2007/05/30

You utter, utter cunts

The Harcourt Arms är så vitt jag vet det enda stället i London där man kan se allsvensk fotboll. Tyvärr ligger puben mitt i beryktade stadsdelen Marylebone, känt för diplomatkvarter och förrymda bratsslyngel från den kungliga hufvudstaden. Detta medför att klientelet mestadels består av übermenschen med nästippen som högsta punkt samt en övertygelse att dagisramsan "Håkan Mild har inget hår, har inte haft på flera år" är det roligaste man kan fnissa fram så fort man träffar på en blåvit.

I måndags sprang jag 3 kilometer i pissregn från jobbet för att hinna dit. På den större övervåningen med projektor skulle dom snart sätta igång Stockholms-derbyt, så vi blåvita fick finna oss i att sitta i baren på nedervåningen och kolla på den lilla tv:n. I slutet på första halvlek var man ju rejält nedslagen redan, då bartendern (som dessutom var göteborgare) kommer med följande shock-besked: "Det är slut på stolar där uppe så vi kommer slå över till stockholms matchen här nere också". Dåligt skämt? Tyvärr inte. Att sedan efter protester bli tvungen att lämna stället med såväl stockholmsbratsens som ägarens (!) hånleende på näthinnan gjorde ju inte saken bättre. Språngmarsch tillbaka till jobbet (fortfarande pissregn) för att precis hinna knappa in webbradion innan Marcus mål.

Bojkotta Harcourt Arms!

Tankar, åsikter, reflektioner skickas hit

IMG-avtalet som var "Det största som hänt IFK" spricker!

MARKNAD IFK Göteborg bryter samarbetsavtalet med IMG. Efter sju månaders tystnad kring IMG-samarbetet kommer nu ett besked som en blixt från klar himmel. Det blir inget.
Låt oss minnas hur föreningens ordförande Stig Lundqvist beskrev avtalet med IMG i Oktober 2006.
- Denna långsiktiga överenskommelse tillsammans med den nya arenan som kommer att byggas i Göteborg är bland det största som hänt i IFK Göteborgs historia. Inte minst för att det under många år framöver tryggar vår ekonomi, sa Stig Lundström då.

Det största som hänt i IFK Göteborgs historia var det ja. Större än UEFA-cupguld, Champions League-deltaganden, mäktigare än 52 194 åskådare mot Öis. Man sparade inte direkt på krutet i beskrivningarna av sitt samarbete med IMG. Ett samarbete som nu spricker och blir något av tidernas pannkaka istället för "det största som hänt i IFK Göteborgs historia". Snacka om antiklimax.

Baraben.com skrev måndagen den 29 Januari 2007 att:
Anledningarna till att MFF och IMG bryter sitt samarbete efter bara två år är än så länge okända. Men nu börjar väl allt fler ifrågasätta hur samarbetet med IMG ska kunna lyckas här i Göteborg när det uppenbarligen totalhavererat i Malmö? Har IMG ljugit för Malmö FF om sina kunskaper, kontakter och sin kapacitet?

Det låter underligt att IFK Göteborg än så länge inte har skrivit på det slutgiltiga avtalet med IMG med tanke på att samarbetet redan skördat förändring. Baraben.com erfar att IMG föreslagit att föreningens marknadsavdelningen flyttar ut från Kamratgården och in i centrala Göteborg under 2007. Den här planeringen har påbörjats och IMG:s tre nyanställda säljare har börjat jobba för IFK, men inget officiellt kontrakt är påskrivet.

Är IFK Göteborgs avtal med IMG på väg att spricka?
Jag brukar göra det, så jag gör det idag med: I hate to say I told you so. Från minut ett kändes hela dealen med IMG extremt luddig och ogenomtänkt. Föreningen talade i termer om att kunna tjäna hundratals miljoner kronor över de tretton år man skulle ha IMG som en samarbetspartner. Men ingen verkade veta vad IMG egentligen hade att tillföra eller hur denna lavin av finansiell trygghet skulle skapas genom samrarbetet. Då kom svaret.

IMG anställde tre säljare som fick Kamratgården som arbetsplats. Dessa fick i uppdrag att börja bearbeta sponsorer och fungera som kontakter med gamla som nya kunder för föreningens del. Gymnasieutbildning var dessutom ett krav för att söka tjänsterna, något som fick hela fotbollsmarknaden att darra av den nyvunna kompetens som skulle vara på väg till Kamratgården.

Stig Lundqvist ansåg att IMG skulle bidra med ett jättelyft i marknadsförings och försäljningssidan för IFK Göteborg:
- För att klara de sportsliga målen krävs ekonomiska resurser. Det krävs kvalificerad försäljningsorganisation och marknadsföring för att nå de ekonomiska målen och styrkan. Den kompetensen och nätverket får vi genom avtalet med IMG.
Sen gick månaderna. IMG-säljarna började jobba på Kamratgården. Avtalet låg och dammade. Sju månader har nu passerat när bomben faller i knät på oss, avtalet spricket och samarbetet sägs upp. Vad är det som försigår? Det som för ett halvår sedan skapade en kaxighet från föreningen som vi inte sett på år och dar anses nu vara något man inte kan fortsätta med och som dessutom bara resulterar i en kort notis på föreningens hemsida.

En notis helt utan vettiga förklaringar till oss medlemmar och supportrar om vad är som händer. Det största i vår förenings historia som skulle trygga vår framtida ekonomi har fallit igenom och IFK Göteborg ger ingen som helst förklaring till varför det kunde gå så här snett.

Korten på bordet IFK, vi är i skattehärvans tiden mer än trötta på att aldrig informeras ordentligt om föreningens förehavanden. Går man ut och lanserar något så stenhårt som föreningen gjorde i samband med IMG-samarbetets presenterande- så har man även en skyldighet att förklara varför det nu spricker. Vi vill ha en vettig förklaring!

Några tabeller...

Allsvenskan:









IF Elfsborg 9 4 4 1 13-9 +4 16
IFK Göteborg 8 4 2 2 13-8 +5 14
Halmstads BK 8 4 2 2 9-8 +1 14
Djurgården 8 4 1 3 13-7 +6 13
Malmö FF 8 3 4 1 11-6 +5 13
Kalmar FF 8 4 1 3 11-8 +3 13
Gefle IF 8 3 3 2 7-8 -1 12
Hammarby 8 3 2 3 10-5 +5 11
Helsingborgs IF 8 3 1 4 11-10 +1 10
AIK 8 3 1 4 7-11 -4 10
GAIS 8 2 2 4 5-9 -4 8
Trelleborgs FF 9 2 2 5 8-16 -8 8
Örebro 8 1 4 3 6-12 -6 7
IF Brommapojkarna 8 1 3 4 8-15 -7 6

Skytteligan:

1 Marcus Berg
6
2 Anders Svensson 6
3 Johan Oremo
4
4 César Sántin
4



Publikligan:

1 AIK 22 006
2 Djurgården 16 142
3 Göteborg 16 049
4 Malmö
15 123
5 Hammarby 12 625
6 Helsingborg 12 573
7 Elfsborg 12 547
8 Örebro 8 831
9 BP 6 627
10 Kalmar
5 474
11 Halmstad 5 433
12 Gefle 4 909
13 Gais 4 740
14 Trelleborg 4 442


Fair Play:

1 Göteborg 8,036
2 Kalmar 7,929
3 Hammarby 7,821
4 Gefle 7,811
5 BP 7,750
6 Örebro 7,750
7 Elfsborg 7,643
8 Halmstad 7,643
9 AIK 7,536
10 GAIS 7,500
11 Helsingborg 7,393
12 Malmö 7,357
13 Trelleborg 7,270
14 Djurgården 7,250

2007/05/29

Rättegången Dag 5- Upprörda känslor och irritation i rättssalen

RÄTTEGÅNGSSPECIAL Jobbigt eller ej, det pågår som vi alla känner till en rättegång mot före detta klubbdirektören Mats Persson, före detta styrelseledamoten Jan Nilsson och nuvarande forwarden Stefan Selakovic. Idag vittnar bland annat Thomas Ravelli, nuvarande styrelsens Tore B Carlsson, vice ordförande Tage Christoffersson och före detta tillfälliga ordföranden Kaj Thorén om sin inblandning i det som inpopulärt kallas "Skattehärvan" på stadens gator.

Ta dig till: Aftonbladets direktrapportering
Ta dig till: Göteborgs-Postens direktrapportering
Ta dig till: Expressen/GT:s direktrapportering

Idag stötte bland annat åtalade Mats Persson och före detta storspelaren och styrelseledamoten Thomas Ravelli ihop i en irriterad ordväxling i rättssalen. Persson har ju pekat ut Ravelli som en läcka i den dåvarande styrelsen, något som Ravelli själv förnekat i skarpa ordalag.

