2005/08/05

Exklusivt: Risps debut!

PROFFSKOLL Premiär och en fet portion abstinens stod på dagordningen och som IFK-are skulle det bli intressant att följa backjätten Fredrik Risp. Kämpens äventyr i Turkiet och Genclerbirligi började på svårast tänkbara vis, med match mot de regerande mästarna Fenerbahce. Dagen gick sakta och jag beklagade mig under dagen över den otacksamma uppgift Rispen skulle ta sig an på kvällen.

I Fenerbahce finns brasilianska landslagets playmaker Alex och mindre etablerade, men likväl giftiga förmågor som Tuncay Sanli och Marcio Nobre. Den franska stjärnan Nicolas Anelka var skadad, så lite lättare såg det ut att bli, men Fenerbahce verkade å andra sidan ha prickat en extrem formtopp efter segern med 5-0 mot Everton i dagarna. Jag kan inte påstå att jag är en person som drar stora växlar av träningsmatcher, men samtidigt vore det naivt att påstå att jag inte påverkas av den extrema hype kring Fener, som just före premiären nådde sin kulm. Ny för i år fanns sedan den mycket duktige ghananen Stephen Appiah och på så sätt fanns alla förutsättningar att klå Genclerbirligi, utan direkta svårigheter.

Det var ett storlag som Fenerbahce anno 2005 som vår Risp skulle göra sin debut. Ingen lätt uppgift, men alla som känner till Rispen vet att han aldrig viker ner sig och även ikväll visade han att man kan komma riktigt långt med ett IFK-hjärta och en vilja av stål. Genom hela matchen vann han närkamper mot den ständigt farlige Alex och var någon medspelare ute och virrade gjorde Risp precis det han gjorde så förtjänstfullt i Blåvitt – tacklade snällt ner inkräktaren.

Första halvlek bestod av många långskott, som gjorde att Fredrik Risp inte kunde gå i tillräckligt många närkamper för att inkassera ett riktigt högt betyg, men höjdbollar vanns och viktiga rensningar genomfördes. Huruvida rensningarna var av det nödvändiga slaget låter jag vara osagt, men den som vet hur Fredrik spelar vet att alla bollar inte är av högsta värde för att sätta igång en kontring.

Nåja, efter ungefär en halvtimme kom så en hänsynslös Risp genom Fenerbahces mittfält. Detta var efter en perfekt brytning, där nummer tre visade att han kan avläsa även turkiska anfall på Baresi-manér. Med ett stort självförtroende var nu Rispen huvudpersonen i en relativt farlig kontring och efter att ha spelat bollen till en lagspelare kom det ett inlägg som han själv sökte sig till i straffområdet. Nu blev det emellertid inte mål, men med pondus och blick för spelet imponerade Lysekil-sonen.

Andra halvlek var mindre välspelad och spelet var förhållandevis böljande. Det blev en tillställning där Fenerbahce visade att man inte hade vilja nog att bryta sig igenom ett försvar där vår Risp, som ensam markerande mittback fick slita framför liberon Ismail Güldüren. Även detta skötte Risp utmärkt, även om han även noterades för ett gult kort. Efter att ha dragit på sig ett par onödiga frisparkar fick han så även lägen att nicka in ett ledningsmål för sitt svart-röda Ankara-lag, men denna gång blev det ingen utdelning. Matchen slutade 0-0.

Fredrik genomförde matchen på ett mycket imponerande sätt, men Fenerbahces spel med tidiga långskott och sökanden längs kanterna gjorde att Risp ändå inte fick visa sig från sin bästa sida. Betyget blir en riktigt stark jävla trea och jag vågar påstå att Risp kommer bli en av de tongivande spelarna i årets Genclerbirligi. Fy fan vad du gjorde mig stolt ikväll!

19 kommentarer:

  1. Skönt att vi har våran egen turk som håller koll på fotbollen där... Annars hade vi ju fått läsa en summering på Aftonbladet och det hade ju inte varit lika kul...
    iyi bir iş
    SEVGI!

    SvaraRadera
  2. Hehe turk är gött. På burk.

    Nu gäller det bara att bloggen knyter an sig en tysktalande skribent så kan vi följa Anton bättre med...

    Skitbra jobbat Ekim!

    SvaraRadera
  3. Lysande rapport.

    Tack !!!

    // DIESEL

    SvaraRadera
  4. Tackar för rapporten :-)

    SvaraRadera
  5. Han heter la ändå Sanli Tuncay och inte tvärtom...

    SvaraRadera
  6. Kanon att få så "tight" rapportering!

    Hur gick det förresten för den "snygga" blondinen på vänsterbacken? Spelade han?

    SvaraRadera
  7. Underbart att ha en alldeles egen turk i dom egna supporterleden. Tack Ekim.

    SvaraRadera
  8. Lugnt, vafan. Finns det de som är intresserade av fortsättningen kan jag gärna följa upp så fort Genclerbirligi går på tv.

    Han heter TUNCAY SANLI! Du har kanske spelat mycket FM eller nåt, men för- och efternamn blandas ofta ihop, då man tilltalar spelarna med deras förnamn.

    Järdler fick inte spela något, men det beror nog snarare på Ziya Dogan (GBs tränare) och hans vilja att inte lämna kanterna öppna. Sötnosen är ju rätt duktig på att gå upp för långt.

    SvaraRadera
  9. Ekim:
    Enligt mina turkiska kontakter, är den korrekta förkotningen av Genclerbirligi, Gbg.

    SvaraRadera
  10. Ja, det var en av anledningarna för Risp att välja Genclerbirligi, va?

    SvaraRadera
  11. Är det ingen tv-kanal hos ComHem eller liknande som visar turkisk fotboll? Hade gärna följt Rispen...

    SvaraRadera
  12. Spännande rapport Ekim! det jag saknar mest med rispen är hur han så ofta fick de fasta situationerna att sluta i mål för Blåvitt, det händer ju inte längre sen han försvann.

    SvaraRadera
  13. Mycket bra rapport Ekim, fortsätt gärna att skriva rapporter om Rispen! Kul att följa han härifrån sverige!

    // Micke
    www.lysekilsff.com

    SvaraRadera
  14. Mycket trevlig läsning, hoppas att Rispen fortsätter spela underbart. Då kanske Lars Lagerbäck får upp ögnen och tar ut han i landslaget =)

    //Bengileng

    SvaraRadera
  15. Hyrgryte hade sådär en 10 000 personer mindre än oss mot Häcken på sin match idag... hehehe.

    SvaraRadera
  16. Grym rapport! Tack Ekim! Hur tror du att det kommer att gå för Gencerbirgli i turkiska ligan?

    SvaraRadera
  17. Precis som mitt eget lag, Gaziantepspor, tror jag på en plats precis under toppskiktet. 5-9 ungefär..

    SvaraRadera
  18. Coolt att bloggen har en insiderkälla på den turkiska marknaden. Med MP's mail eller mobilnr borde Mr.Secret agent kunna föreslå lovande talanger och oslipade diamanter!

    Snart match i S-vall!

    /Gävle Finest

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.