2005/12/20

Skatteskandalen- Rond 3

SKATTEHÄRVAN Så kom då igår Skatteverkets föga oväntade beslut- att IFK Göteborg blir skyldiga nästan 13 miljoner i obetalda sociala avgifter och skatt för de två anfallarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

Ovanpå skatten tillkommer 269 000 kronor i räntor för att skatterna betalas in för sent. Totalt hamnar Skatteverkets fodran till IFK Göteborg på 13 230 786 kronor.

Förfallodag: 26 januari 2006.

Utöver det faktum att IFK Göteborg nu är skyldiga Skattemyndigheten cirka 13,3 miljoner kronor så misstänker Ekobrottsmyndigheten att Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson förskingrat pengar från föreningen IFK Göteborg för att återbetala det omtvistade lånet, (alternativt gåvan) från Nilsson till IFK Göteborg.

Föreningen IFK Göteborg (ja Bengt Halse, trots att du ständigt står i medierna och säger att vi är en "klubb" är det noga med att vi faktiskt är en förening din flane) accepterar dock inte Skatteverkets beslut utan anser sig inte vara skyldig pengarna. Man tänker överklaga beslutet till länsrätten för att pröva ärendet i hopp om att man ska komma fram till ett annat beslut.

Bengt Halse verkar inte ha varit inblandad i de eventuella brott som Mats Persson tillsammans med Jan Nilsson påstås ha orkesterat, men eftersom Bengt Halse är ordförande blir han ytterst ansvarig för föreningens räkenskaper och därför även misstänkt för samma brott. Nyckeln i utredningen är vad Mats Persson gjort då han i funktion som klubbdirektör i IFK Göteborg varit den som förmedlat kontakterna mellan Peter Ijeh, Stefan Selakovic och föreningen.

Dessutom är det Mats Persson som enligt misstanken har kommit överrens med Jan Nilsson om att han ska lämna en gåva till föreningen för att finansiera bosmanköpet Ijeh. Intressant är att notera hur Bengt Halse samma dag som Ijeh blev klar åter och åter försäkrade i medierna att Ijehs lön var helt truppmässig och inte ens den högsta i truppen. Frågan är då om Halse visste om vilket upplägg man valt med Ijeh eller om detta framkom senare när dimmorna kring värvningen började lägga sig? Hade Persson och Nilsson då på samma sätt kommit överrens om att Nilsson skulle få tillbaka sin "gåva", eller om det är så att föreningen IFK Göteborg av en slump skickat runt samma summa som Nilssons gåva (+ ränta) på en resa genom Europa?

En sjuhelvetes slump i så fall.

Redan dag ett, när medierna fick nys via Lithners utredning kring att IFK Göteborg misstänktes för grova skattebrott (numer utökat med misstanke om förskingring mot Persson och Nilsson) så märktes det att styrelsen i IFK Göteborg hade väldigt dålig koll på vad som faktiskt skett. Detta manifesterades även i att styrelsen var nära att avgå i samband med det "hemliga" styrelsemötet där hedersordföranden Gunnar Larsson deltog. Samma Larsson var den som övertygade främst Halse om att ett avhopp skulle få dem alla att se skyldiga ut och resultatet blev att de satt kvar och anammade en tyst mur av tigande.

Nu är frågan om inte styrelsen i IFK Göteborg redan gjort sig skyldig till ett så misslyckat arbete att man borde avgått där och då. För oavsett om Mats Persson och Jan Nilsson döms skyldiga till brott så har det pågått affärer bakom styrelsens rygg, affärer som förmodligen haft motivet att stärka IFK Göteborg men som inte varit förenliga med föreningens normer eller kanske ens Sveriges lagar. Är det då inte främst styrelsen i IFK Göteborg som av sina medlemmar bör ställas ansvariga för det totala kaos i föreningen där misslyckade och amatörmässiga affärer leder till en rekordsmäll hos Skatteverket?

Varför agerar andra stora föreningar och klubbar som Malmö FF och Djurgårdens IF på samma spelarmarknad och inom samma regelverk utan att de i sin tur ertappas med fingrarna i syltburken? Faktum är att föreningens (IFK) representanter gång på annan gett sken av att det är de enormt komplicerade Skattereglerna som är den egentliga boven i dramat. Främst talar man om detta i samband med de oklarheter som gällde kring om Stefan Selakovic bodde i Holland eller Sverige när han började motta lön från IFK. Om han bodde i Holland behövde IFK bara betala artistskatt på 15% medan normala sociala avgifter, arbetsgivaravgifter och skatter tillkom om han bodde i Sverige när lönen från IFK Göteborg började rulla in.

