2007/10/18

Ett obeskrivligt hat

IFK GÖTEBORG- AIK Varför är det rivalitet mellan just Blåvitt och "gnaget"? Varför tänder Göteborgspubliken till lite extra när de gulsvarta från Solna är på besök i Göteborg? Idag försöker Baraben.com nysta ut en del av de faktorer som byggt upp IFK-AIK till en av Sveriges riktiga hatmatcher.

1. En nedbränd hembygdsgård.
2.Attackerat domare under match.
3. Diverse bombhot, nu senast i veckan.
4. Diverse mordhot mot spelare/tränare i IFK Göteborg.
5. En gatusten i bakhuvudet på en dansk a-lagare.
6. En hel läktarsektion söndersliten och nedkastad.
7. Asfaltklumpar slängs på sittplatspublik.
8. Supporterklubben Änglarna totalt demolerad klockan 9.00 på morgonen med krocketklubbor(!) och armeringsjärn i högsta hugg.
9. Våra hemmapubar attackerade vi ett antal tillfällen av AIK och DIF.
10. Våra bussar får krossade rutor vid ett antal tillfällen.
11. En grovt misshandlad pensionär utanför GA Ullevi.

Mikael Hultfeldt i fanzinet Elig 1998.
Detta lista i punktform var en sammanställning av incidenter som skett i samband med att Stockholmslagens fans härjade som värst i slutet av 1990-talet. Artikeln (som finns att läsa här) kom som en reaktion på en artikel i Café Sport under rubriken "Häng ut Göteborgspacket" där man gick till hårdangrepp mot IFK Göteborgs fans. Det är även en lista som ganska tydligt visar varför en extra rivalitet finns mellan Västsverige och Östeuropa, mellan gott och ont, mellan Blåvitt och AIK. Det är en lista på ett par av de vidriga överfall och övergrepp som i snart 25-30 år varit AIK-pöbelns signum, vart man än kommit.

När Blåvitt under 1990-talet var ohotad maktfaktor i svensk fotboll hade svenska medier och vissa klubbledare en tendens att spela hetsandet mellan de olika supporterfraktionerna rakt i händerna. Detta kulminerade i två stycken väldigt uppmärksammade händelser där främst IFK Göteborg och Supporterklubben Änglarna hamnade i öppen konflikt med Black Army, den då ganska välvuxna svartgula supporterklubben. Den första av dessa händelser utspelade sig när alla Sveriges ledande supporterklubbar tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet skulle hålla ett möte för att diskutera hur man skulle bromsa det eskalerande våldet och hatet mellan supportrarna i Sverige. Vad man än tycker om ifall det egentligen behövdes några sådana möten så blev utgången av detta möte ett väldigt oväntat.

På den tiden hade Black Army, det egenutropat så stora och fruktade supporterkollektivet, en kvinnlig ledare vid namnet Mia Pettersson. Denna "kvinna" hade vid flertalet tillfällen via medierna gjort sig inpopulär hos både oss Göteborgare som sina lokala konkurrenter. Hursomhelst var Mia Pettersson Black Armys representant vid det stora supportermötet. So far so good. Tills hon dyker upp på mötet där stora delar av den svenska sportpressen finns närvarande i en "Hata Göteborg" t-shirt. Efter denna incident åkte finhandskarna av och redan matchen efter kunde man höra sången "Mia Pettersson är en tjackhora och hon har inga pattar" på Gamla Ullevis läktare. Fyndigt? Absolut inte. Snarare ett bevis på att den krutdurk som förhållandet IFK-AIK var och är- nu höll på att explodera.

Incident nummer två innehöll inte bara Black Army utan IFK:s dåvarande klubbdirektör Bosse "Gaisarn" Gentzel. Detta efter att slagsmål brutit ut i samband med matchen AIK-IFK och Blåvita och AIK:are hamnade i fullt "krig" med varandra runt Änglarnas bussar utanför Råsunda. En stor bild på detta hamnade på GP:s förstasida och Bosse Gentzel, rekryterad från SVT-sporten, fick total panik inför hemmamatchen mot AIK.

Nu skulle Bosse porta hela Black Army från Göteborg.

