2007/05/06

Silly Season: Johansson och/eller Johansson?

DOKUMENT BARABEN Det spekuleras i en värvning av mittbacken Nils-Eric Johansson till IFK Göteborg. Men bakom kulisserna pågår även en dragkamp om en annan Johansson. På ena sidan står Djurgården, på andra sidan IFK, bägge med vad de tycker är trumf på hand.

När ryktet att Leicesters svenska back N-E Johansson kunde vara på väg hem till Sverige först dök upp så hamnade IFK Göteborg snabbt i tätposition bland mediespekulanterna. IFK Göteborgs intresse bekräftades inom kort av Håkan Mild varpå en intensiv mediekampanj rullade igång. En kampanj med vilda spekulationer om hur många miljoner N-E Johansson vill ha från IFK.

Olof Lundh på fotbollskanalen.se var värst med sin spekulation på 8 miljoner kronor netto för Nils-Erics signatur. Den före detta AIK-spelaren skulle i så fall bli dyrare än rekordförvärvet Stefan Selakovic var när han signades från Heerenveen vintern 2005. N-E Johanssons agent Claes Elefalk har framgångsrikt, med hjälp av just Fotbollskanalen.se lanserat ett budgivningskrig mellan IFK Göteborg och flera okända klubbar i Norden. Detta innebär att Göteborgskamraterna i princip kan hamna i ett budgivningskrig med sig själv. Frågan är var smärtgränsen går? N-E Johansson är en spelare som IFK Göteborg med all sannolikhet aldrig kommer att kunna sälja till utlandet. Bortsett från eventuell sportslig förstärkning så är det en ren förlustaffär som det nu spekuleras i.

Kritiker menar på att investmentbolaget bara kan överleva långsiktigt om dess resurser riktas mot spelare som kan återge vinst genom försäljning. Trots upplägget om avkastning på hela spelartruppen till investerarna. Samtidigt vägs den problematiken mot det faktum att IFK Göteborg behöver förstärka sin trupp på ett flertal positioner för att kunna blanda sig i en Allsvensk guldstrid.

Den 28 April var Håkan Mild och Stefan Rehn i England för att specialstudera bland annat Nils-Eric Johansson. I samtal mellan parterna framkom det att man än så länge stod ganska långt ifrån varandra. Men då Göteborgskamraternas ordförande Stig Lundström, med god hjälp av hysterisk media, i veckan deklarerat ett prestigekrig mot Stockholmsklubbarna så ser inte miljonrullningen ut att vara helt osannolik. Inte ens när det gäller en förhållandevis omeriterad mittback som N-E Johansson.

Samtidigt skall duon Mild och Rehn ha haft kontakt med Andreas Johansson. Mittfältaren som i mediespekulationerna ständigt är aktuell för en hemflytt till Sverige. Men då den före detta Djurgårdsspelarens flickvän inte bara är Stockholmare utan var anställd på Djurgårdens kansli när hon och Anderas Johansson började dejta har allting pekat mot en kommande flytt till Stockholm. Detta är det tyngsta argumentet till varför Djurgården varit säkra på att Anderas Johanssons klubbval skulle bli enkelt den dag han flyttade hem. Men när Stefan Rehn blev klar som ny tränare i IFK Göteborg blev tongångarna på Djurgårdens Kaknäs klart mer nervösa.

Stefan Rehn och hans sambo Annelie Lantz (har även sonen Kevin 3 år tillsammans) umgås nämligen privat med Andreas Johansson och flickvän. Den här vänskapsrelationen har lett till att Djurgården flera gånger uppvaktat Johansson. Dock förväntas han inte flytta hem till Sverige förrän tidigast till sommaren 2008 och därför har Rehn tid på sig att övertala honom från de tankar som i huvudsak lutar mot en flytt till Stockholm. En övertalningsprocess som gjort Djurgården tillräckligt nervösa för att lansera en egen charmoffensiv till motkampanj.

Baraben.com erfar att IFK Göteborg planerar en liknande kontraktslösning som den Stefan Selakovic fick när han vände hem från Holländska till de spelare man vill locka hem framöver. En majoritet av lönen betalas ut i en sign on bonus och inte som vanlig lön. På så vis betalar den i England baserade spelaren noll procent i engelsk skatt och bara 15 procent i Sverige. IFK Göteborg undviker på så vis att betala arbetsgivaravgift på en majoritet av spelarens lön.

29 kommentarer:

  1. Sicken jävla ickenyhet. Vad var nytt i det där? Allt har ju redan stått i andra tidningar.

    SvaraRadera
  2. Hoppas på bägge två, men då tar man väl kanske i. Adde känns mer nödvändig men om man nu kan värva Nisse till sommaren så kanske investmentbolaget har tid att luska fram nya pengar för en eventuell Adde-värvning till sommare 2008. Det är ju klart spelare som skulle tillföra spets, även om jag inte sett Nisse så vittnar ju hans PL-meriter om just detta.

