2007/04/12

AIK får dubbelt så många helgmatcher som Blåvitt

GÄSTANALYS Efter den några veckor gamla nyheten angående AIK:s fotbolls försäljning av aktier till Arenabolaget, med eller utan Svenska FotbollsFörbundets inblandning, bestämde jag mig för att göra lite research i förhållandet mellan SvFF och AIK. Får AIK fördelar av Svenska Fotbollsförbundet i spelprogrammet?

Som Göteborgare så har man i många år klagat på det fåtal helgmatcher som vi får, dels på hemmaplan, men även och kanske främst, på bortaplan . Inte helt sällan har både jag och kompisar fått prioritera andra sysselsättningar framför blåvita matcher, då de exempelvis krockar med arbete eller studier.
Jag tog därför av ren nyfikenhet reda på hur IFK:s och AIK:s helgmatcher har lagts, både hemma och borta, under en treårsperiod. Resultatet talar sitt tydliga språk:

IFK Göteborg
Säsongen 2005 (Hemma-, Bortamatcher)
Lördagar 1, 0
Söndagar 2, 2
Övriga röda dagar 0, 0
Totalt: 5 matcher

Säsongen 2006 (Hemma-, Bortamatcher)
Övriga röda dagar 1, 0
Lördagar 1, 1
Söndagar 3, 2
Totalt: 8 matcher

Säsongen 2007 (Hemma-, Bortamatcher)
Övriga röda dagar 0, 1
Lördagar 0, 0
Söndagar 4, 2
Totalt: 7 matcher

Totalt 2005-2007: 20 matcher

AIK Solna
Säsongen 2005 (Hemma-, Bortamatcher)
Övriga röda dagar 0, 0
Lördagar 3, 1
Söndagar 3, 4
Totalt: 11 matcher

Säsongen 2006 (Hemma-, Bortamatcher)
Övriga röda dagar 1, 0
Lördagar 1, 4
Söndagar 7, 0
Totalt: 13 matcher

Säsongen 2007 (Hemma-, Bortamatcher)
Övriga röda dagar 0, 1
Lördagar 1, 1
Söndagar 5, 5
Totalt: 13 matcher

Totalt 2005-2007: 37 matcher

Blåvitt totalt: 20 matcher
AIK totalt: 37 matcher

Resultatet talar för nästan för sig självt. Räknat från 2005, inklusive säsongen som ligger
framför oss och med årets säsong så har AIK nästan dubbelt så många matcher på helger och helgdagar som Blåvitt.
Otur med lottningen? Ja, kanske.
Men det känns lite surt att veta att stockholmarna får större chans att se på fotboll än oss
Göteborgare, tillika att de har haft det under flera års tid.
En del kommer säkerligen att vifta borta detta med ett "jaja, spela roll". Rent fotbollsmässigt har de kanske rätt, även om en hängiven kritiker kanske skulle vilja hävda att det extra stöd som tillkommit på läktarna under de 17 extra helgmatcherna eventuellt skulle ha bidragit till ytterligare några poäng.

Surt?
Javisst.

Men det som gör mig irriterad är inte detta, utan främst det faktum att vi Göteborgssupportrar har mindre chans än AIK:are att ta oss till matcher, att uppleva ett av våra stora nöjen; se vårt kära Blåvitt spela, att göra trevliga resor och så vidare. Detta på grund av matchplanerarna inom SvFF.
Samma SvFF som, för att nämna ett av många exempel, för några veckor sedan var i blåsväder då de eventuellt var med till att köpa upp delar av AIK fotboll.
Inte under samma namn, förstås.

Konspirationsteori ifrån en bitter Göteborgare?
Ja, kanske. Men med SvFF-styrelserum fullt av gamla AIK:are så kan man inte låta bli att
undra.

//Henke

37 kommentarer:

  1. Matchen mot aik den 17 skulle ju spelas på en lördag. De flyttade den så att Canal + kan sända matchen. Varför ska alltid Stockholmarna bestämma? Finns ingen som vill det, kolla nere i Lund..

    SvaraRadera
  2. Som du skriver "SvFF-styrelserum fullt av gamla AIK:are" Alla vet det ,t.o.m aik, finns la inget att göra åt det.

