2008/07/21

Varför vara medioker när man kan vara SÅ mycket bättre?

KLACKSÅNG Med risk för kritikkänsliga läsare så utfärdas både en varning och en uppmaning:
Varningen: Följande rader innehåller mycket kritik och om du är en kritik-känslig människa bör du nog vänta på nästa inlägg i bloggen istället för att läsa det här.
Uppmaningen: Om du skiter i ovanstående bör du läsa igenom HELA texten innan du går in och spammar ner kommentar-sidan.

För lite drygt ett år sedan introducerades en ny sång i klacken. Den handlade om "bästa laget ifrån kustens vackra stad". Jag minns den, men det verkar som att större delen av klacken har glömt den, och alla andra sånger med kvalitativ text för den delen. Kanske är det just därför som de enklare sångerna fått sådana enorma genomslag i klacken, för visst är det enklare att sjunga "shaaa la laa laa la laaaa" än någon annan sång med lite substans i?

Eller kanske är det jag som har missat något, kanske finns det någon subtil mening med "shaaa la laa laa la laaaa" som jag missat?
Nej, det kan det omöjligt göra! Jag SPYR på de här sketna "shaaa la laa laa la laaaa"-ramsorna, och jag vet att jag inte är ensam om att göra det! Är det för att ingen kommit på någon vettig text som någon fått slänga in det, eller vad exakt är det frågan om egentligen?

Jag vägrar tro att vår klack inte kan sjunga riktiga texter till riktiga melodier. Och med riktiga melodier menar jag inte Idas Sommarvisa och Pippi Långstrump. Det är väl ändå en fotbollsklack vi snackar om, och inte en lågstadie-klass som fått i uppgift av magistern att skriva om texten till valfri barnvisa?

Något det finns gott om är klassiska sånger, men vissa av dessa används vid fel tillfälle. "Den som inte hoppar är gaisare" är ju utmärkt på ett derby, men att köra den på en hemmamatch mot Gefle känns rätt intelligensbefriat. Om ni inte märkt att missnöjet med dessa sånger har ni förmodligen missat en viss ikon som vägrade sitta ner när "den som inte sitter är gaisare" drog igång. Person i fråga tog det oerhört starka (och i min mening egentligen det enda rätta) beslutet. Han blev hellre kallad gaisare av stora delar av klacken, än att sitta ner. Det är stort, det är starkt och det är SÅ JÄVLA RÄTT!

Något annat som känns en smula märkligt är att hylla vissa spelare på tok för mycket. Att Robin Söder håller på att blomma ut, och att han kommer att leverera, är vi nog alla överrens om. Men att stå och sjunga den nya sången om honom (som även den håller dagis-nivå) en hel kvart efter att han gått av planen , det känns nästan som att förkasta alla andra spelares insats.
Varför sjöngs det inget om Sebastian eller Walle efter deras mål?
Varför sjungs det om Kim så fort han gör en räddning, oavsett svårighetsgrad?

Det där med Kim har jag ett extra starkt minne av. I ALLA matcher jag varit på har "pepp-ringen" innan match följts av någon sång om själva laget. För några matcher sedan följdes den av en rejäl "Kim-hyllning". För att citera min vän på läktaren:
"Det här är ju fan inte sant. Det är ju som att pissa på resten av laget att bryta en sån här tradition".
Jag kan inte annat än att hålla med!

Jag är verkligen inte emot att hylla enskilda spelare för individuella prestationer. Men det gäller att först och främst sjunga igång laget, kollektivet IFK, som väl faktiskt är det som vi alla håller på och som vi alla vill att det ska gå bra för?
EN spelare ska väl knappast få allt beröm för en grymt bra match, för sist jag kollade så är det inte bara en spelare på planen.

Det är nog här jag bör påpeka att det inte är klacken i sig jag kritiserar, bara valet utav sång. Klacken fyller arenan med en bra stämning, men med en stark innehållsrik sång hade den blivit så mycket bättre. Så ta inte detta som en sågning på något sätt, utan ta det istället som en klackspark till att bli bättre! För bättre har det varit, och bättre kan det bli!

Det här med klacken är för övrigt något man kan diskutera om i all oändlighet. Jag tycker klacken är bra, det är inte det. Det är bara att den kan bli SÅ MYCKET BÄTTRE! Men som man alltid säger: "det viktiga är ju trots allt att fansen gör allt för att stötta laget" (Och framför allt Adam som någon borde skriva en sång om omedelbart!)

137 kommentarer:

  1. Mycket bra! Förstår precis vad du menar, och det är bra att någon utanför "klackledarna" tar tag i problemet.

    SvaraRadera
  2. Ja nu har du kommit med kritik men jag hittade inga potentiella lösningar på problemet? Inga förslag på vilka klassiska låtar vi kan använda oss av?

    Håller dock med dig i det avseende att enskilda spelare får beröm för lättvindigt. Dock skall individuella prestationer utöver det vanliga belönas men ibland går det som du skriver till överdrift. Ser hellre att man i början av matchen trycker på med sånger för att få alla att tagga till det där lilla extra.

    Vill också säga att GAIS-ramsorna missbrukas rejält. Tycker inte att de hör hemma på en Gefle-match.

    SvaraRadera
  3. Håller med fullständigt. Jag tycker även att ragnar ska ha en egen ramsa för han har om någon förtjänat en egen ramsa.Jag tycker vi ska vara sparsammare med att sjunga dom bara, spelaren måste ha gjort en riktig kanonmatch eller prestation. Ser f.ö fram emot levande sittplats på nya arenan, kan bli riktigt bra. //Hata aik

    SvaraRadera
  4. Mattias, jag förstår dig. Men han har ju lösningar som jag fattar det, han säger ju att vi kan änvända "bästa laget ifrån kustens vackra stad" och "Något det finns gott om är klassiska sånger".

    SvaraRadera
  5. ... och han säger "Något det finns gott om är klassiska sånger"*

    SvaraRadera
  6. Bra inlägg!
    Stödjer till 100%

    SvaraRadera
  7. 22/7/08 00:08: Ja då läste jag lite slarvigt. Jo det finns en hel del gamla som håller än.

    My bad :)

    SvaraRadera
  8. Helt rätt!

    Klacken ger bra ifrån sig bra med väsen men innehållet kan förbättras...

    SvaraRadera
  9. "Hejsan grabbar skjut som satan genom nätet ut på gatan - kors och tvärs - mera bärs - IFK!"

    SvaraRadera
  10. Du ska inte tro det blir SM-guld
    ifall inte nån sätter fart
    men vi som har hjärtat hos IFK
    ja vi vet att det kommer snart.

    Vi krossar, vi mosar, vi slår ihjäl
    dom bönder som tvivlar på oss
    så kom, kom igen vårat IFK
    för vi vet att ni älskar oss.
    ----------------
    När det spelas fotboll, så hörs det en sång,
    den stiger mot himlen och hörs gång på gång,
    den handlar om Blåvitt som är vårat lag,
    vi höjer vår sejdel och sjunger som så:

    Ja, det är Änglarna,
    Änglarna är bäst!
    Och vi är det bästa laget, ni någonsin har sett!

    SvaraRadera
  11. Blåviiitt älskar äänglaarnaa!

    SvaraRadera
  12. Instämmer till fullo, är riktigt jävla trött på alla dessa "heja heja shalala forza ale ale blåvitt"-ramsor. Trots detta sjunger även jag med i dessa ramsor, då det enda alternativet som är värre är när det inte sjungs något alls.

    Dock ska det tilläggas att när det är lite mer fantasifulla ramsor (t.ex de som anonym 00:35 skrev) som sjungs så tar jag i extra mycket, just för att visa att det är mer sådana sånger/ramsor jag vill ha.

    SvaraRadera
  13. den som anonym 00:35 skrev är ju just dagismelodin idas sommarvisa, det är ju PINSAMT varje gång den framförs.

    under matchen mot gefle hördes en ramsa där det sjöngs om bl.a. blåvitts storhet, kan man inte ersätta det evighetslånga shalala mot något vettigt? den har ju potential!

