2009/11/09

Våldet är inte fotbollens fel

FOTBOLL & SPEKTAKEL. Jag vet inte vad som är mest överraskande; Att Tauer gjorde mål, att Djurgården höll sig kvar eller att - fem spelare i Assyriska blev attackerade när Djurgårdssupportrar stormade in på planen efter slutsignalen.

Det sistnämnda är naturligtvis horribelt och det säger väl ganska mycket om personerna i fråga som är skyldiga, om man precis har klarat sig kvar- och väljer att attackera motståndarspelare. Det är inte bara idioti, oerhört fegt utan kort och gott ett rättsligt fall som skall mynna ut i en rättegång i tingsrätten. Där lämnar det även fotbollen och blir ett samhällsproblem.

Att klubbarna har ett ansvar för att hjälpa till med säkerheten är en självklarhet men man måste inse att våldet inte går hand i hand med fotboll. Om fotbollen inte hade funnits hade våldet tagit in sig på en ny scen – om det hade varit någon annan sport låter jag vara osagt, men likväl så finns det en hel del områden där våldet kan gro. Enbart de orden tycker jag räcker för att fotbollen inte skall behöva stå i skamvrån för en så mycket större problematik.

Att det är väldigt svårt att handgripligen stoppa hundratals, kanske tusentals människor som stormar en fotbollsplan är det nog många som håller med om. Men att kunna trygga spelarnas säkerhet måste ju vara första prioriteringen, eftersom dem uppenbarligen är villebråd för diverse tjuvjägare. Att Hysén inte också fick en höger kan vi tacka turen för, knappast poliserna som stod framför AIK-klacken och agerade statister.

Hur väl ett samhälle fungerar kan man som oftast se på hur hög/låg brottsligheten är i landet. När det gäller fotbollsklubbarna så handlar det om resultat- i varje fall våldsyttringarna på läktaren. När det gäller armband, enade tröjor och storslagsmål i skogen, så har huliganismen tagit ett steg i rätt riktning. Då leker lika barn bäst och då skall inte samhället komma med moralkakor- utan nöja sig med att oskyldiga inte drabbas. Om vi vill ha bort våldet i samhället, så är nog den bästa medicinen minskade klassklyftor.

26 kommentarer:

  1. Bra inlägg.

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  3. Minskade klassklyftor? Vad har det med några testostinna omdömeslösa Djurgårdare att göra...??

    Jag tror inte AFF-killen fick en smäll av en som vuxit upp i misär, förtryckt av adeln. Lika lite som Tobbe bara blev kramad och inte slagen av gnagarna eftersom dessa kommer ur stabil medelklassmiljö.

    SvaraRadera
  4. Våld är aldrig acceptabelt. Om t.ex din lille bror slåss, så kanske det inte är ditt fel men du har ändå ett ansvar att stoppa det.
    Som fans till IFK skall vi aldrig tolerera att någon slåss eller hatar i IFK's namn. Genom att inte ingripa så accepterar vi våldet. Man kan skylla alla fel i samhället på klass skilnader, det hjälper inte ett smack. Fotbollen har ett problem med en våldsfixerad svans, vi behöver alla sätta stop för det.

    SvaraRadera
  5. Tror inte att det fotbollsrelaterade våldet går att förklara som fenomen endast genom att härleda till samhällets klasskillnader.. Nytt vaccin eller medicin.. Tror dock att fotbollsutopin som en slags hög hippieliknande önskning, om att även supportrarna i all hövlighet och kamratskap klappar varandra på ryggen efter förlust, går att jämföra med den samhällsutopin du åsyftar utan klasskillnader. Fast måste även tillägga att jag, likt mr Svensson, lika lite vill se bengaler som andra växande samhällsproblem. Typ att folk slutar klippa sig eller tatuerar in 2lax9 på bröstet. Vill alltså påpeka att man ser skillnad på våld och våld, i förhållande till; varför..

    SvaraRadera
  6. Helt rätt! Minskade klassklyftor är det enda som politikerna borde ägna sig åt, men inte en enda verkar göra det.

    SvaraRadera
  7. Höll med dig i allt - tills sista meningen. Att minska klassklyftorna har ingen som helst betydelse i detta sammanhang. Dumt att dra den parallellen. Tror verkligen inte att alla i firmorna är uppfödda med en dålig uppväxt. Verkligen inte.

    SvaraRadera
  8. Ah, skyll allt på politikerna. Så bra, då behöver vi inte bry oss.

    Våldet är kanske inte fotbollen fel men om ni tror att någon annan skall lösa problemet så har ni fel. Om inte vi löser det så blir resultatet att klubbarna får spela utan publik. För det är den enklaste lösningen för en politiker.

    SvaraRadera
  9. Ja i DDR och Sovjet fanns inget våld.

    SvaraRadera
  10. öh, det fanns klassklyftor i DDR, så det blir svårt att dra några paralleller dit...

    Bra skrivet!

    SvaraRadera
  11. Ni kanske skulle börja städa hos er själva först, och sen kan ni börja hacka på alla andra.

    SvaraRadera
  12. anonym 00:39/ Är du dum i hela huvudet? Hur fan kan du börja snacka om Sovjet när folk påpekar problemet med klassklyftor och existerande våld i samhället? Allt som har med klass innebär per automatik Sovjet för dig alltså? Det visar ju bara att du är fruktansvärt okunnig och inte förstår mycket om ditt eget samhälle.

