2009/11/10

I drömmen hör jag pappa Karlsson skrika: ”Risp é klar!”

KRÖNIKA. Vi älskade dem, för att sedan hata dem. Fantastiska djupledslöpningar, dribblingsräder, skott, inlägg och glidtacklingar tog dem till våra hjärtan och proffslivet. Sedan krossades allt med en signatur, på ett papper – i fiendeland.

Det har varit spelare man har tagit för givna, och som också helt riktigt borde ha tagits för givna. Det har var ett ömsesidigt givande och tagande. Men sedan har de, för oss oförklarligt, tagit pengarna och för alltid skjutit sin egen status; sin plats bland legenderna- i huvudet.Men idag känner vi ingen sorg för dessa i Göteborg. Deras namn är raderade och i bästa fall skrivs det ut i bokstavskombinationer. Men detta vara då det, nu är det 2009, och vi kan bara hoppas att de spelare som växer upp i våran ungdomsakademi en dag kommer tillbaka. Nummer 19 är redan klar, något annat finns inte. Möjligtvis i upp och nervända världen. Inte min.

Nu till sak - Fredrik Risp. En backgigant med pondus, snabbhet och ett hårt men rättvist tacklingsspel. Lägg därtill hans enorma hjärta för klubben som för de flesta är vida känt. Upprivet kontrakt, en önskan – att komma hem. Hem till kamratgården. Hem til Blåvitt.Jag tänker inte gå till hård attack mot Mild, han känner nog redan de kylslagna vindarna blåsa ifrån supporterhåll. Jag förstår honom – men jag håller inte med. Dilemmat med en värvning är, precis som Håkan redan uttryckt det:

” Vi har för många backar redan. Eftersom vi spelar med fyrbackslinje har vi två mittbackar på planen, och då kan vi inte ta in ytterligare en.”

Det stämmer att det är för många backar och att vi i första hand behöver offensiva förstärkningar. Sedan så är vår Sportchef nog inte helt säker på Fredriks status, och värvningen av Karl Svensson ligger nära i minnet. Det verkar även utifrån hans mediala uttalanden angående Ragnar som att han tror att vår kära islänning stannar. Om nu läget ser ut så just nu, så vet likväl Håkan som vi att det kan svänga på fem sekunder och transferfönstret i Januari och i sommar är alltid en nagelbitare för supportrar till topplagen i allsvenskan.

Apropå Kalle Svensson så startar snart en ny försäsong där förutsättningarna kommer se annorlunda ut. Visst, hans självförtroende lär vara hårt naggat i kanten. Men jag vet inte om det var så mycket bättre när han kom ifrån Caen. Han börjar i varje fall likväl som hela laget på ruta ett. Han kan formas under månader av hård träning och träningsmatcher. Förhoppningsvis, och det säger jag med en klump i halsen av rädsla för att det inte blir bättre. Förhoppningsvis vinner Kalle kampen mot sitt eget psyke och sina ben, tar en startplats och visar samma form som han en gång gjorde när han spelade i Blåvitt senast.

Trots försäljningar och bra publiksiffror i år, så har vi enbart gått plus cirka 5 miljoner, vad det verkar. Ekonomin är trots allt på uppgång, men den är långt ifrån vad den en gång var i slutat av 90-talet. Då spottade vi ut pengar till höger och vänster, i vad som oftast kom att visa sig som floppvärvningar – och vi föll pladask. Tack Roger Gustavsson för att vi ändrade inriktning, och tack hela föreningen för att vi rannsakade oss själva. Vi har inte råd med för stora risker i värvningskarusellen men här ser jag det som en win/win situation.

Att vi skulle sälja Hjalmar, NC eller Turunen, som en del i en iver om att få tillbaka Risp har uttryck det, hade genererat kaffepengar. Hjalmar har jag liksom många andra sett som en säkerhetsrisk och försvagad länk på vänsterbacken under lång tid. Ett läger är delat och en hel del andra kan inte förstå sig på kritiken mot våran lojala islänning. I och med Bjärsmyrs försvinnande i somras, samt skador på backspelare, så har Hjalmar fått kliva in i mitten. Där har han överraskat mig positivt. Han har täppt luckan efter Mattias på ett bra sätt – trots att han inte har kommit upp i samma nivå som det nuvarande Greklandsproffset. Här har vi en lucka, om än inte den största av luckor, att fylla.

Att göra sig av med Turunen efter en halv säsong i laget sänder naturligtvis helt fel signaler, och tanken finns självklart inte hos varken firma Rehn/Olsson eller Mild. Tyvärr får man väl säga, men Turunens start i klubben hade kunnat vara bättre. Men det verkade vara språkproblem i början för våran finne i kombination till att han verkar lite blyg, vilket kan ha gjort att han inte tagit för sig som han kan. Må hända att det han behövde en längre acklimatisering för att hitta rätt. Jag tror på honom, men jag skulle inte bli överraskad om han kommer bli ett hett alternativ i den defensiva mittfältsrollen. Han har en känslig fot, bra speluppfattning, men tyvärr är han lite långsam. ”Gurra-rollen” kan nog passa honom utmärkt. Som backup om Gustav stannar, vilket jag tror och naturligtvis hoppas.

