2007/10/26

Roger vill värva internationella ungdomsstjärnor!

SILLY SEASON Roger Gustafsson la i veckan fram sin vision om hur Blåvitt ska jaga de europeiska storlagen. Han ser inte FC Köpenhamn som ett föredöme utan ställer siktet på att ta upp konkurrensen med de bästa ungdomsakademierna i Europa genom att värva högklassiga utländska ungdomar till IFK Göteborg.
- Om vi har afrikaner, asiater och sydamerikaner får vi ungdomslag med internationell touch precis som Manchester United, Ajax eller Barcelona.

Sedan drygt tio år basar Roger Gustafsson för den framgångsika Blåvita ungdomsakademin. En akademi som i dagarna förstärks ytterligare med starten av IFK Göteborgs egna fotbollsfriskola. Där skall elever i kombination med sina studier spela fotboll under flera pass i veckan och på så sätt vidareutvecklar man inom föreningen ambitionen att bli ledande i norden på ungdomsfotboll. Redan idag finns spelare som Andrés Vásquez och Gustav Svensson i A-truppen som vandrat via ungdomsleden in i A-laget, men ambitionen är att framöver blanda upp ungdomsleden med talanger från hela världen. IFK Göteborg uttalar en vilja att själva hitta internationella talanger via sitt växande världsomspännande nätverk och inte låta agenter pracka på dem sina egna spelare.
- Det finns ett jättestort intresse, alla ungdomar runtom i världen vill hamna i de stora europeiska klubbarna. De drömmer inte om att hamna hos oss, men vi är en väg ut i Europa och det fattar föräldrar, tränare och spelare i Brasilien och andra länder. Vägen går via en bra ungdomsakademi och det kan vara Ajax eller PSV Eindhoven, men det kan lika gärna vara IFK Göteborg, säger Roger till Dagens Nyheter.

Under ett helt decennium har Roger Gustafsson rest världen runt med sin egendesignade fotbollsidé som går under namnet "Secrets to soccer" (Fotbollens hemligheter). Det är en flerstegsutbildning för unga spelare som använts på Änglagården sedan dess start i slutet av -90 talet. Idag används utbildningen hos ungdomsledare i bland annat USA, Kina, Iran, Sydafrika, Malaysia och Singapore.
- Asiatiska fotbollsförbundet rekommenderar oss och vårt utbildningspaket när de får frågan om vilken ungdomstränarutbildning som är bra.
Gustafsson håller inte med om den vanliga beskrivningen att det endast är den ekonomiska styrkan som kommer avgöra vilka klubbar som blir framgångsrika inom toppfotbollen framöver. Han tycker att det är kvalitetrn på verksamheten som avgöra och tycker att IFK Göteborg inte har så långt kvar där.
- Att komma upp i en ekonomisk mellannivå som FC Köpenhamn ger inte så mycket mer. Visst, de kan värva riktigt bra nordiska spelare, men de får ändå aldrig de bästa. Vi kan få fram lika bra spelare här som FCK och Ajax har och egen spelarutbildning är den enda vägen att går för nordiska klubbar som vill hävda sig i Europa. Jag vet inget annat sätt, säger Roger.

Mästartränaren som tog Blåvitt till flera lyckade Champions League-äventyr missar själv söndagens avgörande guldstriden på Ullevi. Han ska nämligen ut på ännu en turné med "Fotbollens hemligheter", den här gången till Nanjing i Kina.
- Dålig timing. Det är en historisk match och synd att jag missar den, men jag hoppas få ett positivt sms när jag mellanlandar i Amsterdam.

23 kommentarer:

  1. det skulle ju räcka om blåvitt snodde åt sig en stor talang om året, det skulle kunna ge avkastnin i nivån Marcus Berg till Agger, vilket mer eller mindre skulle garantera plusresultat för föreningens verksamhet varje år. Fler talanger och rutin i försäljningarna skulle innebära stora pengar...

    SvaraRadera
  2. Helt rätt!detta kan bli riktigt bra.

    SvaraRadera
  3. Jag älskar Roger.

    Tamigfan.

    SvaraRadera
  4. jag säger bara helt rätt. Det blir fan inte lätt men sådana ambitioner får mig att smälta.

    frankie: Att hitta talanger i Agger/Berg klassen är faktiskt relativt lätt. Det finns många sådana. Det svåra är att hitta en sådan som också har rätt inställning. Den hade Agger, den hade berg, den har ragnald. För exempel på spelare som saknade den så kan du plocka i princip vem som helst som fått lämna blåvitt de senaste 20 åren.

    Denna inställning till träning, vilja att utvecklas och den mentala styrka som krävs för att slå igenom och sedan fortsätta utvecklas i samma takt är enligt min mening något som i de flesta fall kan byggas upp hos den enskillde spelaren inom klubben. Jag tror inte att exempelvis Berg hade blivit så stor som han är i dag om han hade hamnat i Elfsborg eller Helsingborg.

