2007/05/20

På tisdag blir borta hemma

MEDÅNGSSUPPORTRAR Precis som alltid när ett lag lyckas, dyker de upp: folk som aldrig bekänt färg, men minsann alltid hejat på det där laget. I år är det Elfsborgs tur. Likt skygga präriedjur som tittar fram ur sina hålor dyker de nu upp överallt: medgångssupportrarna. Den officiella supporterklubben Guliganerna har till och med satt nytt rekord i antalet medlemmar förra året: Hela 700 stycken, och man är nu nästan lika stora som sina gulsvarta bröder i Black Army. Publiksnittet har fördubblats sedan 2004 tack vare en ny arena och sportsliga framgångar. Det är ganska lätt att titta fram då. På senare år har de gulsvarta helt plötsligt lagt sig till med en märkligt självsäker attityd och i Göteborg drar många på munnen när Elfsborg kommer på tal. Men man har ett problem i Borås:

Det är helt enkelt ingen som brytt sig om Borås på länge, inte förrän i år. Eftersom Elfsborg nästan alltid har befunnit sig i utkanten av fotbollens finrum, både sportsligt, publikmässigt och geografiskt har man ingen ärkerival, ingen att spela prestigeladdade matcher mot likt alla större klubbar. Och då får man skapa en: IFK Göteborg blev det naturliga valet. För de gulsvarta är detta årets viktigaste hemmamatch och det pratas till och med om derby. Från att ha varit nästan obefintliga dyker de nu upp på matcherna i Göteborg. Man satsar stort på tifo till dessa matcher och vem minns inte det härliga duschdraperiet man hängde upp på Gamla Ullevi för ett par år sedan. För oss blåvita är det mest en lättillgänglig bortamatch och en chans att visa den efterblivne grannen från landet hur långt efter de egentligen är. I årets andra numer av ”Blått & Vitt” säger Joakim Johansson från Ålgårdsläktaren:

”- De derbyn som är störst för IF Elfsborg är matcherna mot IFK. Det finns som bekant en ganska stor rivalitet mellan städerna och vem som är bäst i väst”.

Jaså? Av tradition har vi blåvita varje år en mängd prestigemöten att se fram emot där rivaliteten har varit stor i årtionden. Dit hör inte Elfsborg och vi har våra riktiga derbyn att se fram emot. Noterbart är att ordet ”derby” alltid verkar komma från Boråshåll. Man arbetar tydligen efter devisen ”Det man inte har får man hitta på”. Vi ses på tisdag och hur det går på läktaren vet vi redan nu.

35 kommentarer:

  1. Medgångssupportrar. De har alltid var ont om Elfsborgs supportrar på bortasektionen på Gamla Ullevi...
    Dock, helt plötsligt förra året. Dök de upp. Medgångssupportrar?

    SvaraRadera
  2. Viktiga matcher för oss är

    Man utd
    Milan
    Barca
    Hamburg
    Galatasaray
    Porto
    Bayern München
    Valencia
    Inter

    SvaraRadera
  3. Allsång i skokartongen

    SvaraRadera
  4. nej, man får ge elfsborg respekt. dom har lyckats på mga områden där ifk misslyckats kapitalt de senaste åren. de har också blivit lite av ett hat-lag för mga. Vilket ju är ett erkännande på ngt sätt.


    *yes messi!!*

    Blir ett spännande möte iallafall..

    SvaraRadera
  5. Och hur det går på planen är ju ganska självklart, 3 poäng till våra gula eleganter.

    Blåvitt är lika dött som sin klack, Änglarna.

    SvaraRadera
  6. Håller med anonym nummer 2: viktiga matcher är de mot stora lag, inte mot långrandiga pyjamaslirare!
    Jag gillar att ni kallar oss efterblivna bönder och hävdar att vi är medgångssupportrar.
    Jag gillar att ni bygger upp hatet.
    Jag gillar ramsor som "En get, en gås, en hora från Borås".
    Jag gillar att ni kommer mangrant till våran "skokartong".
    Vi är nämligen regerande svenska mästare, alla blickar faller på oss och allt ni gör i år jämförs med oss.
    Ni kan inte välja bort att tisdagens match är en stormatch.

    SvaraRadera
  7. Om du som lantis håller med anony nr 2 så tror jag att du missar poängen...

    Bara en formsak; surikater, som den på bilden, är inte präriedjur. De lever inte i Amerika utan i afrika... se http://sv.wikipedia.org/wiki/Surikat förmer info ;)

    SvaraRadera
  8. Men asså... shit va det är traktorister som läser den här bloggen... skaffa en egen FFS.

    SvaraRadera
  9. djuret på bilden är en surkart och lever i borås.

    SvaraRadera
  10. Medångssupporter? Kör de alltså fortfarande med ånglok till bortamatcherna?

