2008/07/17

Rapport Gothia Cup - dag 4

GOTHIA CUP Drömmen om en final på Ullevi för IFK Göteborgs P15 spräcktes av en övermäktig motståndare i mexikanska Chivas Guadalajara. Slutresultatet skrevs till 3-0 till de rödvitrandiga efter att ha haft spelövertaget i stort sett hela matchen.


Boys 15,
A-slutspel, Omgång 2

IFK Göteborg - Chivas Guadalajara 0-3 (0-3)

Efter en säker 4-0 seger mot Partille IF i första slutspelsomgången stod IFK Göteborgs äldsta pojklag i Gothia Cup inför uppgiften att ta sig an mexikanska Chivas Guadalajara på ett blåsigt, men soligt Heden 3. Många nyfikna hade sökt sig dit för att se nästa generation av "Robin Södrar" och "Nicklas Bärkrothar" spela. Tyvärr fick man inte se någon större match av de blåvita denna morgon.

IFK Göteborg ställde upp med följande lag (från höger till vänster):

12. Troy Johansson
----------
15. Nikolaj Zivanovic
2. Tobias Bratt
20. Franz Novotny
6. Giovanni Arriagada Johansson
----------
3. Allan Mohideen
4. Jesper Brandt (K)
5. Afif Khan Phanivong
11. Alen Veric
----------
10. Haval Mahdi
7. Sebastian Ohlsson

Avbytare: 9. Pelle Arbiv, 13. Fredrik Karlberg, 14. Jonathan Lundgren, 16. Anton Larsson, 19. Johan Jönsson

Chivas Guadalajara börjar matchen bäst och skapar snabbt ett övertag. Om man jämför IFKs sydamerikanska motståndare i gruppspelet, CEF 18 Tucuman, med Chivas så spelar de inte riktigt likadant. CEF 18 Tucuman gillade ett rappt kortpassningsspel, Chivas spelar bollen längre sträckor och håller uppe tempot på det sättet. Man är passningssäkra och har fin bollkontroll och kan därigenom snabbt skicka den vidare. Man vill gärna ha spelet utåt kanterna för inlägg antingen från sidorna eller snett bakifrån. IFK Göteborg får springa och jaga. När man går in i närkamperna har bollen oftast redan bytt ägare och man får frispark mot sig som följd.

Tyvärr får Blåvitt även denna matchen en olycklig start. I sjunde minuten får Chivas Guadalajara en frispark precis utanför straffområdets bortre vänstra hörn, från målvakten sett. En hård boll längsmed backen slås och när en blåvit back slänger sig för att täcka blir det inte bättre än att bollen styrs in i eget mål.

Att hamna i underläge direkt mot en spelmässigt skicklig motståndare visar sig vara katastrof. IFKs chans i denna matchen hade varit att hålla tätt, vänta ut motståndarna och slå till på kontringar. I och med målet kan mexikanarna spela avslappnat utan press och göteborgarna får springa, springa och åter springa. När man väl vinner bollen har man oftast inte lyckats hålla positionerna och behöver den där extra lilla sekunden för att se var man har varandra, vilket gör att Chivas hinner dit och kan störa till misstag. Man lyckas inte med någonting.

Tvåan låter inte vänta på sig. I elfte minuten slås ett inlägg från vänsterkanten och en mexikanare är först och kan stöta in bollen. Innan det har de haft ett flertal frisparkslägen och hörnor. Man har till och med halvt cykelsparkat bollen i stolpen samt tvingat Troy Johansson i målet till en bra räddning på returen. Dessutom har Haval Mahdi tvingats utgå pga lårskada och Jonathan Lundgren kommit in i hans ställe.

Detta är verkligen inte Blåvitts match, även om man verkligen försöker komma in i matchen igen genom att stuva om i laget. Man sätter upp starke mittbacken Franz Novotny på topp, sätter Afif Khan Phanivong som mittback, tar in Pelle Arbiv i hans ställe på mittfältet. Man byter även ut högerback Nikolaj Zivanovic mot Anton Larsson. Högermittfältare Allan Mohideen går ut och förre forwarden Jonathan Lundgren får löpa kant i hans ställe.

Inget hjälper. Chivas Guadalajara är ett mycket bra lag som med 2-0 i ryggen kan spela lugnt och säkert, samtidigt som IFK ständigt är steget efter.

Ett litet hopp tänds dock när Chivas Guadalajara får straff och dessutom missar den. Kanske kan det vara något som sätter griller i huvudet på mexikanarna? Och visst repar de blåvita lite mod efter detta? Man kommer upp lite mer i banan och skaffar sig några bra frisparkslägen. Bland annat får man en dubbelfrispark där mexikanarna tar med handen efter första och Alen Veric får försöka igen, men skjuter dessvärre långt över.

