2007/04/24

Det nya Blåvitt

KRÖNIKA Det väcker ju en del tankar - det Blåvita spelet. Årets första trepoängare känns otroligt skön att ha i bagaget. Fyra poäng på tre matcher är facit så här långt, och den stora frågan blir följdaktligen var Blåvitt står i år.

Stefan Rehn betonade mycket noga att man bygger från grunden under intervjuerna. Förändra ett helt spelsystem gör man inte över en natt. Därför är vinsten mot Brommapojkarna väldigt skön, för den skapar lite andrum. Det sköna med Rehn är också att han inte står och ljuger och säger något i stil med "Vi spelade jävligt bra fotboll mot Trinidad", utan han erkänner rakt av att det är lång väg kvar, och att första halvlek varken bjöd på kort eller långt spel. Istället blev det en mycket medioker blandning.

Mycket tjat om spelidé, mycket tjat om att hitta rätt. Jag har sett samtliga allsvenska matcher denna säsong, men har fortfarande inte riktigt lyckats lista ut den här nya spelidén. Men man kan ju gissa. Man vill hålla bollen efter marken, och spela genom mittfältet.

Bengan har inte kommit upp till förra vårsäsongens stabilitet, men igår såg det betydligt bättre ut. Dessutom var han snabb med uppspelen, vilket indikerar att han försöker. Adam slår allt mindre långbollar, och när de väl kommer har de oftast en hyfsad adress. Han är ofta delaktig i det offensiva spelet, kommer till inlägg och igår resulterade det i matchens första mål. Vasquez jobbar under 90 minuter, och även här tycker jag mig se en kille som försöker spela sig fram. Han vinner mycket boll och är definitivt en av de bästa på planen. Sella gör sin klart bästa match igår, och blev enligt mig utbytt lite för tidigt i kontrast mot de andra matcherna när han kanske borde klivit av tidigare. Idag tar han tag i spelet, håller mer i bollen, och kommer framförallt framåt med bollen. Bröderna Berg gör heller inte bort sig idag. Alex och Sigurd kämpar båda på. Sigge verkar komma in mer i spelet för varje match, och inte heller han slår bort särskilt många bollar. Alex ständiga slit, list och rutin betalar sig i ett underbart fotbollsmål. En stor del av laget gör alltså en helt okej match i mina ögon.

Tyvärr har vi ytterligare några spelare på plan. Bjärsa, Hjalmar och Pontus verkar inte riktigt tagit till sig spelidén. Bjärsa är en skugga av det jag han visade upp tillsammans med Kalle Svensson. Mot AIK är det han som viker sig väldigt billigt när Burgic nickar in sitt mål. Igår kapade han Olof på ett sätt som borde slutat med det röda kortet. Långbollarna är många, och de hittar sällan rätt. Ofta finns det inte ens en blåvit tröja i närheten.

Hjalle är Hjalle. En dundertabbe vid målet, men annars är han okej i det defensiva spelet stundtals... Hans största problem ligger snarare framåt. Det är oftast då han tappar boll, spelar bort den eller rent av ger bort den. Skillnaden på de två blåvita ytterbackarna är i dagsläget på tok för stor.

Pontus har mest sprungit runt och flashat med sina träben i allsvenskans inledning. Visst, han får inte jättemycket roliga bollar att jobba med bakifrån, men tyvärr är det otroligt få bollar han levererar vidare. Alltför ofta hör man ironiska kommentarer som "Vilken jävla kompispass" när Blåvitt tappat boll på grund av Wernbloom. Pontus position blir en väldigt viktig position hos ett Blåvitt som skall spela sig till chanser. Gör han en dålig match blir det betydligt svårare för våra forwards att hävda sig.

Problemet enligt mig är att vi har för få alternativ. Kanske borde man spela Jonte där, flytta ut Alex på kanten och lira Gustav Svensson i mitten, eller ännu hellre TO när han är frisk. Eldin eller Vasquez skulle förmodligen även de göra det bättre. Hur som helst känns det grymt skönt med tre poäng.

