2008/07/16

Rapport Gothia Cup - dag 3

GOTHIA CUP IFK Göteborgs P15 fick idag se sig besegrade mot suveräna CEF 18 Tucuman från Argentina i en ren gruppfinal. Det var en hård kamp där CEF 18 hela tiden hade initiativet och Blåvitt mest fick jaga boll. Argentinarna vann med 2-0 efter ett mål i var halvlek.

I och med förlusten slutar man tvåa i gruppen och är klara för A-slutspel redan i eftermiddag.

Boys 15, Group 2

IFK Göteborg - CEF 18 Tucuman 0-2 (0-1)


På ett något blåsigt och bitvis soligt Heden 4 var det gruppfinal i Boys 15 Group 2. Efter två rätt enkla vinster för såväl IFK Göteborg som CEF 18 Tucuman väntade en betydligt tuffare drabbning.

IFK Göteborg ställde upp med följande lag (från höger till vänster):

12. Troy Johansson (MV)
----------
15. Nikolaj Zivanovic
2. Tobias Bratt
20. Franz Novotny
6. Giovanni Arriagada Johansson
----------
3. Allan Mohideen
5. Afif Khan Phanivong
4. Jesper Brandt (K)
11. Alen Veric
----------
7. Sebastian Ohlsson
13. Fredrik Karlberg

Avbytare: 8. Adam Edgren, 10. Haval Mahdi, 16. Anton Larsson, 18. Simon Jarnefall, 19. Johan Jönsson

IFK Göteborg får sämsta möjliga inledning av matchen. Redan i fjärde minuten tvingas Troy Johansson plocka ut en boll ur nätet. Målet föregås av en fast situation där CEF 18 får frispark i straffområdet till höger om målvakten nere vid sidlinjen. Domaren har bedömt att en blåvit har rensat bort bollen med alltför högt hållen fot. Det är möjligen ett korrekt domslut, men jag trodde att frispark i straffområdet innebär straff? Hursomhelst slår argentinaren bollen hårt i axelhöjd in i hopen av spelare och en lagkamrat kan sätta huvudet till från nära håll.

CEF 18 har haft initiativet redan från första början och målet gör ingen skillnad. Argentinarna trillar boll och Blåvitt får ägna sig åt att jaga. När de väl vinner bollen har de alltid en motståndare i ryggen som stressar dem till misstag. IFK får ingen arbetsro alls utan tvingas slå bollar på chans, vilket sällan leder till några målchanser. Man är uppe några gånger, men lyckas aldrig få fast bollen på motståndarnas planhalva.

Argentinarna för spelet resten av halvleken, men man skall ändå berömma IFK-spelarna för sitt försvarspel. Man springer på allt och verkligen försöker förstöra för argentinarna och det visar sig inte minst i att CEF 18 inte får några fler målchanser innan halvtid. Man spelar bollen från sidlinje till sidlinje och verkligen försöker komma till instick, men Blåvitt håller en kompakt försvarslinje så allt argentinarna skapar är fasta situationer när göteborgarna kommit sent in i närkamperna.

Man skall även berömma argentinarna för sina enträgna försök att bemästra sin motståndare. Man spelar som ett lag och varje gång en gulblå har bollen har han minst tre passningsalternativ. Och i och med att de har god bollkontroll kan de därigenom hålla ett högt tempo i spelet och IFK hamnar ständigt på efterkälken, ofta med farliga frisparkslägen som följd. Man skall även berömma dem för att de verkligen försöker stå upp närkamperna. Det finns annars en myt om att spelare med latinskt påbrå har en förkärlek till att lägga sig ned varje gång en spelare är närmare än tre meter, men sådana tendenser visar inte CEF 18 överhuvudtaget.

Hursomhelst slutar halvleken 1-0 till CEF 18 efter alltför stort bollinnehav av argentinarna. Jag bör även beskriva en kul frisparksvariant av argentinarna. I ett läge ca 25 meter rakt framför målet ställer sig 7 argentinare på led. En efter en hoppar de över bollen och siste killen chippar bollen över IFKs mur i hopp om att nå de övriga sex som fortsatt sina löpningar. Troy Johansson är väl med på tilltaget så det blir aldrig farligt, men varianten i sig belönades med jubel och applåder av publiken.

Blåvitt försöker med att stuva om laget i halvtid för att kunna förändra matchbilden. Haval Mahdi kommer in på Fredrik Karlbergs bekostnad och till en början ger bytet effekt. Man lyckas hålla i bollen längre stunder och kommer upp i banan några gånger, men tyvärr bara för en kort stund. CEF 18 tar snart över taktpinnen igen och matchbilden blir densamma som i första halvlek.