Kort därpå punkterar mexikanarna matchen när man rinner igenom Blåvitts försvar och ensam med målvakten gör man inget misstag, utan chippar bollen säkert till vänster om densamme.

Några minuter senare blåser domaren av första halvleken.

Andra halvlek är den första lik, med den skillnaden att Chivas Guadalajara inte är lika anfallssugna längre. Man bevakar matchen och håller bollen säkert inom laget. IFK kämpar och sliter och vill verkligen visa publiken vad man går för, men det är en övermäktig motståndare man ställts inför.

Några byten görs i halvtid. Anfallare Sebastian Ohlsson går ut till förmån för Fredrik Karlberg och i samband med det sätter man vänstermittfältare Alen Veric på topp och Karlberg får hålla till på hans position. Just Veric har blåvitts bästa målchans där han avigt lurar bort sin försvarare och kommer till skottläge, men backen lyckas hinna tillbaka och få ut en fot och täcka skottet ut till Fredrik Karlberg som inte kan hålla bollen.

Utöver det skapar inte Blåvitt något nämnvärt och domaren kan till slut blåsa av matchen efter en rätt så händelselös andra halvlek.

Jag vill förlusten till trots passa på att ge beröm till en enskild spelare. Jag gillar egentligen inte att lyfta upp en spelare över resten av ett ungdomslag, men idag måste Franz Novotny få ett erkännande. Trots tröstlöst kämpande ger han ändå aldrig upp. Övriga laget kämpade väl, men Novotny utmärker sig särskilt på den punkten. Han springer på allt, går in för fullt i alla närkamper och springer på alla hempass till målvakten. Detta trots att han så gott som aldrig får tag i bollen. Killen visar stor vilja och jävlaranamma och detta skall han ta med sig från idag. Som jag skrev i en kommentar igår "talang är en sak, övergången till seniornivå en helt annan". Franz Novotnys kämpaglöd idag är det där helt andra. Fortsätt så!


Bilder från matchen finner du här.

----------

I och med detta är P15-killarnas äventyr i Gothia Cup till ända och därmed också min ingående bevakning. Jag vill passa på att tacka dem för fyra underhållande matcher (jag missade ju gårdagens partillekross). Innan turneringen kunde jag inte ett enda namn i deras generation, nu kan jag tjugo och jag är spänd av förväntan på vad ni kan åstadkomma i kommande blåvita matcher!

Tack även till de föräldrar jag pratat med idag och som visat sin uppskattning för min bevakning. Sådant gör att man vill göra samma sak nästa år igen.

Tack!
----------

Som plåster på såren över förlusten idag lägger jag här upp några bilder från fyramålsvinsten mot Partille IF igår eftermiddag. Fotograf är Jennifer Karlberg. Tack så mycket för bidraget!


----------

Resultat torsdag 17 juli (MatchID)

Boys 14, A-slutspel, Andra omgången
Atlas de Morelos - IFK Göteborg : 3-1

Boys 13, A-slutspel, Andra omgången
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna 2 : 1-4

Boys 12, B-slutspel, Andra omgången
Onsala BK 1 - IFK Göteborg 1 (6821) :

Boys 11, A-slutspel, Andra omgången
IFK Göteborg 1 - Djurgårdens IF : 1-6

Boys 11, B-slutspel, Andra omgången
IFK Göteborg 2 - B.Pr.School / Guldhedens IK :

Därmed är samtliga blåvita lag utslagna från respektive A-slutspel.

8 kommentarer:

 1. Tack Olof för ett gediget arbete!

  SvaraRadera
 2. Helt underbart att se. Fenomenalt bra att ni följer Blåvitss framtid på detta sätt. Tack för detta Olof m.fl(?)!

  Idag skriver GP att Blåvitt är intresserade av Pontus Farnerud. Jag gissar att det är nån sommarjobbare på GP som ringt Håkan och frågat "Är ni intresserade av Farnerud?" varpå HÅkan svarat som han brukar "Vi är intresserade av alla bra fotbollssperare." Och vips så fick man en artikel....

  Jag tror inte att IFK kommer att göra nån värvning inför höstens. Vad tror ni?

  /Magnus

  SvaraRadera
 3. Tråkigt att grabbarna inte fick uppleva en final, men det kan inte alltid gå vägen. Motgångar lär dem nog en livets läxa med för framtida äventyr...

  SvaraRadera
 4. Tack för bevakningen!

  SvaraRadera
 5. skoj att du la upp bilderna från igår!

  SvaraRadera
 6. tack olof för alla engagerande rapporter , var e bilderna från sista matchen ?

  SvaraRadera
 7. Bilderna är upplagda nu. Tog lite tid att tagga dem med alla namnen, så jag la upp rapporten först och fyllde på med länken sen.

  Bilderna

  SvaraRadera
 8. När kommer alla dina bilder och filmer från igår hankins??

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.