    SvaraRadera
  14. Adam har redan sin sång, hehe

    De var ingen dålig sång
    Av adam j i en kalsong
    Ja de är våran adam de
    Ja han är alltid påå G

    lalalalalalala
    lalalalalalala
    lalalalalalala

    [url]http://www.youtube.com/watch?v=pK-J0rgR ... re=related [/url]

    SvaraRadera
  15. Äntligen!! Håller helt och hållet me dig,,sha la la la kan vi vara utan!

    SvaraRadera
  16. Bra artikel!!

    SvaraRadera
  17. Tack gode gud för att nån säger ifrån! Visste väl att jag inte var ensam om att tycka att det är 25-öres nivå på sånginsatserna numera.

    SvaraRadera
  18. Hmm, låter som att många, rättare sagt alla hittills i kommentarerna har hållt med dig, men om det är så stor marginal av de som står i klacken som håller med - varför sjunger vi alltid samma skit då? Om alla tycker att det är så dåligt?

    Kan säga rakt av nu att jag håller också med dig till 100% av de du framfört och samtliga som jag går på blåvitt med säger exakt de samma.

    Har själv klagat lite på det i kommentarerna här när det skrivits om klacken i andra sammanhang. Minns en match för inte alls så längesedan kommer tyvärr inte ihåg vilken, precis när vi skall börja så som vanligt kör vi klappklap....... BLÅVITT..
    Så körs Kimramsan? Vafan jag blev sur och besviken.. - Är det han med trumman som bestämmer vilken ramsa vi kör? Eller någon som står och hetsar honom? Tror detta ansvar ligger hos de som alltid drar igång ramsorna. Jag skall inte säga för mycket om det jag inte riktigt vet men är det inte Ultras som kritiken borde riktas mot?

    Är riktigt trött på många ramsor som är så fruktansvärt dåliga, eller en jag tycker är förjävla dålig är när man skall sätta sig, så patetiskt löjligt, tråkigt och en överansträngning som inte riktigt ger någon allt för häftig effekt...

    Idas sommarvisa tycker jag vi kan slopa direkt och aldrig mer köra för den är så fruktansvärt seg och tråkig när man går ner i tempot.

    Kul att du tog upp detta, Det var en bra läsning och nu fick jag ut det jag ville ha sagt om det med, hoppas att det blir ändringar på saker och ting nu bara.

    SvaraRadera
  19. Orka klaga på klacken nu när den aldrig varit bättre.

    Vad vill ni sjunga då?
    Blåvitt klapp klapp klapp?

    /Don Dada

    SvaraRadera
  20. d e ju alltid nåt jävla snille som börjar köra på en egen ramsa istället för att lyssna o försöka hänga med när det kommer nån ny som stora delar av klacken kanske inte hört..

    SvaraRadera
  21. "Vi krossar, vi mosar, vi slår ihjäl
    dom bönder som tvivlar på oss"

    Just den där delen känns väldigt intelligensbefriad, och något som snarare hör hemma hos 08-lagens ramsor. De kan också få alla hjärndöda "shalalalalalalalala" ramsor...

    Är det något fel på Schytts "Heja Blåvitt"? Alla kan den, så varför inte sjunga den? Eller måste vi låta som ett gäng neandertalare?

    Att låta mest är inte alltid bäst!

    SvaraRadera
  22. Antar att PeeMaN ej vet vem Johnny Ekström e eftersom han/hon inte gillar sha-la-la....

    SvaraRadera
  23. Ett bra tips är att samla alla sånger och ramsor på ett ställe. Det finns ju dem som gärna vill sjunga med i sångerna även på bortamatcher och liknande som inte står i klacken varje match...det är bl.a. därför de enkla sångerna hörs bäst....tror jag....

    SvaraRadera
  24. Vill ni splittra klacken ?? , Gajs har bland den sämsta klacken i sverige tack vare ingen shalalala vill ni ha det så ? Dom induviduella sångerna kan trappas ner, men det är en rolig grej att sjunga om t.ex. robin söder när han gör mål i hemma debuten.

    SvaraRadera
  25. Hela klacken är ju dagis. Har du inte begripit att vi som inte står i klacken alltid tyckt det? Ni är förvuxna barn som står där och gapar och skriker. Thats it, face it!

    SvaraRadera
  26. joakim h skrev
    "Att låta mest är inte alltid bäst!"

    Jo, precis så enkelt är det.

    anonym 06:53,
    Tycker du att det är dagis att folk skriker på fotboll? Tro inte att du pratar för sittplats. Gå på bio istället!

    //sjung för blåvitt

    SvaraRadera
  27. Håller med till 100%!

    SvaraRadera
  28. "Gajs har bland den sämsta klacken i sverige tack vare ingen shalalala vill ni ha det så ?"

    Så vitt jag vet har inte Malmö, Helsingborg, AIK, Djurgården, Elfsborg med flera HELLER någon Shalala-ramsa som de tragglar hundrafemtiontusen gånger per match.

    Kom igen, du kan ju inte på fullaste allvar mena att det är Shalala som gör skillnaden mellan IFK-klacken och Gais-klacken?

    SvaraRadera
  29. anonym 08:21
    WTF? Ska du verkligen surfa och röka Salvia en tisdagsmorgon?

    SvaraRadera
  30. Skribenten har en hel del poänger. Visst kan det bli lite för mycket shalalala, men åh andra sidan hör jag inga andra grupper/personer komm aupp med nya ramsor. Folk lutar sig tillbaka och överlåter arbetet åt Ultras för att sen klaga om sången/ramsan inte fäller de på läppen, dubbelmoral någon?

    Dessutom är det roligt att skribenten nämner "klassiska ramsor" och för att i nästa meningen klaga på "Du ska inte tro det blir SM-Guld"... av de ramsor som ekar på Ullevi idag, är ju den en av de få klassiska ramsorna som finns kvar...

    SvaraRadera
  31. 22/7/08 02:20, Anonymous Anonym sa...

    Orka klaga på klacken nu när den aldrig varit bättre.

    Vad vill ni sjunga då?
    Blåvitt klapp klapp klapp?

    /Don Dada


    Nu vet jag inte hur länge du varit med, men jag vill i alla fall påstå att vi hade perioder under 90-talet med SANSLÖST klacktryck på både Gamla och Nya som vida överträffar det vi (i genomsnitt) presterar idag. Senaste två årens klackhöjdpunkt är nog AIK borta förra året, tänk om vi haft en sådan klack varje match...

    SvaraRadera
  32. Vi är alla här, för samma sak..
    Visa att det går
    På Ullevi, finns alltid vi, när Blåvitt spelar här
    Och alla blåvita änglar på planen!
    Vi tror, på er, idag..
    Vi finns alltid här, för änglar som, vi vet, vi älskar vårt lag!

    VI ÄR ALLA HÄR, FÖR SAMMA SAK


    Kommer inte riktigt ihåg om den går så fullt ut (Kan nog missa den lite på slutet), men tycker den skulle passa perfekt som ramsa att köra, helst innan match.

    SvaraRadera
  33. Hitta en länk med låten och bilder.

    Skulle vara mäktig att få alla att stämma upp i innan match!

    SvaraRadera
  34. Vi blåvita verkar ha ett behov av att skapa "hjältar" med hjälp av sånger och smeknamn. Minns hur det var med Mourad som blev Mouradona- innan någon ens sett honom spela!

    SvaraRadera
  35. Vilka matcher under 90-talet hade vi sanslöst bra tryck på? Jo mot stockholmslagen och kvalmatcherna till champions league.

    Klacken har i år gjort en ENORM uppryckning. Alla kan aldrig vara helt nöjda med allt men det är något vi får leva med.

    Sluta gnäll så jävla mycket! Många är fan gnälligare än hela Pekings gubbläktare tillsammans.

    När det gäller "Vi krossar vi mosar.." så är det en mycket klassisk ramsa som sjöngs redan i mitten av 80-talet när undertecknad gjorde klackdebut.

    MOT GULDET!

    SvaraRadera
  36. Är det här en generationsfråga? Undrar jag utan att veta hur gammal skribenten är. De yngre verkar ha en fäbless för "shala la la la" o.s.v som kanske kan uppfattas som lite innehållslöst av de äldre. Handlar det om en fascination för italiensk läktarkultur vs brittisk?

