2009/11/20

En historia utan slut

KRÖNIKA. Jag tänkte på det där med tid idag. Jag befann mig på en spårvagn vars främsta dörr hade blivit kaputt någonstans mellan Allhelgonakyrkan och SKF; vid varenda stopp fick den stackars chauffören – en man runt de fyrtiofem med älskvärt utseende och en svettpärla i pannan – öppna sin lilla dörr och gå ut bland passagerarna. De stod så gott som alla nervösa och skakade av och an på ett besvärat sätt, likt Mats Härd som från det onda imperiets hustak i Stampen just hade bevittnat Selakovic trycka dit den i nittiotredje.

Väntan och smärta är i stort sett samma sak; sen kan det handla om väntan på ett guld eller väntan på att få gå in till rektorn och förklara varför klass 3A:s lektion avbröts av att det kom in en fotboll genom fönstret (rektorer brukar för övrigt inte acceptera förklaringen att mittbackar inte behöver sikta så bra). Sekunder kan vara smärtsamt långsamma; att ett liv av enbart kyssar hade tyckts över på en kvart är ingenting som tröstar mig.

Med detta sagt så hade jag däremot önskat att jag hade vett att uppskatta resan mer än blott målet; speciellt med tanke på att det för oss människors räkning finns ett slutgiltigt sådant. Krocken mellan ett medvetande som vill vara evigt och en värld som är förgänglig är aldrig vacker och sker alltid i högre fart än vad en partysugen Dulee Johnson hade kunnat åstadkomma bakom ratten på en Lamborghini. Den franska nobelpristagaren Albert Camus funderade över detta; han är värd att nämna på grund av att han betraktade fotbollen som kanske den bästa skolan han någonsin gått i.

Och visst kan man lära oerhört mycket om livet av fotbollen; alla beståndsdelar finns där. Kärlek när Hjálmar gör sitt årliga frisparksmål på en halvmils avstånd. En vägg av hat som alla som satt en fot i Solna har känt av. Politik och konkurrens; om än att en match kan sluta oavgjort så finns det bara en vinnare när serien tar slut. Läxan att om en framgång inte återinvesteras i framtiden är den värd ingenting; för plötsligt spelar lagets stjärnor någon annanstans medan resterna hamnar på parkbänken utanför Hagabion och får spela sina stormatcher på Valhalla.

Goda delar av livet; allt som kan uppnås tillsammans; finns där sida vid sida med dåliga delar av livet såsom våld. En del saker är svåra att förstå - att misstänkta våldtäktsmäns foton maskeras i samma tidning som utan att ens reflektera hänger ut misstänkta huliganer. Annat kommer till en första gången man håller i en boll. I gymnasiet hade jag tid att äta mig lönnfet på kokosbollar, flörta och rita otaliga karikatyrer; på gamlas läktare var alltid detta helt uteslutet; kanske är det bäst att inte försöka lista ut var man lärde sig mest.

En av de mer berömda sakerna som sagts om fotbollen är att den är större än livet självt. Här är det lätt att återigen tänka på tid; för på den punkten skiljer sig livet och fotbollen åt. Fotbollen är evig; istället för att röra sig från barn och vagga till åldring och grav så går den snarast runt i en cirkel. I november så står och faller majoriteten av detta lands supportrar med den bittra klichén ”nästa år, då jävlar...”. Sporten i sig, och lagen som tävlar, lever ett evigt liv vid sidan av tiden som vi känner den. Jag älskar att vara en del av det där. Det finns alltid en smula hopp, till och med när man med krossat hjärta kravlar sig ut från sektion G medan den värsta råttrelaterade katastrofen sedan böldpesten spelas upp framför ens ögon.

Den enda synd man egentligen kan begå är att nedvärdera resan, på grund av ett mål som redan är passerat. Meursault reflekterar över sin resa först när han står inför giljotinen; en fotbollsdåre förstår samma sak varje försäsong. I år skall jag därför göra mitt yttersta för att njuta av varje snöplågad vänskapsmatch.

Det ligger nära till hands att citera vår eminenta inmarschlåt här: ”snart skiner Poseidon och blåvitt står kvar”; alla berörda vet ju vad det betyder. Säsongen 2010 kommer med vårsolen och den första av havets ljumma vindar; 2010 är vårt år. Låt oss inte missa en sekund av det.

