2005/12/31

Resumé 2005: Året med Baraben.com

RESUMÉ Så här på årets sista dag tar jag som grundare av den här bloggen chansen att se tillbaka på vad vi skrivit, gått igenom och upplevt under Barabens första säsong som internetmegafon med Blåvit tröja...

Det började en frusen och ovanligt kall Marsdag då jag la upp själva sidan med adressen http://ifkgoteborg.blogspot.com. Signaturen "Brokken" blev först ut att kommentera i en flora av kommentatörer som skulle hinna att bli i tiotusentalet under årets gång.
Den första rapporterade "nyheten" blev den om hur det på Alltid Blåvitts forum ryktades att Samuel Wowoah skulle vara på ingång till vårt kära IFK Göteborg. En nyhet som snart visade sig vara sann. Vi tog snabbt chansen att skoja till det lite med vår storebrorsbloggare som i sin tur inte bara tog passningen på ett elegant sätt utan fortsatte läsa Baraben under hela året.

Då sommartiderna var analkande blev det en vana, ibland ovana att passera Kamratgården och spotta ur oss träningrapporter med bilder och sedermera även filmklipp från träningarna.
När träningarna inte hann besökas försökte jag påminna lite om vilka sköna äventyr som skett i vår spelartrupp under de senast gångna åren. I samma veva började tipsen florera in från olika håll och kanter om diverse humoristiska ovanor som en del minst sagt oväntade figurer sas ha lagt till sig.

Måndag den 4 Juli kunde Baraben.com för första gången avslöja en stor IFK-relaterad nyhet som första nyhetsorgan. Den här morgonen fick vi nys om att John Alvbåge fått nog av bänken och hade begett sig till Danmark för att skriva kontrakt med Viborg. En Silly Season-följetong som under hela sommaren blev en het potatis med mycket rörelse inom Blåvitt.
Blåvitts samarbetspartner Frölunda hade i samma veva efter en knackig period i Superettan börjat flukta över IFK-spelare att få låna och då kunde alla Blåvita läsa att Martin Smedberg skulle lånas ut här på Blåvitt-bloggen.

Den återkommande analytikern Kent Brockman tog då steget in på Baraben och började i en serie artiklar analysera fysiken kring fotbollen. Hans första analys gällde bedömningen av offside, ett ämne som senare på säsongen skulle väcka oerhörda diskussioner i guldstriden av Allsvenskan.
Darko Lovric och Martin Ulander började träna med truppen, Baraben avslöjade i en liten natthype att afrikanen Jimmy Gatete skulle till Kamratgården för att provträna (vilket även blev årets mest besökta träning i det strålande solskenet), min tanke om Supporterfonden började lite smått växa fram och vi kunde berätta exklusivt att Hammarbys dårar till styrelse på fullt allvar försökte locka hem Mikael Antonsson från proffslivet.

Två Baraben-bekantingar (av många nu tillströmmande- som dock alla inte får plats i den här texten) vid namn Becka och Stellham debuterade på siten. Stellham väckte från minut ett alla sjusovare med sin provocerande artikel om sittplatspubliken. Här tog Blåvitt-bloggen en tudelning som dels innebar försök till seriös fotbollsrapportering men dels även gav utrymme för fanzineaktiga texter som häcklade motståndare och rivaler. Vår omdebatterade symbol "Glennita" såg världen strax före att "Ekim" började bevaka Risps aktiviteter nere i det turkiska proffslivet.

Medan vi Blåvita försökte att inte garva ihjäl oss åt Pontus Wernblooms ursköna kommentarer så rasade en het debatt kring fotbollsvåld i svenska medier. Vi på Baraben oroade oss dock lite extra år den backkris som blev realitet efter att 6 backar i truppen gått och skadat sig mer eller mindre samtidigt. TV4 började visa intresse för att ta över Canal+ rättigheter till Allsvenska tv-matcher och reaktionerna var många. Det av media så upphypade Malmö FF började nu svikta rejält och det ena dyra köpet varvades av nästa. Jag tog samtidigt chansen att såga Aftonbladets krigsrubriker mot Blåvitts guldchans och vi såg ljust på hösten, eller var hösten redan vår som "feldgrau" funderade kring?

När Baraben kunde avslöja att Javier De Pedro gjort intåg på Kamratgården fick vi dessutom chansen att skriva den första (och sista?) blogposten på ett främmande språk. "XPERTEN" berättade om den glädjande nyheten att Änglarna Skåne fått en nystart, samtidigt som nedräkningen till seriefinalen på Ullevi mot Dif närmade sig. Blåvitt gjorde om sina serietidningar till jätteformat och i någon vecka kändes det som att gulddoften på allvar spred sig på Göteborgs gator. Jag vågade inte hoppas som jag brukar utan tonade ner mina egna, nu enorma förväntningar.

Efter matchen var det fullt krig i humoristiska bortförklaringar och självironiska inslag på Baraben. Sen minns vi väl alla hur "Stellham" rankade sin pajaslista och hur hysteriska reaktioner på den seglade över olika forum. När en chocknyhet (som visade sig vara helt gripen ur luften, tyvärr) ramlade ner fick den inte vara ensam länge. Men skam den som ger sig, resultaten gick vår väg och snart vittrade vi änglar det beryktade guldet igen. De Pedro debuterade under en mytisk B-lagsmatch på Gamla Ullevi innan vi begav oss till Stockholm på en tågresa där våra gulddrömmar krossades smått brutalt.

Baraben-läsarna utnämnde Niclas Alexandersson som årets spelare och Pontus Wernbloom blev årets komet. Killar som Smedberg och Dennis berättade om sina år innan vi fortsatte med spekulationer om hur IFK skulle se ut i Umbro. Pontus gav oss en pratstund och Sankan lämnade till lillebrorsan från gårda efter lång och trogen tjänst. Javier De Pedro sågs allt oftare på stans nattklubbar och Laul lånade ut sin skjorta (som han lovade att äta om inte Real Malmö vann guldet) till den attraktive.

Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.
Håkan Mild la sedan skorna på hyllan.

Bildtävlingen hade nått sin final. Glenns barn höll på med sedvanliga dumheter. Tisdagen den 29 November kunde Baraben först av alla berätta att Ali Gerba valt IFK Göteborg före AIK, ett av många roliga inslag i vinterns Silly Season som inkluderade "hatten". Marknadsavdelningen i Blåvitt ville inte vara sämre och snurrade värre än en Loket på t-spritshaltig glögg. "Årets blåvittbild" som utnämndes av er baraben-läsare gav en rejält stereotyp bild av fotbollssupportern. Oväntat att en söt tjej i IFK-tröja skulle vinna...

I samma veva som "Tjalle" blev sportchef fick även hans polare Javier ett halvårs träningskontrakt varpå Baraben efterlyste en del sägegna metoder för att få fart på spanjacken. Mer snack om tröjan ventilerades och Offsides boss Göransson öppnade en hel burk av whopass riktad mot Blåvitts ledning och främst Bengt Halse kring den bristfälliga professionaliteten och öppenheten i föreningen. Supporterfonden 2006 började på allvar formas och de första logotyperna läckte ut till allmän beskådan. "Becka" skrev en lysande och positivt ångande årskrönika för fotbollsåret och band på så sätt ihop den här säsongen på ett vackert vis.

Saknade ni skatteskandalen i texten? Nej inte jag heller faktiskt.

Ett stort tack från mig till alla de Baraben-skribenter som under året blivit en del av denna växande blogg och tack till de över 179 000 unika läsare som haft snällheten att surfa in och besöka vårt Blåvita hörn av internet. Hoppas vi kan ta friska tag inför 2006 och lämna allt gammalt bakom oss, för visst finns det väl fotboll även om Håkan Mild inte är med? Eller?

2005/12/30

Tommy Deogan minns sin bror

SUPPORTERKULTUR Sthlm-Södra minns ikväll Tommy Doegan sin bror Tony.

Tony Deogan avled tragiskt efter ett huliganrelaterat slagsmål i Stockholm den 29 juli 2002. Läs Tommys förlåtande och försonande ord här.

Mer läsning och bilder om Tony Deogans tragiska bortgång finns på Tony Deogans minnesfond.

Nakna bröst vs Sverige- Costa Rica...

HUMOR Angående kvinnor och fotboll, eller fotboll och upphetsning...

2005/12/29

Mitt Blåvita 2005

Så var det då dags för mig att summera ett omtumlande år under den blåvita fanan. Ett år som bjudit på toppar och dalar, hopp och förtvivlan. För en supporter är detta en del av vardagen; att alltid ha sitt lag i bakhuvudet. Men jag tror att de flesta av er håller med mig när jag säger att detta år varit ovanligt omtumlande.

Två hemmamatcher i Royal League blev årets två första för mig; först den när vi totalt körde över Bröndby, och sedan den oavgjorda mot Tromsö. Det kändes fint att Sella visade att han kunde göra mål, skulle han bli den vi hoppats på, och så väl behövde: en målgörare av rang? Att sitta på Ullevi i bitande kyla och snö var något helt nytt och den första av dessa matcher var jag dåligt förberedd. Jag klädde mig ungefär som vanligt och jag och mitt yngsta barn kyldes ner ända in i märgen och fick kasta oss ner i ett varmt bad med varsin kopp hett té så fort vi kom hem.

Den 30:e mars var det dags att se om Alvbåge kunde stå pall i målet! Jag hade stora förhoppningar runt honom, men för min del var det aldrig tal om att någon annan än den som var bäst skulle få stå. Mitt hopp var att han skulle vara beredd om konkurrens runt platsen och att han skulle var beredd att bida sin tid tills det var hans tur. Som vi vet valde han att dra till Danmark istället för att stanna kvar och kämpa. Jag tänker inte lägga in några värderingar eller döma honom för det, men visst var det synd. I vilket fall som helst tyckte jag att Arne gjorde rätt i att pröva honom i en obetydlig match mot Gais, och visst höll han nollan! Det gjorde även Jankulovski och denna rätt tråkiga match slutade 0-0.