    //Brand New

    SvaraRadera
  3. Är man omeriterad om man har gjort 70 matcher i premierleage och över 100 bundesligamatcher? Dessutom har det aldrig pratats om 8 mill i sign-on utan för sign-on+3 årslöner. Hade vart tjänstefel av Blåvitt att inte hugga på en sån spelare

    SvaraRadera
  4. "Sicken jävla ickenyhet. Vad var nytt i det där? Allt har ju redan stått i andra tidningar."

    Vilka tidningar har skrivit om vänskapen mellan Rehn och Adde? Om hur Addes girlfriend jobbat för DIF? Om att Rehn/Mild snackat med honom?

    Sicken jävla ickekommentar. Vad var nytt i det där? Allt har ju redan stått i andra kommentarer.

    SvaraRadera
  5. Dessutom har det aldrig pratats om 8 mill i sign-on utan för sign-on+3 årslöner. Hade vart tjänstefel av Blåvitt att inte hugga på en sån spelare

    6/5/07 15:38


    Så här står det i texten:

    "En kampanj med vilda spekulationer om hur många miljoner N-E Johansson vill ha från IFK.

    Olof Lundh på fotbollskanalen.se var värst med sin spekulation på 8 miljoner kronor netto för Nils-Erics signatur."

    Inte att pengarna skall vara sign on utan att det är sådana pengar han vill ha för att skriva på. Inte lärt dig läsa än?

    SvaraRadera
  6. "Baraben.com erfar att IFK Göteborg planerar en liknande kontraktslösning som den Stefan Selakovic fick när han vände hem från Holländska till de spelare man vill locka hem framöver. En majoritet av lönen betalas ut i en sign on bonus och inte som vanlig lön."

    Vågar man hoppas att IFK är tydliga på att betala ut den pengen INNAN spelarna flyttar hem till Sverige den här gången...

    SvaraRadera
  7. Anonym/Är man omeriterad om man har gjort 70 matcher i premierleage och över 100 bundesligamatcher?

    Det beror ju på vad man har för krav på meriter, det finns en jävla massa dussinlirare även i Premiership, det är ju kvalitén på spelet som är det viktiga. Lär av Lex Selakovic där man värvade en skyttekung men där spelet inte längre var något att ha. Dyrt dessutom.

    Dessutom har det aldrig pratats om 8 mill i sign-on utan för sign-on+3 årslöner. Hade vart tjänstefel av Blåvitt att inte hugga på en sån spelare

    6/5/07 15:38


    Läs texten, jag talar inte heller om några 8 miljoner i sign on. Jag talar inte alls om hur stor sign on han vill ha. Sedan är det en stor skillnad på att "hugga på" en sådan spelare och att betala vad som helst för en sådan spelare.'

    Anonym/ Sicken jävla ickenyhet. Vad var nytt i det där? Allt har ju redan stått i andra tidningar.

    Hej Mats Härd, du är Gaisare. Hej då.

    SvaraRadera
  8. haha lite pinsamt att vi ska använda samma metod som med selakovic. jag hoppas verkligen inte att Andreas är lika dum som Sella och registrerar sig i Sverige innan han tar emot pengarna.

    SvaraRadera
  9. Anonym said...

    haha lite pinsamt att vi ska använda samma metod som med selakovic. jag hoppas verkligen inte att Andreas är lika dum som Sella och registrerar sig i Sverige innan han tar emot pengarna.

    6/5/07 16:03


    Nu är väl den tvisten inte avgjord än va?

    SvaraRadera
  10. Jag är skeptisk till N-E Johansson då jag gillar de backarna vi har. Ragnar har impoenrat stort på mig än så länge och han har vart en av de bästa blåvita spelarna denna säsongen, om än unga säsongen. Mattias Bjärsmyr har väl kanske itne dominerat men faktum kvarstår att det finns väldigt mycket potential i honom. Känns som om vi, såvida vi inte har några "sälj för struntsummor" a la Kalle Svensson klasuler kan få rejält med pengar för båda två.

    Mittfältet är desto mer intressant för en ny spelare. Pontus är ju lite utav evn personlig favorit på grund utav hans hjärta, men han har inte vart bra sen resten av blåvitt var bra (dvs 2005).

    Bortsett från honom är det Andres V och Bastian man skulle vilja sattsa på. Alex är ju inte direkt någon framtidsman och Jonatan Berg trivdes alldeles för bra i Gajs för att jag ska kunna gilla honom fullt ut.

    SvaraRadera
  11. Och om en mittback blir skadad? eller såld? Finns sina fördelar med en stark bänk. Dessutom har väl bjärsmyr inte varit 100% hittills iår. Men vill ni ha ett mittenlag med pengarna kvar på banken så varsågod. Vad jag förstått är det så att i de 8 miljonerna är lönen för 3 år inkluderad. Dock håller jag med om att försvaret inte är prioritet nummer ett vad gäller förstärkningar

    SvaraRadera
  12. "liknande kontraktlösning som stefan selakovic fick"..

    låter väl inte helt betryggande :)

    //Kålle

    SvaraRadera
  13. Visst behöver vi mittbackar, men för 8 miljoner kan man skaffa sig 3 bra spelare istället för en som vill bli rik som inte ens är bra.

