2007/10/15

Vem vill bli miljonär?

KRÖNIKA Den ekonomiska kapplöpningen i dagens fotboll har nått Göteborg på allvar när IFK Göteborg i sommar kraffsat ihop det riskkapitalbolag som man talat högt om i flera år. Nu är det inte bara den ryske oljemagnaten Abramovich äventyr vi kan följa runt Chelsea. Nuförtiden finns fotbollens riskkapitalister och fotbollens stora pengar plötsligt i var mans klubb här hemma i fotbollens (all)svenska gärsgård.

Idag gäller det att skaffa sig stora slantar för att kunna ”hävda sig i konkurrensen”- oavsett vart pengarna kommer från. Engelsk fotboll borde genomgått en skakande debatt i somras, när den korrumperade tjuven och före detta premiärministern Thaksin Shinawatra köpte majoritetsägarskapet i Manchester City. Thailands före detta premiärminister gjorde sig nämligen sin förmögenhet genom att i princip stjäla pengarna direkt från det thailändska folket. Men uppstod det då någon debatt kring den moraliska problematiken med att ha sådana smutsiga pengar i den engelska ligan? Nejdå, för pengar är något gott, vart de än kommer ifrån. Så fungerar den moderna fotbollen.

Precis på samma vis saknades kritiken mot oligarken Roman Abramovich när denne magnat köpte in sig i Londonklubben Chelsea. I Ryssland kritiserades han hårt för att ha tjänat sin förmögenhet genom att köpa oljerättigheter för vrakpriser av ryska staten. Moraliska gränsland som är obekväma att diskutera. Att tjäna snabba pengar på folket i sin hemnation för att sedan åka utomlands och leka playboy, där ägarskap av sin egen fotbollsklubb på världsnivå ingår, är tydligen ”the shit” idag.

det kan jag rekommendera till var och en med genuint fotbollsintresse. Oroa dig inte för att bli hängd av vare sig publik eller medier för din sviniga historia. Pengar är pengar. De köper allas hjärtan. Men till skillnad från Shinawatras fiffel i thailändska staten och Abramovich stöld från medelryssen så är riskkapitalisterna i de flesta svenska klubbar delvis eller helt anonyma. Så här hemma får vi aldrig reda på om pengarna som finansierar de nyförvärv som vi supportrar ljublar åt- faktiskt kanske är både smutsiga och blodiga.

Men å andra sidan, det kanske inte spelar någon roll för fler än mig?

Markus Hankins
Chefredaktör BaraBen.com

37 kommentarer:

  1. det var länge sedan man såg en stark åsikt från frankie-boy nu, kul läsning.

    SvaraRadera
  2. On the spot tamejfan!

    Trodde bara det var jag som gick och irriterade mig på sånt här.

    SvaraRadera
  3. men förstår inte att Frankie kan säga att det är blodspengar. Ingen dömd och att referera till Citys ägare som en tjuv när han inte blivit dömd och det möjligtvis finns frågetecken men innget konkret.
    Blods pengar brukar visa sig förr eller senare....

    SvaraRadera
  4. Grymt bra krönika!

    /Daniel

    SvaraRadera
  5. BRA krönika. Riskkapitalbolag är tveksamt på flera sätt, det passar inte ihop med IFK Göteborgs filosofi och strategi.
    Nej till riskkapitalbolag.

    /Ese

    SvaraRadera
  6. Får komma ihåg att det är en militärjunta som tagit makten i Thailand och anklagar Shinawatra för stölder. Men visst fan är det oroande. Bra jobbat ni skribenter under maratondagen

    /M

    SvaraRadera
  7. M/ Det är även "riksdag" och media som avslöjat hans stölder, han ändrade ju lagen för att tjäna pengar osv...

    SvaraRadera
  8. tycker pengar vs. fotboll-debatten låter rätt mycket som det lät gjorde när utlandsproffs förbjöds ur landslaget på 50-taet.

    SvaraRadera
  9. Kan vi inte be den "Gamle Goe" Nazzen Ingvar "Mein Kampf Rad" köpa oss.

    Han har ju pengar och ett rejält smutzigt förflutet.

    Titta bara på möbelkollektionen han lanserade med hjälp av Reklambyrån Spermaharen.

    SvaraRadera
  10. Det är komiskt att just baraben talar om pengar. Andra lags bloggar skköts ideéllt helt utan t-shirtförsäljning och reklam. Men inte här, hemsidan är fulare än expressens och mer reklam därtill. Men det finns förstås inga blåvita fans som lägger ner gratisarbete för sin klubb.

