2007/04/09

Debatt: Vad vill Ultras Göteborg?

DEBATT Tifo- och läktargrupperingen Ultras Göteborgs ordförande Magnus Klevmarken tar idag till orda i en debattartikel kring vad han tycker är det viktiga kring läktarstödet på IFK Göteborgs matcher.
- Genom att arbeta ideellt så är vi IFK, vi har rätt att säga så och det kan ingen ta ifrån oss, säger Magnus Klevmarken.

Vi inom Ultras Göteborg får ofta frågor om våra mål och avsikter. Trots att vi många gånger har försökt att “presentera oss” utåt så är fortfarande mycket oklart, framförallt vad våra primära mål som ultrasgrupp är. Jag hoppas att denna lilla texten kan reda ut en och annan fråga samt förhoppningsvis öka er förståelse för vad vi sysslar med, vad som driver oss och varför.

Naturligtvis så är fundamentet att stödja IFK Göteborg på det sättet som vi tycker tillkommer dom i egenskap av världens finaste förening, en kamratförening med en lång historia av ideellt arbete och eldsjälar som drivit den framåt. Kärleken och stödet till laget är som sagt grunden och förutsättningen till allt vi håller på med, jag och mina vänner i Ultras Göteborg och Supras Göteborg älskar IFK och när jag säger älskar så menar jag det verkligen i ordets fulla innebörd.

Dessvärre är det en form av lyx att kunna sätta stödet och kärleken som första prioritering, en lyx som vi tyvärr inte alltid har.
Som jag nämnde ovan så var det genom hårt ideellt arbete av eldsjälar som fotbollen kunde bli det den är idag. Då pratar jag om allt ifrån föräldrar som ställer upp som tränare eller andra som väljer att oavlönat arbeta för föreningen för att det ger dom något tillbaka som är mer värt för dom än pengar, till hängivna supportrar som spenderar all sin fritid och så vidare med att kanalisera sin kärlek till laget in i någon form av verksamhet. Det är allt ifrån kansliarbete inom Änglarana till flaggmålning inom ultras. Drivkraften är alltid densamma även om uttrycksformen skiljer sig.
Genom detta så anser vi att vi, och då menar jag alla som sliter ideellt för IFK, har rätt, rätt till att göra anspråk på delar av föreningen.
Genom att arbeta ideellt så är vi IFK, vi har rätt att säga så och det kan ingen ta ifrån oss.

Det finns dock krafter som ser många av oss som ett problem, en olägenhet. Det finns röster som gör gällande att klackarna bör krossas och bytas ut mot “marginalare” barnfamiljer som ser det som ett jippo eller sponsorer som är där av sina egna skäl. Dessa finns inte bara nere på kontinenten, i Fifa/Uefa eller i England. Dom finns inom svensk media och liknande åsikter finns både inom Änglarna och IFK Göteborg.
De som vill driva igenom den typen av förändringar drivs inte av kärlek till klubben, dom drivs av pengar.

Varje gång en reklamskylt är viktigare än en banderoll så dör en del av fotbollen.
Varje gång en ideell arbetare inom en förening förvandlas till en anställd så dör en del av fotbollen, därför att då mäts inte längre hans arbete mot hans kärlek och engagemang, utan då är det genast pengar det handlar om och då kanske det finns någon annan som kan utföra det mer effektivt för samma lön. Hans kärlek blir då obesvarad - värdelös.

Inom IFK satsas det mer på “marginalarna” än på dom trogna supportrarna, varför? Jo för att vi köper ju alltid våra årskort ändå. Det är så och den som hävdar något annat är en lögnare. Det är ett svek, många vet om att det är så och finner sig i det, ovärdigt i våra ögon.
De vill slita fotbollen ur eldsjälarnas händer och utnyttja den till sina egna ekonomiska syften, prostituera och pervertera något som vi älskar. Vi finner oss inte i det, vi kommer att kämpa mot det!

Den gamla typen av supporterklubbar fyller många funktioner men klimatet har förändrats och de som vill ha bort oss har flyttat fram sina positioner.
Titta på svensk hockey, föreningarna där liknar fotbollens supporterklubbar på många sätt, framförallt beträffande inställningen till moderföreningen och viljan att kämpa.
Sedan sa det klirr i några plånböcker och helt plötsligt hade vi ett mini-NHL, med namn som indians och hawks och fan och hans moster, var det för att stärka den svenska hockekulturen? Nej, på en natt försvann svensk elithockey och klubbarna blev varumärken.

Det är naivt att tro att samma sak inte kan hända i IFK, det blir dock svårt att genomföra om folk verkligen kämpar emot det. Och jag vågar inte sitta och vänta på att någon annan skall börja kämpa, när jag läser tidningarna blir jag rädd. Det finns allt för många som är beredda att kasta sig över våldet likt gamar och försöka använda det som ett verktyg för att krossa oss andra som bara är där för att vi älskar våra klubbar.
Det är därför dom försöker dra oss över en kam, det är därför den lilla klickens agerande drabbar den stora massan. Inte för att det är svårt att lösa det smidigt och konsekvent mot dom som bär det faktiska ansvaret, utan för att dom helt enkelt tar möjligheten att ge sig på oss när dom har en O-insatt opinion med sig, fotbollsvåldets profitörer således.

Kommersialismen finns inom fotbollen och det går inte att ändra på men den får aldrig bli viktigare än fotbollen. Fotbollen skall utnyttja kommersialismen och inte tvärt om. Om det inte finns någon motkraft så kommer kommersialismen i förlängningen att hindra oss att leva och agera som supportrar och fotbollen kommer bara att existera för rent ekonomiska skäl.
Jag vädjar till er alla att reflektera över detta, jag ber er glömma våra bengaler för en stund, jag ber er glömma det martyrskap och den gnällighet vi ofta har utstrålat, visst finns det drag av självförhärligande i det vi gör men det finns minst lika mycket självkritik.
Dit finns mycket friktion mellan grupperingarna i våra led men det finns inte utrymme för att låta det styra vårat handlande just nu.
Det är dags för enighet, nu.

//Magnus Klevmarken - Ultras Göteborg

81 kommentarer:

 1. Glöm inte ert utsprung, "ultras" är sprungna ut sk marginalsupportrar, det var ju inte så att folk satt hemma och målade flaggor och sjöng ramsor och sen kom på att man kanske skulle ta med det till en fotbollsmatch?

  Grejen med er är att ni tappat all veklighets uppfattning, ni tror och tycker att era aktiviteter är större än föreningen, större än sporten. Flaggor och sång är aldrig större än fotbollen. Aldrig, det är bara ett sätt för vissa människor att visa sitt stöd för laget, något som är beundransvärt, dock blur detta ofta större än ändamålet, större än ursprungstanken. Tanken var att heja fram blåvitt, inte konkurrera med massa andra blåvita fallanger, eller vägra lyda föreningen för att det inte passar era aktiviteter längre.

