2009/11/15

Inventering av IFK Göteborg inför 2010

ANALYS. Det här kan mycket väl vara ett av de mest akademiska inläggen på Baraben någonsin, kanske på gränsen till fotbollsnörderi. Men vad f-n, jag har precis avslutat sorgearbetet efter dubbelförlusten mot råttorna samtidigt som Silly Season ännu inte har börjat på allvar. Därför behövs det nu lite förberedelser inför Silly-säsongen i form av en inventering av den blåvita spelartruppen.

De tre senaste åren har vi spelat cupfinal och slutat topp-tre i Allsvenskan. Detta har inneburit att vi nästa säsong ska kvala till Europa för tredje året i rad. I de första två försöken slogs vi ut av Basel och Hapoel Tel Aviv som båda gick vidare till gruppspel och där fick möta lag som Barcelona, Sporting Lissabon, Hamburg och Celtic. Vid vinst hade vi alltså bara varit ett dubbelmöte ifrån sådana drömmöten i Götet. Så vad är det som krävs för att lyckas nästa år? Ja, dels har vi samlat in en hel del erfarenheter och rutin från de föregående två åren. Men det viktigaste är naturligtvis att spelartruppen håller ute i Europa. Det krävs en bra mix av landslagsspelare och truppbreddare, en väl balanserad centrallinje och till slut är det aldrig fel med klyschan ”två spelare på varje position”.

Om vi börjar med kvalitén på spelarna bör man ha fjorton spelare som håller nordisk landslagsklass (A-, U21- eller före detta A-landslagspelare). De elva första bildar den optimala förstauppställningen medan ytterligare tre är ersättare som spelar regelbundet i startelvan på grund av skador, sjukdomar och avstängningar. Sedan följer sex bänkspelare: Av dessa kan tre spelare agera inhoppare i Europaspelet eftersom de har en hög högstanivå men är för ojämna för att ta en landslagsplats, de övriga tre håller god Allsvensk klass och hoppar ofta in i serien. De sista sex-sju spelarna är truppbreddare där majoriteten är unga påläggskalvar.

Hur ser det då ut i den blåvita truppen på detta område?

Nu har jag inte full koll på landslagssituationen i Island och Finland, men jag tror att vi har sex A-landslagspelare (Kim, Adam, Ragge, Tuomo, Gustav och Tobbe), tre i U21 (Lund, Seb och Söder) samt fyra ex-nationalspelare (Hjalle, Kalle, Sella & Elmar). Totalt tretton stycken alltså vilket är helt okej. Vi har två ojämna spelare som i sina bästa stunder håller landslagsklass och kan hoppa in i Europamatcher (T.O. och Bärkroth), samt fyra inhoppare för Allsvenskan (Dyre, NC, Kamal och Stiller). Till slut har vi truppbreddarna med rutinerade Dalex och påläggskalvarna Sandberg, Dahlin, Petter, JJ, Sana, Etéus och William. Som det känns just nu är det Dyre och JJ som är hetast när det gäller att ta ett kliv uppåt i truppen.

Om vi placerar in landslagsspelarna i en startelva och sedan fyller på med två ex-landslagsspelare på yttermittfältet landar vi på en 4-4-2 med Kim- Adam, Ragge, Tuomo, Lund - Sella, Seb, Gustav, Elmar – Tobbe, Söder. Så långt ser det ju ganska bra ut.

Men då går vi vidare till centrallinjen. Helst ska både mittbacksparet och anfallsparet bestå av en snabb spelare och en som dominerar i luften. Dessutom behöver man en defensiv och en offensiv innermittfältare. Här misslyckas vi totalt i uppställningen ovan. Snabbheten hos Ragge och Tobbe kan man inte klaga på men vi har bara hyfsade huvudspelare, inga som dominerar totalt i luften. Dessutom har vi också två defensiva innermittfältare och ingen offensiv. För att råda bot på detta och fortfarande hålla sig inom landslagsspelarna skulle man kunna ändra till följande 4-1-3-2 uppställning: Kim- Adam, Ragge, Kalle, Lund – Gustav – Sella, Elmar, Seb – Tobbe, Söder. Då har vi fått in truppens enda mittback som kan dominera i luften, Kalle (med Risp i truppen skulle vi ha två, vilket egentligen är ett minimum men den diskussionen ger vi oss inte in i nu).

