2007/05/29

Rättegången Dag 5- Upprörda känslor och irritation i rättssalen

RÄTTEGÅNGSSPECIAL Jobbigt eller ej, det pågår som vi alla känner till en rättegång mot före detta klubbdirektören Mats Persson, före detta styrelseledamoten Jan Nilsson och nuvarande forwarden Stefan Selakovic. Idag vittnar bland annat Thomas Ravelli, nuvarande styrelsens Tore B Carlsson, vice ordförande Tage Christoffersson och före detta tillfälliga ordföranden Kaj Thorén om sin inblandning i det som inpopulärt kallas "Skattehärvan" på stadens gator.

Ta dig till: Aftonbladets direktrapportering
Ta dig till: Göteborgs-Postens direktrapportering
Ta dig till: Expressen/GT:s direktrapportering

Idag stötte bland annat åtalade Mats Persson och före detta storspelaren och styrelseledamoten Thomas Ravelli ihop i en irriterad ordväxling i rättssalen. Persson har ju pekat ut Ravelli som en läcka i den dåvarande styrelsen, något som Ravelli själv förnekat i skarpa ordalag.

Dessutom har av försvaret kallade vittnet Berth Hilmersson, IFK:s revisor, tydligt visat på att de inblandade i transaktionerna kring Ijeh och Selakovic fört föreningen bakom ljuset:
– De har fört mig bakom ljuset i första vändan. Det är som att skicka en luftfaktura, sa Hilmersson när överåklagare Gunnar Stetler förhörde honom.

Hilmersson berättade att Bengt Halse sagt åt honom att inte nämna exakta belopp om Stefan Selakovic på styrelsemöten. Vilket är ännu en uppgift som får Bengt Halse att se mer inblandad ut än vad han själv gett sken av.

Från GP:s direktrapportering:
11.15: Hilmersson om utbetalningen till Janne Nilsson:
- Beklämmande att någon plockar pengar ur klubben på det här sättet.

Sedan steg Kaj Thorén in i vittnesbåset. Från Aftonbladets direktrapport:
- Man kan inte först ge en gåva och sedan ha förpliktelser om att sedan få tillbaka pengarna. Det är ju fullständigt horribelt att göra något sådant. Då är det ju ett lån.
– Vi borde agerat mer än vi gjorde, säger Thorén om när han fick reda på att drygt 1,3 miljoner kronor för mycket hade betalats ut till Selakovic.
– Att överföra pengar till Jan Nilsson via Selakovic var på tal. Då sa jag glöm det, säger Thorén om ett möte han hade med Mats Persson och Jan Nilsson.

Från GP:s direktrapport:
Tage Christoffersson säger att han efterlyste mer insyn i större spelaraffärer i ett mejl till Bengt Halse. Detta ska ha hänt strax före första tillslaget.
10.05: Christoffersson bekräftar att han tycker att utbetalningen till Peter Ijeh var felaktig.

Striden i rätten verkar allt mer delas i tre läger, de åtalade Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson i ett hörn, föreningens "dåvarande styrelse" med Bengt Halse i ett hörn och dagens styrelse med Kaj Thorén i spetsen. Flera av de vittnande (Christoffersson, Thorén med flera) satt dock i bägge styrelser, den dåvarande och den nuvarande.

Det finns en klar motsätting i hur Kaj Thorén och Tore B Carlsson framställer Jan "Plånbok" Nilssons roll i föreningen runt tiden för Ijehs värvning och hur han själv ser på det. Nilsson själv har hävdat att kassörsrollen mest var en titel och att ekonomin inte var något han hade koll på, han har till och med hävdat att han i sitt privata företagande inte haft speciellt mycket ekonomiska kontakter. Idag påstod Tore B Carlsson tvärtom att:

- Vi började prata om Peter Ijeh i styrelsen våren 2003. Vid den tiden köptes det inte en kanelbulle på Kamratgården utan att Jan Nilsson visste om det.

Frågan är vem som rätten till slut kommer att lita på...

8 kommentarer:

  1. "- Vi började prata om Peter Ijeh i styrelsen våren 2003. Vid den tiden köptes det inte en kanelbulle på Kamratgården utan att Jan Nilsson visste om det."

    Det där är så sant, precis det intrycket jag hade om Janne efter några möten uppe på K-gården.

    SvaraRadera
  2. Vilken djävla sörja vi hamnat i, vem ska man tro på,tro på...när det är så här!?
    Man kan liksom inte glädjas fullt ut så här dagen efter derbyt med alla negativa skriverier.

    SvaraRadera
  3. Blir grymt nere när man följer denna rättegång. Fattar inte hur såpass få personer kan agera på ett sådant sätt så de pissar på alla vi som älskar Göteborg.
    Ser Janne P framför mig när han blev hyllad för sitt stora blåvittahjärta, när han deklarerar att det var en gåva. Pissar på supportar sa Bill.
    Tänker på Mats P mannen vars enda pricip är att inte ha någon princip. Vi har märkt det sa Bull
    Halse Halse vad är din roll i detta?? Oavsett om du varit inblandad eller inte så är ordförande i mitt tycke ansvarig. Du borde veta vad som pågått!!

    SvaraRadera
  4. Om någon vill ha insyn i några av John Alvbåges funderingar runt matchen mellan Danmark - Sverige

    www.campsweden.se

    SvaraRadera
  5. Jag är helt 100 på att samtliga inblandade visste om vad som försegicks. Människor tar chansen när de får den att tjäna några extra slantar. så är vi människor.

    http://petersport.blogg.se

    SvaraRadera
  6. Ingen har väl tjänat något, utom möjligtvis Ijeh.

    SvaraRadera
  7. Min syn på det hela är att MP är den som ligger bakom detta. Det är beklämmande att en person som arbetat ideelt i blåvitt under så många år (Janne P) har blivit lurad eller övertalad av MP. Tror inte Janne skulle kunna tänka sig att riskera varken sitt namn eller blåvitts ekonomi. Han har lånat ut en stor summa pengar, han borde inte kunna bli åtalad för att han ville hjälpa föreningen. Min förhoppning i detta dramat är att endast MP får bära skulden även om flertalet personer har känt till hela eller delar av händelseförloppet.

    Det vore bäst för IFK om Sella och Janne får gå fria. Men frågan är om rätten gör det då GBG:s tingsrätt är känd för att bura in folk för skattebrott på väldigt lösa grunder.

    /Magnus Blomkvist

    SvaraRadera
  8. Janne "lurad" man kan tycka att Sella agerat naivt men Janne kan knappst blivit lurad.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.