23 kommentarer:

  1. ryser, sista raden fick mig nästan att börja gråta! mot 2010!

    SvaraRadera
  2. Bästa som har publicerats här. Hoppas du skriver mer i fortstättningen, Alfie.

    SvaraRadera
  3. Snart skiner Poseidon och BLÅVITT står kvar.

    SvaraRadera
  4. :')
    JAG ÄR SÅ GLAD ÖVER ATT BLÅVITT FINNS. LIVET SKULLE INTE VARITE VÄRT ATT LEVA UTAN BLÅVITT. BLÅVITT LYSER UPP VARJE DAG SOM KÄNNS MÖRK O TRIST!

    BLÅVITT HAR HELA MITT HJÄRTA! <3

    SvaraRadera
  5. visst, det var bra. men det är en O R G I E i liknelser och överdrivna och önödiga jämförelser till diverse saker. less is more.

    SvaraRadera
  6. Varför gör då ett inlägg om less is more?

    SvaraRadera
  7. Kul tanke, men rätt krångligt.

    SvaraRadera
  8. Det vackraste jag läst!

    SvaraRadera
  9. Jävligt bra text!

    Årskort 2010 är lika givet som att medverka vid sin egen begravning.

    SvaraRadera
  10. Amen brother!

    SvaraRadera
  11. Om man scrollar ner på startsidan just nu ser man vad det är som gör Baraben till landets bästa fotbollsblogg: Mixen av Alfie´s nästan poetiska skildring, Tobbes rapport från insidan, Svenssons reflektion över Tobbes landskamp, Frankie´s mer professionella stil, Collbergs analytiska inventering av truppen, humor, snygga mål... Baraben täcker hela bredden av olika uttryck för kärleken till IFK Göteborg. Obscene Football Pornography.

    SvaraRadera
  12. Ursäkta, jag glömde Jacob´s möte med Risp i listan ovan, den insändaren var nog f-n bäst!

    SvaraRadera
  13. Den mätta dagen,
    är aldrig störst.

    Den bästa dagen,
    är en dag av törst

    SvaraRadera
  14. Enastående! Du besitter en riktig talang när det kommer till skrivandes konst. Keep it up!

    SvaraRadera
  15. Nice bra och se framåt

    FRAMÅT BLÅVITT

    SvaraRadera
  16. Underbart ordbajseri !!
    Och som anonym 20/11/09 21:07 skrev, så är detta bara ytterligare ett bevis på att vi skall känna oss hedrade och glada av att vi har en sådan här BlåVitblogg.
    Framåt kamrater, snart skiner Poseidon och BlåVitt står kvar!

    SvaraRadera
  17. Skön krönika.

    Gick dock lite inflation i brukandet av semikolin ; . Allt till trots, riktigt skön pounchline.

    Vi är blåvitt. Bäst i Sverige!

    SvaraRadera
  18. Tre tunga torskar på lika många försök på lika många veckor...Det är nattsvart i göteborg men i Stockholm skiner alltid solen!

    SvaraRadera
  19. Jag hade släppt det om det inte vore för alla tokhyllningar här inne - du har fipplat in 17 semikolon på några få stycken. Texten är dessutom så högtravande och fylld av bisatser att den är en plåga att läsa.

    SvaraRadera
  20. Wow, mixat gensvar alltså.

    Jag får la lägga mig mittimellan då. Tyckte de va en av de bättre krönikor jag läst i mitt liv och sista meningen fick mig att rysa 3 ggr. Men visst slarva man bort sig nån gång av en massa ord man inte riktigt förstod, men thats on me.

    Sen ni som påpekar en massa fel som bara en proffesor hade märkt, lägg ner snacket.
    En krönika ska förmedla en känsla inte vara "snygg". Iallfall tycker jag de o tror de är många som är beredda att hålla med mig där.

    SvaraRadera
  21. kul att man tjänar på årskort, NOT TOM billigare at köpa biljett till varje hemmamatch ist lite konstigt tycker jag man borde ju tjänja på att köpa ett årskort, visst man ahr biljett till alla matcher men ja har aldrig haft problem att skaffa mig en biljett

    SvaraRadera
  22. Förstår inte varför folk klagar på användandet av semikolon. Det tecknet känns nästan lika bortglömt som användningsområdet för Scroll Lock gör idag. Fler krönikor av alfie, och fler semikolon, tack!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.