2007/04/13

Erlings analys: AIK

ALLSVENSKAN 2007 Inför den allsvenska starten så tar vi på Baraben.com tempen på samtliga allsvenska lag. Med hjälp av en motståndarsupporter till respektive lag lyfter vi ett antal frågor kring den allsvenska säsongen 2007. Turen har nu kommit till AIK.

AIK:s supporterprofil i "Erlings analys" är en infödd Göteborgare som av någon underlig anledning trots allt håller på helt fel lag. En bloggare vid namn Johan Nilsson, och här är hans åsikter om AIK i allsvenskan 2007.


Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?

- Jag kommer mest ägna mig åt att pladdra på om förväntningarna jag har på AIK och på Allsvenskan i stort. Variablerna för att kunna förutspå en placering utan att det blir en wild ass gess är helt enkelt för många. Allsvenskan är ju inte Premier League där man på förhand vet vilka lag som kommer vara topp fyra. På både gott och ont, mest på gott tror jag. Om man utgår från den sensationella förra säsongen tror jag AIK kommer att fortsätta i mångt och mycket liknande stil. De stora förändringarna i truppen gjorde vi redan under sommaren när vi sålde Derek Boateng och köpte in Milan Burgic, Daniel Mendes och Gabriel Özkan som alla tre hann med att göra avtryck i ett lag som låg med i guldjakten fram till målsnöret.

I år tror jag att vi kommer i ännu högre grad variera vår laguppställning och formation efter dagsform och motstånd. Grundtanken med ett stort bollinnehav och snabbt kortpassningsspel efter backen kommer däremot alltid vara detsamma. Det blev inte minst tydligt i matchen mot Gais som var den absolut blötaste jag sett någonsin faktiskt. Trots detta försökte vi spela bollen efter backen medan Gais lyfte långt på Keene och gjorde det bra. Den matchen kunde ha slutat hur som helst. På bortaplan tror jag vi kommer vara lite mindre försiktiga än vi var 2006 och mer spela som vi gör på Råsunda. Där anfaller vi med allt vi har. Nu har både ledningen och spelarna fått större erfarenhet och förhoppningsvis kan vi minimera antalet tappade poäng i slutskedet av matcherna.

Vad gäller Allsvenskan i stort är det så svårt att säga något, dels för att det är försäsong, dels för att möjligheten finns att fylla på besättningarna under sommaren. Boråsarna torde fortsätta ta en massa poäng hemma på sitt IKEA-plastgolv, där de kan spela futsal-fotboll och ligga 8-10 meter högre med sin backlinje än på riktigt gräs. De kör Benitez Valencia-modell väldigt strikt, återstår att se om de tvingas rotera mer nu när de ska spela kvalmatcher. Det var väl en ganska lång period där de startade med samma elva och bytte Mathias Svensson mot Sjöhage efter 65 minuter i match efter match.

AIK:s lokalkonkurrenter är svåra att säga något om annat än att det vore märkligt om Bajen har blivit bättre efter Linderoth plus alla deras tappade spelare. Juvgåhns IF FF AB FC är även de svåra att säga något om. Så vi låter bli. BP borde inte hålla men det sa väl “alla” om Gefle när de gick upp och de flesta om oss förra året. Kalmar-Nanne trollar väl fram ytterligare några bra brassar och så går det väl som vanligt. Dvs. väldigt bra. MFF har dyraste och mest meriterade truppen men antalet spelare som blivit bättre efter de köpts av Hasse Borg är ganska lätt räknade. De skulle slå alla lag om fotboll spelades på det berömda “pappret”. Men det gör den inte. Henkeborg kommer att vara bra, de har Stuart Baxter. Återstår att se vilka spelare de har. Det vore absurt om inte United behöll Herr Larsson säsongen ut. De borde vara ett topplag, särskilt om de skaffade sig en riktig plan. Olympias gräs är ett smaklöst dåligt skämt.



Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?


- Vi har fem nyförvärv. Khari Stephenson från Gais, Patrik Karlsson från Gefle, Alexander Gerndt från Visby Gute, Niklas Westberg från Sirius och Per Verner Vågan Rönning från Kongsvinger. Högst profil av dessa har givetvis Stephenson, vårt årliga köp från Gais. Lång, stor och stark, bra på båda fötterna, skjuter som en häst sparkar och gillar reggae. Trots det är han inte garanterad att få starta. Vårt innermittfält är helt enkelt mycket starkt med Dulee Johnson som defensiv spelfördelare och vår kapten Daniel Tjernström som är överallt hela tiden. Eftersom Herr Norling är känd för att vaska om och runt i laget är det inte så enkelt att säga att det är dessa han konkurrerar med heller. Vi kanske spelar 3-4-3 ibland istället. Faktiskt omöjligt för mig att förutspå. Nästan alla spelare utom Örlund har spelat på fler än en position under Norling/Novakovic.

