2008/07/29

Redblue På Besök

HEMMAMATCH Så var det dags för FC-Basel att komma på besök till Sverige, närmare bestämt fotbollens huvudstad Göteborg, för ett möte med Svenska Mästarna IFK Göteborg. Här följer några rader om Basel innehållande saker du kanske visste, och förhoppningsvis något du inte visste!

Basel, som ligger i Schweiz, är en stad med runt 166 000 tysktalande invånare. Mest känt är Basel för sin kemiska industri, vilket gör att man säkert kan förvänta sig en och annan påtänd Schweizare i bortaklacken på Ullevi. Något annat som kan vara värt att nämna är att Roger Federer har sitt upsprung i Basel.

Nog om detta. Tennis i all ära, men nu fokuserar vi på fotbollslaget.

FC Basel, som även kallas Redblue, formades 1893. De är ett av Schweiz bästa fotbollslag och de har vunnit Schwieziska Super Ligan 12 gånger. Till skillnad från vårat kära blåvitt har de varit ute och spelat i Europa varje säsong från 99/00-säsongen och fram tills idag. Hemma-arenan är, som alla nu borde veta, St. Jakob-Park. Med en kapacitet på 42 500 åskådare är det även den största fotbollsarenan i Schweiz.

FC Basel har, precis som många av våra Allsvenska klubbar, problem att hålla unga duktiga spelare kvar i laget. Spelarna lockas av spel i Tyska Bundesliga, där motståndet är bättre och beloppet på checkarna är större. Samtidigt anses de ha Schweiz bästa ungdoms-sektion, vilket producerat fram spelare som Philipp Degen, som säsongen 08-09 hamnat i Premier League och Liverpool. Och det är just satsningen på unga spelare som många i Schweiz anser vara framgångs-receptet för FC-Basel.

Imorgon får vi se om våra Änglar har någon chans mot detta storlag från Schweiz. Jag tror tyvärr på förlust, men hoppas och vill se en seger med 2-3 bollar, och som vi alla vet är ingenting omöjligt. Basel må ha en bra unga spelare. Men vi har något som inte de har, vi har Bärkroth, Walle, Wernbloom och Söder!

17 kommentarer:

  1. Någon som vet hur många biljetter som är sålda???

    SvaraRadera
  2. Ja chansar på runt 6000-7000 sålda biljetter idag. Ja hoppas på vinst men de känns jävligt pirrigt. Därför vänder ja mig till Kungsparken imorrn för att få lite lugn me lite andra blåvita själar.

    SvaraRadera
  3. skit i hur många biljetter som e sålda,vet massor som köper i spärrarna då risken för utsålt e lika med noll...se till att gå bara så blir det 10-20000

    SvaraRadera
  4. ok vi får hoppas på att vårat älskade lag vinner i alla fall

    SvaraRadera
  5. Det kan nog bli rätt bra med folk då det är chans för bra väder också. Många soffliggande gamlingar som orkar sig till sittplats då ;)

    SvaraRadera
  6. Naturligtvis en svår match imorgon. Ska bli fantastiskt roligt att se vad vårt Blåvitt kan göra mot ett såpass etablerat europalag som basel. Förövrigt så tror jag mycket på Tobbe som skapar oro framåt och en Ragnar som skapar trygghet bakåt.

    SvaraRadera
  7. Hur har det gått för Basel i europa tidigare?

    SvaraRadera
  8. Hade varit kul om du kunde skriva lite om de har någon tung firma eller liknande =)

    SvaraRadera
  9. Dom har firma. Men tror inte den ska vara det största problemet för IFK om man säger så ;)

    Det svåraste matchen blir på planen!

    Nu Vinner vi! Kämpa IFK!

    SvaraRadera
  10. Det är ju knappast en fördel för oss att vi har Walle...så det vet jag inte om vi borde lyfta fram...

    Crossa Basel!

    SvaraRadera
  11. Vi har Hjalle, de kan skita ner sig.

    SvaraRadera
  12. Pee MaN "storlag från Schweiz" nej nej nej..storlag i Schweiz möjligtvis.

    SvaraRadera
  13. Någon frågade om de har en firma;
    kolla in dagens GP. De är tydligen stökigast i Schweiz! (vad det nu innebär...)

    SvaraRadera
  14. http://www.uefa.com/competitions/ucl/news/kind=1/newsid=735645.html

    Bara två gubbar kvar i Baseltruppen från 2003 då de gjorde bra ifrån sig i CL.

    SvaraRadera
  15. Om du nu ska undervisa läsekretsen så kan du väl börja med grundkursen.
    1. FC Basel har aldrig kallats Redblue.
    2. I Schweiz talas fyra språk, inget av dem är engelska.
    3. I kväll kommer, sålunda, Rotblau på besök.

    Frågor på det?

    SvaraRadera
  16. Varför i hela helvete är det intressant hur många biljetter som är sålda? Om man vill veta hur många som gick på matchen kan man läsa det på text-tv i efterhand.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.