Dessutom har av försvaret kallade vittnet Berth Hilmersson, IFK:s revisor, tydligt visat på att de inblandade i transaktionerna kring Ijeh och Selakovic fört föreningen bakom ljuset:
– De har fört mig bakom ljuset i första vändan. Det är som att skicka en luftfaktura, sa Hilmersson när överåklagare Gunnar Stetler förhörde honom.

Hilmersson berättade att Bengt Halse sagt åt honom att inte nämna exakta belopp om Stefan Selakovic på styrelsemöten. Vilket är ännu en uppgift som får Bengt Halse att se mer inblandad ut än vad han själv gett sken av.

Från GP:s direktrapportering:
11.15: Hilmersson om utbetalningen till Janne Nilsson:
- Beklämmande att någon plockar pengar ur klubben på det här sättet.

Sedan steg Kaj Thorén in i vittnesbåset. Från Aftonbladets direktrapport:
- Man kan inte först ge en gåva och sedan ha förpliktelser om att sedan få tillbaka pengarna. Det är ju fullständigt horribelt att göra något sådant. Då är det ju ett lån.
– Vi borde agerat mer än vi gjorde, säger Thorén om när han fick reda på att drygt 1,3 miljoner kronor för mycket hade betalats ut till Selakovic.
– Att överföra pengar till Jan Nilsson via Selakovic var på tal. Då sa jag glöm det, säger Thorén om ett möte han hade med Mats Persson och Jan Nilsson.

Från GP:s direktrapport:
Tage Christoffersson säger att han efterlyste mer insyn i större spelaraffärer i ett mejl till Bengt Halse. Detta ska ha hänt strax före första tillslaget.
10.05: Christoffersson bekräftar att han tycker att utbetalningen till Peter Ijeh var felaktig.

Striden i rätten verkar allt mer delas i tre läger, de åtalade Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson i ett hörn, föreningens "dåvarande styrelse" med Bengt Halse i ett hörn och dagens styrelse med Kaj Thorén i spetsen. Flera av de vittnande (Christoffersson, Thorén med flera) satt dock i bägge styrelser, den dåvarande och den nuvarande.

Det finns en klar motsätting i hur Kaj Thorén och Tore B Carlsson framställer Jan "Plånbok" Nilssons roll i föreningen runt tiden för Ijehs värvning och hur han själv ser på det. Nilsson själv har hävdat att kassörsrollen mest var en titel och att ekonomin inte var något han hade koll på, han har till och med hävdat att han i sitt privata företagande inte haft speciellt mycket ekonomiska kontakter. Idag påstod Tore B Carlsson tvärtom att:

- Vi började prata om Peter Ijeh i styrelsen våren 2003. Vid den tiden köptes det inte en kanelbulle på Kamratgården utan att Jan Nilsson visste om det.

Frågan är vem som rätten till slut kommer att lita på...

Finns bara ETT lag i Götet!

22 olika retroprylar i Alternativa Shopen!

ALTERNATIVA SHOPEN Med 54 motiv och över 1 000 plagg växer Alternativa Shopen hela tiden. Vi växer utifrån de krav om motiv som ni läsare mailar in till oss på Baraben.com.

Vi har utökat vår Glenn Army-kollektion med bland annat muggar, en musplatta och truckerkepsar. Annars finns vår Ramones-inspirerade "Glennones" och även vårt 1980-talsinspirerade retromotiv kvar inför shopens sommarstädning av motiv.

Baraben.com vill dessutom gärna ta del av souvenirerna när de kommit fram till er köpare. Ta en bild på dig eller din polare i en Alternativ tröja och maila in dem till Baraben.com! Inte bara kan ni få bilderna publicerade utan riktigt bra bilder kommer att belönas rikligt...

Maila Alternativa Shopen med dina egna förslag till souvenirer!

2007/05/28

Feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA Kanske säsongens sämsta insats från de Blåvita, och kanske säsongens bästa insats från de Grönsvarta. Ändå tre poäng men eftersom det egentligen inte är någon som stod ut bland spelarna och förtjänar poäng mer än någon annan idag så väljer undertecknad helt enkelt att lotta ut poängen. Och ja, jag får göra så om jag vill.

GAIS, hemma
5 poäng: Niclas Alexandersson - Går ut starkt i lottningen och tar hem fempoängaren. Var annars ovanligt blek på plan idag och förtjänar absolut inte femman.
3 poäng: Pontus Wernbloom - Förändrade inte matchbilden speciellt mycket när han kom in men det kändes något tätare på mitten och tar tät på Alex i lottningen.
2 poäng: Hjalmar Jonsson - Både jag och lottningsmekanismen verkar vara trötta på detta ständiga gnäll på Hjalle och därför faller sig en tvåpoängare väl idag.
1 poäng: Gustav Svensson - En av våra U-21-landslagsmän fick idag göra sitt fjärde inhopp den här säsongen och får poäng för första gången.

Totalt efter 8 omgångar
1. Niclas Alexandersson 14½ poäng
2. Thomas Olsson - 14 poäng
3. Andres Vasquez - 13 poäng
4. Ragnar Sigurdsson - 12 poäng
5. Marcus Berg - 11 poäng
6. Pontus Wernbloom - 5½ poäng
7. Erik Dahlin - 5 poäng
8. Adam Johansson - 4 poäng
9. Jonatan Berg - 3 poäng
9. Bengt Andersson - 3 poäng
11. Hjalmar Jonsson - 2 poäng
12. Gustav Svensson - 1 poäng

Micke följer Blåvitt

SPONTANINTERVJU De tappraste änglarna i Karlskrona följde dagens match på O'Learys. Mitt under försnacket stegar en hjälte upp i lokalen - Mikael Antonsson. Han beställer in cola och nachos och verkar cool inför alla gnagare som tyvärr vistades i lokalen. Med intresse följer han matchen och skriker till då Sella precis missat en målchans. Man hör även tydligt sucken när GAIS får iväg ett ribbskott.

Micke, när kommer du hem då?
- Det dröjer nog några år, säger han och drar på smilbanden.

Två halvlekar och några öl senare...

Fan vad gott med seger Anton!
- Ja, nu ser du att ni inte behöver mig...
Men du kommer väl till oss i framtiden?
- Det vet man aldrig...
Men du vet att det finns fyra klubbar du inte får gå till?
- Jasså, vilka?
Tre ligger i Stockholm och en i Skåne...
- Haha, du kan vara lugn.

I övrigt verkar Anton trivas med tillvaron i Grekland. Men gällande framtiden är han väldigt politiskt korrekt.
- Jag har två år kvar på kontraktet.
Men England då?
- Det vore drömmen.

Låt oss hoppas för Karlskronas stolthets skull att även Sir Alex får upp ögonen för honom. Ingen ängel har väl glömt det han ändå har gjort för oss.

Tipsredaktören "LucaJoni" utmanar DIG!

LUCAJONIS TIPSHÖRNA Baraben.com kommer under 2007 att tippa resultatet på alla IFK Göteborgs allsvenska matcher via vår nytillträdda tipsredaktör "LucaJoni". Han säger att hans tips kommer att komma från ett "stort blåvitt hjärta" och dessutom skall han låta all eventuell vinst gå till Supporterfonden.

Tipsredaktör LucaJoni utmanar er "experter" därute att göra det samma och påstår att endast de som antar utmaningen förtjänar rätten att såga honom om han mot all förmodan skulle misslyckas att pricka in resultat efter resultat. LucaJoni satsar en guldtia per match på "matchen" (matchresultat) och går resultatet som du har tippat in så skänker man vinsten till Supporterfonden under samma nickname.

Stå upp Blåvitt! IFK - Gajs (19:00)


Blåvitt möter idag Gajs som senast fick se sig besegrade av Kalmar med siffrorna 3-0. Stå upp idag Blåvitt och vik er inte en tum, för er som såg Barcelona mot Getafe på Lördagskvällen vet vad jag menar!
Skäm för allt i världen inte ut oss på läktaren med duttande och filmande hit och dit, Nä kliv dit och gör det bestämt!

Blåvitt med 5-2 och min tia spelas hos Svenskaspel , Unibet , 3bwin (Svarte Marcus gör hatrick och T.O, Walle gör varsitt mål)

Enligt SMHI blir det halvklart till mulet, bara lokalt någon skur och 18-22 grader alltså strålande väder för fotboll!

Övriga Allsvenska matcher idag är:

Halmstad - BP

Halmstad vinner med 1-0 och BP gör återigen en bra match men denna gången räcker det inte hela vägen, förra veckan var jag helt fel ute och åker kanske på ytterligare en näsbränna.
Resultat: 1-0

Helsingborg - ÖSK
Ösk ångar på och ger sig inte i första taget, Rickardsson står för ett av årets mål då han som målvakt nickar in kvitteringen mot Malmö på övertid, Tack Richard!
Helsingborg har inte övertygat precis och så jag tror att Rickardsson växt otroligt efter detta målet då han satt alla tvilare på plats om hans trevande start i ÖSK, han håller nollan!
Resultat: 0-0
Antar du utmaningen?

