2007/04/04

Gais vill parasitera på Blåvitts varumärke!

ARENANAMNET Gais lever i en drömvärld. Enligt Gaismatematiken så innebär det faktum att en bank bjudit 200 miljoner kronor för att få köpa ett arenanamn i Stockholm att det går att få ut ännu mer pengar för arenanamnet på den kommande nya arenan i Göteborg. På grund av att flera lag ska spela på den här arenan. Först och främst kan man ju fråga sig varför Gais, som inte ens varit med i Alliansen får yttra sig i frågan. Sedan kan man ju undra var Gaisarna värderar sitt varumärke till i förhållande till IFK Göteborgs? Till sist vänder vi oss till en lite mer logisk Gaismatematisk uträkning kring värdet på arenanamnet.

Blåvitt höjer värdet med 300 miljoner kronor.
Öis sänker värdet med -150 miljoner kronor.
Gais sänker värdet med -150 miljoner kronor.

Summa:
+/- NOLL.

Att sälja ut arenanamnet ger ett kortsiktigt kapitaltillskott för ett väldigt långsiktigt imagetillskott för föreningarna som spelar där, men även för hela fotbollen i Göteborg och själva staden Göteborg. Ska man sälja ett arenanamn är det av extremt stor vikt att det är till ett företag som är djupt förankrat och rotat i Göteborg. Vi vill inte ha en "Burger King arena", "Wolksvagen stadium" eller "Lundin Oilympia" som ersättare till Gamla Ullevi. Ska ett arenanamn nödvändigtvis säljas ut så är det av yttersta vikt att det är ett företag i stil med Astra Zeneca, Volvo, SKF, Stena, Hasselblad eller liknande regionalt förankrad intressent som visar intresse för den här exponeringen.

Av lika stor vikt är det att Gais inte ska kunna profitera på IFK Göteborgs och Göteborgs Stads starka varumärken. Gais är en parasiterande amöba och bör behandlas precis som det. Det vore bättre för IFK Göteborg rent konkurrensmässigt om Göteborgs Stad via HIGAB fick hela summan av arenanamnförsäljningen (vilket egentligen är det helt logiska då det är stadens och inte Gais eller Blåvitts egenägda arena) istället för att Gais och även superettalaget Öis kunde kassera in tiotals miljoner kronor som ett resultat av att företag budar på att få ha sitt namn på IFK Göteborgs arena.

Stoppa vansinnet och döp arenan till något neutralt som Ullevi, Göteborg Arena, Gothia Stadium, Gamla Ullevi eller liknande. Varför ska Gais och Öis få chansen att profitera på den arena som Göteborgs Kommun bygger åt fotbollen? Ska inte då Kommunalskattebetalarna snarare få tillbaka sina investerade pengar i arenan? Så om någon borde tjäna på en arenas namnförsälning borde det vara Göteborgs stad och inte ett Gais som ser chansen att tjäna pengar på IFK Göteborgs varumärke.

Om arenanamnet drar in exempelvis 200-400 miljoner kronor så skulle en utbetalning till Alliansklubbarna över natt göra Gais till en av landets rikaste föreningar. Visst, Blåvitt skulle samtidigt på ett snabbt sätt ta oss ur den finansiellt svåra situation vi är i idag- men till skillnad från Gais har vi en ljus framtid. Både sportsligt som publikt, speciellt med tanke på den nya arena som idag byggs, oavsett vad den kommer att heta till slut. Vi inom den Blåvita folkrörelsen kan faktiskt andas optimism och behöver inte kasta oss över första bästa pengasäck i ren desperation, det behöver Gaisarna. De har inte vårt varumärke, de har inte vår publika bas, de har mindre fanbase i landet och sist men inte minst så har de inte vår sportsliga tradition, styrka och framgångar.

33 kommentarer:

  1. Bitter är namnet, sa Bull
    Namnet är Frankie, sa Bill

    /Tob

    SvaraRadera
  2. tob/ bitter för att gais är så bra? neeeeee.
    bitter för att gais vunnit något de senaste 40 åren?
    neeeeee.
    bitter för att gais har så bra spelare?
    neeeeee.
    bitter för att gais kom före blåvitt (trots blåvitts totala fiaskoår)?
    neeeee.

    verkar inte som att man har så mkt att vara bitter år som blåvit gentemot gaisare.