Äntligen dags för Allsvensk premiär! Det går inte ens att sätta ord på den abstinens man upplever när det inte är säsong. Trots att Royal League bjöd på en viss lindring av de värsta symptomen finns set inget som går upp mot kampen om den åtråvärda pokalen. Och kunde det ha börjat bättre? De regerande Allsvenska mästarna fick se sig snuvade på vinsten, och det på sin egen hemmaplan. 2-1 blev resultatet och glädjeyran var total! Jag var dock inte på plats, tyvärr blev jag tvungen att bevittna de flesta bortamatcherna på storbilds-tv.

Efter ännu en 2-1-vinst, nu mot Vålerenga och där Sebastian Johanssons snöpliga självmål blev Vålerengas enda, var det dags för den ultimata förnedringen: Hemmamatchen mot Assyriska. Detta lag som endast gått upp i Allsvenskan på grund av att Örebro flyttats ned av ekonomiska skäl. Givetvis skulle de krossas! Jag känner en man som satsade hela sin månadslön på att IFK Göteborg skulle vinna och jag vågar inte ens tänka på hur han fick ihop till hyran den månaden. Jag har sällan sett Blåvitt spela så dålig fotboll, man underskattade motståndet totalt och förvirringen lyste i spelarnas ögon medan nykomlingarna satte tre mål. Jag lämnar oerhört sällan en match innan den är slut, det har väl hänt två eller tre gånger under hela mitt liv som supporter, men den här matchen givk jag redan när det stod 0-2. Orsaken var inte resultatet utan den totala brist på spelglädje, kampvilja och engagemang som uppvisades. När jag senare såg folk komma från matchen frågade jag om det iallafall blivit 1-2: "Nä, 0-3" blev svaret. Usch man trodde inte det var sant! Assyriska drabbades efter denna match av total hybris och Haddad svamlade på i media: "Jag vill se mig själv på topp bredvid Zlatan i Juventus". Även kvällsblaskorna hakade på vansinneståget och gav Assyriska vansinnigt mycket uppmärksamhet.

Matchen mot Hammarby bjöd som vanligt på jämt spel, kamp och en hyfsad publiksiffra. Dessa matcher brukar alltid bli riktiga nagelbitare då IFK och Hammarby spelar väldigt likt. Vinsten med 1-0 satt skönt, men frågan från förra året kvarstod: När ska IFK bli ett målgörande lag igen? Målskillnade kan ju vara nog så viktig i den sista omgången. Jag såg tyvärr inga cupmatcher i år utan nästa match på plats blev den mot Helsingborg. Här fick vi se prov på ännu ett problem IFK Göteborg dras med, nämligen att spela alldeles för mycket oavgjort. Matchen slutade 0-0.

Desto roligare var det att tillsammans med 33621 personer tillbevittna ett underhållande derby mot Öis. Tidigare har vi turats om att vinna dessa derbyn, men de senaste åren verkar Öis ha accepterat att dessa matcher tillhör IFK Göteborg och 3-0 var ett faktum. Utan Afonso på topp och med en vikande supporterskara får Öis se sig slagna redan på förhand. Selakovic satte matchens sista mål och vi var många som undrade när Arne skulle ge honom chansen i anfallet och flytta ner Mourad. Mourad skulle jag kunna skriva en hel del om; jag har hela tiden hoppats på att han skulle komma ur sin svacka och visa vilken targetplayer han är, men så har det inte blivit och vi har redan berört honom tillräckligt på den här sidan.

Royal League-finalen mot FC Köpenhamn blev en riktig rysare! Spelet var jämnt, men inte lysande på något sätt. Båda lagen visade prov på kämpavilja och det kändes som självklart att det var just IFK och Köpenhamn som kommit såhär långt. Det lilla extra saknades dock och när 90 minuter gått stod det 1-1. Man kan ifrågasätta valet att låta matchen avgöras på straffar, men så blev det och spänningen var olidlig. Straff efter straff slogs, 26 stycken närmare bestämt(!), och min dotter utbrats till sist "Mamma, mina ögon vågar inte titta mer men jag kan inte låta bli!" Till slut stod FC Köpenhamn som vinnare av den allra första Royal League-serien.

Mot Elfsborg blev det en oavgjord match, vilken följdes av ännu en oavgjord mot Djurgården. Med AIK nere i superettan blev Dif laget vi lärde oss att hata lika intensivt som vi tidigare hatat gnagarna. Tidningarna var inte sena att deklarera Blåvitts undergång som storlag, något de fortsatte med under hela året. Det var många svart rubriker som följde oss under året och det var ingen tvekan om att IFK Göteborg anno 2005 var laget som medierna älskade att hata. Peter Ijeh drevs på flykt, något som många valt att lasta honom för. Jag väljer dock att avstå då jag själv inte hade velat vara i hans skor. Det bedrevs hetsjakt och fansen fick lära sig ett nytt namn på åklagarsidan: Lars Lithner. Nog om detta.

Nu följde en period då Allsvenskan varvades med matcher i Intertotocupen. Intertoto-matcherna bjöd på en smak av Europeisk fotboll och jag fann dem mycket underhållande. Vi kämpade på rätt bra, även om det var tydligt att vi inte är uppe i Europeisk standard. Dock valde Arne att till stor del använda sig av yngre spelare och bänknötare och kanske hade det gått annorlunda annars, men givetvis hade det inte varit ett bra alternativ att slita ut de spelare som behövdes i Allsvenskan. Marcus Berg visade prov på stor potential inför framtiden och gjorde flera mål, något han senare fick göra i Allsvenskan. Jag såg hemmamatcherna mot Lombard FC Papá och Vfl Wolfsburg och fann särskilt den senare intressant, även om den slutade med förlust.

Efter en riktigt snöplig förlust mot återvändarana BK Häcken, där Dixon, Johnson och Williams både vann fruktan och förakt från de blåvita fansen, kändes det underbart att få uppleva en 4-0-vinst mot Halmstad! De snuvade oss på andraplatsen 2004 men nu kändes det plötsligt som om vi var med i kampen igen. Två av målen stod Selakovic och Mourad för, vilket bådade gott inför Ijehs flytt. Den sistnämnda gjorde sin sista match i den blåvita tröjan mot Gefle. Han lovade redan innan att han skulle lämna IFK Göteborg med en vinst i bagaget och visst höll han vad han lovade! De två målen gjordes av honom och Sella, och Gefle gick mållösa från Strömvallen.

Situationen var dock den omvända då Gefle kom till Gamla Ullevi och vann. Blåvitt hade åter förlorat mot ett bottenlag. Alla undrade hur detta kunde hända och medierna braskade givtvis på med artiklar om IFK Göteborgs ökända förmåga att vinna över topplag men förlora mot bottenskrapet. En av mina teorier är att ett så välorganiserat lag som Blåvitt inte är rustat för att möta dem som spelar mer kaotiskt. Det är väl allmänt känt att sämre lag kan vara svårspelade, eller främst svårlästa, just pga deras brist på taktik. Återigen var det en match mot Halmstad som fick bli balsam på våra sår. Matchen slutade 2-0 och vi fick se Selakovic på topp med Marcus Berg, vilket väl var på tiden.

Revansch! Inte skulle väl de irriterande små getingarna bli Göteborgs nya regenter! Givetvis inte, och Sella gjorde matchens enda mål. En match som för övrigt bjöd på äkta känsla av derby och fest. Om möjligt ännu skönare var 2-0-vinsten mot Helsingborg borta. Jag befann mig på ett fullsatt Score och det tog inte lång tid innan jag glömde att jag faktiskt inte var på plats! En underbar matchstämning spred sig i lokalen och folk hejade, hoppade och skrek matchen igenom. Vilket fantastiskt spel Blåvitt bjöd på och vad roligt för en ung kille som Marcus att få göra mål! Nu började man på allvar känna guldvittringen...Fem dagar senare mötte vi de defensiva Kalmariterna. Det blev som förväntat 0-0. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om Kalmars fula spel med hårda tag, filmningar och hembackningar, Herregud så arg jag var efter den matchen!

På Borås Arena visade Änglarna prov på att de kunde aspirera på titeln som Sveriges bästa klack. Till och med Guliganerna hyllade oss på Svenska Fans och det var inget snack om att Änglar kan sjunga. Eftersom Sella var avstängd fick Mourad spela på topp med Berg vid sin sida. 2-0 blev det till IFK:s fördel. Matchen följdes av ännu en derbyvinst mot Örgryte och en oavgjord mot Giffarna.

Så var det då dags för matchen vi alla vänta på : Hemmamötet mot Djurgården! 25438 förväntansfulla hade samlats på Ullevi och jag hade tippat att vi skulle vinna med 3-1. Nu blev ju resultatet precis tvärtom och det blev en smärtsam match för blåvita hjärtan. Jag vet inte vad som gjorde mest ont: Sellas vansinniga miss mot öppet mål eller de fruktansvärt orättvisa offside-bedömningarna till Dif:s fördel, hemskt var det iallafall. Skulle nu Guldstriden vara avgjord främst genom usla domarinsatser? Efter två vinster på raken; ännu en härlig 2-1-seger mot Malmö och en 3-2-revansch mot Assyriska, var vi dock med i matchen igen.

Änglatåget mot Hammarby hade hypats upp rejält och själv var jag uppspelt som ett litet barn inför resan. Att jag hade så kul som jag hade berodde dock enbart på mitt resesällskap; arrangemanget och matchen lämnade en hel del att önska. Det svider fortfarande att tänka på hur IFK i de sista matchminutrarna lämnade över en 2-1-ledning till en förlust med 2-3. Djurgården stod samtidigt på Gamla Ullevi som Svenska Mästare och Öis-klacken skämde ut sig rejält genom att tillsammans med dem fira och vandalisera på plan.

I årets sista Allsvenska match avgjordes Landskronas öde i och med Blåvitts fina 4-2-seger. Det var inte tal om att släppa spelet bara för att vi missat guldchansen. En värdig avslutning! Efter matchen blev det utdelning av Silverpokalen och firandet blev glädjefyllt. Spelarna och Arne hyllades ordentligt av ca 5000 fans, en riktigt pinsam publiksiffra tyvärr.