Blåvitt är party- Gajsch är...

GAIS HEMMA 28 MAJ Ikväll spelas det stora och i år enda Göteborgsderbyt i Allsvenskan. I detta led bör man ju klä sig moderiktigt i vår och sommar:

"Blåvitt är party- Gais är alkoholism".

Första steget är naturligtvis att skaffa sig souvenirerna med Gajsch-trycket. I Alternativa Shopen finns nu 12 stycken olika plagg med kampanjtryck både bak och fram.

Den allsvenska faunan

SKINNVÄSTEN Skinnvästen är en bakterie som orsakar sjukdomen Gaisare. Har du blivit smittad?

Gaisare är en lömsk sjukdom som smyger sig fram gradvis. Till att börja med blir du lite slappare inställd till jobb och ansvar. Detta kan låta lite slappt och skönt, men låt eder icke luras!!! När sjukdomen når kritiskt stadium bor du utanför Systembolaget, borstar tänderna med makrill och tycker att The Jiggs - Min jojo är en fruktansvärt bra låt.

Tyvärr är detta en på tok för utbredd sjukdom för att den allsvenska faunan skall ha någon inte redan känd fakta att tillföra i ämnet. I stället väljer vi att gräva djupare in i ämnet, och med hjälp av denna fråga försöka föra forskningen om denna bakterie vidare.

Varför bär Gaisaren skinnväst?

a) Så han kan visa upp sitt bleka tatuerade ankare på överarmen.
b) Det är det enda plagg med idealiska fickor för folkölsburkar.
c) Han ser Mats Härd som en stilikon.
d) En ölmage i matchtröja ser mindre ut med skinnväst.
e) Som Gaisare saknar man verklighetsuppfattning.

G-G-G A-A-A...

DERBYT IFK Göteborgs marknadsavdelning har "förstärkt evenemangsområdet" med hoppborgscentrat "Änglaland" inför derbyt ikväll. Vi på Baraben.com minns både kaoset när det var derby mot Gais under 2006 och kaoset mot AIK tidigare i år. Bägge gångerna har blåvita supportrar hamnat i bråk med motståndarlagets supportrar före och efter matcherna i samma område som den plats där evenemangsområdet ligger. Risken för bråk i området är av tradition hög på högriskmatcherna.

Vi ser bilder på gråtande barn och intervjuer med chockade föräldrar som hamnat mitt i vad de uppfattade som ett gigantiskt superkaos- bilder dragna över helsidor i GP och GT...

Minns ingen på IFK:s marknadsavdelning detta? Har inte de säkerhetsansvariga funderat på lämpligheten av det här? Evenemangsområdet borde omedelbart skippas när det vankas högriskmatcher. Om det blir kaos där idag så är det rent ut sagt sanslöst pinsamt att ingen har lärt sig av tidigare incidenter...

Gais supportrar har efter diskussioner om bojkott av matchen uppenbarligen bestämt sig för att dyka upp. Biljettförsäljningen har varit god på de två klackläktarna men även idag matchdag så finns det biljetter att få tag på till klacksektionerna.
En del blåvittsupportrar har laddat upp med att hänga flaggor på stan medan andra förberett ett tifo som har ett slags "friluftstema" som kan bli ganska kul. Dessutom var det ganska hetska stämningar mellan Gaisare och IFK:are längs med stadens två stora krogstråk under både fredags som lördagsnatten. Ett slagsmål bröt bland annat ut mellan överförfriskade supportrar mitt på Avenyn runt 04:00 natten mellan fredag och lördag...

Till sist: fy fan va man unnar Stefan Selakovic ett mål idag. Jag har till och med börjat drömma om att jag springer in på plan och lyfter honom i ett eget ärovarv runt arenan när den första struten sitter. Det är änna dags nu Sella, tålamodet börjar tryta...

2007/05/27

Lika som bär: Debuten...




Analys: Inför IFK Göteborg - Gais

ANALYS Imorgon är det dags för åttonde omgången av allsvenskan när det gäller derby mot Gais. Det är en match vi bara ska vinna, vi är bättre på elva av elva positioner än skinnvästarna. Så här efter sju omgångar i allsvenskan tar jag mig därför friheten att summera det som varit, match för match, och även spå lite framåt i tiden.

Första matchen mot Trelleborg var en match som vi kunde vunnit med lite tur, men överlag så var resultatet trots allt rättvist. Man såg stundtals tendenser i vårt spel men överlag var det ändå för mycket tjongande. Sen tog vi emot AIK hemma och där förlorar vi på ett självmål i slutminuterna. Aldrig kul och inte heller rättvist i min mening. Framförallt spelar vi ut gnaget första 30 vilket fick en att börja tänka på gamla tider. Jonatans mål och publiksiffran är väl också det man tar med sig från den matchen. Mot Brommapojkarna borta blir det äntligen vinst. En seger vi tar kort och gott för att vi är ett bättre lag än nykomlingarna och siffrorna kunde dessutom varit större. Matchen hemma mot Halmstad släpper vi in ytterligare ett ”billigt” mål. Inte bra och denna gången är det vi som får jaga kvittering. Så småningom kommer också denna men så här i efterhand så känner man att det var en match vi skulle vunnit.

Sen släpper det rejält borta mot Örebro. Det är bara ett lag på banan och vi får se massor av mål och dessutom ett som är så makalöst att vi inte sett på maken på minst tio år – om ens det. Mot Gefle har vi sedan återigen lite svårare och det tjongas lite för mycket boll i början av matchen och det tar också ett tag innan vi får hål på Gefles grisförsvar. Trots det har vi tålamod och lyckas ro hem matchen. Senaste matchen mot Elfsborg ser ganska bra ut stundtals, men förloras på grund av slarv vid fasta situationer. Här är det utlovat bättring från tränare och spelare inför morgondagens match.

Allsvenskan 2007 är för övrigt sjukt jämn än så länge. Det visade sig återigen i kvällens match där botten slog toppen och ”Real Malmö” bara får 1-1 hemma mot Gefle. Med detta i åtanke kan man inte annat säga än att vi kan gå hela vägen. Inget lag är det minsta oslagbart i år och det lag som lyckas hålla en hög jämn nivå hela året har en jättechans att plocka hem hela serien. Det kan bli AIK, Kalmar, Elfsborg eller ytterligare två-tre lag men det kan lika gärna vara bli IFK Göteborg. Problemet tror jag ligger mycket i psyket hos spelarna. Vi vet från säsongerna 2004 och 2005 att vi har haft kapaciteten att ligga med i topp - men när chansen har kommit att ta kommandot så har vi inte tagit den. Kan vi jobba med den biten så kan vi gå hela vägen. En sådan chans ges redan imorgon när vi har chansen att lägga oss i riktigt slagläge inför em-kvaluppehållet.



För övrigt är det kul att se att publiken fortfarande kommer för att se Blåvitt, trots bytet från den mer intima Gamla Ullevi inför säsongen. Snittet för i år ligger än så länge på nästan exakt tusen mer människor per match än hela årets förra snitt, och detta trots att morgondagens derby ännu inte spelats. Matchen mot AIK lockade cirka 5000 fler än i fjol, Halmstadsmatchen lockade nästan 4000 fler än förra årets sista match och Gefle drog 600 fler än förra året. Statistiken är förvisso lite missvisande med tanke på att AIK var premiärmatch, och Halmstad förra året som sagt var en sista obetydlig match, men trots allt så kunde man tro att siffrorna kunde bli betydligt sämre än så med tanke på flytten och försämringen av sålda årskort. Är det månne en effekt av det nya, lite sexigare Blåvitt? Imorgon väntar hur som helst ”publiklaget” gais på Nya Ullevi. Fjolårets vårderby lockade 26793 och publiksiffran imorgon lär väl landa någonstans i närheten av det.

Och de ska få en blåvit vinst imorgon, allt annat vore en skräll. Visst är det derby och vad som helst kan hända och allt det där men visst fasen ska det bli seger. Enda hotet jag kan se ligger på Gais högerkant där man har skicklige Friberg da Cruz och vi har Hjalle… Men en gubbe gör inte ett lag som vi alla vet och, som jag skrev innan, är vi bättre på varje position i övrigt. Fortsätter vi rulla som boll som vi visat att vi kan och om Bergs målform håller i sig så ska det bli målkalas i blåvit favör.