Vi har också fått en offensiv innermittfältare i Elmar, men vi saknar fortfarande en targetspelare i anfallet. I början av året hade vi två perfekta targetspelare med Boom-Boom som ordinarie och Walle som back-up. Vid sommaruppehållet hade vi tappat båda två. Stiller är en kanonvärvning som försenad ersättare till Walle, de har nästan exakt samma egenskaper. Men att ersätta Boom-Boom blir Milds stora utmaning denna vinter. Speciellt med tanke på hur sårbar man blir med bara en target i truppen, detta fick vi bittert erfara när Stiller bara kunde spela halva matcherna under slutet av säsongen.

Till slut var det då det där med två spelare på varje position. Det kan ju alltid diskuteras var en spelare passar bäst men på ett ungefär ser det väl ut så här: Målvakter: Kim, Sandberg/Dahlin. Högerbackar: Adam och Lund. Mittbackar: Ragge, Kalle, Tuomo, Hjalle, Dyre, NC och Petter.Vänsterbackar: Saknas. Defensiva mittfältare: Gustav, Seb, T.O.och JJ. Högermittfältare: Sella och Bärkroth. Offensiva mittfältare: Elmar och Sana. Vänstermittfältare: Kamal och Dalex. Anfallare: Tobbe, Söder, Stiller, Etéus och William.
Som ni ser har vi inte mindre än elva spelare som slåss om de tre-fyra platserna centralt på egen planhalva, medan vi har stora hål på hela vänstersidan. Det gör inte saken bättre att de ungdomar som ibland tränar med A-truppen (Johan Lundgren, Niklas Martinsson, snart även Alexander Falsetas) i första hand verkar vara defensiva innermittfältare.

Varför har det då blivit så här? Kanske därför att Mild själv var en central, defensiv spelare. Men framförallt tror jag det beror på att Mild i första hand går på spelarens karaktär när han värvar, och ofta är det mittbackar och defensiva mittfältare som är de största krigarna. Jag säger inte att detta är fel, det har ju faktiskt lett till topp-placeringar i Sverige de senaste tre åren. Men i Europa tror jag det blir svårt att kriga sig vidare, där behöver vi istället ett mer välbalanserat lag med spetskompetens på varje position.

Så om vi ska ta ut en slutlig startelva som innefattar alla tre delarna (landslagsklass, balans i centrallinjen och att spelaren ska spela på sin bästa position) så hamnar vi någonstans här:
Kim – Adam, Ragge, Kalle, ny – Gustav – Sella, Elmar, ny – Tobbe, ny. Om Gustav säljs går Seb in på hans plats, om Gurra stannar måste man göra ett undantag och spela in Seb som vänsterback eller vänstermittfältare även om det känns som att han numera i första hand är innermittfältare. Seb är helt enkelt för bra för att sitta på bänken.

Att Mild ska ha råd att köpa in tre nya spelare av högsta klass är förstås lika troligt som att det inte regnar i Götet på en månad. Vi får vara glada om det blir en eller max två. Antagligen kommer han att köpa in den viktigaste, en offensiv spelare, förhoppningsvis en target som gör många mål. Det näst viktigaste borde vara vänsterbacksplatsen, men frågan är om Mild tänker i dessa banor eftersom vi redan har nio backar. Dyre gjort det otroligt bra som vänsterback i år, speciellt med tanke på att han är en 17-årig, högerfotad mittback. Men han måste ta ett jättekliv framåt i vår om han ska hålla på Europanivå som vänsterback, det är erkänt svårt att driva fram bollen med högerfoten på vänsterkanten och ännu svårare att slå precisa inlägg.