Härefter följde min svartaste tid som Blåvit supporter! Jag låg sömnlös och förtivlad över den vansinniga följetång som drog igång. Det var många dagar som jag varken vågade läsa tidningar, se på nyheter eller läsa på Blåvita inernetsidor. De dagar jag ändå öppnade tidningen slog rubriker som "Nedflyttning" emot mig och gjorde att skolarbete och annat blev lidande. Ett par roliga avbrott blev den humoristiska matchen mot Sandefjord och Royal League-vinsten mot Djurgården. Håkan Milds sista match fyllde mig med både stolthet och sorg, han blev ordentligt hyllad men fick gå av planen för sista gången med en svidande förlust. Som jag kommer att sakna den mannen! Jag gläds ändå över att han finns kvar som sportchef.
Ni som orkat läsa igenom hela denna krönika har säkert upptäckt att jag uteslutit en del matcher, detta beror dock inte på glömska utan på att jag inte hade så mycket att skriva om dem.

FRAMÅT ÄNGLAR MOT ETT BLÅVITT 2006 MED EN GULDPOKAL PÅ KAMRATGÅRDEN!

Skruvade skott

FOTBOLLSVETENSKAP Nu när försäsongsträningen strax startar så tänkte jag komma med lite tips ur lådan för fotbollsvetenskap. Finns det något att lära sig av vad akademiker plitat ner på papper i tidskrifter? Från min egen forskning så skulle jag endast långsökt kunna hjälpa till med lite idéer om man fick för sig att spela fotboll på Pluto. Dock finns det andra forskare som skrivit artiklar som spelarna skulle kunna dra lärdom av redan nu, innan den interplanetära fotbollsserien har startats.
Tidigare har jag skrivit om varför offside döms felaktigt och hemmaplansfördel. Denna gång tänker jag fokusera på skruvade skott och vad vetenskapen har att säga om dem. Vem gillar inte att se vackert skruvade skott gå i mål? Vare sig det är en frispark som ger ett vinnande mål på övertid eller om det är ett lömsk tåpaj som går in precis vid roten av tvättställningen i trädgården där hemma.
Om de blåvita spelarna kunde bättre förstå vad som ligger bakom skruvade skott så kanske vi får se fler fina mål kommande säsong.
Det finns olika aspekter kring skruvade skott som har studerats, dels kontakten mellan fot och boll samt bollens flykt genom luften.

I en artikel av T. Asai et al i Sports Engineering 5, 183 (2002), så har man med höghastighetskamera studerat kontakten mellan fot och boll och hur den resulterar i skruv hos bollen. Till att börja med så konstateras det att benrörelsen för ett skruvat skott med vrist är mer komplex än för skott med sidan av foten. Genom studera bilder från en höghastighetskameran när spelare slagit till en boll och sedan observerat vilken skruv bollen fått så har man byggt upp datormodeller för att kunna testa olika parametrar som var på bollen foten träffar och vilken friktion som man har mellan boll och fot.
Föga förvånande så kom man fram till att ju längre ut från centrum som man träffade bollen och ju högre friktion det var mellan fot och boll desto mer rotation fick man. Men även vid ingen friktion så kan man få rotation på bollen. Detta kommer från att bollen deformeras när den träffas av foten. Den största effekten kommer dock från var på bollen som foten träffar.
Slutsatsen i artikeln för att få maximal skruv på sitt skott så skall bollen träffas 12 cm från bollen centrum. Visserligen sjunker hastigheten på bollen med ökad skruv, men det får man ta om man inte vill skjuta hårda dönare.

I en studie om hur bollar beter sig i luftenphysicsweb.org så går man igenom olika faktorer som bollens rotation och hastighet genom luften.
Krafter som påverkar bollen är dels luftmotståndet, som beror på bollens fart och bollens ytstruktur, och dels lyftkrafter som kommer från att bollen roterar.
Lyftkraften, eller Magnuseffekten (efter den tyske fysikern Gustav Magnus), kommer av att rotationen av bollen skapar tryckskillnader omkring bollen. Skillnaden leder till att bollen kommer att förflyttas åt det hållet som man har det lägre trycket. Har man sidoskruv så får man sidledsrörelse, och om man har under- eller överskruv så får man uppåt- eller nedåtrörelse.

I ett räkneexempel så kommer man fram till att en typisk fotboll som skjuts från 30 m avstånd kan fås att förflytta sig 4 m i sidled från den ursprungliga riktningen som den skulle haft om det inte var någon rotation på bollen.
För luftmotståndet så finner man att tvärt emot vad man skulle kunna tro från början så sjunker luftmotståndet för bollen i ett hastighetsintervall om man kan få tillräckligt hög hastighet på den. Detta har med bollens ytstruktur och hur luften flödar kring den. Vid lägre hastighet har man ingen turbulens kring bollen och det leder till högre luftmotstånd. Vid högre hastighet så får man turbulens som ger ett lägre luftmotstånd. Detta leder till att om man kan trycka iväg bollen med tillräckligt hög fart så kommer den inte att sakta ner så snabbt! Så om man skjuter riktigt jäkla hårt så skapar man dubbla problem för den burväktare som skall försöka mota ens kanon mot målet. Vad jag kan utläsa så behöver man komma upp i 25 m/s på bolluslingen, vilket för min egen del ligger utanför min förmåga.

När man studerar kombinationen av dessa två effekter, skruv och hastighet, så kom man fram till att en långsam boll påverkas mer av bollens rotation än om man har en snabb boll med samma rotation.
Det är här som man kan börja jämföra med Roberto Carlos frispark mot Frankrike i för-VM 1997, 22 minuter in i matchen. Vid en första anblick så kan man tycka att bollen beter sig konstigt vid denna frispark, men med hjälp av vad jag just gått igenom så går det att förklara utan att ta till magi.
Om man tittar på hur bollen rör sig så kan man först notera att bollen går fort som fan, uppskattad någorlunda officiellt till lite över 30 m/s, och att den roterar som bara den. Detta leder till att bollen till att börja med ser ut att gå rakt ut mot bollkallarna vid sidan av målet, utan att ha så mycket skruvrörelse. Detta förklaras av det att en riktigt snabb boll inte påverkas så mycket av bollens rotation.
Plötsligt så verkar bollen få grepp i luften och börjar skruva sig så att den till slut går in vid Barthez stolpe utan att han börjat röra sig för att rädda skottet. Det passar in på beskrivningen att när bollen som inte påverkats av rotationen tidigare plötsligt får “bett” i luften när bollen saktat ner tillräckligt och börjar skruvas.
Med lite kunskap bakom så blir frisparken inte så svår att förstå, även om den fortfarande med största säkerhet är svår att utföra.

Här väljer jag att avsluta genomgången av vad vetenskapen har att säga om skruvade skott. Det finns andra situationer, som att under- och överskruv på bollen ger kortare och längre skott, men de lämnas för den enskilda läsaren att studera.

Uppslag för andra fotbollsvetenskapsartiklar, relaterat till de skruvade skotten, skulle kunna vara:
Vad är skillnaden mellan ett tungt och ett rappt skott? Skjuter stora killar tunga skott och små killar skjuter rappt?
Jag har hittat några referenser kring bollens fart efter att den skjutits och hur den påverkas av benens position, rörelse av bäckenben och musklernas massa. Kanske blir det om detta nästa gång.

Mourad tvingas bort från Blåvitt!!!

SILLY SEASON Enligt uppgift till Baraben.com är George Mourad mycket nära att bli klar för en av tre konkurrerande Allsvenska föreningar.

De tre föreningar som slåss om George Mourads anteckning hos IFK Göteborgs dörrpost Håkan Mild ska enligt uppgift vara AIK, Helsingborg och en "okänd budgivare". På grund av dessa olika bud och svårvärderade anbud till George själv är det svårt för oss på Baraben att värdera om Mr Mourad är en man, och stannar och kämpar i Blåvitt, eller är en snåljåp och dubblar sin lön i någon skitklubb ute i landet.

Enligt ryktet i mellandagarna till Baraben.com är det så att George efter en väldigt lyckad säsong 2004 börjat uppvisa lite väl diva-aktiga takter, något som fått den övriga truppen att negativt reagera och i förlängningen även det som fått IFK att acceptera det halvdana bud man fått på Mourad från en Allsvensk konkurrent. Det ryktas om att George (som länge varit en skyddsling av denna site, av flera olika anledningar) gjort sitt i IFK.

George Mourad dansade en höst- 2004. Han kan bli hatad och bespottad motståndare våren 2006. Speciellt om han har en äckligt dåliga smaken att gå till solnatattarna AIK.


"Genom spelarna sjunger vi för er,
studera Glenn och Håkan och förena er,
lag mot lag måste striden stå,
och i tysthet ska vi stiga upp och vara med er då"

John M.- 2005

2005/12/28

Just a perfect day.

ÅRETS BÄSTA DAG Så här när det är dags att summera året och ett nytt står på glänt så är det helt klart läge att plocka fram de bästa minnerna från 2005. När jag tänker tillbaka på året som gått så minns jag en dag starkare än andra, och jag glömmer den aldrig.

Det var måndagen den 8 augusti. Solen sken och bilen rullade söderut. Fylld med goda vänner och hög ljudvolym. Det var match mot Helsingborgs IF. Det var lekstuga. Karl Svensson var dominant i försvaret, Mild, Seb och Alex ägde mittfältet och på topp så stod den yngre brodern Berg för ett mål och en assist. Och kanske bäst alla var Oscar Wendt, helt lysande.


Som om inte detta vore nog så var detta kvällen då suveräna Kajsa Bergkvist tog Vm-Guld i höjdhopp, följd av Emma Green på en tredjeplats. Undertecknad hade nöjet att se detta vid hemkomsten till staden Göteborg. Även en som inte är frälst vid friidrott kan nog hålla med om att det var en fantastisk prestation som Kajsa utförde. Som hon hoppade.

