2007/04/16

Analys: Inför IFK Göteborg - Solna AIK

ANALYS Så här med premiären en och en halv vecka tillbaka i tiden och ny match imorgon - hemmapremiär mot Solna AIK – är det dags för en liten matchanalys. Vad gick fel mot Trelleborg, och vad måste fungera mot gnaget?

Visst, det var allsvensk premiär, vi mötte Trelleborg, det var bortaplan, det blåste så att bollen stannade i luften och allt det där. Kort och gott, det var en skitmatch mot ett skitlag. Men faktum kvarstår – IFK Göteborg spelade verkligen inte bra fotboll. Mot råttorna från Solna ställs vi mot ett helt annat motstånd, för hur mycket man än ogillar det så innehåller AIK år 2007 mängder av kvalité. De är dock inte oslagbara på något sätt.

Vad var det så som inte fungerade mot Trelleborg? Ja, det mesta egentligen. Men det som framförallt förvånade var att det fina kantspel som vi vant oss att se under Arnes styre nu tenderade att vara helt bortblåst. Även saknaden av ett invaggat spelsystem märktes tydligt. Det såg nästan ut som några av våra matcher från i höstas, då alla sprang omkring i sin egna lilla värld och slog bollar till höger och vänster – och kanske framförallt framåt – utan varken adress eller mening.

Till exempel så tjongades det en del bollar från vår backlinje, alternativt låga mittfält, upp mot Sella och Berg – helt resultatlöst. Bollar som var tänkte att hamna bakom Trelleborgs backlinje men som antingen slogs för långt eller nickades bort av några av fyrtornen hos de blå. En liten förändring märktes då Walle och Ranégie kom in och man började pricka in fler bollar på fötterna på anfallarna, vilket i sin tur ledde till att vi kunde hålla i bollen högre i banan, flytta upp spelet och således skapa mer tryck.

Även kantspelet var under all kritik. Detta märktes speciellt i slutet då Eldin tog sig en fri roll och vandrade in i plan flera gånger, vilket fick till effekt att vi inte kunde mata in bollar från kanterna i tillräcklig utsträckning.

Kanske är det dags att spela antingen Walle eller Ranégie bredvid Selakovic i morgondagens match? För att på så sätt få in en ordentlig bollmottagare så att vi kan flytta upp spelet och fördela bollar vidare ut på kanterna. Vasquez och Jonatan Berg som spelar till vänster respektive höger imorgon måste få mycket boll att jobba med så att vi inte medvetet lägger spelet centralt där AIK har några av sina starkaste pjäser.

Så vad har då stora mäcktiga gnaget att komma med? Och hur skall deras mannar tacklas för att vi ska vinna matchen? Ja, som tidigare nämnts så finns några av deras bästa mannar centralt. Gal(g)ningarna Dulee och Nicklas Carlsson samt Wilton på topp för att nämna några. Att Dulee är en nyckelspelare råder inget tvivel om. Han arbetar över stora ytor på mitten och ligger gärna och fiskar ”bakom boll” för att fånga upp bollen och fördela spelet vidare. Här gäller det att Pontus och Alex vågar ta steget upp i banan och sätta press så att han inte får tid att fördela spelet.

Får Dulee tag i bollen och får utrymme så kommer han säkerligen försöka sätta den på fötterna på Figueiredo som är en av allsvenskans bästa bollmottagare. Här vet vi att Ragnar redan visat prov på att han inte är den som bangar för att gå upp och trycka till ordentligt i ryggen på den anfallare som försöker möta boll. Fortsätt så Ragnar, annars är risken att Wilton vänder snabbt och kommer mot mål rättvänd. På kanterna skrämmer man knappast särskilt mycket där man bland annat har flickebarnet Pierre Bengtsson till vänster på mitten och Jimmy Tamandi som vänsterback. Här gäller det att vi vågar anfalla ordentligt, skapa två-mot-en-lägen och komma till inlägg. Detta kan vara nyckeln till seger imorgon.

Sammanfattningsvis alltså:

  • Våga spelet vårt egna spel och spela bollen på fötterna på anfallarna.
  • Utnyttja kanterna till att komma långt ner och slå inlägg.
  • Stoppa Dulee Jonssons bollbehandling på mitten. Låt honom inte servera smörpass till sina medspelare.
  • Håll ett öga på Wilton Figueiredo i bollmottagningarna. Låt honom inte vända upp.

Till sist en uppmaning till er på läktarna: Sjung för bövelen och gör oss som inte kan vara med stolta framför tv-apparaterna när vi sitter och hör ljuvlig änglasång.

Älska Blåvitt – krossa gnaget!

10 kommentarer:

  1. Men det som framförallt förvånade var att det fina kantspel som vi vant oss att se under Arnes styre nu tenderade att vara helt bortblåst.

    Det är väl trots allt inte så konstigt med tanke på att Alexandersson, assistligavinnare, flyttats från kant in i mitten i kombination med att Vasquez fick starta på kort varsel efter Milds chabbel med Berg...

    SvaraRadera
  2. Vem e Alex`?

    SvaraRadera
  3. Ja, kom igen nu blåvitt!
    Vi måste, MÅSTE vinna mot aik imorgon.
    Kan tyvärr inte heller vara på plats, men lappar om obligatorisk allsång borde sättas upp.
    Kom igen nu Blåvitt, visa oss att ni kan, ge oss förhoppningar, spela ert spel.
    Jag HATAR aik. Jag hatar dom.
    Vi måste bara vinna i morgon!

    SvaraRadera
  4. Något av den sämsta "inför-matchanalys" jag skådat.

    SvaraRadera
  5. Något av den sämsta "inför-matchanalys" jag skådat.

    16/4/07 21:27


    Något av den sämsta kommentar jag skådat.

    SvaraRadera
  6. "Något av den sämsta "inför-matchanalys" jag skådat."

    RÅTTA!?

    SvaraRadera
  7. http://fotbollskanalen.se/542515.html

    SvaraRadera
  8. Frankie sa...
    Det är väl trots allt inte så konstigt med tanke på att Alexandersson, assistligavinnare, flyttats från kant in i mitten i kombination med att Vasquez fick starta på kort varsel efter Milds chabbel med Berg...

    16/4/07 20:58

    Nej det är kanske inte så konstigt? Det konstiga är väl varför man flyttat in Alex i mitten? Han gör ju inte mig glad där. Bättre att utnyttja hans kvaliteer där dom är som bäst. Och jag tycker inte att han är speciellt bra i mitten. Han kämpar och sliter. Arbetsinsatsen är det inget fel på. Men han dominerar inte mitten på något sätt. Han kommer inte med offensivt. Sen skall väl sägas att hela laget gör en usel match mot TFF. Och Alex kan ju givetvis inte göra allt själv. Det krävs ju att alla 11 bidrar åt båda håll. Måste bli bättre rörelse i laget. Måste bli fler passningsallternativ. Alldeles för enkelt, tråkigt och dåligt. Hjälp varandra för guds skull. Om man inte skärper sig rejält så blir det stryk imorgon. Och det mot ett AIK som inte alls imponerade på mig mot Kalmar.

    SvaraRadera
  9. Hudds, i det här fallet håller jag med dig helt och hållet.

    Mongospammare: En liten länk för dig.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.