I ett försök att återigen få kommandot görs ett flertal blåvita byten. Adam Edgren kommer in på vänsterbacken istället för mittback Tobias Bratt och tidigare vänsterback Giovanni Arriagada Johansson tar Bratts plats. Man tar även ut innermitt Afif Khan Phanivong och sätter in högerback Anton Larsson istället och flyttar in tidigare högerback Nikolaj Zivanovic till innermitt.

Bytena har ingen större effekt. CEF 18 är för bra, men Blåvitts försvar är alltjämt kompakt och argentinarna tvingas trilla boll från höger till vänster och vice versa, utan att komma till några avslut. Till slut slår man antingen ett instick på chans eller avslutar från långt håll, långt utanför. Blåvitt jagar och jagar och vägrar ge sig.

CEF 18 får farliga frisparkslägen mest hela tiden då blåvita försvarare förgäves försöker nå bollen och till slut orkar inte Blåvitt stå emot längre. Argentinarna får läge från vänsterkanten och hela laget ställer upp sig för inlägg - så även målvakt Troy Johansson. Men killen vid bollen har tänkt sig annorlunda och slår en hård flack boll på första stolpen. Johansson upptäcker faran för sent och når inte dit, utan kan bara se bollen åka upp i nättaket via sina händer.

Som en sista desperat åtgärd stuvar nu Blåvitt om laget rejält. Mittback Franz Novotny går upp på topp, vänstermittfältare Alen Veric går in i mitten och tidigare innermitt Nikolaj Zivanovic tar Novotnys plats. Dessutom byter man in Johan Jönsson istället för högermittfältare Allan Mohideen och Simon Jarnefall istället för Sebastian Ohlsson, där Jarnefall får ta Verics gamla position. Dock utan någon större effekt. Med starke Novotny på topp får man en bollmottagare man kan mata bollar på, men något mer än ett farligt frisparksläge (som slås högt över) skapar man inte.

Matchen slutar med en välförtjänt seger för CEF 18 Tucuman med 2-0. För IFK Göteborgs del skall man inte hänga alltför mycket på huvudet över förlusten, för argentinarna är mycket starka. Att man trots stort bollunderläge ändå fortsätter jaga och kämpa skall man ha en stor eloge för. Vem som helst hade börjat misströsta och inte orkat ta den där sista löpningen, men Blåvitt ger sig inte! Jag vill även utmärka kapten Jesper Brandt som ideligen försöker peppa sina medspelare och dirigerar vart alla skall vara. Precis sådan pondus skall en lagkapten ha.

Dagens förlust kan man sortera in i facket med etiketten "HEDERSAMMA" på. Ta med er kämpaglöden in i slutspelet och ni kommer nå långt! Kanske kan ni få revansch mot dem i finalen?

Bilder från matchen finner du här.
----------

Uppdaterat onsdag kväll

P15 slog Partille IF med klara 4-0 och är vidare till nästa slutspelsomgång. Undertecknad var ej närvarande vid denna match, så någon rapport blir det inte därifrån, men enligt kommentar från "Hannes J" kunde Blåvitt vinna utan att förta sig och Sebastian Ohlsson gjorde tre av målen.

Nu väntar mexikanska Chivas Guadalajara som går direkt in i omgången från sitt gruppspel. De har tre raka segrar och klara 25-0 i målskillnad.

Matchen spelas imorgon, torsdag, kl 10.30 på Heden 3.

Om utopin infaller och Blåvitt når ända fram till finalen ser tiderna på vägen ut så här (Numret är matchID):

3600 : Onsdag 16 juli 16:45 : Valhalla IP : Partille IF - IFK Göteborg 0-4
3634 : Torsdag 17 juli 10:30 : Heden 3 : Chivas Guadalajara
3666 : Torsdag 17 juli 17:00 : Heden 3 :
3682 : Fredag 18 juli 08:00 : Majvallen :
3690 : Fredag 18 juli 13:55 : Heden 4 : Kvartsfinal
3694 : Fredag 18 juli 19:30 : Heden 3 : Semifinal
3696 : Lördag 19 juli 12:25 : Ullevi : Final

----------

Resultat onsdag 16 juli

Boys 14 - Group 6
IFK Göteborg - Gustavsbergs IF : 1-0
Gruppsegrare och vidare till A-slutspel.

IFK Göteborg - TSV Altenholz : 1-0
Nästa match: Atlas de Morelos, torsdag 09.00, Slottsskogsvallen, matchID 4649

Boys 13 - Group 1
IF Brommapojkarna 1 - IFK Göteborg : 1-2
Gruppsegrare och vidare till A-slutspel.

