2009/11/04

Hatet gror på Göteborgs-Posten

MEDIEKRITIK. Maria Haldesten lyckades igår på GP:s ledarsida att visa upp sin avsky mot såväl fotbollen, dess spelare samt dess supportrar, men samtidigt å det grövsta bagatellisera en av Europas mest uppmärksammade konflikter under senare delen av 1900-talet och in på 2000-talet. Inte nog med detta, hon visar även ett grovt arbetarförakt. Att på en halv sida kunna få in detta i en och samma text är värt en eloge i sig, men innehållet är inte bara ett skämt, ett hån utan ett rent och skärt förakt mot väldigt många människor.

Krönikan som har rubriken; ”Fotbollshatet är för dyrt” handlar huvudsakligen inte om att det stora problemet är de polisiära insatserna och dess kostnader, utan att det borde utifrån klubbar och dess spelare tas ett direkt avstånd mot dess supportrar för att få bukt med huliganismen. Hon kokar ihop en soppa utan någon som helst sanningshalt och kastar in bengaler, huliganism, hatramsor och klacksupportrar i ett och samma fack. Det är inte bara beklämmande att detta får utrymme i ett sådant stort sammanhang som ändå en ledarsida har på en av Sveriges största dagstidningar - det är även ett rent förtal.

Det är tragikomiskt att skriva om hat, samtidigt som det enda man för fram förutom sjuka jämförelser är just hat. Att jämföra matchen i söndags med Belfast i kristid som hon ordagrant uttryckte det bekräftar bara i vilken liten bubbla hon lever i. Jag kan upplysningsvis förklara genom denna text och jag hoppas verkligen att du kommer läsa detta, att flera tusen människor har dött på Nordirland sedan konflikten startade. Jag kräver att du ber alla de som drabbats av ockupationen om ursäkt. Jag kräver även att du ber Kim Christensen om ursäkt för att han skulle förbise problemet med huliganism och bengalbrännande (?) genom att hylla en supporterskara som har varit helt fantastisk i år. Nu har du att göra Maria Haldesten.

Anklaga de som anklagas skall. Om du vill hylla polisen för att de, mer eller mindre, eskorterade AIK-supportrar in på planen efter slutsignalen så varsågod. Om du vill ha hårdare tag mot huliganism, låt vara. Men gör det för bövelen med någon slags verklighetsuppfattning. Med tanke på matchens betydelse, rivaliteten mellan klubbarna, Flavios agerande vid 1-1 och invasionen på plan efter matchen från AIK-supportrar så borde Blåvitts supportrar tackas och inte bespottas. Att blåvittsupportrar INTE gjorde precis samma sak, efter den upplevelsen, efter den provokationen är hedersvärt. Lika hedersvärt som stödet, kärleken till laget har varit under hela säsongen. Angående spelschemat så har vi som supportrar inte så mycket att säga till om, vilket även du borde förstå. Skicka en hälsning till Svenska Fotbollsförbundet om vad du tycker om att två av svensk fotbolls största rivaler möts i sista omgången. Låt ditt hat stanna där, och i fortsättningen håll dig borta med åsikter om saker du uppenbarligen inte vet ett dyft om.

Avslutningsvis har Maria Haldesten lösningen på problematiken kring det fotbollsvåld som ändå finns. Hon vill att matcherna skall spelas på vardagar under arbetstid. Då kan hon enligt egen utsago gå och titta och ta med sin son. Jag vet inte när eller hur hon jobbar, men det går i klartext att läsa att ledarskribenter på G-P varken jobbar dagtid eller vill att personer som gör det skall ha möjlighet att kolla på fotboll. Däri avslutar hon med att förakta även arbetare.

47 kommentarer:

  1. Hon verkar inte ha alla hästar i stallet. För övrigt tycker jag alla uppförde sig bra som jag träffa på å det va en del, både Aik och Blåvittsuppotrar.

    SvaraRadera
  2. Fattar inte vad många gnäller på?det var en relativt lugn dag ändå, mot vad det kunnat vara!lite småbråk vid centralen..sen har jag förståelse för att gnagarna sprang in på plan, det hade väl vi med gjort?