Patrik Karlsson är rimligtvis vår nye vänsterback med en mycket stark säsong i Gefle bakom sig. Gerndt är en ung forward/offensiv spelare jag inte sett än, Westberg är ny andremålvakt med ett förflutet i AIK:s ungdomslag och Rönning är en storväxt vänsterfotad mittback.


Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?

- Kan Gabriel Özkan hålla sig skadefri så är han en av de mer spektakulära spelarna jag sett i den åldern. Mycket snabb, teknisk, skicklig i en-mot-en, riktigt bra skott, har egentligen allt man kan kräva av en offensiv spelare. Är personligen väldigt svag för 18-årige Pierre Bengtsson, en mycket mogen spelare som kan spela nästan överallt. Centralt mittfält, vänsterback, ytter och så vidare. Fantastiskt tillslag och första-touch. Även Per Karlsson, som fått tidigare säsonger spolierade av bl a benbrott, är en försvarare med stor potential. Mycket stor, till och med. Sen tillkommer Robert Åhman-Persson som varit utlånad och ovan nämnde Alexander Gerndt.


Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?

- Eftersom jag är född och uppväxt i Göteborg hyser jag lika starka och eh, varma känslor för Blåvitt som den genomsnittlige IFK:aren gör för AIK. De flesta AIK:are har ju Bajen och Juvgåhn som favorithatobjekt, för min del har det alltid varit minst lika viktigt att slå Blåvitt. Så har jag sagt det.

Kort och gott. Jag tror ni kan få väldigt stora problem. Håkan Mild må vara den ene av två IFK:are jag hyser mycket stor respekt för (den andre är Glenn Strömberg) men den senaste tidens uttalanden har gjort mig tveksam till många saker.

IFK har för mig alltid varit det lag som tagit den svengelska modellen så långt det gått. Långa bollar, hög press och vinna bollen högt, fasta situationer, evighetsmaskiner på mittfältet, snabba spelvändningar (som hette kontringar förr om ni minns), press med understöd och ett hårt arbetande kollektiv. Riskminimering. Under Erlandsen fortsatte detta med viss framgång, stor framgång kanske till och med. Nu har ni en förste- eller andretränare (bestämmer Rehn eller Olsson?) som pratar om att IFK ska spela Ajax-fotboll.
Ajaxmodellen är ungefär så diametralt motsatt den tidigare IFK-modellen man fotbollsfilosofiskt överhuvudtaget kan komma. Dessutom är den förbannat svår. I Ajax spelar man med tre forwards, kortpassningar efter backen, stooort bollinnehav, man ger inte understöd, alla är inte jämlika och det är ett system som kan knäcka de bästa.

Wallerstedt är en funktionell spelare på många sätt men en Ajax-nia? Nej. Nu vet jag inte om den där intervjun i G-P med Rehn betydde att IFK helt skulle anamma Ajax spel, däremot var det tydligt att det var dit Rehn ville nå. Vill resten av ledningen det? I era träningsmatcher tror jag ni spelat 4-4-2. Drar verkligen alla åt samma håll? Lägg till det faktum att ni sålt backar lika ofta som jag bytt kalsonger de senaste åren, ni har förhållandevis få toppspelare kvar, ni signar om Ölme och Bengan, bra spelare som Mourad får gå som Bosman (vad det verkar) medan Hjalmar Jonsson är mer eller mindre ordinarie. Trots att karln tillhör Elfsborg får jag hålla med om uttalandet att IFK verkar agera som om marknadsekonomin inte finns. Roger Gustafsson kan säkert fortsätta utveckla unga bra fotbollsspelare men har IFK-publiken verkligen tålamod med ett lag som inte tillhör den absoluta toppen? Förra årets publiksiffror tyder inte på det.

Nu är det givetvis lätt att slå sig för bröstet eftersom AIK just nu har en positiv trend, men det är inte det jag menar. IFK och AIK är storklubbar och när det väl börjar gå utför för såna går det fruktansvärt fort. Media hakar på, pressen ökar och rätt vad det är kan man inte göra något rätt enligt omvärlden. Och herregud, det finns ju människor därute som tror att Olof Lakejen Lundh vet något om fotboll. Pallar IFK:s ledning för den pressen? AIK:s gjorde det definitivt inte för tre år sen. För att summera så tror jag inte IFK, med nuvarande besättning, är med i toppstriden i år. Inte heller blir ni bästa Göteborgslag. Däremot ska gudarna veta att jag haft fel förut. Men givetvis, jag är AIK – ni är IFK. Så kom å hata osv.


Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?

- Det här är redan på tok för långt. Något av MFF, Kommunens IF, Borås eller AIK med Kalmar och Juvgåhn någonstans strax därunder. Till slut vill jag tacka för en bitter och bra fotbollsblogg, ett nöje att läsa.

ANALYS Det har hänt grejer runt AIK de senaste tio åren, minst sagt. Man har spelat mer än tredubblat sitt publiksnitt, spelat i Champions League, åkt ur allsvenskan och tagit sig upp igen i stor stil. Säga vad man vill men visst var fjolårets resultat imponerande. Huruvida de kan upprepa bedriften i år återstår att se. Dock är det något som säger mig att de faktiskt har en chans att göra det. Det är något med Rikard Norling, jag vet inte vad men sättet han lotsade fram AIK till silvret förra året var minst sagt imponerande. Man har en rad olika spelare från olika länder och med olika personligheter i truppen (hallå Dulee Johnson!), men han lyckas trots det att hålla samman truppen och få laget att spela klart duglig offensiv fotboll.

Precis som skribenten nämnde så tror jag att Özkan kan ha riktigt lekstuga på sin kant i år. Där har man ett riktigt trumfkort. Även Stephenson har oftast varit mycket bra i de matcher jag sett honom spela. Tillsammans med den utflippade knäppskallen, men ack så duktiga fotbollsspelaren, Dulee Johnson så ser mittfältet riktigt starkt ut hos våra ständiga rivaler. Backlinjen med stora inslag av Lagerbäck-favoriter ser även den bra ut. Anfallet med Wilton i spetsen ser också mycket vasst ut enligt min mening. Få spelare i allsvenskan, om ens någon, behärskar bollmottagning på den nivån som Wilton gör.

Så ska man sammanfatta så har jag den största respekt för AIK:s trupp i år, och kanske framförallt för Rikard Norling. Jag har gärna fel, men i mitt tips så hamnar AIK på en andraplats i Allsvenskan 2007.

31 kommentarer:

  1. ehh! vem bryr sig om skitlaget aik?

    SvaraRadera
  2. Det värsta är att jag tror att det stämmer. Ellos/Aik slåss om guldet i år igen. IFK lär väl hamna på 5-6-7 med denna truppen och Mild kommer säkerligen summera säsongen som "lyckad" efter vart hans ambitioner ligger.

    SvaraRadera
  3. Äckel-gnaget.

    SvaraRadera
  4. Kanske är det för att jag har feber, men han har nog faktiskt rätt i det mesta, förutom vilket som blir bästa Göteborgslag. Gais blir det inte när man sålt både Keene och Stephenson, och med 'Ajax-modellen' menade väll Rehn att man ville spela offensivt med mycket bollinnehav, och inte nödvändigtvis 4-3-3.


    /Lundquist

    SvaraRadera
  5. Vafan har gått fel om han en göteborgare blir AIK-fantast? Fy fan jag mår illa...

    SvaraRadera
  6. Aj, kan inte haft bra uppväxt. Född i Göteborg och hejar på gais... ähhh AIK.

    SvaraRadera
  7. Ajaxmodellen är ungefär så diametralt motsatt den tidigare IFK-modellen man fotbollsfilosofiskt överhuvudtaget kan komma.

    Svenskalektion för aikare:
    När något är diametralt motsatt så är de redan varandras ytterligheter per definition. Skillnaden är definitiv och inte relativ, varför man inte kan säga "så diametralt motsatt man kan komma" (motsv). Ovanstående meningsbyggnadsfel är att likna vid "så död man kan vara".

    Fast jag kan hålla med om att det är ganska konstigt att tycka att man skall spela Ajax-modell och samtidigt 4-4-2. Tror Aik hänger med där uppe i år igen. De har rätt inställning till fotboll bland både spelare och tränare och framför allt verkar de dra åt samma håll. Fattar inte vad ifk sysslar med just nu, men jag blir gärna positivt överraskad ...

    SvaraRadera
  8. Tack il professore. Djävulen bor i detaljerna. Nu föll ju hela min text. Känner mig ganska död nu.
    Äh, naturligtvis har du rätt.

    SvaraRadera
  9. Varför har professorn stavat AIK med versal på bokstaven A och resterande gemener, medan du stavat IFK med endast gemener?

