2007/04/25

Läktarbetraktelser

KRÖNIKA Jag minns min första Blåvittmatch väl. Det var i slutet på åttiotalet och jag hade just flyttat till Göteborg från en mindre stad. Intresset för fotboll hade alltid funnits där och matcherna med stadens lag i andraligan såg jag alltid fram emot. Men de stora idolerna bland killarna i fotbollslaget och i skolan var IFK Göteborg. Det var så mycket större och så långt ifrån den fotboll vi såg. Det var inte länge sedan Blåvitt hade tagit hem sin andra titel i Europa och den här varma sommardagen hade min pappa tagit med mig till Nya Ullevi för första gången. Klacksektionen var densamma då som nu, men med en mycket markant skillnad. Till detta ”derby” mot Frölunda hade 1400 personer sökt sig och någon sång eller läktarkultur såg jag inte röken av. Det var tyst, öde och Blåvitt fick stryk med 4-1 om jag inte minns fel. På det hela taget kände jag mig besviken över min upplevelse, för det var inte så här jag hade tänkt mig att det skulle vara. Publiksnittet i Allsvenskan den säsongen hamnade på drygt 4000.

Ett par år senare stod jag och mina kompisar i klacken vid varje match. Föregångare som fanzinen Änglatjöt och ELIG dök upp på läktaren då och då och vi älskade att läsa dem. För oss kändes det nytt och mycket spännande med supportrar som tog sitt intresse ett steg längre än att bara stå på läktaren och sjunga. Vi hörde helt plötsligt en röst som inte kom från programbladet eller tidningen, utan från supportrarna själva. Vi fick något att diskutera om på bussen hem och i skolan dagen efter. På ett nytt sätt började fotbollen och supporterkulturen sprida sig längre från Ullevis läktare och in i våra hem. Vi samlade våra Änglatjöt och ELIG på hög och läste dem bokstavligt talat sönder och samman.



Idag finns ett engagemang som växer. Tack vare Internet finns ett myller av hemsidor och bloggar, både av enskilda supportrar och grupper. Långt mer tillgängliga än de fanzines vi köpte på läktaren, men med samma mål och funktion: Att skapa debatt, engagemang och intresse. Varje dag, dygnet runt. Detta når ut till fler och fler blåvita som läser, diskuterar med polarna och kanske till och med börjar delta själva. Intressant är att i takt med att Internet växer, ökar även publiksiffrorna, och runt millennieskiftet får de en rejäl skjuts. En slump? Kanske. Jag har faktiskt ingen aning.

Förra veckan kom det 18000 till Ullevi för att se hemmapremiären. Det jag såg då var ljusår ifrån det jag upplevde den där sommardagen 1989 (om vi bortser från spelet). På premiären nere i Trelleborg var vi uppemot 2000. Det är en bra siffra med tanke på vilka vi spelade mot. Det var en grymt skön känsla att marschera längs gatorna i Skåne tillsammans med hundratals änglar som liksom jag gjort resan ner. De första matcherna den här säsongen har visat att intresset för Göteborgs och Sveriges mest populära klubb lever i högsta grad. Vi spelar nu i en kolossal betongbunker som ekar tom om det inte är derby och 35000 på läktarna. Visst saknar man Gamla Ullevi redan nu. Vår uppgift som supportrar är att skapa en bra atmosfär på läktaren och stötta vårt lag. Gör vi det, lockar det folk till matcherna precis som när spelarna gör bra ifrån sig på planen. Supportrarna är fundamentet i IFK Göteborg och utan ett brett stöd vinner man inga mästerskap.

Så alla ni som bloggar, skriver, lägger upp bilder, hänger upp banderoller, skapar nya sånger och stämning på läktaren, hjälper lokalkonkurrenten att måla om klubbstugan eller sliter med tifo till matcherna: Sträck på er! Erat engagemang skapar engagemang och drar folk till Ullevi. Första trepoängaren är i hamn. Nu vill vi se tre till mot Halmstad. Framåt!

21 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet !

    GULDET DET SKALL HEM TILL GÖTEBORG

    //Fredd

    SvaraRadera
  2. Skönt skrivet, och här sitter folk och bara klagar.

    ÄLSKA GÖTEBORG!

    SvaraRadera
  3. Vackert skrivet, och ett perspektiv man sällan får höra från de mest internetfrekventa debattörerna. Ang fanzines så finns samtliga Änglatjöts omslag inscannade i nya galleriet på Angelz.net - även de övriga gamla klassikerna är på gång.

    /tug wilson

    SvaraRadera
  4. Vajjert och uppskattat..

    SvaraRadera
  5. Andale muchachos. Mycket trevlig artikel

    SvaraRadera
  6. Tug Wilson alltså? Jag säger Terry Evans till Blåvitt. Hade petat Marcus alla dar i veckan.

    /Joe Pearson

    SvaraRadera
  7. Jag säger in med Alex "Igelkotten" Jones på innermittfältet. Petar Boom-Boom lätt; bara med smeknamnets hjälp

    SvaraRadera
  8. ÄT ja, "those were the days".. Känns som att internet har tagit över nu och pappersfanzine är dödare än Elvis...

    Engagerade supportrar behovs, oavsett vilket lag de stödjer, det är ni som är klubbens själ! Kom ihåg det!

    SvaraRadera
  9. Kevin Nicklish hade petat Sella alla dagar i veckan. Om vi nu skall prata gamla Buster-serier så hade det ju inte gjort ont med Super-Mac och Bullen också. Även om Alex skott mot BP nästan var som stora kanonen :)

    SvaraRadera
  10. Jimmy Grant då?
    Va?Va?va?

    SvaraRadera
  11. Tack för artikeln. Alltid skönt med lite positiv anda. Det blir ju tyvärr inte alltför ofta, vare sig på den här bloggen, på läktaren eller planen.

    Go nostalgi också på er gamla Busterläsare! :) United-serien var skön.

    SvaraRadera
  12. Vafan, om jag ser en till av dess nostalgiartiklarna på baraben blir jag kissnödig. Ja, du hade ett fint minne med blåvitt när du var med farsan första gången. Fantastiskt!!!

    /calle

    SvaraRadera
  13. GAIS ÅKTE UR SVENSKACUPEN!!!

    SvaraRadera
  14. Skövde - Gais 2-1 HAHAHAHAHA

    GGG AAA III SSS.... Fyll i grabbar!

    SvaraRadera
  15. du glömde det sista!
    ...HATA GAIS!

    SvaraRadera
  16. Mycket bra skrivet. Skönt att läsa om äkta kärlek till laget. Bra kontrast till de korkade supras och allt vad de heter.

    SvaraRadera
  17. 21.21>> Snacka inte om något som du inte har en susning om, pajas!

    SvaraRadera
  18. Den främsta tillhörigheten är väl ändå den vi har gemensamt: Att vi är blåvita? Och att vi alla som blåvita vill se samma sak: Bra stöd på läktaren och segrar på plan. Oavsett om man tillhör en grupp eller om man går med polarna på matcherna.

    SvaraRadera
  19. Vilken tur Skövde hade som fick lätta Gais i cupen.

    SvaraRadera
  20. Var fan är min gröna adidasväska?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.