Det enda alternativet i truppen som vänsterback, Hjalle, har väl med tydlighet visat att han passar bättre i mitten än till vänster. Vad vi skulle behöva är en spelare som typ Behrang Safari, Oscar Wendt eller Emil Johansson. Av alla misstag MP och Janne Plånbok gjorde, var det största att släppa Ozzy för 7 miljoner till FCK. Jisses vad vi har saknat honom sedan dess. Tyvärr är grabben nu ordinarie i FCK, han är bara 24 år och det kommer att dröja många år innan han kommer tillbaka till Gbg igen. Vad det gäller Emil Johansson vet jag inte om han kan tänka sig att spela i Blåvitt, om han har den typ av karaktär som Mild letar efter, om vi har råd att köpa honom osv. Men en spelare som Emil skulle tillföra en helt ny dimension till vårt spel, speciellt om Elmar ska fortsätta spela vänstermittfältare eftersom islänningen rör sig över så stora ytor och det då ofta lämnas en hel korridor på vänstersidan där en offensiv back kan flyga fram och tillbaka.

Det är rent ut sagt skitviktigt att man spelar Europa-matcherna med ett väl inkört lag, mot Hapoel hade vi en helt nykomponerad backlinje och då är det inte konstigt att det blev en hönsgård i den matchen. Kalle behöver spelas in som ny mittback, Seb behöver få spela ännu fler matcher på vänsterkanten, och Elmar borde regelbundet få spela på en central offensiv position. Det är i alla fall den vetenskapliga analysen. Sedan är det en helt annan sak hur det blir i praktiken.

64 kommentarer:

  1. En startelv utan Sebbe är en dålig startelva.

    Och i år tycker jag det är viktigare att satsa på allsvenskan än europa. Och själv ser jag gärna att vi prövar att ha Hjalle som vänsterytter. Tror han skulle vara bra där.

    /?

    SvaraRadera
  2. Europa skall alltid vara målet. Men man tvivlar när supportar och ledare envisas med att hålla fast vi ytterst mediokra fotbollspselare. Inga namn nämnda, men om enda orsaken till att få lira i vår förerning är att man råkar vara vänsterfotad, lyckas slita in några bollar samt ha "stort hjärta" så når vi aldrig framgångar i europa igen.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker på allvar att Bärkroth ska omskolas till ytterback.
    Det hade varit något att fylla på med offensivt, samt snabb hem och bra på att komma förbi på kanten.

    SvaraRadera
  4. Tilläggas bör att han ser ut att ha potential defensivt

    SvaraRadera
  5. Anonym 20.33
    Jovisst, om Bärken varit vänsterfotad hade jag kunna köpa detta. Men på högerbacken saknar vi inte direkt alternativ, och från vänsterkanten slår han inte in många bollar.

    SvaraRadera
  6. För långt, orkade inte läsa.

    SvaraRadera
  7. Skulle aldig funka att spela en så "bollnervös" spelare på vänsterytern

    SvaraRadera
  8. Det var väl efter att Mild tagit över som Wendt gick till FCK? Eller hade MP och Plånbok sett till att Wendt hade en klausul i sitt kontrakt som gjorde att han kunde gå för en fastställd summa (eller liknande lösning)?

    SvaraRadera
  9. Det ryktas att Pär Ericson är på väg in. Jag bryr mig inte om att han är Gaisare eftersom han är U21-landslagsspelare och bra på huvudet. Men vi får nog i så fall vänta något år innan han leverar i toppklass. Just nu ligger han nog på samma nivå som Stiller. Och det hjälper oss inte i Europa i höst.

    SvaraRadera
  10. Intressant analys! Efterlyser en analys som även inkluderar blåvitts nuvarande spelsystem 4-2-3-1. För chansen måste väl ändå vara störst att det är så de kommer spela även 2010. Och personligen tycker jag det största (enda?) problemet är vänsterytterkanten, där Tobbe egentligen borde spela. Elmar hör hemma centralt offensivt. Söder är också en nödlösning där eftersom han borde spela på topp. Förutom Kamal har vi ingen riktig vänsterbreddare.

