2007/04/02

Den Blåvita kristallkulan synas!

ALLSVENSKAN 2007 Vad händer i år? Vem får sitt stora genombrott? Vem blir bästa spelare? Baraben.com har kikat i vår alltid så väl informerade och uppdaterade kristallkula, för att få reda på hur säsongen kommer att se ut för de blåvita spelarna...

Årets genombrott- Jakob "JJ" Johansson
Han möttes med viss tveksamhet när Jonas Olsson plockade med honom från Trollhättan. Men det faktum att Jonas möttes med en del ont blod från den lokala fotbollssfären gav en första indikation om att vi "stulit" en riktig guldklimp från Håkan Milds hemtrakter.
Idag är Jakob en av de killarna som tränar mest av alla i laget. Han visar en ambition och vilja som få andra spelare gör i hela Allsvenskan, trots hans ringa ålder, trots att han är nykomling och debutant i de finaste av färger. Men chansen den kommer han att få en bit in på säsongen, för när Pontus är avstängd, Thomas Olsson skadad och Niclas Alexandersson fått känningar så stiger Jakob in i spel. En "ny Kim Källström" är då född. Tillsammans med Bastian Andersson utgör han en duo av ungt nytt och fräscht innermittfältsblod i den Blåvita truppen som ger mersmak på vad framtiden har att erbjuda.

Årets skyttekung- Stefan "Sella" Selakovic
Det är ingen överraskning. Det är inte att sticka ut ur mängden. Men jag tippar lik förbannat Sella som delad skyttekung i årets Blåvitt, han delar titeln med Pontus Wernbloom på strax under tio mål. Om det är åtta, nio, tio eller elva kassar som duon stänker dit låter jag vara osagt. Men eftersom Mourad är långtidsskadad och dessutom riskerar att bänkas i höst på grund av kontraktsbråket så glider Sella och "Boom-boom" fram som de naturliga målskyttarna. Av helt olika anledningar och på grund av vitt skilda kvalitéer, men att de vet hur man får bollen att umgås med nätmaskorna- det är något vi känner till sedan tidigare.

Årets spelare- Pontus "Boom-boom" Wernbloom
Likt nykomlingslag i en högstaserie så var nykomlingsspelaren Pontus Wernbloom nere i en liten dal under "det så svåra andraåret". Men nu är den dalen över och efter skadefrånvaro ser vi en "Boom-boom" som med ohygglig styrka återvänder till A-lagsfotbollen. Han ser mer fokuserad ut än på länge, han har den där extra ilskan i sig som gör att vi alla längtar efter att se honom gå in i en närkamp. Pontus kommer växa sig farligt stark i år, farligt stark för motståndarnas benpipor som för deras resultattavlors nollkolumner. Men även farligt stark för det Europeiska proffslivet, för som Pontus ser ut på försäsongen- så blir Pontus högvilt för stora delar fotbollsmarknaden i vinter. Förutsatt att Blåvitt inte vinner guld och inte värmer upp för Champions League kval hösten 2008...

Årets överraskning- George "Mouradona" Mourad

Vadå? Får han ens spela? Ja, inte nog med att Mourad får spela, han kommer chocka de flesta av oss i höst. Kanske redan till sommaren, för inget motiverar en fotbollsspelare mer än när han kämpar för sin egen överlevnad. Där varje match kan vara hans sista chans att visa omvärlden att han är en bra fotbollsspelare och hans sista möjlighet att visa upp sina kunskaper. Spelar man för att överbevisa sin sportchef om att man visst var värd de där extra kronorna man ville ha- då spelar man för sin egen prestige och ära. Sätt dessutom in i ekvationen att Blåvitt jagar ett guld, så kan George Mourad bli tungan på vågen i höst. För när han är i form är han Blåvitts bästa anfallsspelare. Om sportchef Mild lägger den personliga prestigen åt sidan och tillåter honom att spela, det vill säga.

Årets Glenn Hysén- Ragnar "Ragnarök" Sigurdsson
För oss på plats blev det uppenbart redan under träningsmatchen mot Elfsborg. Det han saknar i positionsspel tar han ikapp med frenetiska löpningar där en tvättäkta Glenn-tackling sitter fastetsad i slutet. "Ragnarök" kommer att ha en del defensiva problem tillsammans med Bjärsmyr, speciellt om Bjärsa inte lyfter sig rejält från fjolårets spel, men det Ragnar saknar i spelkunnighet tar han tillbaka i vilja och power. Grabben är inte bara snabb, han väljer lätta lösningar. Det är rätt att tjonga bollen åt helvete när man pressas vid egen hörnflagga. Det är rätt att spela en tremeterspass till mittfältare framför att slå en 45-meterscross på djupet. Ölme kan till och med lära sig av Ragnars första tid i föreningen. Det bådar gott. Det doftar Glenn.

Årets passningsspelare- Andres Vasquez
Förra årets yngsta blåvita spelare, tillika U21-landslagets yngsta spelare under 2006 gjorde en bra säsong med tanke på omgivningens kräftgång. Näst bästa assisterande målskytt och vinnare i kampen Wowoah vs Vasquez gav mersmak. Så länge inte tålamodet är för kort med honom och förutsatt att han få lira till vänster så lär Andres fortsätta att sätta skräck i mittförsvar landet över. För det är just mittförsvaren som får problem med yttern, då hans inlägg in i boxen är en av Blåvitts viktigaste anfallsvapen. Med Wallerstedt, Ranegie och Mourad som nickstarka odjur och Selakovic som returhuggande vessla kan Vasquez på förhand utnämnas till hetaste kandidaten till priset "Årets passningsspelare 2007"...

