en "demokrati" där bara vissa ska ha rätt att få framföra sin åsikt. Det, om något, tycker jag är oroväckande. Får mig att tänka på de åsikter som främst förknippas med ledare från Nazityskland och Sovjetunionen...

  "I do not agree with what you say, but will defend to the death your right to say it."

  Frankie, hoppas verkligen inte att du menar allvar med det där om Lenin? Mannen inte bara upprätthöll det terrorvälde Tsaren styrde, han utökade det.

  SvaraRadera
 110. vän av ordning: Måste vara lätt för dig att gå och handla kläder, svart eller vitt verkar vara de enda färger du ser.

  Det är inte tal om att flörta med fascism. Det är tal om att tillåta en människa ha åsikter som kan stöta sig med den allmäna opinionen. Och om det råkar vara fascism i detta fallet, so be it.

  Elitistiskt tänkande är annars en höjdare du borde fundera över. T.ex. om det endast ska finnas vissa personer som har rätt att ha åsikter, och andra inte....

  SvaraRadera
 111. Lenin, Stalin och deras efterföljare har miljoner liv på sitt samvete. Alla mord i kommunismens namn. Castro och Guevara har inte så många miljoner på sitt samvete, men tillräckligt för att helgonglorian försvann redan -59 när Batista störtades. Jag har fullt klart för mig att USA slaktat i flera krig, men eftersom jag anser att det går bra att vara SYNNERLIGEN emot gamla ruttna kommuniststater (inkl Kuba) utan att vara pro Bush...

  Vad gäller Di Canio håller jag med om att han är ett avskum. Undrar vad konsekvenserna blir? Effenberg fick ett helvete efter att ha visat röven. En utsträckt högerhand känns mindre rumsren än en tysk röv... :-D

  SvaraRadera
 112. Å andra sidan, vem fan vill se en tysk röv?

  SvaraRadera
 113. Ja, vissa saker är svarta och vissa vita. Så enkelt är det. Det handlar inte om elitistiskt tänkande, utan om ett försvar för humanismen. Och demokratin är inte tandlös, får inte vara det. Den måste försvaras - mot det motsatta.

  Demokrati är alltid relativ. Men etisk relativism är och förblir en minst sagt dubiös väg att vandra. Den leder till extremer. En politisk ideologi som ställer människa mot människa i en evig våldsspiral får inte tillåtas segla under yttrandefrihetens flagg.

  SvaraRadera
 114. vän av ordning, vad är det för yttrandefrihet som finns kvar när du väl tagit bort densamma för vissa? Yttrandefrihet enbart för dem vars åsikter du anser vara de rätta? Din ideologi har en besk eftersmak av diktatur, men likväl så anser jag att du har rätt att uttycka de åsikterna.

  SvaraRadera
 115. Man måste nog nyansera det hela lite. Di Canio kan ju ha vilka skäl i världen som har gjort honom till fascist. Det tänker inte jag moralisera över eller klandra honom för eftersom jag inte känner hans bakgrund väl nog. Problemet kommer ju när en stjärna tycker sig få göra vad som helst var som helst. Han gör det för att han vet att klubben inte bestraffar honom. Kanske drivs han av hämnd mot folk som gjort honom illa och han nu har en position där han inte kan petas ner ifrån. I ett sånt läge hjälper det förmodligen bättre att ge honom en lång avstängning vid varje förseelse, med tanke på att det han gör är en uppvigling till de krafter som motverkar den demokrati som idrotten annars är en så bra kanal för att skapa.

  SvaraRadera
 116. Vi människor glömmer så lätt vår historia. Är vi dömda till detta?
  Vad skall vi i skolan göra för att hålla medvetandet högt hos alla ungdomar, även de som inte är studiemotiverade! Ge mig tips!
  magister PO

  SvaraRadera
 117. jag tycker precis som alla ni andra att hen är ett svin men man kan inte bara förbjuda dom som inte tycker som alla andra då blir vi som dom vi försöker hålla borta, men man kan ju ta avstånd från honom och säjja att det är bara en persons sympatier och inte tex hela laget

  SvaraRadera
 118. Di canio är inte nazist, han är fascist era inavlade antifjantar

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.