    SvaraRadera
  3. Om jag inte minns fel så har Blåvitt valt att spela sina hemma matcher på Måndagar..

    SvaraRadera
  4. intressanta uppgifter. inte minst eftersom det ofta snackas om att "riskmatcherna" ska spelas på vardagar för att undvika bråk. och ärligt talat så är väl de flesta av aik:s matcher riskmatcher. logiskt sett borde väl aik knappast någonsin få spela på helgerna?

    SvaraRadera
  5. Anonym said...

    Om jag inte minns fel så har Blåvitt valt att spela sina hemma matcher på Måndagar..

    12/4/07 13:10


    Det väljer man inte hux flux, utan det lottas och förändras efter polisens, SvFF:s och TV:s intressen.

    SvaraRadera
  6. Vi har väl generellt haft sämre publiksiffror dom gånger vi väl haft fredag/lördagsmatcher. Söndagar däremot är att föredra.

    SvaraRadera
  7. Svenska kyrkan äger/ägde aktier i AIK AB...

    SvaraRadera
  8. Det är för att "vi, är tokiga. cha-la-la-la-la. Vi är tokiga, cha-lal-lal-lal-la"

    SvaraRadera
  9. TV 4 skulle sända IFK - AIK men polisen sade stopp och flyttade matchen..

    SvaraRadera
  10. Spontant känns det som om det inte bara är AIK som "vinner" över oss på denna punkten. Klubbarna vill ha hemmamatcher på vardagar och bortamatcher på helgen. Vi får fanimig nästan aldrig några helgbortamatcher, ens jämfört med andra högrisklag som Håjäff och Stockholm/Solna-lagen.

    SvaraRadera
  11. Frankie: Nej, det lottas inte. Efter det att polisen, canal + och TV4 sagt sitt, så sitter man i telefonkonferens med en representant för varje lag och går igenom omgång för omgång och spikar de övriga matcher som inte tidigare nämnda intressenter haft synpunkter på. Förra året var t ex Örgryte väldigt glada över sitt spelschema, då man hade mycket hemmamatcher på vardagar (vilket ökar möjligheten till flera sålda sponsorpaket) och många bortamatcher på helgerna (vilket ökar möjligheten att få med sig fler supportrar).

    Om du frågar er marknadsavdelning, så tror jag inte heller att de gråter över många hemmamatcher på vardagar.

    SvaraRadera
  12. mats/ Nu är det ju inte marknadsavdelningen utan bortasupportrarna som är ilskna över att det är såhär...

    SvaraRadera
  13. Frankie: Nej, det är sant. Fast min huvudpoäng var dock att rätta dig ang. felaktigheten om att matcherna lottas. Det är således marknadsavdelningen hos IFK den huvudsakliga kritiken skall riktas mot denna gång, inte SvFF som så ofta annars.

    SvaraRadera
  14. frankie knip din glapp kjeft, du har fel...

    SvaraRadera
  15. Vi drar generellt mer folk på hemmaplan på måndagar än exvis söndagar. Personligen tycker jag därför att måndag är den bästa hemmamatch-dagen.
    Men visst, fler bortamatcher under helger hade givetvis varit att föredra.

    SvaraRadera
  16. Alla klubbar vill spela sina hemmamatcher på vardagar. Mer publik och bättre marknadsintäkter. Detta gäller nog i än högre utsträckning vad gäller "stormatcherna". Blåvitt på hemmaplan är nog den mest frekventa "stormatchen" i Sverige och räknas väl som den största/näst största hemmamatchen för i princip hela resten av allsvenskan (derbyn ev. undantagna för 08-lagen). Således är svenska klubbar jävligt noga med att inte vilja möta Blåvitt på en helg.

    Det gör att vi som vill följa vårt lag på bortaplan, får svårare att göra det. Men detta är nog ett av få missförhållanden som inte är AIK´s fel.

    SvaraRadera
  17. Bortamatcher på lördag och hemmamatcher på måndagar tycker jag är det ultimata upplägget

    SvaraRadera
  18. frankie knip din glapp kjeft, du har fel...