    SvaraRadera
  11. Jag är glad för att det inte har blivit rena motsatsen som det blivit för ett visst blåvitt lag i Göteborg; nämligen att snittet har minskat på grund av, eller ska vi säga tack vare, era mindre lyckade säsonger på 2000-talet. Ni lever mycket på era derbyn, därav era höga publiksiffor.

    När säsongen är slut rekommenderar jag er att gå in på AIK:s officiella hemsida och kolla in lagens publiksnitt där det även finns ett derbyrensat snitt. Det är det derbyrensade snittet som är väsentligt. Synd bara att dom inte räknar med Elfsborg som derby, för det var väl ingen slump att det var så en hög publiksiffra på Gamla Ullevi i exempelvis i fjol mot just Elfsborg.

    Kasta inte sten i glashus.

    /Er gamle vän (:

    SvaraRadera
  12. IFK Göteborgs officiella hemsida påstår att matchen mot Elfsborg på Ullevi senare i år är ett derby, och tar därför mer betalt. Förklaring? Elfsborg - IFK Göteborg är lika mycket derby som Helsingborg - Malmö FF, tolka det som ni vill. Västsvenskt derby. Skånederby. Vad är skillnaden? Nu vill jag ha ett bra OCH genomtänkt svar.

    SvaraRadera
  13. Ursäkta att jag är jobbig, men nu kommer jag med min sista kommentar för idag:

    I texten skrev ni "Eftersom Elfsborg nästan alltid har befunnit sig i utkanten av fotbollens finrum, både sportsligt, publikmässigt och geografiskt har man ingen ärkerival, ingen att spela prestigeladdade matcher mot likt alla större klubbar. Och då får man skapa en: IFK Göteborg blev det naturliga valet".

    När man läser det där, inklusive ALL er smutskastning mot IF Elfsborg, som exempelvis att vi är bönder, att vi har massa medgångssupportrar, att alla från Borås tar traktorn till jobbet (gäller detta även Änglar från Borås?), att majoriteten av Borås befolkning pratar bondmål, att vår nationrätt är roadkill, och att vi handlar med hö och torkat gräs. Och så så dessutom: NI trycker upp en svart t-shirt som ni ska ha på er mot just IF Elfsborg i Borås på tisdag den 22 maj!

    [Läs nu igenom ovanstående text 2 gånger, och fundera sedan lite över det jag skrivit]


    Och sen påstår ni att det är vi som har er som största ärkerival! Höhö! Om era skribenter hade varit lite mer konsekventa och skrivit liknande skitsnack om alla era nästkommande motståndare hade ert påstående blivit lite mer troligt (och roligt).

    Men sanningen är ju den, efter att jag läst er post ett flertal gånger, att det är NI som ser oss som en större ärkerival, än tvärtom.





    Knäckta! *fniss*

    SvaraRadera
  14. Får nästan hålla med ellolinda. Förstår inte riktigt att man orkar ödsla så mycket energi på elfsborg. För min egna del är matcher mot elfsborg lika intressanta som när vi möter Gefle eller Häcken.

    Sen är det givetvis klart att elfsborg är tacksamma att racka ner på. Men hellre 10 artiklar om Taco-Andess än två om elfsborg!

    SvaraRadera
  15. Det verkar som om 50% av dem som läser denna blogg håller på Elfsborg. Med tanke på det och reaktionerna kanske det bara bekräftar det som står i artiklarna? Mindervärdeskomplex vad ordet.

    SvaraRadera
  16. Har alltid tyckt lite synd om fans till lag som Elfsborg och Landskrona, vars "ärkerivaler" egentligen skiter i dom... Men bara lite...

    SvaraRadera
  17. Elloslinda pappa e en ko

    SvaraRadera
  18. Elloslinda, du får ta det lite vackert med inläggen. En intelektuell nivå högre än en fiskmås är pointless. Dom fattar inte!
    Och varför det är så många Elfsborgsfans här: det är en bra blogg och matchen mot Fiskrens engagerar oss.

    SvaraRadera
  19. På tisdag gäller det titeln "Bäst i Väst", derby, årets prestigematch, nu skall vi visa dom jävlarna!

    ....sett ur Elfsborgs synvinkel.

    För oss andra gäller det tre poäng. Derbyt är först om en vecka.

    SvaraRadera
  20. Det tycks som om barabenfamiljen verkligen ser bönderna från Borås som en ärkerival! Vad förklarar annars detta intresse? Personligen tycker jag alltid att era hat-artiklar inför större matcher är lite löjliga, som Ifkare säger jag detta. Medger att de dock kan vara lite småroliga ibland - som den underbara bilden på en mjölkande elloslinda häromdagen.