30 kommentarer:

  1. Vad står "K" för på Blåvitts ärm för?????

    SvaraRadera
  2. I Hjalmars fall är det väl att han är K-märkt... verkar inte som man får flytta på honom.

    SvaraRadera
  3. kul att någon elar samma uppfattning som mej om sellas insats igår.. (mitt inlägg igår på feldgraous femma)

    /xezzo

    SvaraRadera
  4. Vem är Jocke?

    SvaraRadera
  5. Ja, vem är Jocke?

    SvaraRadera
  6. Jo edet kan man ju fråga sig. Jonte skulle det ju vara.

    SvaraRadera
  7. får hoppas att pontus kommer igång..under våren 2006 ägde han allt i både offensiv och defensiv väg =)

    SvaraRadera
  8. 4 poäng är urstarkt med tanke på materialet. Mycket bra att få 3 p mot BP som blir det laget som vi kommer att slåss mot för förnyat kontrakt.

    SvaraRadera
  9. När skall folk inse att those glory days are gone? Nu gäller det att få förnyat kontrakt till varje pris. Kämpa blåvitt, Kämpa!

    SvaraRadera
  10. När börjar namninsamlingen för "Avgå Håkan Mild" ? En bra spelare men... men har han gått ut gymnasiet ens? Jämför med Carl Fagher, BK Häckens sportchef, som är advokat med en gedigen utbildning och erfarenhet av förhandlingar i mångmiljonklassen.

    För fan blåvitt, vädra ut den unkna Roger Gustavsson-eran nu!/Fitzgerald

    SvaraRadera
  11. När ett lag inte funkar fullt ut så är tydligen lätt att hänga ut enskilda spelare. Det är uppenpaligare sexiagre att göra det än att klaga på en laginsats och därmed göra analysen mer komplex.

    SvaraRadera
  12. Förstår inte ditt gnäll på Pontus som ju gör ett jättejobb. Han får mycket kritik för sina passningar här på BB men hans yttersida är ju svår att slå men om passningen går fram så är det ju oftast ett gyllene läge och den kommer ju överraskande för motståndarna.
    Håller med Fitzgerald om att Mild gjort en väldigt slät figur som sport -chef. Inget positivt har väl hänt under hans era förrutom tränarstaben.
    Vi får trots allt hoppas att vi kan överraska att blanda oss i toppstriden.
    Pilfalk

    SvaraRadera
  13. anonym 16:26
    Jag tycker jag belyser det komplexa när jag skriver att när Pontus spelar dåligt går det ut över åra forwards prestationer för att ta ett exempel.

    anonym 16:48

    Yttersida. Hur ofta går den fram för att sedan resultera i att Berg/Sella sätter den? Bättre då att inte tappa 9 av 10 bollar och istället skapa chanser på så sätt kanske.

    Beträffande Milds insatser som sportchef håller jag väl med till viss mån, men att hylla Fhager är väl ändå att ta i. Superettan och på tok för höga löner är väl inget att skryta om.

    SvaraRadera
  14. Jag tror på mild, ett tag till iaf... tror att han har rätt öga för att bedömma en spelare och han lär inte göra några ali g-värvningar. Sen skulle han och vi nog behöva en klubbdirektör också...

    SvaraRadera
  15. Mild skulle nog funka bättre med någon som kan hålla honom i handen i affärsvärlden....annars: skriv 10 års kontrakt med Sigge!

    SvaraRadera
  16. inte hylla fagher? jävla naivt han har plockat dit spelare en bonnklubb som häcken inte ens borde kunna drömma om.. Att de misslyckades totalt förra året är knappast hans fel.. Nä MP visade lite offensivlusta tyvärr hade han någon skum lägging för klausuler som gjorde att vi inte fick mer än kaffe pengar för våra klimpar men men..