Detta är svåra regler och detta är säkerligen ett regelverk som behöver förenklas och ett skattesystem som behöver reformeras, men, detta är det gällande regelverket nu- som alla idrottsföreningar måste följa och måste ta i beaktning om man ska använda sig av det. Är man så amatörmässiga att man ligger och leker på gränsen till vad som är tillåtet borde man självfallet anamma en självkritik mot föreningen istället för att gnälla på regelverket. Vem hade ansvar för att informera ekonomiavdelningen i föreningen om vilket datum som gällde för utbetalningarnas start? Vad det Mats Persson själv? Var det ekonomiavdelningen? Det är detta gränsland man borde undvikit, för då hade vi inte balanserat till ett ekonomiskt bakslag av sällan skådat slag. Vem eller vilka är ansvariga för detta? Väljer man den tysta tigande vägen och ingen ställs till svars för miljonrullningen borde Halse själv ta på sig skulden för det och antigen betala eller avgå.

För oavsett om brott begåtts, vilket självfallet den pågående utredningen får visa, så är det uppenbart att vi agerat i ett gränsland av regelverket där det är onödigt att ligga. För känner man till vilka enorma konsekvenser det får med mångdubbelt ökade avgifter för brott mot reglerna så borde man ju varit noggrannare med att se till att Stefan verkligen inte flyttade hem innan han fått pengarna. Om han nu kunde räknas som bosatt i Sverige eller ej.

Den dagen allt det här blåst över ska det bli intressant att se om vår "hemlige" nuvarande tillfälliga klubbdirektör Thomas Gertmo kommer skriva en bok om affärerna på Kamratgården? "De år Mats Persson och Jan Nilsson styrde och ställde med järnhand och okunskap" är förslag på titeln.

En sak är i alla fall säker- blir vi skyldiga till att betala 13 miljoner, eller ännu mer, i restskatt vill jag aldrig se Mats Persson eller Jan Nilsson i ett Blåvitt sammanhang igen. Enda undantaget är om de står på sina bara knän och ber om ursäkt för det maratonlånga helvete man dragit in föreningen i.

40 kommentarer:

  1. Röstar man inte fram en styrelse på årsmötet? Kan man inte rösta bort Janne N/Mats P då?

    SvaraRadera
  2. Jo det kan man. Och det är många som kommer vilja göra det med, mest på grund av IFKs egna val att tiga. Det hjälper verkligen inte dem...

    SvaraRadera
  3. Jag menade att man kan rösta bort styrelsen. Mats P är ju redan sjukanmäld från sitt jobb och Janne N är ju avhoppad.

    SvaraRadera
  4. Janne N ska ju bara bort och aldrig mer synas i styrelsen. Har han nått blåvitthjärta borde hans firma betala tillbaka pengarna med sina egna pengar.

    SvaraRadera
  5. Detta tycker jag var ren uppviglande skit.

    "Dessutom är det Mats Persson som enligt misstanken har kommit överrens med Jan Nilsson om att han ska lämna en gåva till föreningen för att finansiera bosmanköpet Ijeh."

    Falskt, detta var en skattekonsult som kom på detta upplägg.

    "Frågan är då om Halse visste om vilket upplägg man valt med Ijeh eller om detta framkom senare när dimmorna kring värvningen började lägga sig?"

    Svar: det visste han inte det har redan framgått att Mp janne har skött detta på egen hand. Om det är någon vi ska stödja är det ju halse!

    "En sak är i alla fall säker- blir vi skyldiga till att betala 13 miljoner, eller ännu mer, i restskatt vill jag aldrig se Mats Persson eller Jan Nilsson i ett Blåvitt sammanhang igen."

    Detta handlar ju om sellas övergång. Inget fusk ligger bakom detta, det är praxis som alla fotbollsklubbar använder sig av. Tolkningen av artistskatten är inte fastlagd därför kommer detta prövas. Blir det upptaxering (inget brott alltså) Kommer sannolikt många andra klubbar drabbas.

    Angående gåvan så är det ju MP eller janne eller skattekonsulten eller alla tre som får ta straffet.