    Var sak har sin tid och om tio år har kulturen tagit nya vändningar som är svåra att förutspå idag. Och då står sha la la-människorna och längtar tillbaka till sina gamla klassiker.

    SvaraRadera
  37. Ja du HIsingisland hade du vart med sen 80 talet som borde du vetat att det va mer än bara kvalspel till cl på 90talet och du kan ge dig fan på att klacken va bra mycket bättre. Som den e nu så låter det som en riktig gosskör av kastrerade fjortisar som sjunger barnvisor JAA DET LÅTER JU GÖÖR MÄKTIGT!!!!

    SvaraRadera
  38. Sitter aldrig i klacken. Majoriteten gör faktiskt det. F-n pinsamt att höra dessa j-a hata, hata ramser. Senast mot Helsingborg. Minns ej exakt, men det som sjungs mot Henke borde ingen minderårig höra. Dela ut allsångshäften med stor text till alla snörfulla i klacken.

    SvaraRadera
  39. Det är nästan så man skulle kunna tro att artikelförfattaren är en tankeläsare, för i många punkter är det precis vad jag tycker.

    En låt jag såg fram emot att få höra på Ullevi var "Café Olivedal, där bildades vårt lag..." till melodin "Those were the days". Men den var väl för svår.

    SvaraRadera
  40. Ja håller me dig till 110%. Och sånger vi kan sjunga är ju såna gamla vi hade typ på gamla och dessutom mer utav Änglarna, änglarna och Kustens vackra stad. De är dem två mäktigaste ramsorna vi har.
    Dessutom har vi ju Café Olivedal, där bildades vårt lag.. som bara försvann, ja tycker den fungerade grymt bra. Och du som därnere skrev att du avskyr hata ramsor, de är en del utav läktarkulturen. Hetsa andra klackar osv. Så vill du inte va en del av de så sitter du bra på AB läktaren

    SvaraRadera
  41. Klockrent!!! GAIS ramsorna är ju till för derbyn! inte för möten me sketlag som gefle eller örebro! Tror det beror mycket på att klacken består av till stor del av fjuniga 14-16 åringar, det är den anledningen har jag och mina polare hellre köper sittplats än att stå å klacken bland dessa barn!

    SvaraRadera
  42. Henke suger kuk i helsingborg kanske de va du som hatar Hata ramsor. Välkommen till klacken, där vi försöker göra matchen kul och stötta fram vårat lag =)

    SvaraRadera
  43. Bättre på vilket sätt? Att den var mycket mindre? Att den höll tyst långa stunder under match? Att det förekom en jävla massa rasism? När det gick som sämst 88-89 var vi många gånger bara 3-400 man i klacken på allsvenska matcher. Det enda som var bättre var att vi hade färgstarkare klackledare som Råttan, Mackan mfl.

    Även ifall jag personligen inte är överförtjust i alla sånger tycker jag är klacken är på väg åt rätt håll.

    SvaraRadera
  44. Word! Hade exakt samma funderingar i lördags. Känns som att allt har blivit förenklat i år, och framför allt mer enktelspårigt.

    SvaraRadera
  45. Bra artikel. Kritiserade själv klacken på svenskafans efter Gefle matchen och fick bara som svar att vi vann ju så skit i det...

    Jag tycker att ALLA hatramsor är trams. Det är extremt fjantigt och idiotiskt att mot Gefle sjunga att man hatar Djurgården, AIK och Bajen. Det fattar nog vem som helst egentligen så sluta med sånt skit.

    Sjunga om Gais... varför det?

    Ida ramsorna låter hur löjliga som helst, men de är väl ok om klacken inte klarar av svårare låtar.

    Sha-lala... tja...

    Hoppas debatten leder till bättring för jag tror ändå att det finns potential i klacken och till nästa säsong borde det kunna bli riktigt bra med ny arena också.

    SvaraRadera
  46. Stöttar man sitt lag genom att sjunga "Henke suger kuk i Helsingborg? Majoriteten på Ullevi, samt spelarna tyckte troligen det var pinsamt. Vad f-n har sdet med att stötta sitt lag?

    SvaraRadera
  47. Robban sätter fingret på ett fenomen som bara verkar finnas i vår klack. Nämligen att medelåldern är låg. Ända sedan man själv var fjortis (tidigt 90-tal)har man haft känslan att just vår klack har lägre medelålder än andra.

    Ond cirkel verkar det som: Medelåldern är låg därför ställer jag mig inte i klacken när jag blivit äldre.

    SvaraRadera
  48. Som nåpon annan skrev, jag saknar lösningen - viljan att själv ta det framåt om man kommer med kritik. Men detta är absolut en fråga som behöver lyftas.

    SvaraRadera
  49. det var fan i mig på tiden att någon kritiserar klacken,måste även flika in med att killen med trumman mot dif var oduglig!

    SvaraRadera
  50. Anledningen till varför Café Olivedal inte ljuder på läktarna är för att Malmö redan har en sång med den melodin.

    SvaraRadera
  51. Helt rätt skrivet!
    Hela klacken e som ett stort dagis som kan samla sig ibland.

    Hata, shalalala mm e så tråkit att höra, I F K med tryck e så mäktigt.

    Jag vet vad problemet är, skulle det bara finnas änglarna skulle det funka bättre, i änglarna hade man kunnat dela ut uppgifter till grupper så som "sång", "tifo" mm.

    tiden för att ändra på det är nu, nästa år byter vi arena och det är då vi kan göra skillnad.

    SvaraRadera
  52. Hej! Det som kan förstärka klacken är när alla vet vad de skall sjunga vid ett visst tillfälle. Det kan handla om bara några gånger per match. Tex. När IFK gör något bra, skapar hörna, farlig frispark m.m. Då var det förra året mer tydligt att sjunga BLÅVITT klapp klapp klapp. När det är så sjunger mer delar än klacken på Ullevi med och då blir det automatiskt mer tryck. Förr om åren sjöng vi alltid Änglarna änglarna änglarna änglarna änglarna... efter att att IFK gjort mål. Då var det alltid ett jä..la tryck efter ett mål. Nu kan det vara helt tyst efter ett mål för att alla vill sjunga olika! Kollar man på AIK Malmö m.m. så har de alltid en sång de sjunger.

    Det gäller att ha bra feeling för att känna av resten av hemmapubliken. Är det bra tryck så tar man en ramsa som alla kan, inte som nu i många fall att det blir någon pippi, ida, eller någon tillfällig ramsa som någon tycker är skoj för dagen. Då undrar resten av Ullevi vad det är frågan om.

    Instämmer i att om det kunde vara sådant tryck som mot AIK borta förra året så har vi Sveriges bästa klack. Nu ligger vi på femte sjätte plats.

    JA till mer tydliga ramsor!

    SvaraRadera
  53. Bra inlägg. Jag sitter ner på sektionen brevid klacken och ryser i hela kroppen när det är tryck och något vettigt som sjungs; "Blåvitt- klapp, klapp, klapp" eller "här e svenska mästarna från Götet", "kan ni höra våran sång, AIK" mfl. Men, Idas sommarvisa, pippi, Olle Goop och alla Hataramsor är så jävla lågt! Det måste var i klass med Pekingbanderollen där klacken visar prov på jä fin humor och intelligens! Skippa fjanteriet med hata ramsor! Det finns väl en läktargrupp som kan ta tag i detta! Anlita en körledare, vetja!

    SvaraRadera
  54. Allt är långt ifrån bra men den här säsongen har klacken verkligen rest sig ur askan.

    SvaraRadera
  55. det värsta med versionen av idas sommarvisa är ju att man sjunger "vi slår ihjäl". varför? jävligt moget. skärpning för fan.