  Var det inte så att ni skulle sköta tifo verksamheterna efter LG? Var det inte också så att ni la ner för att ni hade svårt för att samarbeta med IFK? IFK är blåvitt, fansen är också blåvitt. Däremot kan en supporterfalang aldrig vara större än föreningen, aldrig. Att ni ser ner på marginalsupporters och blåvitts försök att nå dem är ju ett hån mot hela IFK. Klart dem ska göra det, varför ska dem ödlsa pengar på att smörja oss som redan älskar IFK? När dem kan hitta källor som gör klubben ÄN starkare, än större och än bättre? Idiotisk och egoistiskt sagt, typiskt en "ultras-grupp".

  SvaraRadera
 2. Debattariklar från andra Blåvittgrupper är jävligt intressanta att få in oftare här på Baraben, blir en perfekt plattform för debatt då.

  SvaraRadera
 3. IFK Göteborg är en förening som ska styras av dess medlemmar. Det blir väldigt konstigt när intressegrupper hävdar sin rätt till föreningen. Snacket att glömma bengalerna för en stund blir ju också löjligt, dessa fräcka läktararrangemang kostar inte bara föreningen en massa pengar utan är också en brandfara, på så sätt är det ett övergrepp på föreningen. Jag tycker det är jättekul att folk stöttar blåvitt men bara för att man är hängiven och lägger mycket tid betyder inte det att man per automatik kan använda vilka uttrycksformer man vill.

  SvaraRadera
 4. Inom IFK satsas det mer på “marginalarna” än på dom trogna supportrarna, varför? Jo för att vi köper ju alltid våra årskort ändå. Det är så och den som hävdar något annat är en lögnare. Det är ett svek, många vet om att det är så och finner sig i det, ovärdigt i våra ögon.
  De vill slita fotbollen ur eldsjälarnas händer och utnyttja den till sina egna ekonomiska syften, prostituera och pervertera något som vi älskar. Vi finner oss inte i det, vi kommer att kämpa mot det!


  Vilket jävla dravel. Det som är bäst för Blåvitt, är det som är bäst för Blåvitt. Tvangs jag välja mellan knäpptyst och 22 000 på Nya nästa tisdag och ösigt inför 6000, så fäljer jag det första alternativet. Hur fan kan man inte göra det? Men först och främst väljer jag seger. Segrar, titlar. Det är det det handlar om. För det krävs pengar. Många ultras i Europa antingen kräver och får redan friplåtar av sina styrelser. Är detta en väg ni vill gå? Skulle ni tacka nej till det?

  Och vad är viktigast. Ultraskulturen eller Blåvitt?

  SvaraRadera
 5. Flaggor och sång är inte större än fotbollen. Det är bara en del av vår verksamhet.

  Vi avser inte att konkurrera med någon annan grupp, det viktiga nu är att vi har en homogen klack. Vi vill diskutera med alla grupperingar som intresserar sig för klacken, där är målet att finna former för sammarbete.

  Visst finns det saker från föreningen som vi inte ställer upp på, men vad har ordet "lyda" för relevans i sammanhanget? Vi vill ha möjlighet att påverka vår situation.

  Vi har skött tifobiten sedan LG lade ner. Vi hade ett avtal som missgynnade oss och det sade vi upp men vi fortsatte att göra tifon.
  Det gör vi för övrigt fortfarande.
  Dock håller ett nytt avtal på att förhandlas fram.

  Den idiella rörelsen är en del av föreningen, vi är en del av den idiella rörelsen. Vilken supporterfalang du pratar om, som anser sig vara större än föreningen vet jag inte.

  Vi ser inte ner på marginalsupporters eller IFK's försök att locka dom, vi tycker det är fel att vi blir reducerade till en "säker inkomst", återigen så menar jag inte bara ultras när jag säger "vi", detta handlar om hela klacken.

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet! Står bakom er till 110% här!

  SvaraRadera
 7. "Och vad är viktigast. Ultraskulturen eller Blåvitt?"

  Ultraskulturen är en plattform för vårt stöd till Blåvitt.

  SvaraRadera
 8. "Men först och främst väljer jag seger. Segrar, titlar. Det är det det handlar om."

  Och hur långt skulle du dra detta? Låt säga att IFK skulle tjäna mest på att bygga en arena med 1000 lyxloger och att sälja ut klubbnamnet, skulle du stödja det då också om det är "bäst" för Blåvitt och ger segrar och titlar?
  Det man kanske får fråga sig är vad IFK Göteborg ÄR, istället för att fråga vad som är viktigast av läktarkulturen eller Blåvitt. (En parentes som inte har med ämnet att göra: Alltså, hur mycket kan man sälja ut en klubb osv innan man har sålt ut själva identiteten? (eller hur man ska uttrycka sig))

  SvaraRadera
 9. "Vilket jävla dravel. Det som är bäst för Blåvitt, är det som är bäst för Blåvitt. Tvangs jag välja mellan knäpptyst och 22 000 på Nya nästa tisdag och ösigt inför 6000, så fäljer jag det första alternativet. Hur fan kan man inte göra det? Men först och främst väljer jag seger. Segrar, titlar. Det är det det handlar om. För det krävs pengar. Många ultras i Europa antingen kräver och får redan friplåtar av sina styrelser. Är detta en väg ni vill gå? Skulle ni tacka nej till det?"

  Vi tycker olika, visst vill vi ha segrar och titlar men inte på bekostnad av fotbollens själ. Fotbollen är mer än underhållning för oss.
  Många ultras ute i europa har förvandlats till maffialiknande organisationer, många fotbollsklubbar har förvandlats till företag. Red bull salzburg kommer dock aldrig mer att förvandlas till en fotbollsklubb och vi har redan tackat nej till ekonomiskt stöd från fel håll. Offra det vi tror på för biljetter? Nej vi funkar inte så.

  SvaraRadera
 10. Personligen tycker jag den här frågan är jättesvår.

  En blåvit match utan stort klackstöd hade givetvis varit grymt mycket tristare, samtidigt som vissa av ultras aktiviteter sticker i ögonen på lite för många andra supportrar.

  Att säga att man "ÄR" IFK Göteborg tycker jag blir lite fånigt, då IFK Göteborg är en demokratisk medlemsförening - däremot hade föreningen IFK Göteborg blivit oerhört mycket gråare & tristare utan sina mest färgstarka fans.

  Kan man då Magnus hitta en "gyllene medelväg" i frågan som gör ultras närvaro på läktaren till en odelat positiv upplevelse för den största majoriteten av matchbesökarna, eller har ni vissa inslag som inte är "förhandlingsbara" under några omständigheter (& som du vet med dig är för stora vattendelare)?