Det kan tyckas lite underligt att Jonatan Berg petas från bänken imorgon till förmån för Ölme. Tränartrion pratar ofta om att ha möjlighet att göra offensiva byten, en chans som minskar nu när Jonatan lämnar bänken för läktaren. Det kan även tyckas lite underligt att Selakovic får fortsatt förtroende med missade träningar på grund av rättegång, och en ihållande måltorka. Det skulle dock inte förvåna mig om den sympatiske Sella ger svar på tal imorgon och stänker in ett par baljor när det som mest behövs. En annan måste dock erkänna att det hade varit fantastiskt kul att se en hungrig George Mourad på plan igen. Men med eller utan George så blir det vinst imorgon, en säker sådan med 3-0!

Änglarna blickar över Göteborg

Erlings analys: GAIS

ALLSVENSKAN 2007 Inför Allsvenskan tog vi på baraben.com tempen på (nästan) samtliga lag i serien och lät en supporter från varje motståndarlag komma med spådomar inför säsongen. Inför matchen imorgon så återpublicerar vi nu "Erlings Analys" med fokus denna gång på just GAIS.

GAIS supporterprofil i "Erlings analys" är Jerry Sjögren, som är ordförande i Grönsvart Göteborg. Här ger han sina åsikter om hur han tror att året 2007 kommer att utvecklas för GAIS.

Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?
- Jag skulle bli ytterst förvånad om GAIS inte lyckas klättra några snäpp upp i tabellen jämfört med säsongen 2006. Trots "förlusten" av Keene och försäljningen av Khari Stephenson så känns årets trupp väldigt spännande och fram för allt verkar konkurrensen om platserna i startelvan vara tuffare i år. Styrelsen har en uttalad målsättning om att vara med och utmana om SM-guldet 2009 och än så länge har den nuvarande ledningen levt upp till samtliga målsättningar. Så lyckas truppen hålla sig hyfsat kurant och frisk, så vågar jag nog sticka ut hakan och hoppas på en plats bland de fyra främsta.

Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?
- Martin Dohlsten helt klart. En kille med stort grönsvart hjärta som trots sin låga ålder varit med ett gäng år och som jag tror kommer blomma ut i år. Sedan har vi ett ess i rockärmen om Anton Holmberg på topp kan hålla sig borta från skador. Försvaret och i synnerhet mittlåset med Östberg och Ekunde anser jag tillhör allsvenskans absolut bästa!

Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?
- Känns väl spontant som ett lag i ingemansland i år. Definitivt inte ett topplag i mina ögon. Ska jag ge mig på att tippa så hamnar ni ett par placeringar efter GAIS i tabellen, låt oss säga på en sjunde plats.

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?
- Som gaisare får man väl inte säga något annat än GAIS? Annars så ser Malmö och Helsingborg vassa ut, men jag tror MFF har bäst förutsättningar. Dom har värvat bra och har bredast trupp av de båda skånelagen. Så blir det inte GAIS som tar hem det, så blir det väl Malmö då.

ANALYS Det verkar som att Gaisarna har en viss övertro på sitt kära grönsvarta lag i år. Att man skulle komma ett par placeringar högre än oss i år, nej det kommer inte att hända. Det får inte hända.

Rolle har antytt att man har bättre trupp i år än förra året men det håller jag knappast med om. Stephenson är en spelare som imponerade stort på mig de gånger jag såg GAIS spela förra året. Utan hans styrka och spelsinne på mittfältet tror jag man kommer få det mycket svårare i år än förra året. Bobbie Friberg Da Cruz är en spelare som det pratats om en del den senaste tiden. I mina ögon är han aningen överskattad.

I mål har man Göteborgsprodukterna Axel Wibrån och klassikern Dime Jankulovski. Knappast några målvakter som håller för en topp fyra-placering i allsvenskan enligt min mening. Framförallt saknar man James Keene, som på egen hand ofta lyckades underhålla en allsvensk backlinje under fjolåret. Nya Ponomarev är spännande, men inte så mycket mer än så länge.

Det enda de har som håller allsvensk toppklass i år är Rolle, och det skall bli spännande att se vad han kan göra med GAIS i år. Men jag tror trots det inte att GAIS är ett lag för toppen i år. Tvärtom så tippar jag dem i botten av tabellen. Dock ser jag gärna att de börjar bra - för publikintressets skull. GAIS slutar på en tolfteplats i år.

Gais nya reklamfilm

2007/05/26

Tifo- en gåva från oss supportrar

BLÅVITT TIFO Ultras Göteborg uppmanar till en stor tifoinsamling mot Gais på måndag. De behöver ekonomisk draghjälp från alla blåvita för att kunna genomföra läktararrangemang i samband med matcherna. Med egna ord formulerars det:

Tifo, eller läktararrangemang, är en gåva från oss supportrar till vår kära förening och till vårt lag, när det kommer ut på planen för match. All finansiering kommer från oss blåvita supportrar och vi accepterar inga gåvor från moderföreningen IFK Göteborg.

Vi som står bakom Tifofonden är Ultras Göteborg och Supras, men med våra läktararrangeang vill vi uttrycka alla blåvita supportrars kärlek till Blåvitt. Vi gör tifo för att visa spelare, ledare och styrelse att vi supportrar står bakom dem.

Dock kostar tifo pengar och på senare tid har vi tyvärr skrapat i botten på Tifofondens kassakista. Vi har kunskapen, lokalerna och engagemanget – men i dagsläget inte ekonomin.

Vi ber därför DIG att hjälpa oss. Skänk en krona, en tia eller en tjuga – alla bidrag är välkomna – i våra spänner, så att vi även i fortsättningen kan arrangera tifon av hög kvalité.

Alla de pengar vi får in går oavkortat till läktararrangemang. Vi ber er observera att INGA pengar från Tifofonden används till inköp av rökbomber, bengaliska eldar eller annat som på något sätt kan ge IFK Göteborg böter från SvFF.

Vi tackar för ditt bidrag – för ditt stöd till IFK Göteborg!

- Jimmy Ryberg, Tifofonden.

Presskonferens-hysteri

PRESSKONFERENSEN Den omtalade "Presskonferensen" på fredagen skapade en vild debatt bland Göteborgarna. Ett par av kommentarerna på Baraben.com's artikel i ämnet visade på en rejält upprörd stämning ute i stugorna:
JW said...

Jag kanske är ovanligt naiv eller dum på annat sätt, men när jag hade läst morgonens G-P-annons mer än tio gånger var jag faktiskt övertygad om att det var något riktigt kul på gång. Bra tajming, tänkte jag, att flytta fokus från rättegången. När jag nu har sett den "presskonferens" som jag funderat över sedan tidigt i morse ("antagligen Hysén eller kanske Andreas Johansson eller åtminstone Wendt - det måste ju vara nåt extra med ett sådant coolt upplägg") känner jag mig närmast gråtfärdig av besvikelse. Sedan fick jag huvudvärk och nu har jag precis skällt på min fyraåriga dotter för något som verkligan inte var hennes fel. Det var alltså precis som jag trodde; tanken från marknadsgenierna på Kamratgården var att flytta fokus från rättegången. Vad jag inte förutsåg var att detta skulle ske genom att förnedra oss tålmodiga, förhoppningsfulla och framgångstörstande supportrar. Kära Blåvitt; ni har räddat många, många dagar i mitt liv, men den här har ni sannerligen förstört...

25/5/07 13:34

Anonym said...

Man skojar inte om nyförvärv.
Det är som att säga till barnen i afrika att de skall få världens buffé och så är det en rolig gubbe i plast. Jag har redan en jädra massa kort, men saknar nya spelare i blåvitt. Dålig idé. Blir bara förbannad...

25/5/07 13:55

Handsome said...

sicket jävla självmål att trissa upp förväntningarna på ett nyförvärv och sedan presentera ett jävla mastercard. Snacka om att pissa på sina fans.

25/5/07 15:57


"Roligast" kan det dock ha varit att Supporterklubben Änglarna gick ut med en extra artikel där man snackade upp "presskonferensen" med texten:
"Publicerad:2007-05-25 09:36
Presskonferens kl. 12
IFK Göteborg annonserar idag om presskonferens kl. 12:00. Denna hålls på nätet och marknadsförs med texten "Se vem som skrivit på för IFK". Ny stjärnspelare eller någon som flyttats upp från U-truppen? Kolla in själv kl. 12 idag.

Vem tror du att det är?"
På så sätt var det Supporterklubben som högsta grad var skyldiga till att hetsa igång förväntningarna bland fansen. Förväntningar på IFK om att det var en SPELARE som skulle presenteras. "Se vem som skrivit på för IFK" stod det i annonsen, självfallet en tydlig (och med facit i hand klantig) anspelning på att det kunde ha varit en spelare- men ingenstans stod det att det var en spelare.