Det var kort och gott en fantastisk dag och en underbar kväll. Just a perfect day.

2005/12/24

Från oss alla till er alla...


...från general Glenn själv och hela Baraben-redaktionen vill vi önska en skön jävla julhelg till alla änglar så tar vi nya friska tag efter julhelgen!

Kristallkulan synas: Så här blir Allsvenskan 2006!

ALLSVENSKAN 2006 Baraben plockade fram kristallkulan och såg in i framtiden om vad som sker nästa säsong, vad som händer under Allsvenskan anno 2006!

Omgång 1 (1-3 April)
Allsvenskan börjar i ett rasande tempo. I Göteborg kommer 27 000 personer för att se derbyt mellan Gais och Öis som slutar i ett fullständigt kaos efter att flera spelare råkat springa rakt upp på läktaren och i farten skadat dussintals åskådare. Anledningen? Got Event har spänt ut sin magiska gröna matta över löparbanorna som nu fått de dryga 20 meter mellan läktare och plan att kännas helt obefintlig och spelarna tappar helt perspektivet mellan vad som är plan och vad som är läktare. Expressen skriver slagordsrubriken "Spelare i gräschockattack mot publik" och trycker en stor bild av Mikael Sandklef som flyger med dobbarna före in i sju Öisare med en "Zoran är våran gud- Ett budskap sponsrat av Sten A Olsson"- banderoll och på så vis bidrar till att Balders Hage upphör att existera.


Omgång 2 (9-10 April)
Elfsborg- Blåvitt, Ellosböndernas "årets match" kommer tidigt och årerigen blir Boråsarna tagna med storm när flera tusen Blåvita fans skakar arenan med en underbar akustisk uppvisning som får till och med självutnämnda läktargudarna på Söderstadion att göra i byxan av chockerad njutning. Den från Svenskafans olika forum så beryktade *elloslinda* gör en succépremiär när hon streakar in på planen och kastar sig över Attraktiva Bengan spritt språngande naken. Bengan viftar direkt mot bänken för byte och försvinner in i katakomberna med EllosLinda hängande på sig som en ryggsäck. Eftersom Richard Richardsson skadat sig några dagar tidigare byts supertalangen Alex Nadj in i Blåvitts kasse, en position som han sedan inte lämnar ifrån sig under hela säsongen.

Omgång 3 (14-17 April)
Gefle-Häcken blir en riktig hatmatch efter att Gävlesonen Hasse Berggren avslöjats på Häckenborg med hatiska uttalanden av SVT-Janne Josefssons femmanna kamerateam som infiltrerat Häckens mystiska organisation. Hasse har bandats uttalandes: "Gefle har ing' ambition" och "Allt norr om Uppsala är Norrland", två uttalanden som får hela staden Gävle att bli vansinnig och kollektivt gå ut och elda upp Julbockar. Matchen blir en fars då plastgräset är genomfruset och spelarna halkar runt som Bambi på tjack. Noll-noll och början till stängandet av "Norrlandsfönstret" har inletts...

2005/12/23

Supporterfonden 2006 växer fram!

SUPPORTERFONDEN Det har talats om den, det har viskats om tanken, den har kallats en Gaishink modell New York. Men nu är den här, supporterns chans att direkt stödja Blåvitt: Supporterfonden 2006!

Inom kort lanserar Baraben hemsidan för Supporterfonden 2006. Tanken med supporterfonden är att göra en ekonomisk insamling till IFK Göteborg för att stärka dem i jakten på förstärkningar till Silly Season efter nästa säsong.
I dessa dagar när Skatteverket satt ett krav på Blåvitt på över 13 miljoner kronor, kan den kollektiva hjälp bland supportrarna komma att bli livsviktig för föreningens överlevnad.

Örgrytes Supporterklubb "Balders Hage" har gjort en supporterinsamling under 2005 och fick in den för deras del imponerande siffran 211 228 kronor från deras fans som de nyligen kunde överlämna till Örgryte IS.

Supporterfonden sätter därför upp målet att vi ska tiodubbla Öis insamling under 2006. Målet är att samla in minst 2 112 280 (Två miljoner etthundratolvtusen tvåhundraåttio kronor) under nästa år.

Fonden organiseras, struktureras och planeras as we speak så håll ögonen öppna, för snart kommer Supporterns chans att delta i det största ekonomiska stödprojekt som svenska supportrar någonsin dragit igång.

Sponsorer som vill exponera sina företag i samband med projektet (och på så vis stödja projektets adminstrativa sida) får gärna höra av sig till oss. Bannerutrymme och sponsorpaket finns tillgängliga för köp. Hör av dig till oss på: supporterfonden@baraben.com

Souvenirtävling för alla läsare!

BARABEN.COM I vinter startar Baraben ett antal nya projekt där våra läsare kan delta och hjälpa oss att forma den här siten. Det första av dessa projekt är att vi ska ta fram ett antal t-shirtar och andra alternativa souvenirer för Blåvitt-supportrarna. Nu har du chansen att genom ett bildbidrag eller en inmailad idé vara med och bestämma vilka souvenirer som vi på Baraben ska trycka upp/beställa in för allmän försäljning!

Har du en idé om en t-shirt? En tanke kring vilken typ av halsduk som saknas eller kanske ett klagomål på nåt provocerande som borde finnas som souvenir? Maila Baraben så har du chansen att få din drömsouvenir förverkligad! Adressen är som alltid: kontakt@baraben.com eller så lägger du en kommentar här på siten.

Ditt bidrag kan bli 2006 års hetaste souvenir i Blåvita kretsar!

Var mans röst- en röst på Barben.com!

BLÅVITT Sen jag valde att publicera gårdagens rykte om att Mats Persson syns agerande klubbdirektör trots att han är sjukskriven föll en omfattande (om även inte alltid så konstruktiv) kritisk flora av kommentarer in på olika håll.

Jag ser att det finns omfattande kritik bland vissa supportrar mot det rykte jag valde att publicera på Baraben om Perssons förehavanden kring Mourad-övergången och hans sjukskrivning. Provocerande måhända, men jag ser den här negativa rekationen som ett sundhetstecken. Folk älskar blåvitt, alla från sina egna utgångspunkter.

Det underliga är att när jag idag var på krogen har jag aldrig fått så mkt ryggdunk för Baraben-arbetet som jag fick idag. Om det innebär att krogfolket idag inte hade läst kvällens "provocerande" rykte eller om de tyckte det var värt att publiceras låter jag vara osagt. Hellre att ni läsare är förbannade på mig än att ni inte har någon åsikt alls.

Kom ihåg att Baraben.com är ett fanzine som i dagsläget består av 29 skribenter med sina egna åsikter, det vill säga 29 olika åsikter om Blåvitt. Ingen här säger att en åsikt är genrell eller att den är officiell för vår site. Alla är välkomna att delta, även du!

Texten finns kvar, av den enkla anledningen att jag är en av dem som vill ifrågasätta det mönster som Blåvitt jobbar på. Jag saknar demokratiska element och öppenhet gentemot medlemmar och supportrar av föreningen. Detta vidhåller jag till den dag som förändring kommer till Kamratgården. Ja, jag har gått från att vara kraftigt positiv till att vara ganska negativ kring Mats Perssons förehavanden på Kamratgården. Men dessa tankar upphör inte förrän den dag vi fått ordning i organisationen. Hur djupt man än har huvudet i den Kamratgårdska sanden så borde man se att den ordningen inte finns än. Trots Gertmo. Trots Håkan.

Men håller du inte med om vad som sagts? Är du rent ut sagt skitförbannad över det rykte som publicerats? Maila dina tankar till kontakt@baraben.com så får du din egen chans att uttrycka dig i frågan. Baraben är till för alla Blåvittsupportrar som kan stava och tänka, glöm inte det!

2005/12/22

Geab & Got Event presenterar sina arenaförslag!

ARENADISKUSSIONEN Efter många om och men kom de då äntligen, förslagen på ny arena i Göteborg. Den förstnämnda är sponsrad av Got Event och den andra av GEAB.


Förslag 1: "Leve Mild" Detta förslag är Got Events tanke om en framtida arena. Motiveringen lyder: "Byggde nygamlaullevi i pepparkaksdeg. Min vision med arenan är att den ska vara kompakt, ha tak och läktare runt om alltså även i hörnen."

Förslag 2: "The Glen" Detta förslag är GEAB:s mästerverk med motiveringen: "Den är inspirerad av arkitekturen på Götaplatsen. Den heter The Glenn och tar c:a 24 000 åskådare på 4 st väldigt branta läktare. De tomma hörnen är en synvilla, där det egentligen finns 4 st skyskrapor helt i glas, vilka tyvärr inte kom med på bilden då kameran inte hade tillräckligt med pixlar typ."

Ett stort tack till Mats Ek (pepparkaksarena 1) och "Bruce Banner" (pepparkaksarena 2) för sina mästerverk av deg. Ni är bägge utnämnda som delad vinnare i Barabens pepparkakstävling. Ni är även de enda bidragen i samma tävling.

2005/12/21

Gästkrönika: Var är visionerna hos IFK Göteborg?

GÄSTKRÖNIKA Dagens gästkrönika på Baraben.com levereras av Mattias Göransson, chefredaktör för den svenska fotbollsbibeln Offside. Mattias reser för närvarande runt i världen för att förbereda vårens kommande VM- specialnummer av tidningen, med sig bär han ett äkta Blåvitthjärta och en passion för föreningens bästa.

