2009/11/06

Revansch och rivalitet

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er supportrar. Ibland ett okänt namn, ibland en blåvit profil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material. I dag efterfrågar David Slättman revansch.

AIK - IFK GÖTEBORG, 7 November i Cupfinal på Råsunda.

Söndagen den 1 november var en mörk dag för alla blåvita supportrar. När vi fick stryk mot råttorna i AIK, på hemmplanen Gamla Ullevi. Där vi har varit obesegrade hela säsongen - fram till just denna söndag i november. Jag har aldrig varit på en sådan match tidigare, en match där man har varit så himla laddad och taggad till tusen, en match som känts som årets match i Allsvenskan.

Jag kände glädjen och lusten i luften här i Göteborg. Hela vår stad trodde och hoppades på guld. Känslan var enorm och alla visste att det skulle bli en speciell afton. Denna enorma, hetsande, elektriska och eforiska stämning som fanns just denna afton på Gamla Ullevi - det har jag aldrig varit med om. När jag och mina kamrater stöttade änglarna kändes det helt galet att stå i klacken, det kändes som vi skulle bära hela Gamla Ullevi i vår famn när Tomas Olsson gjorde 1-0 målet. Den här stämningen tycker jag att vi tar med oss till Råsunda nu på lördag när vi ska totalt ska krossa gnaget på deras hemmaarena.

När jag gick hem från Gamla Ullevi kände jag och säkert många andra med mig en känsla av tomhet, ledsamhet och väldig besvikelse. En besvikelse som inte går att beskriva och jag hoppas aldrig att vi får uppleva detta igen. Det vore fruktansvärt om AIK tar dubbeln. Jag väljer två ord att basera min krönika kring, två ord som visar på kärlek och hat på samma gång. Orden är "revansch och rivalitet".

IFK Göteborg och AIK kommer från Sveriges två största städer, i princip (Solna). Vi är två av landets absolut största klubbar, när det kommer till arenorna, fansen och omsättningen. Därför har IFK Göteborg en väldigt stor revansch att utkräva i helgen. Både för spelare och för
oss fans som bär fram laget mot nya mål och höjder. Jag hoppas att alla vi som kommer att se matchen på plats är inställda på att sjunga och skrika oss hesa så det hörs ända hem till vår hemstad på västkusten. Jag tror och hoppas att vi kommer att slå AIK på lördag.

Alla inom IFK Göteborgs organisation, fansen inkluderade, skulle må väldigt bra av ett cupguld nu när vi inte vann det allsvenska guldet. Rivaliteten mellan IFK Göteborg och AIK har alltid funnits och det kommer även att finnas med oss nu på lördag.

Rivaliteten mellan dessa städer är väldigt påtaglig när det gäller supportrar och till och med polisen. Man visar upp storinsatser som överträffar varann när det kommer till polisarbetet och hur fansen är mot varandra, ja det vet vi ju. Stämningen och känslorna blir påtagliga både på ett positivt som negativt sätt - vilket kan bli till en skrämmande nivå, men det är verkligheten i dagens samhälle.

Signumet för oss alla som som reser med vårat lag bör vara glädje, sorg, skratt och i värsta fall tårar. Vi ska bevara den sköna Göteborgsandan som vi har och ta med alla dessa känslor till matchen på lördag - då vi ska krossa gnaget, krossa gnaget, krossa gnaget!

7 november 2009 ska cupguldet bärgas hem till Göteborg.

/David Slättman.

18 kommentarer:

  1. Får fan hoppas på att det blir så oxå, just nu känns ett guld i svenska cupen väldigt långt bort

    SvaraRadera
  2. Det gäller att sälja sig dyrt i helgen. En liten, om än liten, del av säsongen finns kvar att rädda. Nu får vårt skadeskjutna och sjukdomsdrabbade lag stå upp för sina färger!

    SvaraRadera
  3. Jo absolut!

    Okey att man tog den förlusten hårt
    Men inte fan inger ett lag som ajk respekt
    Tvärtom skulle jag vilja säga

    Jag vill aldrig se dom i vår fina stad igen....
    Vi fick ju fan sanera och röka ut skiten efter packet
    Fotboll???
    Gneta gneta och få in 1 mål sen 11 man på försvar?

    Hur underhållande är det?
    Pisstråkigt
    Osså dessa som inte kan ett enda svenskt ord men som tvingar sig att ha en tröja med hata Göteborg på ......

