2008/07/01

Ingen är helig

KRÖNIKA Efter en sådan här förlust står man kvar med mer frågor och mindre svar än på väldigt länge. Varför spelar vi så dåligt? Varför spelar vissa spelare? Varför har vi noll målchanser mot Trelleborg hemma? Jag undrar ibland om tränartrion tänker likadant.

För när Rehn/Olsson/Olausson väljer att gång på gång ställa samma spelare på planen, nötandes samma spel som alltid – som inte fungerar – så är det klart att man börjar fundera. Jo, jag vet, vi tog guld med det här laget förra året. Men det är kanske just det som är problemet. I dagens match så ställer vi upp med i stort sett exakt det manskap – undantaget Wernbloom och Bengan – som förde oss till guld förra året. Vad har hänt med dessa spelare, och inte minst, vad har hänt med spelet vi presterade då?

På bänken sitter en fyrling med spelare som är 20, 19, 18 och 17 år gamla och ser sina lagkamrater bli utspelade. Av Trelleborg. På hemmaplan. De undrar säkert precis som vi varför det inte stämmer, och kanske tänker de också – precis som vi – varför ingen av dom får chans att spela från start i matchen. För nu har det gått så många matcher i år att alla kan se det som tränartrion väljer att gång på gång blunda för.

- Vi är allsvenskans - by far - mest lättlästa lag.

Precis som Sverige i EM så blir vi sönderlästa som en lus av de lag som bara är smarta nog att göra det. Hiddink var det med ryssarna och nu var Prahl det med Trelleborg. För det är så jävla enkelt rent ut sagt. Vårt spel går helt enkelt ut på att få ut bollen sent på kanterna för att komma till inlägg mot Walles skalle. Alternativt få en frispark varsomhelst på planen som Hjalmar kan slå och någon gång var tredje match få en lyckoträff och träffa Walles skalle så han kan nicka in den.

Något passningsspel centralt, kombinationer eller djupledsspel existerar helt enkelt inte. För det kan inte Walle spela. Han behandlar en boll med fötterna som en annans balans kan vara sista stället på en tung pubcrawl – absolut inte under kontroll. Men trots det får Walle fortsätta spela från start, och han blir dessutom sällan utbytt. Varför då?

För att Walle är helig.

För Walle var ju med i laget som tog det feta guldet förra året. Och Walle nickar ju in en boll var fjärde match. Därför är han helig och får han fortsätta att starta matcherna. Och det går ju inte att byta ut han, för att han är så ”farlig” på fasta situationer. Om nu Hjalle får den där lyckoträffen var fjärde match.

Denne Hjalmar Jonsson var det ja. Som stannar upp i löpningen och låter en Trelleborgsspelare springa igenom och enkelt lyfta in matchens avgörande mål. Varför får han fortsätta spela, match efter match och aldrig bli utbytt han heller?

För att Hjalmar Jonsson är helig.

För Hjalmar var ju med i laget som tog det fetaste guldet förra året. Då går det ju inte att byta ut han. För då får vi ju ett sämre lag, eller hur? Han har ju dessutom den där lyckoträffen på frispark nån gång var femte match som Walle kan nicka en, alternativt att någon riktigt risig målvakt sjabblar in bollen.

Han är allsvenskans sämsta vänsterback (efter Phiri möjligen), och det är så enkelt att se match efter match. Hur gör man då det? Jo, man tittar över på högerkanten och ser där hur en ytterback skall spela fotboll. Notera frasen ”spela fotboll”. Inte tjonga bort varje jävla boll som hamnar vid ens fötter. Inte slå varje inlägg tjugo meter över mål. Men det gör inget, det får Hjalmar göra. För Hjalmar Jonsson är ju helig.

Det är taskigt att Hjalle och Walle får ta smällen idag, men faktum är att det skulle kunna skrivas exakt samma sak om många just nu. Gustav Svensson förtjänar nästan att nämnas också faktiskt. Den defensive mittfältaren som alltid gör sitt jobb i det tysta. Men ibland är det lite för tyst jobb för när Gustav inte syns så finns han knappt på plan. För när det inte är djuriska grismatcher med rena krig – utan vanliga allsvenska matcher där sämre motstånd skall låsas upp – då funkar inte Gustav. Det är svårt att låsa ett lås med ett lås.

Men det spelar ju som sagt ingen roll, eftersom Gustav också är helig. För han var ju också med i det där laget som tog det tunga guldet förra året. Och då ska han också spela varje match, givetvis utan att bli utbytt eller ifrågasatt.