För min del började problemen med att Bengt Halse utnämndes till ordförande.
Personligen tycker jag, som de flesta andra som träffat Bengt, att han är en trevlig prick. På många sätt har han säkert också varit nyttig för IFK, om inte annat som en social balansspelare till den mindre smidige Mats Persson. Bortsett från det:

Ingen visste vad Bengt Halse stod för när han lanserades som ordförandekandidat. Han redovisade inget program. Det fanns ingen utmanare. När han väl hade valts förklarade han inte vad han avsåg att genomdriva i egenskap av ordförande, och han har inte återkommit i ärendet sedan dess.
När jag gjorde intervjuer för boken Blåvit gryning frågade jag Gunnar Larsson varför han – som valberedningens ordförande och i realiteten den som bestämmer om saken – föreslog Halse. Gunnar berättade att han hört mycket gott om Bengt, att det var ”en social kille” och att de båda stött ihop med varandra på olika flygplatser genom åren och att Bengt då ”alltid visade ett starkt engagemang för Blåvitt” genom att fråga hur det gick för laget och föreningen. Dessutom ansåg Gunnar – precis som de flesta andra förståsigpåare – att det kunde vara bra med någon från näringslivet den här gången.

På årsmötet röstade föreningens medlemmar sedan igenom Gunnars förslag – något annat fanns för övrigt inte att rösta på – och Bengt Halse charmade församlingen genom att prata en smula om sin son, och om sin kärlek till klubben.
Ungefär så brukar det gå till i svenska idrottsföreningar. Nomineringsprocessen är oftast sluten, den enda kandidaten lanserar sällan ett program, de passiva medlemmarna ställer aldrig frågor och bara i undantagsfall gör de annat än följer valberedningens linje. På ett sätt fanns det alltså inget att anmärka.

Samtidigt: Jämför man med hur det gör till i seriösa organisationer, och i fotbollsföreningar på kontinenten, var IFK:s senaste ordförandeval skrattretande. Sveriges mest segerrika fotbollsförening – då i sportsligt fritt fall, i organisatorisk limbo och i enormt behov av nystart och en tydlig färdriktningsangivelse – lade sin framtid i händerna på en person som saknade förkunskaper, utan att ens efterfråga någon form av programförklaring. Därmed delar alla föreningens medlemmar ansvaret för den organisatoriska röra IFK befinner sig i just nu, om inte för att de röstade på ett osynat kort, så för att de inte utnyttjade sin rätt att i alla fall kräva att korten synades.

Hafsighet har varit en röd tråd sedan dess: man har löst saker och ting spontant, på känn, i all hast, utan planering och uttalade mål. Det är meningslöst att leta syndabockar, dessutom har mycket som gjorts de senaste åren varit bra, och av det som gjorts dåligt har mycket kunnat förklaras med olyckliga omständigheter. Vad är då problemet?
Som jag ser det är det att inga av de krav man som IFK-supporter är van vid att kunna ställa på laget, har gällt för föreningen i övrigt.
Där laget alltid har kämpat, agerat professionellt och gjort sitt yttersta för att vinna – även då truppen varit tunn och man varit en hårsmån från att trilla ur allsvenskan – har den övriga verksamheten präglats av slumpmässighet. I allt för många frågor har den övriga verksamhetens agerande gått att likna med att lämna WO före matchstart.


(Bild: Expressen)


Ta bara arenan, den enskilt viktigaste frågan för IFK Göteborg de följande 50 åren. I Offside har jag kallat det som hänt för ”en beslutsprocess värdig Nordkorea”. Till mig har Bengt Halse sagt att ”det som sker stort, sker i det tysta”. Vad IFK har velat tycks ha kommit i andra hand, det viktiga har varit att pejla vad Göran Johansson kunnat tänkas gå med på.
Tyvärr fungerar det inte så. Arbetar man för en medlemsförening – som ordförande, styrelsemedlem eller anställd – har man endast en uppgift: att se till medlemmarnas intressen. Uppdraget är att ta reda på vilken arena IFK Göteborg mår bäst av och att arbeta för att föreningen får – eller köper, eller lånar ihop till – den arenan. Vad kommunen anser får kommunen föra fram som motpart i en öppen förhandling, vilket förståss är en långt senare fråga.

Över huvud taget k a n man inte i en medlemsförening köra med slutna kort gentemot sina medlemmar. Då har man missförstått sitt uppdrag. Det man inte öppet kan redovisa för medlemmarna (åtminstone i efterhand), det ska man inte heller göra.
Gör man det ändå har man förverkat medlemmarnas förtroende – punkt slut.

Denna brist på öppenhet, eller om man så vill förståelse för vad man över huvud taget håller på med, är som jag ser det ett av huvudproblemen med dagens IFK. Fortsätter man att jämföra föreningen IFK med laget IFK finns ytterligare två akuta problem: bristen på Professionalism och Kampvilja. Hur många av dem som arbetar på kansliet är anställda för att de är bäst i Göteborg på det de håller på med? Och hur många av dem är där för att de en gång anställts av föreningen för att sköta en sak, och sedan av omständigheterna tvingats hålla på med en annan? Det är inte professionellt.

När det gäller bristen på kampvilja är det bara att plocka ur högen: ”vi kan inte få fler sponsorer för det är så många andra verksamheter som slåss om sponsorpengarna”, ”vi kan inte ge sponsorerna det de vill ha med dagens arena”, ”vi får inte mer publik när Gamla Ullevi är som den är” och så vidare och så vidare. Återigen: ingen hade accepterat om IFK:s lagkapten sade ”vi kan inte vinna allsvenskan i år, för Djurgården har mycket starkare trupp”. Av någon anledning ställs inte samma krav på föreningen i övrigt.

Det är dags att ställa de kraven nu.

IFK är inte ensamt om att ha problem med omställningen mellan gårdagens sömniga föreningsliv och dagens affärsmässiga fotbollsverksamhet. Men där andra svenska föreningar åtminstone kämpar med frågorna, tycks IFK stoppa huvudet i sanden.
Att anställa Håkan Mild var givet. Men sedan då? Hur ska organisationen se ut i övrigt? Vem ska vara klubbdirektör? Ska man ha en arbetande eller passiv ordförande? Arbetande eller passiv styrelse? Ska IFK fortsätta driva verksamheten i föreningsform, eller bolagisera någon del? Laget? Ska man starta ett arenabolag? Eller kanske bolagisera marknadsarbetet? Eller ska man söka en extern partner som sköter marknadsarbetet åt föreningen? Eller, för att göra en lång lista lite kortare: vilka är målen för IFK Göteborg – och då menar jag föreningen, inte laget – och hur ska de uppnås?

Så vitt jag förstår fungerar den sportsliga organisationen i stort sett bra i dag, från Akademin till tränarstaben och laget. Min rent privata uppfattning är att när det gäller föreningen i övrigt – och då avser jag alla från valberedningens ordförande till de anställda på kansliet – vore det enklast om man hittade ett sätt att göra rent hus.
Kanske återkommer många i den roll de har i dag, men i så fall för att föreningen
A) kommit fram till att det är en roll som behövs i ett professionellt och kampvilligt IFK Göteborg och B) att de är de mest lämpade bland de sökande.
Kanske är till och med Bengt Halse rätt ordförande?
Kan han bara redovisa en plan för hur han vill att IFK Göteborg ska ledas och organiseras – eller för att tala affärsspråk: en affärsplan och en vision – och förklara hur han tänker uppnå målet, är han givetvis det. Annars ska han förståss syssla med annat.
Den saken avgör varken han eller Gunnar Larsson – i motsats till vad de båda antydde i GP i veckan – utan föreningens medlemmar.”

Mattias Göransson
Chefredaktör för fotbollsmagasinet Offside

UPDATE 22 DECEMBER 03:00- I torsdagens Aftonbladet citeras en del av ovanstående krönika och kritiken i den. Änglarna håller inte med om kritiken (men what's new?) så Baraben.com kommer i de närmaste dagarna att söka ordförande Halse för en mer utförlig intervju kring kritiken som nu formas bland en del av supportrarna kring den bristfälliga organisation som föreningen IFK Göteborg har.

Dags att odla mustasch


STIL Så här i kalla vintertider kan det kännas jobbigt för de våra Blåvita att ta sig ut på joggingturer på ledigheten. Kylan avskräcker och motivationen att stå på löparbanden (de som Arne fortfarande väntar på att få levererade till Kamratgården) är inte stor. Då har Baraben lösningen! Spelarna borde odla mustasch i bästa Ruben Svensson-anda. En mustasch skulle inte bara fungera som värmande skydd mot vinterns hårda klimat utan även som en stilhöjare inför Tysklands-VM. Wernbloom utan mustach? Ingen match. Wernbloom med mustasch? Utan tvekan tysk VM-kandidat.

2005/12/20

Skatteskandalen- Rond 3

SKATTEHÄRVAN Så kom då igår Skatteverkets föga oväntade beslut- att IFK Göteborg blir skyldiga nästan 13 miljoner i obetalda sociala avgifter och skatt för de två anfallarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.

Ovanpå skatten tillkommer 269 000 kronor i räntor för att skatterna betalas in för sent. Totalt hamnar Skatteverkets fodran till IFK Göteborg på 13 230 786 kronor.

Förfallodag: 26 januari 2006.

Utöver det faktum att IFK Göteborg nu är skyldiga Skattemyndigheten cirka 13,3 miljoner kronor så misstänker Ekobrottsmyndigheten att Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson förskingrat pengar från föreningen IFK Göteborg för att återbetala det omtvistade lånet, (alternativt gåvan) från Nilsson till IFK Göteborg.

Föreningen IFK Göteborg (ja Bengt Halse, trots att du ständigt står i medierna och säger att vi är en "klubb" är det noga med att vi faktiskt är en förening din flane) accepterar dock inte Skatteverkets beslut utan anser sig inte vara skyldig pengarna. Man tänker överklaga beslutet till länsrätten för att pröva ärendet i hopp om att man ska komma fram till ett annat beslut.

Bengt Halse verkar inte ha varit inblandad i de eventuella brott som Mats Persson tillsammans med Jan Nilsson påstås ha orkesterat, men eftersom Bengt Halse är ordförande blir han ytterst ansvarig för föreningens räkenskaper och därför även misstänkt för samma brott. Nyckeln i utredningen är vad Mats Persson gjort då han i funktion som klubbdirektör i IFK Göteborg varit den som förmedlat kontakterna mellan Peter Ijeh, Stefan Selakovic och föreningen.

