2010/02/25

Know your enemy - Uralbergen

KNOW YOUR ENEMY. Håkan Mild avvek från eftermiddagsträningen för att kika på Mjällbys träningsmatch mot ryska Ural, från just Uralbergen. Matchen var förhållandevis tuff, rent fysiskt, och de allsvenska nykomlingarna stod upp väldigt bra. En man av stora ord skulle nog säga att de till och med imponerade.

Mjällby arbetar hårt på sitt presspel och även om de inte nått ända fram till sina uppenbara målsättningar än så länge så är laget effektivt på att hålla sig högt i banan i försvarsposition. På så vis lyckas de stressa motståndarna till enkla misstag, alternativt skära av dem i uppspelsfasen av sina anfall. I förhållande till andra allsvenska lag är det svårt att bedöma vilken nivå Mjällby håller i nuläget, men att spela jämt mot – och stundtals föra matchen – med ett stabilt ryskt lag som motståndare är inte fy skam på något vis.

Mjällbys egna ledarstab ägnade tidigare under dagen drygt en och en halv timme åt att följa Blåvitts förmiddagsträning. Enligt dem så är målsättningen inte bara den klassiska klyschan att ”hänga kvar” utan att etablera sig som ett stabilt allsvenskt lag. Oavsett om de har möjligheten och resurserna till att göra detta så är det säkerligen klokt av dem att sätta mål som ligger över det som förväntas av dem från omgivningen. Att etablera sig som ett allsvenskt lag? Det låter lite som att ambitionen kan vara att bli som ett listerlandets BK Häcken, men utan en kassako likt Gothia Cup har i varje fall jag svårt att se hur de ska kunna öka sin omsättning till de nivåer som krävs för att ta klivet ur bottenträsket eller upp från nedflyttningsplats.

Åter till matchen kan vi väl undvika att gå in på de enskilda Mjällby-spelarna, då jag i ärlighetens namn har alldeles för dålig koll på deras trupp för att ge enskilda analyser som inte enbart baseras på de flesta killarnas spelarnummer. Och att gå in och söka på nätet för att framstå som någon übernörd i Superettafotboll blir bara patetiskt. Vare sig jag eller någon annan vet vilka de flesta av de här killarna är.

Men det kanske är precis det som gör Mjällby farliga – likt många andra ”fräscha” nykomlingar – det är helt enkelt väldigt svårt att prestera 100 procent mot lag som ”man vet att man borde slå”. I början av serien lär Mjällby chocka ett och annat lag, om så inte på underskattningsfaktorn så på ren råstyrka.

Mjällby smällde nämligen på så att det sjöng om det och backade inte undan från närkamper eller andra heta situationer när de uppstod. I slutet av andra halvlek så gick en ryss in med dobbarna före, i ansiktshöjd (!), i en närkamp varpå ett bråk av modell större bröt ut. Ja, med bråk menar jag inte ett fullskaligt ishockeyslagsmål utan en del irriterat hetsande, uppbröstande och knuffande. Men det var jävligt nära att braka lös i rena slagsmålet under ett par hätska sekunder där den svenska tränarstaben ivrigt och vilt ropade: ”Var professionella, backa undan, gå därifrån” till sina spelare.

De ryska tränarna sa inte ett ljud till en början. Sedan när domaren markerade mot ryssen skrek han (naturligtvis på ryska): ”Vadå? Vadååå?”. Om stämplingar i ansiktshöjd är norm i rysk fotboll avslöjar inte den här reaktionen, men det visar att Mjällby stor upp bra mot ett gäng killar som inte kan klassas som duvungar direkt.

De gulsvarta blir knappast avhängda enkelt i botten av serien, det är en första analys vi kan göra. Men om deras förberedelser pekar mot ett förnyat kontrakt är naturligtvis väl tidigt att spå kring.

||BaraBen.com||BaraBen.com|| BaraBen.com|| BaraBen.com||

Till sist kan vi väl klargöra läget kring varför det dröjer så mellan de filmade klippen här nerifrån lägret på Ayia Napa: Internet suger så jävla hårt att till och med en turkisk bergsget hade färdat hem materialet snabbare till er. Det underlättar ju inte heller att vi filmat mestadelen av vårt material i HD-kvalitet, vilket helt enkelt inte går att skicka hem från någon av de olika internetlösningar vi har testat. Klipp laddas upp till en viss procent, sedan dör helt enkelt överföringen – oavsett format.