    SvaraRadera
  11. Buffon: Jag har för mig att både Kalle och Ozzy hade klausuler som MP hade skrivit.

    SvaraRadera
  12. Bra skrivet.
    Tänk, vad gött det hade varit med europaspel, synd att vi fallit på mållinjen två år i rad mot Basel och Hapoel.

    SvaraRadera
  13. konstiga värderingar på spelarna, svårt att ta seriöst, tyvärr.

    SvaraRadera
  14. Tycker också att det är konstigt att Mild aldrig verkar tänka på vänsterfötter när han värvar. Det jag ser som viktigast är att det behövs en naturlig vänsterback som inte är rädd för att utmana på sin kant. I sånna fall är saknaden av en vänsterfot på mittfältet inte lika stor då backen kan slå inlägg efter väggspel och överlapp.

    SvaraRadera
  15. Avdelningen för värdelöst vetande:
    Vad har Emil Johansson och Pär Ericson gemensamt? Båda är värmlänningar och har spelat för Degerfors!

    SvaraRadera
  16. En vänsterfotad offensiv back är det jag tycker vi saknar. Får vi in det så kan Elmar springa på sin vänsterkant och antingen dra in i mitten för att sedan släppa ut på kanten eller slå en djupledsboll i mitten!

    SvaraRadera
  17. Min elva 2010....

    Adam - Kalle - Ragge - Lund
    Gustav - Seb
    Sella - Elmar - Hysen
    Söder

    SvaraRadera
  18. @ 23:05
    fotbollsporr

    SvaraRadera
  19. Psycho In Spe2009-11-15 23:21

    23:05

    Din elva ser väldigt bra ut!

    Men...

    Kalle behöver genomgå en metamorfos...vilket iofs inte är omöjligt, men hade Mild lagt Kalle-pengarna på Risp istället hade det känts tryggare.

    Ragge blir väl proffs innan sommaren?


    Lund var usel som vänsterback i våras. Riktigt usel. Fast du menade kanske att de skulle byta position?

    Gustav = se Ragge

    Söder är kanske inte tillbaka förrän i maj-juni...

    Med samtliga i elvan vid sunda vätskor ser det dock kanon ut!

    SvaraRadera
  20. Psycho In Spe2009-11-15 23:23

    Glömde nämna att jag tror Hysén försvinner med januarifönstrets öppnande. Samt att han faktiskt varit mer lyckad som forward än som vmf.

    SvaraRadera
  21. 23:21... tack... :) 23:05 här

    Tyckte Lund var bra som vänsterback men vi har ju alltid Dyre som backup eller som du själv skrev... skifta Lund o Adam...

    Nackdelen som jag ser med denna uppställning är att den saknar en bollmottagare.... Men å andra sidan får vi fördelen med en spelfördelare (Elmar)..

    O Hysen får fri tyglar att gå i djupled...

    SvaraRadera
  22. Försvinner Hysen, Ragge eller Gustav så är vi i en ny situation....

    SvaraRadera
  23. Visst är Hysen bättre som anfallare men vi kan ju inte va utan Söder.....

    Söder kanske inte ännu är riktigt lika bra som Hysen på topp... men Hysen är väligt mkt bättre på vänsterkanten än vad Söder är....

    O kan bara Hysen komma mer i djupled och även komma in i banan så tror jag på detta

    SvaraRadera
  24. Sen har vi ju de yngsta:

    - Dyre
    - Bärkroth
    - JJ
    - Söder

    Dom är ju väldigt unga och kan förhoppningsvis växa mkt till nästa år...

    SvaraRadera
  25. Hoppas och tror att Sana kan ta steg nästa säsong..Och inte va truppbreddare.