Dessutom är det Mats Persson som enligt misstanken har kommit överrens med Jan Nilsson om att han ska lämna en gåva till föreningen för att finansiera bosmanköpet Ijeh. Intressant är att notera hur Bengt Halse samma dag som Ijeh blev klar åter och åter försäkrade i medierna att Ijehs lön var helt truppmässig och inte ens den högsta i truppen. Frågan är då om Halse visste om vilket upplägg man valt med Ijeh eller om detta framkom senare när dimmorna kring värvningen började lägga sig? Hade Persson och Nilsson då på samma sätt kommit överrens om att Nilsson skulle få tillbaka sin "gåva", eller om det är så att föreningen IFK Göteborg av en slump skickat runt samma summa som Nilssons gåva (+ ränta) på en resa genom Europa?

En sjuhelvetes slump i så fall.

Redan dag ett, när medierna fick nys via Lithners utredning kring att IFK Göteborg misstänktes för grova skattebrott (numer utökat med misstanke om förskingring mot Persson och Nilsson) så märktes det att styrelsen i IFK Göteborg hade väldigt dålig koll på vad som faktiskt skett. Detta manifesterades även i att styrelsen var nära att avgå i samband med det "hemliga" styrelsemötet där hedersordföranden Gunnar Larsson deltog. Samma Larsson var den som övertygade främst Halse om att ett avhopp skulle få dem alla att se skyldiga ut och resultatet blev att de satt kvar och anammade en tyst mur av tigande.

Nu är frågan om inte styrelsen i IFK Göteborg redan gjort sig skyldig till ett så misslyckat arbete att man borde avgått där och då. För oavsett om Mats Persson och Jan Nilsson döms skyldiga till brott så har det pågått affärer bakom styrelsens rygg, affärer som förmodligen haft motivet att stärka IFK Göteborg men som inte varit förenliga med föreningens normer eller kanske ens Sveriges lagar. Är det då inte främst styrelsen i IFK Göteborg som av sina medlemmar bör ställas ansvariga för det totala kaos i föreningen där misslyckade och amatörmässiga affärer leder till en rekordsmäll hos Skatteverket?

Varför agerar andra stora föreningar och klubbar som Malmö FF och Djurgårdens IF på samma spelarmarknad och inom samma regelverk utan att de i sin tur ertappas med fingrarna i syltburken? Faktum är att föreningens (IFK) representanter gång på annan gett sken av att det är de enormt komplicerade Skattereglerna som är den egentliga boven i dramat. Främst talar man om detta i samband med de oklarheter som gällde kring om Stefan Selakovic bodde i Holland eller Sverige när han började motta lön från IFK. Om han bodde i Holland behövde IFK bara betala artistskatt på 15% medan normala sociala avgifter, arbetsgivaravgifter och skatter tillkom om han bodde i Sverige när lönen från IFK Göteborg började rulla in.

Detta är svåra regler och detta är säkerligen ett regelverk som behöver förenklas och ett skattesystem som behöver reformeras, men, detta är det gällande regelverket nu- som alla idrottsföreningar måste följa och måste ta i beaktning om man ska använda sig av det. Är man så amatörmässiga att man ligger och leker på gränsen till vad som är tillåtet borde man självfallet anamma en självkritik mot föreningen istället för att gnälla på regelverket. Vem hade ansvar för att informera ekonomiavdelningen i föreningen om vilket datum som gällde för utbetalningarnas start? Vad det Mats Persson själv? Var det ekonomiavdelningen? Det är detta gränsland man borde undvikit, för då hade vi inte balanserat till ett ekonomiskt bakslag av sällan skådat slag. Vem eller vilka är ansvariga för detta? Väljer man den tysta tigande vägen och ingen ställs till svars för miljonrullningen borde Halse själv ta på sig skulden för det och antigen betala eller avgå.

För oavsett om brott begåtts, vilket självfallet den pågående utredningen får visa, så är det uppenbart att vi agerat i ett gränsland av regelverket där det är onödigt att ligga. För känner man till vilka enorma konsekvenser det får med mångdubbelt ökade avgifter för brott mot reglerna så borde man ju varit noggrannare med att se till att Stefan verkligen inte flyttade hem innan han fått pengarna. Om han nu kunde räknas som bosatt i Sverige eller ej.

Den dagen allt det här blåst över ska det bli intressant att se om vår "hemlige" nuvarande tillfälliga klubbdirektör Thomas Gertmo kommer skriva en bok om affärerna på Kamratgården? "De år Mats Persson och Jan Nilsson styrde och ställde med järnhand och okunskap" är förslag på titeln.

En sak är i alla fall säker- blir vi skyldiga till att betala 13 miljoner, eller ännu mer, i restskatt vill jag aldrig se Mats Persson eller Jan Nilsson i ett Blåvitt sammanhang igen. Enda undantaget är om de står på sina bara knän och ber om ursäkt för det maratonlånga helvete man dragit in föreningen i.

Psykopaten slår till

INTERNATIONELL FOTBOLL Trodde du att du var upprörd efter alla kontroverser kring Blåvitt? Lugn, den gamle Parma-tränaren Alberto Malesani går om oss alla ifråga om total blackout och utbrott. Panathinaikos tränare agerade för några dagar som den mest psykiskt sjuke ledare som någonsin träffats på, mycket tack vare det ihärdiga användet av det italienska ordet cazzo, som är italienarnas eleganta ord för det manliga könet. Denna presskonferens är fotbollsunderhållning på mycket, mycket hög nivå.

Mina vänner, njut av psykopatin här.

2005/12/19

10 små Ijehpojkar...


Tio små Ijehpojkar Mats betalade ånyo
En glömde skatta, sen var de bara nio

Nio små Ijehpojkar framåt skulle "skotta"
ingen träffade mål, sen var de bara åtta

Åtta små Ijehpojkar var de bara nu
Gud kallade på Ijeh så var de bara sju

Sju små Ijehpojkar på Storan gav ett spex
men Plånbok ville snåla, så var de bara sex

Sex små Ijehpojkar inte ville åka hem
där Elangas fru var högvilt så var de bara fem

Fem små Ijehpojkar enligt Halse ej var dyra
Blåvitt köpte rubbet, så var de bara fyra

Fyra små Ijehpojkar gjorde lönelistan bré
men gåvor skulle flöda, så var de bara tre

Tre små Ijehpojkar av Hjalmar lärde "brå"
en Ijeh blev syndabock, så var de bara två

Två små Ijehpojkar blev nu danska män
men kvar fanns Lithner så var han bara en

En liten Ijehpojke ingenting förstog
han litade på Persson när denne bara log
en himla massa vänner i Götet han har kvar
den plånbok som bekänner denna bölden av var
kanske kan förlåtas i domedagens ljus
eller Lithner må oss släpa ut ur våra hus
men när Sella maxtaxeras kan man bara le
för vår konung Håkan sitter nu brevé

Alla är nu mot oss från norr till öst till väst
men de 17 SM-gulden visar vem é bäst.

Hammarbys banbrytande metoder!

BANBRYTANDE VERKSAMHET Det damp ner ett mail till Baraben från en av våra läsare:

"Jag lyckades hacka mig in på Hammarbys server och kom då över klubbenskommande nyhetsmail. Här är några godbitar:

1. Hammarby tar som första lag i Sverige buss till bortamatcherna iställetför att åka i separata bilar.
2. Söderstadion utrustas som första arena i sverige med vändkors vidingångarna. "Det går inte längre att sitta med kikare och räkna frampubliksiffran" säger söderstadions publikräknare.
3. Hammarby kommer som första lag i sverige att köra övningen kvadraten ibörjan av träningarna. Man har besökt träningar med Barcelona, Arsenal ochJuventus och efter ingående studier kommit fram detta upplägg.
4. Hammarby förbjuder som första svenska klubb krogbesök kvällen innanmatch. Det är dock helt tillåtet att köpa obegräsade mängder på bolagetoch dricka hemma.
5. Söderstadion kommer som första svenska arena att klippas medåkgräsklippare. Mål-micke har det senaste åren skött klippningen medputtgräsklippare efter tisdagsträningen, men nu när Micke valt att klippavidare på på annan arena så tvingades vi hitta andra alternativ. Efter att ha besökt Bauhaus, Hornbach och Coop Forum kom vi fram till att vi skallköpa en Stiga.

Mvh Joel"


Vill ni läsa mer om Hammarbys revolutionerande tankar och hur de är först i Sverige med en ungdomsakademi kan ni kika här och här.

Från Hammarbys officiella hemsida:

"Fotbollsakademier är standard bland de europeiska storklubbarna. Nu går Hammarby Fotboll i bräschen för den nordiska fotbolls- utvecklingen. Nästa höst startar klubben landets första fotbollsakademi."

Baraben avslöjar: AIKs marknadsoffensiv


I dessa dagar är det som bekant viktigt att ha en "offensiv" marknadsavdelning, fri från bakåtsträvande bromsklossar. Detta är något som "Hatten" & övriga gänget i Solna har tagit fasta på, & de kommer därför att föra en massiv kampanj för att sälja sina årskort under 2006.

Baraben har, genom fantastiskt grävande journalistiskt arbete av svenskafans-forumisten "Thomaz76", lyckats komma över en av de planerade reklamfilmerna från det tidigare superettalaget.

Filmen finns att beskåda på länken här.

2005/12/18

Baraben drömmer oss tillbaka till sommaren...


Bengans son studerar pappas speciella målvaktsteknik...


Pontus snor bollen av en i värmen tungt påklädd George...


En bild från en numer klassiska löpträningen efter träningsuppehållet i somras...


Två generationer (numer) före detta Blåvita spelarprofiler i träning i solen.

Wowoah: Vad snackar han (Arne) om? Sankan: Som om jag fattar mer än dig då eller...


På den tiden Mats var mest känd för sin mobiltelefon. Långt innan helvetet kom till Kamratgården.

Götet by night

SILLY SEASON Mörkret har lagt sig över Silly Season i Göteborg. Man har värvat färdigt- i god tid innan Jul. Helt fantastiskt på ett sätt, ett rejält antiklimax på ett annat.