  Själv tror jag att både IFK & ultras hade haft enormt stora vinster att göra på ett "smärtfritt" samarbete, dock är jag för dåligt insatt i er organisation för att kunna göra en rimlighetsbedömning.

  SvaraRadera
 11. Magnus:

  Själv har jag gått på Blåvitt så länge jag kan minnas och haft årskort de senaste 12-13 åren (tar för givet att du är lika dan). Jag har inga problem med att klubben vill locka andra än mig som redan går, jag rentav stödjer det och vill ha en framtid där fler blir som "mig", hur arrogant det än låter. Det vill säga folk som går i vått och torrt.

  Du skriver under rubriken "Vad vill UG?" och då har jag några frågor.

  -Vilka är det som vill slita fotbollen ur eldsjälarnas händer i egna ekonomiska syften. Är det IFK Göteborgs styrelse eller några andra?

  -Hur blir ni motarbetade och varför tror ni i så fall att detta sker?

  -Hur vill ni bli behandlade av klubben. Lägre biljettpriser, gratis resor etc?

  SvaraRadera
 12. Bruce Banner/ -Hur vill ni bli behandlade av klubben. Lägre biljettpriser, gratis resor etc?

  9/4/07 01:05


  Att insinuera att det är vad ultras vill rimmar väl ganska illa med det faktum att han i texten säger sig vara emot anställda i föreningens namn före ideellt arbetande i föreningens namn. Jag tror det man söker är erkännande, inte förmåner och jag tror man får läsa in en hel del i det som skrivs för att tolka det på det viset.

  SvaraRadera
 13. Frankie:
  Det är frågor baserade på artikeln. Det "satsas mer på marginalare", vilket är ovärdigt, ett svek och allt det där. Att jag då vill ha svar på hur man vill att klubben skall "satsa" på dom och spekulerar kring vad det kan vara är väl inte så konstigt?

  Vad tycker du själv om insändaren?

  SvaraRadera
 14. Om UG vill ha ett erkännande kanske dom borde sätta upp lite normer inom gruppen. Att inte tända bengalar kanske kunde vara första punkten, den andra kan vara att inte kasta bengaler på blåvita spelare...

  Sen att man har en ~40 år gammal gubbe med en megafon i näven, som på något sätt verkar ha fått veto på vad som ska sjungas eller inte, gör inte direkt att jag vill ge något erkännande.

  Men det som stör mig mest med UG är en incident som inträffade på Halmstad borta förra året. En kille med UG-tröja, till synes påtänd, ställer sig på räcket, sparkar och spottar mot en publikvärd. Tyckte personen uppträdde riktigt avskyvärt men det gjorde inte resten av UG killarna som höll hans rygg när det blev hets.

  Nä jag tror Ni har tagit vatten över Era huvuden och lider av något slags storhetsvansinne.

  /oskar

  SvaraRadera
 15. Bruce Banner/ Jag ser en del positiva saker med den och en del negativa saker med den. Jag tror tex inte på att man måste jobba ideellt om man ska ha en kontakt med läktarkulturen, man behöver inte korrumperas bara för att man får en lön knuten till fotbollen på något vis. Det skulle (i min tolkning) innebära att Bengt Andersson är korrumperad före han är ett Blåvitt hjärta och så tror jag inte är fallet. Det är inte alltid lönen som driver en, det köper inte jag. Men visst det finns gott om sådana fall med så jag förstår argumentationen.

  Sedan tycker jag man halkar in lite på "vem är mest supporter" debatten lite genom att använda uttryck som "det är vi som är IFK", även om man smart nog försöker få med sig många fler än bara Ultras genom sin snygga formulering. Där förstår jag att folk som är medlemmar i IFK och inte ultras (som jag själv) tycker att resonemanget haltar.

  Fast jag förstår att man kan tycka så, för jag skulle tycka att jag var en del av IFK även om jag inte var medlem längre, även om jag då hade tappar min demokratiska rätt att påverka föreningen genom föreningsdemokratin...

  SvaraRadera
 16. Grymt bra och intressant artikel! Mera sånt här med artiklar från våra olika supporterfalanger. Vadblir det härnäst? En artikelserie om Wisemens vardag?

  SvaraRadera
 17. Såhär på papper låter det bra

  SvaraRadera
 18. Det hanlda rinte bara om IFK, utan SvFF i sig motarbeter supporterkulturen. Det kan man bland annat se på det nya beslutet att aldrig godkänna pyroteknik. På te x Ullevis läktare, eller ännu mer påtagligt exempel, Ullevis löparbanor (DIF 2004) så är ju brandrisken, om den ens finns, minimal. Jag hoppas man inte är allt för dum när man säger "betong brinner inte". (Visserligen gör ju kläder det, men det är la inte så svårt att flytta sig?)

  Jag kan ju bara tala för mig själv när jag säger att jag ser ner på folk som bara går på en match om året och sen kallar sig trofasta supporters. Vist, om man inte kan, men det är ju sorgligt att det kommer mer än 20 000 i en match mot Djurgården när det är kamp om gulden men 3 omgångar senare när årets sista match spelas mot Landskrona, när laget kommit 2:a i serien (nog för att vi är IFK, men det är inte så jävla dåligt att bli tvåa) så kommer det 5000 personer.
  Man gör det inte direkt svårt för folk att säga att visa är mer trofasta än andra.

  Istället för att säga att "En supporterfalang står aldrig över föreningen" vill jag säga att "Styrelsen står aldrig över supportrarna"... ett bra exempel på detta är ju Man Utd. Där många av supportrarna lämnade laget, startade ett nytt lag som heter United FC, och stöder det genom seriespelet, eftersom de är missnöjda med att Blazer köpte föreningen.

  Man tycker ju att de som ger mest till föreningen borde vara de som får mest tillbaka... men så är det inte alltid.

  SvaraRadera
 19. Det måste finnas, som någon tidigare nämnt, en "gyllene medelväg" som inte innebär "1000 lyxloger och att sälja ut klubbnamnet" enbart för potentiella titlar (den s.k Elfsborgsvägen) eller inga pengar till spelare men bara 1000 extremt högljudda sjungande fans.

  SvaraRadera
 20. Phiboage:
  Bengaler är en helt annan fråga som vi som sagt skall lämna utanför diskussionen för en gångs skull.

  Att de som ger mest, får minst tillbaka, kan man se på olika sätt. För visst fan njuter vi mest när det går som bäst också?

  SvaraRadera
 21. Pihlbaoge; Men på vilket sätt tycker du att du ska få tillbaka saker av IFK? Hur ska klubben agera för att visa sin tacksamhet till dig och likasinnade?