    SvaraRadera
  14. Andreas Johansson: Får du för mycket pengar, så sätt in dom på Janne P:s konto.

    SvaraRadera
  15. Vad fan ska vi med en AIK-back till? Bättre att rikta in sig på Anton eller Kalle, två änglar som vi redan vet passar in i föreningen och som får dåligt med speltid i sina klubbar.

    SvaraRadera
  16. Tror fan vi skall värva eventuella hemvändare med artistskattupplägget - det har ju samtliga klubbar använt de senaste fem åren vid sådana värvningar. Hade Baraben erfarit att man tänkt göra på något annat sätt hade det varit sensationellt.

    SvaraRadera
  17. Varför ska man överhuvudtaget lägga pengar på en mittback? Ersätt Hjalmar istället, och/eller köp en riktig anfallare som springer i djupled och kan göra mål.

    SvaraRadera
  18. typiskt blåvitt att hugga på alldeles för dyra spelare som håsas upp av media. Skulle man satsa lite mer på sin scoutingen skulle man kunna hitta mer prisvärda spelare. Efter värvningen av Alex tycker jag dom misslyckts totalt med alla sina dyrare spelarköp.

    SvaraRadera
  19. ignatius said...

    Tror fan vi skall värva eventuella hemvändare med artistskattupplägget - det har ju samtliga klubbar använt de senaste fem åren vid sådana värvningar. Hade Baraben erfarit att man tänkt göra på något annat sätt hade det varit sensationellt.

    6/5/07 18:29


    Det är ju mest intressant på grund av att det gick käpprätt åt helvete senaste gången vi försökte oss på det med Selakovic. Då blev vi plötsligt skydliga en jäääävla massa pengar till Skatteverket...

    SvaraRadera
  20. Anonym sa...
    Varför ska man överhuvudtaget lägga pengar på en mittback?


    Nisse spelar oftast ytterback i klubblaget, men kan även spela på andra positioner i backlinjen. Så till rätt pris tycker jag att han kan bli en bra värvning

    //Fredd

    SvaraRadera
  21. Okey, my mistake. Vi behöver ju en ersättare till Hjalmar, men frågan är om han är värd pengarna?

    SvaraRadera
  22. "Nisse spelar oftast ytterback i klubblaget, men kan även spela på andra positioner i backlinjen. Så till rätt pris tycker jag att han kan bli en bra värvning

    //Fredd

    6/5/07 20:25 "

    Han spelar där för att han inte PLATSAR som mittback ja. Han vill ju spela mittback...

    SvaraRadera
  23. Åtta miljoner (om detta stämmer) för bananlirare. Hur bra har Selakovic varit? Det krävs tydliga idéer när spelare skall värvas; inte önskeprojekt.

    IFK måste anses vara den klubb som otvetydigt ligger i topp i Allsvenskan med misslyckade värvningar. När fick vi sist en bra namnkunnig värvning? Gerba är senaste exemplet där vi går in och kastar pärlor för svinen. Och varför fick Gerba aldrig chansen?

    Sluta göra name-drafting (jfr med name-lending till icke-kreditvärdiga företag)...

    /KA

    SvaraRadera
  24. Johansson och/eller Johansson och/eller Johansson borde artikeln heta. Jag tänker självklart på Seb...!

    SvaraRadera
  25. Signa Antonsson med t.ex. sign-on på 4 millar istället säger jag

    SvaraRadera
  26. vad är det för fel på christoffer andersson? som ersättare till hjalmar då. sen antonsson och adde på det så tror jag fan att det kan hända grejer! bra mycket hellre antonsson än n-e.

    SvaraRadera
  27. Nästa år tycker jag vi ställer upp med följande startelva

    Conny Johansson [Halmstad]

    Adam Johansson - Nils-Eric Johansson - David Johansson [hammarby] - Per Johansson [Halmstad]

    Tobias Johansson [Mjällby] - Sebastian "Seb" Johansson - Andreas Johansson - Johan Johansson [Enköping]

    Jonathan Johansson - Jakob Johansson

    SvaraRadera
  28. Vi behöver ingen back- vi behöver en anfallare!!!VI GÖR JU INGA MÅL. Skicka M.berg till div1, han är ju sämst. Faktum är att vi inte har haft en riktigt bra anfallare sedan Andreas "Vi-hatar-dig" Anderssons tid. Konstigt att vi inte vinner något????
    Skärpning Blåvitt!!

    SvaraRadera
  29. Senaste anonym:

    4-0 tjalalalalalalalaalalalalalaala

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.