2005/12/05

Fotbollsförbundet är diktaturens kreatur

LANDSLAGET Den 25:e Januari spelar Svenska Fotbollslandslaget en av två viktiga uppladdningsmatcher innan Tysklands-VM. Det mest intressanta eller snarare skrämmande är att man väljer att göra detta på bortaplan i en av världens värsta diktaturstater, det militärt religiösa kungadömet Saudiarabien.

Att svenska fotbollslandslaget redan styrs som en minidiktatur inom Sveriges gränser känner de flesta till, i alla fall alla som har sett hur man hanterar medierna. Där är det ungefär lika öppet och traditionellt demokratiskt svenskt som antal spelare från Stockholm (det vill säga väldigt få om några alls).

Men att landslaget inte tar i akt det faktum att man genom att resa till Saudiarabien, för en träningsmatch i Januari, faktiskt tar politisk ställning och legitimerar deras regim, är skrämmande. En samhällsapparat där ett kraftigt religiöst betingat förtryck håller nere befolkningens fria vilja och alla slags demokratiska samhällsfunktioner lyser med sin frånvaro. Eller är inte religiöst förtryck mot sin egen befolkning att räknas som lika allvarligt i Saudiarabien som i Iran eller Afghanistan för att Suadierna är vänskapsnation och samarbetspartner med USA?

Svenska fotbollsförbundet har med all sannolikhet fått betalt en rejäl slant för att åka till Saudiarabien och spela en landskamp där. Precis så som man i November fick betalt för att inställa sig i Seoul i Sydkorea som inhyrt landskampsmotstånd.
Svensk fotboll säljer sig till högstbjudande diktatur utan att "någon" reagerar.

Visst är fotbollen i Sverige underbar, Fotbollsförbundet åker som inhyrda politiska poängplockare och kramar religiösa fascister. Vad står härnäst på agendan, en hyllningsmatch på Råsunda för Pol Pot och Mussolini?

22 kommentarer:

  1. Så jävla typiskt att fotbollen kommer undan med sån här skit som helt uppenbart är en enorm politisk poäng för Suadiarabien- mest för att men får dit Sverige som alltid är kritiskt mot såna fanatiska nationer och deras samhällssystem.

    SvaraRadera
  2. Visst inte om det här. 1936 bojkottade tre blåvita hjältar Hitlers propaganda OS. Att Sverige skulle ställt upp mot Sydafrika under apartheidregimen skulle kännas orealistiskt. Men Saudi är tydligen OK...

    SvaraRadera
  3. Men vad har Sydkorea gjort för ont? Menar ni kanske den norra grannen Nordkorea som är en grym och avskyvärd kommunistdiktatur?

    SvaraRadera
  4. peter/ Ingen snackar om Sydkorea som en diktatur, det bara påpekas att Svenska fotbollsförbundet för andra gången i vinter "hyr ut" landslaget till ett motstånd på annan plats. Först i Korea, nu i Saudiarabien. Därmed inte sagt att Sydkorea är en diktatur, det är ju mötet mot Saudiarabien som kritiseras.

    SvaraRadera
  5. För övrigt kan man kritisera Sydkorea på många vis med, de brister tex kraftigt i demonstationsrätten och arbetsmarknadslagarna för att inte tala om polisiärt övervåld.

    Men som tidigare skribent sa, kritiken riktas ju mot Saudiarabien och den kommande matchen, paralellen till Sydkorea är endast för att påvisa att landslaget hyr ut sina tjänster...

    SvaraRadera
  6. SvFF agerar som kuksugare- vad är nytt under månen. Det kommer de alltid göra tills att det nuvarande gänget byts ut. Lauuuuell är ju helt bakom.

    SvaraRadera
  7. Bra inlägg Frankie. Det behövs alltid poängteras att många av de stater som USA-regimen stödjer i själva verket är avskyvärda diktaturer. Kuwait är ett annat exempel som ju skulle "befrias" enligt propagandan.

    SvaraRadera
  8. är inte matchen inställd ?

    SvaraRadera
  9. Engen » Svara på inlägg
    Sänt: 2005-12-05 14:02:10
    Frankie//

    Hellre en match mot Saudi Arabien än en match i Nordkorea mot Nordkorea.

    Hellre en match mot Saudi Arabien än en match i
    Iran mot Iran osv


    hahahahahahahahahahahahaahahaha. Vad sägs om den idiotkommentaren? Hur känns det att ha massa 12-åringar som supportrar?