  Ang UG; Är det bara jag som känner att grupperingen är allt för instängd och egenkär? Ensam är inte alltid stark, men det är möjligt jag har fel.

  SvaraRadera
 22. "ett bra exempel på detta är ju Man Utd. Där många av supportrarna lämnade laget, startade ett nytt lag som heter United FC, och stöder det genom seriespelet, eftersom de är missnöjda med att Blazer köpte föreningen."

  Och hur mycket har Man Utd tappat på detta?

  SvaraRadera
 23. Antagligen inget som går att mäta i pengar.
  ------------------------------------

  http://www.gt.se/sport/matsolsson/1.629292

  SvaraRadera
 24. Ni verkar ju ta er själva på alltför stort allvar. Det är ju bara löjligt att påstå att ni "är" IFK, vad det nu ska betyda. IFK utgörs av styrelsen, de anställda och dess medlemmar.

  Sen när det gäller kärleken till Blåvitt så är det ganska patetiskt att påstå att den skulle vara större bland 15-åriga fjunisar som går på matcher främst för stämningens skull. Tvärtom torde ju kärleken till klubben vara MINDRE hos Ultras eftersom ni ideligen ger klubben kostnader i form av böter.

  Sammanfattningsvis: håll er på mattan för fan! Ni är inte viktigare än några andra åskådare.

  SvaraRadera
 25. Ni är välkomna att titta på när IFK spelar fotboll. Ni får så gärna vifta med flaggor och sjunga för att stödja Blåvitt. Vi har alla varit där. Men i det ögonblick ni känner att IFK Göteborg har SKYLDIGHETER gentemot er går ni över gränsen. Glöm inte att ni är där frivilligt för att titta på fotboll.

  SvaraRadera
 26. Ultras Göteborg kommer aldrig att kunna göra ALLA nöjda och glada. Men nu så uppmanar det att vi som älskar IFK Göteborg ska börja sammarbeta och dra åt samma håll. Att ta ord som att vi supportrar är IFK håller jag med om,men jag tror även att det är ett sätt för UG att starta debatten.

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 28. Eller så här:

  http://www.aftonbladet.se/vss/sport/
  story/0,2789,1041438,00.html

  SvaraRadera
 29. Kan hålla med om mycket av det som ultras står för. Dock så tycker jag att man låter lite som en gammal kommunist i sin artikel. Att det är fult att satsa på marginalarna. Det är ju när marginalarna kommer som vi drar in de stora pengarna och kostar pengar att ligga i Allsvenskan. Kolla på AIK som räknar med upp till 30.000 på Råsunda idag. Bara Ultras??Tveksamt...Tänk om vi också skulle ligga på ett snitt över 20.000 åsk. per match. Vilka förutsättnigar VÅR klubb skulle få både sportsligt och ekonomiskt.
  TILLSAMMANS ÄR VI STARKA! FORZA BLÅVITT!!

  SvaraRadera
 30. Wimbeldon är annars ett bättre exempel än scum united..

  SvaraRadera
 31. Bengalbrännande imbeciller i fraktioner med namn jag inte kan relatera till då jag inte är från syd-europa (Ultras,Supras...) gör mer skada än nytta för föreningen. Då jag sedans en massa herrans år sitter ner på Ullevi så slipper jag dessa småpyromaner som bränner föreningens pengar och indirekt de pengar jag själv lägger ner på föreingen.

  SvaraRadera
 32. Jag tycker det är lite intressant med de som insinuerat att ngn vill att man ska få subventionerade biljetter eller dyl bara för att vissa grupperingar i Italien har det så. Faktum är ju dock att det däremot finns en annan gruppering som på IFKs senaste årsmöte argumenterade för att deras redan kraftigt subventionerade biljetter inte skulle försämras. Ja, Gamla Kamrater. Jämfört med de grupper i Italien som kräver gratis biljetter och har en väldigt stor makt att påverka klubbens interna affärer, så är de en betydligt mer passande parallell än Ultras Gbg.

  Däremot håller jag inte med om att det nödvändigtvis måste vara ett motsatsförhållande mellan att satsa på att locka nya grupper av människor och att få de trogna att känna sig uppskattade och viktiga.

  SvaraRadera
 33. håller med, jävligt bra skrivet

  SvaraRadera
 34. "Anonym said...
  Glöm inte ert utsprung, "ultras" är sprungna ut sk marginalsupportrar, det var ju inte så att folk satt hemma och målade flaggor och sjöng ramsor och sen kom på att man kanske skulle ta med det till en fotbollsmatch? "

  Tycker jag var mycket bra sagt.Jag skulle helst vilja ha en full ny arena där alla sjung och på ett mer aktivt sett engagerade sig men den publika potentialen finns inte i varken Sverige eller Göteborg i dag. Därför gör det inget om så kallade marginalare fyller upp de platser som ändå inte skulle användas eftersom dom ger både pengar och en bas för framtida supportrar som till skillnad från pappa kommer att köpa årskort.

  Det är upp till Ultras, Änglarna och alla andra supporterföreningar/grupper runt IFK att skapa en positiv och rolig miljö som lockar in folk som normalt sett kanske inte skulle ha sjungit att faktiskt göra det.

  Jag gillar mycket av Ultras verksamhet. Det jag inte gillar att en stor del består av stora(och små) bebisar som har väldigt svårt att ta kritik (bara att kolla änglarnas forum, säger någon något negativt om ultras så kommer tjugo inlägg om att personen i fråga ska gå fram under matchen och säga samma sak, vilket klart är ett underförstått hot) och som lika gärna vill synas som att dom vill se IFK göra mål. Detta gäller främst de lite yngre killarna men även många av det gamla gardet.
  Det känns som att många är mer intresserad av supporterkultur än av fotboll och då blir det fel.

  SvaraRadera
 35. Har svårt att se skadan i att exempelvis Sverker jobbar i shopen som gammal supporter. Tycker snarare att det är en tillgång att föreningen anställer gamla supportrar.
  Sedan kan man ana att som anställd hamnar en tidigare supporter under vissa villkor vilket är naturligt.

  Från min arb-plats (Stadsmissionen) där har vi väldigt många ideela krafter o ibland leder det till anställning i någon form. Där är erfarenheten att då förändras både informationsbild till den nyanställde och kravbilden.

  Jag utgår ifrån att det är likadant inom föreningen IFK Göteborg. Det gör ju att förhållningssättet blir annorlunda men att efarenheter kan tas till vara ändock.

  Snarare skall väl alla supportrar upskatta när en tidigare ideel kraft fåt en anställning det är mitt synsätt i alla fall.

  SvaraRadera
 36. Återigen, när jag säger att vi är blåvitt så menar jag hela den ideella kraften inom IFK, ultras är bara en liten del av av den kraften. Något annat har jag inte påstått.