    SvaraRadera
  11. "Ingen dömd och att referera till Citys ägare som en tjuv när han inte blivit dömd och det möjligtvis finns frågetecken men innget konkret."

    Klart att han inte blivit dömd.

    Han satt vid makten när han roffade åt sig pengarna och nu befinner han sig utanför landet?

    Hur skulle han kunnat bli dömd?

    SvaraRadera
  12. anonym 10:00/ gå och göm dig din jävla pajasgaisare, BaraBen sköts till 100 procent ideellt och allt överskott går till att driva sidan och Supporterfonden...

    SvaraRadera
  13. Vår ägare Sten A Olsson sålde redan i slutet av femtiotalet skrot till Öst-Tyskland vilket då var förbjudet.

    Efter det har han fifflat på ganska rejält.

    SvaraRadera
  14. För min del kan blåvitt gärna ta emot pengar av Castro, bin Laden, George jr, Kim Jong Ill eller vilken rik galning som helst. Att däremot sälja klubben är inte ok, det spelar ingen roll till vem.

    SvaraRadera
  15. Icke att förglömma de supportrar som köper match billjetter för sina olagligt förskaffade pengar.

    SvaraRadera
  16. anonym 11:36/ jo för om man köper biljett till en match så äger man spelarna i klubben då? eller inte. tänk före, tala senare.

    SvaraRadera
  17. "Att tänka före man talar,
    är som att torka sig före man skiter"

    SvaraRadera
  18. SM GULD!!!!
    Hur sjuk är Alex?

    SvaraRadera
  19. Det blir patetiskt när politiskt okunniga ska raljera om saker de inte begriper. Alltså, alla politker i Thailand är korrupta. Men shinawatra tröttnade på militärens orimliga krav och satte hårt mot hårt. Och eftersom alla politiker är korrupta där kunde militären spela ut sitt kort. Hade shinawatra gett mer pengar till generalerna hade han inte anklagats. Kära baraben - håll er till t-shirtförsäljning med kort på småflickor.

    SvaraRadera
  20. Men Frankie kolla upp lite källor först!!!!!!! Thaksins familj har varit bland Thailands rikaste i hundratals år. Han va redan en"Rupert Murdoch" typ redan innan han blev vald som PM som den största mediaägaren i landet. Visst kanske han tog sig aningen för fria händer som PM men pengarna hade han redan.

    SvaraRadera
  21. Anonynm 13:24 & Anonym 13:50/ Om ni är så naiva att ni tror att Shinawatra utsatts för en kupp av den nya militärregeringen bör ni nog läsa på lite kring skeendena när den nämnde multimiljardären var ledare för Thailand. Idag utreder åklagare och polis minst ett dussin fall av korruption där Shinawarta är huvudmisstänkt för förskingring och korruption.

    Bara för att den militärjunta som tagit över Thailand inte är vare sig legitim eller demokratiskt (vilket Shinawatra var, demokratiskt tillsatt det vill säga) så gör inte det Shinawatra till något helgon. Om man är korrupt så blir ens stölder och handlingar mot rådande lag inte legitima eller försvarbara för att ett ännu värre ledarskap tar makten...

    Eftersom inte Thailändsk militär äger någon fotbollsförening (vilket krönikan handlar om) så är inte kritik av den demokratiska situationen i Thailand det som är intressant i sammanhanget utan att han som äger Manchester City pumpar in pengar som han i de flesta fall skaffat på tveksamma och i många fall olagliga sätt.

    Att Sverige fortsätter att upprätthålla full diplomatisk kontakt med Thailand efter att en junta tagit makten har självfallet även det ekonomiska motiv bakom sig, men det är en annan kritik och en annan krönika som inte har med fotboll att göra.

    Redan 2001 misstänktes Shinawatra ligga bakom omfattande valfusk, han låg bakom kampanjen när han utnämnde sig själv till "general i kriget mot knarket" där man mördade mer än 2000 människor och fängslade tiotusentals så kallade "narkotikasmugglare" som i väldigt många fall var politiska motståndare och försökte sedan maktövertagandet "Framför allt har samla all makt runt sig själv" enligt Elin Bjarnegård som är doktorand i statskunskap och samarbetar med Palmecentret.