    Sen är det ju helt åt helvete att du inte har Söder med i den slutgiltiga elvan.. Söder kmr och ta steg igenom de flesta elvor nästa år, Blåvitt, U-21, A-landslag, Milan?..OM! han får va hel..

    SvaraRadera
  26. Bärkroth och T.O landslagsklass i sina bästa stunder? skojar ni eller? Bara för att man slår en passning rätt/ säsong så är man inte med i landslaget. Förstår inte varför vi ständigt övervärderar våra unga spelare, både bärkroth och söder har mycket kvar att bevisa innan dom är givna i en startelva värdig europa-spel på högre nivå. Sen att byta ut Hysén på topp mot söder? Hysén har gjort 18 SPELmål för oss i år, 18st!!! Har ni lagt märke till hur han gör målen? Missade ni 2-1 målet mot halmstad? vi har spelat skitdåligt och är påväg att tappa allt vi byggt upp, innan han tunnlar och och smeker in reduceringen som tänder alla i laget. Alla som spelar/spelat fotboll vet hur mycket energi och hopp en sån prestation ger till samtliga i laget. Hellre 4-dubblar jag Hyséns lön än att köpa in några nyförvärv alls. Låt Elmar, få "Ronaldinho"-roll ute till vänster, där har han varit som bäst. Så länge Gustav inte vågar vända upp och spela framåt, finns det knappt någon anledning till kreatör centralt, köp då hellre in en riktigt stark targetplayer, som klarar av att plocka ner bollar och hålla i. Kolla matchen mot aik hemma, elmar är fullständigt lysande till vänster i första, får i andra en central roll på mitten och springer runt som en höna på alla luftpastejer som skickas upp.

    SvaraRadera
  27. Silly Season är igång !
    Håkan & Co vet nog vad som behövs för att få en slagkraftig trupp nästa år. Det är bara att vänta och se. Som supporter kan man bara stödja i vått och torrt och hoppas på det bästa, men det är intressant att se alla olika möjligheter till en start-11.
    Vem vet....det kanske dyker upp några nya oväntade talanger från den egna akademien också.

    /Xavi

    SvaraRadera
  28. zlatan muslimovic hade varit en go värvning och sebastian larsson båda e ju blåvitta men troligt att de skulle värvas NEJ

    SvaraRadera
  29. Att Oscar Wendt lämnade klubben är det bästa som hänt på 2000-talet. Hade han varit kvar hade säkert hans diamant i örat-mentalitet förpestat Seb, Gurra & Co. Sämre karaktär har sällan skådats. Att han presterar och passar in i plastklubben FCK är såklart inte förvånande.

    SvaraRadera
  30. Skönt med en insändare,som har en analytisk förmåga,istället för hata,jävla,fan och gud vet vad.Ditt tankesätt är helt klart på rätt spår men man måste ha en mycket bred trupp med tanke på skador etc.Men vägen dit att vi skulle lyckas i europa spel känns faktiskt ganska så avlägsen när man ser till svensk fotbollsstandard.Men hoppet finnes.

    SvaraRadera
  31. Vad menar du med att zlatan muslimovic och Sebastion Larsson är Blåvita? Är det tröjfärg du tänker på eller?

    Aldrig hört att Larsson skulle hålla på IFK?

    SvaraRadera
  32. Min startelva nästa säsong:

    Kim

    Lund - Turunen - Kalle - Dyrestam

    Sella - Vasquez - Jakob - Bärkroth

    Hysén - Axel Wingård

    SvaraRadera
  33. Seb Larsson har uttalat sig att om han någon gång återvänder till Sverige så är IFK enda alternativet för honom. Muslimovic har väl spelat i blåvitt en gång i tiden om jag inte missminner mig?

    SvaraRadera
  34. Anonym 00.26
    "Bärkroth och T.O landslagsklass i sina bästa stunder? skojar ni eller?"

    Vem var det som gjorde 1-0 målet mot TFF i guldmatchen 2007? T.O.
    Vem var det som gjorde 1-0 målet mot AIK i guldmatchen 2009? T.O.
    Vem låg bakom 3 mål på 15 minuter mot BP? Bärken.

