2007/10/18

2000-talets två viktigaste mål i den blåvita tröjan

TILLBAKABLICK BaraBen har tidigare presenterat de viktigaste Blåvita målen någonsin. Här presenterar vi de två viktigaste målen från 2000-talet.

Den 28 oktober 2002 på Söderstadion i Stockholm. Blåvitt skall spela årets näst sista match, borta mot Bajen. Före matchen är laget i princip uträknat, det är bortamatch på söder mot regerande mästarna. I den 63 minuten så byts, den av supportrar så utskällde, Patric 'Långås' Andersson in. 23 minuter senare så lyckas Magnus Erlingmark få huvudet på bollen i Hammarbys straffområde och där bollen landar står nämnda Långås och skickar in bollen i mål. Matchen vinns och det viktigaste målet i Blåvitt under hela 2000-talet är gjort. Det målet räddar alla IFK:are från missären i Superettan och krossar samtidigt drömmarna för tiotusentals motståndarsupportrar runt om i hela Sverige.

Den 16 augusti 2007 på Ullevi. IFK möter Djurgården i toppstriden i Allsvenskan. Blåvitt ligger fyra poäng efter de serieledande motståndarna. Den nysålde skyttekungen Marcus Bergs får inte spela sin sista match på grund av en avstängning, men IFK har ändå med sig självförtroende från 5–0 vinsten i ligan mot Kalmar. IFK dominerar i princip hela matchen mot Djurgården men lyckas inte komma till några riktigt heta avslut. Det är först efter pausen som det verkligen blir en match mellan IFK och Tourray i Djurgårdsmålet. I den 70 minuten gör Dif oförtjänt 1–0 men bara nio minuter senare så skickar Niclas Alexandersson in en hög boll som Jonas Wallerstedt hoppar upp och nickar till. De få sekunder som följer innan bollen med knapp styrfart rullar förbi Tourray in vid stolpen kan vara de längsta vi upplevt i år. Matchen slutar 1–1, en poäng som Djurgården inte var förtjänta av. Men en förlust för IFK i den matchen och vi hade inte haft guldet i våra egna händer med två omgångar kvar.

Tar vi det 11 år försenade guldet så är Jonas Wallerstedts 1–1 mål hemma mot Dif 2000-talets näst viktigaste mål i den blåvita dressen, där det viktigaste tillskrivs Patrik 'Långås' Andersson.