2005/12/11

Försvarskaos avslutade säsongen...

ROYAL LEAGUE I kvällens förlustmatch mot norska Lyn (1-3), även Håkan Milds sista match i Blåvitt, fick vi för andra matchen i rad se ett försvarsspel i fullständigt kaos.

IFK Göteborg, med ett av landets bästa försvarsspel har nu under två gånger 90 minuter släppt in (sanslösa) 6 mål bakåt och uppvisat ett försvarsspel virrigare än en Gaisare på en makrilltrål. Bjärsmyr och Kalle har sedan Kalle kom tillbaka från sin långtidsskada inte alls lyckats komma upp i samma höga nivå tillsammans som bland annat Ölme/Bjärsa och Kalle/Risp hållit under säsongen.

En direkt anledning till det havererande försvaret har varit att spelarna inte följer den utsatta försvarstaktiken som oftast går ut på:
- att en spelare stöter och tre faller bakåt och bildar en "trebackslinje" bakom den stötande spelaren. Istället täcker man inte upp ordentligt och ytor bildas bakom den stötande spelaren.
- kommunikation i backlinjen, här har det saknats bra kommunikation den senaste tiden och tydliga exempel på detta blir när Ölme och Bengan springer ihop då ingen skriker vem som ska ta bollen och när Kalle och Bjärsa båda två faller bakåt istället för att stöta på bollhållaren vilket ger enorma ytor för Lyns mittfältare framför våran box.
- hålla zonspelet slaviskt och veta sina uppgifter och löpvägar vid kontringar mot oss. Idag kunde man vid flera tillfällen se en bristande inställning där resultatet blev att Wernbloom i första och Alex i andra fick gå in i rena mittbacksroller vid spelvändningar och rensa upp situationer. Helt enkelt för att backlinjen står fel i positionsspelet och inte hinner hem när det blir en snabb bollrörelse mot oss.

När en av fyra spelare går bort sig i situation efter situation blir det så att de tre andra drabbas av det och hela backlinjen hamnar i knipa. Problemet de senaste två matcherna har varit att alla fyra spelare gått bort sig flera gånger per match och på så vis skapat en bred oro i försvarsspelet. Många av dessa "korvköp på läktaren" har varit rena juniormisstag som tyvärr inte får förekomma på den här nivån. Dagens backlinje ska vara glad att uppehållet kom nu för en eller två såna här försvarsinsatser till hade nog tvingat Arne Erlandssen att vaska om rejält i backlinjen. Killar som Adam Johansson och Dennis Jonsson väntar på varje chans att få imponera på sin tränare.

"Man är trötta efter en lång säsong", viskar vissa. Men det är inget hållbart argument, alla lag i Royal League deltar i långa säsonger med cupspel, ligaspel och ofta även Europaspel. Proffessionella idrottsmän måste prestera varje gång de går ut på plan för att jobba- speciellt när de har goa pengar att hämta för sig själva (genom lukrativa segerpremier för spelarna vid Royal League-vinster) och för föreningen.

För övrigt är det riktigt pinsamt att Arne Erlandssen inte traditionsenligt byter ut Håkan Mild när det återstår en eller ett par minuter av matchen. Det är god och riktig kotym att tacka storspelare genom att byta ut dem med någon minut återstående så att de kan avtackas ut från planen en sista gång med applåder. Men norrmannen verkade vara mer upptagen med att skrika på domaren än att avtacka en av Blåvitts största...

16 kommentarer:

  1. Arne spelar inte med Dennis längre. Såna spelare som har mod att ifrågasätta Arne bänkas direkt. Enda anledningen till att han likt Risp och Alvbåge inte skickats iväg redan är för att han är tio gånger så Blåvit än Arne nånsin kan bli.

    SvaraRadera
  2. Känns som att samarbetet Kalle-Bjärsa helt raderats och att de liksom inte känner varann längre. Har de bråkat internt eller?

    SvaraRadera
  3. risp och alvbåge har ju knappast skickats iväg? dock hoppas jag dennis får chansen på högerbacken nu, känns inte som att peta ölme vore ett sånt stort problem

    SvaraRadera
  4. kalle hade ju gått upp på topp när vi släppte in trean iallafall. så det finns inget att klaga på annat hos tränaren och taktiken isåfall..
    annars var aggresiviteten utanför straffområdet extremt vek.

    SvaraRadera
  5. Ytorna mellan mittfält och backlinje är långt ifrån bara backarnas fel. Mild-Wernbloom är för offensiva för att spela ihop och vi blir då jävligt sårbara vid kontringar. Kihlberg kommer bli nyttig på centrala mittfältet.

    SvaraRadera
  6. anonym/ Jag tror inte de bråkat, jag tror det handlar mer om dålig form.

    bruce banner/ Jag är personligen mycket tveksam till Kilhberg, känns som en Mild light light än så länge.

    SvaraRadera
  7. Först så tycker jag att Ölme har sett bättre dagar och att det är en säkerhetsrisk att ha honom på planen. Adam Johansson kan bli mycket bra och bör få mer speltid. Sen har vi Bengt och det finns alltid svackor hos en målvakt och det skulle nog få Bengt att jobba hådare om våran nya målvakt får spela en eller två matcher så att Bengt får känna lite press.

    Jag tror på laget och Arne har enligt mig en bra filosofi när det gäller fotboll. Men det är ingen tvekan om att laget får jobba mer på vem som ger press ochn hur de andra ska reagera när någon sätter press.

    SvaraRadera
  8. NeEeEEj, sluta, det är mycket viktigt att alla förstår att Adam Johanssson inte är lämplig som högerback i Blåvitt! Ölme är ingen jätte i passningsspelet men han gör sitt defensiva jobb. Jon Inge var en lysande högerback och jag förstår att det tyvärr inte blir lätt att hitta en sån igen.

    SvaraRadera
  9. Ska du döma ut Adam föreslår jag att du nämner ett skäl varför? Gillade aldrig Höiland speciellt (dålig inställning) och alla öven Ölme själv vet att han har varit mycket bättre. Men snälla, vad e de för fel på Adam?

    SvaraRadera
  10. richiee/ Jag tycker personligen att Adam är alldeles för vek, långsam och helt värdelös i huvudspelet.

    SvaraRadera
  11. Det där var inte mitt svar, men jag håller med ...

    SvaraRadera
  12. Ta det med ro. Försvaret håller men är slitet. Kalle har varit borta länge. Det löser sig.

    SvaraRadera
  13. Jo, att vi inte har någon stabil högerback är väl helt klart. Levererar då ett skrälltips inför nästa säsong: Upp med Bastian Andersson från u-laget! Snabb, bra teknik och svår att ta sig förbi. Låter nästan som en modern ytterback! Kom ihåg var ni hörde det först.

    SvaraRadera
  14. Rena forumet här inne ju...



    ”Den som kan älska dig mer än oss – kan rista in ditt namn i solen med en isbit – Tack för allt Håkan Mild & lycka till i framtiden”.

    Banderollen sa allt, och inte behövde Arne byta ut Håkan i sin sista match för att han skulle få känna publikens stöd?

    Sen måste jag skicka lite kritik till Halse. Nog är Mild värd mer än 5 smällare och några "hurra"? De borde ha fixat något riktigt ordenligt som var Håkan värd.

    SvaraRadera
  15. Frankie har fortfarande inte lärt sig stava till kutym ser jag..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.