    SvaraRadera
  3. YO/ Du, lycka till med att ha försökt springa in på Råsunda om vi vann guld där i en avgörande match. Första linjen som hade försökt skulle fått smaka på batong från deras sköna ordningsvakter och sedan hade du släpats ut av en polis. Vi hade gjort samma sak? Knappast mot AIK på bortaplan, då hade Stockholmspolisen haft koll som bara fan...

    SvaraRadera
  4. [Nej, här hänger vi inte ut personer med adress och telefon. Oväntat va? Tänk först, kommentera sedan.]

    SvaraRadera
  5. Blåvit sko2009-11-04 15:55

    Offermentaliteten bland samtliga fotbollssupportrar når oanade höjder. I alla städer, på alla forum. Buhu vad dumma alla är.

    Jag har inte läst artikeln och tror inte att 99% av läsarna av den här bloggen gjort det heller.

    Vem bryr sig vad en tant som verkar hata fotboll tycker? Ok att ta upp en del men det börjar gå inflasion bland fans nu i självömkande mot medierna.

    Åh, det är synd om människorna.

    SvaraRadera
  6. http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.240712-maria-haldesten-fotbollshatet-ar-for-dyrt

    SvaraRadera
  7. Jag har inte läst artikeln men jag antar att hon inte angriper de spelare i AIK som kramade om maskerade AIK-supportrar. Varför var de maskerade? För att de visste de gjorde något brottsligt. Alltså stöder AIK-spelarna brottet. Kan de dömas för medhjälp?

    SvaraRadera
  8. Något som i sammanhanget inte är helt obetydligt är att hon ser ut såhär!

    SvaraRadera
  9. Jag reagerade även jag på hennes krönika och skickade henne ett mejl.
    Fick ett svar där hon ångrade sitt raljerande.
    Hon lovade även att vidare belysa huliganismen och skriva mer konstruktivt från fler synvinklar.

    SvaraRadera
  10. Blåvit sko

    "Buhu vad dumma alla är"

    Det är väl just det som skrivs i krönikan av Maria. Att man skall föbise påhopp och paralleller som är helt befängda är samma sak som att acceptera det. Har man en annan syn på saker och ting så måste det väl få bemötas?

    SvaraRadera
  11. Blev så jävla förbannad när jag läste halvsidan av Maria Haldesten,,,hur fan kan man låta en idiot som henne skriva och kritisera när hon e så jävla långt ute o cyklar i ämnet

    SvaraRadera
  12. Är det verkligen någon nyhet att GP står för GAIS Posten och således själva hatar IFK? Borde inte var det vid det här laget.

    SvaraRadera
  13. tänka bör man göra innan man publicerar i gbgs största morgontidning

    SvaraRadera
  14. Huliganism är ett problem i så gott som alla avseenden, men jag förstår för fan inte hur en välutbildad människa som denna kan dra alla över en kamm och blunda för det vackra i fotbollen gång på gång i den här artikeln. Människan verkar ju vara såå sorglig.

    SvaraRadera
  15. Vilken oerhörd tragik att denna människa representerar tredje statsmakten! Efter först läst artikeln här, länkade jag upp mig på GP för att se om det verkligen var så illa skrivet. Vad skall jag säga? Det var värre än jag trodde en sådan person skall enligt min mening EJ representera fria media. Är man så verklighetsfrånvänd och rädd för att kritisera myndigheters agerande skall man nog söka efter annat arbete!!!

    Magnus

    SvaraRadera
  16. Jag har inte läst artikeln i fråga men antar att det är det vanliga. Och jag håller med om det mesta du skriver. Dock tycker jag du är onyanserat kritisk mot AIK:arna, hade ni vunnit hade ni gjort precis samma sak. Jag tror att en anledning till att polisen inte försökte stoppa var att en jävla massa människor skulle klämmas eftersom alla skulle fortsätta hoppa ner från läktaren, det gick ganska fort att få in 1000 pers om vi säger så. Jag är glad att jag inte fick stryk av polisen när jag utförde en mångårig allsvensk tradition och firade något jag väntat på i elva år. Det polisen borde gjort är självklart att först och främst skydda era spelare och se till att AIK:are inte nådde fram till er klack.


