2008/07/14

Champions League- Blåvitts kval för existens?

CHAMPIONS LEAGUE En viss herre sa till mig något i stil med: "Men IFK har ju sagt att det inte är prioriterat med Europa utan ren bonus - därmed kommer man inte värva pga detta, utan i så fall av andra prioriterade anledningar."

Vad är det för förlorarresonemang? Föreningens marknadschef satt och klagade i GT om att vår verksamhet inte går runt utan alla sidospår som föreningen går in på för att tjäna pengar, allt från guldtröjor till flaskvatten som ska täcka upp kostnaderna som sipprar ut i våldsam takt. Utan Marcus Bergs försäljning förra sommaren hade Blåvitt gått med ganska kraftig förlust 2007, trots rekordbra publiksnitt och SM-guld. Så då borde det logiska vara att storspara på alla områden? Nej, jag tycker man ska göra precis tvärtom. Det är tokfel att inte satsa med alla till buds stående medel på att ta sig in i Champions League. Den enda kassako som finns tillgänglig för att tjäna en ordentlig hacka för ett svenskt fotbollslag idag.

Då måste GöteborgsKamraterna satsa alla resurser på att nå dit nu när vi har chansen genom kval, för nästa gång vi har chansen kan vara först om tio år, jämfört med luckorna mellan den här och förra gången. Men med den rådande utveckling vi ser så lär IFK Göteborg inte syssla med fotboll i första hand om ett decennium. Då kommer fotbollen vara en bisyssla till taxibolaget IFK, matvarubutikerna IFK, byggbolaget IFK och chipsfabriken IFK.

Förutsatt att vi inte tar oss till Champions League då. Det är ju onödigt att överdramatisera, men vi kvalar mer eller mindre för vår existens. Minst.

Men därmed inte sagt att det bara handlar om eventuella nyförvärv, utan minst lika mycket inställningen till kvalet i jämförelse till satsningen i exempelvis Svenska Cupen. Där fick vi glädjande besked mot GIF Sundsvall då tränarna valde att lufta flera bänknötare i truppen. Sedan går det alltid att diskutera vilka spelare som borde sparas inför viktiga matcher, men det är bra att vi i alla fall roterar materialet i större utsträckning.

Inställning väger väldigt tungt i kvalsammanhang där vi först möter blåbärsmotstånd för att strax efteråt (förhoppningsvis) ses som blåbärsmotståndet av våra kombattanter i andra och tredje rundan. Här måste vi har en trupp som förstår vikten av att avancera, som förstår hur sällan vi får chansen att ta oss till Champions League. Underskatta inte blåbären från San Marino, ge oss för bövelen inte ett fiasko i första omgången.

25 kommentarer:

  1. Hänger inte riktigt med, menar du att blåvitt skall satsa hårt för att klara av första kvalrundan? Jag skulle vilja säga att orsaken till att man inte värvat "tungt" under sommaren är för att man inser att blåvitt inte kan värva sig till CL-gruppen. Man får helt enkelt hoppas på underskattning och en jävla tur för att klara kvalomgång 2. Om dessutom Daniel Larsson-klassen kostar i storleksordningen 5 mille kommer vi aldrig ha pengar nog för att värva oss till CL.

    SvaraRadera
  2. jozo- satsa hårt på HELA kvalet så de kommer in i gruppspelet står det ju att man bör göra.

    SvaraRadera
  3. Jävla tur att du inte har något att säga till om, då hade vi garanterat sett blåvitt i superettan eller i konkurs.

    SvaraRadera
  4. Men därmed inte sagt att det bara handlar om eventuella nyförvärv, utan minst lika mycket inställningen till kvalet i jämförelse till satsningen i exempelvis Svenska Cupen.

    Anonym 13:20- du är inte speciellt bra på att läsa innantill va?

    SvaraRadera
  5. Visst, kul med satsningar, men vi ska väl inte riskera att blåvitt gjort massa dyra nyförvärv som ändå inte kommer få in oss i CL. Då jävlar får de kämpa för sin existens.