    SvaraRadera
  56. Håller med till viss del. Jag tycker inte att vi ska slopa alla shalala ramsor. En ramsa som är skön är ju "Åh änglarnaaaaaaa, shalalala!" Det tror ja att många kan hålla med mig om? Men sen dom övriga kan vi gärna slopa för mig. Eller så kan man göra om texterna på shalala-ramsorna. T.ex. "åh änglarnaaaa, blåa vita änglarna, vi gör allt för vårat lag, sen så tar vi tre poäng!" Men men, det hjälper nog inte att sitta och klaga på en internetsida, ska det framkomma måste det göras på match och inte på en bloggsida för det kommer inte hända något.

    Vad det gäller hatramsorna så är det det mest onödiga som finns. Varför sjunga hatramsor om Henke? En av Sverige största idrottsmän, som alla svenska spelare har som förebild vad det gäller fotbollstänkande. Det är ju för fan pinsamt. Sen kan man istället fokusera sig på att sjunga ironi ramsor som "förena skåne med danmark" som alla ändå bara tar på skoj.

    Eller ett annat alternativ är ju att prova dom nya ramsorna som ligger ute, där det inga shalalala. Alez Blåvitt Alez, En Tradition & Passion och Vi är blåvitt från Göteborg har GARANTERAT ALLA sett eller hört talas om. Handlar väl bara om att någon säger till Joey eller ger honom en lapp så han kan dra igång den.

    Och till dig som sa att våran klack ligger på femte-sjätte plats. Vem fan anser du är bättre än oss efter stockholmslagen? Malmö och HIF eller? Seriöst, jag rankar våran klack som trea efter Hammarby och AIK. Djurgården kommer fyra eftersom dom har enbart har ett bra medgångsstöd. Något som vi är bättre än dom på. AIK tycker jag har gått ner sig sen dom senaste åren medans Hammarby alltid håller samma gamla vanliga klass. Malmö och HIF eller Gais borde ligga på din femte-sjätteplats.

    Och sist men inte minst, tacka fan för borta matcher. Då slipper man alla "klack-turister". Som vi såg borta mot gnaget förra året.

    SvaraRadera
  57. Hur många av de som kommenterar är Blåvita? Nog rätt många från andra lag som kommenterar för att öka motsättningarna mellan olika Blåvita grupper.

    SvaraRadera
  58. Varför inte byta ut hata-ramsor mot lite smidig, hederlig göteborgshumor. Nedvärderande fast på en lagom humoristisk nivå. Finns det något som folket från sveriges baksida inte tål så är det göteborgshumor, tro mig jag har bott där en kort tid, det är effektivt!!

    SvaraRadera
  59. Ge mig ett iiiiii! och så vidare är en något töntig klassiker som aldrig får försvinna.

    Den skär fanimej igenom allt. Inte ens 30 000 busvisslande turkar kan stoppa den.

    SvaraRadera
  60. Det är ganska underligt att en överväldigande majoritet vill ha mera fyndiga texter samt lugna ner tempot lite, men å andra sidan anses en sån som Idas sommarvisa, som de fatco stämmer in på båda dessa "kriterier", blir tokdissad.

    Förövrigt förefaller det sig underligt att många som försöker framställa sig själva som gamla rävar inte ens klarar av att stava riktigt.

    Att klaga på mediokra texter framstår också som allt annat än rimligt om man anser att Café Olivedal skulle vara ett exempel på en bra text. Den rimmar inte, den saknar tryck och den innehåller underliga termer (Ååå svenska cupen-guld, Vem skulle tala om Allsvenskanguld?).

    Jag har sett på Blåvitt hela livet och jag kan inte erinra mig att klacken har varit bättre tidigare, även min far tycks hålla med om att den är mycket stark.

    Naturligtvis bör man inte hylla villkorslöst men faktum kvarstår, mycket av kritiken är obefogad, klacken är bättre än på mycket länge. Förmodligen förhåller det sig så att de flesta kritikerna faktiskt tycker om att kritisera och hade gjort det även om vi var i världsklass.

    SvaraRadera
  61. ÅH VAD BRA skrivet! Jag älskar dig! Fattar inte heller varför "kustens vackra stad" inte sjungs längre. Har funderat och stört mig på detta hela denna säsong...men är man lite i periferin får man ju anpassa sig...tack för detta fenomenala inlägg!

    SvaraRadera
  62. Håller helt med!
    Att sjunga om en enskild spelare efter matchen gör man bara inte.

    SvaraRadera
  63. "Naturligtvis bör man inte hylla villkorslöst men faktum kvarstår, mycket av kritiken är obefogad, klacken är bättre än på mycket länge. Förmodligen förhåller det sig så att de flesta kritikerna faktiskt tycker om att kritisera och hade gjort det även om vi var i världsklass."

    Lite kritik skadar inte. Varför stanna på samma nivå när man kan göra den ännu bättre?

    SvaraRadera
  64. Håller med där (står inte i klacken själv, tappar fokus på matchen då, man skäms för er. Bra skrivet! Förutom det sista om Adam då ...

    SvaraRadera
  65. Jag tänker inte befinna mig i klacken nästa gång de är gais-derby. Varför? Jo jag tycker det är så förbannat störande att ggg-aaa-iii-sss hata gais ramsan kommer upp 20 gånger innan avspark. Det kommer nya personer varje hela tiden, och de drar igång den ramsan. Reslutatet blir att vi får höra ramsan varannn minut!!!

    SvaraRadera
  66. Även om klackan kanske är bättre idag än på slutet av 80 början av 90 så trivdes jag ändå mycket bättre i gamla klacken, bland alla ölstinna män med yvigt skägg som på sin höjd drog i gång "Heja Nilsson friskt humör skjortan hänger utanför, upp och nicka sockerdricka" på den klockrenaste göteborskan man kan hitta.

    Glåpord har alltid funnits tillexempel the good ol' "Ååå, Mia Pettersson, hon e en tjackhora, hon har inga pattar" men det var så mycket mer värme i hatlåtarna förr i tiden, bland de som sjöng alltså.

    Största skillnaden nu är att det mest är coola 16 åringar med deras flickvänner som står och röker i klacken, old school gubbarna kan ibland ses sittandes på sektion G

    SvaraRadera
  67. Anonym 11:50/ Det där är ju ett grundläggande problem "oldschool" folket som ser sig själva som för mogna eller för gamla för klacken. De utmålar sig själva som att de egentligen kan ta i och sjunga rejält men inte vill det för att det "bara är glin i klacken" osv. Anledningen till att vi "glin" är så ensamma i klacken är ju för att vi lämnats där av många "oldschool":are som inte sjunger utan bitchar från sittplats.

    Ta tag i saker och köp årskort på klackläktaren då och var med och skapa tryck, var med och sätt ett föredöme för de tonåringar som dissas, visa hur det ska gå till, höj medelåldern, förändra sångerna osv.

    Nej, det är väl bättre att gnälla och sätta sig på sittplats där man kan dra igång två sånger per match och tycka att man har ett jävla röj där trots allt och är superengelskretro blaha...

    SvaraRadera
  68. För alla oss "bakåtsträvare" kommer "levande sittplats projektet" bli perfekt!

    SvaraRadera
  69. Bra sagt Frankie!

    Man minns det man vill minnas.. Det är bara att kolla in vårt publiksnitt i slutet av 80 och början av 90-talet för att inse hur stor och mäktig klacken var..

    SvaraRadera
  70. Okej, så hädanefter skalla alla låtar vara bob dylan översättningar där vi hyllar kollektivet!

    SvaraRadera
  71. Typ uselt skrivet och bara en massa upprepningar. Men visst håller jag med. Shalala är för jävla tråkigt.

    SvaraRadera
  72. Jag tycker inte att några spelare skall hyllas överhuvudtaget. Tänk om övriga spelare blir ledsna och inte vill spela för Blåvitt? Egentligen borde alla sånger förbjudas helt och hållet!

    Och alla dessa jävla svordomar! Nä det bar bättre förr! Kommer ihåg Peking borta 92 när 400 man stog och heilade, sjöng "helikoptern har landat", plundrade mackar och slog sönder ett visst invandrarcafé i stan. Det var tider det och så jävla fett oldschool!

    SvaraRadera
  73. Hat/ Är du dum i hövve?