Men nu får det vara slut på det här daltandet med dessa heliga spelare. Vi må ha tagit guld med detta lag förra året men nu när alla ser att hungern tagit slut hos vissa måste även tränartrion inse detta och börja förändra. Och när alla ser hur lätt vi blir sönderlästa av tio gånger sämre lag måste även tränartrion se detta och börja fundera över vad man kan göra för att undvika detta som händer match efter match.

Men det kanske är svårt att göra, för tränartrion är ju helig även den. Det var ju dom som förde oss till det stora guldet förra året. Så vilka knepiga byten de än gör, där spelare spelar på fel positioner, och oavsett vilka spelare och taktiker de ställer upp med så kommer de undan. För att de är heliga. Men nu måste de verkligen börja fundera. För i våras var spelet kasst men poängen ramlade in ändå. Nu är spelet fortfarande kasst men som vi såg idag så ramlar inte poängen in lika lätt längre. Börja med att se över laget, och inse en sak, speciellt efter ikväll.

Nu är ingen helig längre.

28 kommentarer:

  1. Håkan Mild: "Jag är nöjd med den trupp vi har just nu".

    SvaraRadera
  2. ...fast å andra sidan är Adams inlägg inte speciellt fräcka de heller. Han är offensiv som få, men vad skapar han egentligen? Annat än lite oreda?

    SvaraRadera
  3. Kostigt att de yngre på bänken inte fick spela mer idag... varför inte spela in sebastian E på Hjalmars plats? det hade varit bra för framtiden!!

    SvaraRadera
  4. Så jävla bra skrivet, orkar fan inte kolla på denna skiten längre. Inte nog med att spelarna spelar långt under sin nivå, utan dom försöker inte ens kämpa fram chanser. Lata sig är roligare, dom får ju trots allt inte betalt för att spela fotboll.. Eller just det, det får dom.

    Att tränarna sen väntar till 110e minuten med första bytet och på det spelar med Selakovic i 70 minuter är bara skammligt för både tränarna, laget och staden.

    SvaraRadera
  5. Var Alex namn för helig för nämnas i texten?

    SvaraRadera
  6. Suck, jag hade mina onda aningar under vårsäsongen, men jag hoppades så innerligt på ett klart bättre spel efter uppehållet så att jag nästan trodde på det. Men oj vad jag lurade mig själv. Idag insåg jag att vi är fan inte bättre. Engagemang saknas i laget, rörelsen är för dålig, platsväxlingar existerar inte, bolltouchen är för dålig på den här nivån för att nämna några saker. Men vems fel är det? Varför är spelarna alltid så snabbt ute till andra halvlek? Det borde finnas tusen saker att prata om... Nä nu orkar jag inte bry mig mer.., blir bara så deprimerad. Go natt!

    SvaraRadera
  7. Motherfucking word. Alldeles för hög nivå av medioker i IFK Göteborg just nu. Förutom de vanliga "ljusglimtarna" som Hjalmars 6525563:e idiotsatsning som renderar i baklängesmål och samma kör av pajasar som hyllar honom efter matchen. Dessa människor verkar tycka att Blåvitt är en social förening för vänskap, jag tycker det är ett svenskt mästarlag i fotboll. Ge Hjalmar Jonsson sparken. Han har aldrig varit bra nog, han duger inte idag, han är inget för morgondagen. Dags att tänka om och satsa nytt, inte bara prata om nytt och ungt. Just nu är det jävligt mycket snack och jääääävligt lite "hockey" inom Blåvitts organisation.

    SvaraRadera
  8. På tal om hockey frankie, frölunda inians har nästan ett publiksnitt dubbelt så högt som blåvitt.

    Sånt är ju bara för great i denna "fotbollsstad"....

    SvaraRadera
  9. Håller med om mycket i texten, men utspelade av trelleborg, nja.
    Alltid lättast att skylla på Walle och Hjalle. Walle var bara inhoppare förra året, idag är han ordinarie och jag ställer också frågan: hur mycket lider Blåvitts spel utav hans fötter... Idag ett antal bortkastade anfall + en farlig kontring i röven. Men nämnas bör, att idag va TO´s fötter i samma klass. Och om Hjalle lastas för andra målet? Vad gör Kim? Och vad gör Adam vid första?

    SvaraRadera
  10. .......Wernbloom.......
    Hysen.............Sella
    .....Alex...Olsson.....
    ........Ragnar.........
    .Seb.Gurra.Bjärsa.Adam.

    Så borde vi lira!