    Shinawatra ändrade bland annat lagen inför försäljningen av Shin Corp, Thailands största telecombolag så att han skulle slippa undan att betala skatt vid försäljningen. Detta och många andra tydliga bevis på stölder av gemensamma tillgångar från Thailändarna visar ganska tydligt att man är väldigt naiv om man tror att det är någon komplott från den nya militärjuntan som fått honom att stå i dålig dager.

    Juntan är förkastlig. Men det gör inte Shinawatra till en hedersman.

    SvaraRadera
  22. nån sa: "Det blir patetiskt när politiskt okunniga ska raljera om saker de inte begriper. Alltså, alla politker i Thailand är korrupta."

    Oj vilket bra argument. kanske det mest patetiska i debatten. "det gör inget att jag stjäl pengar för alla andra gör det ju ändå med." hallå eller.

    SvaraRadera
  23. frankie:
    Lägg ner skrivandet om thaksin. Din okunnighet börjar bli pinsam nu. Ta ett kort på en liten fjortis med tajt linne istället. Det gör du bättre.

    SvaraRadera
  24. Anonym sa...frankie:
    Lägg ner skrivandet om thaksin. Din okunnighet börjar bli pinsam nu. Ta ett kort på en liten fjortis med tajt linne istället. Det gör du bättre.
    15/10/07 15:13


    Vilka fina argument. Vilken fantastisk kunskap du uppvisar, din debattmetodik slår oss alla med häpnad, oj vad du står upp för din åsikt och vad välformulerat och sakligt du för din tes.

    Frankie/ Varför raderar ni inte bara dessa tokstollars påhopp?

    SvaraRadera
  25. jävligt bra krönika men du är lite före din tid hankins. hela det etiska tankesättet har just börjat nå finansmarknaden och det kommer ta många år innan det även når fotbollen. det är en baksida av de nya pengaflödena, att det ofta är smutsiga pengar i omlopp.

    SvaraRadera
  26. Ska man utgå från att alla riskkapitalister är "fula fiskar" så kan vi ju sluta ta emot folks pengar i entrén också. Och alla sponsorpengar med för den delen. Ja, alla pengar över huvud taget.

    SvaraRadera
  27. Thaksin?

    Heter han inte Hankins?

    SvaraRadera
  28. anonym 16:13/ det är väl ingen som säger att alla riskkapitalister är fula fiskar, men att det finns risk att så är fallet om man håller saker hemliga och döljer vart pengarna kommer från. ifk göteborg om några borde väl vilja ha saker i öppenhet efter skatteskandal-katastrofen men det är samma gamla bastukultur som råder där man vill göra alla affärer bakom stängda dörrar och där muntliga avtal gäller före papper...

    SvaraRadera
  29. Vem fan bryr sig? När blev ni såna jävla moraltanter! Sätt er på DEF inget LM för moraltanter!!!!! Blodspengar FTW!!!

    SvaraRadera
  30. Märkligt att det alltid är sådana som överanvänder utropstecken, svordomar och pajkastning är de enda som inte ser att de är just de själva som är de pinsammaste inslagen i en diskussion eller debatt. Även så här. Kul att ni tar upp ämnet i varje fall!(!!!!!!!!!!!!!!)

    SvaraRadera
  31. Jag har tänkt lite i samma banor själv på sistone, kunde dock inte skrivit det bättre själv. Klockrent!

    SvaraRadera
  32. en av de tio/ Det krävs grova övertramp för att man ska censurerar på BaraBen, här ska det vara högt i tak. Sedan gör ju sådana personer som kastar paj bort sig själva ganska effektivt...

    SvaraRadera
  33. Skattefuskare.

    SvaraRadera
  34. Hm, blåvitts spelare, direktörer, sportchefer ordföranden etc står inför rätten för skattefusk. Blir fällda och ska skaka galler. Då kanske inte blåvita fans ska gnälla för mycket över en person som inte har blivit fälld för något. Han är anklagad av en militärjunta. Det är allt.

    SvaraRadera
  35. Han är anklagad av en militärjunta. Det är allt.

    16/10/07 15:13


    Han har ändrat lagen för att smita från skatter och liknande saker som inte är några anklagelser utan faktum. Så läs på lite innan du gaisar till det.

    SvaraRadera
  36. En av de tio sa...

    Frankie/ Varför raderar ni inte bara dessa tokstollars påhopp?


    Jag håller med "en av de tio", radera inläggen, det är ju så Baraben brukar värja sig från kritik eller åsikter som inte passar in.

    Förövrigt skiter jag var pengarna kommer från om man ger dom till Blåvitt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.