Nästa match: IF Brommapojkarna 2, torsdag 11:45, Heden 3, matchID 5630

Boys 12 - Group 2
IFK Göteborg 1 - Loyala-Caracas 1 : 0-0
Slutar fyra och vidare till B-slutspel.

Nästa match: Onsala BK 1, torsdag 13:45, Välen, matchID 6821

Boys 12 - Group 1
IFK Göteborg 2 - JBLL : 1-5 (från igår)
Gruppsegrare och vidare till A-slutspel.

Boys 11 - Group 11
IFK Göteborg 1 - JBLL : 0-2
Gruppsegrare och vidare till A-slutspel.

Nästa match: Djurgårdens IF, torsdag 09:05, Kviberg 20, matchID 7621

Boys 11 - Group 4
IFK Göteborg 2 - Stefan cel Mare : 6-1
Slutar trea och vidare till B-slutspel.

Nästa match: Motstånd ej klart, torsdag 16:05, Hjällbovallen 3, matchID 7832

17 kommentarer:

  1. Franz Novotny ser ju helt rå ut!
    Är han släkt med Jens Novotny tro?

    SvaraRadera
  2. Man tar även ut innermitt Afif Khan Phanivong och sätter in högermittfältaren Anton Larsson istället och flyttar in tidigare högerback Nikolaj Zivanovic till innermitt och tar ned tidigare högermittfältare Allan Mohideen som högerback. Hängde du med?


    Allan Stannade kvar på höger mitten.. Anton Larsson gick in som Högerback. Johan Jönsson Kom in som högermitt sedan..

    SvaraRadera
  3. OK. Det skedde på fel kant för mig sett. Tackar!

    SvaraRadera
  4. Seriöst vem fan vill kolla på blåvitts dåliga juniorer? Dåliga är rätta ordet. 15 åringar liksom.. Dom suger.

    SvaraRadera
  5. Mogen du är att vara anonym? :)

    SvaraRadera
  6. Anton: Strunt i honom. Han är bara en sur gaisare med gubbkeps.

    SvaraRadera
  7. Tack för ännu en utförlig matchrapport olof! Kul att kunna följa P15 på nära håll trots att man inte själv har möjlighet att se det live.

    SvaraRadera
  8. Grymt med såna här uppdateringar,tummen upp!
    Har en liten fundering dock vilka i dom yngre årskullarna har störst potential?

    SvaraRadera
  9. P95 helt klart..

    Dom kommer att vinna

    SvaraRadera
  10. B15 vann mot Partille med 4-0

    SvaraRadera
  11. Maestro: Alltid skoj att det man gör uppskattas!

    Bärkrothärgud: Jag vill där vara diplomatisk och tycka att det känns väldigt tidigt att förutspå killarnas framtid redan nu. De är ju bara 15 år och ett flertal har inte växt färdigt än.

    Men jag är säker på att vi kommer att få se ett flertal av killarna i juniortruppen så småningom. Det finns talang i laget, helt klart. Och hur bra de skall bli till slut bestämmer de helt och hållet själva. Talang är en sak, steget till seniornivå en helt annan.

    Diplomatiskt va? ;)

    P15: Hur gick det i matchen för er? Spännande att höra.

    SvaraRadera
  12. P95 är grymma,har stor chans att vinna, tycker ni borde se dom imorgon istället på heden 11.45 tror jag det var:

    SvaraRadera
  13. Härligt att de vann! Partilles resultat såg starka ut så man var lite orolig. :)

    SvaraRadera
  14. Chivas Guadalajara imorgon. De verkar starka, hade tre vinster och 25-0 i målskillnad i gruppen.

    SvaraRadera
  15. Såg matchen mot Partille. Det såg riktigt bra ut stundtals, även om gubbarna kunde spara sig lite då det inte bjöds på särskilt mycket motstån. Blev imponerar av lagkapten Jesper som visade stor modgnad i sitt spel. Även mittback nr 6 som var stabil och föjlde spelet bra. Och så får man såklart nämna tremålsskytten (?) nr 7, mycket bra! Kul att vi visar killarna lite uppskattning. Det ska vara speciellt att spela i blåvitt, även i 15-årsklassen! Kanske kan bli tradition att vi följer våra äldsta deltagare i gothia occh drar ihop några hundra på deras matcher. Nu hoppas jag alla går imorgon bitti, själv jobbar jag då men ska gå på 17 mtachen om vi går dit.

    SvaraRadera
  16. Nr 6 är Giovanni Arriagada Johansson och nr 7 är Sebastian Ohlsson (liten och snabb).

    Tack för sammanfattningen, Hannes!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.