    Dessutom, de flesta av era supportrar betedde sig väl och jag har hört positiva historier. Däremot är det ju jävligt dålig disciplin på er klack. Mutumba fick ett myntregn över sig. När något sånt händer i Sthlm ser inte den som kastar in något klart matchen kan jag säga. Och det är inte vakterna som ser till det... Ni å andra sidan fortsatte kasta, dessutom ser Mutumba ut att bli utskälld av Selakovic. Jag kan meddela att mer än en match avbrutits i Sthlm p g a mindre incidenter än det här.

    Väl mött på lördag. För oss blir det dubblish!

    SvaraRadera
  17. Strunt. Mutumba gjorde en Rivaldo'02. Därför får han sig en känga av Selkovic.

    SvaraRadera
  18. Jag sa upp min prenumeration på GP i påskas efter deras hat mot oss i blåvitt. GP och andra borgartidnin gar kan ta varandra i hand och drå åt ....

    SvaraRadera
  19. Tack så innerligt för denna krönika. Jag blev så bestört när jag läste vad hon skrev i GP. Mer funtad människa än henne får man leta eftr... eller kanske inte. Det finns ju många av dem på den tidningen. Verkar vara en sport på GP att skriva konstiga artiklar om IFK GÖTEBORG, supportrar och fotboll i största allmänhet.

    SvaraRadera
  20. Anonym 17.55
    Du ser ju själv att han blir träffad. Selakovic borde fokusera på sin egen publik så de inte kastar in mer. Det är ju absurt att beskylla spelaren som får saker kastade på sig istället för de som kastar.

    Att era spelare spelade jävligt fult med mycket efterslängar och allt skräp ni kastade in gjorde att många gnagare med glädje sprang mot er klack vid slutsignalen. Att tro att ni är så jävla skuldfria är löjligt.
    Att era spelare efter matchen klagar på Flavio är banalt, det han gjorde är vardagsmat i Brasilien.
    Ni har lika stor skuld i detta. Er firma gav sig på en rad neutrala AIK:are.
    Polisens stora misslyckande var inte att de inte mosade de 1000 AIK:are som ville fira guldet utan att de lät WM härja fritt på läktarna efter matchen. Varför fanns inte vettiga avspärrningar till sektion C och D där den absoluta majoriteten var gnagare och varför flyttades inte fåtalet göteborgare därifrån. Det är viktigare frågor än att Flavio firar på ett kanske provocerande men samtidigt ganska underhållande sätt.

    Jag vet hur det är, det är jävligt svårt att se nyanserat efter en förlust men ni börjar spåra ur.

    SvaraRadera
  21. Att Mutumba filmar gör inte inkastning av föremål ok. Det Flavio håller på med är livsfarligt och många med mig vart jäkligt upprörda. Kritiken emot Sella är felaktig, han skällde som fan emot oss(fansen) och ingen annan.

    SvaraRadera
  22. Lustigt att ni gnäller på artikel, Undrar då om inte eran skribent Markus Hankins skall be alla våldtäktsoffer om ursäkt.

    SvaraRadera
  23. Direktören2009-11-04 20:33

    Anonym 19:40
    Klockren kommentar.

    Nu får ni sluta gnälla över att Flavio gjorde si och Motumba gjorde så. Domarn var dålig, SvFF hade planerat fel. De vann, vi förlorade, väx upp.

    Jag vill faktiskt tacka SvFF för att jag fick möjligheten att se en sån här match, mot det lag jag tycker minst om. Det var väl Gais 76, Hamburg 82, Hammarby 82, Barcelona 86 och kanske CL match på 90-talet som gav samma känsla. Tyvärr gick det åt skogen den här gången, men det är väl själva vitsen. Utan förlorare, ingen segrare!

    Dessutom ger ju detta extra tändvätska för alla framtida aik drabbningar.

    F ö håller jag med om nedsablingen av Maria Haldesten. Hon skriver bedrövligt grunda och oanalyserande texter.

    SvaraRadera
  24. Men inte är det väl någon som är förvånad över detta? GP är en högertidning... Jag lovar er, ni finner fler "arbetare" på operan än på GP...

    SvaraRadera
  25. Svensson-->

    Menar du att hon föraktar arbetare eller folk som arbetar dagtid? Blev lite brydd där.