Då blir det lite märkligt när Supporterklubben sedan totalsågar IFK Göteborgs "presskonferens" i efterhand. Det var ju Änglarna själva som hetsade igång ryktet om att en spelare skulle presenteras. Man gjorde ryktet till en "sanning" genom sin nyhet på fredagsmorgonen.
Ett samtal till Kamratgården hade räckt för att undvika det. Nu blev man istället direkt medskyldiga till att trissa upp förväntningarna till sanslösa nivåer bland oss supportrar.

Klubbens Almgren skriver:
"Igår spred sig ryktet som en löpeld: "presskonferens i morgon, ett nyförvärv ska presenteras". Spekulationerna drog igång direkt - Hysén Jr? Anton? Kalle? Någon annan?"
Tips från coach Glenn:
Presentera inte lösa rykten som sanningar. Det blir lätt hysteri då.

Derbyt på måndag då? Det gäller att sätta fart om man vill ha biljett till klacksektionen LM. På fredagen var det mindre än tusen biljetter kvar till klacksektionen, en siffra som tyder på att många kommer få välja andra sektioner på matchdagen. Så köp din biljett så snabbt som möjligt, det kommer bli knôkfullt på ståplats...

2007/05/25

Rättegången mot Mats, Jan och Stefan- Dag 3

RÄTTEGÅNGSSPECIAL Jobbigt eller ej, det pågår som vi alla känner till en rättegång mot före detta klubbdirektören Mats Persson, före detta styrelseledamoten Jan Nilsson och nuvarande forwarden Stefan Selakovic. Idag vittnar bland annat Stefan Selakovic och Jan "Plånbok" Nilsson om sin inblandning i det som inpopulärt kallas "Skattehärvan" på stadens gator.

Ta dig till: Aftonbladets rapportering
Ta dig till: Göteborgs-Postens rapportering
Ta dig till: Expressen/GT:s rapportering

Från Aftonbladets direktrapport:
9.54 - När ekobrottsmyndighen gjorde tillslag och jag blev intagen till förhör lämnade jag oriktiga uppgifter och det står jag för. Men det var första gången det kändes fel här inne, säger Selakovic och tar sig åt bröstet.

10.08: När överåklagare Stetler läser högt ur förundersökningsmaterialet framgår det att Selakovic ljugit flera gånger om i samma förhör. Noterbart: Selakovic står åtalad för skyddande av brottsling.
Barabens analys:
Här ser det verkligen inte bra ut för Stefan Selakovic. Först erkänner han att han ljugit, vilket kan tyckas vara bra för att rentvå sig själv. Samtidigt ger han utrymme för spekulation kring om han inte ljuger om lögnerna, om han fortfarande inte ljuger och så vidare. En lögn har tendens att växa. I punkten om skyddande av brottsling ser Selakovic väldigt skyldig ut från diskussionen i rättssalen just nu. Men det återstår ju att se om rätten anser att de han har skyddat (Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson) anses som brottslingar eller ej...

Från Expressen/GT:s rapportering:
10.02 Åklagaren Lars Lithner försöker få det att framstå som att Selakovic borde förstått att något var fel. Detta för att han läst ekonomi under ett gymnasieår och på högskolan.
- Du får ursäkta att jag sitter och småler. Men anledningen till att jag läste ekonomi på Högskolan i Halmstad i ett och ett halvt år var att jag hade så dåligt betalt i HBK att jag var tvungen att ta studielån.
Barabens analys:
Ett jävligt roligt svar från Selakovic. Man kan ju krasst konstatera att den ekonomiska situationen dock förändrades om inte innan så i alla fall när han kom till Blåvitt och kunde kassera in drygt 5 miljoner kronor för att skriva på kontraktet. Det känns spontant som åklagarsidans svagaste kort är mister Lars Lithner. Där en proffsige överåklagaren Gunnar Stetler håller sig stenhårt till fakta och bevis kommer Lithner ständigt in på sidospår som består av spekulationer och egna små funderingar kring vad han tror har skett här och där.
Så länge Lithner får hålla låda försvagas åklagarsidans chans till fällande dom. Där kampen mellan Mats Perssons advokat Per E Samuelsson och Gunnar Stetler är "jämn" så är det utklassning till försvarets fördel när Lithner står för frågorna...

Från Aftonbladets rapportering:
9.56: Noterbart är att när Persson förhördes tidigare drog han in Selakovic i eventuell brottslighet genom att säga att sign on-bonusen var på 4,65 miljoner kronor. Det vill säga; att Selakovic medverkade till att betala pengar svart till Carlzon. Men Selakovic försvarar sig bra.
Barabens kommentar:
Den dryga halva miljon som skiljer mellan Selakovic avtalade bonus och den summa han får in på kontot till slut, kan bli det som drar med Selakovic i fallet. Samtidigt känns det lite som att Persson och company medvetet formulerat sig så här för att få Selakovic att se lite mer delaktig ut och därmed få de andra att se snäppet med oskuldsfulla ut. Kent Carlzon är som bekant brottsmisstänkt för svarta affärer men det skall avhandlas i en separat rättegång.

Från Aftonbladets rapportering:
11.22: ”Jag trodde i min enfald att Bengt Halse skulle vara med på hälften, jag fick en känsla av att han inte var helt barskrapad”, säger Nilsson och syftar på Ijehs sign on.
Barabens kommentar:
Det här är en helt ny uppgift som kommer fram. Jan Nilsson säger sig ha trott att Bengt Halse skulle stå för halva den summa som han senare själv fick lägga upp för Ijeh. Frågan är dock vem som gett honom det intrycket (om det nu stämmer)? Rimligtvis kan det inte ha varit någon annan än Bengt Halse själv och om Halse nu sagt eller insinuerat att han skulle betala halva Ijehs sign on bonus så tyder allt på att Halse vetat detaljerna kring övergången, något Mats Persson tidigare påstått men Halse dementerat.


Löpande uppdatering.

En presskonferens som skapade storm i vårt vattenglas

PRESSKONFERENSEN Som Baraben.com förutspådde har Blåvitt en internetsänd presskonferens klockan 12:00 idag. IFK Göteborg hade en svartvit annons i GP som gjorde reklam för densamma. Formuleringen "Se vem som skrivit på för IFK" gjorde att supportrar över hela internet började spekulera kring ett nyförvärv av gigantisk kaliber.

Barabens tekniska rotel har undersökt IFK:s server och kommit fram till att det rör sig om ett reklamjippo av någon typ. Flashfilen på IFK Göteborgs hemsida heter "Stefan tipsar", vilket leder oss till att dra slutsatsen att det är ett kringevent som lanseras, inte en ny spelare. Så alla ni som fått upp sjövilda spekulationsvågor i kajutorna, sitt ner i båten ett litet tag till. Den här gången är det inte så. (Update 11:15- Filnamnet har bytts ut. Det är med all sannolikhet samma kod som återanvänds av Blåvitts reklambyrå ANR för presskonferensen.)

Så lugna er nu kära läsare. Sluta ringa och maila in spekulationer och frågor. Det är ingen spelare som presenteras. Få inte upp galna förhoppningar på förhand, tack.

Det är en kringgrej från reklambyrån, inte en ny spelare. Således är det ingen idé att rasa och vilja få "alla att avgå" efter klockan 12 för att man efter vilda supporterspekulationer vill ha Hysén och Anderas Johansson på ett bräde. Minst.

När annonserade IFK senast en presskonferens för ett nyförvärv i tidningen?

Update 11:10, Från Dagens Media:
"Kampanjen har tagits fram i samarbete med reklambyrån ANR BBDO.
- Det är ett sätt att dra till sig uppmärksamhet. Byrån lade fram förslaget och vi tyckte att det kändes nytt och bra och käckt, säger Hans Lundberg, IFK Göteborgs marknadschef.

Enligt Hans Lundberg är ett av skälen till att reklamen går just nu att klubben vill flytta fokus från den pågående rättegången."

Ett gott skratt i rättegångsmörkret...

Det är aldrig roligt att se blåvitt förlora. Men att åka på bortamatcher är alltid en upplevelse, hur det än går. Även de konstigaste händelser kan vara de som gör att du aldrig glömmer en bortaresa.

Otroligt glada över det massiva stöd vi änglar visade våra spelare, men klart besvikna över resultatet vandrade vi mot vår bil, parkerad en bra bit från Borås Arena. Tidigare på dagen hade vi med ett leende noterat ett och annat långfinger från Boråsare på väg till matchen.

När vi nu efter matchen går längs gatan sticker en tant ut huvudet från ett fönster på andra våningen och sjunger i väldigt retsam ton "Heeeja Elfsborg" efter oss. Uppenbart nöjd med att ha fångat vår uppmärksamhet tittar hon glatt ner på oss och möts av våra mindre glada blickar. Hon har naturligtvis inte varit på matchen, men är väl medveten om resultatet. Klart man blir lite irriterad. Det är uppenbart att hon söker en reaktion från oss. Med oss har vi en av de mest blåvita supportrar du kan tänka dig. Han skulle aldrig göra en fluga förnär, men det här tänker han bara inte tåla. Han har surnat till rejält och nöjer sig inte med en sur blick mot retstickan i fönstret. I stället hojtar han ilsket: "In med dig kärringjävel, nu kommer vi!!!"