  Visst, vi har varit dåliga på mycket. Sättet som vi har framhävt oss själva är ett exempel på det.
  Det har skadat oss genom att vi inte har blivit tagna på allvar när vi har försökt nå ut med frågor som är angelägna för oss. Då precis som nu.

  Angående den ideella arbetaren som får lön så finns det naturligtvis exempel på att detta funkar i vissa fall och även funkar mindre bra i andra fall.
  Vissa människor låter sig korrumperas av pengar men för andra är glöden stark nog att klara av en sådan situation.
  För vissa räcker det med några tior hos ladbrokes för att lojaliteten skall börja vackla.
  Den kanske viktigaste faktorn är ju vad som är syftet med lönen, från arbetsgivarens håll.
  Stadsmissionen drivs inte av vinstintresse, dom är där för att rädda människor ur missär och där blir inte pengarna annat än ett verktyg.

  Är det dock vinstintresse som ligger bakom, eller att "tighta upp organisationen" så kan det vara värre.
  Är det en ungdomstränar-tjänst som blir avlönad med avsikten att effektivisera så är läget ett annat än om avsikten hade varit att ge tränaren i fråga uppskattning för det han gör.

  SvaraRadera
 37. Bara det faktum att man diskuterar huruvida lön som sådan är djävulens påfund eller inte säger för fan allt om situationen i vissa supportled i blåvitt. Frågan är om inte det säger en del om IFK Göteborg överhuvudtaget också.

  /Calle

  SvaraRadera
 38. Calle: självklart inte. Blåvitt har inget med detta att göra.

  SvaraRadera
 39. "Vi är IFK". Jävla skitsnack. Bli gaysare om ni tycker supportrar är viktigare än framgång.

  SvaraRadera
 40. Magnus:

  Din text ger faktiskt påfallande lite svar på frågan som ställs i rubriken, dvs Vad vill Ultras Göteborg?

  Nu är det mycket "allmänsnack" om supporterkultur & ideellt arbete, men försök att besvara kärnfrågorna - Vad vill ni, Vilket "stöd" vill ni ha av IFK, & vilket "stöd" vill ni ha av övriga supporters?

  SvaraRadera
 41. "Den kanske viktigaste faktorn är ju vad som är syftet med lönen, från arbetsgivarens håll."

  Här finns onekligen en poäng principiellt det kan inte förnekas. Nu tror jag änddock att det finns "renhåriga" motiv i en anställning av tidigare idella krafter inom IFK Göteborg. Enligt vad jag har förstått har man sneglat på DIF och deras strategi för att vinna kunskap och erfarenhet till föreningen inte bryta ner supporterstödet.

  För övrigt är det bra att du luftar lite åsikter.....även om dom inte alltid delas.....av mig.

  SvaraRadera
 42. Jösses. IFK hade hoppat jämfota av glädje om Ultras Göteborg hade bytt förening och börjat hålla på Gais. Nej, försvinn ni från läktarna och låt oss som verkligen älskar blåvitt få vara där utan att behöva få bengaler yrande runt öronen. Försvinn pack.

  SvaraRadera
 43. Ultras Göteborg vill att det finns en motkraft mot överdriven kommersialisering inom fotbollen. Det saknades inom hockeyn.

  Ultras Göteborg vill av IFK ha utrymme att verka utan att vara beroende och vi vill ha erkännande utan att få fördelar gentemot andra.

  Vad gäller relationen till övriga supportrar så söker vi sammförstånd och ömsesidighet även där, vi vill ansvara för tifo och sång men det ansvaret kan vi bara få från andra supportrar.

  SvaraRadera
 44. ingo söderlund/ Varför har man då från IFK:s sida anställt flera av de mest inkompetenta "supportrarna"? Sverker var ju alkoholist redan inom Änglarna, snacka om en person jag aldrig hade anställt till mitt företag. Men sen så drivs ju inte Blåvitt som ett framgångsrikt koncept utan mest som en tjommeklubb.

  SvaraRadera
 45. ingen av grupperna runt IFK har själva rätt att definiera sig som det riktiga blåvitt, för då öppnar man dörren för alla pajasar som gör en det ena en det andra i klubbens namn. Det enda blåvitt som finns är kamratföreningen och dess medlemmar! Så tycker iaf jag...

  SvaraRadera
 46. Magnus:

  Men exakt vad menar du med "utrymme" & "erkännande"?

  Blir lite "halvklyschigt" & ganska abstrakt i mina öron. Du får jättegärna komma med mer konkreta exempel.

  Samma sak med nästa punkt, "samförstånd" & "ömsesidighet". Vad vill ni att folk rent konkret skall göra?

  SvaraRadera
 47. 13.56 >> Det är ingen som har sagt att någon gruppp definerar sig som det riktiga IFK men däremot att ALLA supportrar är IFK, inte enbart UG utan att alla supportar! ALLA!

  SvaraRadera
 48. "9/4/07 13:46, Simms "
  Sverkers kompetens om den är tillräcklig eller inte? Shopen går väl åtminstone med plus än så länge. Önskemål om andra varor att köpa finns det väl alltid...

  Alkoholvanor dina eller andras skall väl inte hängas ut offentligt vare sig det finns ett problem eller inte.
  Tjyvnyp kallas det för......och lågt!

  SvaraRadera
 49. Mycket bra initiativ av dig Magnus Klevmarken, bra att få ner detta "på papper".

  Jag håller med helt och fullt med om att det behövs en motkraft till kommersialiseringen inom fotbollen, som du säger är hockeyn ett skräckexempel på hur det kan sluta.

  Dock så förstår jag inte hur ni överhuvudtaget kan förvänta er att bli tagna på allvar efter hur vissa av er beter er runt fotbollsplanen.

  Det är därför dom försöker dra oss över en kam, det är därför den lilla klickens agerande drabbar den stora massan.

  Jag förstår inte riktigt vad du vill säga med detta, men faktum är att i "folkets" ögon så är ni den "lilla klicken". Tro fan att ni blir stämplade som det:

  En kille med UG-tröja, till synes påtänd, ställer sig på räcket, sparkar och spottar mot en publikvärd.

  Exemplet ovan som signaturen "oskar" framför är ju ett typexempel på en incident som gör att varken klubben eller vi andra supportrar tar er på allvar.

  Det krävs en rejäl självsanering i de egna leden. Visa en tydlig ambition att förbättra er själva innan ni ställer krav på tillmötesgåenden från IFK. Skriv in i era stadgar att era medlemmar ska bete sig som folk, och stäng ute folk som inte gör det. Visa för IFK att ni verkligen menar allvar när ni säger att ni vill klubbens bästa.

  När ni gör detta så lovar jag att jag och andra kommer lyssna på vad ni säger.

