2007/05/07

Analys: Inför Örebro SK - IFK Göteborg

INFÖRANALYS Det har nu spelats fyra matcher i årets allsvenska för IFK Göteborgs del och ikväll väntar den femte. Vi åker till nybyggda Behrns Arena för att möta allsvenska nykomlingarna Örebro. Facit på de fyra matcher som spelats är en förlust, två oavgjorda och en vinst. I min mening är detta inte godkänt och spelet har också lämnat en del övrigt att önska. Så vad ska då hända ikväll för att det ska bli fart på Blåvitt och vinst mot Örebro?

Till att börja med så aviserar tränarduon Rehn och Olsson med största sannolikhet en del förändringar på mittfältet till kvällens match. Mycket talar för att man ställer upp med Alex och Vasquez på varsin kant och Tomas Olsson och Pontus Wernbloom centralt. Säkerligen beror detta på att kantspelet i de första matcherna varit obefintligt, då både Alex och Vasquez testats centralt i banan. Få inlägg har kommit till från kanterna och även ytterbackarnas spel har fungerat vagt i de första matcherna.

Förhoppningsvis
leder detta grepp till att vi kan dra isär spelet och utnyttja hela planens bredd, för att bli mindre förutsägbara – som varit kanske vårt största problem under tävlingssäsongens första matcher. Att Alex och Vasquez har bra inlägg vet vi dessutom sedan tidigare så förhoppningsvis är våra anfallare alerta idag då det troligtvis kommer levereras mer bollar från kanterna är tidigare.

Centralt kommer alltså Olsson troligtvis in – mycket beroende på hans fina inhopp senast mot Halmstad. Han tillför ett bra passningsspel i djupet på fötterna på anfallare och kantlöpare, något vi i viss mån saknat i tidigare matcher. Olsson och Wernbloom är för övrigt en duo som borde komplettera varandra väl, där Olsson står för det mer precisa passningsspelet och Wernbloom är den som vinner boll och följer med in i straffområdet med sitt fina huvudspel och sin fina känsla för mål – gammal anfallare som han är. Vad som talar emot är att duon vid tidigare tillfällen trots detta inte lyckats särskilt väl tillsammans. Förhoppningsvis är dagens match en nystart för samarbetet herrar Olsson och Wernbloom emellan.

I anfallet har Berg och Selakovic inte nått upp till några astronomiska höjder så här långt. Sella sliter på men har förtvivlat svårt att hitta chanserna - och målet. Berg å andra sidan har stundtals varit usel rent spelmässigt men har trots det gjort ett par mål, bland annat två snygga mot Ängelholm. Med ett mer spelande mittfält, och mer bollar att jobba med, så kan man bara hoppas att målen börjar trilla in i expressfart – annars är det verkligen läge för en rockad även i anfallsväg. Att George Mourad ser ut att vara tillbaka i full träning redan om ett par dagar är mycket glädjande och spetsar till konkurrensen betydligt – speciellt nu när Ranégie gått och skadat sig. Wallerstedt börjar nog på bänken ikväll igen, men att ge han åtminstone en halvlek känns inte helt främmande om det fortsätter låsa sig för Sella eller Berg.

Backlinjen och målvaktposten är inte mycket att säga om. Med 99 procents sannolikhet är det samma fem spelare som det varit de senaste matcherna som spelar där idag igen. Ett par frågetecken kan dock vara aktuellt att påpeka här. Kan Adam komma tillbaka till förra höstens form nu när han har Alex framför sig? Vi får hoppas att de gör en bra match ikväll och att de även klarar av att avväpna Örebros giftiga vänsterkant. Är det dags för vår nya Erlingmark, Gustav Svensson, att börja aspirera på vänsterbacksplatsen snart. Hjalmar har som vanligt blandat sina insatser så här långt in på året och framförallt så har Gustav varit i stort sett anonym när han fått chansen att hoppa in på mer offensiva platser på mittfältet än så länge. Om Gustav ska få chansen så är det i mina ögon som försvarare. Och sist men inte minst; hur länge klarar Bengan av att stå tillbaka hotet från unge Dahlin? Dahlin, som var bäst på plan när Blåvitt blev tillbakapressade (ja tyvärr, det var faktiskt stundtals så) av Ängelholm (!) i Svenska Cupen senast – samtidigt som gamle Bengan knappast har varit helt stabil i inledningen av årets allsvenska. När ska stafettpinnen lämnas över för gott?

Precis som inför de tidigare fyra matcherna så hoppas man att detta är kvällen då det ”släpper” och spelet börjar se så där bra ut som man vet att det kan göra, och målen börjar trilla in. Undertecknad drömde för övrigt i natt om kvällens tillställning och i den drömmen så vann vi med 3-0. Wernbloom gjorde två av målen och allt var frid och fröjd. Behöver jag säga att det inte var lika kul att vakna upp när man insåg att det bara var en dröm…

Men vem vet - ibland överträffas drömmen till och med av verkligheten, kanske händer det i kväll.

9 kommentarer:

  1. Göttmosa Örebro!

    SvaraRadera
  2. Pilfalk;
    Jag kan bara instämma och hoppas att den laguppställning som du presenterar är den rätta, med ett frågetecken för Sella. Borde inte Wallerstedt få chansen från start?

    SvaraRadera
  3. Wallerstedt börjar nog på bänken ikväll igen, men att ge han åtminstone en halvlek känns inte helt främmande om det fortsätter låsa sig för Sella eller Berg

    Det är ju bara en av dessa som det totalt låst sig för, faktiskt.

    SvaraRadera
  4. ut med sella!det kan ju inte bli sämmre ialla fall

    SvaraRadera
  5. sella får inte spela han är ju usel, ingen som vågar säga det eller? han tillför inte ett jota tyvärr

    SvaraRadera
  6. "Anonym sa...
    ut med sella!det kan ju inte bli sämmre ialla fall" Du menar sämmre än sämre...?...

    SvaraRadera
  7. ... och ibland överträffar verkligheten drömmen! 5-0 till IFK!

    Btw, den sista tiden har jag vid flera tillfällen drömt om ifk (sist slog bengan en inspark som flög över tenisbanorna vid gamla och alla bah: woooow!) och att du outar att även du gör det får mej att känna mej mindre fotbollsnördig!

    SvaraRadera
  8. Du skriver bra Erling, men försök vänja dig av med att slänga in ordet "så" på platser det inte behövs.

    SvaraRadera
  9. hehe, ibland överträffar verkligheten drömmen var det va?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.