Om/när han är uppflyttad, då har vi åtta backar kvar. För att återgå till Risp och för att få en balans i truppen av backar, mittfältare och anfallare så är den enkla lösningen för mig – en eller två utlånade. Det täcker inte hans lönekostnad eller hans sign-on bonus. Men det skapar utrymme i truppen, och med tanke på kvalitén vi kan få så är detta ett fynd av stora mått. Lägg därtill hans hjärta för klubben. Hans oerhört stora hjärta för klubben. I dag såg jag att Mild åter uttalade sig om Risp. Han hade inte ändrat sig, föga förvånande, men skulle ta diskussionen med Supporterklubben Änglarna – vi följer med spänning. Mild har satt sig i en sits som inte är optimal. Citat i tidningarna som handlar om antal och inte kvalitet ser inte bra ut i mina ögon. Men naturligtvis så har han stor tro på sin backuppsättning. Risp är dock en spelare, en person som hade skapat så mycket mer än bara resultat på planen. Han lever, andas, Blåvitt och det smittar av sig på allt och alla i och omkring föreningen.

Snälla Håkan, ändra ditt förhållningssätt i frågan och säg att det dykt upp nya möjligheter som inte fanns innan. Då behöver du inte tappa ansiktet, om du tror att du skulle göra det – bara för att du lyssnar på klubbens supportrar. Det kan bli värre i Januari eller till sommaren. Då Hjalmar inte håller, Ragnar är såld och Kalle fortfarande står och stampar. I drömmen hör jag pappa Karlsson skrika: "Risp é klar!". Låt inte Risp sitta i turkiskt fängelse.

30 kommentarer:

  1. vem är pappa karlsson?

    Risp, läs intervjun med han på svenskafans så kommer ni fatta att håkan gör tjänstefel om han inte tar hem risp

    SvaraRadera
  2. Märkligt att vi bara går plus med 5 miljoner.

    SvaraRadera
  3. risp hette karlsson innan han gifte sig, så antagligen syftar man på hans far

    SvaraRadera
  4. Vem är pappa Karlsson? Låter bonnigt.

    SvaraRadera
  5. Förresten, vi gick väl minus i år? Det var vad som sades för några veckor sedan i alla fall.

    SvaraRadera
  6. ja Turunen och Kalle Svensson.. Hade Håkan kunnat trolla bort dem ur truppen hade han nog gjort det nu men det är naturligtvis omöjligt eftersom de är kontrakterade och har en inneboende potential som vi känner till. Kan också tänka mig ett scenario där Håkan kontaktade "Rispen" innan dessa två ovanstående värvningarna men att Risp då inte var helt säker på framtiden. Detta är dock bara spekulationer.

    Jag vill precis som skribenten se Rispen i de vackraste av färger igen men jag försöker samtidigt sätta mig in i Håkans sits eftersom hans värvningar till stor det varit klockrena och en bättre sportchef får vi nog svårt att hitta.

    SvaraRadera
  7. Vem är pappa Karlsson? Om man är blåvit borde du rimligtvis veta att Fredrik Karlsson bytte namn till Risp när han gifte sig. För mycket noobs i kommentarerna nu! Sätt en gräns på 10 års supporterskap i minimum för att yttra sig eller kräv att ungarna läser på lite!

    SvaraRadera
  8. Den som inte har koll på vem Fredrik Karlsson är får underkänt. Han å Rispen e samma person!

    SvaraRadera
  9. Förstår inte att alla supportrar i en handvändning, bara pga en icke-värvning hackar ner på Mild. Så mycket gott han gjort för klubben.

    Mild har mitt 100 procentiga stöd i alla situationer. Om han drar denna slutsats så litar jag på hans omdöme och hans professionalism. Självklart räknar han in Risps hjärta som parameter i hans beslut.

    Kung Mild, du har mitt stöd vad du än gör.

    SvaraRadera
  10. Man hackar inte på Mild bara för att man vill ha hem Risp.

    Hem med pojken nu för fan! Han är en av oss!

    SvaraRadera
  11. Hur kan vi bara gå 5 miljoner plus när vi enligt uppgift fick runt 30 mille för Pontus W

    SvaraRadera
  12. Permobil/ vi har värvar under säsong, vi går 5 miljoner back på driften, vi investerar i olika projekt etc etc.

    SvaraRadera
  13. Håller med många här, det är skandal att folk inte vet att Risp tidigare hette Karlsson, känns dock som att författare till inlägget inte heller hade koll på detta först men sen ville visa att han visst visste att Risp en gång hetat Karlsson för att verka inbiten... Krångligt men jag var tvungen då denna tanke gnagt i mig sen jag först läste inlägget tidigare i kväll...