    Wernbloom ensam target på topp. Femmanna mittfält med yttrar som fyller på in i boxen. Alex och Olsson är lite mer offensiva, kreativa och en ragnar flyttas upp som defensiv mittfältare bakom dom två. I backlinjen ersätter Sebastian Hjalle samt att Gustav flyttas ner och tar mittbacks platsen bredvid Bjärsa. Möjligtvis borde lill Alex ta Selakovic plats. Det handlar väl om dagsform. Wallerstedt får agera supersub så som han bör.

    SvaraRadera
  11. jag är såååååååååååååååååååååååååååååååååå jävla trött på rehns alla jävla DÅLIGA ursäkter och bortförklaringar! han tror ju inte ens på det han själv säger!

    Vill vi ens veta hur dåligt det kommer gå i CL-kvalet?

    (ursäkta för alla svårdommar)

    SvaraRadera
  12. Nu ska det sägas sanningsord. Dom har legat och grott länge, men hållits tillbaka av fåfänga förhoppningar och en romantiserad bild.

    Det är inte snedfotade Hjalmar som ska sparkas. Det är inte målfobiske Sellas fel. Det är inte balansskadade PW eller ens goegubben Rehn som ska fockas.

    Det är hela jävla Blåvitt. Jag sparkar härmed hela föreningen. Det finns inte en enda som ska behålla sitt jobb, och om folk hade något vett i skallen skulle de aldrig mer närma sig en fotbollsplan där blåvitt spelar. Tack för det som varit. We've had some good times. Men nu har samtliga kastat in handduken, och jag är färdig med den här hjärtesorgen nu. Tack för guldet, även om det snubblades hem i en allsvenska i total avsaknad på kvalitetsmotståndare, och även om guldet till sist avgjordes av ett mål som inte var ett mål. Det var några sköna dagar i oktober som jag aldrig glömmer.

    Men jag låter inte er pissa på mitt hjärta längre. Lycka till med era civila karriärer, vad ni nu än tar er till efter att blåvitt glidit ner i div.2 (antingen genom sin förträffliga spelidé eller om SvFF hinner före och tvångsnedflyttar föreningen efter maffiaaffärerna under Mats Persson.).

    Nu börjar livet.

    SvaraRadera
  13. Jag hade i alla fall väntat mig en 2-3 nya namn i truppen efter EM.
    Jag hade förväntat mig att blåvitt under em skulle hitta ett spel
    Jag hade förväntat mig att gubbarna skulle komma över sin räddsla som de utryckte före em
    Att vi värvade lillalex och att vi inte är med när exempelvis gnagar åman kommer tillbaka till sverige eller för den delen hugger på en enda spelare under silly är patetiskt.
    Men som andra redan sagt i år blir det en mellansäsong (om den sedan varar i 10 år får vi se)
    Mild och co får ta och släppa hörnflaggan nu.

    SvaraRadera
  14. Sorgligt alltihop, Hjalmar är alltid sämst, hatar att när man går på blåvitt så funderar man alltid vad hjalmar ens gör på en fotbollsplan. Det är helt seriöst sjukt att han ens får vara på en plan i blåvita färger. ALLA i göteborg vet om detta och nästan alla tycker detsamma, är tränarna blinda eller vad fan är det för fel?
    Gurra håller jag inte med om, även om han var dålig och varit dålig likt många andra har man ju ändå inga värdiga ersättare, JJ har vart sämst varje gång han fått chansen.

    SvaraRadera
  15. Ja vad säger man. Tendensen till katastrofalt dåligt spel har vi sett länge. Man hoppades att de hade tränat på passningar under EM och fått lite inspiration från Ryssland och Spanien. Men vad är det som händer?

    Jag tror vi hamnar i botten i år för idag är inte våra spelare bra.
    Vad har hänt på Kamratgården?

    Jag kommer att bojkotta alla matcher tills det kommer en vändning(om det nu gör detta?)

    Jag mår så dåligt av detta skitspel, laget skämmer ut föreningen, supportrarna och staden.AGERA! AGERA! AGERA!

    SvaraRadera
  16. Nu får dom väl ändå ta och hitta på något? Inte bara det att man tappar poäng till höger och vänster. Man spelar en helt enormt tråkig fotboll. Och effektiv är den inte på något sett heller. Det ända man kan säga är att dom är stabila. Stabilt usla säsongen igenom så här långt. När vi vunnit har det inte heller varit något skönspel eller något att hurra för. Börja spela boll någongång. Annars kommer läktarna gapa tomma i framtiden.