    12/4/07 14:36


    Glappkäft heter det, inte "glapp kjeft".

    www.skrivihop.nu
    www.stavarätt.com

    Bra läsning för dig.

    SvaraRadera
  19. TV har väl mycket att säga till om skulle jag tro? TV4 sänder ju varje lördag om jag fattat rätt. Och dom försöker väl välja den mest attraktiva matchen i varje omgång? Den match dom tror att svenska folket helst vill se. Sen kanske dom ändå måste sprida matcherna lite? Menar att dom inte får visa exempelvis AIK varje lördag? Canal+ har väl också någon match varje vecka? Kanalerna måste väl samsas och komma överrens om vilka matcher de vill sända? Tror främst att TV kanalerna styr hur spelschemat ser ut? Sen får väl polisen och SvFF också ha synpunkter och måste godkänna matcherna som kanalerna vill sända?

    Och det är väl efterfrågan hos tittarna som styr vilka lag som syns mest i rutan? Dom sände väl bara Blåvitt på PPV förra säsongen? Möjligtvis att Canal+ visade någon match med Blåvitt?

    Men det är vad jag tror. Har svårt att tro att SvFF favoriserar AIK eller något annat lag.

    SvaraRadera
  20. Det ligger ekonomi bakom. Det är ett klart högre publiksnitt på helgmatcher än vardagar. Söndag är bästa dagen ur publiksynpunkt.
    D
    et är ingen slump att AIK har många helgmatcher.

    De fick även flest straffar av alla lag ifjol...

    SvaraRadera
  21. Dessutom så fördelas TV pengarna efter någon form utav nyckel som baseras på hur många tv sända matcher varje klubb har. Ifjol fick många lag dubbelt så mycket TV pengar som blåvitt. Alla alla lag från stockholm fick mer pengar än göteborg. Det är en märklig fördelning när mätningar visar att IFK Göteborg fortfarande är sveriges mest populära fotbollsklubb.

    Kan det vara så att blåvitt ligger i mycket pay per view, då de tjänar mycket pengar på det. Sedan så "frivisas" andra matcher.

    Den allsvenska sammanslutningen fördelar dock pengar på andra vilkor. Återigen sitter "dumma" blåvitt och accepterar vilkoren. Det skiljer ordentligt med miljoner.

    SvaraRadera
  22. Hudds/ Canal+ har som ägare av rättigheterna första tjing för sin "Veckans match" på tisdagar. Så de väljer ut (och flyttar) sin match, sedan får TV4 välja en av de återstående matcherna i den omgången. Allt sker i samråd med Polis, SvFF och de berörda klubbarna.

    Ursprungsbestämmelsen (programmet) lottas fram, men inte datum/matchdagar, det bestämmer man utifrån alla dessa kriterier sedan i "samråd".

    SvaraRadera
  23. Lördagar = usel publiktillströmning. Söndagar = ok. Vardagar = bäst.

    Det blev ett glapp mellan glapp och kjeft! Norska?

    SvaraRadera
  24. Är rätt säker på att jag läst en intervju på svenskafans, där dåvarande IFK-ledning försvarade att man VILLE ha matcherna på vardagar.

    Förresten, 2005 spelade ju AIK i Superettan. Inte helt lätt att jämföra då eller?

    SvaraRadera
  25. Tycker också att jämförelsen haltar. Vad är problemet med att våra hemmamatcher går på vardagar? Måste ni gå och lägga er klockan sju för att orka upp till skolan dagen efter? Är det nåt viktigt TV-program? Jävla drönare! Det är väl bara att maka sig till arenan. Vill man gå på fotboll så går man på fotboll. Punkt jävla slut.

    Fråga två; vad är problemet med att våra motståndares hemmamatcher går på helgen? Då kan ju vi åka dit och kolla om vi nu inte jobbar, men chansen är väl större att det funkar under en helg.

    Slutsatsen blir att detta upplägg är en win-win-situation för oss blåvita fans.

    Här finns lite väl många Arne Ankor inne .... och han höll väl på Gais?

    SvaraRadera
  26. Vad spelar det för roll att dom spelade i superettan? Spelar dom inte matcher där med?