    Amen ta en pampers och en sempers för fan o gå o lägg sig... samla på guldfiskar i stället än spela boll

    Ajk som tror dom är barca *skrattar så jag trillar av stolen*
    Bojhelvetet som ingen människa gör glad , tror inte ens de mesta inbitna hurrar för den snubben
    Osså Mutumba gaphalsen du vet mannen , du vet mannen jag tatuerade 2laxar i en laxask mannen
    Huua nightmare on elm street

    Nog fan de sämsta jag sett på länge kan jag säga
    Osså Stahre som tar med sig vinsten i graven
    Jaha ?
    Skulle det vara nåt o begrava sig med ?
    Då alla vet att Blåvitt inte va intakt....
    Ja ja sug så länge det varar
    *S*
    Och som vanligt har dessa 08 rats skostrl lika med IQ

    Blir nog bra med den saken
    Blåvitt är laget
    OCH JAG hoppas de kör över o backar tillbaka på Lördag
    GO BLÅVITT
    Oavsett så är Blåvitt mils klasser från detta bonkegänget ajk


    ÄNGLARNA *

    SvaraRadera
  4. Gbg ängel summerar det hela alldeles lysande haha.

    Brukar inte vara den som hatar andra lag så mycket men mot aik känner jag nu bara stort hat. Mot nästan alla deras spelare men framförallt Bojan och mutumba.

    Vi måste bara vinna på råsunda, vi måste bara.

    SvaraRadera
  5. GBG Angel

    Du är kanske, kanske den största pajas GBG har att visa upp, hahah.. En rätt stor bedrift faktiskt. Gissar att du inte är en dag över 15 år.

    SvaraRadera
  6. Hade vi haft vårt ordinarie lag hade mosat dem utan pardon. Men med ännu mer skador... Nu blir det jävla svårt att få med sig cup-guldet hem. Vete fan hur detta ska gå.

    SvaraRadera
  7. Hoppas polis och väktare hjälper mig över det höga staketet på råsunda, när jag ska in och fira cupguldet för blåvitt.

    SvaraRadera
  8. Jag skulle bli så jävla lättad om vi vann nu, även om det bara är cupen. Även om jag kan erkänna att vissa spelare i Gnaget, som Obolo, har visat upp en ödmjukhet som jag beundrar med tanke på de lagkamrater de har, så hatar jag Gnaget mer än någonsin nu, speciellt 4 killar:

    Bojan, som inte hade ett rätt mot Blåvitt men ändå kaxar upp sig efteråt, sedan Dulee Johnson som är så löjlig att jag saknar ord, sedan Flavio som kommer hit och direkt sysslar med saker som han inte förstår sig på (hata göteborg) och till sist Martin Fucking Mutumba, lovar er att han kommer bli en sådan spelare som först är medias gullegris men som försvinner och blir en förjävlig gnällspik, han är glömd snart.

    SvaraRadera
  9. Bra skrivet, men jag tycker du överdriver rivaliteten lite. Så här ligger det till.

    Från början hatade inte IFK AIK, men allt eftersom AIK gick bet på titlar medan IFK radade upp titlar blev AIK mer och mer frustrerade. En frustration som övergick i hat. IFK var sedan länge ute i Europa och brydde sig inte om AIK så mycket, någon som stärkte AIKs hat ännu mer.

    Idag är AIK en klubb som genomsyras av hat, och för dom är det en destruktiv spiral. I år lyckades dom trots det vinna, välförtjänt, visst, men fortfarande ett undantag.

    IFK kommer alltid att vara storebror som sneglar mot Europa. AIK står nedanför och vevar, fulla av hat och frustration.

    Blickar framåt. Blickar mot framgång. Blickar mot Europa. Blickar mot titlar.

    Dissa AIK säger jag bara. dom är en fis i rymden.

    SvaraRadera
  10. Simon

    A.I.K. är klubb som ej erbjuder hat kanske mer mot sådana folk som er som sned vinklar allt om AIK och ej skriver att dom gjort en bra säsong och tog sista steget att vinna serien och nu kanske med cupen så sluta hata folk utan anledning !!
    Spy saker över att era spelare ej presterar och viker ner sig när det gäller så vi kommer se igen på lördag kl 16:00 ett glenn som suger pga motivations bekymmer i skallarna .

    Ha det gott alla sillar för ni kör vi för dubbeln FRAMÅT STOLTA A.I.K.