    SvaraRadera
  74. Visst är innehållet och kvaliteen på klackramsorna sviktande. Men för att vara en såpass osexig match som Gefle hemma inför 5000 så var det helt klart hyffsat tryck. Tänk er denna match en regnig lördakväll på Gamla..huu, 20 mannaklack och noll tryck.
    Bättre ramsor OCH bättre tryck, kan man få drömma? :)

    SvaraRadera
  75. Samma debatt har blossat upp så länge jag kan minnas. Då fördes debatten i "Ät" och nu på internet. Men det är fortfarande "det var bättre förr".

    SvaraRadera
  76. Mycket gnäll nu..hade varit fint om ni som gnäller mest stod i klacken i stället för att fördumma oss som gör det, jag försöker ta i extra på det jag gillar och ang. hatsångerna så blir det ibland kass men mot lag som gajs, ajk eller enskilda personer som Lucic, Blomqvist funkar det utmärkt för mej!

    Klart jag önskar att vi fick upp en sida med bara blåvitt "klackgodis" där alla kunde lära sej sångerna.. men killarna runt trumman går ju föga att klaga på när de lägger ner sin själ för att få en god stämning på matcherna!!

    Alla får rannsaka sej själva och ta i utav bara helvete när det kommer en sång som man gillar, gör alla det kommer det ganska fort visa sej vilka sånger majoriteten tycker om att sjunga och trycket kommer bli märkbart bättre!!

    Med hopp om en god framtid gemensamt..

    SvaraRadera
  77. Håller med!
    Vad har hänt med tifodelen egentligen? Måste skänkt uppåt fyra hundra spänn den här säsongen. Vad har man fått för det? Inte ett skit..
    Ultras gbg borde bytas ut!

    SvaraRadera
  78. Jag gillar verkligen argumenten bland vissa. Medelåldern är för låg, därför väljer jag att ställa mig någon annanstans. Hmm, väl genomtänkt. Jag vill minnas när jag började gå på blåvitt i mitten av 90-talet, så var det en jävla skillnad mellan då och nu. Nu har vi en levande klack, med flaggor, trumma och en capo/klackledare som står och håller igång klacken hela tiden och gör ett skitbra jobb. "Shalalalala"-ramsorna anser jag är nödvändiga till viss del, kan klart bli för mycket ibland. Men att växla sång och "shalalala" är ett sätt att fortsatt liv i ramsan.

    Men så är jag en sådan där italiensk, ultras-förespråkare. Artikeln i sig ser jag inget som helst fel i. Alla kan vi ha våra åsikter, även om jag inte håller med helt och hållet. Men ack vad trött man blir på alla kommentarer som är så typiska för den blåvita läktaren. En jävla massa gnäll och bara fokus på hur dåligt allt är. Jag ser ju ingen som gör något åt det hela? Ta och snacka med Joey på räcket och kom med idéer och förslag på hur man kan göra saker bättre. Nej då är det mycket mer bekvämt att knyta näven i fickan och sedan klaga på internet.

    SvaraRadera
  79. Intressant debatt.
    Vårt klackproblem är, som det varit i alla tider, att det är för få äldre som stannar kvar i klacken och bidrar med rutin, pondus, klassiker och lite tryck i rösten.
    Vi har väldigt många fjortisar i klacken och tyvärr eftersom våra Ultras har tagit på sig / blivit tvugna att ta på sig rollen som klackledare så blir det en väldig shalalalala oaoaoaoaoa-inriktning på den sk sången.

    Är ganska övertygad om att levande sittplats kommer att bli ett skönt alternativ för de som vill dra av en och annan klassiker men inte känner för shalalalala i 90 min.

    För övrigt så måste vi inse verkligheten och medge att vi ligger ljusår efter Stockholmsklackarna. Vi är inte ens i närheten av deras engagemang, antal och ljudvolym.
    Och fråga mig inte varför det går runt folk med sk tifo-hinkar och skramlar stålar. Jag har inte sett ngt som liknar ett ordentligt tifo (nej, jag räknar inte några svarta plastskynken som riktiga tifon) på flera år.

    http://www.youtube.com/watch?v=_jzCMWcK260&feature=related
    Kolla in länken. (1.50 och framåt)
    Jämför medelåldern på dom som står längst fram i Bajen-klacken med de flortisar som hänger påvårt räcke. Tro fan att det blir skillnad på trycket och sången.

    /En av gubbjävlarna

    SvaraRadera
  80. vi håller ju på att få högre medel ålder i våran klack så nu kommer det bli bra tryck dom kommande åren!

    SvaraRadera
  81. Adam Johansson har ju redan en egen ramsa.

    De var ingen dålig sång
    Av adam j i en kalsong
    Ja de är våran adam de
    Ja han är alltid påå G

    lalalalalalala
    lalalalalalala
    lalalalalalala

    http://www.youtube.com/watch?v=pK-J0rgR ... re=related

    SvaraRadera
  82. Frankie [11:57]

    Tror du missuppfattade mig, jag anser mig själv inte på något sett som old school, jag var bara pojkspoling på 80 talet, men skillnaden är att om man drog igång nåt i klacken då eller bara stod och sjöng själv var det ALLTID glada miner och någon gammal go gubbe som sträckte sig fram ruffsade om en i håret.

    Jag står fortfarande kvar i klacken, men nu är alla gûbbarna utbytta och istället har man 5 fjunisar med deras repektive på varsin sida som bara stirrar snett när man tar i för fulla muggar. Och som ni alla vet är det inte så peppande att höra sin egna röst genom hela ramsorna medans det står 16 åriga coolingar med ciggen i mun och kollar på en som om man precis rymt från lillhagen

    SvaraRadera
  83. anonym 13:38/ Ok, då är jag med. Och vet hur du känner dig. Och jag tänker inte bara snacka, jag tänker ta tag i detta. Om folk nu är intresserade tänker jag samla en del folk på en viss plats i klacken där man ska ta i på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Eventuellt kommer info här på BaraBen med, men troligtvis ej för det innebär tyvärr att alltför många muppar dyker upp som sedan inte backar upp idén...

    SvaraRadera
  84. Sicket engagemang! Kan bli bra det här.

    Progressiva och konservativa supportrar sida vid sida som skapar dynamik och ett jävla tryck!

    SvaraRadera
  85. Bra skrivet! Du skriver om det som faktiskt går att förändra, och som måste förändras, om vi vill ha något som helst anseende.

    Vi gjorde väldigt mycket rätt i slutet av förra säsongen. Introducerade många nya bra låtar, men det fanns mycket kvar att göra. Idag har vi tagit ytterligare ett steg tillbaka.

    Framåt! Framåt! Framåt!

    SvaraRadera
  86. Anonym sa...
    Hat/ Är du dum i hövve?
    22/7/08 12:13

    Eh, hur menar du nu?

    backa boyz, spot on! Kanske kan vi få nazister att dela ut flygblad i klacken igen, fett med old school...

    SvaraRadera
  87. http://www.youtube.com/watch?v=CHlH5LK2gP8

    Var är detta?

    SvaraRadera
  88. Frankie: JO man hörde ju prov på ditt "ta i så in i helvete" under Gefle matchen. ;)

    Jag håller med i kritiken, varför sjungs inte "änglarnas fanor" "vi har vunnit svenska cupen" "änglaaarna, änglaaarna är bäst!" Osv. ?

    SvaraRadera
  89. Frankie: JO man hörde ju prov på ditt "ta i så in i helvete" under Gefle matchen. ;)

    Jag håller med i kritiken, varför sjungs inte "änglarnas fanor" "vi har vunnit svenska cupen" "änglaaarna, änglaaarna är bäst!" Osv. ?

    SvaraRadera
  90. hat 14:23/ Du, det finns element knutna till våra Kat C som gör det ännu...

    SvaraRadera
  91. 14:25

    Det är påväg utifrån LM efter vårderbyt mot gais förra året!

    SvaraRadera
  92. anonym 14:29, well om du hörde mig ensam stå och gorma där kan man ju fråga sig varför du inte stämde upp och matchade mig???

    SvaraRadera
  93. Det är lite som i samhället i stort. Inga äldre tar ansvar utan ställer sig bredvid och ser på. Sedan är det samma människor som gnäller högst och börja klaga..