    / Nyfiken lärling

    SvaraRadera
  10. Får hoppas AIK överraskar possitivt i år, lika possitivt som för 3 årsedan!!!


    /Nalie

    SvaraRadera
  11. äckliga människa/människor...

    SvaraRadera
  12. AIK kommer att få stora problem, i år har de pressen på sig och förhoppningsvis inte domarna på sin sida i alla matcher. Dock har de Svff på sin sida i år igen när det kommer till spelprogrammet. Sune kan sova gott om natten.

    SvaraRadera
  13. Det gör ont i ögonen när det första man ser när man går in på baraben är en aik-logga.
    Solna-tattare!

    SvaraRadera
  14. Att skifta kalsonger fyra gånger på två år låter som ett stinkande ungkarlsliv.

    AIK må vara fienden och det känns extra hårt när den spelar champagnefotboll.

    SvaraRadera
  15. med adblock kan man högerklicka på aik-logon så får man inte ont i ögonen.

    SvaraRadera
  16. stå på dig killen, AIK-fans här i Göteborg är en nagel i ögat på sillstryparana men vi finns vi med, vi med vett i skallen föraktar blävitt men älskar AIK

    SvaraRadera
  17. Vi är många svart-gula själar i Göteborg!

    /Gnun

    SvaraRadera
  18. FRAMÅT STOLTA AIK... HATA GÖTEBORG

    SvaraRadera
  19. Allmänna Idrottsklubben, AIK. Vi är överallt.

    Hur det går i serien. Vi kommer att vinna den med 7-10 poäng.

    SvaraRadera
  20. Blåvitt är inte ens disco längre.

    SvaraRadera
  21. Det är så lustigt att aik är så kaxiga nu för att de kom tvåa förra året. De tror att de i och med detta automatiskt kommer att vara ett topplag i år också.

    Sanningen är ju att det enda skälet till att de kom så högt upp förra året är att någon måste göra det. Det finns inga givna topplag i allsvenskan. borås lyckades förra året bli mästare genom att vinna 13 av 26 matcher, verkligen extremt värdiga mästare!

    Allsvenskan är en jämn grå massa där ingen sticker ut. Alla slår alla hela tiden. Det kan med andra ord sluta egentligen precis hur som helst, och egentligen är ju det ganska charmigt...

    /Andreas

    SvaraRadera
  22. Han må ha rätt vad gäller Blåvitt.Men att tro att AIK är bäst i sverige med en massa spelare som knappt håller Superettan-klass,då går han bet.Jag tror AIK får svårt i år,hamnar kanske i mitten nånstans.

    SvaraRadera
  23. Alla upphausade skräpmatcher, typ Fiskrens-Gnaet, kommer gynna "Ellos hemma på sitt IKEA-plasgräs".
    Dessutom är vi allsvenskans bästa bortalag, oavsett om matcherna spelas på Grusgräset på Råsunda, eller leråkern på Betogbunkern!
    Heja Fiskrens på tisdag, dock!

    SvaraRadera
  24. AIK kommer att vara innehavare av noll allsvenska poäng efter två omgångar.

    SvaraRadera
  25. Inte många av våra motståndarfans som tror att Blåvitt är ett topplag. Är väl bara Gefles representant som ödmjukt nog trodde att vi skulle vara med i toppen? Vad han nu menade med toppen? Och så har vi ju en del av våra fantastiska skribenter här på baraben som placerade Blåvitt i topp.

    För mig känns AIK högst osäkra. Visst har man ett på pappret bra lag och en intressant tränare som Erling nämnde. Men jag tror man får det tuffare i år. I år är det en mycket större press på dom och motståndarna har nog lärt sig ett och annat? Såg ju hur Kalmar utan större problem plockade bort AIK:s anfallsspel. AIK skapade inte mycket. Sen är ju Kalmar känt för sitt försvarsspel. Tror inte man upprepar sin andraplats från ifjol. Wilton känns bra på topp. Men jag tycker han känns lite för ensam. Nej AIK får rikta in sig på att greja en Royal league plats. Mycket mer en så tror jag inte dom mäktar med?

    SvaraRadera
  26. Saxat från BAs hemsida;
    " Senaste nytt: 2 bussar fyllda till götet, anmäl dig nu!"

    Stora styga black army...

    SvaraRadera
  27. http://i43.photobucket.com/albums/e399/Pihlbaoge/IFK-AIK.jpg

    SvaraRadera
  28. Gammal artikel... bara hauss inför matchen, ingen orkar gå alla är för uppsvälda med mat för att orka.

    SvaraRadera
  29. Ja det är en repris..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.