    Troligen blir det väl janne och då blir det max böter i och med att pengarna är återbetalda.

    SvaraRadera
  6. "Halse, ditt flane", öh ?

    SvaraRadera
  7. fimpen/ Jag skriver inte att Persson/Nilsson kom på lösningen utan att de kom överrens om att han skulle betalas på den vägen. Två väldigt skilda saker. Skattekonsulten la ju sedan upp upplägget om hur man skulle göra.

    Angående Halse så var det hans förbannade ansvar som ordförande att veta vad som försigick. Sen säger han självklart i medierna att han inte visste vad som pågick för han vill ju inte bli inblandad mer än han är som ordförande och då ansvarig för föreningens helhet.

    Det var även han som anställde Persson, det var han som valde att tiga om hela affären och på så sätt stödja Persson före föreningens intressen osv. Halse bör kritiseras som chef i föreningen är han ytterst ansvarig för detta kaos.

    Angående Sellas övergång (dvs de enorma pengarna) så är det varje förenings ansvar att förlja reglerna som är uppsatta. Gör man det så måste man ta konsekvenserna, som jag ser det kompensera ekonomiskt eller avgå för att låta andra (läs: proffs) sköta dessa affärer för föreningen.

    SvaraRadera
  8. anonym/ Ja. Nu fick det fan räcka när han i tv för fjärde eller femte gången kallade IFK Göteborg för en klubb. AIK är en klubb, Blåvitt är en förening. Kan man inte ha koll på de mest grundläggande småsakerna ens- hur ska man då kunna styra en hel förening?

    SvaraRadera
  9. Cobbs/ Precis. Jag blir så jävla irriterad på sånt.

    SvaraRadera
  10. Frankie Kan vi inte vänta tills att kalla Halse för flane osv innan dom har fallit, både gällande ijeh och sella.

    Kika på vad tore carlsson säger på fantv presskonferensen.
    Sen att skattemyndigheten bedömer det på ett sätt betyder ingenting. De vill ju bara få fram prejudicerande domar.

    SvaraRadera
  11. Tycker det har blivit en tråkig ton både här och på Alltid blåvitt.
    Hade jag varit hans lundberg eller Bengt halse hade jag vart ledsen.
    Folk som jobbar röven av sig, älskar vår klubb får ta en massa personliga angrepp från en jävla hobbyblogg.

    Är det Håkan Mild som står på tur? Nej tack, visa att vi är en kamratklubb ingen aikaos.

    SvaraRadera
  12. fimpen/ Att jag kallade Halse flane har ju överhuvudtaget ingenting att göra med skatteaffären. Läs om läs rätt.

    SvaraRadera
  13. fimpen/ Lundberg? Jobbar hårt? Han är ju den största amatören i mannaminne. Det mest skrämmande är att det finns noll centimeter högt till tak för att kritisera de egna, då börjas det lipa direkt.

    SvaraRadera
  14. Frankie: Dock finns det många saker med denna blogg som är bra, speciellt humorn, sillyn och trackandet av motståndarna. Men alla de jag har träffat i styrelsen verkar var oerhört kompetenta. De brinner verkligen för ifk. Man kan gärna kritisera, konstruktivt isåfall allt annart är bara ointressant. Och precis som Anonymous said.. inget liperi.

    SvaraRadera
  15. BTW Hans lundberg ringde till mig häromveckan angående sponsring, och det är ingen jävla säljare på NK men det var en otroligt trevlig karl.

    Tyvärr kunde vi inte sponsra för vi har lite olika supporteråsikter i ledningen här.

    Sorry att jag tjötar på så mycket
    hemgång!

    SvaraRadera
  16. fimpen/ Det är en jävla skillnad mellan att jobba hårt och att vara kompetent. Men sen verkar ju du 12 år gammal med.

    SvaraRadera
  17. Fimpen/ Jag tvekar inte på att han är trevlig. Men det är just den inställningen som gör att jag blir ännu mer kritisk, man kan inte ha folk anställda på nyckelpositioner i flera år där de missköter stora delar av sina ansvarsómråden med motiveringen att "han är en go gubbe".

    SvaraRadera
  18. Serginho/ Lägg ner pajkastningen direkt, grazie.

    SvaraRadera
  19. Frankie:

    Att kalla Halse för flane på en av de mest lästa supportersidorna tycker jag är att gå lite till överdrift, bara för att han lyckades med att kalla IFK för klubb istället för förening.