    Klacken är idag de bästa jag har varit med om under de tio år jag har gått på blåvitt, Bygger vi vidare på detta till nästa år kan de bli läskigt tryck på ny arenan.

    Sedan kan självklart sångutbudet utvecklats men det är en process som inte sker över en match och inte utan att människor hjälps åt. Tycker att många av de sånger som kommit upp senaste åren är bra ( ex våra hjärtan, kustens vackra stad, änglarna änglarna). Därmed inte sagt att det inte kan komma andra typer av sånger som kan utveckla läktaren ytterligare. En mångfald av sånger tror jag bara skulle öka stämningen.
    Men det är ofta man ser diverse gnäll avv sångrepotoaren på olika forum men sällan något konkret förslag på arenan.

    Ultras ska ha stor eloge för att dom tagit tag i klacken och utvecklar den framåt. Hade vi följt de människorna som gnäller högst här hade vi haft en läktare som mer liknar en begravningscermoni än en fotbollsmatch. För det är ju faktsikt så att alla under många år kunnat sätta sin prägel på läktaren utan att ha gjort de. Nu när det går framåt så börjas de gnällas, det är sorligt.

    Att det sedan finns för mycket kids på läktaren håller jag fullständigt med om. Fler äldre borde ställa sig i klacken och vara föredömen för sina yngre kamrater.

    Men som sagt problemet är inte unik. Överallt i samhället ser vi ungdomar som tar mer och mer plats med vuxna som flyr undan i brist på tid och kurage. Istället sitter dom på sin kammare och klagar. Istället bör folk gå från ord till handling, vara föredömen och visa de yngre vilka gränser som finns.

    Klacken är på intet sätt fulländad idag men vi ser idag en läktare som sjuder och som kan utvecklas till något ritkigt bra på den nya arena. Med ett öppet sinne och bra dialog med konstruktiv förslag kan vi komma långt.

    SvaraRadera
  94. Det gjorde vi, som f.ö. stod framför dig.

    Däremot var det inte många andra som gjorde så (vilket är rätt signifikativt för delar av vår klack...)

    SvaraRadera
  95. Anonym sa...

    Bra sagt Frankie!

    Man minns det man vill minnas.. Det är bara att kolla in vårt publiksnitt i slutet av 80 och början av 90-talet för att inse hur stor och mäktig klacken var..

    22/7/08 12:01
    Kanske dags att rannsaka er igen eller!!!! Man minns det man vill minnas eller har du redan glömt Gefle 5100 i publiken!!!!! Hur stor va klacken där då?!!! Seriöst hur stort intresse finns det för blåvitt nu då??? Blir ju för fan inte av med sina fribiljetter ens ju.Dom skulle Lotta ut biljetterna på jobbet men det slutade med att dom fick slängas då INGEN ville ha dom. Tro fan att det bara e fjortisar som står i klacken vi äldre har ju så pass vett att skämmas när dom spelar dåligt!!!!! =)

    SvaraRadera
  96. DEt är ju bara att hålla med. Damma av lite gamla godingar och ös på med lite sköna sånger, Typ "Kustens vackra stad".

    Alla sånger typ "den som inte hoppar/sitter är ...." funkar om det gäller det laget man möter. Men att möte Sundsvall, kalmar, HSB och sjunga Hata AIK är ju bara dumt.

    Lite mer tanke vore trevligt. Precisosm skribenten skriver.

    SvaraRadera
  97. Det var i stort sett bara klacken på plats mot gefle så den var ganska stor. Marx=internets störste flane?

    SvaraRadera
  98. Frankie sa...

    anonym 13:38/ Ok, då är jag med. Och vet hur du känner dig. Och jag tänker inte bara snacka, jag tänker ta tag i detta. Om folk nu är intresserade tänker jag samla en del folk på en viss plats i klacken där man ska ta i på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Eventuellt kommer info här på BaraBen med, men troligtvis ej för det innebär tyvärr att alltför många muppar dyker upp som sedan inte backar upp idén...

    Hade varit strålande om någon annan försökte ta tag i det än Ultras. Inte för att de gör ett dåligt jobb men för att få in lite nytt blod. Frankie har väl lite samma förmåga som Tollan?

    SvaraRadera
  99. Tydligen en fråga som engagerar!

    "Levande sittplats" låter intressant, en intervju med initiativtagarna vore kanon Baraben!

    SvaraRadera
  100. BRA FRANKIE, Skapa En grupp, Och den skall följa med i UGs Sånger och visa vart skåpet skall stå, Följ capon! Alltid rött alltid rätt ;)

    SvaraRadera
  101. Håller me dig i din kritik på alla punkter. Utom på en punkt. De e inte klackens fel, klacken har skött sig riktigt bra. Felet ligger ju hos klackledaren som säger åt oss vad vi ska sjunga. Ändra på honom så löser vi mycket. Risken me att skriva som du har gjort är att vi går tillbaks till som de va förut, att startar klacken me något så visste man att några alltid började me någon annan ramsa, för att sabbotera.
    Jag kommer fortsätta sjunga me i de som ja inte tycker om, tills de i ledningen för allt ändrar på låt o textval o sha lalalala. Ska vi börja tjafsa om de här på läktaren o vägra göra de som resten gör så finns de bara EN förlorare..........IFK Göteborg

    SvaraRadera
  102. Anonym Anonym sa...

    Det var i stort sett bara klacken på plats mot gefle så den var ganska stor. Marx=internets störste flane?

    22/7/08 15:02
    5100 å ALLA i klacken du e la för rolig du!!!!

    SvaraRadera
  103. anonym 15:14- nej det blir ingen "grupp" för det har vi i överflöd av redan. Det blir ett gäng, förhoppningsvis många med tiden, som är en bra bit passerade tonåren och som tänker stå på samma plats och ta i rejält när det ska sjungas. Inget nytt under solen, mer än att en del som redan finns i klacken söker upp varann och försöker hjälpa klacken lite mer gemensamt...

    SvaraRadera
  104. Jag njuter av stämningen på matcherna, för mig funkar sha-la-la helt ok, dock vrider och skruvar jag på mig av PINSAMHET när Idas sommarvisa sjungs - super bra med nya ramsa (all heder!), jag kan se mellan fingrarna på texten, men för f-n - vem har valt melodin? Otroligt att folk kan sjunga med i den?

    Även jag har dragit mig längre bort från klacken, inte pga låg ålder utan snarare låg kunskap. Typ när Ijeh eller Rosen är 10 meter offside och killen bakom vrålar NEEJJJ!!!(dvs är oförstående till domslutet) rätt i örat, följt av DOMARJÄVEL alt halvt glas läsk/blasköl i nacken - där har ni anledningen till att jag inte längre står med Er...

    SvaraRadera
  105. bigglen: Det är ingen NY ramsa. Den är gammal som gatan för fan.

    SvaraRadera
  106. Anonym 15:28-
    Dagens tips: Få tummen ur, samla lite mod, gå ner till Joey (klackledaren) och be honom sluta starta så många "sha-la-la-ramsor" och ge ett förslag på en ramsa du skulle vilja sjunga. Jag lovar dig att han skulle uppskatta det! Hur jävla svårt kan det vara?

    SvaraRadera
  107. BRA SKRIVET, BRA REAKTIONER!

    NU TAR VI MURATA!!!!

    ALLA TILL ULLEVI!!!!!

    /FORZA BLÅVITT

    SvaraRadera
  108. Härligt med engagemang, om vi bara kunde kanalisera det på läktaren i större grad.

    Bästa tryck (förutom bortamatcher, då vi står som en enade), tycker jag var tiden på gamla då vi mötte sthlmslag, och mot legia warzava (då de hade satt upp stängsel där nere 95/96, rätta mig om jag har fel). Då kunde ibland rävarna runt om sälla sig till klacken.

    Sånger som vi borde köra mer/fortsätta köra:

    *Här är änglarna

    *När det spelas fotboll så hörs det..