    /Roffe

    SvaraRadera
  6. Låter ju skitsmart att satsa allt på ett kort. Går det åt helvete är det ju bara att börja supporta en ny klubb...

    SvaraRadera
  7. andreas- det går nog att satsa utan att äventyra hela föreningen, kolla bara på elfsborg och helsingborg som spenderat rejält inför sina europaspel och gick "jävligt" bra med...

    SvaraRadera
  8. Något jag hört Frankie snacka om tidigare är synd att han inte tar upp här: korttidskontrakt med spelare som inte har klubbtillhörighet men som är väldigt rutinerade och bra, just nu exempelvis Mendieta. Snacka om att en sådan spelare lyfter oss kortsiktigt och så skriver man kontraktet över tex 3 månader med en ganska rejäl lön plus stor bonus vid avancemang till CL...

    SvaraRadera
  9. Maldini till blåvitt!

    SvaraRadera
  10. visst har vi en sårbar trupp inför hösten, fler matcher i allsvenskan, fler matcher med europaspel och ungefär samma trupp som förra året, till och med försvagad (i bredden). får vi en skada på en nyckelspelare som tex gustav, ragnar eller hysén får vi problem att hålla rätt nivå. en skada plus to och alex skadade (som de är mer eller mindre jämt) så finns det inte mycket tungt att sätta in...

    SvaraRadera
  11. skribenten /
    Bra idé, ring upp Romario och Schumacher! Personligen tror jag inte att det lönar sig att plocka in rutinerade spelare utan kontrakt temporärt. De skulle inte hinna komma in i klubben, spelsystemet och gänget. Visst det kanske kunde ge en liten medial boost, men inte så mycket mer. Jag tror inte att det finns några enkla genvägar in till CL. Det krävs en bra lottning och en massa slit. Plus då lite "stolpe-in".

    SvaraRadera
  12. Tror defenitivt på idén med kontrakstlösa killar som vill få lite speltid (+ extra pengar i kassan..).
    Strålande idé - ta upp den med Blåvitt Frankie!

    Tillräckligt kvalitativa spelare kan med stor säkerhet tillföra laget oerhört mycket - de behöver liksom inte "komma ini gänget" eller lära sig vår "spelidé" - de fixar sådant ändå.

    Men i det här fallet så talar vi om väldigt bra spelare, inte om hemvändande "jeppar" som gått dåligt i Europa en tid..

    Mendieta, Maldini - ja det låter väl bra..

    SvaraRadera
  13. Maestro- om vi tar Mendieta som exempel, han är ju rent kvalitativt en spelare som trots att ha passerat sina bästa år är kanske dubbelt så bra som vårt innermittfält är tillsammans på en bra dag. Att "hyra" in honom för en ganska rejäl slant kan vara något sådant som sedan genererar oss en jävla massa tiotals miljoner om vi kvalificerar oss till huvudturneringen.

    Sedan ska man ju naturligtvis inte flippa ur och satsa varenda krona man har eller lånar ihop, men det går ju inte bara att värva 15-åringar om man vill hävda sig i Europa heller. Det går faktiskt att satsa utan att göra det ansvarslöst...

    SvaraRadera
  14. vafan låna hela Milan i kvalet.. Dom har ju ändå inget CL i år! Nä även om klubbkänsla knappt finns kvar så låt oss åtminstonde få se ett blåvitt med lite hjärta för klubben. Då kan man ju inte hålla på med "spelardoping" i form av avdankade stjärnor.

    SvaraRadera
  15. Att fixa en storspelare i bara några matcher kan nog vara rätt bra ekonomiskt även om man inte tar sig till turnerigen. Om t ex Zidane spelade några matcher för IFK hade antagligen åskådarantalet gå upp rätt mycket de matcherna och souvernir försäljning m.m. hade gått upp.