Men självklart innebär inte det att vi upphör med filmade intervjuer efter första dagens fyrling med Sella, Håkan, Hjalmar och Adam – vi får helt enkelt sänka tröskeln en hel del på kvaliteten. Materialet som publiceras blir därför inte HD-kvalitet förrän på måndag/tisdag, då valda delar av det publicerade + extramaterial kommer att läggas upp med en mycket bättre kvalitet än vi kan skicka hem för närvarande. Med den snabbaste linan här nere kan man skicka hem ett klipp på 15-20 megabyte (motsvarande en intervju på två minuter i väldigt låg WMV-kvalitet) på cirka 60-90 minuter...

Tänk då när jag satt förut och försökte få upp en åtta minuters intervju med Håkan Mild om kontraktsläget, nyförvärven och hans roll på det här lägret på You Tube. Det var ingen succé att se planerad uppladdningstid ticka upp till sex-sju timmar direkt.

Men haver tålamod kamrater, klippvågen skall snart skölja.

Over and out
/Frankie
cypern@baraben.com

14 kommentarer:

  1. Men harreminje, lär er splitta upp filer med winrar eller dylikt och skicka några Mb i taget till någon tjomme i Göteborg som kan ladda upp det då, änna.

    SvaraRadera
  2. Vad blev det i matchen?

    SvaraRadera
  3. Äntligen! Detta är intressant, fortsätt så.

    SvaraRadera
  4. Anonym 01:05,

    Lär dig att uppskatta istället, skämmes!

    SvaraRadera
  5. Sluta snacka om "linan"......producera!

    SvaraRadera
  6. Prestera! Prestera! Smekmånaden är över. Man vill ju ha ett filmklipp som man en gång haft.

    ..just ja, bra rapporter. Uppskattas mycket.

    /Fnyq

    SvaraRadera
  7. Nummer 15 och 22 i Mjällby ser ut som två Ullaredskärringar bakifrån. Lustigt.

    Bra rapportering! Surt att linan är seg. Kämpa på!

    SvaraRadera
  8. Varför ens skriva om mjällby om du inte ens har någon koll på dom.

    Skriv lite mer om det taktiska då vi är nere för att finslipa just det.

    Dessutom, lite längre innehållsrikare reportage/intervjuer/bilder.

    Tack!

    SvaraRadera
  9. Jag vet inte hur ni gör när ni laddar upp filer.
    Men om ni kör med en mellanlagringsplats i Sverige och sedan någon som laddar upp filmerna på youtube där ifrån borde ju kunna fungera. Använder man protokollet ftp så kan man köra resume på filerna om överföringen skulle dö. Om ni finner detta intressant kan jag hjälpa till med mellanlagringsplats o så :)

    SvaraRadera
  10. Era jävla grinkukar.

    Låt dem rapportera, istället för att sitta här hemma på era rövar och klaga, klaga, klaga.

    Vad är det för fel på att de beskriver Mjällby som lag? Ett lag som de flesta som följer allsvenskan inte har en aning om. Vi kommer ju ändå möta dem. Då kan det väl vara trevligt att minnas vad Baraben skrev om dem från Cypernlägret.

    Det blir nog fler rapporter vad det lider gällande blåvitt.

    Om jag får ge lite konstruktiv kritik till Frankie och Ida, så föreslår jag att ni struntar i rörliga bilder och fokuserar på matiga krönikor och punktmarkeringar i stället, om nu internet är så långsamt.

    Skulle gärna läsa en Intervju med Elmar om hans humör tex. Och hur Rehn och Olsson debriefar laget efter match vid förlust respektive vinst. Eller hur finnen hanterar svenska språket nu för tiden.

    SvaraRadera
  11. Samma skit som när vi var nere på Cypern och följde Blåvitt i början av 2000-talet. Man får helt enkelt skita i klippen och skriva ner dessa istället.

    SvaraRadera
  12. här gnälls inget.. Jag erbjuder bara min hjälp...

    Men gillar rapporterna från lägret. Jag skulle vilja se en intervju med Hysén :)

    SvaraRadera
  13. Hur slutade matchen?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.