    *Äääääänglarrrnaa (den utdragna med en näve uppe)

    *Sjunger i medgång och sorg

    *Håller på änglarna

    *Änglarna, ÄNGLARNA (klassikern)

    *Sveriges fotbollshuvudstad

    *Kustens vackra stad

    * Ge mig ett I

    + diverse klapp och växelsånger

    Förr så handlade disskusionen f.ö ofta om att klacken sjöng för snabbt, men det pratas det inte så mycket om nu. Trumman hjälper kanske?

    SvaraRadera
  109. Inte direkt konstuktivt...

    SvaraRadera
  110. svinbra inlägg, håller med i fullo. går att kommentera ramsor om vissa spelare som är nya i laget som kim o söder är den hä säsongen, och få dom att känna sig uppskattade av fansen på mer kreativt sätt

    SvaraRadera
  111. Trevligt att artikeln fick sånn otrolig respons. Jag har läst igenom så gott som alla kommentarer och tänkte ge lite svar.

    Till den som undrade om det är en generationsfråga:
    kan jag svara att jag blir 24år i dagarna. Jag tror att det kan handla om en generationsfråga. Många "rävar" har dragit sig till sittplats.

    Till den som försökte lägga över viss del på klackledarna:
    Visst kan man lägga en del av "skulden" för utvecklingen på Joey och grabbarna. Men det är klart att de vevar igång skit som shaa la la när gensvaret från Klacken av oförklarlig anledning blir så stort. Men vill man få förändring måste man börja någonstans. Klackledaren är inte allsmäktig och är man modig och vågar dra igång en sång så kan man "överrösta" klackledarens val när man får med sig majoriteten av klacken, detta har hänt en del gånger, framför allt på bortamatcher.

    Till de som tycker att klacken bara blir bättre kan jag säga att min personliga åsikt är att den fallit en hel del bara sen förra året. Man ska inte kasta skit på Joey och grabbarna, de gör det de kan för att få bra tryck och stämning. Men jag tror anledningen till att Tolla fick mer tryck är pga att han "är en go gubbe" som folk på ett eller annat sätt kan identifiera sig med betydligt mer än med t ex en halvnaken Joey.

    Till den er inte tyckte at tjag var särskilt konstruktiv:
    Jag är ingen poet eller song-writer. Jag uppmanar alla som har den förmågan att komma med förslag på nya sånger.
    Dessutom finns det ett gäng klassiska ramsor som inte sjungits på VÄLDIGT länge. Vet du inte vilka jag menar är du nog rätt ny i klacken.

    För övrigt så förväntar jag mig inte heller förändring över en match, artikeln var en spark i arslet på hela klacken (undertecknad inkluderad) att börja få till en förändring, och rom byggdes som sagt inte på en dag.

    Och sen vill jag passa på att tacka alla (både er som håller med mig och er som inte gör det) för all respons. Det är såhär man får igång en konstruktiv diskussion!

    SvaraRadera
  112. Någon skrev något om att "titta på hur stor klacken var på 80-90-talet.."
    Det handlar inyte om hur många vi var - även om vi bara var 400 så hade de 400 sjöngt sönder dagens klack på Nya..

    "Kustens vackra stad" är ju den klart bästa som kommit på senare tid!

    SvaraRadera
  113. Känns lite som att det är en generationsgrej detta. Den nya generationen som står breve trumman och den gamla som står lite vid sidan av och inte hänger med på "shalala" sångerna. Jag kan ha helt fel men något åt de hållet tror jag att det är.

    Även om jag själv är 20 år och bara följt blåvitts matcher på plats i 6 år nu så känns de som det finns många "glin" i min egna ålder och yngre som älskar detta med hets och hat på matcherna. Det ska finnas med till en viss utsträckning för någon stans hör det till. Men jag tycker bara att det blir mer och mer, och det handlar mer och mer om att klanka ner på det andra laget än om att stötta blåvitt.

    Det blir för mycket när man sjunger "Henke suger kuk i helsingborg". Det är riktig dagisnivå på den meningen och hör inte hemma på matcherna, dessutom är henke en spelare som inte borde få kritik någonstans i sverige av någon klack. Har pratat med glasgowfans som älskar henke men "hatar" celtic. Där har vi lite av hans storhet. Men nog om henke.

    Jag står alltid i klacken och har i alla år jag varit på blåvitt varit med sjungit med, men jag har blivit sämre på att hänga med nu när vi har kommit in i denna "shalala" period som vi befinner oss i, jag orkar helt enkelt inte stå o sjunga "shalala" i omgångar i 90 minuter för det känns inte som att det ger något. Dessa sånger håller på i två minuter sen dör dom ut tills någon drar igång det igen genom att gapa "KOM IGEN NU FÖR HELVETE". Man borde kanske tänka på vf det är så få som sjunger istället för att bli förbannad på dom som inte sjunger genom hela matcherna.

    Höjdpunkterna som jag minns i klacken är dif och mff hemma 2004 och aik borta. Dom matcherna var det tryck på och om det alltid vore sånt tryck på matcherna tror jag det sporrar spelarna att spela bättre. Vi är ju som sagt där för att stötta.

    Tror att en anledning till att de sjungs mindre sånger med text och fines och mer "schalala" är att de sjungs så sällan att inte alla kan dom och därför helt enkelt inte kan sjunga med. Om dom sjungs mer och tydligt blir de säkert en förbättring! Att på någon match (möjligen ett derby då de är mycket folk) dela ut ett häfte med ett antal klassiska klacksånger vore inte dumt!

    SvaraRadera
  114. Sha-la-la... :D, det är väl ändå i många fall som klackledarna själva har dratt igång det jävla sha-la-la hittepåt.?

    SvaraRadera
  115. scrollade förbi ganska många inlägg så jag vet inte om detta redan varit uppe men "bästa laget ifrån kustens vackra stad" låter oftast som 1500pers står och mumlar i vissa delar. Den fungerar inte då det är svårt att höra vad som sjungs om man inte står i klacken. Det är väll ändå inte för klacken själva som sångerna sjungs?

    I övrigt är det bara att instämma i kritiken om att det ibland är ganska felvalda sånger/ramsor.

    Tillexempel är det svårt för AIK att höra klackens sånger när det enbart är säsongskortsmatch där man inte möter AIK. Den känns lite felplacerat. Den ska väll på sin höjd sjungas(förutom vid ledning mot AIK) när det är veckansmatchsändning eller liknande(likt gaisramsan).

    SvaraRadera
  116. scrollade förbi ganska många inlägg så jag vet inte om detta redan varit uppe men "bästa laget ifrån kustens vackra stad" låter oftast som 1500pers står och mumlar i vissa delar. Den fungerar inte då det är svårt att höra vad som sjungs om man inte står i klacken. Det är väll ändå inte för klacken själva som sångerna sjungs?

    I övrigt är det bara att instämma i kritiken om att det ibland är ganska felvalda sånger/ramsor.

    Tillexempel är det svårt för AIK att höra klackens sånger när det enbart är säsongskortsmatch där man inte möter AIK. Den känns lite felplacerat. Den ska väll på sin höjd sjungas(förutom vid ledning mot AIK) när det är veckansmatchsändning eller liknande(likt gaisramsan).

    SvaraRadera
  117. En till sak som jag funderade på, och jag orkar inte kolla igenom alla 116 kommentarer om detta förekommer tidigare, är varför det inte längre sjungs med i "Heja Blåvitt" när spelarna går in på plan? Det är också en tradition som bör tas vara på, säga vad man vill om låten, men det är Blåvitt. Jag minns dagarna på Gamla med rysningar. Sjung med i den (och även de andra låtarna som spelas innan matchen) i stället för att sjunga "shalalala" eller "allez allez" och försöka få dit en annan takt än den i Heja Blåvitt.

    Skärpning änglar!

    SvaraRadera
  118. Jag håller med i allt, utom möjligen kritiken mot söder-sången. Det var ju grabbens genombrott och det kan väl vara värt att hylla.

    Annars ser jag, som de flesta andra, fram mot nästa säsong på nya-gamla. Den ser så fiiin ut när man åker förbi och jag kan verkligen se framför mej hur grymt bra tryck det kommer bli!