Naturligtvis skulle vi aldrig i livet göra något sådant. Tanten tystnar snabbt som ögat och försvinner lika snabbt in i lägenheten och stänger fönstret. Vi andra blir stående knäpptysta på gatan. "Vad sa han?". Ett långt och ljudligt gapskratt ekar nu längs Borås gator och vi andra vrider oss av skratt.

-"Allvarligt talat, vad tänkte du på?".
-"Jag vet inte"

Matchen kommer vi inte att minnas länge. Stämningen och stödet från oss på läktaren kommer vi minnas desto längre. Men den kommentaren kommer vi aldrig glömma. Skratten höll i sig hela vägen tillbaka till Götet och fortsätter med all säkerhet på derbyt på måndag.

2007/05/24

Hemliga planen: "Kodnamn Doubleflie"

SILLY SEASON Under onsdagen nådde ett rykte om en extra insatt presskonferens Barabens maillåda. Fredagen innehöll enligt uppgiftslämnare en dittills hemlig presskonferens på Kamratgården. Baraben.com kan idag avslöja Håkan Milds hemliga plan: "kodnamn doubleflie".

Anledningen till hemlighetsmakeriet är att man inom IFK Göteborgs verksamhet just nu är oerhört rädda för att ryktet om innehållet på presskonferensen skall läcka ut till medierna via vårt styrelserum. Därför kan vi på Baraben.com inte säga rakt ut vad som komma skall, men ger er chansen att själva, med en liten matematisk ekvation, lösa gåtan kring presskonferensen. På detta högst sofistikerade agentvis kan vi behålla informationen kring värvningen i den blåvita familjen utan att styrelsen får reda på någonting alls.

Addera följande stenhårda bevis:

Peter Ijeh är i Göteborg +
Ranégie är skadad+
Mourad har inget kontrakt+
Selakovic kan inte göra mål+
= Två flugor i en smäll?

Vi har ju redan betalt för honom. Flera gånger om dessutom. Med gåvor och aktier, med lögner och dramatiska morgonräder. Det enda logiska som kvarstår är att Peter Ijeh presenteras på ett fullsatt Scandinavium under fredagen. Han är ju ändå i stan. Då kan han ju lika gärna stanna här. Det kallas "kodnamn doubleflie". Det kan ju inte misslyckas. Ge honom en gåva bara, så kommer han säkert. Han har ju trots allt släktingar här i stan...

En dåres försvarstal

KRÖNIKA När Ekobrottsmyndigheten och polisen slog till mot Kamratgården och de misstänkta i skattehärvan såg vi på Baraben.com till att ligga tätt på informationsflödet kring vad som hade hänt. Med nyhetstexter, krönikor, nyhetsanalyser, insideinformation och gästkrönikor vände vi ut och in på varje tillgänglig bit av information kring vad som hade hänt, vem som gjort vad och hur IFK Göteborg kunde hamna mitt i den här tragiska härvan.

Igår frågade en blåvit läsare varför vi inte hade likadan bevakning på skatteaffären nu när den äntligen, eller ja slutligen, hamnat i rättsalen. Han hade tydligen förväntat sig en storm av artiklar och analyser från min sida. Mitt svar överraskade nästan mig själv.
- Jag är för trött på det här. Det skapas bara ledsamhet och tomhet inom mig när man tänker på det hela, hörde jag mig själv säga.

Först blev jag arg. Arg för att Bengt Halse och styrelsen låtit de idag åtalade få så fria händer att de kunde agera lite bäst de ville. Arg för att Mats Persson och Jan Nilsson skött vår förenings nyckelaffärer så nonchalant och arrogant att det talades om tvångsnedflyttning för hela föreningen. Arg för att polisen ansåg att gryningsräder mot spelarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic hem var ett bra sätt att sköta en brottsutredning. Arg för att jag själv inte sett varningstecknen tidigare, för att vi supportar, vi medlemmar i IFK Göteborg letts bakom ljuset av våra föreningsledare.

Jag är inte arg längre. Jag är bara ledsen.

Det är en otäck känsla när ens ilska förbyts mot en slags tom maktlöshet. För så länge ilskan finns kvar så drivs man av den, man vill se sig själv och tiotusentals andra blåvita få upprättelse, få insyn i vad som har skett. Ilskan gör att man ser blåvita matcher som en andningspaus, en glädjens stund borta från den ilska som driver en i tanken kring vad som skett på andra håll i föreningen. När Mats Perssons kommentar om att hans "enda princip är att han inte har några principer" inte längre får det att svartna framför mina ögon. Då infinner sig tomheten.

Tomheten är otäck. Den kommer långsamt krypande när man minst anar det. När man för tusende gången får hålla ett försvarstal för släktingen som är maginalåskådare, Gaisaren på jobbet eller Öisaren som bor granne. Där står man och har blivit kollektivt förknippad med den gigantiska brottsutredning som har IFK Göteborgs stämpel över varendaste ark av utredningsmaterial. Där står man och är medskyldig, guilt by association, för att man har en Blåvitt-dekal i bilfönstret, för att ens barn har en tröja från Blåvittshopen eller för att man en gång glatt har jublat med fönstren öppna åt blåvitts framgångar i Champions League.
Nu är man medskyldig, vare sig man vill eller inte. Blicken på honom vandrar från IFK-dekalen i bilfönstret till mina ögon. Han säger inget, han kanske tänker det, många av dem gör ju det. Jag känner det i alla fall. I hans blick så finns budskapet att mitt supporterskap gör mig delaktig i tidernas massmedialt mest uppmärksammade brottsmål inom idrotten. Jag är den som är skyldig i grannskapet. Inte Mats Persson, Jan Nilsson eller någon annan misstänkt. Varje blåvit har blivit medskyldig i någons ögon. Blåvitt är "skattefifflarna".

Första gången den där blicken dyker upp så går min tanke till orden "man är inte skyldig förrän man är dömd" följt av "döm inte hunden efter håren". Så nystas långsamt lite mer av härvan upp. De inblandade slår världsrekord i att som trasiga LP-skivor upprepa frasen "Inga kommentarer". Nu kommer blicken igen, den här gången borrar den djupare in i min blåvita själ. Jag ser mitt försvarstal förändras, det var ju personerna som låg bakom detta, inte föreningen, inte det jag älskar, det jag känner mig så delaktig i.

Det är ju de.
Inte vi.
Vi är inte bovarna i dramat.
Så nystas långsamt lite mer av härvan upp.

Nästa gång blicken kommer har jag en ny tanke, ett nytt försvarstal. Gången efter det ett annat försvarstal. Men sedan sker det. Om det är vid sjuttioåttonde konfrontationen eller hundratolfte vet jag inte. Långsamt har min ilska mot situationen, mot alla inblandade, mot media, mot åklagare och utredare, mot oss supportrar, försvagats till den punkt att det inte är en låga av ilska som tänds när ämnet förs på tal. När den osympatiska blicken åter kopplar mitt kära blåvita klubbmärke till fiffel och fusk finns inte ilskan kvar längre. Nu finns där bara en tom vakuumförpackad boll av sorg, ledsamhet och uppgivenhet kvar. Jag vill inte ta i den där bollen med tång. Mitt supporterskap ska inte behöva göra det.

Vi blåvita ska inte behöva gråta över hur vår förening sköts.

Sen går dagarna. Veckorna. Åren. Såren börjar läka, allt mer sällan hör man den snabba kopplingen mellan Blåvitt och skattehärvan. Medierna hittar andra spår, nu känns bisarrt nog hetsjakten på Lars Danielsson som en lättnad. Jaga någon tjänsteman, gör det. Så länge jag slipper mitt försvarstal en gång till. Tanken på att utforska vilket försvarstal som spontant växer fram i mitt inre gör mig rädd. Hur kommer jag att reagera nästa gång den där elaka blicken kommer från den där skadeglada Stockholmaren på konferensen eller från den där skåningen i skolan? Ska vi behöva gå igenom allt det här en gång till?

Så kom den då. Rättegången som kvällspressens sportsidor försökt göra till löpsedelsstoff i månader. Men till min stora förvåning finns inte den tomma bollen kvar inom mig. Den förmodade likgiltigheten och uppgivenheten har raderats av att jag fått se nya viljor ta plats i den förening jag älskar. Det känns som att idealen har återvänt. Nu känner jag bara sorg.
Inte för att vi underpresterat sportsligt, för det gjorde vi under fjolåret. Inte för att jag åter konstant tvingas tala om skatteaffären när fotboll ska snackas på stan. Nej min ledsamhet riktas främst mot de personer som än idag ljuger om vad som faktiskt hände. Ena sidan säger si, andra sidan säger så. Rättegången, oavsett utgång i det rent straffrättsliga är en parad av motsägelsefulla uppgifter, påhopp mellan före detta blåvita anställda och en travesti på allt vad Kamratanda heter.