    SvaraRadera
  26. Tom Jones/ Det Flavio gjorde är ingeting som du kan sitta vid ditt tangentbord och kasta bort som "vardagsmat i Brasilien" då du var en av dem som befann dig en förblindande glädje efter målet (då jag förutsätter att du är gnagare).

    Personligen var jag redan provocerad av det han gjorde i derbyt (Hata Göteborg-tröjan) och kom inte och dra samma ursäkt som han nu som: "Jag visste inte vad jag gjorde, jag förstod inte vad det var för budskap, jag ska tänka mig för i fortsättningen". Han borde väl ha tänk sig för i ögonblicket då han istället för att fira målet med de jublande AIK-fansen började med sina gester mot oss och dessutom fortsatte när han blev utbytt.

    Personligen kändes det som hälla syra i hjärtat när Flavio gjorde så där. Det är ett helt sanslöst osportsligt beteende och jag skulle inte kunna föreställa mig att någon allsvensk spelare, inte ens Bojan eller D Johnson (eller Johnson kan nog vara ett undantag) , skulle göra så där i det läget, i den matchen.

    Jag tror att även ni gnagare snart kommer inse vad detta är för kille, om han haft minsta klubbkänsla skulle han i en sådan match fira målet med egna fansen. Istället vill han bara stå i centrum och tysta fansen som buat åt honom. För oss fanns det inget underhållningsvärde i detta, och det tror jag att även du kan förstå om du verkligen sätter dig in i situationen. Det är ju ni som ser det nyanserat när det gäller Flavios agerande. Men på andra punkter kan bitterheten mycket väl påverkat våra åstikter.

    SvaraRadera
  27. Hon är fan dum i huvudet! Och det är bara FAKTA!

    SvaraRadera
  28. Och hon ser ju inte direkt ut som Miss Universe heller

    SvaraRadera
  29. Detta är en sådan människa som jag bara inte tål, hon lever ju fan på att snacka om vad alla gör för fel. Om detta är så jävla fel, så fuck off då, res till städer som Buenos Aires eller Medellín och kom sedan tillbaka och berätta lite mer om meningslösa polisinsatser. Jag var fan mer upplyst en henne i 7:an ju!

    SvaraRadera
  30. Antagligen redan sagts då jag inte orkar läsa alla kommentarer. Jag visste inte om man skulle skratta eller gråta när man läste artikeln, vilken fantastikt dålig koll hon har. I och för sig inte den första snedvridna artikeln om den svenska supporterkulturen, men att man ens får tillåtelse att publisera då dennes fakta är i vissa fall helt fel. avgå

    SvaraRadera
  31. citatmakarn2009-11-04 21:32

    anonym 19:40/ I morse skrev bloggaren Ida M Henriksson (kvinna antar jag?) följande:

    "På lördag vill jag se Flavio i ögonen"
    KRÖNIKA. Några dagar har gått nu. Men regnet slår fortfarande hårt mot vår stackars gräsmatta på Gamla, likt ett våldtäktsoffer sittandes i duschen med knäna under hakan och försöker skölja bort det fruktansvärda som har hänt."

    Så ska du nu inte be alla på BaraBen be om ursäkt för respektive artiklar? Ser du inte skillnaden på dessa två ting så är du ju dummare än rälsen som tåget åker på...

    SvaraRadera
  32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  33. Ida

    Be nu alla våldtäktsoffer om ursäkt. Allt i gammal go Frankieanda ;)

    SvaraRadera
  34. Anonym 20.55
    Jag förstår att du är provocerad men det är inte så jävla farligt och jag håller fast vid att i det sexskadade Brasilien är det inte lika provocerande som här. Hur många svenskar har dansat för att fira ett mål någonsin? Att gissa på en känns som att överdriva. Att han sätter fingret mot munnen kan ni väl ta som en komplimang, ni var högljudda, han var nöjd med att han tystade er.

    Och han firar med oss också, han springer ner till klacken.
    Jag tror du är lite för van vid att mål firas som Ralf Edström, en hand i luften och se lite förvirrad ut.