  SvaraRadera
 50. För hundra år sedan, när folk började samlas kring fotbollsplanerna mer regelbundet för att heja på sitt gäng; tänk om någon då kunde föreställa sig att en tid skulle komma då åskådarna kräver "utrymme att verka". En människa som uttalar sig på det viset kan ju knappast ha fotbollen närmast hjärtat.

  Fyfan säger jag.

  SvaraRadera
 51. seb/ Klubben är Supporterklubben. IFK Göteborg är en förening, det vill säga föreningen.

  SvaraRadera
 52. IFK är en stor klubb och som sådan måste den vara en klubb där alla får plats. Den attityden visade tex änglarna prov på när de krävde bättre platser för rullstolsburna. På samma sätt är det lyckosamt att anställa en sån som sverker i shoppen - han tilltalar många supportrar. Dock skulle jag gärna se att de anställde nån annan som kunde jobba jämsides med honom, för han är inte den charmerande, säljande typen - snarare tvärtom. Sverker åt de rättrogna och en blåvit christer sjögren som kan frälsa nya själar.

  Min poäng är alltså (jävligt OT och) att arbetare, tjänstemän, studenter, pensionärer finniga killar från torslanda alla har en naturlig plats i och omkring föreningen men att man inte kan klumpa ihop dem. För att bredda supporterskaran krävs olika åtgärder för olika människor, något som föreningen nu kanske insett. (menar alltså årets 1a aprilskämt här på bb.com ;-) )

  SvaraRadera
 53. Blir både lite ledsen och förbannad. Nu när ett gäng som Ultras Göteborg (kanske inte alltid har varit lammungar men även har gjort mycke bra för klubben). Går ut och säger att vi MÅSTE enas under samma fana och hjälpa varandra. klart att det ska finnas ett gäng som sätter sig på tvären och vägra vara lyhörda, För det är ju det Klevmarken menar att vi ska börja visa varandra ömsesidig respekt. tydligen finns den inte från vissa håll. Spelarna kommer att behöva all hjälp de kan få på en arena som Nya Ullevi. Tror att detta kommer att bli en prövning för oss alla.

  SvaraRadera
 54. Tycket att det är bra att det finns Ultras grupper. Tänk om alla skulle vara lika flata som Supporterklubben Änglarna. Att Ultras sedan definerar sig själv som de "rätta" supportrarna är bara löjligt. Har varit på en hel del matcher och då i främst Italien och där har Ultras skaffat sig status. Man får fribiljetter från klubben, det är DE som håller ordning på arenan (tro det eller ej). I Sverige har det redan gått för långt...IFK Götebors ordf. ICA Stig uttalar sig att vi kan förlora sponsorer för att Huliganer slåss på icke matchdagar. Sluta va så inkompetent, sköt du klubben!
  Utan de hårda supportrarna skulle fortfarande Stockholmssupportrarna komma ner till vår stad och bete sig som de ville. Idag har vi Ultras/Wisemen/Julgranar o.s.v- alla älskar de vår klubb, fast på olika sätt!
  KROSSA GNAGET!

  SvaraRadera
 55. Magnus K:
  Tycker artikeln är en bra öppning från Ultras, men det kanske är läge att svara på frågorna från Bruce Banner och Stellham, annars känns det som du är tillbaka i det läge som ni uppfattas utifrån. D.v.s. att ett motsatsförhållande till Blåvitt är något ni vill ha, en identitet ni "ärvt" från utländska förebilder. Var lite konkret i hur du vill att Blåvitt skall agera mot er.

  SvaraRadera
 56. Senaste anonym: Wisemen älskar säkert IFK väldigt mycket -.-

  SvaraRadera
 57. "Det finns dock krafter som ser många av oss som ett problem, en olägenhet. Det finns röster som gör gällande att klackarna bör krossas och bytas ut mot “marginalare” barnfamiljer som ser det som ett jippo eller sponsorer som är där av sina egna skäl. Dessa finns inte bara nere på kontinenten, i Fifa/Uefa eller i England. Dom finns inom svensk media och liknande åsikter finns både inom Änglarna och IFK Göteborg.
  De som vill driva igenom den typen av förändringar drivs inte av kärlek till klubben, dom drivs av pengar."

  Jag tror inte någon vill ta bort klacken från arenan, inte om klacken agerar som en klack bör agera. Om ni kunde hålla er till att sjunga, vifta med flaggor och bjuda på vackra tifon så hade inte en jävel klagat på er. Ni har inte funderat på att lägga ner med pyroteknik, lägga ner med att springa fram och hetsa mot planket och publikvärdar när nu blir upprörda. Eller ser ni det som en del i supporterkulturen?

  "Inom IFK satsas det mer på “marginalarna” än på dom trogna supportrarna, varför? Jo för att vi köper ju alltid våra årskort ändå. Det är så och den som hävdar något annat är en lögnare. Det är ett svek, många vet om att det är så och finner sig i det, ovärdigt i våra ögon.
  De vill slita fotbollen ur eldsjälarnas händer och utnyttja den till sina egna ekonomiska syften, prostituera och pervertera något som vi älskar. Vi finner oss inte i det, vi kommer att kämpa mot det!"

  Hur kommer ni att kämpa? Med vilka medel? Exakt mot vad kommer ni kämpa? Hur skall det satsas mer på "er"?

  SvaraRadera
 58. >>15.15 Uttala dig inte om saker du ej vet något om! Det är därför denna debatt pågår hela tiden!! Håll er till fakta istället för att spekulera.

  SvaraRadera
 59. Anonym said...
  Senaste anonym: Wisemen älskar säkert IFK väldigt mycket -.-

  9/4/07 15:15
  _________________________________
  Många i WM har följt Blåvitt i 20 år. Att bara påstå att de inte har hjärta säger ju allt om din kompetens...att de sedan har sina "intressen" är en annan sak.

  SvaraRadera
 60. [Nu handlar inte den här tråden om Wisemen eller deras aktiviteter utanför arenorna utan om Ultraskulturens vilja och existens på läktarna tillsammans med andra supporterfalanger och supportergrupper.]

  SvaraRadera
 61. At 9/4/07 14:54, Anonym sa...

  Du tänker brett...det är bra och nödvändigt. Tycker även Anders Almgren&styrelsen för änglarna verkar följa den tråden...Mera sånt!

  SvaraRadera
 62. Jävlar vilken debatt det blev här då.

  Jag håller med Ultras i deras upprop förutsatt:
  - att ni under 2007 visar oss andra på läktarna att det inte blir stök.
  - att det inte blir pyroteknikböter
  - att det inte blir internbox mellan ert folk och andra

  klarar ni en hel säsong med detta bra upprätthållet så kommer ni få respekt, men idag snackar ni bara massa och ställer till med elände så att det inte går att ta er på allvar...