    SvaraRadera
  13. Rika mäniskor slåss med andra rika människor. Våld har inte med klass att göra, snarare alkohol.

    SvaraRadera
  14. Tröttnat på idioter2009-11-10 04:35

    anonym 03:34/ Du bör inte yttra dig om du inte är påläst i det du pratar om. Det är ingen hemlighet bland vare sig medborgare, politiker, forskare eller filosofer att klassernas ökade skillnader leder till ekonomisk obalans vilket i sin tur leder till kriminalitet, segregation, motsättningar, våld, missbruk och i extremfall till och med sådant som svält. Så snälla, ska du debattera här på BaraBen - försök hålla dig balanserad i stället för att ösa ur dig skit för att du gillar att läsa dina egna ord.

    SvaraRadera
  15. Hej "Tröttnat på idioter".Intressant debatt knep att kalla en meningsmotståndare för idiot. Det brukar ju fungera bra ...

    Det är ett välkännt faktum att många av dom mest våldsamma huliganerna i England kom ifrån övre medelklassen. Om du tror att du kan lösa fotbolls våldet med att trolla bort klass skillnaderna så är du naiv.
    Att torrlägga Göteborg på matchdagar skulle ge betydligt mer effekt och är mycket mer realistiskt. Inte för att det kommer att hända iofs.

    Tycker du att vi skall låta folk fortsätta slåss, riva läktare m.m. i väntan på att revolutionen utplånar alla klass klyftor ? Eller är det fotbolls våldet som du hoppas kanalisera till en revolution ?

    SvaraRadera
  16. Jag tror att just såna händelser som djurgårns kvalmatch ger allmänheten befogad rätt att kritisera fotbollssupportrar. För vi HAR ett ansvar. Kanske inte sekunderna före smällen, för då är det för sent, hinner inte ser inte. Som supporter måste man istället ta strid mot det varje dag överallt. Vi har ett ansvar på läktarna, forumen, pubarna att tydligt visa vad som är ok och vad som inte är det. Ta alla chanser att visa var gränsen går. Säg alltid ifrån när du kan. Det handlar inte om att vara politiskt korrekt, det handlar om att ha ryggrad.

    SvaraRadera
  17. Håller med Anonym 10/11/09 08:56. De allra flesta av oss har inte ett direkt ansvar för problemen, men det verkar bli vi som måste lösa det. Tänk på att om en en fotbollspelare inte kan känna sig säker på fotbollsplanen (=sin arbetsplats) måste det lösas och lösningen måste vara säker. Och kom ihåg att två säkra alternativ är att:

    1. Inte spela matchen
    2. Inte ha någon publik

    Hur kan vi se till att ingen av dessa alternativ drabbar oss? Det är allas vårt ansvar...

    SvaraRadera
  18. Jag har hört att folk slåss även i länder med betydligt mindre klassklyftor än vad Sverige har...

    Sen har det väl inte med "tur" eller "otur" att göra om en spelare blir sänkt med en högerkrok? Någonstans finns väl ändå ett personligt val och ansvar, dom AIK:are som sprang in på planen må ha drygat sig men dom valde ju ändå att inte fysiskt ge sig på någon blåvit spelare.
    Djurgårdarna som sprang in gjorde ett annat (minst sagt aktivt) val, förstår inte hur man kan kalla det "otur"?

    Tänkvärt skrivet i övrigt dock.

    SvaraRadera
  19. Bra skrivet
    Framåt kamrater

    SvaraRadera
  20. När det var högriskmatcher på gamla gamla ullevi på 90-talet, så sattes det upp reela kravallstaket. varför görs inte det längre?

    SvaraRadera
  21. Laphroaig BaraBen2009-11-10 14:57

    Ökat våld är ett resultat av sådana parametrar som ökade klassklyftor, det är inte ett direkt och absolut resultat. I bland är det så mycket fjortiz-svennebananer som kommenterar att man blir mörkrädd. "Klassklyftor har inget med saken att göra", nähä, och glass serveras bäst stekt.

    SvaraRadera
  22. anonym 09:55- Berätta gärna vilka länder det är där fotbollsvåld är utbrett och som har mindre (??) klasskillnader än Sverige. Norge? Finland? Luxemburg? Dubai?

    SvaraRadera
  23. Konstigt inlägg. Vet inte men har England in klassklyftor? Straffa klubbarna hårt!

    SvaraRadera
  24. Tollan- du är kung. Ditt engagemang på läktarna under åratal har inte passerat obemärkt förbi. även om du inte vet vem just jag är så vill jag ändå passa på att visa min uppskattning här och nu.
    Du är kanon.
    Mvh en sthlmsängel.
    *mobydick*

    SvaraRadera
  25. Snickaren Johansson2009-11-10 16:42

    Skitkonstigt inlägg det där om klasskillnader.

    Börja skriv på en politikerblogg istället. IFK (och även Djurgården för all del) är fotbollslag om du nu missat det.

    SvaraRadera
  26. Mycket bra synpunkt på uppgjorda huliganslagsmål. Jag håller med helt och hållet: klart som fan att "fria" individer ska ha rätt att puckla på varandra om de vill.

    Sedan håller jag med Bernd om klassklyftorna - att skylla samhälleliga problem på dem är ett fegt sätt att lyfta skulden från de individer som faktiskt förtjänar den - men nu var ju inte det din stora poäng.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.