Bosse Gentzels reaktion på slagsmålet och medieuppmärksamheten kring det tog sådana gigantiska proportioner att han till slut hade tappat all den lilla trovärdighet han hade hos den Blåvita omgivningen. Bosse Gentzel gick på fullt allvar ut med budskapet i medierna att han skulle göra allt som var möjligt för att stoppa varenda AIK:are från att få sätta sin fot i Göteborg. Det var tal om polisavspärrningar utanför Göteborg och bussar som skulle tvingas vända. Självfallet tog det inte länge innan Black Army gick till motangrepp och detta gjorde man genom ett meddelande på Black Armys telefonsvarare. Meddelandet välkomnade den som ringde och bad sedan göteborgs sillstrypare att dra i helvete innan han fyllde på med lite "Hata Göteborg" och annat hetsande snack.

Telefonsvararmeddelandet hamnade nu i sin tur på GT:s löpsedel och förstasida vilket piskade upp stadens invånare i ännu större AIK-avsky. Bosse Gentzel insåg att hans misstag nu behövde göras ännu större så han hetsade fram ett beslut om att byta matcharena för matchen. Nu skulle IFK-AIK plötsligt avgöras på Nya Ullevi då han ansåg att säkerhetsavstånden var bättre där. Så på grund av vissa delar av AIK:s pöbel fick Blåvitt nu spela sin hemmamatch på en bortaarena vilket naturligtvis inte var en populär nyhet för oss Blåvita. När sedan väl AIK:s pöbel var på plats i Göteborg så var det den vanliga visan av flaskkastning, slagsmål, kaos och trevligt beteende från gnagarnas sida.

Tills sist fyller vi på med en tredje incident från 1980-talet, berättad för nämnde skribent på Änglarnas gamla pub på Friggatan av supporterprofilerna "Flash" (även känd som "Neger-Flash") och "Anders B".

Black Army anno 1980-tal
När Blåvitt spelade på Nya Ullevi på 1980-talet var stämningen ofta extremt hetsk mellan de olika supportergrupperna. Det "våld" vi ser på matcherna idag bleknar i många fall i jämförelse till vad som kunde förekomma. En period stod borta och hemmaklackarna på samma sida av Ullevi, hemmaklacken på N och bortaklacken på O. Det som skilde klackarna åt var höga metallstängsel i kombination med polis på läktaren.
En sommarmatch i mitten av 80-talet hade drygt 10 000 personer letat sig till Nya Ullevi. Ingen storpublik med dagens mått kanskem men hetsk stämning låg i luften och stundtals såg läktaren ut som ett gatuuppror i Palestina. Men till skillnad från stenkastande på pansarvagnar var det två supportergrupper som kastade allt de kunde komma åt på varanda. Här skedde ett brutalt steg i våldsspiralen kring fotbollen. Det är oklart vilken sida som tog initiativet men sägnen säger (naturligtvis) att AIK:arna var ansvariga. Någon hade spikat långa spikar genom batterier som man nu använde som ammunition mot de blåvita läktarna. Livsfarliga projektiler som turligtvis inte skadade någon (?) allvarligt flög genom luften i ett luftvärnskrig av sällan skådat slag. Det intensiva AIK-hatet hade fått en ny dimension. Efter matchen gick AIK:arna gatlopp när diverse blåvita element ville ge igen för batterirenget på läktarna och den undermåliga polisinsatsen fick kalla in förstärkningar för att hålla grupperna isär. Det organiserade firmavåldet hade ännu inte haft sin premiär, men extremt våldsamt var det utan tvekan och här var våldet till största del direkt anknutet till arenan.

Ni kanske minns när ryktet om Paqual Simpsons övergång till IFK Göteborg läckte ut? Eller när svikaren Teddy Lucic blev klar för AIK? Om hur Andreas Andersson berättade för media att an haft AIK som favoritlag även när han spelade i Blåvitt men att Thomas Wernersson förbjudit honom att tala om sin "kärlek till gnaget"?
Alla minns vi hur "supportrar" till AIK den 29 Juli 2002 misshandlade den blåvita Stockholmaren Tony Deogan så svårt att han senare avled av skadorna. En utredning som än idag inte är avslutad på grund av att ingen trätt fram och avslöjat vem eller vilka är ansvariga för det första supporterrelaterade dödsfallet i svensk fotbollshistoria.