  SvaraRadera
 63. Vad gäller "ideella krafter inom föreningen", borde man kanske även ta in de andra sektionerna inom IFK i resonemanget. Orienteringen, skridskon och friidrotten har fått sänkta anslag i år av huvudstyrelsen pga det trängre ekonomiska läget. Summor som för dom är livsviktiga men som för andra motsvarar någonstans mellan 7 och 10 brända bengaler och en handfull inhystade mynt. Undrar vad dessa helt ideella krafter inom IFK Göteborg tycker om UG´s utspel idag... Jag tror dom är rätt förbannade faktiskt.

  SvaraRadera
 64. Lite off topic, men ändå inte, Rade Prica gjorde hat-trick. Tjoho!

  SvaraRadera
 65. "De vill slita fotbollen ur eldsjälarnas händer och utnyttja den till sina egna ekonomiska syften, prostituera och pervertera något som vi älskar."

  Allvarligt talat. Hur jävla korkat kan man uttrycka sig? Menar du på fullt allvar vad du skriver? Tror du på allvar att detta är vad IFK Göteborgs styrelse strävar efter?

  Jag vill inte kalla dig/er "riktiga supportrar" något fult, kan bara konstatra att: Tack gode gud att ni inte är fler.

  SvaraRadera
 66. Det uttalandet handlar inte om just IFK, det innefattar alla som vill bli rika på fotbollens bekostnad.
  Redbull Salzburg är exempel på en perverterad och prostituerad klubb. Det är vad jag menar.
  Förövrigt vill jag å gruppens vägnar utrycka våran uppskattning över det faktum att inte heller du är fler.

  ignatius
  Jaja, jag ska svara. Ibland måste man umgås lite med sin familj, annars uppskattar dom inte när man försummar dom....

  Vi är varken dumma eller naiva, vi vet fuller väl hur vårat "förhandlingsläge" ser ut mot IFK. Faktum är att jag vet det bättre än många här som uttalar sig om det eftersom jag för diskussioner med både Almgren och Elgestål.
  I det här läget så vill vi göra tifon och vi vill ha rätt att andvända flaggmotiv som ryms inom lagens ramar.
  Det vill vi för gruppens räkning och det är inga stärre problem.

  Vi vill andra saker med men det rör inte bara oss, vi vill till exempel att IFK slutar uttala sig nedvärderande om sina supportrar i media. Man kan fördömma en handling men inte en människa. Ordval som "dessa är inga riktiga supportrar" måste bort, det vet en anställd direktör ingenting om.

  Vi vill att försäljningen av reklamplatser framför bortaklackarna upphör (gäller naturligtvis hemmalaget men problemet är mindre där.)

  Vi vill ha möjlighet att överklaga ett avstängningsbeslut.

  Vi vill att inträdespriserna för gästande lags supportrar styrs centralt så att dagens situation då skrupelfria arrangörer "passar på" och höjer priserna vid vissa tillfällen försvinner.

  Vi vill ha säkra läktare som håller för att hoppa på och stabila avspärrningsstaket som inte ger vika. Brister arrangören på dom punkterna så ska det följas upp och leda till konsekvänser precis så som sker med mig om polisen identifierar mig med en bengal i handen.

  Vi vill slippa bli behandlade som lägre stående av ordningsmakten bara för att vi aktivt följer ett lag, vissa av er tycker att vi förtjanar det men det förtjänar ingen. Varken vi eller någon annan blåvit supporter. På råsunda blev jag skälv vittne till hur en vanlig supporter som ville bli "räddad" ur en stökig situation blev sprejad av polisen.
  Det spelar ingen roll hur läget förövrigt var den dagen, det är fel.

  Vi vill att polisen slutar arrestera fotbollssupportrar för "Fylleri" när det är helt andra andledningar som ligger bakom. Det finns flera fall där sociala myndigheter har kontaktat offer för allt för många sådana felaktiga gripanden.
  Jag har själv råkat ut för det, en polis frågade hur många äl jag druckit, jag sa att jag druckit två varpå han svarade "Det var en för mycket, nu vet du det till nästa gång" och det blev 6 timmar i fyllecell.
  Påstå nu inte att vi får skylla oss själva för då hade dom kunnat andvända dom paragrafer dom har på rätt sätt.
  Och tänk inte tanken att angripa min trovärdighet utan att svara under riktigt namn.

  Vi vill ha bort väktarna från läktarna, dom är inte kompetenta nog att hantera fotbollsupportrar, årets upplaga har värmt upp genom att misshandla en familj på Ulevi.
  Hammarby har fattat hur skadliga vakterna är och tar mer eller mindr bort dom helt inför årets säsong. Vi har det värsta framför oss vad gäller väktare, fruktar jag.

  Vi vill en massa mer men till 99% handlar det om grejer som borde vara självklara för alla att kämpa för.

  Sedan får folk ta å kamma till sig dölja sig bakom anonymitet och uttala sig spydigt gör inte att jag tänker svara på några frågor. Nog för att jag är öppen och respektfull men jag är dessutom fotbollssupporter och ingen jävla frikyrkopastor.

  Stavfel, jag vet.

  SvaraRadera
 67. Vi vill att försäljningen av reklamplatser framför bortaklackarna upphör (gäller naturligtvis hemmalaget men problemet är mindre där.

  För att hänga upp banderoller antar jag? I takt med att nya arenor bygg borde det gå att bygga dubbelt, dvs en rad för reklam nere vid planen och en rad för läktaren ovanför där banderoller kan få utrymme.

  Har ni tagit upp detta med Blåvitt? Kanske ingen avgörande punkt men lik förbannat något man faktiskt kan få genom med tanke på nybygget...

  Vi vill ha möjlighet att överklaga ett avstängningsbeslut.

  Egentligen vansinne att det inte redan finns en sådan instans. Folk grips av polis och vakter på lösa grunder och här är det inte tal om några rättegångar utan folk stängs av. Nu har jag inte personligen exempel på att fel begåtts, men om våra domstolar efter rättsprocess kan skicka oskyldiga i fängelse kan man ju anta att graden av oskyldiga och mer eller mindre oskyldiga kan ha drabbats av felaktiga avstängningar faktiskt är hög. Ren logik att anta att så är fallet faktiskt.

  Vi vill att inträdespriserna för gästande lags supportrar styrs centralt så att dagens situation då skrupelfria arrangörer "passar på" och höjer priserna vid vissa tillfällen försvinner.

  Här håller jag med om att det finns en enorm problematik med den mentalitet som idag råder. Som ett exempel på detta kan man hänvisa till Sune Hellströmers kommentar m att de enormt höga biljettpriserna skrämt bort publiken från Supercupfinalen. Han svarade med ett "Hoppas att publiken vänjer sig".

