2007/05/13

Analys: Inför IFK Göteborg - Gefle IF

ANALYS Den här analysen kommer i stora drag att återknyta till det som hände senaste matchen, bortamatchen mot Örebro. Som vi alla såg fungerade det mesta väldigt bra i den matchen och vi fick dessutom se ett makalöst mål. Därför vore det minst sagt generalfel att börja ropa på ändringar inför måndagens match, utan vi skall istället se vad det var som fungerade så bra och hur det gick till. Förhoppningsvis kan sedan spelarna se till att det ser lika bra ut i morgondagens match.

Inför förra matchen så påpekade jag återigen att kantspelet fram till den matchen hade varit i stort sett obefintligt. Redan när Berg gjorde sitt första mål hade vi fått bevis på att det från och med nu skulle komma att fungera mycket bättre, åtminstone på högerkanten. Vänsterkanten däremot, kom aldrig riktigt igång på hela matchen. Eldin har en tendens att dra sig inåt i banan, vilket är ett bra tecken på att han vill vara med i spelet. Dessutom kan det ibland vara en överraskningseffekt för ett försvar när han kommer löpandes i djupled, snett inåt i banan. Senast fick han som bekant en jättechans på grund av detta som han höll på att sätta. Så vad gjorde det då, kan man tycka, när det ändå gjordes fyra mål – varav ett kom från en inbrytning av vänsterbreddaren?! Kanske inte så mycket i matchen som var, men för att i längden kunna variera anfallsspelet i ännu större utsträckning så är det viktigt att ha ett bra kantspel på båda kanterna.

Vidare trodde jag att Olsson och Wernbloom skulle spela centralt vilket jag fick fel på – vilket nog var tur. Med både Olsson och Vasquez på innermitten fick vi ett spelande innermittfält som vi inte sett på flera år. Behovet av en slitvarg/köttare syntes vara som bortblåst. Sen är det förvisso en allmänt vedertagen missuppfattning, att en avsaknad av en Alex eller Pontus på mitten skulle leda till att vi tappar defensivt eller i bollvinnande. Vasquez är den som springer mest av alla blåvita och det är också att han vinner boll högt upp i banan som gör att han får läget för sitt mål. Nu tror jag förvisso inte Pontus ger upp sin plats så lätt för det. Han har en styrka i sitt spel, och framförallt sitt huvudspel som både Vasquez och Olsson saknar. Detta är egenskaper som är väldigt användningsbara i vissa matcher, eller i vissa delar av matcher. Jag är övertygad om att Pontus kommer komma tillbaka in i elvan snart på ett eller annat sätt och röja vidare så småningom, men just nu är Olsson och Vasquez regenter på innermitten.

Anfallet är inte mycket att säga om. Sella fortsätter att kämpa på och snart lossnar väl målskyttet ändå tycker man. Berg däremot börjar se riktigt vass ut, framförallt gör han en riktigt bra grej vid första målet. Han reser sig efter att ha varit nere för räkning och visar direkt var han vill ha bollen i nästa skede, får det också och gör mål. Påminner om ett mål Zlatan gjorde för Inter i vintras. Marcus gör även en briljant fin framspelning när han lägger bollen på volley i sidled, så att den landar perfekt på Alex fötter för en bra målchans. Mycket bra Marcus, fortsätt så!

Jag hade hoppats att Adam skulle vara tillbaka i gammal god form nu när Alex var kompanjon på kanten igen – och det visade verkligen Adam att han åtminstone är på god väg. Ständigt på språng i offensiva raider och som tidigare påpekats så skedde nästan allt blåvitts anfallsspel på högersidan. Nu gäller bara att fortsätta våga vara offensiva på måndag för Adam och Alex.

I motståndarlaget kan vi notera att deras på pappret två starkaste kort; Bapupa och Makondele missar måndagens match. Givetvis en stor försvagning av ett redan ganska icke-namnkunnigt lag. Det har dessutom spekulerats i huruvida Woxlin och/eller Oremo kan komma att missa matchen, men de senaste rapporterna talar för att dessa spelar trots allt. Räkna med ett Gefle som kommer att ligga med minst nio man i försvar matchen igenom och försöka komma upp i snabba kontringar. Man har ett erkänt starkt försvar men kan det hålla emot pressen som kommer komma från IFK Göteborg? Vi får se, men jag tror inte det blir så.

Till sist vill jag citera mig själv från förra veckans införrapport:

”Precis som inför de tidigare fyra matcherna så hoppas man att detta är kvällen då det ”släpper” och spelet börjar se så där bra ut som man vet att det kan göra, och målen börjar trilla in. Undertecknad drömde för övrigt i natt om kvällen tillställning och i den drömmen så vann vi med 3-0 och Wernbloom gjorde två av målen och allt var frid och fröjd. Behöver jag säga att det inte var lika kul att vakna upp när man insåg att det bara var en dröm… Men vem vet - ibland överträffas drömmen till och med av verkligheten, kanske kan det bli en sådan kväll i kväll.”

Ja, jävlar. Vad ska man säga? Drömmen blev totalt överträffad av verkligheten. Segern, spelet och framförallt Målet. Händer det igen mot Gefle? Knappast troligt, men en säker seger så är jag nöjd trots ändå.

5 kommentarer:

  1. Bra analys Erling, finns inte mycket att tillägga där. Hoppas att Hjaldur fyller på lite bättre imorgon, iom att Karisik drar sig inåt så ofta. =)

    SvaraRadera
  2. Jag hade hoppats att Adam skulle vara tillbaka i gammal god form nu när Alex var kompanjon på kanten igen – och det visade verkligen Adam att han åtminstone är på god väg. Ständigt på språng i offensiva raider och som tidigare påpekats så skedde nästan allt blåvitts anfallsspel på högersidan. Nu gäller bara att fortsätta våga vara offensiva på måndag för Adam och Alex.

    det är ju inte adam som är i form hux flux, det är ju en direkt effekt av att han har någon som jobbar hemåt framför sig. jonathan berg står ju still 90 procent av sin tid på fotbollsplanen men alex tar ett stort ansvar hemåt, då vågar ju adam gå framåt för han vet att det finns täckning bakåt, det vet han inte när han har klåpare framför sig.
    lite samma anledning till varför det jämt är kaos på hjalmars kant, han har inte en niclas framför sig, eftersom han är ganska usel i det defensiva positionsspelet så märks det så mycket mer vem han spelar tillsammans med när det inte är någon väldigt löpstark som vasquez, exempelvis var ju hjalmar/wowoah total katastrof stundtals. för att ha råd att ha en svag spelare som hjalmar på plan måste man ha ett seriöst defensivtänkande på vänsterkanten.

    SvaraRadera
  3. bra skrivet, tror d kan bli vinst om dom bara vågar vara offensiva hela matchen, måste våga missa en pass o dribbling också, Så länge inte Hjalmar försöker sig på dribblingar nere vid eget mål

    SvaraRadera
  4. Appråpå drömmar. Jag drömde igår att vi åkte ur Allsvenskan. Hur jag i drömmen satt och studerade text-Tv och hur i efter sista matchen låg sist.
    När jag vaknade tänkte jag på hur vi 2002 var ett stolpskott ifrån att åka ur. Vet inte vad jag vill säga med detta, kanske att jag ännu inte släppt år 2002

    SvaraRadera
  5. Anonym 20:42:
    Förstår din oro min vän, 2002 kommer sitta i länge... En mörk och regnig höst kan den vara tillbaka...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.