    De har landslagsklassen i sig, men visar det alldeles för sällan. De är väldigt ojämna helt enkelt.
    T.O. är de stora matchernas man, och passar bra som inhoppare i Allsvenska toppmöten och Europamatcher. Bärken kan tunnla vem som helst.

    SvaraRadera
  35. Lund har oändligt mycket mer att bevisa innan han borde ha ordinarie plats i den blåvita backlinjen. Långsam, svag i luften, tveksamma inlägg där bollen ALLTID slås högt med långsam bollbana och på bakre stoplen. Han har karaktär helt klart och ett blåvitt hjärta, men håller inte.

    SvaraRadera
  36. Lunds trippel-glidtackling övertygade mig. Och om du kollar noga så spelar han nästan aldrig bort en boll. Inte som den gamla stammen backar som tjongade hej vilt.

    Det behöver inte vara så dumt att sälja Ragge och Gurra nu. De har båda gjort kanonsäsonger så man borde kunna få en bra slant och vidareförsäljningsklausul för dem. Och dessutom har vi bra återväxt/backup på just de platserna. Men Tobbe får man fan inte sälja för mindre än Zlatanpengar. Det går inte att övervärdera hans betydelse för blåvitt.

    SvaraRadera
  37. Bärken passar på högerkanten och då som inhoppare när motståndarbacken är lite trött, då blir det "Bärken show". Till vänster och centralt har han inte gjort mycket nytta.

    Sedan håller jag med alla om att vi behöver en target till. Elmar kan spela centralt i de matcher då vi spelar längs marken medan den nye spelar i långbollsmatcher. Kanske Philip Haglund?

    SvaraRadera
  38. Lund är ju fruktansvärt otrygg med boll, han är ju tillsammsn med Hjalle den som slår bort mest bollar.

    Adam SKA spela på högerplatsen, helvete heller att man drar över honom på vänstern bara för att få in Lund.

    Oj vad jag saknar Adam, oj oj oj. Där har vi fart, fina tillslag och precisa inlägg.

    En ny vänsterback är ett måste dock!

    SvaraRadera
  39. Yannick Baptuta2009-11-16 13:11

    Jag då, är det ingen som vill ha mig, jag är bra på att ta för mig.

    Det verkar som om Kalmar vill backa ur, då borde väl Göteborg vara på hugget.

    Det enda jag behöver är en lååååååång semester först.

    SvaraRadera
  40. Klokt inlägg och många kloka kommentarer. Som jag ser det är det främst på vänsterkanten som vi måste förstärka, även om jag håller med om att vi behöver en stark target. De defensiva positionerna har vi god täckning så där borde vi inte behöva ödsla pengar.

    Problemet är ju dock att kvalitetsspelare kostar - mycket. En fullgod ersättare för Boom-boom kostar ju i storleksordningen som Boom-boom him self. Räddningen kan i dessa situationer vara att rea-shoppa på samma sätt som när vi fick TEB. Men jag tror knappast att vi kan budgetköpa Emil Johansson, han lär ju gå utomlands om han går nånstans. Därför tror jag mer på att köpa en garvad föredetting - gärna med landslagserfarenhet. Vem det skulle vara har jag dock ingen aning om, de växer ju inte direkt på träd.

    SvaraRadera
  41. INGEN ÄTER PYTT I GÖTEBORG

    SvaraRadera
  42. Kalmar FF. Hur fan kan man ha en blodröd damtrosa i sin sköld? Ingen kan ta ett sådant lag på allvar. Fy fan!

    Bedrövligt!

    SvaraRadera
  43. Miko Albornoz skulle vara en intressant värvning med tanke på att han både kan spela ytterback och yttermittfält. Trots sin potential(född 1990) så tror jag inte att BP lär kräva en alltför stor summa för honom. Dessvärre är tveksamt om han kan tänka sig att spela i blåvitt.