    SvaraRadera
  27. Intressant det här med gnagarnas fördelar.. Någon som har statistik på antal straffar utdelade till Allsvenskans lag? AIK lä ju toppa där.

    SvaraRadera
  28. Intressant det här med gnagarnas fördelar.. Någon som har statistik på antal straffar utdelade till Allsvenskans lag? AIK lä ju toppa där.

    SvaraRadera
  29. Tycker också att jämförelsen haltar. Vad är problemet med att våra hemmamatcher går på vardagar? Måste ni gå och lägga er klockan sju för att orka upp till skolan dagen efter? Är det nåt viktigt TV-program? Jävla drönare! Det är väl bara att maka sig till arenan. Vill man gå på fotboll så går man på fotboll. Punkt jävla slut.

    Bra att du missar HELA poängen, för en Pay Per Veiw-tittare som dig spelar det ingen roll nej men för oss som vill åka på bortamatcher underlättar det som fan om en del av dessa ligger på helger, det är ju hela poängen med texten. Läste du den ens innan du började pipa?

    SvaraRadera
  30. Men det är inte så att man vill åka ner en tisdag bara så där, det är ju inte alla som kan ta ledigt för att göra det. a hade IFK - AIK varit en lördag hade det varit 25 000 personer garanterat nästan

    SvaraRadera
  31. Statistiken för matcher som visas i TV lutar oxå kraftigt åt stockholmslagen.. 6 av 7 matcher som TV 4 visar i vår är med Stockholms lag.. dom visar inte en enda match me ett Göteborgslag..

    SvaraRadera
  32. Il Professore: Alla kanske inte bor i göteborg och kan hoppa på första bästa spårvagn och vara i god tid till matchen. Sluta 16:00 och bo en timme i från arenan så ska du få se hur jävla skoj det är att stressa kuken av sig varje vardagsmatch.

    /johannes_11

    SvaraRadera
  33. Intressant att det skulle vara mer folk på vardagsmatcher än på helgmatcher...

    Stämmer detta verkligen? Och isåfall varför?

    Ett stort problem som jag tycker om man hade haft som i övriga europa(dvs enbart lör-sön) är att det kan vara problem för folk att veta när det är match och inte gentemot exempelvis England eller Italien där det såg gott som alltid är match lördag resp. söndag.

    SvaraRadera
  34. Canal + väljer först och sedan tv4. Resten av matcherna delas upp mellkan söndag och måndag för att svenskaspel vill ha det så. De 3 Stockholmslagen har ens tor fördel eftersom alla derbyn mellan de tre stora lagen nästa alltid visas i tv och det ger mer pengar från tv-avtalet. Det är mer publik på vardagar, det är lättare för megångssuppotern att komma loss på en vardag.

    SvFF kanske bryr sig om AIK men de bryr sig inte om AIKs suppotrar, så det är inte troligt att de lägger flera bortamatcher på löragar för att Black army vill det.

    Om IFK vill spela flera lördagar så får de hänga med i toppen för då kommer tv4 att välja deras matcher fler gånger än förra året.

    SvaraRadera
  35. http://books.google.com/books?hl=sv&lr=&id=mfLn7ye6-UUC&oi=fnd&pg=RA1-PA1&dq=economics+of+professional+sports&ots=xoLV_8OrqM&sig=QR-MOLLmXFlivFahA2YcAP0nKJU#PPP1,M1

    Länk till läsvärda grejer för klubbdirektörer och folk som vill förstå hur "idrottsligor" och efterfrågan på produkten fungerar.

    Helgmatcher lockar mer publik om nu någon trodde något annat. Och de allsvenska klubbarna tilldelas mer pengar ju fler gånger de väljs som TV matcher. Är det någon överraskning att lagen från stockholm väljs mycket ofta...

    SvaraRadera
  36. Va fan gör jag, länkar till ab.. ;)
    http://www.svenskafans.com/fotboll/ifkgoteborg/artikel.asp?id=14219

    SvaraRadera
  37. norman, det där var ju den sämsta texten på länge, sicket förvirrat drabvvel.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.