Richardsson, Kihlberg, Olsson, Wallerstedt och Gerba. Tack för frid i den Blåvita själen innan jul, det var inte ifiol direkt. Nu kan vi inte annat än att njuta av vår underbara stad och dess vyer.

Hysteri i Gais-lägret!

SILLY SEASON När Gais under lördagen hade sitt traditionsenliga julevenemang i köpcentrumet Nordstan så hade man utlovat att presentera ett nyförvärv. Spekulationerna i Gaislägret tog fart i rekordhysterisk modell och på en dag hade Gaisarna gått från att spekulera i att nyförvärvet kunde vara Magnus Powell, Gustaf Andersson, Niklas Skoog, George Mourad till självaste barca-strikern Henke Larsson.

17:00 lördag eftermiddag spred sig dock paniken bland Gaisledningen. Nyförvärvet som alla väntade på var inte på plats, om det var för att han i sista minuten nobbat Gais eller på grund av annan okänd anledning inte fanns tillgänglig är svårt att sia i. Men Gais ledning valde att skicka upp 19 årige nyförvärvet från division 3, Pontus Johannesson ensam på scenen inför en publik som törstade efter ett "gigantiskt nyförvärv, kanske det största i sällskapets historia", som en supporter på plats formulerade sin förväntning.

Ett 40 tal Gaisanhängare som drivit upp sina egna förväntningar till absurda nivåer via internetspekulationer blev nu i besvikelse och desperation helt vansinniga. För att återberätta det hela milt, så fick inte Johannesson något gemytligt Göteborgskt mottagande direkt. Snarare låg smockan i luften. Zeppelinaren Gais hade åkt på sin första gasläcka. Och den saboterande kniven hölls av deras egna fans.

Visst är det skönt att värvas till gemytliga Gais? Vem längtar inte att bli presenterad till en lynchmobb sugen på blod om inte Henke Larsson presenteras. Hoppas det finns några grönsvarta här i stan som inte tappat sinnet totalt...

2005/12/17

Bilden av ett avskum.

INTERNATIONELL FOTBOLL Paulo Di Canio skämmer ut sig igen.

Jag vill så gärna tycka om Paulo Di Canio för hans kärlek till laget och fansen. Men det går naturligtvis inte när han gång på gång öppet visar sina sympatier till nazismen och de fans som också stödjer denna ideologi.

Nu är det dags att ta avstånd från detta och visa att vi vill få bort dessa människor, både från plan, och från läktaren. Det är läge för både förbunden och oss fans att agera. Vad gör italienska fotbollsförbundet? Uefa? Fifa? Svff?

Jag hoppas innerligt att alla fans till IFK Göteborg och övriga svenska fotbollsfans visar sitt ställningstagande mot Di Canios oförsvarbara utspel.

Vi tycker inte detta är accetabelt- vi vill inte ha dessa sympatier bland våra fans.
Vi fotbollsfans vill inte bli förknippade med nazism & fascism!

Tveka inte- delta!

BARABEN.COM Är du intresserad av att skriva din åsikt? Vill du dela med den till fler i form av en krönika, ett referat, en reseberättelse, en blåvitt-anekdot, en debatt-artikel, en bild eller varför inte lite Blåvitt-poesi?

Bli bloggare för "Bara ben för Glenn Hysén"!

Sedan starten av bloggen strax innan säsongsstart så har vi fått in 27 skribenter och över 160 000 unika läsare. Allt material är välkommet på bloggen, allt från korta kommentarer kring rykten till långa krönikor.

Om man vill skriva en gång om dagen eller en gång om året spelar ingen roll- Bara till att ösa på! Man registrerar sig på mindre än 3 minuter och att publicera texter är görlätt. Alla slags röster är välkomna.

Baraben finns på grund av att supportrarna finns, så tveka inte- delta!

kontakt@baraben.com är adressen!

Det ryktas i juletider...

DET RYKTAS... att majstro Glenn Hysén dragit på sig en gulsvart Häckenoverall och åkt till Mexico på turnering med sonens ungdomslag.

att det är hög tid att Blåvitt börjar försöka aktivera f.d. spelarprofiler i föreningens ungdomsverksamhet.

att nuvarande mittbacken Dennis 'Cliff' Jonsson varit med och tränat ett ungdomslag i föreningen de senaste åren.

att Baraben råkar veta att Gerbas prislapp var snäppet högre än vi tidigare spekulerat om.

att Gerba känns som en jävla bra värvning trots det.

att Blåvitt säljer souvenirer i julmarknadsform i Nordstan på måndag.

att Håkan Mild och Javier De Pedro haft ett "allvarligt" snack om Spanjorens framtid i Blåvitt.

att styrelsen fortfarande inte tagit Arne Erlandssens krav på en platsgräsplan för träning på allvar. Man ska inte behöva åka över halva stan för att träna, vakna styrelsen och agera!

att både Häcken och Gais gör oväntade förstärkningar i veckan.

att det i Gais fall är nu endast någon enstaka kvar som inte har en tidigare historia hos Änglarna...

att vi ger Hjamar "Brå" Jonsson en stående ovation för hans förlängda svit i Blåvitt!

2005/12/16

Från 29/11: Ali Gerba väljer IFK Göteborg!

SILLY SEASON (29 November) Efter att Gif Sundsvall accepterat budet på 3,5 miljoner kronor på Ali Gerba från Blåvitt gick det snabbt. Enligt Kanadensiska källor så har Ali Gerba under måndagskvällen beslutat sig för att acceptera ett bud från IFK Göteborg. Han skall ha träffat representanter från AIK men ska enligt en före detta ledare till honom ha uttalat sig om att han ska träffa en svensk klubb men att:

"det inte är den av de två budgivande som är intressant. Det är "Goteburg" som är utmaningen för honom, både sportsligt som reklamfönstermässigt. Han kommer bli IFK Goteburgs spelare inom kort. "

Håkan Mild har tydligen haft intensiv telefonkontakt med den kanadensike anfallaren som via Montreal Impact och Sundsvall nu kommer hamna på västkusten hos IFK Göteborg. Enligt de kanadensiska ledare som Baraben haft kontakt med är dock Gerba inte ute efter maximal ekonomisk vinning i detta läge av hans karriär utan vill hamna i en förening som utmanar i toppen av tabellen. Dessutom ska tränarens (Arne Erlandsens) ord ha vägt tungt då dessa två haft ett långt samtal om hur Gerba skulle passa in i truppen och spelsystemet.

Update 29/11- då det prestationsbaserade IFK-kontraktet de facto innebär att en framgångsrik säsong ger honom nära de 90 000 kronor i månaden som AIK lovat honom kan vi se fram mot att Gerba stormar fram i Blåvitt nästa år med en hunger om att presetera väl...

Welcome to the right side of Sweden Ali, we wish you the best of luck as one of the key players in the only real contender for the gold medal in Allsvenskan 2006! Welcome to IFK Göteborg!

Update 16/12- Nu gör även Blåvitt det officiellt att Gerba skrivit på. Efter ett lyckat fystest kunde vi äntligen få se Gerba i den Blåvitrandiga tröjan!

Gästkrönika: En av de största

GÄSTKRÖNIKA Baraben har nöjet att idag kunna publicera frilansjournalisten och Expressens kultur och ledarredaktionsstjärna; Isobel Hadley-Kamptz:s text om stora fotbollsprofiler (Håkan Mild), trevlig läsning.

"Det finns fotbollsspelare som överskrider alla lagsympatier och -antipatier. Det finns spelare som man faktiskt måste älska oavsett. För en kategori är detta rätt okontroversiellt. Alla människor som utger sig för att älska fotboll känner själva att de måste älska Ronaldinho även om de hatar Barça. Man måste älska Zlatan, Scheva, Henry, Rooney. Nä, förresten, inte Rooney. Han har väl utseendet emot sig.

Även jag älskar dessa spelare. Även jag gråter av lycka över dribblingar man inte trodde fanns eller klockrena skott ur de mest omöjliga av vinklar. Men jag har en annan svaghet också. Jag säger: Stefan Bergtoft. Okej, alla blårandiga hyllar Bergtoft, men jag älskar också själva spelartypen. Den närmast brutala mittfältaren som sällan går av planen utan en varning, vars passningsäkerhet visserligen ibland kanske lämnar frågetecken, men som kämpar till sista svettdroppen och aldrig är nöjdare än efter en perfekt glidtackling. I relation till de riktigt hårda mittfältarna får jag emellanåt till och med den där sortens könsliga stjärnögdhet som jag i vanliga fall hånar när kvinnor andlöst beundrar valpiga anfallsstjärnor. Please Mr Viera, tackla omkull mig.

Alla lag behöver minst en sådan spelare. De tekniska offensiva lagen behöver dem ännu mer. De är kanske inte alltid lagets hjärta, men väl dess ryggrad. Och förresten gärna laghjärtat också, sett ur supporterögon. För inte sällan tenderar den här sortens spelare att vara laglojala på riktigt. Kanske för att deras konster inte är bildsköna nog att leda ut i vida världen från lag till lag på jakt efter ännu högre löner och roligare lekkamrater.

I går spelade en sådan spelare sin allra sista match. Enligt vad jag har läst i tidningarna fick han i alla fall en liten del av de hyllningar han är värd. För det spelar ingen roll att han sällan gjort spektakulära mål eller ens att han sitter som fastvuxen i den där skattesmitarklubben på västkusten (en härva han förmodligen för övrigt gråtit på riktigt över).

Håkan Mild är en av de största. Han var en sån man bara var tvungen att, ja kanske inte älska, men innerligt respektera. Jag var alltid nöjd när han var avstängd i matcher mot oss. Då blev det betydligt lättare. Han gnällde inte i medierna över hårfina offside-bedömningar efter att själv ha missat öppet mål. Han hånade inte motståndarsuportrarna mer än ibland. Han gick bara ut och var för jävla vidrigt jobbig att möta. Och fick gult kort. Och tacklade nån halvvägs över planen. Och sprang kilometer efter kilometer, om så med vrickade fötter och lindade ögonskador. Det har varit en ära att få se dig göra det, Håkan. Jag är väldigt glad över att aldrig behöva göra det igen."