Jag är ledsen att vi över huvud taget tvingades in i den här situationen.
Jag är ledsen att det går att förknippa vår förening med brottslighet.
Jag är ledsen för att ingen vill ta ansvar för det som har skett.

I min naiva iver skulle jag vilja skriva ett personligt kontrakt mellan mig och föreningen IFK Göteborg. Ett kontrakt där man garanterar oss medlemmar, mig som supporter, er som Göteborgare, att aldrig låta föreningen återvända till den typ av affärer som kan anses komma i närheten av att vara olagliga eller ens moraliskt förkastliga. Låt aldrig oss blåvita återvända till det där samtalet när personen framför oss med en enda blick kan få oss att känna skam för vad folk i vår förening har gjort.

Låt oss aldrig återvända.

Rättegången mot Mats, Jan och Stefan- Dag 2

RÄTTEGÅNGEN GT och Aftonbladet har under de två första rättegångsdagarna tävlat i vem som kan prestera mest meningslöst vetande från rättssalen, så vill man få en någorlunda balanserad bild, utan kommentarer om de åtalades utseenden och dåliga referenser till dagens fotbollslag, av vad som sker i rättegången där Mats Persson och company står åtalade: välj GP. Aftonbladets minut för minut rapportering är dessutom klart bättre än GT:s ganska menlösa rättegångsblogg.
Mats Persson förhördes under torsdagsmorgonen och klämde ur sig ett par anmärkningsvärda kommentarer:
– Janne Nilsson erbjöd sig aldrig att betala för Ijeh. Det är en efterhandskonstruktion av Tore B Carlsson (styrelseledamot och IFK:s advokat).
– Jag känner mig sviken av Bengt Halse. Han visste om utbetalningen till Luxemburg. Sedan kommer han och frågar, vad är det här för sjaskig utbetalning till Luxemburg?
– Agenter är svårare att lita på än de flesta.
Barabens analys:
Agenter är svårare att lita på än de flesta? Säger mannen som hade ett närmare förhållande till Kent Carlzon än de flesta har till sina fruar? Ok, låt gå. Stämmer hans anklagelse mot Bengt Halse däremot så har Bengt Halse fört alla IFK Göteborgs medlemmar bakom ljuset och det rejält. Det faktum att Luxemburg-transaktionen enligt Persson skall varit känd för Halse tyder på att Halse inte kan hävda okunnighet om de åtalades förehavanden som ett argument för sin oskuld. Nu är Halse friad från brottsmisstanke, men om Perssons vittnesmål har sanning i det är Halse minst lika skyldig till det som skett som de åtalade är.
Persson om kostnaden för Selakovic:
– Den blev dyrare än vad vi trodde.
– Det kostade cirka 5 miljoner med 15 procent i skatt.
– Vi skulle skicka 5,85 miljoner kronor till Stefan. Men vi avrundade till 6 miljoner. Exakt varför vet jag inte.
– Jag har troligen sagt till Stefan att betala ut pengarna till Janne.
Barabens analys:
Här tappar Persson åter rejält i förtroende. Han bygger nu starkt på ett försök till sympati, att han inte trodde något var felaktigt i det han gjorde. Men i hans vittnesmål talar han emot sig själv, han vet inte vad han har sagt och han vet inte varför de har gjort olika saker. Att "avrunda" med 150 000 har han ingen förklaring till. Det tyder även om man tror på Mats Perssons variant av vad som skett på en rejäl dos inkompetens hos de inblandade parterna. Vi åhörare hör bollande mellan versionen om de åtalade har begått ett brott medvetet eller att de har begått ett brott för att de var så klantiga att de inte visste riktigt vad de höll på med...
Persson om vad han sa till Selakovic:
– Frågar någon något om transaktionen så säg att du började tveka.

Persson om lögnerna kring transaktionen:
– Kaj (Thorén, då vice ordförande i IFK Göteborg, idag styrelseledamot och kassör) tyckte att vi skulle tala sanning. Men det tyckte inte jag och Janne. Därför blev det så här. Man ångrar att man försökte rädda vissa personer i förhören, det inser man nu.

Åklagaren fäller en dräpande kommentar som följs av en lång tystnad:
– Hur vet man när du talar sanning och när du inte gör det?, säger Gunnar Stetler.
Barabens analys:
Det märks att Mats Persson på någon nivå förstår att det hela inte ser bra ut, för han går långsamt med på mer och mer detaljer i åklagarens berättelse. Han medger att det pågått ett rävspel men specificerar inte riktigt vem han har försökt rädda. Förutom sitt eget skinn. Kaj Thorén framstår som en av de få hittills inblandade som velat lägga korten på bordet, det mantra de blåvita supportrarna och medlemmarna så ihärdigt upprepade under den långa period av tyst ovisshet som rådde efter tillslaget mot Kamratgården.
Åklagare Stetler känns just nu som den smartaste rättegångsspelaren och lägger ständigt upp "straffsituationerna" för sig själv.

13:00 stiger Peter Ijeh in i tingsrätten för att vittna. Sal N i tingsrätten är öppen för allmänhetens besökare och under torsdagen fanns det en del lediga platser i rättssalen. Många som fick vända i dörren under rättegångens första dag verkar ha valt att stanna på jobbet...

Säkerheten först!

ARENABYGGET Baraben.com har genom hårt journalistiskt arbete lyckats få tillgång till bilder av hur bortasektionen på den nya arenan kommer se ut. Efter den senaste tidens debatt om supportervåld och på grund av missnöje från säkerhetsansvariga i Blåvitt vad det gäller utfallet av metalldetektorer på Ullevi så har man valt att titta ut i Europa för att hitta en lösning på säkerhetsfrågan på den nya arenan.

Vi väljer att exklusivt för läsarna på Bara ben på Glenn Hysén publicera en bild av hur det kommer att se ut på bortasektionen när den nya arenan invigs.

Välkomna AIK!


2007/05/23

Revanschen!

CHAMPIONS LEAGUE Champions League är en dröm, en dröm där europas och därmed världens bästa spelare gör upp om den finaste bucklan. En dröm om dribblingar, sköna avslut, fantastiska frisparkar, stora pengar, kamp och dramatik. Ibland blir drömmen sann, som den där magiska kvällen i Istanbul för två år sedan.

Alla hade vi bilderna från finalen 2005 kvar på näthinnan inför kvällens match. Att den inte skulle nå till samma höjder var väl självklart. Matchen började ändå mer positivt än vad jag hade förväntat mig, Liverpool pressade Milans backlinje väldigt högt och fick dem också ur balans ett antal gånger. Jankulovski slarvade två gånger och Liverpool skapade mest och bäst under första halvlek. Men fotbollen visade sig vara lika ologisk som vanligt när "mannen som är född offside", Inzaghi, styrde in en frispark och Milan gick oförtjänt till ledning med 1-0.

I andra halvlek förväntade vi oss full fart framåt från Liverpool men den riktiga pressen kommer aldrig. Visserligen skapar man ett antal målchanser, framförallt Gerrards chans där han försöker vika in bollen vid bortre stolpen. Dida dyker ner och stoppar bollen. Något skott till och några halvchanser, mer skapade inte Liverpool. Kaka hade knappt visat sig tidigare under matchen men med 10 minuter kvar briljerar han med en skön passning som skär igenom ett något passivt Liverpool försvar. Där dyker Inzaghi upp, tar emot bollen, rundar målvakten och rullar kallt in bollen. Visserligen gör Liverpool ett mål av Kuyt, men det känns aldrig som om Liverpool har kraft eller vilja att komma tillbaka.

Milan är vinnare, efter en match som inte levde upp till förväningarna, en match där de stora spelarna inte riktigt visade klassen, en match som mer präglades av taktik och kamp än teknisk briljans.

Men drömmen om Champions league lever - även för änglarna från Göteborg!

Rättegången mot Mats, Jan och Stefan- dag 1

SKATTERÄTTEGÅNGEN Skatterättegången mot Mats Persson, Jan Nilsson och Stefan Selakovic rullade igång under massiv medial beavkning idag. För att läsa ikapp vad som hänt i skatteaffären till dags datum bör man läsa "Dokument Baraben- Persson och Halse i ordkrig inför rättegången". Så vad hände under rättegångens första dag? Egentligen ingenting nytt under solen.

Under den första rättegångsdagen pågick det ett slags utdraget ordkrig mellan de inblandade parterna i härvan kring Peter Ijehs och Stefan Selakovic övergångar till Blåvitt. Först fick överåklagare Gunnar Stetler lägga fram sin teori om och en del bevis kring vad som skett i målet varpå Mats Perssons advokat Per E Samuelsson har kontrat med att lägga fram en teori kring hur det kan ha gått till.