Incidenterna mellan vår kära förening och solnaklubben är många och fler verkar de bli. I fjol gick AIK:s mytomspunna firma "Firman boys" ut med en officiell uppmaning till alla Solnatattare att terrorisera varje Göteborgare som satte sin fot i Solna i samband med AIK-IFK. Ordkriget blev i vanlig ordning bra tyngre än det verkliga gatukriget men den hetska stämningen från förr i tiden var åter uppväckt. I en stad där Blåvitt inte har några egentliga rivaler har huvudstadsförortens Solnas mästa mestare blivit vår verkliga rival. Laget vi älskar att hata och hatar att förlora mot.

Det är inte speciellt svårt att hata AIK. Och då har vi inte ens börjat läxa upp själva klubben Allmäna IK och alla deras idiotiska aktioner än. Men det överlåter vi åt våra grabbar på plan istället...

33 kommentarer:

  1. Det här är riktigt bra läsning. En klassiker som är värd att plocka fram om och om igen.

    På Landskrona-matchen senast satt jag bredvid en aikare och vi pratade en del om matcherna oss emellan, framförallt de på det "glada 80-talet". Vet inte om det var den matchen i texten som han hade vart på eller om det var nån annan men det hade iaf kastats lysrör (!) så till den milda grad att helt enkelt refererade till den som "lysrörsmatchen". Var folk fick tag på lysrören och hur de fick in dom på arenan är oklart...

    SvaraRadera
  2. en dömd våldsbrottsling slås ihjäl av likasinnade.Vad e problemet???Hat hata hata Götelaborg

    SvaraRadera
  3. Finns som sagt flera anledningar till att man hatar AIK. 22/10!

    SvaraRadera
  4. Riktigt bra läsning!

    Och så klagar dom på supportervåldet idag....

    SvaraRadera
  5. Glömde en sak:STÅ UPP WERNBLOOOOOM.FILMARE

    SvaraRadera
  6. Dom skruvade ner lysrören ifrån armaturerna inne på Ullevi året var 1983 semifinalen, om jag inte minns fel.

    SvaraRadera
  7. Hata hata hata AIK!

    SvaraRadera
  8. Det stavas "hätsk" och inte hetsk.

    Hata gnihet!

    SvaraRadera
  9. vill bara påminna om förra säsongen när glada glenn va på besök och attackerade FAMILJELÄKTAREN...

    SvaraRadera
  10. trodde att det hette hets istället för häts

    SvaraRadera
  11. Ha ha storstryk och internbox minns man ifrån förra året.Vad e det som gör att ni tror att ni vinner på RÅSUNDA????????Hata hata hata Göteborg.ps,när vann ni senast emot oss på Råsunda???

    SvaraRadera
  12. lätt att vara anonym och ställa frågor tydligen. 2003 var senaste gången änglar triumferat i Solna enligt bolletinen, men IFK har 72 vs 43 i sammanlagda vinster

    SvaraRadera
  13. Du glömde att skriva att det var SISTA gången skattefuskarna vann.Råsunda är vår borg.Där vinner ni aldrig igen.

    SvaraRadera
  14. Många råttot här inne, Baraben, detta kan inte vara hygieniskt!!!

    SvaraRadera
  15. Dom tystnar snart...

    SvaraRadera
  16. Riktigt intressant läsning, glömde jag säga..

    SvaraRadera
  17. Fy fan vad vi ska spöa göttlabögarna både på plan och utanför om dom vågar sig hit, dom jävla feskeknullarna!!!

    AIK - MÄKTIGT

    SvaraRadera
  18. Du e ju fan patetisk. Vem fan hetsar du mot? Det är ju inte ens nån som orkar tjöta emot. Gå och tjafsa i nått annat forum. Kolla på hamsterpaj eller lunarstorm. Där kan du säkert hitta folk som tycker att du e jättefrän.

    SvaraRadera
  19. Aik är inte längre något att hänga i julgranen?, grattis till guldet Ifk, ni vinner skitlätt mot trötta Aik, hå hå hå.

    Mvh Jyrkyrkogårdaren på söder

    SvaraRadera
  20. Först och främst vill jag tacka för trevlig och intressant historisk läsning.

    Skulle vilja ha lite mer av den varan i artiklarna.