    SvaraRadera
  10. Instämmer helt i kritiken av resan till Saudiarabien.

    Saudiarabien är en totalitär och fanatiskt religiös terrorstat där kvinnor är andra klassens medborgare enligt lag och där "rättsystemet" bla. har straff som innebär lemlestning av folk.

    Europeisk kristen medeltid i modern muslimsk tappning.

    SvaraRadera
  11. Vet inte om detta är så alarmerande faktiskt. Man förändrar inte ett land genom att ignorera det och stänga ute det. Om man skulle göra det skulle landets utveckling troligen gå åt fel riktning. Det krävs en dialog, ett utbyte och ett förtroende mellan staterna för att de ska utvecklas. Saudiarabien kan förhoppningsvis bli inspirerade av västvärldens demokrati men inte om de inte vet om att den finns...

    Det som däremot är alarmerande är när Sveriges regering bestämemr sig för att sälja krigsmateriell till Saudiarabien...

    SvaraRadera
  12. Anonym//
    För att kalr göra mitt inlägg på Ab så ska jag säga dig att det var menat som ett skämt.

    Dessutom så är jag inte 12 utan 19 så det så.

    SvaraRadera
  13. Jag kan instämma i kritiken mot Saudiarabien som land. Det brister i väldigt många hänseenden mot mänskliga rättigheter. De har lägsta möjliga ranking vad gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet bla. hos Freedom House. Men å andra sidan funderar jag över huruvida det faktiskt är så att man legitimerar deras stat och deras åsikter genom att spela fotboll mot dem. Jag tror inte det.

    De bör inte isoleras från omvärlden, för då kommer det aldrig ske någon förändring i kommunistiska eller andra avskyvärda stater.

    SvaraRadera
  14. sällan ni skriver något vettigt här överhuvudtaget, men här är bara att skriva under. Saudierna är inte ett jota bättre än Iran eller Nordkorea bara för att de tenderar att köpa gulfstreamplan till sina söner och släpper så mycket olja som USA säger åt dem att göra.

    SvaraRadera
  15. Vor de tinte bättre och invänta lottningen, se vilka motståndare man får för att sedan möta lag som spelar som kommande motståndare?

    SvaraRadera
  16. Oj. Mest politiskt korrekta bloggen denna sidan Helle Klein.
    När kommer Barabens sågning av den frikyrklige herr Green?

    Varför måste ni lägga in så jävla mycket i en så enkel sak som en fotbollsmatch? Det är inte direkt så att Göran Persson släpper till de svenska försvarshemligheterna, utan det är bara en match.

    Kom igen nu killar, hur kan Saudiarbernas kvinnosyn spegla deras prestation på plan?

    Jag förstår helt enkelt inte. Upplys mig gärna.

    SvaraRadera
  17. "Å sen säger dom att sport inte hör ihop med politik! Stoppa matchen!"

    Luktar illa att bjuda ut sig till diktaturer.

    SvaraRadera
  18. Aha, vi ska bara möta fina demokratiska stater i fortsättningen? Fast kanske inte alla demokratiska stater heller, te.x USA har ju gjort jätttemycket dumt ju....
    Nej vi borde nöja os med de nordiska lagen! Bojkotta VM, tänk om vi får möta någon diktaturstat!

    SvaraRadera
  19. Upp till kamp emot kvalen!

    En bra blogg ska innehålla alllt till och med politiska åsikter. Bra Frankie

    SvaraRadera
  20. De har sålt sig som en ....

    SvaraRadera
  21. Man skall nog akta sig för att "kasta spjut i radhus"...
    Det är inte allt för många år sedan som IFK Göteborg skeppades över till Shanghai för att marknadsföra Göteborg i diktaturstaten Kina, där mänskliga rättigheter är lika främmande som de är i diktaturstaten Saudiarabien.
    I båda fallen används fotbollen för att nå ekonomisk vinning. Kina är världens snabbast växande marknad och svenska/göteborgska företag vill in där. Saudiarabien är en av världens största oljeproducenter och svenska regeringen vill hålla sig väl med de som sitter på oljan.
    Tycker personligen att det är skit när idrotten blir politiskt/ekonomiskt slagträ.
    En viktig fråga som inte(?) har belysts här är om/hur regeringen/näringslivet tänker utnyttja situationen.

    SvaraRadera
  22. anon ti dec 06, 10:11:29 AM :

    Sant. Den får innehålla politiska ställningstaganden. Och då får vi som ser det felaktiga kommentera och säga att författaren borde skärpa sig. Precis som det ska vara.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.