2007/10/14

Royal League, en trist historia?

SKANDINAVISK FOTBOLL Royal League, detta missfoster till avkomma av tre skandinaviska ländernas fotbollsligor, har det någon framtid? Det verkar inte så, sett till det ytterst svaga intresse som visas för en turnering som på alla sätt och vis skulle kunna bli något riktigt bra. Men varför har det inte blivit en succé?

För snart fyra år sedan startade den då mycket spännande turneringen för första gången. Meningen var att ge svenska, danska och norska klubblag tävlingsmatcher under en period då det vanligtvis tränas försäsong (undantaget danska lag som istället tränar mellansäsong) och spelas träningsmatcher mot dåligt motstånd. Med högkvalitativt motstånd och fina prispengar trodde åtminstone jag att detta skulle bli något som både förbund, klubbar, tränare, spelare och publik skulle satsa på. Icke sa nicke.

Det klagades istället på kyla, dåliga planer, matchande av juniorer och svikande publik både på läktaren och framför tv:n. Själv njöt jag i fulla drag för varje match som IFK spelade i Royal League det året. Från 3–0 mot Bröndby i ett antal minusgrader och snöstorm på ett Ullevi som agerade temporär skidstadion, till 1–1 mot FCK i finalen en vårkväll, fram till det att vi förlorade straffläggningen. Det var en helt ny upplevelse att få se IFK mäta sig inte bara hemmavid, utan även mot grannländernas bästa lag.

Tyvärr har klagandet på kyla, dåliga planer, matchande av juniorer och svikande publik både på läktaren och framför tv:n till viss del varit befogat. Djurgården spelade "hemma" i Södertälje, Halmstad spelade "hemma" i Örebro, i Norge spelade Oslolagen på Tönsberg ett antal mil från Oslo. I Trondheim spelade Rosenborg en match på något sorts gräs-grus-underlag. Publiken svek. AIK som snittade 20 000 i Allsvenskan lockade inte ens 5 000 i snitt till sina matcher, trots att man till och med hade gratis inträde till en match.

Det enda svenska lag som egentligen verkar ha satsat fullt ut på Royal League är faktiskt Blåvitt. En final, och en knapp kvartsfinalförlust mot Lilleström som sedemera kom att spela final, är det sportsliga facitet. Som i sin tur har gett över tio miljoner svenska kronor i prispengar. På läktaren har även där IFK utmärkt sig positivt bland de svenska lagen, med det bästa snittet, och en del fina siffror, till exempel 7 301 i den tidigare nämnda matchen mot Bröndby i riktigt vinterväder.

I och med att matchprogrammet för de senaste turneringarna, och programmet för den eventuellt kommande turneringen, har kortats ner för att få fler attraktiva matcher, spelade under bättre väderförhållanden, så anser jag att man nu borde kunna bortse från väder och dåliga planer när man nu betraktar och betygsätter Royal League. Det största problemet kvarstår dock. Det dåliga intresset från oss supportrar. Spelar Blåvitt en tävlingsmatch anser jag det självklart att gå dit och kolla. Tydligen håller ett antal tusen "äkta" supportrar runt om i Sverige inte med mig. Varför?

Men jag har inget svar på den frågan. Det verkar inte Royal Leagues ledning, eller de tre förbunden, heller ha. Och inte ens tvsändningarna, där folk kan ligga inbäddade i en filt i sin soffa och kolla, har lockat. Det är kanske det största mysteriet av allt. Och lika lite har någon ett svar på det. Själv har jag bänkat jag mig framför tv:n även när IFK inte spelat. Det är bara att hoppas att man ändå lyckas lösa tvavtal för de kommande åren, för jag tror stenhårt på Royal League.

Tyvärr verkar jag vara ganska ensam om det.

13 kommentarer:

  1. Jag tror också på RL, det är ju ett grymt roligt upplägg! Alla till Ullevi i vinter!

    SvaraRadera
  2. Jag kommer att vara där, men helst på Valhalla! Med Plastgräs så vi kan rulla ut danskarna!

    SvaraRadera
  3. Vinter, snö, kyla, stormvindar är lite av charmen med Royal league. Men det är som du säger. För få som tar "sitt" lag på fullt allvar och stödjer dom i vått och tort.

    Kommer väl ihåg Håkan Milds avslutningsmatch, just i Royal league. Tänk alla dom som missade den.

    SvaraRadera
  4. Ja royal league är något riktigt roligt att se på när alla hockeynerdar är i full gång med frölunda.

    jag själv brukar gå på en royal league match kanske annars ser jag dom på TV.

    SvaraRadera
  5. Jag är med dig och jag känner mg jävligt "äkta"!

    SvaraRadera
  6. jag förstår faktiskt inte varför det inte satsas mera på royal league. Igentligen så tycker jag att det är skit samma med resultaten, vi spelar på skitplaner mot ointresserade motsåndare i artiskt kyla.

    nu vet jag inte hur mycket hyran av nya ullevi + övriga utgifter som klubben kan tänkas ha för en RL match ligger på. Men om jag minns rätt så drar en total seger i turneringen in 7 miljoner i prispengar. Detta bör ju ge blåvitt en vinst på i alla fall 4-5 miljoner kr. Dessa pengar kan användas till mycket roligt.

    - Använd dem för att ge spelarna bonusar i allsvenskan?

    - lyxa till faciliteterna?

    - hyr in en heltidsanställd scout?

    - vad fan vet jag. Köp några wild cards... Det har ju funkat fint med Berg och Ragge som några nutida exempel?

    - Eller använd pengarna till att locka en ny stjärnspelare till laget?


    Jafan det finns en massa skojj att tillgå för en 4-5 miljoner kr.


    /andré

    SvaraRadera
  7. anonum 21:34


    Ja håkans avskedsmatch var något speciellt.. Jag står fortfarande och kommer på mig i dushen med att nynna på "Alla vill se ut som håkan mild! Alla vill ha barn med håkan mild! Alla vill ta en öl med håkan mild" o.s.v.

    /andré

    SvaraRadera
  8. Vi går på RL för vi HATAR HOCKEY! Och med hockey menar jag jippocirkusen frölunda

    andré
    Hahahahaha :D

    SvaraRadera
  9. Tanken med Royal är klart inspirerande, men när inte lagen själva tagit det på fullaste allvar(t ex hävdat att det kanske bara är bra missa 4:e-platsen så man slipper Royal) är det svårt för publiken att känna något större engagemang.

    Sen är det faktum att planenerna sett ut som åkrar i likhet med en viss monstertruck-uppvisning, och sådana planer ger en själmordstankar som knappast behöver förstärkning under vinterhalvåret.

    Royal skulle kunna funka om alla hade plast, så de kan testa idén igen om 20 år, då bör de flesta seriösa lagen ha det och den globala uppvärmingen har nog hunnit ta bort det värsta gnället över frusna tår..

    /Roffe

    SvaraRadera
  10. RL är underbart, matcher med betydelse hela tiden.

    SvaraRadera
  11. Det är inte kul att gå på fotboll i minus 10 grader. Fotboll och sommar hör ihop...Lägg ner RL!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  12. Jag kan bara instämma. Min våta dröm är en liga runt Kattegatt med lag från södra Norge, sydvästra Sverige och Danmark. Stockholmslagen (och Kalmar) kan ju spela med balter och finländare.
    Men eftersom det antagligen är lika sannolikt som att Sverige skulle spela en viktig landskamp utanför Solna, så är Royal League det bästa som hänt på länge.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.