    Nej det tycks verkligen som om Elloslinda går i spetsen för ett bondeuppror här på bloggen, hon knäcker Frankie och Kenta genom sin sylvassa argumentation och hennes främsta källa är tydligen IFK:s egna hemsida. Då går det inte att prata bort hennes poänger. Dessutom rubbar bondeupproret min världsbild - jag som trodde att baraben lästes av ifk-supportrar?

    Nåväl, kampen på internetforumet är förlorad, återstår att se om bönderna blir vokalt överröstade på arenan som brukligt är.

    Jag tippar dessutom att kamraterna vinner matchen med 2-0. Taco blir utvisad i 15:e minuten efter att han försökt sig på en "Vasquez-spark" och missar mål med bollen med prickar domaren i huvudet med sin högerdoja.

    SvaraRadera
  21. Jag har aldrig fattat varför man måste derbyrensa publiksnittet. Räknas inte de matcherna?

    I såna fall vill jag rensa bort de matcher det är dåligt väder, tråkigt motstånd, dåligt datum och dålig tid.

    Eller tvärtom, kanske? Det skall bara vara dåligt väder, tråkigt motstånd, dåligt datum och dålig tid. Först då ser man vilka som har "mest hängivna" supportrar.

    Men HEY! Om man har en urkass arena då? Är inte det en bonus när man skall se vilka som har de "mest hängivna" supportrarna?

    SvaraRadera
  22. Elfsborg är ingen ärkerival. Elfsborg är som lite smuts i ögat - irriterande, men det försvinner snart.

    SvaraRadera
  23. Anonym sa...
    Viktiga matcher för oss är

    Man utd
    Milan
    Barca
    Hamburg
    Galatasaray
    Porto
    Bayern München
    Valencia
    Inter

    ---

    ja det var väl tio år sedan ni presterade.

    SvaraRadera
  24. elloslinda är en tjackhora och hon har inga pattar.. =)

    skaffa nåt eget för fasiken!

    SvaraRadera
  25. Hela konversationen härinne förtydligar väl bara vad artikeln säger - det är för bönderna matchen spelar stor roll. Hela bloggen fylls av boråsare för att försöka argumentera. Änglar gör precis som jag, läser det med en gäspning.

    Längtar till den dag Norrby tar sig upp i Allsvenskan. Då får ellos ett riktigt derby och dessutom en moståndare som också tycker att det är årets match.

    SvaraRadera
  26. "För oss betyder den här matchen bara tre poäng". Anonym 09:29 > Klockrent.

    SvaraRadera
  27. Matchen mot Elfsborg är helt klart en viktig match tycker jag. Vi blev ju nästan förnedrade förra säsongen borta mot Elfsborg. En poäng blev det dock. Men det kändes långt ifrån bra. En poäng skall man väl vara nöjd med då. Men när man hade spelat så grymt dåligt så mådde jag oerhört illa. Kunde inte glädjas åt poängen.

    Nu vill jag se ett Blåvitt som åker till Borås och tar för sig. 3 poäng hade förstås varit riktigt skönt och viktigt att få med sig hem. Men viktigast är att vi kan fortsätta prestera underhållande fotboll och skapa chanser.

    Ser kanske inte detta som ett deby. Men det är en av de viktigaste och troligen svåraste matcherna för säsongen? Det är trots allt svenska mästarna på bortaplan vi möter. Ett Elfsborg som startat lite trögt men som nu är på gång. Sätt ner foten Blåvitt och visa att det går att spela en underhållande och effektiv fotboll även mot tänkta topplag.

    SvaraRadera
  28. Imorns ska vi vandalisera i Borås, får se vart de stolta postorderfruarna från ryssland är d`?

    SvaraRadera
  29. Ute på slätten finns ett uttryck som summerar, på ett enkelt sätt, vad som är fel med vänsterdojjan, elloslinda och andra bondlurkar (bondlurk är, btw, ett bra ord) från vischan: "födderåhfarsin"!

    SvaraRadera
  30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  31. det är helt underbart att se hur mycket energi som läggs ner på en "betydelselös" match. nu när ujs och röva är nere blir det väl lätt så.

    kommer elfsborg i närheten av den klassen de hade mot oss i fjol blir det tre förlorade poäng, tyvärr.

    SvaraRadera
  32. Tid sedan senaste SM-guld:
    10 år, 6 månader och 26 dagar

    SvaraRadera
  33. Det är det derbyrensade snittet som är väsentligt.
    Ja, eller hur!?, eller rättare sagt För vem då?.

    SvaraRadera
  34. Haha det bästa jag läst på länge.

    Det skrämmande(?) är att det stämmer till 100%

    SvaraRadera
  35. Tid sedan senaste SM-guld:
    10 år, 6 månader och 27 dagar

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.