    SvaraRadera
  3. varför skulle göteborgs stad (higab) frivilligt ge inkomsten från namnförsäljningen till klubbarna? det vore ju idiotiskt av dem som ägare av arenan. gais bör nog kamma sig.

    SvaraRadera
  4. Frankie nu har du lyckats dumförklara dig själv. VIlken bakåtsträvare du är.
    "nej vi kan inte sälja arena-namnet och bli en av sveriges rikaste klubbar, för då får ju Gais pengar samtidigt.. Jag heter Frankie och jag tycker inte heller att vi ska ha några biljettspärrar på arenan, för har vi det så tjänar ju Gais pengar på inträdet"

    SvaraRadera
  5. ALLIANSPARKEN är inte till salu!
    Vi bör bygga ett eget stadion i längden. Pengarna finns inte just nu, men det bör vara målet.

    Det kommer krävas att det går bra för oss i några år så att sponsorer kan tänka sig att sponsra bygget. Kommunen kommer säkerligen i så fall att sätta sig på tvären och inte erbjuda någon mark, men då har vi Mölndal.

    SvaraRadera
  6. Är inte klubbnamnet IFK Göteborg i sig en jätteparasitering på staden Göteborgs namn?

    Nej, vänta parasitering är inte rätt benämniing. Blåvitts, numera historiska, framgångar har ju varit bra reklam för Staden.

    Är det det som kallas Mykorizza?

    SvaraRadera
  7. Så kortsiktigt behöver inte kapitaltillskottet vara. Sköter man det vettigt så säljer man en tidsbegränsning på namnet, 10 år eller så.
    Sedan säljer man det igen.

    SvaraRadera
  8. I sakfrågan håller jag med, IFK är det starka varumärket. Företag som kopplas samman med Gais blir inte långvariga i GBG. Se på dragspelsluffaren på Avenyn, gaismössan åkte kvickt av när han insåg att det var bad för business.

    Dock har inte IFK råd att kasta bort 10 mille om året bara för att Gais och Öis skulle få motsvarande summa. Våra största konkurenter är ju inte dessa klubbar utan övriga storklubbar i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Tycker faktiskt att Göran Johansson har rätt i GPs artikel, blåvitt ska spela på en arena som heter Ullevi... inget snack om saken. Dessutom har ju som sagt GBGs stad ingenting att tjäna på sälja arena namnet, snarare tvärtom..

    Johan

    SvaraRadera
  10. I "artikeln" glömde du skriva att GAIS parasiterar på IFK Göteborgs varumärke. Det borde du fått med.

    SvaraRadera
  11. "Först och främst kan man ju fråga sig varför Gais, som inte ens varit med i Alliansen får yttra sig i frågan."

    Gais är ju med i Alliansen nu och det är ju nu dem uttalar sig. Borde inte vara så svårt att förstå.

    SvaraRadera
  12. Lundin Oilympia var ju ett lysande förslag! Mer blodiga oljepengar till blåvitt!

    SvaraRadera
  13. GAIS är ju bra löjliga, Blåvitt har ett utav allsvenskans starkaste varumärken, GAIS borde komma i de nedre regionerna där, så också ÖIS. Nej, just det, dom spelar inte i allsvenskan.

    SvaraRadera
  14. Du är inte lite vinklad du. Kan du föra ett vettigt resonemang utan att din panikrädsla för GAIS ska genomsyra hela texten?

    Hade detta varit ett skämt så hade jag skrattat, men nu är det bara sorgligt.

    Har du ens läst artikeln som du länkar till?

    SvaraRadera
  15. Det som en namnförsäljning skulle kunna ge är att de finansiella kostnaderna för arenan blir avsevärt lägre och därmed kan arrendekostnaden för Alliansen sänkas. Så sett skulle det väl gynna alla klubbar, inklusive Blåvitt. Det som skulle vara negativt för Blåvitt är om de sponsorpengar som läggs på arenanamnet är sådana som vi annars hade fått direkt till IFK. Typ att Volvo eller Ica väljer arenanamnet framför att trösponsra oss.

    SvaraRadera
  16. Klockren artikel Frankie! Givetvis ska pengarna gå till kommunen eftersom det är dom som betalar skiten. Men om 15-20 år lämnar vi den här arenan för en egen :D

    SvaraRadera
  17. Var du full när du skrev den här artikeln?