Den spontana känslan efter första rättegångsdagen är att försvaret för Mats Persson och Jan Nilsson inte har några konkreta bevis att backa upp sitt försvar med. Känslan är snarare att man försöker bygga upp en slags alternativ teori kring hur det kan ha gått till i de berörda situationerna, ett alternativ som ska visa rätten att det kan finnas tveksamheter kring vad som faktiskt har skett.
Överåklagare Stetler har metodiskt visat hur han anser att Mats Persson och Jan Nilsson har agerat tillsammans för att återbetala Jan Nilsson i samband med övergången av Selakovic till IFK för de pengar Jan Nilsson la in som bonus till Peter Ijeh.

Försvaret har på sin sida försökt bygga upp en bild av att man agerade i hemlighet bakom ryggen på IFK Göteborgs styrelse för att det ska ha funnits en påstådd läcka i styrelsen. Som så kallat bevis för agerandet inför den här läckan talar försvaret om hur styrelsen i IFK Göteborg inte informerades om övergången av Peter Ijeh vid ett styrelsemöte den 1 September 2003. Då hade Aftonbladets Robert Laul redan avslöjat IFK Göteborgs värvningsförsök två dagar tidigare. Så att det fanns gott om läckor tvekar ingen om. Men det är bara försvaret som envist hävdar att alla andra förutom deras klienter var de som av olika anledningar spred information om sin egna "superhemliga" verksamhet. Resten av oss ser nog igenom den där taktiken, det känns som ett försök att skifta fokus från själva brottsfrågan till någon pseudodebatt.

Det kommer knappast hjälpa dem i frågan om de är skyldiga eller ej.

Efter dag ett har försvarets Per E Samuelsson (Mats Persson), Anders Bergkvist (Jan Nilsson) och Jonas Nilsson (Stefan Selakovic) lagt fram inledande anföringar och alla tre hävdar sin oskuld. Perssons advokat hävdar att Persson trott allting han gjort varit lagligt, Nilssons advokat hävdar att åklagaren har fel i Nilssons roll i det hela och Selakovic advokat hävdar att Selakovic helt enkelt följt anvisningar från Persson och Nilsson men även agenten Kent Carlzon.

Spontant känns det som att inledningen av rättegången börjat dåligt för Mats Persson och Jan Nilsson men klart bättre för Stefan Selakovic. Detta baserat både på försvarens framställanden men även på tonvikten i överåklagare Gunnars Stetlers inledningsanförande. Det märks att han i första hand är ute efter Persson och Nilsson. Stefan Selakovic är en person som eventuellt begått en brottslig handling, men åklagarsidan verkar anse att hans inblandning i det hela är av en den klart lindrigare sorten. Som att han kommit i kläm när Persson och Nilsson försökt fiffla sig in i historieböckerna...

"Jag är så jävla trött på Gais"- Ja vem fan är inte det?

UNDER GÅRDAKVARNEN Från Gais-hemsidan Grönsvart.com:
"Jag är så jävla trött på GAIS!
...Jepp, efter detta osammanhängade inlägg vet jag bara en sak, GAIS.. betala tillbaka pengar till ALLA som var i Skövde inklusive deras resa. Ni har inte bara förolämpat GAIS som klubb utan även alla supportrar som lever med GAIS 365 dagar om året 24/7."
Vi på Baraben.com undrar lite häpet:
1. Är inte det här ord för ord det slutgiltiga inlägget i debatten "Är inte alla Gaisare medgångsfans"?
2. Borde inte Gaisarna vara mer än vana vid att förlora och ägna sin tid åt att följa tragik och syssla med självplågeri vid det här laget?

Vi Blåvittsupportrar enades nyligen under läktaruppropet LM4. Gais supportrar uppmanar däremot via Gronsvart.com sina grönsvarta bröder att ta till kaos och våld på läktarna:

2007/05/22

Klen tröst efter bitter förlust

KLACKEN En brokig supporterskara har, verkar det som, äntligen enats för att göra det som den stora majoriteten vill allra helst. Det vill säga stötta Blåvitt i med- och motgång.

Jag vet inte om det är läktaruppropet LM4 eller att alla har blivit ett år äldre sen 2006, men det känns oerhört skönt att ha en bra känsla i kroppen efter att ha stått i kärnan av klacken igen. Vi sjöng jävligt bra i dag. Trots 1-3-förlust. Vi sjöng innan matchen, vi sjöng under matchen och vi sjöng efter matchen. Det var en faktiskt en stor känsla att höra klacken sjunga de sista övertidsminuterna och minuterna efter matchens slut. Jag är 99 % säker på att om det här hade varit förra året, så hade vi varit knäpptysta och därefter buat ut spelarna. Men i år är det ett nytt lag på plan och en, känns det som, ny klack på läktaren.

En bättre klack. Mindre hat, mer kärlek. Och som alla förhoppningsvis vet vid det här laget (vet ni det inte föreslår jag att ni tar ett snack med Vasquez) så är det mycket kärlek i fotbollen. Man behöver inte bli som Guliganerna och bli våldtagna på hemmaplan (måste kännas pinsamt att vara Anders och stå och bli toalt utbuad och utvisslad vid spelarpresentationen, på hemmaplan!) eller som Gaisarna och bli upprörda så fort det hatas någon gång ibland. Men jag är oerhört stolt över det som klacken visat upp de senaste matcherna.

I dag gjorde dessutom klackledarna ett bra jobb, att jämföra med mot Gefle i förra matchen då man skickade upp en något överförfriskad yngre kille som ingen gillade. Ett tips till klackledarna är väl kanske att köra igång någon mer långvarig låt när man har uppe händerna. Känns som ett stort antiklimax att sträcka på armarna i en två minuter i väntan på att få börja sjunga, för att därefter köra någon ramsa i en sisådär 20 sekunder innan den dör ut... Sångrepertoaren behöver även stärkas ytterligare, och vissa återkommande fenomen måste få ett slut (eller är jag ensam om att hata "den som inte hoppar är Gaisare"?). Sen måste folk lära sig att hålla takten. Jag säger det igen. Ni måste lära er att hålla takten. DET ÄR INTE TECHNOMUSIK VI SJUNGER TILL. HÅLL TAKTEN FÖR FAN.

Vi är dessutom en av få större föreningar som ännu inte, och förhoppningsvis inte framöver heller, behövt se tiotusentals kronor gå till spillo för att betala böter för bengaler eller pyroteknik. Mycket cred till Ultras Göteborg som verkar ha insett att så länge det är förbjudet så är det helt vansinnigt att bränna.

Sen upptäckte jag i dag att det tydligen finns ynglingar som föredrar att knuffas och skojbråka med polarna framför att se på matchen. Om ni två tre killar som blev tillsagda av mig i dag läser detta, så vore det kul med en kommentar om varför ni höll på som ni gjorde. Istället för att stå där i jättecoola casualkläder och solglasögon så föreslår jag att ni testar att dra på er en Blåvitt-tröja eller kanske något från den Alternativa Shoppen, och sen testar att koncentrera er på matchen, trots underläge. Jag lovar, det är en upplevelse! Knuffa polare kan man göra i sandlådan efter matchen.

Feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA I dag glömmer vi i andra halvlek för en stund och delar ut poäng enbart efter insatsen i första halvlek. Och ärligt talat, jag har ingen lust att skriva några längre motiveringar heller...

IF Elfsborg, borta
5 poäng: Thomas Olsson - Bra insats rakt igenom. Lugn och oerhört säker med boll. Hur spelet kommer se ut när (inte om...) han går och skadar sig vill jag inte veta.
3 poäng: Bengt Andersson - Tillbaka i hyfsad form, gör en jätteräddning direkt efter ledningsmålet. Får tyvärr inte den hjälp av försvaret som han behöver vid kvitteringen
2 poäng: Ragnar Sigurdsson - Se tidigare feldgrau-femmor...
1 poäng: Marcus Berg - Ett jävligt snyggt nickmål och ett par bra aktioner, men det känns som att han kan bättre när han får bollen i utkanten av straffområdet.

Totalt efter 7 omgångar
1. Thomas Olsson - 14 poäng
2. Andres Vasquez - 13 poäng
3. Ragnar Sigurdsson - 12 poäng
4. Marcus Berg - 11 poäng
5. Niclas Alexandersson 9½ poäng
6. Erik Dahlin - 5 poäng
7. Adam Johansson - 4 poäng
8. Jonatan Berg - 3 poäng
8. Bengt Andersson - 3 poäng
9. Pontus Wernbloom - 2½ poäng

Dagens tifo!

Välkomna Anders Svensson till dagens match!

Love is in the air...