    Jag kanske nyktrar till vad vet jag...
    Jag hade blivit jävligt förbannad om någon sort så efter att ha gjort mål mot oss, men jag hade inte pratat om det dagar efter händelsen och jag skulle inte skylla myntregn och firmauppgörelser som orsaken till det.
    Jag är lika förbannad på Sigurdsons dobbar i knähöjd, Selakovic sparkar på liggande spelare och Alex ständiga gnäll och efterslängar som ni är på Flavio, men de skulle inte rättfärdiga kravaller.

    SvaraRadera
  35. Anonym 19.07
    Han står ju böjd över Mutumba och skriker, era fans ligger väl knappast under Mutumba så det kan ju inte var dem han skriker på......

    SvaraRadera
  36. Direktörem
    Du träffar verkligen huvudet på spiken - jag har inte mått så dåligt på flera år sedan matchen i söndags, men nu får vi f*n sluta att gnälla!

    Det är bara att erkänna att de fjantarna som kastade in grejer inte hör hemma bland Blåvitt-supportrarna.

    Samtidigt kan vi väl erkänna att vissa mindre begåvade Blåvitt-fans hade stormat planen om vi hade vunnit och idén att man ska identifiera alla Gnagare som sprang in och ge dem böter är ju så löjligt så man nästan bryter ihop. Däremot skulle man ju få fram vilka det var som gav sig på Alex och Tobbe när de hade stormat planen och sätta dit dem...

    Nu tar vi revansch på lördag, även om det inte kommer att kompensera det missade guldet...

    Framåt!!!

    SvaraRadera
  37. @ Tom Jones

    Jag stod själv på G sektionen enbart ca 10 meter från händelsen och jag kan börja med att säga att det är förkastligt att diverse mynt/tändare kastades på Mutumba, som förövrigt verkar vara en av få spelare i Aik med skön attityd, men att påstå att Selakovic bara skäller på Mutumba är helt felaktigt, han gör helt tydliga tecken mot det område som saker kom flygandes ifrån att de skulle lugna ner sig. Att han sedan ger Martin en reprimand för att han lägger sig ner över något som i smärta kan jämföras med en lätt fingernudd, tycker jag bara är helt rätt i det läget!

    SvaraRadera
  38. http://www.gp.se/sport/fotboll/1.239922--jag-var-aldrig-radd-?articleRenderMode=image&image=bigTop

    Kolla länken.
    Någon som kan identifiera asen på bilden?

    SvaraRadera
  39. Och om nån kan det vad menar du skulle hända då?

    SvaraRadera
  40. Konrad haifa2009-11-05 00:15

    Syns ju på bilden att hon är en jättepräktig och extremt politiskt korrekt kärring, utan någon som helst kontakt med verkligheten. Jag förstår inte att någon engagerad Ängel prenumererar på GP, själv upphörde jag efter att vraket Härd mobbat Gurra i en krönika -06.

    SvaraRadera
  41. På tal om Mutumba och Myntkastningen. Någon som känner igen sig här?
    http://www.youtube.com/watch?v=Hh9ZG8-fymg

    SvaraRadera
  42. Tom Jones: Vad i helvete spelar det för roll om vad som är ok i Brasilien eller inte. Om ni hade haft en spelare i laget från, låt oss säga Afghanistan eller Palestina så är det väl fan inte ok att han drar av en salva med sin gamla kalashnikov bara för att det är ok där nere? Man får la fan ta seden dit man kommer, med viss eftertanke!

    SvaraRadera
  43. Eller som Drulle, bara för att det verkar vara ok att nita kvinnor i Liberia, så gör man det inte i Sverige. Har han förstått det än tro? Detsamma gäller för att köra bil onykter, det gör man inte i Sverige. Har han förstått det än tro?

    SvaraRadera
  44. Men kolla hur hon ser ut...

    SvaraRadera
  45. Allsvenskan omsätter 1000 miljoner kronor och högriskmatcher kostar 10-15 milj kr extra varje år... onödiga pengar men den skatt och moms klubbarna betalar täcker detta många gånger om. Så gnäll inte att det kostar för skattebetalarna för det finns INGA klubbar i världen som betalar högre skatt än den svenska klubbarna...

    SvaraRadera
  46. haha hedersvärt? fega blowitare kastar en ensam kille i kanalen men vågar inte skydda sin arena från våldtäkt,go gais där finns det iallafall guts

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.