    (För det verkar ju enligt kommentarerna ovan var skälet, eller?)

    SvaraRadera
  20. hmm3/ Ja uppenbarligen verkar ju folk tycka att flane betyder något grövre än det faktiskt gör. Det betyder ungefär "ditt nöt", vilket inte är speciellt grovt. Sen är det faktiskt dags att acceptera att jag tänker fortsätta kritisera Blåvitts arbete så länge som det sköts på ett väldigt tveksamt sätt.

    Detta är ett internetbaserat fanzine och inte Offside eller annan fackliteratur. Tro fan jag ger kängor åt våra egna ibland.

    Flane? Big deal.

    SvaraRadera
  21. Nej serginho, jag är inte tolv år. Min poäng var att min uppfattning är att de jag träffat i styrelsen är ytterst kompetenta och brinner för detta = jobbar hårt. De flesta jobbar helt utan ersättning. Jag kan tycka att det är lite oschysst att ge sig på sina egna på det sättet det är allt.

    Serginho du får gärna komma med exempel varför du tycker Halse är så inkompetent. Eller någon annan i styrelsen som tex tore carlsson som jag känner bäst.

    SvaraRadera
  22. fimpen/ Jag vill klargöra att jag inte tycker att Halse är inkompetent. Tvärtom, men dock har han inte skött sitt jobb här. Hans jobb är att anställa bra personer på vissa positioner och att ha en övergripande kontroll och insyn i vad som sker i föreningen. Ingenting av detta har han lyckats med som jag ser det.

    Det var Halse som tillät Persson att få så mkt makt att han till slut styrde föreningen helt själv.

    SvaraRadera
  23. Kul att du erkänner att du är jävig i diskussionen för det förklarar varför du stoppar huvudet i sanden istället för att inse att vår ledning är allt annat än omptimal.

    Jag hade inte protseterat om de hade hoppat av. Det handlar ju egentligen inte om att vara inkompetent (jag snackade om Lundberg som är anställd och inte jobbar gratis som du insinuerar) i styrelsen utan att man helt enkelt misslyckats med sitt arbete. DÅ måste man ibland ställa sin plats till förfogande och starta om på nytt.

    SvaraRadera
  24. fan man blir så trött på den här härvan att man bara vill gråta.

    SvaraRadera
  25. Hursomhelst, det har ju visat sig att det som sägs och skrivs här tas på allvar, därför är det än mer viktigt att kritiken är saklig och nyanserad.

    Serginho: jävig? tycker jag inte att jag är.
    Jag men beskriv då vad det är du tycker att är misslyckanden?

    Självklart är man öppen för bättre personer det är jag också men vad hjälper det med påhopp? Vi får nog vara lite realistiska, ALLA vill faktiskt inte jobba med ifk. Både Öis och helsingborg fick ju förfan annonsera ut tjänster för att få tag på folk. Efter sådana här kommentarer blir det ju knappast enklare eller?

    SvaraRadera
  26. Hans Lundberg är allt annat än inkompetent. Snarare är han en jävligt bra förvaltare och bra mycket nyttigare för IFK än Affe & Leffe var. Att sen Lundberg kan ses som defensiv ibland är inte hans fel, låt oss bara konstatera att uttrycket kringskuren kung inte är helt hämtat ur luften.

    Däremot tror jag att han absolut skulle behöva backning av en rejält duktig säljare som kan skapa affärer.

    Halse är ett oskrivet kort, hans fortsatta agerande i den här affären kommer att avgöra mycket.

    Överlag har vi en kompetent styrelse, men kanske behöver den få in nya tankar och ny kompetens.

    SvaraRadera
  27. Nytt magplask av baraben.com. Man får ju läsa samma vinklade skit här som på expressen och aftonbladet.

    SvaraRadera
  28. anonym/ Jag läser hellre saker här för här kommer kritiken från folk med hjärta för IFK- förmodligen större hjärta än många anställa av IFK, definitivt större än Persson i alla fall.

    Intern kritik är nödvändig för att man ska kunna självrannsaka sig. Jag håller inte med om allt som Frankie skriver men det är nyttigt att det skrivs.