    Sen tror jag inte det är rätt väg till sportslig framgång men.

    SvaraRadera
  16. alex- så du menar att Erik Lund och Kim Christensen har Blåvita hjärtan?

    SvaraRadera
  17. anonym 16:50/ Långsiktigt är det ju inte det, men på kort sikt skulle det kunna bli en boost på många sätt för laget. Hade man sopan De Pedro på provspel för att han va polare med Håkan Mild förstår jag inte varför vi inte hugger på många fler sådana spelare som står utan kontrakt men som inte blivit lika dekis och tjocka som de Pedro redan hade blivit...

    SvaraRadera
  18. Frankie /
    Visst, det kan gå men jag är skeptisk. Om vi ska fortsätta med Mendieta som exempel så spelade han inte en enda match på hela förra säsongen. Senast han spelade i Premier League var i december 2006. Jag tror att du underskattar våra spelare och överskattar Mendieta om du tror att han kan gå direkt in i laget och vara dubbelt så bra som de vi har. Även om han skulle vara i bra form och "ha en bra dag" så är det så mycket annat som spelar in. Jag förstår att vi pratar generellt nu och det kanske finns bättre exempel än just Mendieta.

    Blåvitt får gärna motbevisa mig och jag har inget emot om vi skulle försöka oss på en sådan väg. Det skulle vara en stor chansning men å andra sidan så måste vi antagligen chansa och ha lite tur för att ta oss in i gruppspelet.

    SvaraRadera
  19. anonym 16.50..

    Kanske inte.. men det känns ändå som ett lite ärligare sett att ta sig långt i år att ha spelare man har råd med och inte låna in gamla storspelare på två-tre månader som DEFINITIVT inte bryr sig hur det går.

    SvaraRadera
  20. alex;

    Nog fan bryr de sig allt om pengar..
    En spelare utan kontrakt och som vill spela fotboll hade nog gett allt i dessa matcher - ett skyltfönster även för denna kille..
    CL är ändå CL..

    SvaraRadera
  21. Finns det någon länk till den där artikeln där marknadschefen lipar i GT?

    SvaraRadera
  22. Kanske ska rannsaka oss själva lite granna! Jovisst Rosenborg i all ära men tycker ni på fullaste allvar att vi hör hemma bland de 30 topplagen i europa nej vi har ju inte ens 1 enda spelare som hade gått rätt in i något utav dom lagen som huserar i CL kanske Ragge å Bjärsa hade tagit en plats på någons bänk men att värva sig till att vara med i Cl visst men vad ska vi börja med för spelare då? spelfördelare?? vem ska han passa då?
    Anfallare? vem ska ge han bollar då? nej en helt ny central linje behövs men behåll ragge å bjärs!!!!
    Då kanske vi kan spela cl!!!

    SvaraRadera
  23. Kanske ska rannsaka oss själva lite granna! Jovisst Rosenborg i all ära men tycker ni på fullaste allvar att vi hör hemma bland de 30 topplagen i europa nej vi har ju inte ens 1 enda spelare som hade gått rätt in i något utav dom lagen som huserar i CL kanske Ragge å Bjärsa hade tagit en plats på någons bänk men att värva sig till att vara med i Cl visst men vad ska vi börja med för spelare då? spelfördelare?? vem ska han passa då?
    Anfallare? vem ska ge han bollar då? nej en helt ny central linje behövs men behåll ragge å bjärs!!!!
    Då kanske vi kan spela cl!!!

    SvaraRadera
  24. De var de jävla dummaste jag någonsin hört. Vi har ju sett blåvitts satsningar tidigare, vakna du först nu under den sten du legat under?

    SvaraRadera
  25. Jo, det gick ju vansinnigt bra sist vi "storsatsade" på mot CL.

    Nej, bygg långsamt och vettigt. Hellre ett stabilt Blåvitt med framgångar ibland än ett kortsiktigt hårdsatsande dito.

    //T

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.