2007/10/09

Matchen om guldet

KRÖNIKA Det återstår nu två matcher i årets allsvenska och spänningen är minst sagt olidlig. För IFK Göteborgs del väntar nu bortamatch mot AIK och sedan hemmamatch mot Trelleborg. Och ska vi vara helt ärliga så skall sista matchen bara vinnas vilket gör att den verkliga nyckelmatchen är den som spelas i Solna måndagen den tjugoandra oktober tvåtusensju. Dagen då den viktigaste matchen på denna sida årtusendet spelas.

Är det förresten någon som tänkt på att Sverige spelar två viktiga EM-kvalmatcher nu under allsvenska uppehållet? Två matcher som vid vinst tar oss till slutspelet nästa sommar. För en annan som redan haft tur att få biljetter till det mästerskapet är det naturligtvis extra glädjande om Lagerbäcks mannar skulle lyckas med den bedriften. Men just nu är det oviktigt och ointressant.

Matchen mot AIK Solna brukar alltid innebära mycket hets från båda sidor. Innan match på diverse internetbloggar, forum och i tidningar. Under match på och runt arenan och efter match återigen på bloggarna, forumen och i pappersmagasin. Men inte den här gången. För den här gången hamnar rivaliteten för en gångs skull i skymundan. Den här gången är det nämligen oviktigt vilka vi möter, det viktiga är att vi kommer hem med tre poäng och då i praktiken har säkrat sm-guldet. För inte förlorar vi sista matchen hemma mot Trelleborg, och inte heller förlorar Djurgården mot BP. Kalmar då? Ja, de förlorar knappast mot AIK. Är det någon match AIK garanterat kommer att lägga sig så är det i den matchen, om så Kalmar bara har en mikroskopisk chans att rycka guldet från oss eller Djurgården.

Det är alltså i matchen mot AIK allt kommer att avgöras. Vinst och vi tar troligen hem det, oavgjort eller förlust och vi är antagligen borta. Så enkelt är det och det är alla medvetna om.


För det unga IFK Göteborg är det nu upp till bevis. Det är nu det avgörs om årgång 2007 innehåller riktiga vinnarskallar eller om de viker ner sig, som vi tyvärr sett laget gör två gånger de senaste tre åren. Men det känns annorlunda nu. Våra ungdomar har hittat vinnarinstinkten och de vägrar förlora. Spelare som Wernbloom, Hysén, Bjärsmyr och Adam Johansson är alla vinnare som inte var med, eller var tillräckligt inspelade senast de begav sig. Nu är de stommen i detta lag som skall bärga hem guldet. Och då har jag inte ens nämnt Ragnar Sigurdsson som är ett eget kapitel när det gäller begreppet vinnarskalle. Som en liten bonus kan nämnas att vi inte förlorat en allsvensk match sedan Gustav Svensson tog en ordinarie plats på mittfältet.

En gång i tiden byggde vi ett segrande lag på karaktärer och vinnarskallar. Nu bygger samma personer som var med då upp dagens lag på samma premisser. Det är den starkaste anledningen till att det gått bra i år, och det kan räcka hela vägen till guld.

Klyschan en match i taget gäller inte längre, för det här är inte bara en match. För IFK Göteborg är detta den viktigaste matchen detta årtusende.

Det är matchen om guldet.

24 kommentarer:

  1. Byt ut "premisser" mot "principer".

    SvaraRadera
  2. Guldet det ska hem till Göteborg!!!

    SvaraRadera
  3. HETS HETS HETS! Skiter på mig snart, kommer inte kunna sova på ett par veckor nu.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att det är tveksamt att AIK faktiskt skulle lägga sig mot Kalmar FF även om dem skulle ha guldchans, Jag hoppas (för svensk fotbolls skull) att Kalmar inte tar dubbeln, det skulle bli en svart dag för svensk fotboll tror att AIK faktiskt hellre ser IFK ta guld än Kalmar/DIF

    SvaraRadera
  5. E d bara jag, eller står det "Mamma" på Ragnars underarm?

    SvaraRadera
  6. Tänkte precis ställa samma fråga...hehe lite coolt!

    SvaraRadera
  7. Alexander:Tänkte precis ställa samma fråga, lite coolt.

    SvaraRadera
  8. Innan matchen mot hammarby har jag byggt på mig en sån jävla nervositet som både växt och släppt efter segrarna de två sista matcherna. Det är en sjuk känsla, en känsla av både pina och lycka. Kom igen nu blåvitt så at vi alla bara kan känna fullständig lycka!

    SvaraRadera
  9. Malmö-matchen 2004 var la också viktig... o Hysén vet hur man vinnner.

    SvaraRadera
  10. "Gören eder alltså icke bekymmer för morgondagen, ty morgondagen skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga." - Mat 6:34


    Lisbeth Sallander

    SvaraRadera
  11. Lisbeth: -.-

    SvaraRadera
  12. Det står inte "Mamma" på Ragnars underarm...

    Snarare "Martina", eller möjligtvis "Viktväktarna"...

    SvaraRadera
  13. Var inte kvalmatcherna mot VF viktigare?

    SvaraRadera
  14. Nä det står mamma!:)

    SvaraRadera
  15. Bästa "hetsen" någonsin. Jag klarar inte av det här.

    SvaraRadera
  16. Tyvärr Blääskit, vi kommer att spöa skiten ur er och sedan lägga oss mot Kalmar. Hellre Småland än Bögeborg, det fattar ni väl!!!

    Den svarta råttan med dom gula tänderna hahaha!

    SvaraRadera
  17. Till kloakråttan: Kan vi inte slå ett gäng sorkar är vi inte värda nåt guld.

    SvaraRadera
  18. Det står mamma på hans arm, en fylle grej enligt källa.

    SvaraRadera
  19. yes, mamma står det. Känner gurra och ragnar ganska så bra och han gjorde det som en fyllegrej bara någon vecka efter att han kommot till Sverige. Framåt blåvitt!!

    SvaraRadera
  20. Alla verkar ta förgivet att det är kört om vi förlorar mot råttorna. Det räcker ju att kff och dif också förlorar varsin (kalmar kan till och med spela lika) så är ju guldet vårat i vilket fall (om vi slår tff dvs)

    Det är ju dock livsfarligt att räkna kallt med att vi skall slå tff. Ett lag som förmodligen kommer backa hem och köra på tight försvar från minut 1 mot ett kanske darrigt blåvitt med guld nerver.

    Hur skall man klara att vänta i 2 veckor. Olidligt :(

    SvaraRadera
  21. Bra krönika, men Solna kommer vika ner sig. Enkel seger 0-4

    SvaraRadera
  22. Efter en snabb titt in i framtiden kan jag nu avslöja hur det kommer falla sig:

    Vi slår ett hårt kämpande AIK på Råsunda med ett sent uddamål.

    Stärkta av segern går vi in och ska spela av matchen mot Trelleborg, men möter ett elvamannaförsvar och efter 90 minuters bollrullande på offensiv planhalva slutar matchen 0-0.

    1. DIF
    2. IFK
    3. KFF

    Om vi ändå bara kunde lära oss att ta bottenlagen på allvar. De ligger där nere i tabellen för att de är dåliga på att plocka poäng av de övriga 13 lagen, men inte nödvändigtvis av Blåvitt.

    SvaraRadera
  23. BP - KFF 0-0
    Saik - Blåvitt 0-1
    HBK - DIF 1-4

    KFF - Saik 1-1
    DIF - BP 3-0
    Blåvitt - TFF 2-0

    => Rättvisa skipad

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.