    SvaraRadera
  5. Har väntat på det här! Utländska lovande spelare är ju bra i sig, men att krydda varje årskull på änglagården med lite brasiliansk teknik och afrikansk power kommer även att göra övriga spelare bättre!

    SvaraRadera
  6. Roger kan sina grejer asså.!! Vore grymt, någon som vet om de är verkligen är sant att niklas carlsson är på väg till blåvitt!! Om han inte platsar i aik, ska han platsa i blåvitt då.. Absolut inte, men om han kommer hoppas ja han blir grym.

    SvaraRadera
  7. Ett mål i Rogers värld är ju också att vi inte ska sälja spelare till "skit"föreningar som vi själva ska vara bättre än.

    Marcus skulle alltså aldrig fått gå till Gröningen då det är en mindre klubb än Rogers IFK.

    Roger vill ju konkurera med mellanskiktet i europa med lag som Ajax och PSV för att nämna lag från Holland.

    Att sälja Ragge till Roma därimot ligger i Rogers linje och då Roma är en stor klubb så ska också prislappen vara stor. 35 miljoner för Berg till en "skitklubb", betyder det 50 miljoner när man säljer till "toppklubb"???

    Ses på söndag...

    SvaraRadera
  8. Intressant

    Men var läskigt likt det jag läste i DN i morse

    SvaraRadera
  9. Helt rätt inställning! Jag tror att vi kände oss lite tvugna att sälja Berg då vår ekonomi var katastrofal för 5 månader sedan. Målet måste ju vara att komma upp i 50 miljoner i eget kapital, först då kan vi "skita" i att sälja till de sämre lagen (Groningen) och sälja till storlag (Roma). Tycker Roger och IFK tänker helt rätt. Vi skall inte värva ihop ett "dream team" utan satsa på egna spelare kryddade med en Tobias Hysen!
    Vinn nu på söndag, vi har väntat för länge! 11 år utan pytt.../Henke

    SvaraRadera
  10. Vad skulle vi göra utan Roger, han är IFK.

    SvaraRadera
  11. Äntligen!!! Älska Roger, han är helt jävla underbar!

    SvaraRadera
  12. Off-topic men måste bara kommentera angående Niclas Carlsson. Tror inte alls att han är en helt dum värvning. Ger alltid allt, även på träning. Är ett föredöme med sin inställning som smittar av sig på andra spelare. Dessutom inte helt oäven spelare;)

    Lycka till på Söndag!

    SvaraRadera
  13. en annan jävla klubb/ vi vet att du är niclas carlssons agent. lägg ner, det jävla aik-aset ska fan inte till blåvitt. inte nog med att han är högst medioker, verkligen inte har något att tillföra- så är han dessutom rågnagare. det vore helt idiotiskt att värva den tjommen.

    SvaraRadera
  14. Fan vad jag älskar Roger, fantastisk tränare och underbar människa!.

    SvaraRadera
  15. Våga vägra Afrikaner, brassar, mm mm. Satsa på svenska talanger istället. Fotbollen sitter väl inte i det etniciteten. Den sitter väl i fötterna.

    SvaraRadera
  16. En gång stora stygga...

    Då skulle han ju inte ens tänka tanken överhuvudtaget ju..

    ..och det har han ju uppenbarligen gjort. Nej jag är inte gnagare. Uppskattar dock spelare med karaktär, oavsett klubbfärg.

    Bra blogg för övrigt.

    SvaraRadera
  17. "Våga vägra Afrikaner, brassar, mm mm. Satsa på svenska talanger istället. Fotbollen sitter väl inte i det etniciteten. Den sitter väl i fötterna."

    Precis, och ju bättre fötter..
    Givetvis ska vi ta in otomeuroper till kamratgården, de riktiga duktiga som kan krydda våra trupp (läs de riktigt duktiga, inte vilka medelmåttor som helst.).

    Jag tycker att detta låter som en strålande idé, det har jag alltid tyckt!

    SvaraRadera
  18. Roger är ju helt rätt på detta klart vi skall växa i allt och det här kan vara rätt ordning i processen mot Europa igen.

    SvaraRadera
  19. ROGER ÄR ALLT

    SvaraRadera
  20. Det skriker proffs runt många i IFKs förening för tillfället.

    SvaraRadera
  21. Ett riskkapitalbolag för IFK Göteborg framstår som mer och mer korkat... Detta är IFK:s filosofi och strategi, ett riskkapitalbolag går inte alls ihop med dessa. Riskkapital kan lämnas åt DIF eller liknande.

    Bra att Roger tar avstånd från FCK, det är en plastklubb utan själ.


    IFK

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.