    SvaraRadera
  17. när???? skall dom byta ut hjalle? jag har skällt å gapat på han i ..jag vet inte hur många år nu får det fan vara nog!! å vad gjör resten av spelarna? det är för fan skandal .blir så trött

    SvaraRadera
  18. Det som också är fascinerande är hur GotEvent kan med en och en halv månads fotbollsvila av planen leverera än SÄMRE plan än när det var match på den var tredje dag.

    Det är inget försvar för ett uselt Blåvitt, men skall man spela ut ett gnetlag så måste underlaget tillåta det.

    Nu har det hänt två gånger på två säsonger att GotEvent har gett sina mest trogna hyresgäster usla förutsättningar för sin verksamhet och det under bästa möjliga årstid för gräset.

    Det borde ha varit rena golfgreenen igår istället för den åker som GotEvent mäktade med att bidra med.

    Jag hoppas att IFK inte bara bugar och bockar över att man får spela på Ullevi utan sätter press på GotEvent. Man måste få det man betalar för.

    SvaraRadera
  19. Och Alexandersson skyller på den dåliga planen som monstertruckarna förstört igen.... pinsamt på väldigt många sätt..

    SvaraRadera
  20. Igår var verkligen en dag där allt går fel. Planen va kass, spelet obefintligt uddlöst, mål bortdömt, extra minut som aldrig spelades. Jag har länge varit en förespråkare för att man ska ha mer tålamod för Sella å Hjalle men efter deras insats igår så är jag bara trött. Sella har den sämsta första touchen jag sett på Ullevi. När han kommer på kanten ska han ALLTID vända upp minst en gång. Sen att han inte kunnat avsluta ordentligt sedan Halmstad är ju knappast någon nyhet. Hjalmar är inte ens bra på frisparkar och hörnor längre....

    SvaraRadera
  21. Fakkin' love it!

    SvaraRadera
  22. Väl formulerat! Nu är det dags att ÄNDRA något!

    SvaraRadera
  23. Sparka alla!

    SvaraRadera
  24. Problemet med IFK i år är att man inte har någon reservplan. Funkar inte inläggs-spelet så blir alla stående som frågetecken:
    "öhhh, vad ska vi göra nu då?"

    SvaraRadera
  25. Herre Gud vilka idioter som är här inne å skriver.... Exempelvis Anonym 02.18 som vill "Sparka hela föreningen", du kan ju inte ha intelligens att dela med dig av.... En klen tröst till dig är att du inte är ensam!

    EXAKT dessa tongångar var det efter 0-0 matchen mot BP för ett år sedan. Alla skulle flyga å fara, men några månader senare var vi mästare och allt var glömt.

    Jag håller med om att vi behöver en bättre vänsterback än Hjalmar. Men det är alltid han som får bära hundhuvudet. Enligt Feldgrau:s 5:a så har han ju skrapat ihop mer poäng än både TO och Pontus. TO har kanske inte spelat lika många matcher man han borde prestera bättre.

    Jag tycker verkligen vi borde ha presterat bättre i år. Men vi är inte katastrofala jag är övertygad om att gårdagen var ett olycksfall i arbetet, som det så tjusigt heter.

    Martin Ericsson hade vart det bästa som kunnat hända oss. Det är en spelare som honom som kan variera vårt spel som idag är så oerhört enformigt.

    Att säga efter en förlust att allt är åt helvete och att tränarna skall sparkas och att vi behöver spelare till höger och vänster. VAD FAAN HJÄLPER DET???

    Magnus

    SvaraRadera
  26. Det sjukaste är nästan att Jonas Olsson avslöjade innan match att Blåvitt under EM-uppehållet fokuserat på egna passningsspelet samt anfallsträning. Skall verkligen IFKs enda anfallsvapen, inlägg och fasta situationer, under EM ändras från att vara "farliga varje gång" till att bli fullständigt värdelösa? Så långt var inte uppehållet, tyder på att Adam och Hjalle är träningsprodukter och borde drillas som sådana.

    SvaraRadera
  27. Att Hjalmar stannar upp (STANNAR?!), tror jag beror på att Kim rusar ut. Jag tror han saktar in bara för att han ska kunna ta en eventuell retur. Men som vanligt så är Hjalle med offensivt och slår bra hörnor. Varför klaga på honom? Målet var ju faktiskt inte bara hans fel...

    SvaraRadera
  28. Efter att ha läst alla kommentarerna kan jag bara fråga: Hur många sjunger i Sjunger i MEDGÅNG och SORG ramsan? Att läsa om nån som ska bojkotta matcherna är ju sorgligt. VISA LITE HJÄRTA NU, MEDGÅNGARE. Även om det är svårt just nu.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.