    SvaraRadera
  44. Håller med dig i allt du skriver, men en vänsterback och vänsterytter känns som ett måste. Elmar kan spela vänster om vi löser en Emil Johansson-typ till vänsterbacken.

    SvaraRadera
  45. Köp in Daniel Sjölund så är saken biff. Hellre ett klassförvärv än flera truppbreddare.

    SvaraRadera
  46. Jag vill också ha Sjölund, men han är ju ingen targetspelate direkt. När Stiller var tvungen att byta i andra halvlek mot Ajk hade vi ingen som vi kunde lyfta mot längre. Den situationen vill jag inte hamna i igen. Jag skulle inte vilja vara i Milds kläder om han har tvingas välja mellan Sjölund och en lite sämre targetspelare.

    SvaraRadera
  47. INGEN ÄTER PYTT I GÖTEBORG

    SvaraRadera
  48. Sebban är ska spela central. Basta.

    SvaraRadera
  49. Collberg: mot aik sköt någon i bröstet på T.O och in, kallar du det landslagsklass??

    T.O slår bort grymt mycket bollar och fungerar högst som ersättare.

    bärkroth gjord 2 mål och 1 ass på 15 min vill jag minnas, och absolut, strålande gjort, men sen då? han är en usel bollmottagare, ska en kille med den storleken lyckas måste han ha grym teknik men framför allt grym speluppfattning för att inte bli uppäten av försvaret. Tror aldrig han kommer slå internationellt, men han får gärna bevisa att jag har fel. Han är i dagslägget långt ifrån landslaget. Skulle gärna vilja ha in en spelskicklig defensiv mittfältare, är så trött på kommentarer som "krigare" och "kämpa glöd", förstår inte i vilken liga gustav svensson ska spela där han bara får kötta förrutom i sverige. Den killen ska inte springa en meter utan boll i vinter, kan han bara klara att hantera en fotboll kan bli hur grym som helst.

    Lund är ett annat exempel, se skillnaden när Adam är där istället. Många utav våra längre anfall slutar ofta med inlägg från backar, framför allt från lund, han slår bort så jäkla många inlägg att man blir vansinnig, varje inlägg är en målchans glöm inte det, i svensk fotbollskultur verkar det som antalet meter du sprungit / match är det enda som räknas. Våra spelare och vårat lag ska alltid jämföras och sträva efter att bli de bästa/bäst. Inte bara i Sverige utan även i europa.

    SvaraRadera
  50. INGEN ÄTER PYTT I GÖTEBORG

    SvaraRadera
  51. Dålig analys... det mesta är bra på Baraben, men inte det här.

    SvaraRadera
  52. Anonym 19.31
    "Collberg: mot aik sköt någon i bröstet på T.O och in, kallar du det landslagsklass?? "

    Hela T.O.´s första halvlek i guldmatchen var magnifik, det var bara Elmar som var bättre. Men du ska veta att jag har rivit mitt hår över T.O. många gånger i år, bottennappet var nog mot Häcken då min syster skrek "han 8:an är ju pinsam!". Fast det är inte T.O.´s fel att tränarna har placerat honom för högt upp i banan vid många tillfällen i år. Han behövs i truppen med sin rutin och tjurskallighet.

    Annars håller jag med om att det inte är fel att ha höga krav. I år ska vi fan vidare till Europaspel, annars är det för dåligt.

    SvaraRadera
  53. Håller inte med om att Lund är dålig...

    Han är en ganska fin kopia på Adam, dock lite efter ännu...

    Han har speluppfattning, är bra med bollen... Behöver jobba lite på snabbhet och styrka...

    SvaraRadera
  54. TO är den spelare, tillsammans med Elmar som har bäst speluppfattning i Blåvitt

    SvaraRadera
  55. Kim
    Adam-Ragge-Kalle-E. Johansson
    Seb-Gurra
    Sella-Sjölund-Elmar
    Hysén

    Söder tar tobbes plats när han lämnar.