  Fotboll är en folkets sport och när barnfamiljer, pensionärer, ungdomar och arbetare inte har råd att gå på fotboll är fotbollens idé helt klart korrumperad. Rent marknadsekonomiskt är det även ganska underligt att det är dyrare att köpa biljett till matcherna än att köpa hem dem på Pay Per View. Hur vinner man pengar på publik som stannar hemma och struntar i att köpa årskort, souvenirer, mat, dryck osv i föreningens regi?

  En sällan diskuterad effekt av höjda biljettpriser var den som IFK och Öis genomförda runt sina "stora derbyn" där priset successivt höjdes och publiken med den stannade hemma.

  Sedan har jag svårt att se att man kan sätta centrala priser för alla fotbollslag, det tror inte jag är genomförbart. Men dock kan man ju förvänta sig att en produkt kostar samma både på måndag och torsdag, inte att det kostar 80 kronor att se Djurgården och 160 att se Gais möta vårt Blåvitt. Det borde fan anmälas till Konsumentombudsmannen egentligen i de fall där föreningarna godtyckligt vill pressa ut pengar från besökande lag med stora supporterföljen.

  SvaraRadera
 68. Magnus K

  Ursäkta mig min dumhet att jag inte fattade att det var Redbull Salzburg du menade i din text och inte Blåvitt. Dumma dumma mig. För övrigt är jag också glad att det inte finns fler av mig själv.


  /anonym 20.50

  SvaraRadera
 69. Helt självklara saker som UG genom Magnus här vill genomdriva. Tur att det finns några i alla fall som kämpar emot den ökande kommersialiseringen inom fotbollen och andra parasitiska angrepp, väldigt många här på baraben verkar ju vilja precis tvärtom.
  Visst ska man utveckla men gör detta på rätt sätt i så fall.
  Kul med ny arena snart! Ett etage åt folket!
  /Petter

  SvaraRadera
 70. väldigt många här på baraben verkar ju vilja precis tvärtom.

  Baraben.com har cirka 50 medlemmar och 25 aktiva skribenter, sidan läses dock av 1500-2000 personer om dagen så det är långt ifrån smart att tro att alla anonyma kommentatörer är Barabens "folk". Vill bara påpeka det.

  SvaraRadera
 71. Anonym said...

  Magnus K

  Ursäkta mig min dumhet att jag inte fattade att det var Redbull Salzburg du menade i din text och inte Blåvitt. Dumma dumma mig. För övrigt är jag också glad att det inte finns fler av mig själv.


  /anonym 20.50

  9/4/07 23:54


  Så dryg som du är måste du ju antigen vara nån från Alltid Blåvitt eller en Stockholmare, vilket är det?

  SvaraRadera
 72. Ang reklamplatserna framför klackarna:

  "Har ni tagit upp detta med Blåvitt? Kanske ingen avgörande punkt men lik förbannat något man faktiskt kan få genom med tanke på nybygget..."

  Vi (Änglarna) har tagit det med Blåvitt och de har drivit igenom det gentemot Higab/Alliansen. Det kommer alltså att byggas dubbelt för att skapa utrymme för hängflaggor. Vi snackade iofs bara om Norra då, vår läktare, men de är medvetna om problemet. Hur de gör med bortaläktaren vet jag dock inte säkert.

  SvaraRadera
 73. [Anonym kommentar om partipolitik utan koppling till ämnet raderades. Vill man tala politik på Baraben.com gör man bäst i att signera med namn och hålla det kopplat till något som har att göra med Blåvitt eller fotboll.]

  SvaraRadera
 74. Alla supportrar som uppför sig på arenan är välkommna, det får gärna vara en hel familj som är knäpptysta eller några 20-åringar som skriker Änglarna så högt att de är hesa nästa morgon. Problemet är den klick supportrar (som man från "sidan av klacken" där jag brukar stå uppfattar som Ultras) uppför sig som psyksjuka idioter totalt utan uppfostran som beter sig som drägg. Senaste exemplet : Jag var på ruddalen och då står det 20 pers i ett hörn och ägnar halva matchen åt att skrika "efter matchen ska ni dö" till öissidan där bl.a jag och många andra IFK-are stod. Detta är inte precis de sångerna jag vill höra när blåvitt spelar match och inget som lockar nya åskådare till arenan. Sätt idioterna bakom lås o bom istället.
  En klack får dock gärna vara lika brålig och skrika saker till motståndarnas spelare som i Borås de senaste åren. Börja få alla era medlemmar att uppföra sig som folk även om vi har en tung match/period och spara raketerna till nyårsafton så är ni hjärligt välkommna att stå bredvid mig på vilken arena som helst

  SvaraRadera
 75. Mycket väl skrivet. Håller med. På Ruddalen skämdes man ju rätt rejält över klicken i hörnet.

  SvaraRadera
 76. Grattis, av någon anledning har du trott att dessa killar på ruddalen var ultras? Jaha, vad fan har det med denna texten att göra? Kommentera texten istället för att baklaga dig över att du har sett folk på läktaren som sjungit hatramsor...

  SvaraRadera
 77. hatramsor mot öis? här har ett världsproblem skapats, fyllemongo!

  SvaraRadera
 78. Men alltså vilka skulle det annars vara? När man ser sådana killar är det bara helt och hållet omöjligt att inte nämna det. Men som jag skrev, jag gillar alla som ropar o skapar stämning, ropa gärna "krossa rödblått" ibland. Men att ropa just "efter matchen ska ni dö" är ju sånt som får folk att tycka illa om fansen. Totalt meningslös ramsa som borde ses som ett hot och rendera i fängelse (typ).
  Klicken får ta ett tåg och slå och hota varandra långt upp i Lappland istället. På en fotbollsarena hör idioterna inte hemma

  SvaraRadera
 79. Förtydligande för 14-åringar som har svårt för långa inlägg och svåra svenska ord:
  Just den ramsan får de som inte är riktigt insatt i klacken att tro att alla som är på arenan vill slåss efter matchen. Det kallar inte jag en hatramsa mot ÖIS.
  Kan du säga att Ultras inte har något med dessa killar att göra och att det inte är era killar som kastar in bengaler på plan så ska jag ta inlägget seriöst!

  SvaraRadera
 80. Inlägg 3:
  Jag ä int bitter
  Krossa Gnaget! Efter matchen ska vi krama alla bortafans

  SvaraRadera
 81. UG är en topstyrd grupering där man inte får kritisera eller yttra sig om gruppen och där man otomsåtende kritiseras just för att de kritiserat UG från första början.

  UG får skärpa sig, ni kan inte vara SK Änglarna och Wisemen samtidigt.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.