    SvaraRadera
  18. Kommunala fotbollsarenan. blir det officiella namnet.
    i folkmun kommunala.

    SvaraRadera
  19. Helt underbart att se ett par livrädda gaisare ramla in här och skrika och gapa om vilket hemskt "förslag" det är att Kommunen ska få pengarna för sin egen arena.

    Men vänta nu, Gaisaren är ju inte Göteborgare för Gaisaren är hemlös och därför inte folkbokförd i Göteborg så han betalar inte kommunalskatt och skiter helt enkelt i om det går bra för Göteborg eller ej. Han är mer intresserad av om det går bra för stadsmissionen...

    Arenan ska heta Gamla Ullevi och inte säljas ut för spottstyver.

    SvaraRadera
  20. Ullevi är ett bra namn och platsen har ju haft namnet i 100 år. Självklart ska man därför behålla det även för den nya arenan. Däremot är det alldeles utmärkt att döpa om friidrottsarenan till något med Göteborg i namnet eftersom alla internationella, mediabevakade arrangemang sker där. Att den alls heter Ullevi idag var nog mest brist på fantasi på 50-talet.
    För allvarligt talat, hur många gånger kommer det nya bygget att hysa internationell fotboll av den digniteten att den kommer att synas i utländsk media? Det är bara att inse att svensk fotboll är förbisprungen och ohjälpligt lämnad till ett inhemskt tävlande under överskådlig tid.

    Slutsatsen är att Göran Johanssons förslag om att behålla Ullevi för det nya bygget och döpa om det stora åbäket är alldeles strålande.

    SvaraRadera
  21. Snacka om att kasta sten i glashus. Paratisera? Skall komma från en part som stödjer en klubb som skall upp i rättegång för skattefiffel i månaden.

    SvaraRadera
  22. If I could write an article it would've sound like this one

    SvaraRadera
  23. Snacka om att kasta sten i glashus. Paratisera? Skall komma från en part som stödjer en klubb som skall upp i rättegång för skattefiffel i månaden.

    4/4/07 14:21


    Du är inte så clever va? Skattemålet är ju ett där två privatpersoner står åtalade MOT IFK Göteborg som förening.

    SvaraRadera
  24. gubben lilla, bitterheten anspelade på det faktum att man hellre avstår från ett (välbehövligt) tillskott till klubbkassan än låter gajs ta del av pengarna..

    /tob

    SvaraRadera
  25. "Ordförande Mao" Helt riktigt

    Vad som borde göras är att helt enkelt lägga ner Gais öis och häckens elit satsningar, göra dom till göteborska farmalag och satsa stort på IFK Göteborg. Ett lag som sponsorerna kan vända sig till. En elitsatsning, en egen arena osv osv.

    Det vore det absolut bästa för stan och för regionen. Näringslivet pumpar in stora feta summor i en lubb istället för att dela det på 3. Komunen skänker arenan till Elitklubben och vips finns det pengar och egen arena.

    SvaraRadera
  26. Tob/ I och med att poängen i texten är att Kommunen bör få pengarna då det är kommunens byggda och ägda arena så missar du mål med sådär 4 kilometer.

    SvaraRadera
  27. HeheheHets...

    SvaraRadera
  28. håller helt och hållet med e.johansson!

    SvaraRadera
  29. Som någon annan brukar skriva "oväntat att någon skulle börjar gnälla" Fast nu e det mera rätt att skriva "oväntat att några skulle börja grina"

    Frank the man! Du gör ett bra jobb ;)

    // WeBBeR

    SvaraRadera
  30. håller med. Kommunen (Higab) äger arenan, de är de som har rätt att sälja namnet isåfall. de blöder ekonomiskt, så de kan behöva lite cash... Fast jag vill helst att arenan ska heta Ullevi.

    Kul att så många gaisare läser bloggen! En stilla undran: blir man bitter för att man är gaisare, eller blir man gaisare för att man är bitter? Blev mats härd gaisare eller bitter först?

    SvaraRadera
  31. vargen/ Mats Härd född bitter, Gaisare blev han först när han tappades i golvet med huvudet före vid 2 års ålder.

    SvaraRadera
  32. "Gais är en parasiterande amöba och ska behandlas som det".

    Klockrent!

    SvaraRadera
  33. Jag röstar också för det mest sanningsenliga förslaget här inne:

    "Kommunala fotbollsarenan"

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.