    SvaraRadera
  17. Genrich - Angående Häcken, visst har Fagher gjort en del mindre bra grejer, men på det stora hela..signa Lucic och Töfting till en skitklubb på hisingen utan publik och som precis gått upp från ettan...say no more.

    Vad har Mild gjort?

    Fast poängen är egentligen att blåvitt MÅSTE inse att tiden när frifräsare utan gymnasiekompetens och med kontoret i bröstfickan kunde driva fotbollsklubb är över.

    En annan grej... Hur kommer det sig att de flesta spelare blir sämre hos oss? "Roger Gustavsson -tänket" tror jag, vad säger ni?/Fitzgerald

    SvaraRadera
  18. Uppjagad idag:)- Tränarstaben som något positivt var det någon som nämnde..

    - Tre oprövade kort är lika oprövade som ett. Att inte kunna behålla BO-JO var decenniets dumaste misstag på kamratgården. Där hade vi en tränare med pondus att ta Roger i örat och förklarar hur det egentligen ligger till i föreningen. Rehn är samma skola som Mild, bra på planen, men kom igen nu..De andra två snubbarna- någon som läst deras CV?

    Nu gäller det att få in folk som fattat att det nu är snabba affärer, brassar och Afrikaner som gäller. Kasta Fotbollens hemligheter över bord!/Fitzgerald

    SvaraRadera
  19. Vi har inga pengar. Vad ska Håkan göra? Visa ett kort på kamratgården och berätta om hur vackert det ligger?

    SvaraRadera
  20. Anonym 20:04 - Peter Ijhe kostade en miljon när Borg köpte honom från Nigeria, sedan blev han skyttekung. Har du rätt personal på plats behöver det inte bli så dyrt. Men har du frifräsarna då blir det både dyrt och dåligt.

    Sedan är intäkter inget statiskt, varför har Sveriges populäraste klubb mindre intäkter än en skräpförening som Elfsborg? - Återigen fel folk, outbildat folk, i ledande positioner./Fitzgerald

    SvaraRadera
  21. Fitzgerald - Kan inte annat en hålla med dig om allt du skriver! Vlir mest förvånad över att folk vägggrar inse fakta!

    SvaraRadera
  22. Jag förstår inte riktigt, "pontus får inga bollar att jobba med", vadå jobba? Han är inte den spelaren som ska få boll och skapa. Det är inte hans roll på planen.
    Hade de vart hans roll, så hade han inte spelat match efter match i snart 3 års tid.

    Han ska va en PAIN IN THE AS, en kämpe som vinner bollar, som är där och stör, som finns där för understöd och passningsalternativ, inte som speldirigent!
    Så kan vi hitta en riktig spelare bredvid Boom Boom och skicka ut allsvenskans bästa yttermittfältare på kanten så kommer vi nå top4 redan i år!

    //Johannes111

    SvaraRadera
  23. Fitzgerald -
    Vet inte om jag tycker att Mff är ett jättebra exempel. De värvar ju som tokar hela tiden. Det är ju klart att de lyckas nån gång. Ijeh känns ju som ett fräscht exempel...

    Att Elfsborg har mer intäkter kan ju kanske lite ha att göra med att de har en nybyggd arena?

    SvaraRadera
  24. Fitzgerald-
    "Nu gäller det att få in folk som fattat att det nu är snabba affärer, brassar och Afrikaner som gäller. Kasta Fotbollens hemligheter över bord"

    Hahaha, är du på riktigt?
    Japp nu lägger vi ner ungdomsverksamheten och satsar på snabba affärer med afrikaner. Big Mama var ju t ex ett riktigt kap...

    "Tre oprövade kort är lika oprövade som ett"

    Med ditt tänkande kan man ju aldrig prova något nytt. Tror att Elfsborg och AIK är ganska nöjda med sina oprövade kort.

    "En annan grej... Hur kommer det sig att de flesta spelare blir sämre hos oss? "Roger Gustavsson -tänket" tror jag, vad säger ni?"