    SvaraRadera
  56. Det har ju ryktats om att Emil Johansson har pratat med HIF!!! Hade vi fått Sjölund (den enda spelaren jag kan tänka mig från Djur-gården) och Emil Johansson hade IFK höjts många dimensioner!

    SvaraRadera
  57. Vi har en högerfotad mittback som är kass, som vänsterback. Vi har en vänsterfotad vänsterback som är kass, som mittback. Vi har en högerfotad innermittfältare som vänster yttermittfältare, som inte kan slå en boll med vänstern. Vi har en högerfotad anfallare som spelar höger yttermittfältare, vill vika in och skjuta med sin fel fot, vänsterfoten.

    Dessutom tappade Sella några procent när Adam blev skadad. Adam är otroligt viktig för det offensiva spelet. Ragnar är inte lika bra utan Bjärsmyr. Förr var han bra mycket mer offensiv. Kanske skulle han spela bättre med Risp bredvid sig? Man borde verkligen satsa på att utveckla varje individ. Tex Gustav Svensson, väldigt duktig, men måste förbättre sin offensiv.

    Blåvitt borde rensa ut i sin trupp. Det finns flera som inte kan spela fotboll, eller inte passar in i en fotbollsfilosofi som Blåvitt borde ha. Fotbol går inte ut på att frenetiskt kämpa ner motståndaren, fotboll skall spelas.

    Skicka hela laget på studieresa till Spanien och låt dem se på tex Sevilla - Villareal eller liknande. Dem kan spela fotboll.

    SvaraRadera
  58. Anonym 00.21: Startelvan ser fantastisk ut. Men vem ska vi lyfta långbollarna på? Med 4-2-3-1 måste antingen den ensamme anfallaren vara target och avslutare samtidigt (typ Torres, Zlatan, Adebayor), eller så får den offensive mittfältaren vara target och framspelare samtidigt (typ Boom-Boom). Vi behöver en ersättare för Boom-Boom!

    SvaraRadera
  59. Det kanske är dags att bestämma sig för hur man vill spela. Vilken filosofi har man? Dem spelarna som finns i truppen, klarar dem av att spela den fotbollen? Varje spelare måste få göra det han är bra på. Får man ut 100% av varje enskild spelares kapasitet? Blåvitt har mycket att jobba på. Första halvan 2009 såg ju ganska bra ut spelmässigt, men sedan då? Jag är orolig! Kanske spela ett snabbt 4-3-3, med Hysén, Söder och Sella. Sebastian, Gustav och Elmar. I backlinjen är det bara Adam och Ragnar som platsar.

    Vill rekomendera fransk fotbollskväll på måndagar, Foot kl 19:40, i kanal 5 Monde. I varenda match skjuter dem från 30 meter upp i krysset. Helt fantastiskt. Sätt alla i Blåvitt på skotträning, nu!

    SvaraRadera
  60. Du är nog en sån som inte har spelat fotboll själv va?

    SvaraRadera
  61. Det är skrämmande att se vilken taskig fotbollkunskap både författaren till "artikeln", och en hel del av de personer som har kommenterat denna, besitter. Är ni intresserade av fotboll eller håller ni bara på ett lag för att vara del av en gemenskap?

    SvaraRadera
  62. Dålig ananlys är bara förnamnet... ska man gå igenom truppen och komma med kritik så får man ju se till att det är en kunnig person som ger kritiken istället för någon lirare som har spelat lite football manager och tror att han har koll...

    SvaraRadera
  63. Jag har faktiskt aldrig spelat Football Manager. Och hade jag haft full koll skulle jag jobbat som tränare eller reporter på Sportbladet, och inte suttit här och skrivit gratis för Baraben. ;-)

    SvaraRadera
  64. alltså att t.o och bärk ens håller landslagsklass i sina bästa stunder är ett hån mot landslaget! fan e du full eller? t.o va riktigt kass i år, men han klev fram i en del viktiga situationer! men vara så långsam på internationell nivå går inte! fyfan va patetiskt skrivet

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.