    SvaraRadera
  29. Ärligt talat, snälla det är människor vi snackar om. Är det enligt kamrat andan att hänga ut folk som verkligen har brunnit och brinner fortfarande för IFK Göteborg. Gillar inte snacket då samma röster ena dagen skriker sin ilska över IFKs marknadsföring och vill ha en mer marknadsmässig förening för att nästa dag skrika efter 70-talets normer. Jag ser Mats Persson, Janne Nilsson och Bengt Halse som oskyldiga till den dagen rätten har bevisat något annat. Kan de inte få behandlas som jämlika ända tills den dagen som rättem gjort sitt utslag?

    /Magnus Blomkvist

    SvaraRadera
  30. Tycker också att det behöver taggas ner lite här inne.
    Lite väl många påhopp just på ledningen just nu.

    SvaraRadera
  31. M Blomqvist/ Vem har dömt dem? Texten är noga med att påpeka att de misstänks för eventuella brott. Men man frågar sig även om inte deras agerande varit så amatörmässigt att de borde rykt även om de inte begått några brott.

    Vi får nu betala 13 miljoner (minst) i efterskatt, tycker du det är ok och acceptabelt?

    Skarp marknadsföring och att ligga i bräschen av sitt område innebär inte samma sak som att begå brott och tycka det är ok att bryta mot lagar och regler för att nå dit. Paralellen haltar.

    SvaraRadera
  32. Kul och rakryggat att någon kan ta bort handen från ryggen och säga vad han tycker.
    Även om det är riktigt jävla skarp kritik av er egen förening.

    I stort sett alla andra klubbar och föreningar hade gjort sig av med allt var ledning heter för länge sedan. Om det är rätt väg att gå med en gång, låter jag dock vara osagt.

    SvaraRadera
  33. Ifall vi måste betala den kvarskatten så är det beklagligt, det är även beklagligt att ledningen har satt oss suportrar i den här sitsen. Men det jag ville ta upp i mitt tidigare inlägg var att: det inte blir bättre av att vi sparkar på dem som redan ligger ner. För det är det vi gör nu! Är det sann kamrat anda? Kan tänka mig hur Mats Persson och Janne Plåbok mår nu. Deras agerande är inte för deras egen skull utan för IFK Göteborg. Sen har det gått förbannat snett någonstans på vägen.

    Skandalen kanske inte har skötts på ett fördömligt sätt, men man kan inte döma folk som vissa gör för det.
    /Magnus Blomkvist

    SvaraRadera
  34. Klubb eller förening, vad är skillnaden? Bara för att man inte har ordet "klubb" i namnet kan man väl ändå vara en klubb, eller?

    SvaraRadera
  35. anonym/ Föreningbemärkelsen är viktig för vår identitet (tar mig på att svara då jag vet att frankie är på julfest ikväll). Tex singerar den att vi är en demokratisk organisation och att vi skiljer oss från vår ärkefiende AIK som är en klubb. Det finns alltid poänger med att vara noggrann med de små sakerna.

    SvaraRadera
  36. Som alltid när det vankas rättsliga åtgärder mot föreningar så tycks det i tid och otid dyka upp en "mystisk kvinna". Vi vill väl inte vara sämre, eller hur?

    Från IFK Göteborgs officiella hemsida:

    Lena Mattsson-Wall

    Administrativ chef med ansvar för ekonomi.

    Ansvarar för den ekonomiska redovisningen och administrationen
    för föreningen med dess helägda dotterbolag.

    Mina frågor till Lena:

    Lena, vad vet du om skattehärvan?

    Kan det till och med vara du som är ansvarig för hela härvan, sett till ansvaret på dina arbetsuppgifter?

    Om inte så är fallet, vad är då egentligen dina arbetsuppgifter?

    SvaraRadera
  37. frankie du verkar se det hela för personligt, frågan är vad du sagt om det var dennis jonsson som var klubbdirektör..

    SvaraRadera
  38. Jag undrar drar nån igång gays spannen snart eller????

    SvaraRadera
  39. eller föreningsdirektör?

    SvaraRadera
  40. JAg tycker att många på sidan dömmer innan ni har fått veta vad som händer i fallet. att skatteverket vill ha pengar av oss är ju inget nytt föutom att dom nu har preciserat sig i frågan om hur mycket dom vill ha.
    Vi är väl IFKs fans? Många dömmer hela ledningen nu när det blåser snåla vindar. Kan vara bra att byta ut vissa och det är en självklarhet att men ska ha mål och vissioner men nu är en tid för att hålla ihop föreningen och inte starta ett nytt stålbad.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.