    ??????
    Okej, nu vet jag att du skämtar.

    SvaraRadera
  25. Jadu Fitzgerald !! Är det inte bättre att DU byter lag istället ?
    ÖIS kanske.. Dom stämmer ganska bra in på dina ideer om Afrikaner och affärsmän mm.

    SvaraRadera
  26. Egna talanger i all ära, men det kan inte ersätta klassvärvningar. Och som Fitzgerald säger, klassvärvningar kan man göra för en billig peng om man är beredd att underkasta sig scoutjobbet nere i Afrika eller i Brasilien.

    Vi kan ta fram hur många truppbreddare som helst via vår ungdomsverksamhet och det är bra. Bredd skall vi inte behöva värva, men klass är det svårare att odla fram själva. Det måste ses som en ren bonus om det kommer fram en blåvit "Zlatan Ibrahimovic" ur de egna leden.

    Det ena utesluter inte det andra. Skicka iväg vår scout på en längre tripp till fotbollens bakgårdar och snappa upp spetskompetens vi knappt behöver betala för! Det måste finnas hur många spelare som helst därute som kan göra oss till det topplag vi skall vara.

    SvaraRadera
  27. Tycker ofta det klagas det på avsaknad av klubbkänsla bland spelarna men ändå vill ni ha in brassar och afrikaner i truppen? Då kan ni väl knappast klaga om/när dom drar vidare och byter klubb till AIK eller dyligt patrask senare?

    SvaraRadera
  28. Min åsikt är att i och med att jag vill att Blåvitt skall värva Bosmanspelare, så accepterar jag att spelare går från Blåvitt till annan klubb som Bosmanfall.

    Den romantiska bild som många har kring klubbkänslor bland spelare stämmer tyvärr inte så väl in med verkligheten längre. (Med vissa undantag, givetvis). Bra eller dåligt? Ja, inte vet jag.

    Dock skall man väl tillägga att sannolikheten ökar att vi får fram undantagen i och med att vi låter en spelare utvecklas lång tid i blåvit dress under ungdomsåren och det kommer gynna oss när vi skall värva återvändande ex-blåvita om sisådär en 10 år.

    Men ärligt talat så struntar jag i vilket lag en spelare håller på personligen. Bara han vinner titlar åt oss får han hålla på gnhiet, bajjen, IFF-IFF eller Scum United bäst han vill.

    SvaraRadera
  29. Genrich

    Tycker du sammanfattar det hela bra. Sen kan kanske några åsikter skilja. Men på det stora hela är jag med.

    Tänkte säga något om svenska cupen också. Med tanke på att man nu kör nytt spelsystem och det inte funkat riktigt som man tänkt sig enligt Rehn. Man möter ju Ängelholm på torsdag. Och tyvärr har ju ingen tråd startats för detta ännu. (men det kommer säkert snart?) Ängelholm har ju rivstartat i div 1 södra med 2 vinster och 5-0 i målskillnad. Svårt att säga vad det innebär? Men en helt lätt match är det nog inte om man inte kan få igång sitt tänkta spel. Visst bör våra spelare vara bättre på varje position. Men det gäller nog att vi kommer ut motiverade och gör en bra match. Och jag tycker det är ett ypperligt tillfälle nu när det gått knackigt spelmässigt att lägga fokus på denna match. Ställ upp med bästa manskap och försök få till speliden. Borde ju finnas större utrymme och mer tid för att lyckas med detta mot ett div 1 lag? Och för övrigt tycker jag att man skall satsa på att vinna svenska cupen. Det borde alla lag göra. Och den ger ju en plats i uefacupen också. Det borde vara motivation nog? Någon som vet hur Blåvitts inställning till svenska cupen är? Kommer man med bästa möjliga lag? Eller kommer man ta chansen att lufta bänken? Jag hoppas på full satsning och då tror jag man vinner med 0-3?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.