    SvaraRadera
  14. Hur kan blåvitt göra så här mot en gammal kapten?? Kom ihåg när han slog igenom och hans hjärta för blåvitt var det Mild klass på.

    Varför blåvitt? Ofattbart...

    SvaraRadera
  15. Mycket bra skrivet! Värdigt att du inte går till attack mot Mild utan resonerar istället, så en eloge för det.

    Själv tycker jag inte att det är så mycket orda om. En spelare som Fredrik Risp ska alltid vara välkommen om han inte kräver orimligt mycket pengar. Det blir otroligt konstigt att sätta honom i den här sitsen, där han mot sin vilja tvingas se sig om efter andra allsvenska alternativ. Dessutom sänder det ut helt fel signaler till fans och konkurrenter. Vi ska stå enade och ta hand om de våra!

    SvaraRadera
  16. Laphroaig: Fantastiskt patetisk kommentar, även om jag misstänker att den var ironisk. Vi har väl alla varit noobs någon gång?

    SvaraRadera
  17. Skriver under på varje ord.

    SvaraRadera
  18. NC kan användas på mitten istället. Gjorde en riktigt bra insats som mittfältare borta mot Halmstad. Jag menar som alternativ till Gurra och Olsson. Då har vi alltså en back mindre.

    Kan det vara så månne att Rispen och Mild inte funkat ihop tidigare och att det är något sådant som spelar in?

    SvaraRadera
  19. Är det historielektion måste vi ju även nämna Fredriks bror Robert Karlsson som också spelade i Blåvitt.

    SvaraRadera
  20. Håkan är en utmärkt ledare för blåvitt så vi får lita till hans omdöme,men en spelare med klubbkänsla
    är också en stor tillgång så Håkan får ta sig en funderare i denna fråga.

    SvaraRadera
  21. KTH:
    En bra artikel men jag håller inte med dig om Risp, som jag för övrigt gillar skarpt både som spelare och människa, det gör vi väl alla, men att sälja ut eller låna ut spelare för att bereda plats för honom rimmar ju illa med vår filosofi. T.T har ju som du påpekat inte sett så vass ut förrutom passningsspelet men han kommer nog man måste ha lite tålamod så även med Kalle som så sent som -06 var med i Sveriges VM lag, nu har han dessutom blivit far och det kan ju också ha en positiv effekt på hans återhämntning. Glöm inte att för Hyen tog det nästan ett år att komma igån. Förra året gjorde han bara två mål och spelade till och med ytterback vid några tillfällen. Tänk en sådan utveckling på Kalle och det verkar ju som Ragnar stannar så backar har vi så det räcker. Jag litar på Milds omdömme, det har ju en så länge tagit oss till toppen under de två -tre år han verkat i sin roll.

    SvaraRadera
  22. Ni som skriver som att ni att aldrig kommer ifrågasätta Mild, minns ni inte Dalex, Gerba och Kalle..??? Mild KAN göra fel, inget konstigt med det, men enligt vissa här så verkar han vara helt ofelbar.

    Jag hoppas på Risp, Ragnar kommer säljas, Kalle och Ture har visat noll, Carlsson är mittfältare, dessutom kroniskt skadad osv.

    SvaraRadera
  23. Artikelförfattaren får ändå underkänt i sin Blåvittkoll; jag har då ingen aning om vem Roger Gustavsson är..

    SvaraRadera
  24. Vid en eventuell försäljning av Ragge... Tänk ett mittbackspar med Kalle och Risp! Ståpäls nån?

    SvaraRadera
  25. Milds brev till Änglarna var värdelöst. Han pratar persilja. Värva Risp och sluta snacka skit.

    SvaraRadera
  26. Det är så OERHÖRT omdömeslöst att inte värva Risp. Även om killen skulle vara halt och slut så är det medialt korkat och ett hån mot oss supportrar att inte värva honom. Klubbryktet och relationen till supportrarna, är det helt ointressant för Håkan Mild?

    SvaraRadera
  27. Helt otroligt att ni vill ha hem backar som vi har ett överflöd av när det är offensiven som vi behöver förstärka.

    SvaraRadera
  28. Som Mild säger ska ni som inte håller med honom HÅLLA KÄFT!!! Och inte komma med kritik mot honom eftersom han vet bäst och alla andra är mindre vetande idioter. Med en sån attityd kommer inte många att stå bakom honom nästa gång han slänger mångmiljonbelopp å¨spelare som Daniel Alex. Gerba, nye finnen. Mild har själv spikat i den första spiken i kistan. Oerhört märkligt att han inte begriper att hans agerande är oerhört provocerande. Vi som trodde att det blir annorlund utan plånbok och MP känner oss grundlurade.

    SvaraRadera
  29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  30. Går det inte att göra om Dyre till mittfältare,han skulle säkert göra bra ifrån sig på vänstersidan.Då skulle det finnas plats för Rispen i backlinjen.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.