Årets katastrof- Stora Silvret
IFK Göteborg är IFK Göteborg. Vi kan bara ha SM-guld som mål. Allt annat är en katastrof och missräkning. Så oavsett hur många tidningar som tippar Blåvitt som åtta, hur lågt Rehn försöker sätta förväntningarna och oavsett hur brett missnöjet är med de uteblivna namnkunniga nyförvärven- IFK Göteborg är IFK Göteborg. Här är guld bara acceptabelt. Men risken för ett försmädligt stora silver finns där hängande över oss, om det sedan blir Malmö, HIF, Bönderna eller AIK som retsamt kommer strax före oss, det låter jag vara osagt. Men därmed inte så att jag tippar Blåvitt tvåa, utan bara konstaterar att den placeringen vore icke önskevärd. The first runner up is best of all the losers.

Årets bragdman- Bengt "Bengan" Andersson
Det är en bragd att kunna löpa Göteborgsvarvet i Bengans ålder. Det är en ännu större bragd att kunna spela elitfotboll vid hans ålder, fråga bara Ravelli om stelhet efter matcherna när man ligger runt 40-årsstrecket. Att dessutom vara bland ligans bästa, om inte den bäste- gör att Bengt Andersson blir årets bragdman 2007. Förutsatt att unge herr Dahlin inte lyckas peta honom innan dess. Men det finns väl ingen chans att så blir fallet?

15 kommentarer:

  1. Härligt med positiva skriverier som får upp förhoppningarna så här dagarna före start. Har fått en allt större tro på laget de senaste veckorna och kanske har man något stort på gång redan i år.

    SvaraRadera
  2. Mumma!

    Det bubblar i blodet nu, coh även så i pressen. Tycker att blåvitt nämns allt oftare. Bra med skriverier, och samtidigt skönt att vi slipper favorittrycket.

    SvaraRadera
  3. Ja, som vanligt förbises M Berg av författaren. Mild var iaf glad att förlänga kontraktet med honom. 10 mål skall det kunna bli i år + även en hel del framspelningar tror jag lite överraskande på för Berg. Sella hoppas jag också på förstås och försäsongen talar för en bättre målskörd i år. Alla forwards kommer nog få spela (skador/avstängningar) och alla kommer göra mål. Känns som Walle inte kommer göra bort sig om han får några chanser. Mourad, Ranegie + ovan nämnda...vi har sannerligen alternativ...nu är det bara att börja producera.

    SvaraRadera
  4. Känner att jag behöver vara lite språkfascist.

    "Här är guld bara acceptabelt."

    Menar du inte:

    Här är bara guld acceptabelt?

    SvaraRadera
  5. Bra Frankie, men jag saknar också Berg - försvinner han redan i sommar efter en fantastisk vårsäsong där han gör sju mål på de första tio matcherna?

    SvaraRadera
  6. Duon sella/wernblom kan inte bli delade skytteligasegrare om de gör ett ojämnt antal mål.

    SvaraRadera
  7. marcus// Inte?

    Båda kan väl göra nio mål var, då är det ojämnt. Rätta mig om jag har fel.

    SvaraRadera
  8. Var det bara jag som blev mycket överraskad av Bastian i senaste matchen?
    Tyckte han var bäst på plan (tillsammans med Hjalmar!)

    SvaraRadera
  9. Bastian var dålig första 40 innan han gjorde sitt mål. Han slog bort passningar åt höger och vänster, vägde lätt i närkamper osv. Men sen var han bra, men bäst var väl Berg ändå.

    SvaraRadera
  10. Det alla tidningar snackar om att vår trupp inte har rutin och inte är erfarna tror jag inte kommer spela så stor roll. Vi har många spelare som kan spela på samma platser och i många fall är det riktigt hård konkurrens vilket jag tror kommer driva en del av dem ännu mer.

    tror inte längre på ett mellan år för oss.

    SvaraRadera
  11. "då hans inlägg in i boxen är en av Blåvitts viktigaste anfallsvapen"

    "ett av" för fan.

    SvaraRadera
  12. Lar(z)

    Först gick jag i din fälla och trodde att jag skrivit helt galet. Men jag ska förtydliga mina tankegångar nedan.

    mening ett: han delar titeln med Pontus Wernbloom på strax under tio mål.

    Båda gör strax under 10 mål var. Det betyder en total på åtminstone mer än 14 mål (om du inte menar att strax under 10 mål kan vara så lite som 6 mål). Vad som följer av denna mening är att ditt resonemang är korrekt. Båda kan göra sju, åtta eller nio mål var, det vill säga 14, 15, 16, 17 eller 18 totalt. Men...

    mening två: Om det är åtta, nio, tio eller elva kassar som DUON stänker dit låter jag vara osagt.

    Nu står det att duon totalt stänker dit X antal mål. Det betyder att duon gör X mål (antal mål sella gör + antal mål wernblom gör) tillsammans. Följaktligen; om duon gör nio mål totalt kan de inte dela skytteligasegern. Och om duon gör 11 mål kan de inte heller dela skytteligasegern. Dessutom borde en total målproduktion á 11 mål inte betyda att båda gör strax under 10 mål om du köper resonemanget om "strax under 10 mål" som fördes i kommentarerna till mening ett.

    SvaraRadera
  13. mening två: Om det är åtta, nio, tio eller elva kassar som DUON stänker dit låter jag vara osagt.

    Per man såklart. Häng med i svängarna lite nu.

    SvaraRadera
  14. Anonymous ovan:

    Sen när kan en duo förstås som per man?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.