    SvaraRadera
  11. Du vet tyvärr inte vad du pratar om, och av språket att döma så har du ingen erfarenhet att basera det du skriver om heller.

    Bara det faktum att ni behöver lägga till "Stolta" innan AIK måste ju innebära att ni behöver bevisa något ni inte är. Eller att ni försöker sudda ut att ni faktiskt skäms över att ni inte tagit några titlar utan mest hävdat er i diverse våldsprestationer.

    IFK har "Stolt" inbakat i klubbmärket och vi låter titlarna tala för sig istället för tomma ord och psykningar.

    SvaraRadera
  12. Simon

    Ok därför vi vann Guldet och du sitter här spyr ut din frustration av sorg och pratar skit om en klubb och fans du ej känner till.

    Vi kan ta en fika på Frölunda torg kan jag berätta mina 34 år av att vara Stolt gnagare.

    Ps jag bjuder så slipper du fiffla med skatten :)

    SvaraRadera
  13. Orkar inte med det här längre, AIK vann guldet fare and square och vi kom två, nuff said, dom var starkare och vände ett underläge..
    Jag blir bara mer bitter av att läsa alla bittra kommentarer, visst Mutumba Bojan O Nisse är ett gäng stolpskott men det vet ju hela Sverige!
    Nu åker vi upp och tar Cup Guldet o fokuserar på det som kommer och inte det som vart!

    SvaraRadera
  14. Att ni vann guldet är som sagt en tillfällighet. Ni gjorde det förvisso fair ans square. Grattis till det. Men jag hävdar fortfarande att IFKs rivaler finns i Europa, inte i Solna.

    Om vi säger så här. Jag vet mer om Solna och AIK än du tror. så får du tro på det eller inte.

    Och ja, jag tar gärna en fika i Göteborg hellre än i Solna, så slipper man risken att bli nedslagen.

    SvaraRadera
  15. Simon


    Okej fair play kan säga inte lag varken gnaget eller glenn kommer lyckas i Europa pga inga av oss har pengar att mäta oss med lagen där tyvärr tråkigt för svensk fotboll så blir den när skatt höjs pga fifflande klubbar inga namn.
    Och lagrell styr sv ensk fotboll åt skogen , bättre med Avgå Hamren som kapetn för landets lag ...

    ha bra dag alla blå vita blir jobba vidare och sedan åka senare till STHLM och värma upp med lite guld middag plus goda drinkar öl m.m ;)

    SvaraRadera
  16. Simon;

    Såvida du inte har lust att fortsätta sprida nöje och löje över dina indignerande inlägg, gå hem och kamma dig. Dina påståenden att AIK hyr såpass stor rivalitet mot IFK får hela Stockholm att skratta. Vi bryr oss inte i närheten lika mycket om IFK som ni gör mot oss. För AIK är rivalerna först och främst övriga stockholmsklubbar, sen avtar rivalitetskänslorna markant. Vi har bättre saker för oss än att bry oss om er. Ta en titt på följande undersökning

    http://www.sportal.nu/sport/fotboll/allsvenskan/61940?page=4

    Detta att jämföra med göteborgssupportrar som däremot har AIK som största rival, alltmedan de lokala rivalerna ligger på 3 respektive 2 procent. Som en MFF krönikör skrev härom veckan; för göteborgare är hela livet en enda stor komplexfylld stadskamp med huvudstaden ;). Ingen gnagare, inte ens bojan förnekar IFK´s historiska storhet och betydelse för svensk fotboll. All heder åt det. Men vad hjälper det idag, vi har redan piskat er två gånger om i årets allsvenska, vi är obesegrade på Gamla Ullevi och är med rätta regerande svenska mästare. Om det nu blir dubbel eller tröstpris till IFk återstår att se. Väl mött på söndag.

    SvaraRadera
  17. Jag har inte pratat om AIKs rivaler. Jag orkar inte lägga så mycket fokus på dom. Jag fokar på IFK istället. Och deras största rivaler finns i Europa.

    Men visst, om du envisas vid att hålla dig kvar i Sverige så kan jag absolut hålla med om att Göteborgsklubbarna inte har lika mycket hat sinsemellan som Sthlmsklubbarna. Vi har inte den hatkulturen i Gbg.

    SvaraRadera
  18. det bidde inget guld nu heller.HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHHAHAH

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.