    Sedan kanske Baraben skulle införa registreringskrav för att kommentera artiklar? Blir bara trött på att se en massa kaxiga solnatattare här inne...

    SvaraRadera
  21. Femte gången ni publicerar den här nu? Visst den är läsvärd, men det börjar bli liiite tjatigt med er återanvändning nu!

    SvaraRadera
  22. Hat/ Sluta gnäll, det är ju återpublicering av marathon-texterna för alla som inte hann läsa dem i söndags. Alla sitter inte och läser baraben dagligen, då kan det va kul att få chansen att läsa sånt här...

    SvaraRadera
  23. So many others stod where we stand, the difference is that we are angels gone wild and bring judgement to the blackendhearts on monday!

    An Angel.

    SvaraRadera
  24. Det värsta spöet ska ni få utanför arenan, ert satans Bögeborgarpack!!!

    Gnaget mäktigast i Sverige!

    SvaraRadera
  25. höh... FORZA BLÅVITT!!! VI SKA SUPA SÖNDER MOTORVÄGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    //Krille

    SvaraRadera
  26. Anonym sa...
    Det värsta spöet ska ni få utanför arenan, ert satans Bögeborgarpack!!!

    Gnaget mäktigast i Sverige!

    18/10/07 23:19


    Ska vi få smäll av en 13 åring som knappt fått bollarna ner i påsen?

    SvaraRadera
  27. Så rörande av Solnasorkarna. Inte ens de själva vill se sitt Solna AIK sätta käppar i hjulet för IFK:s marsch mot guldet.
    Vi tackar för stödet och naturligtvis ska hela Råsunda göra det bästa för att stötta IFK till seger, råtta som ängel.

    Men var är den där rolige Itchy?
    Saknar hans brev från i fjol, jag skrattar fortfarande.
    Ge oss mer underhållning, Itchy!!
    Pleeease!

    SvaraRadera
  28. Resan upp kommer kompanjeras av "Absolute Itchy 2007" (90 minuter speltid mestadels innehållande tomma hot)
    Vi kommer även visa Green Street Hooligans och Fotball Factory så att minst två stycken i bilen helt plötsligt blir huliganer (De lever givetvis för fotbollen, klubben och våldet. Vi gör två stopp på vägen där vi köper vita skor samt rutiga kepsar (till de som ännu inte har). Vi har självklart inte med oss några blåvittkläder eftersom risken att hamna i bråk är stor. Fast det klart, Firman har ju hederskodex och ger sig inte på några "julgranar". Vi kan pusta ut. Fast, Firman är hjärndöda och senast förra året hotade de alla med stryk.

    SvaraRadera
  29. Bra artikel. Samtliga storklubbar har sina fläckar, men man får aldrig glömma att råttorna alltid varit värst. Och dessutom alltid skrutit med sina svinerier, till skillnad från alla andra.

    Ett litet påpekande bara Frankie, punkt 6 och 8 på listan från ELIG var jyrgårns verk, inte råttorna.

    SvaraRadera
  30. Egentligen inget större nytt det här. Jag var med och stormade Eiravallen 1970, blev biten av en polisschäfer och delade ut några rallarsvingar mot örebrosupportrar. Jag var med när vi invaderade Emmaboda, Blomstermåla under den mörka perioden i början av 70-talet (div 2 södra). Vi var inga lamungar, vi söp och slogs. Allt det här går över när man fyller ca. 30 - då inser man att allt detta är djävligt omoget och barnsligt. Att fotbollen är rund och att fotboll är kultur som man skall njuta av. Att hat är destruktivt och att kärleken till sitt lag (Änglarna) övervinner allt.

    SvaraRadera
  31. Fast egentligen beror det ju bara på ert stockholms komplex.

    Hade ni inte haft ett sthlm-komplex hade ni betett er likt alla andra klubbar runt om i europa och hatat er största konkurrent meritmässigt.

    Tror ni Man U och Liverpool kallar West Ham för sina största rivaler bara för att de svingat runt och svinat sig? Man U - Pool är störst rivaler därför att de är de största klubbarna. Malmö hatar er på samma sätt, ni låter dock AIK matchen och AIK som klubb växa till oförtjänta proportioner pga sthlms komplexet.

    SvaraRadera
  32. Han tony deogan dog inte av huligan bråk det var ju en knark affär som gick snett ju..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.