    (För övrigt så var det nån ovan som påpekade det lustiga i att gamlingar stavade som fjortisar - det ska väl för f-n inte vara nån skillnad mellan hur 14-15 åringar och 30-40 taggare stavar. Jag lärde mej stava på mellanstadiet. Det är snarare så att dagens fjortisar stavar som åttaåringar... Hmm, jag vet inte vad jag snackar om, hehe.)

    SvaraRadera
  119. din kritik är i vissa fall befogad, om man säger såhr: kim ramsan som alla sjunger har jag själv funderat på om man värkligen borde hylla honom så ofantligt till skyarna men kim kanske får känna på bollen 1/4 av så mycket som en utespelare gör därför tror ja att det är viktigt för en spelare som inte får röra bollen lika mycket att man hyllar honom när han sedan får vara med i spelet.

    jag kan förstå att vissa tycker det är barnsligt att man sjunger att söder är tio år, men å andra sidan tror ja att klacken måste få han sinn lilla "lekstuga" ett tag under matchen därför om man bara sjunger de där lite mer strikta sångerna som åååh vi blåvitt, blåa å vita från göteborg, här e bästa laget i från kustens vackra stad" så dör nog sång glädjen ut efter ett tag.

    vissa sånger kan ja hålla ded om att de ibland inte passar in i sammanhanget till matchdagen eller till laget vi möter så kommer det alltid att finnas en trdition att sjunga "ggg aaa iii sss hata gais" eller "den som inte håppar e gaisare"

    lösningen är nog inte att ta bort nån ramsa för det är aldrig uppskattat, själv är min favorit den som du precis sågade i texten " anglarnanananana tjalalalalalala oooooeehhh änglarnananana"
    lägg till fler ramsor varva dom lite mindre än va man gör nu för att annars kommer det bara att vara som det är nu att den ramsa varar i typ 5 minuter.

    UPPMANING: VÄLJ MER PASSANDE SÅNGER TILL TILLFÄLLET MEN MED DETTA MENAR JA INTE ATT MAN EX SKA TA BORT NÅGRA RAMSOR SOM TYP "ROBIN SÖDER E 10 ÅR"

    /B

    SvaraRadera
  120. Helt rätt! Håller med dig i stort sett allt du skriver. En sång som vi aldrig har sjungit vad jag vet, är den "en tradition, en passion", om ni vet vilken jag menar. Tycker den är riktigt grym och hade gärna sett den sjungas!

    SvaraRadera
  121. "Henke suger kuk i Helsingborg" var nog den mest omogna och fjantiga ramsa jag hört. Skämdes som IFK:are när jag hörde det. Vi är för jävla dåliga på att uppmärksamma stora svenska fotbollsspelare. Och en större spelare än Henke är svårt att hitta...men tyvärr fattar inte en del det. Dessvärre är "en del" i detta fall så kallade IFK-fans som hellre hatar än älskar. Skärpning Änglarna! Jag ställer inte upp på den här hata-kulturen, sorgligt...

    SvaraRadera
  122. vad sägs om denna klack? http://www.youtube.com/watch?v=l8-f0ved8R4&feature=related
    något att ta efter?

    //erik

    SvaraRadera
  123. http://www.youtube.com/watch?v=l8
    -f0ved8R4&feature=related

    sådärja

    SvaraRadera
  124. Bra skrivet. Jag tror att anledningen till att det är svårt att hänga med i de konstruktiva sångerna ligger i flaskan Det är svårt att sjuna annat än shalalalalala när man druckit 20 öl. Jag har ingen lösning på problemet för öl är jävligt gott.

    För övrigt tycker jag att det är ett bra projekt du skall dra igång frankie, kör hårt!

    SvaraRadera
  125. Ultras är töntar! Det bästa vore i fall nån vettig tog tag i att bli klackledare...

    SvaraRadera
  126. Mellan alla inlägg och kommentarer om vem som stått i klacken längst, vem som är yngst respektive äldst, vem som gillar Astrid Lindgren-teman eller inte och vart man står eller sitter på Ullevi kan man hitta en typ av röd tråd. Alla vill ha någon typ av förändring.

    Att Imse-vimse-spindel känns som en naturlig utveckling av ramsorna och att Kim och Robin hyllas till skyarna samtidigt som kollektivets insats försummas, att vissa har blåvit dörrmatta eller dekaler på bilen har jag, precis som alla andra, en åsikt om - men den är i detta inlägg helt oviktig.

    Jag har genom åren flyttat mig längre och längre från klackens centra. Idag står jag längst upp på GHI med vissen utsikt över planen men med utsökt vy över klacken.
    Jag har väl råd att sitta med sittunderläggsmaffian och kaffedrickarna på sittplats, men jag vill inte - jag vill stå i kacken. Bara inte i mitten. Där står idag en klick bråkmogna alfahannar som anser sig sjäva ha en högre status än oss andra i klacken. Varför vet jag inte, men jag skulle gissa på Stone Islandjackorna och att de sett Football Factory en gång för mycket.

    När farsan släpte iväg mig dem första gångerna på boll, jag var väl 13-14, så var det fest på läktaren. Visserligen genomsyrades ramsor och sånger av rashat och apskämt, men ursäkten blir väl att hela samhället hade en annan syn på den frågan då.
    Jag respekterade i alla fall de äldre och de respekterade mig - för att jag älskar blåvitt, inte för att jag åker och möter kvastarna i Örkelljunga för en boxningsmatch.

    Om alla Änglar skulle se varann som polare och inte som konkurenter skulle vi locka fler till klacken och sången skulle naturligt bli starkare. Om sveriges fetaste klack sedan sjunger Mors lilla Olle eller Sha-la-la spelar mindre roll. Laget vi stöttar och älskar att se vinna skulle känna tyngre stöd och ge oss allt fler trepoängare - det kan jag garantera.

    //Mors lilla Olle

    SvaraRadera
  127. Anonym 10:42:"Det finns väl en läktargrupp som kan ta tag i detta! Anlita en körledare, vetja!"

    läktargrupp? Körledare?

    Det finns Ultras som har en Capo!

    SvaraRadera
  128. Mors lilla Olle 02:12. Det finns yngre som tror de är bättre bara för de har SI-tröjor, men med tiden kommer de lära sig av sina äldre förebilder att vi alla är blåvita och att interna motsättningar inte gynnar någon.

    Vi är långt ifrån den kultur som finns i aik där firman påstår att de bestämmer allt, t.ex. vilka flaggor som ska hängas upp.

    SvaraRadera
  129. Mer "När Änglarna Marcherar in" tack.
    Mindre nya skitvisor som ingen annan än dom som sitter 2 meter från trumman tycker om

    SvaraRadera
  130. Hurra en vettig åsikt! Så j***a tråkigt att stå och skrika ut en "text" som är på en nivå som till och med Per Gessle skulle lyckas slå. FY FAN! Nä tacka vet jag den gamla goda "alla vill ha barn med håkan mild"

    SvaraRadera
  131. Idag var klacken grym

    SvaraRadera
  132. Peeman, du är en idiot, hur länge har du stått på blåvitts läktare? 1 år? Att ens skriva ett sådant här idiotiskt inlägg tycker jag är helt åt helvete, den där jävla Person kan jättegärna göra som han vill, men i klacken gör man som klacken vill. Annars kan man ställa sig nån annanstans. Finns många platser för folk som försöker leka martyrer

    SvaraRadera
  133. Vart tog "Va e´de´som luktar så illa?" vägen? Den har man inte hört på ett tag? hi hi

    SvaraRadera
  134. Är trumman bra eller dålig?
    Jag tycker att killen borde lärt sig vara lite mer taktfast efter dessa år? Väldigt lätt att det låter illa om man inte håller takten.

    SvaraRadera
  135. http://www.youtube.com/watch?v=L1MnKLqzPIQ&feature=related

    Varför sjunger vi inte denna? Tycker den är hur go som helst!

    SvaraRadera
  136. Glöm vad jag sa! Bajen kör visst denna redan=(
    //Kristoffer

    SvaraRadera
  137. Så jävla rätt skrivet...

    Sitter alltid och tänker exakt samma sak angående Kim ramsan att det alltid körs igång vid fel tillfällen!...

    Bra att du tar upp det!..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.