Av: Isobel Hadley-Kamptz

2005/12/15

Rimstugan ger läsarna första rimmet!

JULRIMSSTUGAN

När Gerba istället Blåvitt valde
Stefan hårt sina tänder malde

Så klart ville Gerba till Göteborg fara
-Bland Hattar och mössor man inte kan vara


-Jag vill vinna och spela, min landslagsplats bevara,
så Gnaget och stockholm kan åt helvetet fara


för om han inte värva kan
är han väl inte AIK:s man

Han bytte hatten mot luva
för att som tomte nya spelare ruva

Wilton ville som bosmandom
så nu är 4 mille ännu en bom

Wilton som gaisar´n till Gnaget tog klivet
från götet till stockholm han sket blankt i kivet


"Hatten", han puscha och ville och grina
och Rolle bland grönsvart till banken han flina


För Hatten på planen blir aldrig ett hot,
för gnaget blir aldrig bättre än sot.


De hoppas de kämpar och tror
men historien blir aldrig som blåvitts, så stor


(Ett samarbete: Norman: & Frankie)

AIK får böta 100 000!

ALLSVENSKAN Bor du i Göteborg och håller på AIK? Då bjuder vi på två nyheter för dig i dessa tråkiga dagar för er. Inte lätt att vara AIK:are nu när Batan pissat er i ansiktet genom att gå till Djurgården, när Gerba valt Blåvitt framför ert bud och när ni värvat en Gaisare för 4 miljoner- som ville till er som Bosman.

Därför får ni här två fräscha nyheter att läsa om och debattera kring. Grattis för ett fortsatt framgångsrikt arbete AIK!

AIK får böta 100 000 kronor 1.
AIK får böta 100 000 kronor 2.

Aftonbladet avslöjar...


KAMRATGÅRDEN? Aftonbladet avslöjar ikväll hur George Mourad sköter diskussionen med Arne Erlandssen om ett vem som ska spela i anfallet?

Blåvitts tröja eller Adidas reklampelare?

SILLY SEASON Så här ser tydligen IFK Göteborgs hemmatröja ut 2006 enligt olika rykten och spekulationer. (Tröjan till höger)

Denna ganska dramatiska förändring av tröjan kunde undvikts om Blåvitt signat med Umbro (som var intresserade) istället för Adidas som rankar Blåvitt som sitt tredjelag i Sverige.

Men Blåvitt är uppenbarligen nöjda med att rankas trea av Adidas och förlängde kontraktet som man ansåg var nästan lika bra som Djurgårdens. Jaja, vill man inte vara bäst så är väl det inga problem. Och vill man inte ha kvar mer än tre Adidasränder på IFK:s tröja så är väl det bra med. Men Blåvitts tröja skall vara randig och mer så än tre tyska reklamränder. Vi vill inte ha en Newcastle-tröja för Blåvitt. Ska IFK:s Adidaströja förändras så är det bäst att man väljer Milanränder (som går runt hela tröjan) istället.

Gällande bortatröjan är väl Milans dito detsamma som Blåvitt borde ha som mål. Något stilrent och elegant. Jag frågar mig när Blåvitt i allmänhet ska börja se till hur storklubbar som Barcelona, Milan, Bayern och Chelsea formerar sina organisationer istället för att acceptera en andraplats bakom Djurgården i Sverige?

Bilden till vänster visar Barabens egna förslag till Umbroreplica från i höstas.

Bildtack: till Zapio och Mr H.

2005/12/14

Nya träningsmetoder för De Pedro

TRÄNING Vi är många som drömmer oss bort till en värld där vårt senaste nyförvärv Javier De Pedro fintar bort den ena allsvenska högerbacken efter den andra. Vad som är en aning oroande är att fotbollsspelare, av någon outgrundlig anledning, är beroende av ett visst mått av kondition. De Pedro har hittills inte svarat speciellt bra på vår norske härförares träningsmetoder.

Jag tror att varje människa är unik och därför behöver vi också olika metoder för att komma i form. Jag frågar mig då: Vad är det som De Pedro tycker om och hur kan man införliva detta i hans träning? Jo vår spanske vän verkar ha en förkärlek för svenska flickor. Javier springer inte för att en medelålders norrman gapar på honom men kanske kan man få ut honom i elljusspåret om man låter en vacker donna löpa framför honom?

Varför inte ta in hjälp från vår eminenta orienteringssektion? Lösningen stavas systrarna Norin. Släng er i väggen Kallurs. Låt dessa två damer agera harar för De Pedro och jag lovar er att flåset förbättras avsevärt inför nästa säsong.

På fredag kommer Ali Gerba till Göteborg!

SILLY SEASON Enligt uppgift till Baraben.com har IFK-kliniken vid Delsjön igår fått en tidsbokning från Kamratgården om en fullständig läkarundersökning av Ali Gerba på fredag.

Detta innebär att Gerba flyger in från Kanada torsdag natt för att genomgå undersökning och kontraktsskrivning på fredagen den 16/12, alternativt lördagen den 17:e.

Som Baraben.com (i självgodhetens bästa anda) tidigare påpekat avslöjade vi först av "alla" att Gerba valde Blåvitt och Mild framför AIK(aos) och hatten. Men som Gaius Julius Cesar sa: "Hybris är det bara om man förlorar".

Welcome to Göteborg Ali. "Ali Bomaye!"

Bild: Aftonbladet.se

Spanska influenser i Blått och vitt...

SPANSK FOTBOLL I dessa JDP- dagar kan man inte annat än drömma om härliga influenser i Allsvenskan från den spanska fotbollen. Här får spanska "Blåvitt" lite minst sagt oväntad hjälp i en numer klassisk Primera Division- match...

Tipstack till "M.S."

¡Bienvenido!

2005/12/13

Firmafight- Fotbollsproblem eller samhällsinstitution?

HULIGANISM Denna video är ett bevis på att huliganism inte är ett "fotbollsproblem". Se den inte som en uppmaning till våld, inte heller som ett avskräckande exempel utan bara en tydlig fingervisning om att firmahuliganismen som den ser ut idag, inte är något som kan belastas föreningarna och klubbarna i sig.

När man ser videon i fråga går tankarna till Hollywoodrullen "Gangs of New York". Hur kan någonting sådant här helt sammankopplas med fotboll när det är ett fenomen som har rötterna i allt annat än fotbollen?

Videon i fråga är ett nutidsdokument från Moskva och hittas här.

Javier De Pedro blir rekordman i Blåvitt!

SILLY SEASON Som Baraben.com exklusivt kunde avslöja redan den 30/8 2005 jagade IFK Göteborg före detta Spanska landslagsstjärnan Javier De Pedros namnteckning. Men när Javier visade sig vara illa tränad fick han påbörja en rekorlång provträning som nu lett till en provanställning på 6 månader.

Mellan Den 1 Januari och 30 Juni kommer Javier De Pedro träna med truppen i jakt på sin forna storform. Lyckas han under denna period övertya den (minst sagt) tveksamme Arne Erlandssen om sin storet kan vi få se ett 1+1 årskontrakt signeras i sommar. Den drygt ettåriga träningsperioden kan nu slå Daniel "Pommes Frites" Johanssons rekord i längst provträning med föreningen.

De Pedro har hittills gjort sig mest känd för sin tjocka plånbok, sina vilda festnätter, precisa passningar och den käftsmäll han gav Öis-kärringen Angelo Vega.


Baraben.com den 8 Augusti om Javier DP:

"SILLY SEASON Enligt flera rykten är IFK intresserade av Javier De Pedro, senast i Blackburn Rovers och Real Sociedad. Han är en teknisk vänsterfotad mittfältare som främst spelar som ytter men även en del centralt.
De Pedro har 20 landskamper för Spanien på sin meritlista och representerade Spanska landslaget under VM 2002. De Pedro är född 1973 och har efter sin tid i Blackburn varit en sväng i Perigua.
I dagsläget är De Pedro otränad som få, men är en spelare som inte bara varit ruggig för ett par år sedan- han har en stil som är ganska lättupptränad vilket ger honom en fördel genetemot "tunga" spelare.

Javier är idag inte bara i Göteborg utan sågs uppe vid Kamratgården i samband med Blåvitts träning. Där han deltog. Javier sa själv till Baraben att han är otränad just nu eftersom han haft ett två månader långt träningsupphåll. Och det syntes på honom då han inte alls hade tempot i kroppen ännu, men då IFK har ett två veckor långt speluppehåll kanske det är perfekt för Arne att få trimma den spanska stjärnan matchfit?

Hursomhelst syns det att De Pedro har rejält med boll i sig, han visar en underbar teknik och känsla vid inläggslägen. Vi minns ju alla hur han snurrade och målpassade från sin kant i EM...
Detta är en spelare som håller högre klass än Jari Litmanen i sina bästa stunder. Dessutom har han en spelstil som inte alls är lika krävande som finnens. Detta han bli både flopp som succé. "

2005/12/12

Baraben utlyser sju dagars sorg!

COMMENDANTE MILD Baraben uppmanar ikväll att färga bakgrunden på varje dator i staden svart. Som ett it-världens svar på svart sorgeband erbjuder vi en vacker och stilfull svart skrivbordsbakgrund med Håkan Mild till alla Blåvita fans.

Färga varenda dator på jobbet, i skolan och hemma svart i sju dagar i minne av Håkan Milds sista match.

Bakgrunden hittar du här i upplösningarna:
800 x 600, 1024 x 768 & 1280 x 1024.

Om sju dagar, den 18:e December, är sorgeveckan över och då kommer Baraben bjuda på en alternativ (färgglad) skrivbordsbakgrund för alla med uppkoppling och Blåvitt hjärta. Visa dina vänner, arbetskamrater och din familj vilken spelare som är den största av dem alla.