2007/10/27

Guldet har hittat hem

GULDKRÖNIKAN Elva år sedan. Om man ska vara riktigt noggrann så är det faktiskt elva år och två dagar sedan dagen SM-pokalen senast hamnade i Göteborgsk ägo och den här guldupplagan.

Den gången defilerade IFK Göteborg i full fart genom fotbollsallsvenskan som ett stormande X2000 som via en felaktig spårväxling hamnat på ett modellspår hemma på golvet i något pojkrum. Det gick inte att stoppa den stjärnspäckade lagmaskin som vann 1996 års fotbollsallsvenska. Man vann med hela tio poäng. I år är Allsvenskan allt annat än en uppvisning i överlägsenhet. Istället har den utvecklats till en dramatik som får valfri Norén-pjäs att blekna i jämförelse. Det lidande som de inblandade guldlagens supportrar fått genomgå under höstens hysteriskt jämna serie unnar jag ingen. En dag fylls av glädje, nästa av sorg, den tredje av hoppfullhet och den fjärde av frustration.

Det positiva är att lidandet är över.
Spänningen finns inte kvar.
Nu finns bara glädje eller sorg.

Men det är inte så ”bara” för den som lever med fotbollen, för den supporter som har bollsporternas moder som sin väg att koppla bort verkligheten. Vi som genomlider vardagens alienation genom att tänka på nästa spännande match med våra alldeles egna hjältar ser fram emot och fruktar tiden för serieslutet. Den är tid av stenhård allvarsamhet och eftertanke. Följt av antigen eurofisk glädje eller en hård och kall vinter i bitterhet.

I dagens IFK Göteborg spelar två gubbar som var med för elva år sedan. Lagkaptenen och landslagsmannen Niclas Alexandersson spelade samtliga 26 matcher för elva år sedan. Den här gången missar han den avgörande guldmatchen på grund av skada. Ironiskt nog var den andra guldspelaren från 1996, Magnus ”Ölme” Johansson, bara med 14 av 26 guldmatcher senast det begav sig. Men den här gången kommer han troligtvis in på ett ovanligt inhopp som högerback då hans yngre konkurrent Adam Johansson drog på sig en avstängning mot AIK. ”Ölme” blir med andra ord föreningens enda aktiva spelare som har erfarenhet av att vinna SM-guld med IFK Göteborg som är med även this time around. En naturligt vacker avrundning av hans blåvita karriär och även en talande symbolik över hur det unga och hemvävda IFK Göteborg anno 2007 gått tillbaka till sina rötter för att finna sitt framgångsrecept.

Tränaren Jonas Olsson fanns på planen som spelare 1996.
Sportchefen Håkan Mild fanns på planen 1996.
Blåvittakademins chef Roger Gustafsson skrev 1996 det träningskoncept som heter ”Fotbollens hemligheter” som idag utgör grunden för föreningens framgångsrika ungdomssektion.
Blåvitt har funnit sina rötter. Guldet har hittat hem till Göteborg. Imorgon är det dags.

Läs även: BaraBen.com:s guldkrönika i Svenska Dagbladet...

10 kommentarer:

  1. Vet inte vad jag ska skriva. Det är bara för upplagt på söndag!

    SvaraRadera
  2. Frankie! Haha fan va du e go! :P

    SvaraRadera
  3. Det är bara att hoppas på trelleborg annars bir det en svart dag för alla riktiga göteborgare: GAISare och ÖISare. Fy fan vad vi hatar bögvitt!!!

    SvaraRadera
  4. Frankie, du skriver så man längtar att läsa på Baraben! Fan va bra!

    SvaraRadera
  5. Vi har inte vunnit än, glöm inte det!

    SvaraRadera
  6. Dö, spännig finns det gott om än. Fråga mina nerver! Hur fan ska man lyckas somna ikväll?

    SvaraRadera
  7. Hoppas på en fet jävla bojkott av eventuella aftonbladet-löpsedlar som delas ut på läktarna. Jag tänker inte vifta med någon AB-reklam iaf.

    SvaraRadera
  8. Fan alltså, det är FÖR nära... Och det känns som det jinxas alldeles för mycket, nerverna är inte med. Det kommer nervositets-spasmer i ojämna plågor....

    SvaraRadera
  9. pallar inte å vänta längre så jag går ut å super mig full går snabbare då...polaren ska väcka mig i tid så jag kommer till matchen i alla fall

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.